Hirdetés

2022. október 6., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Dany007


Dany007
veterán

Első... :U

A neten azt írják, hogy a REM fázis alatt álmodunk, és hogy ekkor az izmok átmenetileg lebénulnak. Okés.
De mégis, mért vagyok akkor tudatában, hogy álmodom? És mért nem tudok felébredni ha egyszer tudatosan akarom? Másrészt mért csak hátonfekve van ilyen?
Normális álom közben sose volt még hasonló érzés / helyzet.

[ Szerkesztve ]

(#2) cyanide válasza Dany007 (#1) üzenetére

Ez nem ilyen alvás bénulásos izé? Nem teljesen ébred fel a tested az álomból, azért nem tudsz mozogni.

Ha ezt olvasod a topik meghalt...

(#3) Dany007 válasza cyanide (#2) üzenetére


Dany007
veterán

Igen, ilyen félálomszerű valami... De miért?
Normális álmok közben miért nincs ilyen?
Volt már olyan is, hogy álom közben tudtam hogy csak álmodok... És tudtam irányítani azt is, hogy mi álmodjak... ehm... gondolhatod az milyen jó volt :)
De ez teljesen más. Meg mért csak háton fekve... :S

(#4) Wictor


Wictor
senior tag

Hallottam már hasonló esetről régebben. Amúgy én is háton fekve alszom el minden áldott nap (máshogy nem is tudok), de én még nem éltem át hasonlót. Nekem csak a "zuhanás" szokott előjönni néha napján. :U

(#5) szablya válasza Dany007 (#3) üzenetére


szablya
tag

Nem lehet, hogy tényleg meglátogat valaki?

Már nem ijesztgetésből, de szerintem nem normális, ha az ember a saját álmában retteg. Egyébként hasonlóak lehetnek idegenek (értsd ufók) éjszakai látogatásai is.

Madarat tolláról, embert desktopjáról. | Inni és inni adni. | Ellopták az alisok a tankot. | Az igazi tuningos Prescott kávét iszik. - all by szablya | "Igazat az igazaknak, zárják be a hazugokat!" \m/

(#6) Dany007 válasza szablya (#5) üzenetére


Dany007
veterán

:) Nem azért azt nem hinném. Biztos megvan ennek a fiziológiai oka / okai, csak még nem jöttem rá.
Ha valaki tényleg meglátogatna, akkor miért csak akkor tenné amikor háton fekve alszom el? Pontosabban háton fekve és a fejem kicsit hátraszegve. Nagyon picit.

Amúgy néha megszoktam figyelni a kezdetét a dolognak. Olyan érzés, mintha valami ki pici áramütés menne végig rajtam. Végülis a fejemen. Hülyén hangzik, de olyan, mint a filmekben vagy egy játékban, amikor az illetőt egy impulzus éri, és végighalad rajta. Na, néha sikerül ezt elérni / megfigyelni az elalvás folyamatában. Akarattól függetlenül ilyen fura impulzusok futnak végig a fejemen. Olyan, mintha egy pillanatra mondjuk elaludnék, aztán mégse. De csak mikroszekundumokra. És ezt érzem úgy, mint valami impulzus. Olyan kis kihagyás féle...
Picit talán tudom befolyásolni, ha rákoncentrálok de nagyon nehéz. Egy idő után viszont beindul magától sorozatban jönnek ezek a fura impulzusok és egy furcsa félálom szerű hatást érek el vele. Ez is nagyon valósághű, de ezt tudom irányítani... Na mondjuk ez nem az, amit a bejegyzésben írtam, ez megint másik téma. Csak hasonló.

Szóval tényleg senki más még nem tapasztalt hasonlót? :F
Félálom, az ember a tudatánál van, bénulás, hihetetlen félelemérzet... És nem tudsz felébredni, meg persze minden nagyon nagyon valósághű! Senki? =/

(#7) cyanide válasza Dany007 (#3) üzenetére

Érdekes dolgok az álmok. Nem értek hozzá. Próbálj biost frissíteni. Vagy vegyél vissza a tuningból, lehet azért bootolsz rosszul. :)

Nekem csak változatos rémálmaim vannak.

Ha ezt olvasod a topik meghalt...

(#8) Dany007 válasza cyanide (#7) üzenetére


Dany007
veterán

Hát nehéz lesz :)

De legalább uppolom a topicot. Nehéz elhinni hogy ez egyedi eset lenne =/

(#9) moha21 válasza Dany007 (#8) üzenetére


moha21
addikt

Szokj le a heroinról! ;]
Na viccet félretéve próbálj meg tudatosan álmodni google-ban keress rá király könyvek vannak róla. Nagyjából arról szól, hogy mikor álmodsz ( mondjuk rosszat ) álom közbe rájössz, hogy ez csak egy álom és te veszed át az irányítást.

Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.

(#10) Dany007


Dany007
veterán

Na srácok asszem megtaláltam a választ! =O
Nagyon durva!

Idézem:

"Bénulás

A másik ennél sok fokkal ijesztőbb. Életemben úgy ötször ha előfordult, hogy alvásból felébredve azt tapasztaltam rémülten, hogy szemem nem nyílik, hogy testem nem mozdul, s mikor ijedtemben sikítani akartam, még hangszálaim sem engedelmeskedtek. Mintha az agyam felébredt volna, de testem alvó kómában lenne. És tényleg. Google doktor diagnózisa a sleep paralysis, azaz az alvásos bénulás. Fordítva is megeshet, elalváskor is megtörténhet ugyanez. Magyarázata, hogy elalváskor a hormonok túk gyorsan indulnak be, s hamarabb bénítják le a testet vagy a másik esetben, hogy a REM fázisban az agy felébred, ezt azonban a test nem követi, hanem ugyanabban a kómaszerű állapotban marad, mint előtte. Ennek eredményeképpen az alany tudatának teljes birtokában van, viszont semmiféle összeköttetésben nincs a testével, azt mozgatni nem tudja. Egyes esetekben ezt komoly halluciánciók kísérhetik, amik még ijesztőbbé teszik a dolgot, s tudósok egy része a földönkívüliek látogatásának élményeit, s a szellemlátók élményeit is ennek a jelenségnek tudja be.

A tünetek pár másodperctől pár percig állhatnak fenn, s elmúlásuk után komolyabb pánikrohamon is átesik az illető, ezt alátámaszthatom, ennél iszonyúbb élményben nemigen volt részem se előtte, se utána. Okai között emlegetik, hogy ha az ember agya túl gyorsan ébred fel álmaiból, a test még fönntartja a bénult állapotot, ami alapvetően azt a célt szolgálja, hogy az álmodási fázisban ne sérülhessen az esetleges, álmot kísérő és arra reagáló mozgások során. Okairól nem sokat tudnak, de a hirtelen életmódváltozás, a stressz, a rendszertelen alvás és a pánikbetegség is szerepel a lehetséges okok sorában, s úgy vélik, minden ember életében legalább egyszer előfordul az alvásos bénulás. Gyakori azon álmok során, mikor az álmodó álmában tudatában van annak, hogy álmodik. Az afrikai kúltúrában a jelenséget úgy ismerik, mint mikor "ördög lovagol a hátadon", s szinte minden kultúrkörnek megvan a maga, általában szellemmel, démonnal kapcsolatos megnevezése, ami magyarul úgy hangzik: lidércnyomás. Sosem gondoltad volna, mi?

Tenni nem nagyon lehet ellene, az információs oldal szerint szép lassan érdemes kivárni, míg elmúlik, esetleg szépen lassan, apránként megpróbálni mozogni. Figyelmes alvópartner az első rezdüléseknél vagy nyökögéseknél segíthet az ébresztésben. Ha elalvásnál tapasztalod, esetleg többször egymás után, érdemes pózt váltani, és újra nekifutni az elelvásnak."

[link]

Már csak azt kéne tudni, hogy mi összefüggés van az alvási póz és ez az egész között :S

(#11) westcoastog válasza Dany007 (#10) üzenetére


westcoastog
veterán

Ez a téma engem is foglalkoztat, meg az alvajárás is nagyon érdekel, ngc-n láttam róla egy műsort, az ember felébred és teljesen úgy mozog/cselekszik mintha ébren lenne, elrejtettek a szobában neki egy csokit, elkezdett alvajárni, és megtalálta a csokit rögvest, a másik ember meg felébredt, levett egy képet a falról és nézegette, hát érdekes.
am ilyen zuhanásos történet nekem is van gyakran, és azt látom olyankor hogy egy 2 szintes lépcsőn meg botlok, volt ebből már vicces helyzet is, suliban sikerült irodalom órán bealudnom, azt veszem észre hogy felriadtam, de majdnem felugrottam a székből, és láttam hogy mindenki nevet.. :D

(#12) Dany007 válasza westcoastog (#11) üzenetére


Dany007
veterán

A zuhanás az lóxar :) Volt olyan is párszor. Sajnos csak ritkán. Eleinte az is félelmetes, de utána már inkább élvezet! :D
Egy időben tudtam irányítani az álmaimat. De szó szerint. Tudtam hogy álmodok, és élveztem :D
Főként azért, mert mocskosul valósághű, mint látványban, mint érékelés szintjén.
Amúgy én színeset álmodok mindig. Állítólag sokan fekete-fehérben álmodnak...

(#13) westcoastog válasza Dany007 (#12) üzenetére


westcoastog
veterán

kis adrenalint lök az emberbe az biztos :D én is színeset álmodok, sőt én is irányítom, emlékszem azt álmodtam hogy egy jó csajjal beszélek msn-en,(rózsaszín volt a beszélgető ablak :D ) és gondolkodtam azon hogy mit írjak, és azt is írtam, szóval frankó volt, suliban próbálok nem el aludni, kicsit kínos a helyzet, ahogy ott rángatózok mint egy bolond. :D

(#14) raczger


raczger
őstag

Érdekes, velem elég gyakran előfordul ez, bár halucináció meg ilyenek nincsenek, viszont teljesen ugyanez, hogy fel akarok kelni, de nem tudok. Tegnap is pont ez volt, már nem emlékszem épp mit álmodtam, végül egy nagy csattanás keltett fel és majd kiugrottam az ágyból:D (azért ennyire nem rémisztő ez mint ahogy leírják, igazából semmi különös az egész, fel akarsz ébredni az álomból de nem tudsz).

www.movat.hu - http://bit.ly/2mIziA4

(#15) CséZé


CséZé
őstag

én hasonlót tapasztaltam egyik volt osztálgytársamon mikor kirándulni voltunk.
hajnali 6 óra volt és arra ébredtem h valaki mászik fel az emeletes ágyra és kidúr a helyemről. felnéztem és mondom neki te mit akarsz? azt modnta hagyjál már mit keresel az ágyamon?

ez a procedúra eltarott vagy 5 percig amíg meg próbáltam neki magyarázni h az ő ágya pont az enyém meleltt van. közben a szobában felébredtek a többiek is.
meg is nézte h tényleg üres-e az az ágy. de nem hitt nekünk, mivel akkor már a többiek is bizonygatták neki.
aztán visszament az eredeti helyére és 10 körül mikor keltünk megkérdeztem h nem voltál egy kicsit paraszt reggel?
nem emlékezett semmire.
aztán kiderült, hogy valószínüleg pisilni volt kinn (a teraszról :DDD ) és onnan jött vissza.
ezt a kemping "biztonsági őrétől" tudtuk meg, mivel közölte vele másnap h nem kéne a teraszról lehugyozni.
de erre sem emlékezett, még ki kérte magának h mit képzel.

amúgy érdekes gyerek, előző kiránduláson azt hallgattuk h álmában miket beszél :D

(#16) Dany007 válasza raczger (#14) üzenetére


Dany007
veterán

"bár halucináció meg ilyenek nincsenek,"

Pontosan ez benne a lényeg. Ez az ami rémisztő benne! És nem kicsit! Én pontosan úgy élem át, ahogy le van írva.
Nemcsak bénultság van, hanem kemény hallucináció is. Ami nem hasonlítható össze egy álommal. Pontosan ezért van / volt az, hogy nem egy szürreális helyen vagyok, hanem azt látom, ami előttem van, mivel akkor már nem álmodok! Nyitva a szemem. Látom a sötét szobát csak nemtudok mozdulni. És erre jön ráadásként a hallucináció. Na és az az ami félelmetes! Eleinte én is leszarom mindig. Nem tudok mozogni, okés... Nemérdekel.
Csak aztán amikor feltűnik egy alak. Vagy egy forma, egy ember! Ott az éjszakában. És nem álomkép, hanem hallucináció... Mocsok félelmetes azt elhiheted :) Az a legrosszabb, hogy hiába vagyok tudatomnál, a félelem akkoris megvan valamiért. Ok nélkül.

(#17) raczger válasza Dany007 (#16) üzenetére


raczger
őstag

Én pedig épp a szememet nem tudom kinyitni mikor fel akarok ébredni ilyenkor :DDD

www.movat.hu - http://bit.ly/2mIziA4

(#18) Dany007 válasza raczger (#17) üzenetére


Dany007
veterán

Az talán a jobbik! Akkor nem tudsz haluzni. Én ezek szerint kinyitom...
Kb olyan, mint amikor kómásan, álmosan lefekszel aludni. Lekapcsolod a villanyt, még nézelődsz egy kicsit a szobádban, aztán egyszercsak meglátsz egy alakot / egy embert közeledni feléd! Mintha tényleg jönne... Csak pluszba még meg se tudsz mozdulni :)

(#19) Vladi


Vladi
nagyúr

Vannak ilyen tipikus álmok. Nekem is volt sok hasonló élményem.

Zuhanás is tipikus. Tegye fel a kezét, aki veszítette már el a fogait álmában. :DD

A furcsa jelenséget részben az okozza, hogy nem minden funkciód egyenlő mértékben aktivizálódott. Bizonyos területek már aktívak, mások még nem. A mozgató pályák még alszanak, a többi már ébren. Bizarr. :D

De szerintem nálad az szellem bejön részének van azért messzebb mutató értelme is. Érdemes lenne ezzel foglalkozni.

Ha csúnya pszichológus lennék, akkor ilyeneket kérdeznék: ki az illető? Mit akar tőled? Miért félsz tőle? Stb. :)

Mi előre tudtuk hogy ez lesz Ebédre hízott patkány Gyere siessünk Indul az expressz Nézzük meg Milyen a Balkán

(#20) Dany007 válasza Vladi (#19) üzenetére


Dany007
veterán

Ez jó :) Kérdezz csak még nyugodtan.

A fog elvesztése nálam először csak pár hónapja jött elő. Össz. 2x volt ilyen álmom.

"De szerintem nálad az szellem bejön részének van azért messzebb mutató értelme is. Érdemes lenne ezzel foglalkozni."

Mire célzol pontosan?
A bemásolt cikkben is írták, hogy a hallucináció gyakori velejárója ennek. Kb. mint az alvásnak az álom.
Csak mint kiderült ez azért ennyire valósághű, mert majdnem szó szerint az is. Elvégre a szemem nyitva, azt látom ami van, csak belehaluzok dolgokat. Hol szellemet, hol embereket stb...

A kérdésre, hogy miért félek nemtudom. Okom nincs rá, és ezt az adott pillanatban is tudom, mégis rosszabb mint mint egy horrorfilm. Mármint félelmetesebb és nemtudom miért. Ilyenkor ha nagy nehezen sikerül felébredni hirtelen felugrok az ágyból, úgy mint a filmeken szokás... a szívem vagy 150-et ver és még utána jópár percig bennem van a félelem, illetve az az érzés amit akkor éreztem. Egy ideig nem is merek visszaaludni. Volt már olyan, hogy gyorsan visszaaludtam egy ilyen után, és újra előjött! Újra küzdeni kellett a félelemmel és hogy nem tudok felébredni stb... Szal kell egy kis idő utána a lenyugváshoz.

Ha már így említetted a pszichiátert, nem hinném, hogy pszihés okai lennének. Igen, stresszes vagyok mint a fene. Tény. De ez a dolog, amiről most itt beszélünk már 10 éves koromban is történt! 16 évvel ezelőtt is nagyjából ugyan így mint manapság.
Plusz, szinte csak akkor jön elő, ha háton fekve alszok el. De akkor szinte mindig!
Szóval nem hinném, hogy pszichológiai probléma lenne. :)
De ha van ötleted, vagy kérdésed, akkor nyugodtan.

(#21) Vladi válasza Dany007 (#20) üzenetére


Vladi
nagyúr

A hallucináció az egy dolog, hogy te konkrétan mit, az meg egy másik. Az csak rád jellemző, és nem véletlen a tartalma.

A következő gonosz kérdésem ez lenne: mi történt veled 10 évesen? ;]

De nem is mondtam, hogy probléma, csak lehet, hogy van valamilyen személyes tartalma, eredete a dolognak.

A pszichiátriát és a pszichológiát meg ne keverjük ha lehet kérni. :U

Mi előre tudtuk hogy ez lesz Ebédre hízott patkány Gyere siessünk Indul az expressz Nézzük meg Milyen a Balkán

(#22) Dany007 válasza Vladi (#21) üzenetére


Dany007
veterán

Nem történt semmi ;]
Legalábbis semmi olyan, amire emlékeznék.
Az lehet h a tartalma nem véletlen és h tőlem függ... De akkor mért nem bikinis csajok jönnek? :(
álltalában mindig valami alak. Valami személyhez köthető...
De mi köze van a háton fekvéshez?

(#23) sislaciii


sislaciii
aktív tag

én amikor beteg vagyok, olyankor majdnem ugyan az, látom ahogy elalszom, látom, hogy hajnal van, nem tudok mozogni, és a testemen kis katonák háborúznak. ez a jobbik eset, rosszabbik leírhatatlan. ilyen sivatagszerű az egész kép, amit látok, sima egyenletes rész, még talán túl egyenletes is, és hirtelen megváltozik. (régebben voltak olyan nadrágok, amik ilyen kidomborultak csíkokba) olyasmi anyag lett, csak durvább, és háborúzott a sima rész a durvával, nem félelmetes így, de olyankor fel akarok kelni, de nem megy..

'A valósággal az a gáz, hogy nincsen hozzá háttérzene.. - Akkezdet Phiai 8800GTS 690/950/1425.<33 http://sislaciii.deviantart.com/

(#24) ani_rg


ani_rg
újonc

Szia!

Velem eddig csak egyszer fordult elő ilyen. Én is a hátamon feküdtem, mikor arra ébredtem fel, hogy nem kapok levegőt, nem tudok megmozdulni és egy alaktalan áttetsző valami (szellem?) áll az ágyam mellett, mintha fojtogatna. Mondanom sem kell, hogy hogy bepánikoltam. Nem tartott tovább egy percnél, utána felkeltem, de egész este nem mertem visszaaludni.
Pár hétre rá láttam erről egy műsort a tv-ben, nemrég pedig egy egyetemi előadást ültem végig róla. Sleep paralysys-nek nevezik a jelenséget.
Ha többször fordult elő veled nem ártana felkeresni egy orvost, állítólag néhány antidepresszáns lerövidíti vagy teljesen megszünteti a REM szakaszát az alvásnak, mikor ezek a "jelenségek" előfordulnak. (de kérdezz utána, mert egy előadástól sajna nem lettem szakértő :B )

(#25) Dany007 válasza ani_rg (#24) üzenetére


Dany007
veterán

Szia!

Igen alvási paralízisnek nevezik. Időközben én is rájöttem. :) Azért köszönöm! :R
Az előfordulás aránya változó. Nem mondhatnám rendszeresnek, sőt már elég rég nem fordult elő :) Viszont meglepő volt, hogy alvási pozícióval, testtartással és kis koncentrációval előtudtam idézni magamnak. Ha hason alszok vagy hasonló akkor nincs ilyen.

Amúgy REM alvás nélkül meghalnánk elég gyorsan. Szóval ott valami bibi lesz :)

(#26) Crystalheart


Crystalheart
senior tag

Én évek óta nem emlékszem az álmaimra. Három hete aludtam utoljára ágyban, egyébként széken - azelőtt is hetek teltek el így, meg azelőtt is... :D

(#27) ani_rg válasza Dany007 (#25) üzenetére


ani_rg
újonc

Szia!

Nem mondtam, hogy egész életedre megszünteti a REM szakaszt :)
Azért csodálom, hogy eddig kibírtad. Nekem az az egy éjszaka is bőven elég volt... rövid időn belül meghülyülnék az ilyen álmoktól. :))

(#28) Russlana


Russlana
újonc

:-(((Velem éppen ugyanez történik,mint veled!!!Most éjjel ez az állapot az én érzéseim szerint akár egy órán át tartott.Nagyon nehezen viselem,és eddig még csak-csak túl tudtam magam tenni rajta.De a ma éjszaka történtek,már nagyon megviseltek..:-(És most,hogy rátaláltam arra,amit írtál,és,hogy nem lehet ellene tenni semmit,most már félek....elaludni is.

(#29) Russlana válasza Russlana (#28) üzenetére


Russlana
újonc

Légyszíves,ha észreveszed,hogy írtam,írj rám,picit kétségbe vagyok esve már,ez túl sok.Azt,hogy ici-pici korom óta rémálmaim vannak,már elfogadtam,együtt tudok élni vele,nagyon megerősített.de ez,ez valami félelmetes dolog,már sokadszorra...nah ezt tényleg nem tudom hova tenni,és most éjjel,ahh,kegyetlen volt.Hiába mondom mindenkinek,már végigtelefonáltam egy csomó embert,senki sem érti meg,mert senkivel nem történt ilyesmi.Mikor megláttam,hogy nem vagyok egyedül,picit könnyebb lett,talán tudnánk segíteni egymásnak.Nem tudom már mi a megoldás..:-(

(#30) Crystalheart válasza Russlana (#29) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Régebben nekem is voltak hasonló álmaim, mikor még emlékeztem az álmaimra. A rémálmaimat és a hasonlókat mindig nagyon vártam, az ám az igazi izgalom, nem a punnyadt, unalmas, semmilyen kuszaságok. ;] Tiszta thriller, tiszta jó. Próbáltad már valaha így fölfogni? :DDD

(#31) Russlana válasza Crystalheart (#30) üzenetére


Russlana
újonc

Az elején nem értettem,hogy miért történnek velem,miért pont én vagyok az,akinek ezeket át kell élnie.Később,aztán megértettem...más oldalról kezdtem el szemlélni a dolgokat,hiszen nekem ezekből tanulnom kell.Volt (van)egy olyan életem,amikor fent vagyok,happy vagyok nagyon,szeretnek és én is szeretek,de amint becsukom a szemem,egy másik életem lesz,ahol bántanak,megölnek.El is fogadtam.De ezeket a félelmetes,lebénulós,nem megmoccanós "álmokat"(mert nem is álom valójában,hiszen tudatomnál vagyok),egyszerűen képtelen vagyok feldolgozni.A rémálom ehhez képest sokkal jobb.Pedig régen azt hittem annál rosszabb már nem jöhet!Neked csak úgy simán elmúltak????

(#32) Gergő_


Gergő_
őstag

nem szoktam rémálmodni , de tegnapelőtt néztem ki az ablakon, majd az ablak másik oldalán hirtelen feltűnt egy alak egy pisztollyal, majd fejbe lőtt.felébredtem, szerencsére. :D

a legrosszabb gyerekkori visszatérő álmom a következő:
Kb 5 éves vagyok, állunk édesanyámmal a közeli buszmegállóban, megáll a busz, felszállunk. észreveszem hogy csak én szálltam fel, de már késő: az ajtók záródnak. Elindul a busz és én akarok, de nem tudok leszállni...aztán felébredek, de nagyon sok idő telik az ébredés és az utolsó rossz érzés között.
ezt kb 5 évesen álmodtam először, majd gyermekkoromban még párszor. :(
voltak már multiálmok is, de azok inkább csak érdekesek voltak.

(#33) lacam


lacam
aktív tag

Huh, ez nagyon durva...

Én magam ugyan még sosem éltem át, de barátnőm - az édesanyja és a tesója is ! - átélt már egyszer egy ilyet.
"Felébredt", de nem tudott megmozdulni....s látott egy alakot.. NAGGYON PARÁS..én lehet meghalnék az ijedtségtől :Y

Régen élte ezt meg, szerencsére (1.5éve, amióta együtt vagyunk) mostanság nem fordult elő ilyen...bár már akkor lúdbőrzött a hátam az egésztől, mikor este, alvás előtt elmesélte, hogy egyszer "hogy látogatták meg az ufo(nautá)k". (tudni kell, hogy egy kis faluban vagyunk a falu szélén, a kert vége már szántóföld)

:Y

Ugye három sztori három embertől ugyanarról: mozdulni nem tudott, alak mocorgott mellettük...rémisztő. (bár nem ugyanakkor!...ha ugyanakkor történt volna, akkor számomra nem lenne kérdés az idegenek létezése :P )

Origo-n olvastam egy 2007-es cikket (gugli első találata az "alvásparalízis" kereső szóra) amiben leírták azt, amit a blog írója is. A beszámolók szerint (az esetek 60%-ban) háton fekve fordult elő az eset. Az origo-s cikk szerint az alvás rendszeressé tételével, stressz csökkentésével megszüntethetők ezek az "álmok". [link]

[ Szerkesztve ]

(#34) Crystalheart válasza Russlana (#31) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Elmúltak az álmaim is konkrétan. Nem is tudom, van-e nekem REM-szakaszom. :DDD recept: Aludj össze-vissza, napi négy-öt órát maximum, azt sem egyben, maradj fönt minden nap hajnali háromig, azután másnap dolgozd ki a beled, és ha mindig elég kómás és fáradt leszel már, garantáltan úgy fogsz aludni, mint a bunda. Csak lecsukod a szemed, és már nyitod is ki a következő éber pillanatban, néhány óra múlva. :D Jó edző lehet az is, hogy valahova egy erdő mellé költözöl egy kihalt vidékre, oszt éjjel is mászkálsz az erdőben. Én már nem is foglalkozom vele, nincs itt se farkas, se medve. De jól megedz, és az ember semmilyen álmától nem fél. Egyszer csak azon kapnád magad, hogy azt mondod az árnynak: "Jó estét kívánok, mi járatban?" :DDD

Én annyira nem élvezem ezt az álomtalanságot, anno a rémálmaimból, de az izgalmasabb sima álmaimból is sok jó ötletet vettem a novelláimhoz vagy leendő novelláimhoz. Végül is azokat is én találtam ki, csak kevésbé tudatosan. :D

[ Szerkesztve ]

(#35) Dany007 válasza Russlana (#31) üzenetére


Dany007
veterán

Ugyan ez van nálam is. Illetve volt. Már jóideje nem volt szerencsére.
De ahogy olvasom a soraidat lehet, hogy fel kéne keresni egy pszichiátert.
Esetleg ad egy enyhe nyugtatót, és attól jobban alszol majd.
Szerintem nálad (is) pszichológiai oka van ennek. Az váltja ki ezeket a bénulásos álmokat. Legalábbis szerintem.
Azt tudom, hogy nagyon durva. Esetleg próbálj meg koncentrálni, irányítani, próbálni felébredni.
Néha nekem sikerül elcsípnem a kezdetét. Amolyan félálom szakasz, és érzem, hogy ez lesz, na olyankor amíg még tudok felkelek, felkapcsolom a villanyt, hogy kicsit kimenjen az álom a szememből, és utána újra visszaalszok. Esetleg testhelyzetet váltani.

Ja és a többieknek :) Ez nem rémálom. Szó sincs ilyesmiről. Egy rémálom ehhez képest esti mese...

[ Szerkesztve ]

(#36) At4


At4
tag

megkérdeztem 1 "hozzáértőt" (édesanyám :) ) és ő valamilyen közeli hozzátartozóra/nagyon jó barátra gyanakszik, hogy időnként meglátogat téged, és valószínűleg mondani akar neked valamit.
ja és szerinte ártani em akarnak, épp azért hagynak ott mindig, mert érzik rajtad a félelmet.

[ Szerkesztve ]

!!! Logout-os pályafutásomat hNp88 néven folytatom !!!

(#37) Tim82 válasza Dany007 (#35) üzenetére


Tim82
nagyúr

Emlékeim szerint létezik valamiféle álom-paralízis (nem tudok jobb szót rá), ami nem tekinthető lélektani szempontból betegségnek. A lényeg, hogy bizonyos testhelyzetben aludva elég sok ember él át olyan, számára rémisztő álom-jelenséget (nagyon gyakran ez nem képet, hanem hangjelenséget jelent), amiből nagyon nehezen tudja kiszakítani magát.

Velem is elő szokott fordulni, ha az egyik oldalamra fordulva alszom (és valamiért elzsibbad az azon az oldalon lévő kezem), én általában olyan hangot szoktam "hallani", mintha egy vonat közeledne felém lassítás nélkül. Szerencsére utolsó pillanatban nagy erőfeszítéssel, de felébredek.

Valamikor olvastam, hogy egyáltalán nem ritka jelenség az ilyen, akkor megnyugodtam, hogy nincs ezzel semmi gond. Mintha az agyféltekékkel, a vérellátásukkal lenne kapcsolatban a dolog (amit nyilván befolyásol valamennyire az alvás közbeni testhelyzet), de nem mentettem el az erről szóló cikkeket és már nem emlékszem, hogyan találtam rájuk (bő másfél-két éve volt, hogy ez foglalkoztatott).

Egyébként az is fura, hogy szinte soha nem tapasztaltam ilyet, ha nem az itthon lévő ágyamban és nem egyedül aludtam. Barátnőmnél alszom, mint a tej. :)

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#38) Anubiss


Anubiss
tag

Nekem is volt egy ehhez hasonló esetem.

5-6 éves lehettem és lefeküdtem aludni. Befordultam a fal felé és már sötétedett minden. Az a furcsa, hogy aludtam, de nem láttam semmit (mármint álmot). És aztán egyszer csak a semmiből jött egy hang: HHÚÚ!

Nagyon rossz volt, de fel tudtam ordítani, amivel vége is lett a lidércnyomásnak...

(#39) Crystalheart válasza Dany007 (#35) üzenetére


Crystalheart
senior tag

"Ja és a többieknek Ez nem rémálom. Szó sincs ilyesmiről. Egy rémálom ehhez képest esti mese..."

Említettem már, hogy nekem is voltak ilyen "álmaim" régen. Azokat is nagyon élveztem, mert a rémálom lehet, hogy horror vagy akció, de ez meg thriller, amit jobban szeretek. ;]

(#40) kmisi99


kmisi99
addikt

Én is folyton ilyen szart álmodok pl ma este azt álmodtam hogy a másik szobából átszűrődik valami zaj persze semmi nem volt de mégis hallottam olyan hajnal 3 kor már el is aludtam. Én már kezek ezekhez hozzászokni hogy szellemek baszlatnak. A család többi tagja is észlelt már furcsa dolgokat pl a padláson kopogás meg hasonlók!

Amúgy én imádom a rémálmokat tök jók néha ordítva ébredek :D

[ Szerkesztve ]

(#41) kmisi99


kmisi99
addikt

Hmm úgy látom sokaknak ez hátonfekvés közben jön elő! Hát én képtelen vagyok háton elaludni amióta tudatomnál vagyok 1x se voltam képes háton elaludni nem tudom miért pedig nem 1x próbáltam

(#42) Bala888 válasza Tim82 (#37) üzenetére


Bala888
csendes tag

Velem a múltkor az történt, hogy álmodtam nyugisan, egész kellemes álom volt, barátnős, és aztán fokozatosan átváltott ilyen rémisztő álomba, ahol a barátnőm megpróbált megölni, de úgy hogy valami testetlen erőt használt, és szorítást éreztem a nyakamon, mellkasomon, fulladtam.. közben próbáltam leszerelni, szorítani a kezét (bár nem kézzel fojtogatott, hanem az erejével), de éreztem, hogy bármennyi energiával is szorítom, nagyon gyenge vagyok, próbáltam arrébb lökni, de a testén áthatolt a kezem, mint egy szellemen.. aztán felébredtem, és rájöttem, hogy azért van ez az egész, mert a barátnőm a mellkasomon alszik, jó nagy felületre ránehezedve, és tényleg elég hézagosan kaptam csak levegőt.. hát nagyon megkönnyebbültem, mit ne mondjak :D

Bala

(#43) vallasovits


vallasovits
újonc

sziasztok! nekem kb fél évente biztos van 1 ilyen "álmom" amiből nem tudok felébredni! hallok mindent tudom hogy fekszem meg probálom mozditani a kezem vagy a lábam de nagy erőfeszítés kell hozzá őrülők neki ha lehet ezt mondani hogy nem csak nekem van ilyen. pszihologiát tanultam ezért meg tudtam magyarázni magamnak szak zsargonnal hogy miért is lehet de nagyon ilyesztő át élni!

(#44) vallasovits


vallasovits
újonc

sziasztok megin én arra lennék kíváncsi hogy valaki félelem helyet és az helyet hogy fel akar ébredni mi lenne ha nem tenné hanem megvárná mi tőrténik én már sokszor gondolkodtam rajta de olyan mindha egy agyi védekező receptor be kapcsolna és késztetne a felébredésre vélemény?
Dominika

(#45) Zsom!


Zsom!
tag

Én is akkor szoktam "rémet álmodni" mikor háton fekszek!Álmaimban teljesen olyan mintha ébren lennék, ennék, mennék suliba, de mindig történik valami -rossz értelemben- elképesztő, pl.: ufó invázó, baltás gyilkos a suliban (ez a legtöbbször), stb.
Így szoktam ébredni:

:Y :Y :Y

(#46) Dany007 válasza vallasovits (#44) üzenetére


Dany007
veterán

Én sajnos nem ismerem sem a biológiáját, sem a pszichológiáját a dolognak.
De úgy érzem, hogy ilyenkor valamiért alapból a félelem tör elő az emberből.
Már sokszor próbálkoztam irányítani, lehiggadni és hasonlók, de sose jött össze. A végén mindig elönt a hihetetlen félelem és felébredni akarás, de nagyon nehezen megy!
Nagyon nehéz felébredni!

(#47) Dany007


Dany007
veterán

Miután elég sok megkeresés érkezett hozzám a bejegyzéssel kapcsolatban úgy gondoltam ideje Update-elni a cikket. Megtörtént. Hátha így még többeknek még egyszerűbben tudok segíteni.

(#48) szöszikeeh


szöszikeeh
újonc

Nekem is szoktak furcsa álmam lenni.
amúgy az normális, hogy megálmodok dolgokat..??
pl. multkor azt álmodtam, hogy anyukámat elüti egy autó
erre másnap mitörtént? elütötte egy autó.
és ilyen nagyon sokszor van csak ez volt az egyik legbrutálisabb..(de szerencsére már jól van)
meg nekem csak kicsi koromban volt olyan hogyha rémálmom volt akkor szellem vagy zombi vagy más féle ilyen kitalált lény szerepelt benne.
A rémálmaimban álltalában beszélő kígyók (ami viccesnek hangzik de nagyon félelmetes) és ufószerüségek szoktak lenni.

(#49) rebeL1899


rebeL1899
csendes tag

Szia!

Szerintem érdemes azon elgondolkoznod, hogy mi miatt álmodod ezt, vagy esetleg ki miatt :) Az is lehet, hogy valaki ezt teszi veled, helyesbítek: velünk. Ő okozza a bénulásos állapotot szándékosan. Én teljesen ugyanazt érzem amit te. Szerintem ez csak egy tudományos magyarázat a szellem, esetleg földönkívüli látogatásoknak. Én mindig érzem valakinek a jelenlétét. Sőt egyszer éreztem, olyat mintha rám ülne valaki de csak nagyon finoman, vagy a kezét tenné rám, és ebben az a durva, hogy teljes mértékben tudatomnál voltam, és éreztem ahogyan nyomódik rám a takaró. Én pl mindig magzatpózban tapasztalom ezt. A haveromnak is ugyan ez volt, de neki csak kétszer. Ő hozzá első alkalommal hozzászólt egy női hang, és a nevét suttogta. Ezt számos helyen mások is tapasztalták. Az én esetemet ami kb 8-9 szer történt meg 2x kísérte nagy fényjelenség, amit nem tudok mire vélni. Érdekesnek is tartottam, hogy meg sem említettél misztikus dolgokat, pedig rengeteg ember tapasztalja ugyanezt, de ők mind ufo, vagy szellemlátogatásként élik meg.

Ajánlom ezt a filmet: Negyedik típusú találkozások. Maga a történet kamu abból a szempontból, hogy amik igaz felvételnek vannak titulálva azok hamisak, viszont az igaz hogy szerte a világban fordulnak pszichológusokhoz emberek ezzel a problémával...

(#50) rebeL1899


rebeL1899
csendes tag

A fényjelenséget azért emelném ki, mert mikor felriadtam, biztosan láttam, egyszer az ablakon( az hatalmas fény volt, betöltötte az egész szobát) és egyszer az ajtón távozni egy fehér vénycsóvát. Ez már nem az "álom" része, ez már a biztos valóság volt. Én inkább ezt az álmot úgy értelmezném, hogy valami, vagy valaki a közeledben van, és az ő jelenléte bénítólag hat a testedre, mivel nem szabad látnod mivel van dolgod. Sok helyen írnak olyan tapasztalatokról, hogy konkrétan ébren láttak földönkívülieket, vagy úgy is fogalmazhatok, hogy az emberi szemnek hihetetlen alakokat, és mikor észlelték ezek az alakok, hogy úgymond lebuktak, észrevették őket, akkor következik be a bénulásos állapot, mivel megbénítják a személyt. Ez megint az a kategória, hogy hiszem ha látom. de akkor kérdem én: miért tapasztalta rengeteg ember konkrétan ugyanezt? Eleinte én is sima rémálomnak tartottam, nem is mertem utánaolvasni, majd az első élményem után félelmetes volt hallani, ahogy a haverom szóról szóra ugyanazt meséli el amit én átéltem, és ugyanazokkal a félelmetes érzésekkel. Vannak cikkek amik lidércnyomásról, és szellemekről írnak, amiket mind haluknak tudnak be, de mi van akkor, ha nem is haluzok? ha tényleg valami ül a hátamon, mikor azt a nyomasztó érzés érzem, majd hirtelen elsuhan....

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.