Hirdetés

2022. december 8., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) rekid


rekid
őstag

Jól fogtad meg a problémát és jól is látod a helyzetet. Valamilyen módon nyomáskülönbséget kell kelts a lakás és a kültér közt, hogy meginduljon a levegőáramlás. Műanyag ablakokra szoktak vágni lyukat szellőztető gyanánt ami csak akkor működik venti nélkül ha van túloldal magyarul tudnál kereszthuzatot csinálni. Nálunk fenn vannak az ablakon de 0 levegő jön be rajta mert egy oldalra néz a lakás. Ezen segít ugye a plusz venti ahogy nálad is. Én most ezen gondolkodom a legnagyobb kivitelben mert a 40nm2-es lakásunkhoz pont jó lehet. Légszállítás alapján óránként lecserélné benn a teljes légtömeget.

A rekuperátorokat meg nem véletlenül alkalmazzák jellemzően passzív házban ahol szabvány szerint nem nyitható az ablak :)

[ Szerkesztve ]

Gyáva népnek nincs hazája!

(#2) rekid


rekid
őstag

Illetve sok mindent megmagyaráz a harmatponti hőmérséklet táblázat.

Ami megmondja, hogy hány fokos levegő mekkora relatív páratartalmánál hány fokon fog neked megjelenni a víz. Magyarul ha a benn lévő levegőd 22 fokos és 60%-os a páratartalma akkor 13,9 fokos ablak/fal felületen fog víz képződni.

Nyilván ha szellőztetsz változik a belső relatív páratartalom és hőmérséklet ennek megfelelően a harmatponti hőmérséklet is. (Relatív páratartalom: hidegebb levegő kevesebb vizet "tud tárolni" míg a melegebb többet lásd köd.)

[ Szerkesztve ]

Gyáva népnek nincs hazája!

(#3) saelin


saelin
veterán

Hasznos írás! :R
Náluk is parasodik az ablak és a körülötte lévő fal is. Penész jelenleg nincs (tavaj volt egy kis irtás...). Ezt a ventis dolgot követni fogom.

"It is only with heart that one can see rightly; what is essential is invisible to the eye."

(#4) elektrotank


elektrotank
tag

Nálunk csak a fürdőben volt gond a párásodással. Szinte mindig penészes volt a fal, mert nem volt különösebb fűtés, meg tiszta pára volt minden. Nyílván a fűtés hiánya (van elektromos fűtőtest, van gázzal égő is és van egy saját készítésű is, de ezek hatásfoka nem épp a legnagyobb, én személy szerint csak az elektromosat szoktam használni, nekem bevált, és olyan közepes hőmérsékletű vízet eresztek, nem tapasztalok semmiféle párát, persze van olyan a családban aki a forróbb vízet kedveli) és a túl forró víz váltotta ki a párát. Szóval úgy gondoltuk, hogy kimeszelünk. Persze ez max a falakat óvja meg. Mi még gondolkozunk a megoldáson, mi hogy lehetne. Van beépítve egy ventilátor a két helység közé (nappali és fürdő) de úgy gondolom az oda felesleges. van viszont egy lyuk a plafonon, ami be lett tömve, gondolom szellőzés gyaránt volt ott amikor megvettük a házat. Megpróbálok azzal kezdeni valamit. Köszi, hogy mindezt leírtad, adtál egy két ötletet, plusz lehetőséget nekünk is a probléma megoldására :D :D

Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok. - Isaac Asimov

(#5) DeFranco


DeFranco
nagyúr

"megmutattam" a problémát ismerősnek, nála így lett megoldva:

x éve van 12cm swif2, a nagyobb légszállítású, de 6 volton a fürdőszobai elszívóként, napi 4-24 órában. ablak centire kinyit, bejárati ajtó jól leszigetel. a kinti hideg és a pára viszonyában valami megoldással pontosan állíthatóvá kell tenni az x centis (x értéke tapasztalat szerint) rést az ablakon.

(#6) nikilauda


nikilauda
senior tag

Hasonló a helyzet nálunk is. A házunk szellőztetését tervezgetem. Az egyedüli és korrekt megoldásnak azt látom én is, hogy a párás levegőt kiszivatom és egy hőcserélőn keresztül beengedem a friss levegőt.

(#7) anjani182


anjani182
őstag

Én egy kis létszámú (8) 1 emeletes, zárt kapus társasházban lakom. Amikor ide költöztünk a szomszédok szidták, hogy mindenkinél pára van, már ha gőzzel vasalsz akkor is csorog az ablakról! :C Legalábbis ez így lett beadva nekem! Mivel a költözés nem volt sürgős és volt hol lakni gondoltam, hogy ennek elejét vesszük, ha már teljes felújítás volt amúgy is!

A lakás: Maga a ház 2005-ös átadású, tehát újnak mondható! A mi lakásunk (85nm2) 1. emeleti, az utca front felől 6 db fa Velux ablak van, 185cm-nél van egy törés a falban, ez indokolta a tetőablakokat. A lakás másik fele, tehát udvar frontja rendesen műanyag ajtós-ablakos. A tető ablakoknál azért a falon látszott folyás nyom, így nyilván való, hogy a fa ablakok ellenére, de volt pára, illetve a gyerek szobában egy fél tenyérnyi penész volt, továbbá a WC-ben a szellőző lyuk körül is penészes volt, illetve rohadt a gipszkarton!!!

Megoldás: A konyhában adott volt a páraelszívó (nyilán főzéskor használjuk), a Velux ablakok alapból rendelkeznek páraszellőző nyílással (2db van nyitva csak 6-ból, egyik a konyha, másik a nappali, bőven elég!). Ezt még kiegészítettem azzal, hogy a műanyag ablakokba vettem Aereco automata pára szellőzőket, illetve a WC-be, fürdőbe VENTS márkájú páraérzékelős-időkapcsolós ventilátorokat, bár csak a fürdőbe hasznos a páraérzékelő.

Eredmény: Ennek a megoldásnak az eredménye az, hogy 37-44% között van állandóan a páratartalom, télen nagy hidegben a műanyag ablakban zárom manuálisan a szellőzőket, a ruhák természetesen benn száradnak, ekkor nyitva vannak! Egyik ablakon sem láttam 1 csepp nedvességet sem eddig, SOHA, se a fürdőszoba tükrön, még akkor sem ha ki van engedve egy kád melegvíz és fél óráig fürdik benne valaki!!!! :R

[ Szerkesztve ]

Forever and ever, let's make this last forever.

(#8) Dany007 válasza rekid (#1) üzenetére


Dany007
veterán

Üdv!

Igen ilyen szellőző nálunk is van két egymásra merőleges irányú ablakba is beépítve. Semmit nem ér. :) Olyan minimális a rés rajta... Ha csak egy centire nyitom ki bukóra az ablakokat már akkor sokszorosa az összrés mennyisége, mint a szellőzőké együtt.

Ja, hát igyekeztem valamit kitalálni, mert ez már tarthatatlan. Ahol párásodott a fal - meg penészesedett - ott szépen le is jött a festés, de még a glett is lehullott. Már egy ideje húzzuk az újrafestést, mert igazából így nincs értelme, hogy 2 évente festethetünk ki újra emiatt. De most tavasszal már muszáj lesz megcsinálni mert nagyon csúnya. Ha lesz megoldásunk a párásodás ellen, akkor lesz értelme kifestetni is.

Nemtom melyik ventit nézted a linkelt oldalról a 4 közül, de adatait tekintve egyik se jó!
Hangosak és ahhoz a hangerőhöz képest kevés a légszállítás. Az a Lim 60 pl 60m3/h és 37dBa 11W.
Amit a bejegyzésben linkeltem PC-s ventit, az közel 100m3/h 30dBA és kb 3-4W-os fogyasztás.

Ha kész cuccot akarsz, akkor esetleg érdemes itt: [link] vagy itt: [link] körbenézni. Persze ne a pár ezer forintos kategóriát nézd. : )

Ami az egyik "Kedvencem" illetve a "csúcs" amit találtam, az ez: [link]
30-40k között mozog az ára, de 17-30dBA hang mellett max. 133m3/h-t képes megmozgatni. Rengeteg funkció, páratartalom mérő stb... Be lehet kapcsolni állandóra min fokozaton ~40m3/h és kb 17dBA hangja van, mehet egész nap, észre se venni. Ez még talán a megfizethető kategória lehet.

Megmondom őszintén ez a harmatpont egy igen sarkalatos pont nálam. Az istennek se tudom megérteni... :U Pedig már többször olvastam róla, néztem táblázatokat stb...

@elektrotank:

Fürdőben annyira nem probléma. Nekünk ott van villanykapcsolóra szerelt elszívó venti. Egy tök alap, egyébként rohadt hangos... Ott nálunk nem gond a pára. Fürdés után mindig hagyjuk egy kicsit menni -20-30percet és kész. Meg mert alapvetően kis helység. Nálunk legalábbis egy mittomén 3x3 méter kb. Míg a nappali egybe nyitva a konyhával már közel 27m2 ami ~70m3...

@DeFranco:

Üdv! Rég beszéltünk!
Swif2-m nekem is van kettő. : ) A PC hűtéséhez épp elég. De tényleg nagyon gyengusz. Halknak halk, az tény! De szerintem nagyon kevés. Bár tény, jelenleg nem tudom még mi elég és mi nem. Ezért akarom a reálisan megfizethető maxot kihozni a dologból. Kötök rá egy fordulatszámszabályzós panelt (1700 forint) és ha úgy van akkor lejjebb veszem a fordulatot. Kikísérletezem majd, hogy mennyi elég.
Az ablak nyitását én nem preferálom. Rendes téli hidegben - na nem olyanban, mint ami most van - pillanatok alatt áthűl a lakás. Köszönhetően a kb nulla szigetelésnek. Méréseim alapján kb tényleg nulla szigetelés van a házon, sima B38-as phorotherm tégla + 2 oldalt 1-1 centi vakolat + nálunk van kívül ilyen dísztégla burkolat. Szal még nyáron méregettem, de nem láttam helyet szigetelésnek. Olyan 40-1-2 centisek a főfalak cakk-pakk. Oda a B38-as meg a kétoldali vakolat mellé már nem fér szigetelés. Legalább 5-10cm szokott lenni a külső szigetelés.

@nikilauda:

Igen, az a legjobb megoldás. Nemcsak a pára, hanem az állandó friss levegő szempontjából is. Persze, mint mondtam a legdrágább is. Bár egyszer valamelyik oldalon találtam 80k-ért is ilyet, de az csak egy pici félrendszer volt. Egy nagyobb családi háznál már megérné a befektetést.

@anjani182:

Ez szép! :) Akkor látom ezt jól kitaláltad előre... Nekem is feltűnhetett volna, mikor télen jöttünk megnézni a lakást, kb mindegyik ablak bukóra volt nyitva a mínuszban... Csodálkoztam is miért... Na mindegy.
Szal akkor nálatok is van elszívó venti a fürdőn / wc-n kívül is. Hát nálam is lesz. Plusz ahogy látom nálatok jóval komolyabban van megoldva az ablak szellőztetés is. Én abba már utólag nem nyúlnék bele.
De még egy fontos tényező. A természetes huzat. Van-e. Mert, mint mondtam, nálunk nulla.
Kinyithatom keresztbe az ablakokat totál bukóra, akkor sincs huzat, nincs légáramlás...

Hát nyáron pl volt, hogy este 11-kor már csak 24 fok volt kint az erkélyen (ott mérem) itt bent meg 32!
Akkor is fogtam egy ventit és az erkélyről fújattam be a "hideg levegőt a lakásba. :) Pedig akkor már - rég tárva nyitva volt minden ablak és erkélyajtó is órák óta... Na ennyire nincs légmozgás nálunk.

[ Szerkesztve ]

(#9) rekid válasza Dany007 (#8) üzenetére


rekid
őstag

Nemtom melyik ventit nézted a linkelt oldalról a 4 közül, de adatait tekintve egyik se jó!
Hangosak és ahhoz a hangerőhöz képest kevés a légszállítás. Az a Lim 60 pl 60m3/h és 37dBa 11W.
Amit a bejegyzésben linkeltem PC-s ventit, az közel 100m3/h 30dBA és kb 3-4W-os fogyasztás.

A legnagyobbat nézd a LIM100/40-et. Az 2-es fordulaton tud 100 köbmétert óránként (26W, 40 dB), alapból meg 40-et ami a folyamatos üzem. 6W, 31 dB )

Tehát kb. ugyan azt tudja mint a corsair legnagyobbja igaz hangosabban de azt ne felejtsük el, hogy míg a corsair 12V DC addig pl LIM (illetve az ilyen típusú elszívók) 230V AC ami jellemzően pl. WC-ben a szellőzőnél megtalálható :)

Köszi a linket megnézem a Vents ventiket mert olcsóbbnak tűnnek.

A harmatponti hőmérséklet pedig egyáltalán nem bonyolult szerintem csak túldimenzionálod.
Tételezzük fel hogy van nálatok a lakásban 22 fok és főztetek tehát 80% páratartalom. Akkor megnézed a táblázatban a 22 fok (sor) és 70% (oszlop) páratartalom metszéspontját az 16,3. Tehát ha a külső hőmérséklet miatt az ablakod vagy a falad belső oldala eléri a 16,3 fokos hőmérsékletet akkor a szobában lévő pára ki fog csapódni annak felületén.

[ Szerkesztve ]

Gyáva népnek nincs hazája!

(#10) Rive


Rive
veterán

Az a penész elleni 'spéci' klóros izé jellemzően hipó, drágán, illatosítva.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#11) anjani182 válasza Dany007 (#8) üzenetére


anjani182
őstag

Nincs más elszívó, csak a konyhai pára elszívó, arra értettem, de ha erre gondolsz akkor igen van, rohadt sok gőz össze tud jönni főzésnél :)

Ezen felül van:
- 2 Aereco szellőző (időjárástól függően nyitom-csukom, ruha száradáskor nyitva!)
- 2 Velux ablakon nyitva van a páraszellőző télen-nyáron
- 2 VENTS ventillátor, ami 5 perc időzítőre van téve a villany lekapcsolása után, vagy 60% páratartalomnál nyit vagy tovább működik 5 percig, amíg le nem esik a páratartalom!
- A spejzbe van még egy szellőző cső, arra nem raktam ventit!
- a WC, spejz, fürdő ajtaján alul 3 luk van kivágva
- a lakásban olyan mint klasszikus küszöb nincs, alul megvan a légáramlás csukott ajtónál is!

A természetes légáramlás megvan, itt egy kezdetleges paint rajz a lakásról, a kék nyilaknál jön be a levegő, a piros rombuszokon távozik, barna az ajtó, kék az ablakok....

Ja, ha emlékszel említettem múltkor hasonló témájú topikban, hogy légcsatornás klímám van, minden szobába légbefúvók vannak...elvileg az is tud párátlanítani, de nincs rá szükség! Ez viszont párátlanítása nem alternatíva, baromi drága bár kétségtelen hogy rohadt halk, mivel nincs beltéri a lakótérben :K

[ Szerkesztve ]

Forever and ever, let's make this last forever.

(#12) elektrotank válasza Dany007 (#8) üzenetére


elektrotank
tag

Nálunk kicsit nagyobb, vidéken élek egy faluban, családi házban. Ezen a megoldáson még gondolkozunk jelenleg. A spájzunkban volt még ehhez hasonló, bár ott nem szellőzőtt jól a fal se, szóval emiatt volt tiszta penész minden, de azt a problémát könnyen megoldottuk, szellősebbé tettük a helyet, gyakrabban van nyítva az ablak és azóta se történt ilyesmi.
Talán a fürdőnél még annyi nehezíti a dolgot, hogy az egyik fala külső fal, tehát hidegebb mint a többi, így érzékenyebb is lehetett a hőre... azon volt a legtöbb penész. Meg a festék is beszívta a gőzt, párát. Szóval emiatt is lehetett. Az a rossz ebben a párában, hogy megeszi a mosógépet is bizonyos idő után, pl előző mosógépünk oldala szétrohadt sajnos, bár tökmindegy volt már neki, így is úgy is újat kellett venni.

Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok. - Isaac Asimov

(#13) anjani182 válasza Rive (#10) üzenetére


anjani182
őstag

Igaz! A Savo is például...1x vettem, megszagoltam mondom ez vmi vicc, csodaszerként hirdetik :C

Forever and ever, let's make this last forever.

(#14) Dany007 válasza anjani182 (#11) üzenetére


Dany007
veterán

Ja értem már! Tehát akkor csupán passzív módon szellőzőkkel oldottad meg. Az úgy korrekt.
Nálam biztos nem menne a dolog. Ezért is próbáltam ki ablaknyitással, mielőtt még kivágatom a tokot. :)

Van egy ismerős egy emelettel feljebb, neki pl elrohadt a bejárati ajtója a pára miatt... Egy másik a folyosó túlsó felén, nekik a francia ágy rohadt el, ki kellett dobni...
Mondjuk ezt se értem. Mi nem vártuk meg ezt a szintet. Inkább vettünk egy párátlanítót. És azóta azért kordában lehet tartani a dolgot.

Majd most meglátom mit okoz ez a ventilátor. Kompletten mozgatja a levegőt ez is, az biztos. Pl a hálószoba ajtó nyitására-csukására változó hanggal reagál. Gondolom valami nyomáskülönbségből adódóan. Pedig vagy 6-7 méterre van tőle. És ez csak egy random 12-es venti. Semmi spéci cucc. Bízok benne.

@rekid:

Igen látom. Az már tényleg jobb hatásfokú. De igen, hangosabb elvileg. :) Mondjuk igen a 230AC-re nem gondoltam. Én megoldom DC-vel is ha arról van szó. Azon ne múljon.

A harmatpontot köszönöm. Kezd derengeni. :)

@Rive:

Lehet. Hypoval már nem találkoztam vagy 10 éve... Ellenben a klór szagát egyből felismertem.
Ja, de igazából nincs mit tenni. Nyilván a villanyszámla miatt nem akarjuk minden egyes nap nyomatni azt a szar párátlanítót, ugye 350W / h. Kb minden másnap. Így kb egy hónap alatt újra kijön a penész... Azt meg leginkább ezzel lehet leszedni.
Anno első körben naivan elkezdtem szivaccsal meg mosószerrel tisztítani... :D Nulla eredmény. Ezt meg ráspriccelem aztán 2 perc után már nincs semmi penész. Persze utána gondosan áttöröljük a felületet meg vagy fél napig nagy szellőztetés van meg ilyenek. Nekem se tetszik, de egyelőre nincs jobb.

@elektrotank:

Azért az nem gyenge akkor ott se! : o Venti lesz a megoldás nálatok is szvsz.

(#15) Dany007 válasza anjani182 (#11) üzenetére


Dany007
veterán

Azon gondolkozom, hogy ilyen szellőzőt én is felrakhatok így utólag? Mert lehet a hálószobába kéne egy...
Ahogy néztem a mienket csak simán van egy kis rés vágva az ablakkeretbe majd elérakva egy ilyen kézzel zárható zsaluzat. Tehát megveszem a szellőzőt, kivágom a rést és felszerelem...
Gondolnám én.

(#16) rekid válasza Dany007 (#15) üzenetére


rekid
őstag

Elvileg nem nagy mutatvány a bevágás, azt hiszem youtubeon van hozzá videó is itt és itt

Ajtónyitáskor a hangváltozás a nyomáskülönbségből adódik, hirtelen eltűnik egy ajtónyi tömítés a levegő útjából. Ahogy előttem írták ha nincs klasszikus küszöböd akkor az ajtó alatt áramlik a levegő ha van hagyományos küszöböd akkor az ajtón is illik vágni lyukat mint ahogy a régi panel házak ajtajain volt.

Gyáva népnek nincs hazája!

(#17) anjani182 válasza Dany007 (#15) üzenetére


anjani182
őstag

Fel tudod rakni, bár nekem Gyöngyösön 15k-ért adtak egyet, ebben benne volt a szerelés is ami elmondásuk szerint 3k....tehát 12k+3k.

Ilyen ajtó nyitás-csukáskor a nyomás különbség nálam is megvan, amikor csukom be épp a WC ajtót és megy a ventillátor egy másodperc erejéig más hangja lesz a nyomás miatt :DDD

[ Szerkesztve ]

Forever and ever, let's make this last forever.

(#18) Rive


Rive
veterán

No.

Nálunk épp ellenkező oldalon van a probléma: a cserépkályha miatt minden télen szárazság van. Ha sikerül egy kiadós nagymosással feltolni 35-40% környékére, már jó... De igazán hideg napokon előfordul, hogy a 20-at alulról karistolja a páratartalom.

A hővisszanyerős szellőztetésről nem érdemes olyan gyorsan lemondani: ha van efféléhez vénája az embernek, akkor barkácsba' olcsón is lehet elfogadhatót csinálni. Kivitelezve láttam már kisebb teljesítményű megoldást sörös- és energiaitalos dobozokból, a tulaj épp a nagyobb teljesítményő verziót tervezte - grillfóliából......

[ Szerkesztve ]

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#19) Dany007 válasza rekid (#16) üzenetére


Dany007
veterán

Hoppá, köszönöm! :)
Tehát csak egy sablon kell hozzá meg flex. Megoldható...

Igen igen, én is vágtam, hogy nyomáskülönbség, csak érdekes volt látni / hallani / tapasztalni, mert ez is azt bizonyítja, hogy akkor ér valamit az a kis venti.

Most akkor szépen ki kell választanom milyen ventivel akarom megcsinálni a mókát. Néztem tegnap 103db-os ventilátor tesztet. Elég megoszlóak az eredmények. Értelemszerűen a leghangosabb a legnagyobb légszállítású és a leghalkabb a legalacsonyabb. Mértek hatékonyságot is - légmozgás osztva hangerő - illetve adott fix hangerő mellett mekkora légszállítást produkált. És az általam kinézett Corsair benne van a top 5-ben.
Nyilván azt érdemes venni amelyik az adott hangerő mellett a legnagyobb légszállítást produkálja. De azért figyelembe kell venni, hogy maxon mit tud, mert éjszaka akár mehet maxon is, napközben meg halkan... És ha sikerül mondjuk nagyjából állandóra belőni, akkor nyilván egész napos szellőztetés mellett éjszaka se fog kelleni olyan nagy sebesség. Max veszek hozzá egy időzíthető konnektor csatlakozót meg egy potmétert.
Így költségben 15k alatt maradok és megközelítem a 30-40 ezres iFAN120 venti hatékonyságát (légszállítás és hangerőben is). Ráadásul lesz állíthatóságom és időzíthetőségem. Egyedül ami hiányozni fog az iFAN-hez képest az a párásodásmérés és ennek függvényében történő szellőztetés. De üsse kő, ennyit nem ér meg plusz 15-25 ezer forint.
Ellenben ha értenék hozzá egy rasberry pí-vel biztosan meglehetne oldani kb mindent egyszerre. Ahhoz kapható humidity szenzor is, időzíthető is stb... Simán elvezérelgetné nekem azt a ventit. De nem értek hozzá meg úgy már tényleg túllépném a költségeket.

Plusz még ki kell találnom a beépítést is. Nyilván nem akarom a nyitott ablak felső oldalára szalagozva hagyni. :D Viszont nálunk az ablakok felső része felett csak sima műanyag van. Az megy végig a födémig. Azon idióta okból kifolyólag, hogy van előkészített un. rejtett redőnyözésre hely kialakítva. Ellenben gondolom az a felső műanyag rész nem nagyon szigetelhet és eleve hőhidat képez.
Na mindegy, a lényeg, hogy ezt kivágva könnyedén beépíthetem oda a ventit és mivel függöny van előtte, látszani sem fog. Nem kell falat vágni hozzá. A gond csak a külső redőnytakaró lemez lehet, ami erősen belelóg majd a képbe. Amúgy nincs redőnyünk... Ezért is baromságnak tartom ezt a rejtett redőnytakaró marhaságot gyárilag beépítve a ház síkjába...
Plusz még valamilyen záró zsaluzatot is ki kell találnom, ami szintén szigetelt kell hogy legyen...

@anjani182:

Az mondjuk rohadt drága egy darab műanyagért.

@Rive:

Furcsa ezt hallani. Párásítani alapvetően könnyű. Fogsz egy adag vizet és ráteszed a radiátorra vagy a fűtőtestre... Jó nyilván összetettebb a dolog és a száraz levegő sem egészséges. De talán könnyebben megoldható.

A hőcserélés azért szvsz komolyabb technikát igényel. Ha más nem komolyabb kiépítést. Egy dupla csővel csinálnám, amit középen csak egy vékony rész választ el. Amolyan duplacsövű puska mintájára. Csak a középső elválasztó rész vékony lenne.
De problémás az egész. Ehhez már két motor / ventilátor kell. Nyilván erősebb, mint amiket itt tervezek. Azokat már lakáson kívül kéne elhelyezni (eleve egy 45m2-es lakásban nincs nagy hely). Kérdés milyen hosszan kell egymás mellett vezetni a csöveket hogy megtörténjen az ideális mértékű hőátadás. Azt végigvezetni valahol lakáson belül... különböző szűrők stb... Macerás. :) Nem lehetetlen, csak macerás és ha sima szellőztetővel meglehet oldani a problémát egy ilyen kis lakásban, akkor én nem vesződnék komolyabb dolgokkal.

(#20) Rive válasza Dany007 (#19) üzenetére


Rive
veterán

Egy dupla csővel csinálnám...

Kívül sörösdoboz (csőszigetelő habbal), belül energiaitalos...

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#21) rekid válasza Dany007 (#19) üzenetére


rekid
őstag

Várj most már elvesztettem a fonalat a konstrukciót illetően :D

Most akarsz lyukat az ablaktokra és elé ventit minden ablaknál vagy egy központi venti (pl wc) és az ablakokra lyuk?

Gyáva népnek nincs hazája!

(#22) Dany007 válasza rekid (#21) üzenetére


Dany007
veterán

Ja, az könnyen lehet. : )
Nekünk most 2 meglévő ablakon van gyárilag szellőző nyílás. De, amint az látszik is nem sokat ér.
Ezért akarok egy lyukat vágni a nappaliban az egyik ablak fölé és oda beépíteni egy szellőztető ventit.
Viszont még pluszban szeretnék a hálószobába is egy sima szellőző nyílást az ablak keretbe. Mert ott nincs.
A wc-ben meg már van gyárilag venti szerelve.

@Rive:

Akkor a belsőnek jó pici az átmérője. És mivel fogatja össze őket... meg a rögzítés. Szobák közti átvezetés megoldása (mert ezt nyilván minden szobába be kéne vezetni) stb stb... nem egyszerű ez. : )
Akinek van rá ideje meg műszakilag fel van szerelve rendesen - na meg nagy lakása / háza - ott el lehet bogarászni vele.

(#23) anjani182 válasza Dany007 (#22) üzenetére


anjani182
őstag

Azért nem műanyag csak! Ennyi az ára máshol is...valami cucc van benne ami párára tágul-zsugorodik, így lesz belőle automata dolog :))

http://www.argep.hu/trend/AERE/Aereco-higroszabalyozasu.html

Forever and ever, let's make this last forever.

(#24) Dany007 válasza anjani182 (#23) üzenetére


Dany007
veterán

Jajajaaa hogy te a higroszabályozásúra gondoltál! Nekünk otthon teljesen sima, mezei zsalus valami van.
Azt kézzel kell nyitni / zárni. Ezért mondtam, hogy igazából egy darab műanyag. :)

(#25) rekid válasza Dany007 (#22) üzenetére


rekid
őstag

Mielőtt nekifeszülsz a faragásnak én kíváncsiságból betenném a ventit a WC-be állandóra a meglévő helyett, hátha elég csak oda rakni a meglévő helyére és akkor nem kell csak oda madzagolni és az ablakot sem kell pluszban vágni (Háló más oda így is úgyis kell szellőző.)

Gyáva népnek nincs hazája!

(#26) Dany007 válasza rekid (#25) üzenetére


Dany007
veterán

Na ezt most én nem vágom. : ) A Wc-ben már van. De azzal nem megyek semmire, mert a Wc ajtót általában becsukjuk. Az tényleg csak arra jó, hogy az ottani levegőt szívja el. Ráadásul az előszobára nyílik amit szintén ajtó választ el a nappalitól ahol a tényleges probléma van.

(#27) Dany007


Dany007
veterán

Azt nem tudom most eldönteni, hogy mi számít jobban a szellőztetés szempontjából?

A "high airflow" vagy a high pressure". Nyilván vágom mit jelent, akkor se tudom eldönteni melyik lenne hatékonyabb...

Most pl találtam egy Corsair 14cm-es ventit, ami kb ugyanazt a légszállítást tudja, mint a bejegyzésben linkelt, viszont elvileg halkabban, kisebb fordulaton. Viszont légnyomásban meg jóval kevesebb.

(#28) rekid válasza Dany007 (#26) üzenetére


rekid
őstag

Arra gondoltam hogy a wcben levo venti helyett beraknad a corsairt állandó uzemre. (ha jol gondoló az addig megy most amig benn vagy. Illetve eg a villany.) Namost én beraknama helyére a corsairt állandó uzemmel par napra megnezni hogy mennyivel változik a helyzet a lakasban. Lehet mar ennyi is eleg es akkor nem kell ventit szerelni az ablakokra meg odadrotozni a 12voltot. Persze a haloba kell szellőző lyuk igy is.

Gyáva népnek nincs hazája!

(#29) anjani182


anjani182
őstag

Egyébként van páratartalom mérőd? Mennyi az annyi?

Forever and ever, let's make this last forever.

(#30) Dany007 válasza anjani182 (#29) üzenetére


Dany007
veterán

Biztos érdekes, de nincs. :)
Illetve a párátlanító méri is, ott azon van. Most bekapcsoltam csak kíváncsiságból és 80%-ról indul... Ez pár perc járatás után módosul olyan 70-75%-ra és az már tartós marad. Azt már időbe telik lejjebb vinnie.

@rekid:

Értem én, de az a helység 2 ajtóval odébb van, mint a nappali és általában mindig csukva az ajtó. Mivel wc... Tehát sok értelme így nem lenne. Másrészt meg ott gyárilag a falba épített van, gondolom 230V-os.

(#31) anjani182 válasza Dany007 (#30) üzenetére


anjani182
őstag

Dúrva, pedig még éppen plusz fok van odakinn...nálunk a szokásos 38% most (is).

Forever and ever, let's make this last forever.

(#32) orion1025


orion1025
őstag
LOGOUT blog

Én is az elektromos páramentesítőt használók sorába tartozok, igaz nekem csak napi 1 liter volt kezdéskor 20 nm2-es szobában, egy hét után már csak napi 2-3dl, mindez reggeltől-délutánig (7-17:00) történő használatban. A zajra én viszont a páramentesítőben lévő ventilátort vágtam ki a kukába, és egy halk PC-s légkavaróval helyettesítettem, így a hangja gyakorlatilag nulla, a kompresszor kuttyogását hallani csak. Az enyémben 14cm-es venti lapult gyárilag is, csak egy széles keretbe volt foglalva, a PC-s ventinek meg csináltam egy befoglaló keretet.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#33) Dany007


Dany007
veterán

No, úgy néz ki sikeresen zárult a kísérletem első fele.
Az utóbbi három napból kettőben ment a ventilátor kb késő délutántól reggelig és egy deka pár nem volt utána se az ablakokon, se a falakon. Belső hőmérséklet nem csökkent érdemben.
Harmadik nap volt a kontroll nap, vagyis amikor nem ment a ventilátor - és persze a párátlanító sem -. Reggelre bizony megint 5-6cm magasságú pára volt az ablakokon nagy cseppekben... Az erkély ajtón meg már meg is indult a folyás (ahhoz képest, hogy igazából nincs rendes téli hideg se sok csapadék errefelé). Valamint a legkritikusabb (legérzékenyebb) falsarokban is látni lehetett, hogy nedvesedett.

Következő fázis az lesz, hogy megvárok egy hidegebb, csapadékosabb napot, amikor mondjuk jól mínuszba megy az esti hőmérséklet és úgy is megnézzük mennyit ér a ventilátor.
De már több, mint valószínű, hogy megoldás lehet a hosszú éve fennálló problémánkra. Kár, hogy nem előbb gondolkoztam el ezen...

@anjani182:

Bizony, nem gyenge. Általában mindig magas értéken kezd a párátlanító. 80-85%. Aztán pár perc alatt beáll az érték egy szintre, ahol már érezni hogy az a valós adat. És onnan szépen lassan viszi le a beállított 40-50%-ra.
Ez a fixnek mondható érték általában 70% vagy fölötte picit.
Aztán pár óra kell neki, mire lemegy 50-ig.

@orion1025:

Oh gondolkodtam én is ilyenen... De nekünk nem is tudom hogy mondjam milyen... függőlegesen fújó venti van benne. Kb úgy néz ki, mint egy nagy mókuskerék és fölfelé tolja ki a levegőt... Így nemtudnám kicserélni sem... Ráadásul a fő problémát a rezgés okozza, amit a kompresszor kelt a műanyagszerkezetben. Próbáltam már szétszedni és valahogy megszüntetni ezt a rezgést, de nem sikerült.

(#34) orion1025 válasza Dany007 (#33) üzenetére


orion1025
őstag
LOGOUT blog

A magas páratartalom miértje már ki lett derítve, a háztömb elhelyezkedésén kívüli variációkat tekintve? Akkor szokott ilyen magas érték lenni, ha normálisan záródó ablak van ( teljesen mindegy hány kamrás, vagy fa nyílászárókról van szó ), és fokozottan hőszigetelt az üveg, esetleg dupla rétegű. Elsődlegesen ilyenkor mindig a légbeejtő hibája ( vagy hiányossága ) okozza ezeket a problémákat, már amennyiben van ilyen a tokokon.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#35) Dany007 válasza orion1025 (#34) üzenetére


Dany007
veterán

Az elhelyezkedésen kívül szerintem a szellőzés hiánya az egyik ok. Főleg mivel 1db ilyen szellőző van az ablakon és kész. De szerintem az se ér sokat.
Meg ugye így nincs huzat, nincs légáramlás.

Másik ezzel kapcsolatos probléma, hogy eleve nincs természetes légmozgás. Max ilyenkor, amikor fúj a szél rendesen. Mert egyébként hiába nyitjuk ki keresztbe az ablakokat, akkor sincs huzat.

Ezért lenne fontos úgymond mesterségesen huzatot kreálni egy ventilátorral, plusz új szellőzőket felszerelni hogy meginduljon a légmozgás.

Már körvonalazódtak a konkrét tervek. Tavaszra kész lesz az egész és jövőre mehet élesben. A mostani próba eredménye elég pozitív, így külön szellőzők nélkül is leviszi a párát egy alap venti.

(#36) Dany007


Dany007
veterán

No, egy kis helyzetjelentés.

Noctua NF F12-es venti megrendelve.
Előnye, hogy 121m3-t szállít óránként és max 29dBA-es hangerővel. Ami szintekkel jobb, mint a korábban nézett Corsair venti. Ott ugye 100m3/h volt 35dBA-re. Ráadásul ez a Noctua nagyobb nyomást is csinál.
Plusz ami miatt végülis emellett döntöttem a magas ár ellenére az az, hogy IP67-es védettsége van.
Vagyis teljesen víz és porálló, 6 év gyártói garanciával. Ami azért elég korrekt.

Még kell hozzá szereznem normális minőségi tápegységet és egy ford.szám szabályzót. Nem tudom mezei potméter elég-e hozzá, majd a műszaki boltban megkérdezem.

Továbbá Aereco higroszabályzós szellőzők szintén megrendelve. Nem olcsó cucc, de a leírás alapján maxon 60-70m3/h-s léghozamra képes 40pa mellett, ami pont tökéletesen illik a Noctua ventihez. Ugyanis az 3,94mmh2o nyomást képes kifejteni, ami történetesen 39pa-nak felel meg, mindezt ugye 121m3/h-s léghozammal. Ergo elvileg akadálytalan lesz a légszállításom.
2db ilyen szellőzőt rendeltem. Mert úgy gondoltam lecserélem a konyhában lévőt és egy meg kerül a hálószobába.

Remélem összejön a dolog. A venti olyan ritka példány, hogy itthon kb csak egy webshopban kapható, ott is 3 hét szállítási idővel... :U Aztán meglátjuk.
A szellőzőket meg megpróbáljuk mi beépíteni. Igazából ahogy a leírásban láttam egy felsőmaróval kell adott méretű rést vágni és felcsavarozni a cuccost az ablakkeretre. Ennyi. Ehhez nem kell diploma asszem.

(#37) Dany007 válasza Dany007 (#36) üzenetére


Dany007
veterán

Időközben szállingóznak az eszközök is.
Megjött pl a 2db Aereco higroszabályzós szellőző. És a Noctua spéci ventije is.

Itt van ni:

Durvának tűnik a cucc. A napokban veszek hozzá egy kedves fórumtárstól egy ilyen kis egyszerű fordulatszám szabályzót:

Plusz még kerítenem kell valami jobbféle 12V-os tápegységet. No meg már vettem hozzá kapcsolót is. Mert mért ne, legyen az is. Tehát tápegység, kapcsoló, ford. szabályzó, venti. Remélem így kellően hatékony és halk is lesz egyben.

Ami még érdekesség lehet, hogy időközben elkészültek a "tervek" a beépítés mikéntjéről is. Bár lehet erről egy külön bejegyzést kéne csinálnom...

Nagyjából ennyi a lényeg. Oldal nézetben beépítve. A dobozt egy 10mm vastag habosított PVC lemezből oldanám meg. Ez kellően merev, vízálló kültéri és jól csavarozható. Megpróbálok süllyesztett csavarokkal dolgozni, hogy ne lógjon se ki semmi, se pedig a légáram útjában ne legyen semmi.
Az egész körbe lesz szigetelve 2cm-s XPS-sel.

Plusz az elején lesz egy kis ajtó, hogy az egész cucc nyitható zárható legyen ha nincs rá szükség. Ezen mocskosul sokat agyaltam... Mert ugye ilyen helyzetekben a legegyszerűbb egy pillangó szelep. Na igenám, de az leginkább akkor jó ha nagy fordulaton erős levegőt kap, ami kinyitja ugye "magától". De nálam meg lényeges szempont, hogy ha nem muszáj ne menjen max fordulaton mert minek alapon. Így valószínűleg nem lenne jó egy pillangó szelem. Másrészt meg azt nem tudnám leszigetelni kívülről.

Na mindegy. A nyitásra továbbra sincs túl sok értelmes ötletem. Főleg, mivel legutóbbi méréseimből kiderült, hogy nem tudom majd teljesen kinyitni fölfelé, mert ott a födém... :U Túl közel lesz a teraszra rányúló födém.
Pedig úgy terveztem hogy egy egyszerű damillal kinyitom, mint valami redőnyt szokás felhúzni, majd a pedig a gravitáció segítségével szépen visszahullik, aholis egy vékony lapmágnes fogja odaszorítani...

Na de most így bukik a dolog. Emiatt muszáj lesz oldalra nyílóan megcsinálnom. Ami igazából nem is lenne gond, mert csupán 90°-ban el kell fordítani az egészet... de... De ott meg nincs gravitáció, ami becsukná nekem "magától". És nyilván egy kis damillal max húzni tudom, becsukni már nem.

Na erre jött tegnap egy olyan ötletem, hogy megtudnám oldani valami kezdetleges pneumatikus módon is.
Mégpedig hogy egy tömör szilikoncsövet rögzítek az ajtó aljára kívülről.
Majd ezt belevezetem egy üreges szilikoncsőbe. Persze olyan méreteket használva, hogy pont szoruljon / kitöltse azt. Aztán ezt a csövet bevezetem a lakásba, az ablak keretre, ahol a szabályzó és a kapcsoló is el lesz helyezve és a végére rákötök egy mezei fecskendőt! :DD
Így elvileg a fecskendővel ide-oda húzogatva tudnám nyitni és zárni az ajtót. De persze ez még csak elmélet, ki kell próbálnom élőben is...

(#38) greenity válasza Dany007 (#37) üzenetére


greenity
aktív tag

Szerintem jó ötlet :)

"Egy mosolynál jobb a több"

(#39) Dany007 válasza greenity (#38) üzenetére


Dany007
veterán

Hoppá! Te is figyelsz. :)
Köszönöm!

(#40) greenity válasza Dany007 (#39) üzenetére


greenity
aktív tag

Én mondtam :) Hajrá a megvalósításhoz ;)

"Egy mosolynál jobb a több"

(#41) Moncsi880101


Moncsi880101
friss újonc

Sziasztok! A pára nálunk is sok gondot okozott, nem érdemes megvárni, míg kialakul a penész! Ha megbízható páraelszívó berendezést szeretnétek ajánlom őket: https://ventilatoraruhaz.unas.hu/ Náluk biztos megtaláljátok a megfelelő megoldást a pára ellen! :)

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.