2022. október 6., csütörtök

Gyorskeresés

Kilakoltatási moratórium. Vélemények? Megoldás?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Hónapok óta fel-fel röppen különböző - de szinte mindegyik - híradóban ez a bizonyos téma. De most, hogy közeleg a vége a szokottnál is többet hallani róla.
A lényeg, hogy azokat akik nem tudják fizetni a lakáshitelt - többek közt a válság okozta árfolyamváltozás miatt - nem lehet kilakoltatni, házaikat - ami fedezetként szolgált / szolgál a hitelnél - nem lehet elárverezni.
Anno ezt azzal indokolták, hogy télen a hidegben senkit nem lehet az utcára kirakni. De szerintem mindenki hallott már róla, fölösleges tovább magyarázni.

Most jön az április, az kilakoltatási tilalom elméleti vége. Több tízezer v.színüleg több százezer embert érint az ügy. Az ingatlanmagazin.com novemberi cikke szerint ~ 105 ezer bedőlt lakáshiteles van.
Már folynak az előkészületek annak érdekében, hogy lehetséges: meghosszabbítják a moratóriumot.
Na de meddig?

Hallgatva a híreket különös érzések öntöttek el. Egyrészt a fene se szeretné, hogy ennyi embert, családot, esetleg kisgyereket az utcára dobjanak. Másrészt viszont a helyzet nagyon leegyszerűsítve az, hogy van egy rakás család, akik anno valamikor meggondolatlanul döntöttek, nem foglalkozva a kockázatokkal és most nem tudja fizetni a hitelt. És kész. A házuk megvan, a bank nem viheti el, a hitelt nem fizetik ennyi.
Ilyenkor jön a kérdés, hogy akkor én miért fizetem? Na nem mintha nem akarnám fizetni, de ha ez így megy tovább hol marad a visszatartó erő? Az emberek azt látják, hogy aki nem tudja fizetni a hitelét a válság óta annak egyszerűen "nem is kell", mert a házát nem viszi el a bank a kormány meg azon dolgozik hogy tudna segíteni.

De akkor mi a megoldás? Nyilván a frank forint árfolyam nem fog egyik hónapról a másikra normalizálódni a ~ 2004-2006-os szintre. Erre nem lehet számítani.
Nyilvánvaló az is, hogy aki a megemelkedett törlesztőt nem tudja fizetni, az ezután se fogja tudni, hiába hosszabbítják a moratóriumot. Hacsak nem kap több tízezres fizetésemelést vagy hasonló.
Szintén egyértelmű, hogy bankok se fogják elengedni azt a több milliárdos tartozást, amit a fent említett ~ 100 ezer család felhalmozott. A különbözetet se fogja elengedni, mert nyilván az árfolyamváltozás miatt az is csúnya veszteség lenne a bankoknak.
Akkor vajon mi lesz? Majd az állam - megjegyzem többek közt az én adómból - kifizeti helyettük a bankoknak? Vagy mi? Vagy csak az árfolyam különbözetet fizeti ki? Vagy megvásárolja az ingatlanokat és újra bérbe adja a volt tulajnak?
Így vagy úgy, de ha az állam beavatkozik - pénzzel - akkor az lesz a szitu, hogy volt egy rakás szerencsétlen és / vagy gondatlan ember, akiknek bedőlt a hitele, a lakásuk / házuk mindezek ellenére megmaradt és még az állam fizet is majd helyettük!
Hát milyen dolog ez?
És itt most nem csak olyan emberekről van szó, akik 32m2-es lukakban élnek és éppenhogy összekuporgatott pénzükből nyögték eddig is a hitelt, vagy esetleg elvesztették az állásukat! Hanem rengeteg olyan emberről is, akik saját erejükön felül 70-80 akár havi 100 ezres törlesztőt is bevállaltak! Tehát nem kis lyukakról van szó, TV-ben is többször lehetett látni amint szép méretes családi ház mellett sír az asszony...

Szóval nyilván senkit nem akarnék az utcára tenni, de akkor mi lenne a megoldás? Olyan megoldás, hogy az, aki bevállalta a hitelt, az vagy fizesse - legalább azt amit tud -, de ne az állam pénzén... Ilyen szerintem nincs. A vége úgyis az lesz, hogy majd az állam szépen kifizeti mindenki helyett, aztán aki tudja az meg majd v.hogy törleszt az államnak és kész... Más lehetőséget nem látok...

Hozzászólások

(#1) Vakegérke


Vakegérke
veterán

Van megoldás.
Szinte megszámlálhatatlan lakás van, amelyben önkényes lakásfoglalók élnek. Ők egy vasat sem fektettek be a lakhatásukba. Mondhatom úgy is, hogy törvényt sértettek.
Kifelé velük a mezőre, a helyükre be lehet költöztetni a fizetni nem tudó hiteleseket. Tulajdon elárverezve, és ha marad számukra egy kis suska, azt a kezükbe adni.
Pont.

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#2) kraftxld


kraftxld
nagyúr

Azon fogják leverni aki eddig is kinyögte a hitelét (lásd 6-7%-os CHF kamat úgy hogy a CHF alapkamat 1% körül van), meg adóból kipótolják.

Ennyi :(

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

(#3) #51736960


#51736960
törölt tag

én azt mondom, hogy bár sajnálom az utcára kerülő embereket, de ne a rendesen fizetők zsebéből, pláne ne állami pénzből mentsék meg őket...

egyébként ismerek több olyan embert is, akik becsődöltek a lakáshitellel, és ők már össze is pakoltak, és szépen visszamentek vidékre a családi házba a szülőkhöz, ahonnan jöttek, és ott próbálnak új életet kezdeni.
ennek egyébként az a pozitiv oldala, hogy lassithatja a vidék elnéptelenedését, mert a fiatalok nem kezdik automatikusan úgy az életüket, hogy "veszek egy lakást pesten hitelből..."

(#4) Cucuska2


Cucuska2
őstag

(megjegyzem a bankoknak nem ártana egy kis s*ggberúgás)

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#5) Tim82 válasza Vakegérke (#1) üzenetére


Tim82
nagyúr

És ez nem változtatja meg azt az egyszerű tényt, hogy az eddigi önkényes lakásfoglalók helyett ezúttal az állam foglalna önkényesen lakásokat azok jogos tulajdonosaitól, a bedőlt lakáshitelesek javára. Milyen alapon?

Olyan remek megoldási javaslataid vannak.

Cucuska2:

Csak mellékesen jegyzem meg, hogy a banki szférában túl vannak a 10-15%-os leépítésen. De lécci, még gyere a "népnyúzó, szemét bankok, megérdemlik!"-szlogennel! A hitelfelvevő hülyeségéért (hogy nem volt körültekintő, nem a számára tényleg megfelelő és fizethető megoldást választotta) talán nem a bankok a felelősek...

[ Szerkesztve ]

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#6) Dany007 válasza Tim82 (#5) üzenetére


Dany007
veterán

Nem teljes mértékben a bankok felelősek, de jócskán hozzájárultak!
Boldog-boldogtalannak adtak hitelt. Ezt fölösleges is tovább ragozni, tényleg talán csak a legutolsó hontalan csöves nem tudott hitelhez jutni.

A hitelfelvevők nagyrésze meg ott szúrta el, hogy fogalma sem volt és utána se nézett annak mit jelent az árfolyamkockázat.
Ettől függetlenül nekem van egy távolabbi rokonom, aki ~ 6 éve kezdett építkezni, jó részt hitelből. Neki elmondták mit jelent az árfolyamkockázat és már akkor inkább a forinthitel mellett döntött. Igaz jóval többet fizet havonta, de nem duplázódott az összeg.
Szal ha nem csak a "kisbetűs részben" lett volna szó az árfolyamkockázatról, akkor talán több ember gondolja át a helyzetet.
Persze ehhez kellett az emberek mentalitása is, akik még 20k-s mikrót is hitelre vették.
A bankok védelmében meg talán csak annyit, hogy akkoriban szerintem ők sem gondolták volna, hogy pár éven belül ez lesz.

@Loveless:

Igen hasonlóképp gondolom én is. Az egész elmélkedést az indította meg, hogy már mi is ~ 1 éve fizetjük a lakáshitelt. Ami picivel több, mint egyikőnk fizetésének a fele. Nekünk se egyszerű, de tudtuk mit vállalunk.
Ezzel szemben egy bedőlt hiteles nem fizeti a hitelét, nincs kilakoltatva és v.színűleg a mi pénzünkből lesz kisegítve. Mert nyilván nem lehet 100 ezer embert / családot az utcára tenni. Közben meg mi, akik ha nyögve-nyelősen is de fizetjük a hitelt, rajtunk nem segít senki :) Pedig néha jól jönne. Sőt szerintem egyik fiatal párnak se könnyű a kezdés, mégsem segít az állam...(érdemben biztos nem)

(#7) Tim82 válasza Dany007 (#6) üzenetére


Tim82
nagyúr

Nem teljes mértékben a bankok felelősek, de jócskán hozzájárultak!
Boldog-boldogtalannak adtak hitelt. Ezt fölösleges is tovább ragozni, tényleg talán csak a legutolsó hontalan csöves nem tudott hitelhez jutni.

A logikád téves, a válság előtti, a mostanihoz képest jóval enyhébb feltételeket kéred számon, ami pedig logikusan következett az akkori gazdasági téren fennálló szabályozásokból. A felvett és bedőlt hitelek elég nagy része ráadásul nem a bankoknak, hanem külső hitelközvetítő, üzletkötő cégeknek köszönhető.

Ja és ugye kisebbítsük azok hülyeségét, akik nem voltak képesek rendesen tájékozódni, hogy milyen hitel mivel jár (nem gondolták végig, hogy mi a legrosszabb forgatókönyv esete)...

Senki sem tartott a bankok részéről pisztolyt a hitelfelvevők fejéhez, hogy "neked fel kell venned ezt a hitelt, most, anélkül, hogy átgondolnád, tájékozódnál stb.".

(Nem védem a bankokat, csak nem akarom azt is rájuk kenni, amiért nem vagy nem olyan mértékben felelősek, mint ahogy azt "tudni vélik" az emberek. Valahogy szereti mindenki elfelejteni, hogy a bank működésével jár, hogy nem szeretetintézmény, hanem profit szerzésében érdekelt. Szolgáltatásokat nyújt, amelyekért be is nyújtja a számlát.)

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#8) biker


biker
nagyúr

A vége úgyis az, szív aki fizet

mi anno forint hitelt vettünk fel, minden deviza hiteles kiröhögött, hogy ő 30-50%-al kevesebbet fizet vissza
Most, jelenleg, engem meg qrvára nem érdekel, neki mennyit kell fizetnie. egyszer fent, máskor lent. így jártak.

én ugyanannyit fizetek most is, mint 7éve, de én szívok, mert ha ez marad, emelhetik a kamatot, illetve költöznénk nagyobba, ezen most van 4m hitel, ejelen lakás ára + meglévő kp + a jelen 4m hitel újra felvéve elég lenne, a nagyobbhoz, de lehet emiatt nem fogok hitelt kapni újra!

azt hiszem nem kell leírjam a véleményem tovább a moratóriumról!
aki devizahitelt vett fel, és évekig a Ft-hitelhez képest lényegesen jobban járt, az most ne sírjon, hogy rosszabbul jár
(és nem kell erre egy devizahiteles-nek se reagálni, mert lesz sértődés belőle)

ez kicsit olyan, mint a magánnyugdíjpénztáras dolog. ha bukta van, állam majd megsegít, kipótol.
há'de bakker, a hozamot akkor miért nem osztjuk szét? csak a veszteség osztódik, a nyereség nem???????

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#9) potyautas


potyautas
csendes tag

Azt gondolom, körültekintően jártam el, amikor bevállaltam az árfolyamkockázatot. De! Éppen itt olvasom, hogy a bankok nem gondolhatták, hogy ez lesz. Ha ők se, akkor én miből gondolhattam volna?

(#10) D1Rect


D1Rect
félisten

Sztem aki nem tudja fizetni a lakáshitelét annak vegyünk házat állami pénzből, de most kivételesen pozitív diszkrimináció nélkül.

De az egyenlőség nevében inkább vegyünk mindenkinek aki kéri.

(#9) potyautas: Számítani lehetett rá, hogy jön lassan a válság.
Egy másodpercig nem lepődtem meg.

[ Szerkesztve ]

01110011 01101000 01101111 01110010 01110100 01110101 01110010 01101100 00101110 01100001 01110100 00101111 01100010 01101110 01110100 01001111 01010101

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.