2019. március 26., kedd

Gyorskeresés

Isten, mint fogalom eredete?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Azon gondolkozom - már elég régóta - hogy vajon mi lehet az eredete az Istennek, mint valamilyen felsőbbrendű lénynek?

A legtöbb vallásban létezik egy - vagy több - emberfeletti képességekkel rendelkező lény, aki - a legtöbb esetben - az egész világot és az embert is teremtette. És szerintem ez az, ami a legtöbb vallás alapját adja, a felsőbbrendű lény létezése, aki mindig figyel.
Ami szintén biztos az az, hogy bizonyíthatóan ilyen lénnyel még soha, senki nem találkozott.

De ha tényleg soha senki nem találkozott ilyen lénnyel, akkor mégis, hogyan, miből és miért alakult ki az a szó / fogalom, hogy Isten? Mármint nem maga a név, hanem a jelentés, miszerint egy felsőbbrendű, mindenható lény.
Ki volt a legelső aki azt mondta, hogy létezik egyfajta mindenható lény!?

Minden okozatnak oka van. Most tekintsünk el az oksági huroktól, és hasonló elméletektől :) Tehát kellett lennie valaminek valamikor a múltban, minek hatására az ókori - vagy talán őskori - ember azt mondta, hogy bizony létezik egy felsőbbrendű lény. Utána már szájról-szájra terjedhet és alakulhat bármilyen legenda, mítosz vagy hasonló elgondolás. De a kérdés az első. Az első ok.

A legkézenfekvőbb magyarázat nyilván az lenne, hogy az ókori - őskori ember a természet addig ismeretlen és szélsőséges jelenségeire nem tudott magyarázatot adni, ezért hitte azt, hogy egy felsőbb erő, egy emberfeletti lény műve mindez.
Példaként ott a villámlás. Emberünk látja a hatalmas villámot, - ami azért valljuk be, még ma is igen extrém jelenségnek számít - nem tudja hova tenni ezért azt mondja, hogy ez biztos egy felsőbbrendű lény haragja vagy hasonlója.
Okés.
De mi a helyzet a többivel? A nem extrém eseményekkel. Mert az ősember látja azt is, hogy a fák és a fű is a földből nő ki. Látja, hogy az állatok születnek és elpusztulnak, ahogy a folyók folynak és így tovább.

Mért pont felsőbbrendű lény? Mért nem lehet, hogy mondjuk egy hatalmas különleges madár volt az, ami a villámlást csinálta?
Sokkal kézenfekvőbb lenne - főleg az őskori egyszerű ember számára - a természeti (környezeti) jelenségeket a természettel, a környezettel magyarázni, mint belerakni egy harmadik - látszólag - oda nem illő lényt! Hiszen az ember körül ott van az egész Föld. Az őskori / ókori ember is nap mint nap tapasztalta a természet erőit és működését.
Arról nem is beszélve, hogy hiába imádkoztak az "esőistenhez", vagy akármilyen más kitalált istenséghez nem volt eredménye, vagy ha mégis az teljesen véletlenszerű volt. Ezért sem értem, hogy hihettek ebben. Mármint a kezdeti időkben.
Elvégre hiába imádkoztak Zeusz villámai csapkodtak attól függetlenül is, és egy idő után amúgy is abbamaradtak. Tehát, ha már az egész 'sokisten' "mítosz" ilyen megfigyelésekre alapul, akkor azt is észre kellett volna venniük, hogy ezen jelenségek imádkozástól teljesen függetlenek.

Továbbra is a legelső okot keresem, ami okot adhatott az ókori vagy őskori embereknek arra, hogy egy teljesen új eddig ismeretlen fogalmat alkossanak meg. Ez pedig a felsőbbrendű lény létezése.
Ha jóltudom az UFO, mint azonosítatlan repülő tárgy + földönkívüli ufonauták "mítosza" valahonnan az űrkutatásból és a sci-fi írásból szállt át a köztudatba még a múlt század elején. Amikor 1-1 bolygó / csillag megfigyelése során pár embernek eszébe jutott, hogy ott bizony élhetnek emberek, idegenek is. Majd ez a köztudatban pár furcsa esemény kapcsán szárnyra kapott, és elég volt egy furcsa repülőt látni a sötét égen, vagy egy furcsa meteorológiai eszközt megvolt mivel azonosítsák.
Tehát itt is megfigyelhető, hogy volt egy vagy több konkrét ok, ami a legendákhoz kiindulópontot adott.

Szóval hiába tűnik jó magyarázatnak az ismeretlen, extrém jelenségek felsőbbrendű lénnyel / lényekkel történő magyarázata, mégsem sikerült meggyőznöm magamat :)

Hozzászólások

(#1) N€T0X|N


N€T0X|N
(őstag)
LOGOUT blog

Ez a kérdés engem is foglalkoztat, elvégre az igaz, hogy minden vallásnak megvan a saját kis mesekönyve, amiben írnak "konkrétumokat", de a mai világban mégsem látunk mindebből semmit.
Az elég hülyén hangzik, hogy az isten(ek) fogta magát és besértődött, mert nem tetszett neki, amit az ember csinál, ráadásul sok vallásban erről szó sincs. Akkor mégis miért van akkora kuss? Nyilvánvaló, hogy egyrészt a régi ember is be volt tépve nem 1x (sámánok), és lehettek látomásai, amiből aztán levonta a nagy következtetéseket, és ebből pl. születhettek "istenek", ami szájhagyomány újtán így vagy úgy szóbeszéd és hit tárgya lett/maradt.
Nem különben úgy, ha idehozzuk az esetleges Földönkívüli életet, azaz a látogatókat, akiket szintén vélhettek felsőbbrendű valakiknek. Ráadásul ők "kézzel foghatóak". Ez pl. nagyon jó magyarázatot adna arra, hogy miért van egyes vallásokban több isten. Már ha elhisszük, hogy vannak Földönkívüliek, meg hogy a képviselőik itt jártak (járnak) néha, ami azért eléggé vitatott téma ma is.
Az nem túl valószínű, hogy az egyszerű ember egyszer csak csak úgy gondolt, hogy "na szerintem van valami nem evilági, hívjuk mondjuk istennek, imádjuk azt stb.". Valaminek történnie kellett.
Sokaknak nyilván megmosolyogtató, amit írtam, de én nem hiszek abban, amit nem láttam, nem tapasztaltam, így maradnak a tárgyilagos megközelítéseim. :D

Sent from my keyBoard

(#2) Dany007 válasza N€T0X|N (#1) üzenetére


Dany007
(PH! kedvence)

Igen, nagyjából ez foglalkoztat engem is.
Ezek szerint sikerült átadni a gondolataimat :D
UFO - a múltban - kapcsán nem vonnék le messzemenő következtetéseket.

A különbség viszont, hogy én azért "hiszek" abban is amit nem láttam, ha megfelelő módon be van bizonyítva :)

(#3) N€T0X|N válasza Dany007 (#2) üzenetére


N€T0X|N
(őstag)
LOGOUT blog

Engem sok dolog érdekel, amiről nem tudok lényegében semmit, de hiába mond valaki róla dolgokat, ha az nem hihető (azért írtam, hogy amíg nem láttam addig számomra nincs, de persze nincs 100%-ig így). Ezek közé tartozik az isten kérdése, meg még sok más dolog is. Mondhatja bárki, hogy így meg úgy, még csak nem is hihető egyik se (legalábbis olyannal még nem találkoztam). Se a kialakulása, se a mostani állapot.

Sent from my keyBoard

(#4) momo2828


momo2828
(tag)

Mi filó órán úgy tanultuk, hogy régebben azt a dolgot nevezték Istennek, ami/aki által keletkezett minden.
Egész pontosan Berkeley-nél tanultunk egy a posteriori istenérvet is: "ahhoz, hogy az univerzumot valóságnak feltételezzük, fel kell tennünk, hogy létezik egy öröklétű, végtelen észlelő elme (Isten)".
Épp ebből fogunk dogát írni holnap :))

(#5) Dany007 válasza momo2828 (#4) üzenetére


Dany007
(PH! kedvence)

""ahhoz, hogy az univerzumot valóságnak feltételezzük, fel kell tennünk, hogy létezik egy öröklétű, végtelen észlelő elme (Isten)"."

Na, ezt kifejthetnéd bővebben is, mert valahogy nem igazán látom az összefüggést... :F

(#6) potyautas válasza Dany007 (#2) üzenetére


potyautas
(lelkes újonc)
LOGOUT blog

Bocsi, de ne keverjük! Ami be van bizonyítva, az tény. Abban nem kell hinni, az úgy van és kész. Hinni abban kell, ami nincs bizonyítva, tehát nem tudod, de hiszed/vagy nem, hogy létezik.
A felsőbbrendű lény szerintem is az ismeretlen, a megmagyarázhatatlan dolgok "megértésére" kellett. Egy földről ami láthatóan nem élőlény, nem lehet elképzelni, hogy magától megmozdul. Egy ember, vagy egy ismert állat egyértelműen képtelen lenne erre, tehát kizárásos alapon maradt a felsőbbrendű, aki a földrengést okozta.

[ Szerkesztve ]

(#7) Dany007 válasza potyautas (#6) üzenetére


Dany007
(PH! kedvence)

A hit kérdését arra értettem, hogy "Hiszem amit látok" elv nem mindig működik.
A molekulákat, az atomokat se látja az ember mégis elhiszi hogy vannak, ahogy a vírusokat és a baktériumokat se látod mégis elhiszed hogy léteznek.
Erre gondoltam csak.

Amire gondoltam a téma kapcsán, na abban az időben még nem tudták és nem is igazán gondolták, hogy mozog a Föld : ) Akkoriban még jócskán azt hihették, hogy a Nap és a csillagok mozognak a Föld körül, mert szimplán ha felnéz az ember az égre akkor valami ilyesmi látszik. A Nap kel fel és nem a Föld fordul :)
Aztán valamikor az 1500-as 1600-as években fogadták el, hogy tényleg a Föld mozog (Kopernikusz).

(#8) ollie


ollie
(MODERÁTOR)

Az isten szó főnév (vagy tulajdonnév, ha nagybetű), nem fogalom.

(#1) N€T0X|N: Ez a kérdés engem is foglalkoztat, elvégre az igaz, hogy minden vallásnak megvan a saját kis mesekönyve, amiben írnak "konkrétumokat", de a mai világban mégsem látunk mindebből semmit.

Milyen konkrétumokra gondolsz? Vegyük pl. a Bilbiát. Mit nem látsz te a világban abból, amit a Bilbia ír?

[ Szerkesztve ]

***

(#9) Tv


Tv
(senior tag)

Szerintem ez azért alakult ki, hogy legyen egy általános, mindenki számára érthető magyarázata a dolognak. Meg ugye az ember szeret(ne) mindenre magyarázatot lelni, és egy "kerettörténet" kellett, hogy az olyan kérdésekre is válasz legyen, amelyet nem tudunk megmagyarázni. Én hiszek Istenben, mert mint felsőbbrendű lényben, mert szerintem másképp nem magyarázható a világunk létrejötte. De ennél többet semmit nem tudok. Ami viszont már konkrétan a különböző vallásokban szerepel, az már ennek az egész dolognak a "kézzel fogható, mindenki számára felfogható" változata- esetenként más-más történettel.

(#10) momo2828 válasza Dany007 (#5) üzenetére


momo2828
(tag)

Oké, próbáltam csak a lényeget írni, mert szerintem picit hosszú.
"Létezni annyi, mint észlelve lenni." Ezzel a mondattal foglalkoztunk, és ez alapján vezettük (Berkeley vezette) végig a gondolatot:
1. Az elme valójában csak saját tárgyait ismeri (érzetek, képzetek, emlékek, és a belőlük alkotott ideák) Tehát a külvilág tárgyai nem ismerhetők meg az elmétől függetlenül.
2. Tehát csak az létezik biztosan, amit valami elme észlel, így létezni annyi, mint észlelve lenni.
3. Ezek szerint nincs végső bizonyítékunk a külvilág valós létére, mivel a külvilág tárgyait nem ismerhetjük meg az elménk nélkül.
Vagyis az anyag léte a szellemtől függ.
És ennek a következményeképp írtuk le az előző mondatot:
4. Mivel 1 ember nem képes az egész univerzumot észlelni, sőt az összes ember sem, ezért ahhoz, hogy az univerzumot valóságnak feltételezzük, fel kell tennünk, hogy létezik egy öröklétű, végtelen észlelő elme (Isten).

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.