2022. augusztus 9., kedd

Gyorskeresés

Asztali PC vagy Laptop?

Írta: | Kulcsszavak: laptop . pc . összehasonlítás

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nagyon sok fórumban, nagyon sok emberrel megvitattuk már ezt a kérdést, de mind a mai napig nem lettem meggyőzve. Illetve nem tudom eldönteni melyik lehet a jobb döntés minden szempontot figyelembe véve.
Na de nem lehet minden szempontot figyelembe venni, elvégre ez teljesen szubjektív dolog, kinek mire kell a számítógép.

Csak figyelem a híreke, az emberi reakciókat és azt veszem észre, hogy az elmúlt 1-2-3 évben ugrásszerűen megnőtt a laptopeladások száma. Mindenki cseréli le az asztali gépét laptopra és így tovább.
Az okát nem tudom eldönteni, hogy miért. Rengeteg fiatal - köztük a hugom is - laptopot vesz magának otthonra.
Régen a laptop egy olyan szerepet töltött be ami nélkülözhetetlenné tette bizonyos munkakörökben bizonyos embereknek a létét, mivel szüksége volt a laptop nyújtotta mobilitásra!
És igen, itt a hangsúly a szükségességen van.

Szóval továbbra sem tudom eldönteni, vajon a sok mai "fiatal" ( 15-17-35-40 éves korig) tényleg azért vásárol magának laptopot mert annyira szüksége van a gép nyújtotta mobilitásra, vagy csupán trendinek és menőnek tartja laptopot használni? Továbbra sem tudom eldönteni.

Hugom példáját megfigyelve csupán a trend a lényeg. Szegény kiadott (szüleimmel együtt) ~ 100 ezer forintot egy olyan laptopra (2 évvel ezelőtt), amit a 6 évvel ezelőtti P4-es gépek simán kenterbe ver. Hiába mondtam neki, hogy ennyi pénzért sokkal komolyabb asztalit állítok össze neki, de nem, neki laptop kellett. Tapasztalatból tudom, hogy amióta megvette, az a gép nem hagyta el a szobáját!

De nem is ez a lényeg. A lényeg, hogy vajon az a rengeteg fiatal, aki ma laptoppal futkározik tényleg a mobilitás miatt költött egy rakás pénzt a gépre, vagy valóban szüksége van és ki is használja a laptop nyújtotta mobilitást?

Nézzük az előnyöket és hátrányokat (szubjektíven az én véleményem alapján):

Laptop

pro:
- nagyfokú mobilitás
- kompakt, kis helyen elfér, könnyű hordozhatóság
- gyárilag összerakott gép, szinte biztos a kompatibilitás és a hibátlan működés
- egyes esetekben előre telepített op. rendszer + gyári szoftvercsomag, így a teljes használat azonnal megkezdődhet
- relatíve halk működés
- energiatakarékosság

kontra:
- ár/teljesítmény arány
- nem, vagy csak nehezen és igen drágán fejleszthető / bővíthető hardverkörnyezet
- nehéz szerelhetőség / tisztíthatóság
- relatíve (bizonyos használathoz) kis kijelzőméret
- önmagában, hozzákapcsolt perifériák nélkül plusz hiányosságok: billentyűzet + touchpad használata nehézkes, kényelmetlen. Hangszórók voltaképp csak jelképesek
- a mobilitást, mint legfontosabb tényezőt az akkumulátor kapacitása nagyban lecsökkenti ~ átlag 4-5 óra

Asztali PC

pro:
- ár/teljesítmény arány
- relatíve könnyedén fejleszthető / bővíthető hardverkörnyezet
- egyszerű szerelhetőség / tisztíthatóság
- monitor méret tetszőlegesen választható, akár 30 colosig vagy fölötte is
- beviteli eszközök (bill.+egér) könnyen, kényelmesen használhatóak

kontra:
- a mobilitás szinte teljes hiánya
- nagy méret
- hang + melegedés

Hirtelen ennyi jutott eszembe. Mint mondtam, ez csak az én véleményem. De talán abban kiegyezhetünk, hogy a laptopoknál a legfontosabb dolog a mobilitás. Elvégre erre van tervezve az egész.
Ennek pedig ára van. Mégpedig nem is kevés. Sok cikk szólt már erről, most hirtelen nem mennék bele. Ami biztos, hogy azonos teljesítményű Laptop sokkal többe kerül, mint egy PC.
A kérdés, hogy megéri-e?

Mivel én nem utazok sokat + a használatból adódóan sem érné meg a laptop. Otthon ott az otthoni gép. Cégnél a céges. Ha utazok valahová, ott a telefon + net. Amúgymeg legtöbb esetben szerencsére szórakozni és / vagy "nyaralni" utazok el. Így a számítógép a legutolsó, amit például egy nyaralás során látni szeretnék
Szóval a kérdés az, mire akarom használni a számítógépet. Nálam a helyzet a következő: internet, általános "office use", tévé, filmek, FullHD filmek, zene, játék (és nem pasziánsz), munka (Photoshop, Corel, nagyméretű képek kezelése), hobby - Archicad lakás/ház látványtervek készítése.
Ezek azok a dolgok, amikre a PC általában (vagyis minden nap) használom. Ha egy átlagos laptopom lenne, akkor mindebből, ugyan olyan hatékonysággal talán a zene az internetezés, és az "office use"-t tudnám mindössze használni.
Talán nem is kell ecsetelnem, hogy miért. Vagy mégis?
Filmezni ugyan lehet laptopon, még FullHD-ben is, de mindezt egy max 15 colos képernyőn nézni számomra minden csak nem élmény. 3 méterről ágyból fekve lószar, főleg egy normális 22-24 vagy akár 28 colos képernyőhöz képest, nem is szólva az 1920x1200-as felbontásról.
A játékra a mobil vga megoldások csak korlátozottan alkalmasak. Egy olyan laptop viszont, amiben már olyan vga található ami elbírja jó minőségben és jó felbontásban egy mai játékot annak az ára már a 3-4-500 ezret közelít, vagy mégtöbb. Arról nem is beszélve, hogy 15 colos kijelzőn játszani valamikor 10-12 éve volt élmény... :U Legalábbis számomra.
Photoshop / archicad még csak csak elfut egy átlagos laptopon is. Sőt, alap műveleteket egész jól el elehet végezni rajta. Viszont a nagyobb fél gigás fájloknál már bizony belepusztulna. És itt megint előjön a laptop hátrányossága, miszerint 15 colon grafikát szerkeszteni / tervezni eléggé kellemetlen és kényelmetlen, ha muszáj, persze lehet, de egyértelműen nem arra való. Ez esetben a touchpad alapból kilőve.

Nézzük a másik oldalt. Szerintem (!) kinek éri meg / van szüksége a laptopra.
Ha valakinek netezésre plusz "office use"-ra van szüksége, mindemellett nem akar szenvedni gépekkel, telepítésekkel, és néha magával is vinné a gépét, akkor bizony érdemesebb lehet beruházni egy netbookra, mint egy asztali PC-re. Cirka 80 ezer forintért már lehet kapni olyan netbookot, ami bőven megfelel ezeknek a követelményeknek. Jóval kisebb, mint egy átlagos laptop, netezni kiváló és az irodai használat is menni fog rajta. Sőt, filmet is lehet nézni, amennyiben az illető igényküszöbe nem lépi túl a tízen egynéhány colos kijelzőt.

A legkiemelkedőbb szempont a laptopnál a mobilitás. Az a lényege az egész konstrukciónak. Így akinek ez szükséges (!), annak mindenképpen megéri. Sok ember van, akik munkájukból kifolyólag sokat utaznak, esetleg repülnek. Fontos, hogy a gép ott legyen velük és ha kell használni is tudják. Ha például tervezői, építésvezetői munkakörről van szó, szintén fontos egy mobil számítógép jelenléte. Üzleti utakon, külföldi munka - ingázás, de még az egyetemen (!) is szükség lehet rá. Ilyen esetekben legtöbbször fontos a teljesítmény is, így a netbook kizárva. Mindenképpen egy átlagos laptop lenne a nyerő választás. Igaz külön táskában kell cipelni, plusz hozzá a töltőt (mert az a 4 órás üzemidő lószar, ahogy a netbooknál is), plusz az egeret, mert a touchpad tényleg katasztrofális, csak ha muszáj...

Na de mivan a többiekkel? Mi van azokkal az emberekkel, akik egyáltalán nem tartoznak a fenti csoportba?
Elvégre sok munkakörben - mint az enyém is - nincs szükség mobil számítógépre. Aki nem utazik sokat... Esetleg fizikai munkát végez. Általános, szakközépiskolában, és gimnáziumban is még a füzet és a tankönyv a kötelező. Plázacicák, akiknek csak iwiwezni, msnezni, meg szkájpolni kell a gép! Nekik miért éri meg jóval drágább laptopot venni, mint egy erősebb, kényelmesebb, gyorsabb asztali gépet?
Elmondom szerintem miért.
Szerintem egyszerűen azért mert trendi, és "menő". Vagy egyszerűen a hozzánemértés. Sokkal menőbb laptoppal futkározni, mint anélkül. Elővenni a kávézóban, még akkoris ha semmi szükség nincs rá, csak lássa mindenki, hogy laptopom van, biztos fontos ember vagyok... És még fokozhatnám de nem teszem.

Szerintem csak egy közepesen szűk réteg van, akiknek munkájukból, életvitelükből, és / vagy az egyetemi és / vagy egyéb oktatás miatt ténylegesen is szükségük van a laptopok adta mobilitásra! Mert se árban se teljesítményben se látványvilágban se használhatóságban nem jobb egy laptop, mint egy asztali PC. Az egyetlen igazi releváns előnye a mobilitás! A könnyen hordozhatóság.

Végül nézzünk meg mégiscsak egy kis ár összehasonlítást. Szakmailag nem kompetens, nem összehasonlítható egy Prohardveres teszthez, csak fogom az árgépet, és kimásolok pár árat, konfigurációt.

Laptop:

Asus K50IJ-SX256V

- processzor: Intel Core Duo T4400 2,1Ghz
- memóriahelyek: 2 x 2GB
- memóriatípus: DDR2
- memóriaméret: 4 GB
- memóriafrekvencia: 667 MHz
- Northbridge chipset: GL40 Express Chipset
- kijelző: 15,6" WXGA fényes
- felbontás: 1366 x 768 pixel
- merevlemezkapacitás: 320 GB
- meghajtó: DVD-Super-Multi-DL író (Double Layer)
- videókártya: Intel GMA 4500M
- LAN sebesség: 10 Mbit (IEEE 802.3), 100 Mbit (IEEE 802.3u), 1000 Mbit (IEEE 802.3ab)
- WLAN sebesség: 802.11b, 802.11g, 802.11n
- webkamera
- beépített hangszóró
- akku üzemidő: 5 óra
- akkukapacitás: 4800 mAh
- 6 cellás akku

Mindez 150.000 forint a legolcsóbb helyen (az árgép szerint).
Nézzünk egy hasonló konfigurációt asztali gép formájában.

Asztali PC

alaplap: Asus P5KPL-AM SE - audió - intel GMA vga, stb integrálva - 9.500 Ft.-
processzor: Intel Core Duo E5400 2,7Ghz - 14.375 Ft.-
memória: Kingston DDR2-RAM 1GB PC2-800 - 4x 5.800Ft.-
merevlemez: Samsung SpinPoint F1 320GB (HD322HJ) - 9.250 Ft.-
Optikai meghajtó: Samsung SH-S202H - 3.076 Ft.-
Ház: Codegen P-3319-CA 460Watt - 6.825 Ft.-
Monitor: Hanns.G HH181AP 1366 x 768 pixel 24.900 Ft.-
Egér+bill.+hangszórók (igaz, h a legegyszerűbbek de még így is jobbak, mint ami egy átlagos laptopba be van építve): 5.000 Ft.-

Remélem nem hagytam ki semmit. Mert ez összesen: 91.501 Ft.- !

Igen, minden majdnem a legolcsóbból lett választva, de azért találunk némi különbséget. Alaplap Asus, ami azért nem a gagyi kategória. Processzor szintén Intel, viszont 2,7Ghz, a 2,1 helyett. Tudom, minimálisan számít. A ram viszont Kingston, ami szintén nem szar márka, sajnos a laptopnál a memória márkát nem írták. A hangszóró sima sztereó PC, ~ 3000 forintért. Bill.+egér kombót is találtam 2.000 forintért :) Valószínű gagyi, de még azzal is sokkal kényelmesebb a munka, mint egy touchpadon. Igen, tudom laptophoz is lehet venni bill.+ egeret, hangszórót is, de akkor már nem 150.000 forint a vége!

A lényeg a lényeg, egy 150.000 forintos 15 colos laptop konfigot kihoztam 91.000 forintból, 18 colos monitorral.
A két gép teljesítménye nagyjából egyenlő, talán az asztali kicsit jobb, de szerintem ez elhanyagolható, monitor viszont ~8 centivel nagyobb.
Ami viszont nem, hogy közel 60.000 forinttal olcsóbb!!! Ez majdnem egy havi minimálbér összege!
Természetesen ez a különbség nagyságrendileg ugyan úgy megtalálható erősebb konfigurációk esetében is! Árban viszont 40%-kal olcsóbb az asztali konfiguráció.
Tehát feltehetjük a kérdést, vajon tényleg megér 60.000 forintot az a bizonyos mobilitás?! Tényleg szükség van (jelen esetben) plusz 60.000 forintot költeni?

Hozzászólások

(#1) ^Clown


^Clown
veterán

Van egy elég széles réteg, akiknek az a lényeg, hogy az ágyból tudjanak MSN-ezni.

Nekem pl. azért lett szükségem laptopra, mert az asztali gépem (jajj de szerettem pedig :) ) a szobám átrendezése és felújítása után nem fért volna el. Egyszerűen nincs neki hely.

Jó kis írás lett egyébként, ha kicsit jobban összeszednéd, mehetne címlapra.

[ Szerkesztve ]

(#2) Mr.Csizmás


Mr.Csizmás
félisten

tisztán és logikusan levezetted, de sok ember akkor is sülttök marad, mertnekemlaptopkell módon, minden ép indok nélkül, aztán sír hogy az NFS carbon lowkodik.

ellenpélda az apple macbook, azon lehet videót szerkeszteni normálisan, míg egy átlagos laptop elolvad, ha egy komolyabb rendert rászabadítunk.

(#1) ^ClownVan egy elég széles réteg, akiknek az a lényeg, hogy az ágyból tudjanak MSN-ezni.

és nincs pénzük iPad-ra, tedd hozzá :DDD ;]

[ Szerkesztve ]

"Szólítson csak Cirminek." | B&B IX | 3D nyomtatás Bp és környéke -> bit.do/fliccprint |

(#3) Dany007 válasza ^Clown (#1) üzenetére


Dany007
veterán

Hehe, köszönöm :)
Neeem akarom címlapra. Bár a téma érdekel, de nem is olyan rég a PH is csinált egy hasonló tesztet, csak kb. 3x ilyen terjedelműt és 3x igényesebbet és 10x kompetensebbet szakmailag. A végkövetkeztetés persze ugyan az lett.

Szóval neked megéri azt a ~ 60 rongyot, hogy ágyból msn-ezz? Okés, nálad nem volt hely. Ez érthető. De másnál? Ez nem kevés pénz...
Ágyból meg (szerintem) még kényelmetlenebb gépezni. Arról nembeszélve, hogy a gépet valami merev talajra érdemes tenni, nehogy túlmelegedjen, ha nem kap alulról levegőt.

@Mr.Csizmás:

"és nincs pénzük iPad-ra, tedd hozzá"

Ez nagy volt :D Tényleg jó szemléltetésnek. Elvégre ipaddel ugyan azt érik el, mint egy ilyen laptoppal. Laptopnál nem sajnálják a plusz pénzt, de ipadre meg már nem telik :D

Amúgy a Macbook megint egy más kategória. Pont egy hete volt nálam egy fotós - grafikus művészlélek. Kiállítása lesz és mi nyomtatjuk a nagyméretű képeit.
Idehozott nekem Mac-ről mentett 150x100cm-es 300dpi-s képeket ~ 1GB / darab... Hozott belőle 17-et... Ezen a szar P4-es 5 éves gépen ami itt van a cégnél megnyitni nem tudtam! (nem vártuk ki az időt). Ő pedig mindet Macbookon szerkesztette! :)
Szóval mondtam neki, hogy kicsit vegyen vissza a dpi-n és hozza újra, mert így megleszünk lőve...

[ Szerkesztve ]

(#4) Szten Márs


Szten Márs
nagyúr

Nem olvastam végig, de két dolgot megjegyeznék:
A hang és a melegedés nem (!!) kontra az asztali PC ellen, sőt a melegedés a pro-ba mehetne - a laptopoknál ez gyakorta jóval kényesebb téma. A hangról meg: össze kellett állítanom jó másfél hónapja egy asztali gépet. Nem kellett különösebb teljesítmény, jóformán wordre, excelre, meg netre van használva, semmi másra, viszont a leendő tulajt rendkívüli módon zavarja a géphang, szóval rendkívül fontos volt, hgoy csendes legyen. A gép bőven 100 ezer alatt maradt, már nem emlékszem pontosan mennyi volt, de nem is ez a lényeg. A lényeg: bekapcsoltuk és nem lehetett tudni, hogy most tényleg bekapcsolt-e, vagy mi van :D Ha a vinyót kiszedtük semmiképp. Az egyetlen, belvárosban, normális nappali körülmények között hallható eszköz a vinyó a gépben, de ha nem rakjuk oda a fülünket, hanem elvagyunk, az sem. Tökéletesen hallhatatlan.

A másik: Codegen tápot NE (!) még véletlenül sem. Na meg a ház is kb. bilialumíniumból lehet, belegondolni is rossz, hogy milyen minőséget képviselhet, na az rezonálni fog össze-vissza, a táp meg konkrétan életveszélyes a gépedre, sürgősen felejtsd el. Valami minimális igényességgel viseltess afelé, hogy mibe rakod azt a gépet, ilyen alapon kartonból kivágsz egy házszerűséget, jobban jársz - valószínűleg viccen kívül. A ház, illetve a házventik nyílván a szellőzés miatt rendkívül fontosak, valamint alapvetően meghatározzák a gép hangját, a táp pedig a szíve az egésznek - tudom a jobb táptól nem lesz gyorsabb, szebb, stb stb, egy jobb táp mégis jóval fontosabb, mint egy jobb processzor, vagy jobb VGA - jóval fontosabb.

[ Szerkesztve ]

(#5) Móci


Móci
addikt

Kell fenének laptop, hiszen úgysem vinném sehova.
Barebone méretű pc lenne a megoldás, legalábbis számomra. Kicsi, halk, s ha kell erős.
Szerintem egy 2 magos processzor elég lenne. Leginkább az energiatakarékosságra mennék rá, azaz ha csak netezek, vegye vissza magát brutálisan (laptopban van ilyen, de sajna asztaliban még nincs ilyen szinten), de ha kell, akkor lehessen munkára, esetleg régebbi játékokra használni.
Lehet, hogy a következő konfigomat egy htpc házban rakom össze, s szépen el fog férni a monitor alatt.

"...In a struggle to be happy and free, swimming in a primitive sea..."

(#6) cyanide

A laikus 2 dobozt lát. Az codegen házas ronda gépet*, a noti a szép, designos, légies, trendy. Nem kérdés, hogy ugyanannyiért melyiket veszi. A belső értékeket meg a szomszédok és vendégek úgy sem látják. Ugyan ez van az autókkal, kell a szedán forma, mert az az Autó, de ha lehet akkor 1,2-es motorral és alapfelszereltséggel. A hiúság találkozik a csórósággal.

*az emberek nem szeretik a gépeket, főleg, ha gépnek is látszik.

[ Szerkesztve ]

Ha ezt olvasod a topik meghalt...

(#7) ABE


ABE
őstag

Egy jó kis használt ThinkPad T, nem kérdés. :)

[ Szerkesztve ]

(#8) Dany007 válasza Szten Márs (#4) üzenetére


Dany007
veterán

Kicsit félreértetted. Semmiképpen nem akarok ilyen gépet venni. Pusztán összehasonlítottam két konfigot, amit az árgépről copy-pasteltem be :)
Arra voltam kíváncsi, hogy a 150 ezres laptop konfig teljesítményét mennyiből lehetne kihozni asztaliban.
Ez a laptop melegedős dolog viszont érdekes. Nem tudtam, hogy ott ez ekkora gond.

@cyanide:

"Nem kérdés, hogy ugyanannyiért melyiket veszi."

Itt pont az a lényeg, hogy a laptop kerül ~ 60 ronggyal többe! Amin azért az átlag magyar ember szeme megragadna!

[ Szerkesztve ]

(#9) Szten Márs válasza Dany007 (#8) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Nem úgy fogalmaznék, hogy félreértettem, csupán nem olvastam végig :DDD

De így is méltánytalan azt a Codegen szutykot számolni, ha csak valami középkategóriás, de már elmegy házat és tápot választasz, lefaragtunk egy 10 ezret a különbségből (ha meg jót akar az ember, akkor akár 20-25 ezret), és úgy kissé reálisabb az összehasonlítás. Úgy is sok a különbség, de mégis más. Táposabb táppal ( :D ) meg házzal meg bőven más a felállás. És akkor a teljesítményviszonyok még mindig azonosak, csak az igényesség más az alapvető dolgokra.

(#10) Dany007 válasza Szten Márs (#9) üzenetére


Dany007
veterán

Értem én mire akarsz kilyukadni :)
A saját tápom chieftec 550-es anno 19-be került. A házam is full alu az benn volt egy 20-asban...
Szal ha arról van szó nem aprózom el.
És tény, hogy gány cuccok lettek kiválasztva, pont azért, hogy az árbeli különbség látszódjon. De tény, hogy még egy jó táppal / házzal együtt is meglenne az a bizonyos látványos különbség.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.