2022. augusztus 16., kedd

Gyorskeresés

A fogorvosi kezelésekről (saját gondolatok)

Írta: | Kulcsszavak: fogászat . fog . fogorvos

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A minap megint előjött ez a szörnyűséges téma.
Sajnos nálam ez speciális és elsődleges stresszkeltő esemény.
Fiatalabb koromban mindig vártam, hogy végre felnőtt legyek, mert akkor már nem fogok félni a fogorvostól... :) Hát a nagy szart...
Valószínű jobban hozzá kellett volna szoknom a fogidokihoz kiskoromban, úgy könnyebb lett volna. Az elmúlt napokban kicsit utána néztem a félelem a fogorvostól témának. A statisztikák szerint meglepő módon a 30-50 év közötti korosztály fél a legjobban. Ez nekem nagyon furcsa, nem is biztos, hogy igaz, de ezt mondták :)
Szakértők szerint azért, mert kiskorában a gyerek nem ismerkedik meg kellően és kellő módon a fogorvossal.
Hozták példának, hogy az iskolafogászaton, egy-egy alkalommal egyszerre betódul 30-35 gyerek a rendelőbe, majd sorra látják el őket, mint valami futószalagon. Így a gyerek csak annyit lát a dologból, hogy fúrás faragás, húzás stb... Nincs idő megismerkedni az egész dologgal. Nincs idő oldani a feszültséget.
Én nem vagyok szakértő, a saját véleményem csak annyi, hogy lehet benne valami...

Emlékszem 7.-8. osztályban mi is jártunk. Mindenki félt. Kivétel nélkül... Névsor szerint mentünk, sorakozva. Így egy ember ült a székben, a többi gyerek pedig a rendelőn keresztül hosszú sorban állt a várótermen át... Magyarul mindenki sorban állva nézhette végig, ahogy a társát kezeli a doki. Így történt az az eset is, amikor volt 'szerencsém' végignézni, ahogy egy osztálytársam fogát kihúzzák... három, négy darabban. Mindenfelé folyt a vér, a srác kiabált, eléggé odavolt... És ezt kb a fél osztály nézte végig élőben.
Na lehet, hogy ezért félek én ennyire a fogorvostól.

A legfontosabb persze a megelőzés, a fogápolás és a többi közhely. Alapvetően szinte mindenkiben van egy kis félsz a fogorvostól. Elvégre oda kell ülni, és tűrni bármi is lesz. Nem olyan, mint amikor ráütsz a kezedre és huh gyorsan elhúzod megrázogatod kicsit és elmúlik a fájdalom... Itt továbbra is ott kell maradni, ülve, 'nyugalomban', abban a tudatban, hogy a következő pillanatban is bekövetkezhet az a speciális éles, szúró fájdalom.
Pedig ha az ember rendszeresen eljár, akkor legrosszabb esetben 1-1 töméssel megússza, ami voltaképp semmiség. Kap az ember egy injekciót, fúrnak rajta 1-2 percet (se), aztán már csak a tömőanyag következik. Erre igazából akkor érez rá az ember, amikor túlélt egy kellemes kis gyökérkezelést, esetleg foghúzást.

Na nézzük az általam ismert fogászati kezeléseket.

1. tömés : maradandó - gyökérrel rendelkező - fognál injekció, 10-15 perc zsibbadási idő, majd kis fúrás tömés és viszlát.

2. gyökérkezelés: ez már nem ilyen egyszerű mutatvány. Erre akkor van szükség, amikor a szuvasodás már annyira elterjedt az adott fogon belül, hogy beleér a gyökércsatornákba. Ha ilyenkor sima tömést alkalmaznak, akkor a tömőanyag nekifeszül a gyökércsatornának, és valósággal szét akarja robbantani, legalábbis ilyen érzés. Ezért ezt nem lehet már csak ilyen simán betömni. Ezért kell gyökérkezelni.
Ilyenkor a doki lefúr a gyökér aljáig. Majd egy hosszú, recés tűvel elkezdi feltekerni, felcsavargatni a bent lévő idegvégződéseket, majd kitépi! Ugyanezt a műveletet elvégzi az összes gyökércsatornában is. Ez foganként változó lehet, van amelyiknek csak 1 gyökere van, de van amelyiknek 2-3 is. Ez a fogak típusától is függ, ennyire nem értek hozzá. Majd végezetül idegölő folyadékkal tisztítja ki a csatornát, hogy biztosan elhaljon minden ideg. Ezután jöhet a gyökértömés, ami már véglegesen lezárja a fogat.
Persze közben és utána röntgenfelvétellel ellenőrzik, hogy mennyire volt sikeres a kezelés.

3. Foggyökércsonkolás. Na ilyenem még nem volt. Állítólag nagyon brutális. Nem tudom pontosan milyen esetben kell ezt elvégezni, sok helyen sokfélét írtak, mondtak már. A lényeg, ezt kerüljük el. Ez már a kisebb műtét kategóriába tartozik, de természetesen ehhez sem (kell) altatják el az embert.
Ilyenkor az injekció után felvágják az inyt. Egészen a foggyökér aljáig, a csúcsáig. Hja, azt hozzá kell tennem, hogy egy felnőtt ember foggyökere simán megvan 2-2,5 centiméter. + korona, ami végülis kilátszik az egészből.
Szóval felvágják az inyt. Majd csontfúróval egyszerűen eltávolítják a gyökércsúcsot. Természetesen e kezelés előtt el kell végezni egy gyökérkezelést is. Majd a csonkított fognál összevarrják az inyt.

Eddig 3 embert ismerek, aki túlesett ezen. Igen, mindenki túlélte, de azt mondták, hogy többet nem mennének bele. Elég durva fájdalmakról, és nagyon kellemetlen érzésekről beszéltek, fröcsögő vérről... Hát biztos orvosa válogatja, de nem lehet kellemes. Plusz, hogy a műtét után kb. 2 nap a lábadozási idő. Iszonyatos fájdalom, feldagadás, szédülés, esetleg láz formájában.

4. a foghúzás. Azt hiszem ehhez nem nagyon kell kommentár. Talán csak annyi, hogy bizonyos esetekben előfordulhat, hogy húzás közben a fog eltörik. Akár darabokra is roppanhat. Ilyen tapasztalatokkal rendelkező ismerősöm is van egy pár... :S Ilyenkor a bent maradt gyökérdarabokat úgy kell kibányászni, kiműteni a szájból, legrosszabb esetben szájsebészet a végső állomás...

Amiért vigyázni kell ezekkel a dolgokkal az az, hogy a fogfájás bizony képes szövődményeket létrehozni. Rámehet a szívre, a torokra, az ízületekre, az arcüregre is. Megduzzadt, gennyes fog nagyon durván tud fájni. A gyulladt, gennyes fog körül / mellett / alatt akár kisebb göbök is kialakulhatnak. Most nem találom erre a legjobb szót, olyasmi, mint egy kisebb fajta daganat. Tehát jó vigyázni, mert ez is könnyen a szájsebészeten végződhet. Ott sem altatnak.

Na, akkor jöjjön a lényeg, ami miatt ezt megírtam. És amivel kapcsolatban a kedves fórumozók véleményére kíváncsi vagyok.
Ez pedig maga a fogászat technológiája.
Mert bizony én azt vettem észre, hogy az alapvető kezelések részben vagy teljesen megegyeznek a mondjuk 40 évvel ezelőttivel. Elvégre lyukas fog, kifúrjuk betömjük. A lidokain az lidokain...
Tehát magában az az eljárás, ami miatt mindenki fél a fogorvostól, az évtizedek óta változatlan. Egyszerűen semmit nem fejlődött!
Persze, tudom én, van már nagyfelbontású röntgen. Ultrahangos fogkőleszedés, hipermodern elektromos székek, legújabb típusú fúrók stb... De voltaképp ez egy betegnek nem segít abban, hogy könnyebb legyen elviselni az esetleges fájdalmakat, vagy kellemetlenségeket. Az egyetlen mentsvár az a lidokain, ami nem minden esetben, és nem mindenkinél 100%-ig hatásos.
Szóval ezt a részét nem értem a dolognak. Mért nem találnak már ki valamit, ami kiváltja a fúrást, vagy valamit, ami 100%-ig blokkolja az idegi kapcsolatot az aggyal.

Nekem már volt 3 gyökérkezelésem, de eddig mindig volt egy kis fájdalom. Nem azt mondom, hogy nem lehet kibírni, de mocskosul kellemetlen, amikor azokkal a tűkkel döfködik a fogadat, és egyszercsak belenyilall az az irdatlan fájdalom... Aztán már csak azt lesed vajon mikor jön a következő...
Túl lehet élni, tudom, én viszem túlzásba a stresszelést. De mennyivel kellemesebb lenne az a tudat, hogy 100%-ig nem fogsz érezni semmit...

Hozzászólások

(#1) talmida


talmida
Közösségépítő

Nem vagyok nagy szakértő, de azt hallottam, ha egy fog(ideg) be van gyulladva, akkor nehéz érzésteleníteni. Persze még akkor is szóbajöhet az altatás, vagy kábítószer stb. Itt ez elég elterjedt, nekem még nem volt szükségem ilyen erős érzéstelenítőre, de ismerek valakit, aki mindenféle fogorvosi kezeléshez kábítószert kér..és kap is. :DDD .

A másik meg az, hogy szerintem óriásit változott a fogászat az évek során. Kezdve a hűtéses, nagy sebességű fúróktól, a lézeres tömésig stb.. :D

Ezért sem mindegy, hogy hova jár az ember fogászatra. :(

Én is voltam SZTK-ban régen, ott is volt ám választék :DDD ... egyszer a fogdoki elém tárta a három különböző méretű fogóját, és megkérdezte, hogy melyikkel parancsolom? Hát, majd elájultam, amikor kiderült, hogy komolyan beszélt. ;]

Bátorítalak, hogyha teheted, látogass el ide, mert a legmodernebb berendezésekkel dolgoznak, nagy szaktudással, és fájdalom mentesen. ;) :K

IN GOD WE TRUST!

(#2) lezso6


lezso6
HÁZIGAZDA

Hát igen, a fogakra vigyázni kell, no meg az ínyre is, mert hiába jó a fog, ha nincs minek a helyén tartania. :N

A legnagyobb akció velük nálam 10 éves koromban volt, ki kellett húzni 4 fogamat. :DDD Dehát tejfogak voltak, elrohadt gyökérrel, meg el is zsibbasztották a számat rendesen, nem éreztem belőle semmit. :B

A fogorvostól való félelem szerintem az ilyen SZTK-féle helyeken keresendő. Már az rossz érzés ahogy a hely kinéz, meg minden, csupa beteg meg minden, nagyon nem bírom a kórházakat. Kicsit jobb színvonallal szerintem nem toljnának be annyian a fogorvostól. Én is anno tök lazán viseltem azt a 4 fogas beavatkozást, mert maszek fogorvoshoz vittek. :U

[ Szerkesztve ]

STOP RIOS! Állítsuk meg a moderációt!

(#3) Dany007 válasza talmida (#1) üzenetére


Dany007
veterán

Igen. Én is úgy tudom, sőt tapasztaltam is, hogy a gyulladt fogat nehezebb érzésteleníteni.
Ma a doki is mondta, hogy a gennyes gyulladt fog nehezebben zsibbad =/

"szóbajöhet az altatás, vagy kábítószer "

Ezt hogy érted? Ezt kifejthetnéd :) Érdekelne. Mit értesz kábszer alatt? Az altatás nálunk csak speckó helyeken elérhető. Legalábbis ahogy én tudom. És piszok drága... Meg nem is ajánlják.
Amúgy amit ajánlottál az mitől fájdalommentes? :) Csak mert nem találtam semmi extra részletezést arra, hogy van-e valami speciális cuccuk a lidokainon kívül.

@lezso6:
azért a tejfog az más ;] annak elvileg nincs gyökere... Ergo fájdalom csak annyi lehet, amíg kiszakad az ínyből, de az lófax. Én magamnak szoktam szedegetni a tejfogakat. A poén, hogy még most is van 1 vagy 2. De az egyik már elég laza... Már majdnem kiszedtem...

[ Szerkesztve ]

(#4) mephi666


mephi666
veterán

csináltam egy képet a kihúzott fogamról, amiről korábban írtam... íme... nem mostam most meg, mert nem akarok vele szórakozni... látszódik rajta, hogy rendesen tömve volt és húzás közben lepattan az egyik oldala... ezzel a rohadékkal szenvedtem annyit :(

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#5) Samus válasza Dany007 (#3) üzenetére


Samus
addikt
LOGOUT blog

Na nekem volt egy tejfogam, ami még nem akart kiesni, de lyukas volt. Ez volt körülbelül nyolc évesen. A doki nem szórakozott. Kaptam injekciót, negyed óra múlva vissza, előkapta a fogót, elkapta a fogam, majd kirántotta. Azt hittem ott helyben összecsinálom magam. Ekkoriban volt az a szokásom, hogy rágom a szám, belül. Otthon, mikor délután csináltam a házit (még jó gyerek voltam), egyszer csak azt vettem észre, hogy csöpög a vér a füzetre. Először rutinosan felnéztem, nem-e a plafonról jön (hozzá kell tenni, X-Aktákat néztem ennyi idősen :D), de nem. Majd megtapogattam a számat, és onnan jött. Olyan jól működött ekkor az érzéstelenítés, hogy nem éreztem, ahogy rágom a szám. Egész estig a fél szám érzéketlen volt.
Eddig csak ez, és három tömésem volt. A felső fogsorom tökéletes, ezt a doki is mondta, de az alsó nem a legjobb. Tömött fogon is érzem néha a hideg-meleg étel-ital nyilallását, voltam dokinál, a tömés jó, nem mozog.
Nem szeretek orvosoz menni (bármilyenről is van szó). Az mindig azt jelenti, hogy valami nem jó, erről mindig eszembe jut egy öreg motor. Javítgatják, megy, de soha nem lesz fiatalabb, nem lesz olyan, mint egy új.

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#6) lezso6 válasza Dany007 (#3) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA

Valami pici gyökere csak van, mert hogy maradna a helyén? ;] Amúgy azokkal az volt a baj, hogy nem akartak kiesni, mert hülyén nőttek az állandó fogaim, úgyhogy ki kellett húzni.

Erről jut eszembe, egyszer apukámnak kellett kihúzni egy fogát, s szegény kis fogorvos csaj akárhogy próbálkozott nem tudta. Már a végén az ölébe térdelt apukámnak, de úgyse bírt vele. :DDD Úgyhogy kénytelen volt hívni egy erősebb kolegát, s végül sikerült a dolog. :))

[ Szerkesztve ]

STOP RIOS! Állítsuk meg a moderációt!

(#7) #24889344


#24889344
törölt tag

Szerintem is sokat változott a fogászat 15 év alatt. Régen még nem voltak vízhűtéses fúrók. Röntgenre a szomszédos városba kellett menni.
Bizony amikor suliból vittek mindenki végignézhette a társai kezelését. A fogorvos csak nyomta a fúrót, felforrósodott büdös volt de az még hagyján de mennyire fájt. Türelmetlen volt, gondolom elege volt a kölkökből.

Nagyon féltem én is a fogorvostól, és ez mind alapsuli alatt szerzett tapasztalatok alapján. Haverok elmesélései gyökérkezelésekről, ez már középsuliban.

Halálfélelmem volt a fogorvosnál, rosszul voltam szédültem. Ide jutottam, már attól kivert a víz , ha valaki megemlítette előttem a fogorvost. Tíz évig nem is mentem fogorvoshoz egy fájdalmas foghúzás után. Aminek újabb foghúzás és gyökérkezelés lett a vége.

Figyeljetek!
A félelem legyőzhető. Ma már nem félek, tartok kicsit tőle de nyugodtan megyek fogorvoshoz. Át lehet formálni ezt az érzést, de kell hozzá egy megértő fogorvos is. Minden a fejünkben dől el hogyan éljük meg. Persze attól még fájni fog a kezelés de nyugodtabban viseljük.

(#8) Dany007 válasza Samus (#5) üzenetére


Dany007
veterán

Ez durva volt. Sz.tem megy az aranyköpésekbe :D

"egyszer csak azt vettem észre, hogy csöpög a vér a füzetre. Először rutinosan felnéztem, nem-e a plafonról jön de nem."

Na ezen szakadtam... :D

Amúgy nekem is voltak durva zsibbadások. Amikor 3 injekciót kaptam, kb du. 2 kor, este 9-kor is zsibbadt még a szám. A doki általában figyelmeztet is, hogy nehogy szájjelharapjam a számat ilyenkor.

@lezso6:

mondom nem vagyok szakember, de nekem sajnos vagy sem, de majd 26 évesen is van még tejfogam :D
Az egyik, amelyikről már írtam elég laza. Lötyög, de nem tudom kiszedni. Viszont az egyik feléről a körmömmel fölé tudok nyúlni... :U Majdnem át tudom fogni szegényt, csak a belső feléről az ínyhez még tapad... És ha nagyon megrángatom akkor már fáj... És hallom ahogy szakad le az ínyről... De egy idő után már elég erősen fáj, így még nem sikerült kiszedni :) Aztán egy idő után mindig visszanő / visszaerősödik.
Amúgy szerintem a tejfogakat csak az íny tartja a helyén... Legalábbis az enyémet biztos.
Pár éve alulról szedtem ki egy tejfogamat... Azt se tartotta más...

@sanan:

"Szerintem is sokat változott a fogászat 15 év alatt."

Ebben az egyben nem teljesen értünk egyet. Hiába lett modernebb felszerelés, maga fájdalom és kellemetlenség érzet nem lett jobb. Semmivel sem. Hiába vízhűtéses a fúró ha eltalál egy idegvégződést akkor beszarsz a fájdalomtól így is úgy is...
Hiába van röntgen mindenhol, ha ki kell húzni, vagy felvágni attól nem lesz jobb :)

A többiben egyetértek. Fejben kell elintézni, de nekem még nem sikerült... kb ugyan úgy vagyok vele, ahogy te leírtad =/

(#9) talmida válasza Dany007 (#3) üzenetére


talmida
Közösségépítő

Az altatást gondolom nem kell magyarázni, az elég egyértelmű.
A káb.szer meg pl többek között az ún nevető-gáz (Laughing gas), amit a fogdokik szoktak alkalmazni pánikoló páciensek esetén, persze csak, ha kéri az illető. Dr Tóth György is tud ilyesmivel is szolgáni. :D

Ez egy fajta kábítószerféleség. (Nitrous oxide, N2O)
Van egy ismerősöm, aki emiatt nagyon szeret a fogászatra járni. (Én még soha nem kértem ilyent.) A habszifon patronjában is ez a gáz található. :Y

[ Szerkesztve ]

IN GOD WE TRUST!

(#10) Dany007 válasza talmida (#9) üzenetére


Dany007
veterán

Oh, kössz az ötletet : P :D
Azért kíváncsi lennék, hogy ez mennyire veszi el a fájdalom érzetét, vagy csak simán nyugtatónak van(?)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.