2024. február 28., szerda

Gyorskeresés

E-liquid ízek, tapasztalatok

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Azon egyértelmű okból írom ezt a bejegyzést, hogy megosszam a többiekkel saját szubjektív tapasztalatomat az általam kipróbált különböző liquid ízekkel kapcsolatban.
Több alkalommal szembesültem már azzal a problémával, hogy a különböző liquides oldalakon nincs részletes leírás az adott liquid ízére vonatkozóan. Persze, almára alma van írva és ennyi. De azért ez összetettebb. A fantázia nevű liquideknél pedig többnyire csak a szokásos "marketing" szöveg van és természetesen mindegyik jónak van titulálva. Ami megint csak szubjektív. Én jobbnak találnám ha lenne egy konkrétabb leírás az ízről. Na ezt próbálom majd én összehozni az általam hosszútávon kipróbált ízekről.

Persze minden vélemény szubjektív és fenntartásokkal kezelendő. Legfőképp azért, mert az e-cigis ízeket a liquiden kívül millió más tényező befolyásolhatja. Gondolom nem kell felsorolni hogy még a tartály anyaga sem mindegy.
Ettől függetlenül úgy érzem, hogy egy irányvonalat fogok tudni mutatni azoknak akik nem akarnak lutrira vásárolni. Elvégre egy étcsoki ízű liquid akármilyen szuper ízvisszaadású kazánnal se válik mondjuk tejcsoki ízűvé. Maximum még jobban kihozza az ízeket.
A általam kóstolt ízek közül a dohányos ízeket mindig 12mg/ml nikotinnal a gyümölcsös és egyéb ízeket mindig 6mg/ml nikotinnal szívom.

Kezdjük hát.

Cherry Cigar:
Ez volt az első általam kipróbált e-liquid. Ezzel szoktam át kb 3-4 hét alatt teljesen az amúgy igen erős sodort cigiről az e-cigire. Íze leginkább a tipikus cseresznyésdohányra hasonlít. Annyira nem erőteljes, mint mondjuk egy cseresznyés szivar. De szerintem kiváló összhangban van a cigi és az enyhe cseresznye íz. Nem mondanám sem édesnek sem savanykásnak az ízt. Olyan pont kellemes, de inkább a cigaretta íz dominál. Szerintem átszokáshoz ideális.

Dunhill(Delux) Mentol:
Na ez egy elég erős, karakteres íz. Mentolos cigi. Egyáltalán nem olyan, mint egy hagyományos cigi mentollal vegyítve. Érezni a Dunhill féle cigit, megbolondítva egy erős mentollal. Tehát itt nem beszélhetünk alap cigi ízről. Ez egy kicsit egyedibb annál. Nekem hosszútávon a mentol miatt nem jött be, de 1-2 napig simán szívható. Sokkal finomabb a dohány íze, mint mondjuk egy mezei USA mix-ben, a mentoltól meg az egész "megbolondul". Tényleg egy erőteljes markáns ízre kell számítani ennél. Eléggé szúrós az illata és az íze is.

Kiwi Alma Eper:
Frenetikus mix. Szerintem zseniálisan eltalált összhang a felsorolt gyümölcsízek között. Egy kellemes, lágy ízvilág. Kb semmihez sem hasonlítható, mert elsőre egyik ízt sem lehet kiérezni belőle egyértelműen, hanem az ember a három íz egyvelegét érzi. Ami nagyon eltalált. Aztán sokadik szívásra, odafigyelve már megkülönböztethetőek az ízek. De, mint mondtam a három íz kiváló egyveleget eredményez.
Kb a Cappy Almás-körte üdítőhöz tudnám hasonlítani az összhatást! Egyik se dominál, mindegyik kiérezhető és az összhang az ami tökéletes eredményt ad.

Apple Mix:
Az oldalon almás-fahéjas + egyéb fűszeres mixnek írták le. Nekem nemigazán jött be. Fahéjat csak elvétve éreztem, pedig amúgy imádom az almás-fahéjas egyveleget. Ez inkább enyhén parfümízű / illatú. Azért szívható, de nem az az igazi alma íz. A többi ízzel vegyítve meg tovább romlik. Kár érte.

Blueberry:
Na ez az az íz, amit a fórumokon sokan istenítenek, miszerint a Hangsené az egyik legjobb blueberry. Hát nekem viszont nagyon nem jött be. Tényleg megvan az a blueberry-s ízvilág, illatvilág, de rettenetesen parfümízű / illatú. Nekem ez már sok volt. Túl erőteljes, túl műhatású volt ez nekem.
Egy 10ml-es flaskával se tudtam elszívni belőle. Bár aki nagyon odavan a blueberryért az megpróbálhatja, tényleg egy durván erős ízbombát kap.

Fodormenta:
Nemsemmi egy íz. Egyértelműen beazonosítható. Ez az íz kérem szépen a régi jó Wrigley's Juicyfruit rágó íze. Na de ezt nem tudom leírni milyen is. Aki ismeri a rágót az tudja pontosan. Lágy mentolos, édeskés. Nekem is, kollégáknak is pontosan ez ugrott be róla egyből. Pedig van vagy 15-20 éve hogy legutoljára ettem ilyet.

Cherry:
Elsőre piszkosul féltem tőle. Ez volt az első tisztán gyümölcsös ízű liquidem, amit kipróbáltam.
De felbontás után érezve az illatát már megnyugodtam. Nagyon eltalált cseresznye íz / illat. Ehhez képest az elején említett Cherry Cigar-ban lévő cseresznye nulla. Mintha nem is lenne benne. De nyilván mert ez direktbe cseresznye, bár ha kevernénk dohánnyal, akkor is jobb ízt produkálna.
Elsőre édeskés, de inkább a savanyúba eltolódó ízvilág. Ettől nem kell megijedni, nem az a durván savanyú csak amennyire egy cseresznyének lennie kell. Hosszútávon is szívható közepesen erős ízvilág.

Bourbon Vanília:
Egyik kedvencem. Jó kombinációja a vaníliának, mert így bourbonnal keverve egyáltalán nem gejj ízt kapunk, amit amúgy egy mezei vaníliától várnánk. És igen, kellemesen krémes érzetet ad. Kis vanília, kis bourbon édeskés egyvelege. Ezt is a közepesen erős ízek közé sorolnám. Nem túl markáns, nem túl kihívó, lágy krémes egyveleg, amiben megint csak nincs egyéni dominancia, hanem az összhatás érvényesül. Szóval ha valaki erősebb igazibb vaníliára vágyik, akkor ne ezt válassza.

USA mix:
Sok jót olvastam erről az ízről, miszerint igazi cigis íz. Hát szerintem annyira nem. Leginkább semleges és határozottan enyhe dohányíznek mondanám. Tényleg olyan kifejezetten füstös, de egyáltalán nem markáns íz. Ha valakinek nem jönnek be az erős, karakteres dohányízek, akkor ez nyerő lehet. Leginkább vegyítve szívtam mással, mert számomra tisztán harmatosan kevés volt. Ettől függetlenül egy alap dohányos íznek megfelelő lehet.

Verryberry:
Ez a MeDo erdeigyümölcse. Közepesen erős - gyenge ízvilággal. Amolyan pont jó keverék ez is, de számomra semmi extra nem volt. Kiérezni belőle szépen az ízeket, amilyen erdei gyümölcs - multivitamin italra hasonlít de a világosabb gyümölcsökből. Ezalatt azt értem, hogy nem az áfonya és hasonló édes ízek dominálnak. Szépen kiérezni belőle a blueberryt is, de itt legalább nincs mű,parfümíze. Szóval egy korrekt gyümölcsös íz, de nem estem hanyatt tőle.

Fruity Forest:
Ez pedig már a Mystic Juice erdei gyümölcse. Talán egy kicsit karakteresebb, erősebb íz, mint a Medo-nál, de nem sokkal. Ez is olyan közepes ízvilág. Szintén jó egyveleg. Nagyjából u.a., mint a MeDo-nál.

Babylon:
Na ez a személyes kedvencem. Nálam a no1. De tessék vigyázni ezzel az ízzel. A fórumos tapasztalatok alapján ezt az ízt vagy imádja valaki vagy utálja. Első körben épp emiatt nem is akartam kipróbálni, de aztán rábeszéltek, hogy adjak neki egy esélyt. És tessék. Az első számú kedvencem lett.
Egy rendkívül karakteres és erős ízről van szó. Kávés, tejes, dohányos ízek mesteri keveréke. Leginkább a kávé dominál. Rendkívül finom, de kifejezetten erős ízről beszélhetünk. Én magam amúgy nem kávézok az illatát szeretem csak, viszont így szívni kb mindennél jobb. Piáláshoz kifejezetten jó. : )
Tehát ennél egy erős spéci kávé ízre kell számítani, amit megbolondít egy kis tejszínes, tejes íz, de szinte észrevehetetlenül, plusz a dohányos mivolta. Itt is azt mondom, hogy nagyon jó az egyveleg. Tehát nem sima mezei kávé, hanem annál sokkal jobbról, extrábbról van szó.

Capital:
Fűszeres dohány íz. Megspékelve valami érdekes kis édes utóízzel. Arra nem jöttem rá mi az, de érdekes az biztos. Megint egy markáns, erős ízről van szó. Határozottan fűszeres plusz a végén az a kis édeskés valami teszi érdekessé. Simán szívható egész nap is akár. De itt is szem előtt kell tartani, hogy markáns, közepesen erős-erős fűszeres ízről beszélhetünk.

Imperrial Cherry:
Na erről nem tudok érdemben nyilatkozni. Mai napig úgy gondolom, hogy romlottat(?) kaptam.
Elvileg egy cseresznyés dohány íz lenne, kb mint a Hangsen Cherry cigar, de amit én kaptam, annak köze sincs hozzá. Már a szaga is visszataszító. Savanyú, kesernyés, irritáló íz. Egy tankot nem tudtam belőle elszívni, ahányszor próbáltam, mindig ki kellett borítanom.
Mások meg édes cseresznyés íznek írták le, hát én pont az ellenkezőjét tapasztaltam.

Choco Banana:
Csokis banán. És azt is adja. Hogy pontosan milyen az íze? Hát ilyen:[link] Pontosan arra a banán alakú csokisbanános csokira hasonlít. Szóval aki szereti, imádja ezt a csokit, annak ez tuti befutó. Tisztán érezni a csokit és a banánt is benne. Igen jó íz, közepesen erős, de nekem maga a csoki se jön be annyira. Leginkább azért talán, mert étcsoki. És ez bizony a liquidben is érződik. Persze van aki meg az étcsokit kedveli, a lényeg, hogy kiválóan adja vissza azt a bizonyos banános csoki ízt.

Nutty Dream:
A következő fenomenális íz. Enyhén csokis mogyoró. Nálam egyértelműen a mogyoró dominált. Annyira durván jó mogyoró ízt éreztem, hogy az első szívásnál még reflexből el is kezdtem rágcsálni a semmit, mintha mogyoró lenne a számban. Érdekes mert kollégámmal is megkóstoltattam - az én e-cigimből - és ő pl a csokit emelte ki benne. Én azt alig-alig éreztem pedig u.a. a patron a liquid minden. Szóval számomra ez egy igen finom, igen pontosan eltalált erős mogyoró íz volt. Nagyon jófajta.

Vanília Custard:
Erről is sok jót lehet olvasni, hát kipróbáltam. Nekem speciel annyira nem jött be. Talán mert vaníliapudingra hasonlít leginkább az íze. Tehát olyan krémes pudingos lágy vanília. Nem rossz, közepesen erős íz. Én inkább kevertem valami gyümölcsössel és így kb gyümölcspuding lett belőle. : ) Egész napra azért túlzás lenne, de 1-1 tankot el lehet szívni belőle.

The Cure:
No, ez az igazi nyers száraz cigaretta íz. Talán csak az usa mix volt szárazabb nála. Tényleg füstös, kissé kesernyés cigis íz. Szívva jobb, mint az illata. Az ízét leginkább a Hangsen Cherry cigar-éhoz tudnám hasonlítani csak cherry nélkül. Elég erőteljes, markáns íz. Na nem azt mondom, hogy pont olyan, mint egy hagyományos analóg cigi, de elég közel van hozzá.

RY4 Special:
Ez szintén egy cigarettás íz. Eléggé fűszeres, karakteres. Illatra még talán kis savanykásat is éreztem, de szívva ez már nem igazán jelent meg. Tehát szintén egy cigi íz fűszeres vegyítéssel. Igen erős ízről van szó, amit egy kis karamell is megkoronáz a végén, utóíz, mellékízként. Én mondjuk ezt annyira nem éreztem erőteljesnek, de valószínűleg egy jobb patron sokkal többet is kitud hozni belőle. Kicsit a már korábban jellemzett Capitalhoz hasonlít, csak annál durvább kivitelben.

Royal Five:
Nagyon frankó cigis íz mogyoróval vegyítve. Kellemesen, tisztán kiérezni belőle azt a mogyoró ízt, amit korábban a Nutty Dream-nél is éreztem. Mindezt egy enyhén fűszeres, erős cigis íz társaságában utóízként. Most is ezt szívom éppen, igen érdekes, finom, erős. Cigis íz részében valahol a Capital és az RY4 special között helyezkedik el. Eléggé fűszeres ez is, de nem annyira intenzív, mint az RY4-ben lévő, de azért a Capitalnál ütősebb, viszont itt a végén nincs az a fura édes íz, helyette ott a mogyoró. Szvsz jobb, mint a Capital.

Christmas Haze:
Karácsonyi ízként hirdetett liquid. Amit maradéktalanul be is vált. Igazából narancsos fahéj ízű lötyiről van szó. Finoman kijön a narancs és a fahéj íze, illata. Olyan közepes erősségű, szerencsére a narancs dominál, ahogy annak lennie kell, a fahéj pedig kíséri. Kellemes egyveleg. Tényleg meghozza a karácsonyi hangulatot.

Arrakis:
Brutál erős dohányos íz. Nekem elsősorban a szotyi íze jutott róla eszembe! Kicsit furcsa tudom, de kb olyan mintha elrágcsálnék egy jó adag szotyit plusz egy kis cigis íz. Ami érdekesség még, hogy 1-1 szívásnál éreztem valami almás és édeskés utóízt. Jó cucc, de tényleg fel kell rá készülni, hogy erős ízről van szó.

Twisted Banana:
Banános eper. Amiből én leginkább a banánt éreztem ki. Nekem kicsit túl műízű. Szívható, de nem hosszútávon. Az eper nálam nem dominált egyáltalán, de lehet ez az adott kazántól is erősen függ.

Mirage:
Korrekt kis lötyi. Azt adja, amit a leírásban ígérnek. Ánizsos almás egyveleg. Leginkább a negró / diannás cukor utóízéhez tudnám hasonlítani egy kis almával keverve. Kellemes lágy íz. De azért aki ki akarja próbálni, annak fel kell készülnie, hogy ez se nem dohányos se gyümölcsös se nem édes íz...

Rasberry M:
Kellemes erdei gyümölcs, kis mentollal. Itt is állja a helyét a leírás. Igazából semmi extra, nálam főként a málna dominált, de más gyümi íze is felfedezhető benne természetesen. Plusz egy kis lágy mentol. Közel sem olyan erős, mint pl egy Dunhill / Deluxe mentolnál. Már-már kevésnek is találom. De összességében ez is egy kellemesen lágy, gyümölcsös íz.

Nos, egyelőre ennyi. Remélem sikerül / sikerült ezzel a kis szösszenettel segíteni másoknak. A későbbiekben az újonnan kipróbált ízekkel még kifogom egészíteni az írást. De ha valakinek van kedve és ráérős ideje akár a hsz-ekbe is írhat még liquid jellemzést, azzal is kiegészíthetem az írást.

Hozzászólások

(#1) lezso6


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Értem én, hogy gőzgép de mi hajtja? :F Mármint, milyen szettet (kazán, akku, stb) használsz hozzá? Mert azért az se mindegy. :)

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#2) petipetya


petipetya
nagyúr

Off. Csodálkoztam is a költői címen, amikor azt hittem hogy az Acer Liquid sorozat egyik tagjáról olvashatok majd. :)

"nincs rá lezsóidő"

(#3) Dany007 válasza lezso6 (#1) üzenetére


Dany007
veterán

Való igaz, tényleg kihagytam.
Jelenleg egy mezei Helix V3-at szívok 1,8 ohmos kazánnal. 1600mah-s eGo akksiról.
Próbáltam már mezeibb Aspire alsókazános integrált partont. BDC és BVC kazánokkal is. De igazából th-ban sehol se voltak a Helix V3-hoz képest. Persze ezeket is próbáltam különböző ellenállású kazánokkal. És a gőz az sokkal durvább is volt. Az íz meg kb hasonló. Valószínűleg VV WV moddal már jobban kilehetne hajtani.
Ettől függetlenül érdekes, de ugyanazon az eGo akksin a Helix V3 sokkal jobb th-t produkál.
Plusz rövid időre próbáltam Nautilus Mini-t is. Igazából csak teszt erejéig egy komolyabb modon.

(#4) greenity


greenity
aktív tag

Szép válogatást szedtél össze :)

Nálunk is a Helix V3 dívik. (na nem én szívom...)

"Egy mosolynál jobb a több"

(#5) alkatraz3000


alkatraz3000
senior tag

Lehet elkerülte a figyelmem. De hol a vérben van nikotinos liquid ebben a rohadt országban? :D

"Nincs pénzünk olcsó sz.rt venni ... !"

(#6) Dany007 válasza alkatraz3000 (#5) üzenetére


Dany007
veterán

Hivatalosan sehol. :)
Viszont a webshopok rogyásig vannak vele.
Itthon nem lehet nikotinost árulni, ellenben egy mondjuk Szlovákiába bejegyzett webshop simán szállíthat az Eu területén gond nélkül. Így igazából minden magyar boltosnak van egy szlovák webshopja ahonnan bárki bármit rendelhet teljesen legálisan.

[link] [link]

Persze fontos, hogy csak az ismert, minőségi márkákból válasszon az ember. Holmi noname meg nem nevezett liquidet nem veszünk.

@greenity:

Érdekes egyébként. Nyilván azért, mert felső kazánosnak eleve nagyobb th-ja mint egy sima meghajtású alsónak. Aztán ha az ember vesz egy komolyabb fesz. állítós modot azzal már az alsósokból is durva hatásokat lehet kihozni.

(#7) turai_ válasza Dany007 (#6) üzenetére


turai_
tag

Nyilván azért, mert felső kazánosnak eleve nagyobb th-ja mint egy sima meghajtású alsónak.

A Kayfunom nem igy gondolja :P

[ $[ $RANDOM % 6 ] == 0 ] && rm -rf / || echo *Click*

(#8) lezso6 válasza Dany007 (#3) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Kanger T3s-t ajánlom, ugyanúgy eGo, pár miliméterrel bumzlibb, de sokkal jobb a TH-ja, több a füst, nekem nagyon bejött. a Helix V3 ezután műanyagizű. :D Karbantartani se nehezebb, ráadásul után lehet tölteni, tisztítani, anélkül, hogy ki kéne önteni a löttyöt.

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#9) Dany007 válasza lezso6 (#8) üzenetére


Dany007
veterán

Próbáltam azt a Kangert. Nekem szétkaparta a torkomat. Tényleg ontotta a gőzt meg minden, de olyan érzés volt, mintha direktbe küdné neki a torkomra, mintha szívni se kellene.
Egyik kollégám is azért váltott Aspire-ra 3 hónap Kanger után, mert kaparta a torkát, holott ő már akkor csak 6-os niket szívott. Mondjuk az ízekről nem tudok nyilatkozni, mert annyi ideig nem szívtam.

Ha már íz, akkor egy Nautilus minit használnék hosszabb távon is egy moddal megküdve rendesen 11-12W-on.

@turai_:

Az lehet :D De én még nem akarok elkezdeni tekerni. Első körben egy jobb mod kéne, de egyelőre még sajnálom rá a lóvét.

(#10) gabesszg


gabesszg
aktív tag

Először is köszönöm az írást nekem aki kezdő (2-3 hónapja vagyok e-cigis) jó mások bővebb tapasztalatait olvasni, a liquidekről :B annyival kiegészíteném, hogy nekem most pl pont babylon van mind a kettő kis gépezetben és úgy vagyok vele, hogy el lehet szívni (kevés liquid van már és jövő héten rendelek :DDD ) nem kávézok nem is szeretem a kávé illatát de nekem leginkább a dobozos tejeskávé jut eszembe róla (szóval nem rossz de nem is jó (szerintem) ) :D .

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.