2024. február 24., szombat

Gyorskeresés

Furcsa álmok(?) - Update -

Írta: | Kulcsszavak: álom . rémálom . alvási paralízis . alvásos bénulás

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Első alkalommal kb. 10 éves lehettem.
Még ma is tisztán emlékszem. Fekszek az ágyamon és nézek. Persze sötét van, éjszaka, így csak annyit sötét homályos foltokat látni. Tudom, hogy alszok, hogy álmodom éppen. Amolyan félálomszerű állapot.
És érzem, hogy jön valami. Nem láttam, nem hallottam semmit, csak éreztem, hogy valami jön, valami felém jön, egyre közelebb ér és mindjárt itt lesz. Fel akartam ébredni de nem tudtam. Nem mozdult semmim. Se a kezem, se a lábam, de még a szám se! Még kiabálni se tudtam! Majd hirtelen, mielőtt az a valami odaért volna sikerült felébredni, felriadni heves szívdobogás közepette.

Azóta is rendszeresen vannak ilyen álmaim. Persze az események mindig változnak. Valami szereplő mindig van a képben. Vagy egy furcsa fehéres szürkés alak. Vagy egy ember, vagy állatok stb...
Minden más viszont változatlan. A hihetetlen félelem érzet, a bénultság, és a tudat, hogy álmodom, de mégse tudok felébredni és mégis félek!

A legutóbb b.nőmnél voltam. Elaludtunk. Aztán megint jött ez a fura érzés. Ez a félálom. Láttam, hogy ott vagyok, ahol elaludtam. Talán ezért is olyan valósághű mindig, mert sosem valami álomszerű helyen vagyok, vagy szürreális világban, hanem ilyenkor mindig pontosan ott ahol elaludtam és ahogy elaludtam. Mindent úgy látok, mint amikor elalvás előtt becsuktam a szememet.
Szóval fekszek az ágyon. Látom, hogy sötét van. Látom a bútorokat, az ajtót, meg mindent amit sötétben még látni lehet miután az ember szeme hozzászokott a fényviszonyokhoz. Van, hogy még a beszűrődő holdfényt is látom ilyenkor (is).
Aztán egyszercsak nyílik az ajtó, és egy fehér szellem szerű alak jön be. Akkor már elborított a félelem. Fogalmam sincs miért. Jött közelebb hozzánk, egészen az ágy fölé emelkedett, majd visszament az ajtón, és még integetett is! :) Mégis mocsok nagy félelem lett úrrá rajtam, felakartam kelni, de nem tudtam. Nem tudtam megmozdulni, se beszélni. Egyetlen egy dolgot tudtam csinálni, nyöszörögni. De a számat se tudtam kinyitni. Persze nem tudtam hogy van-e értelme, elvégre álmodom, álmomban nyöszörgök azt senki se hallja. De most mégis, b.nőm felébredt a hangomra és felkeltett hogy mivan... Én meg hálát adtam neki, amiért végre felkeltett és így feltudtam kelni!

Szóval fogalmam sincs mi ez. Azt már megfigyeltem, hogy csak és kizárólag akkor vannak ilyen álmaim, amikor háton fekve alszok el! Ha másképp, hason, oldal vagy akárhogyan akkor ez nem jelentkezik, teljesen 7köznapi módon álmodok.
Volt már valakinek hasonló? Esetleg tudja valaki, hogy mi ez? Vagy mitől van?

Update:

Mióta megírtam ezt a bejegyzést elég sokan megkerestek hasonló problémákkal.
Valójában meglepő, hogy e "cikkem" miatt írták eddig a legtöbb privát üzenetet. Valamilyen szinten jó látni, hogy nem csak én szenvedek / szenvedtem hasonlóktól.
Szóval a sok érdeklődő miatt kicsit frissítem a bejegyzést.

Tehát a fent leírt jelenség pontos megnevezése alvási paralízis (bénulásos alvás). Egy ismert jelenség. Van róla pár sor a neten is. [link] (bénulás címszó alatt)
Szóval elég sokan kerestek meg azzal, hogy segítsek, de az az igazság, hogy érdemben nem tudok segíteni. Nem vagyok orvos, sem pszichológus, csupán a tapasztalataimat tudom megosztani, amit meg is tettem mindenkivel, és amit most megpróbálok összeszedni.

Első sorban tisztázzuk (azok számára is akik nem szenvednek ilyentől), itt most nem a hagyományos rémálomról van szó! Ez közel sem olyan, mint egy álom. Ez annál sokkal rosszabb. Más kategória. Valahol az álom és a valóság között van. Úgy is nevezhetném, mintha a legjobb virtuális valóságban te játszanál el egy horrorfilmet. Mind1, aki hasonlótól szenved az nagyon jól tudja miről beszélek.

Szerintem - és csakis szerintem - idegi alapon nyugszik a dolog. Tehát aki segíteni akar magán, annak ezt kell először tisztáznia. Akár pszichológussal, akár más úton.
Továbbá ahogy észrevettem leginkább akkor jön elő, ha háttal fekve alszok el, úgy, hogy a fejem nincs megemelve, alátámasztva.
Aztán vannak apó előjelei még félálomban, amikor már lehet tudni, hogy alvásos bénulás lesz a vége a dolognak. Ezek nagyon apró jelek. Nehéz leírni és kitapasztalni. De félálomban, pont mielőtt elalszol, lehet érezni, hogy most mi következik. Én speciel ilyen furcsa lökéseket érzek magamon. Mármint olyan érzés, mintha hirtelen valami kis fesz. áram futna végig az agyamon. Ilyen kis impulzus hullámok. Egyszerűen nem tudom megfogalmazni jobban. Nálam ez egy ilyen előjel.
Még egy fontos dolog. Ha sikerült felébredni egy ilyen "álomból", akkor nem szabad egyből visszaaludni, mert minden folytatódni fog tovább! Olyankor fel kell kelni, elszívni egy cigit, esetleg lenyugodni, felkapcsolni a villanyt. Szóval elérni valahogy a teljes tudatos éber állapotot, és majd utána nyugalomban visszafeküdni.
Nagyjából ennyi amit ajánlani tudok. Illetve az, hogy akinek huzamosabb ideig fennáll ez a dolog, az menjen orvoshoz. Pszichiáterhez vagy hasonlóhoz, mert szinte biztos, hogy idegi eredetű. V.színűleg egy egyszerű feszültségoldóval kezelhető. Szóval a lényeg, hogy akinek nagyon nem akar elmúlni és kontrollálni se tudja (én sokszor megpróbáltam, de nemigazán sikerült =/ ), az mindenképpen keressen fel szakértő segítséget.

Idézek pár gondolatot a linkkelt cikkből:

"Életemben úgy ötször ha előfordult, hogy alvásból felébredve azt tapasztaltam rémülten, hogy szemem nem nyílik, hogy testem nem mozdul, s mikor ijedtemben sikítani akartam, még hangszálaim sem engedelmeskedtek. Mintha az agyam felébredt volna, de testem alvó kómában lenne. És tényleg. Google doktor diagnózisa a sleep paralysis, azaz az alvásos bénulás."

"az alany tudatának teljes birtokában van, viszont semmiféle összeköttetésben nincs a testével, azt mozgatni nem tudja. Egyes esetekben ezt komoly hallucinációk kísérhetik, amik még ijesztőbbé teszik a dolgot,"

"A tünetek pár másodperctől pár percig állhatnak fenn, s elmúlásuk után komolyabb pánikrohamon is átesik az illető, ezt alátámaszthatom, ennél iszonyúbb élményben nemigen volt részem se előtte, se utána."

"Okairól nem sokat tudnak, de a hirtelen életmódváltozás, a stressz, a rendszertelen alvás és a pánikbetegség is szerepel a lehetséges okok sorában"

Hozzászólások

(#1) Dany007


Dany007
veterán

Első... :U

A neten azt írják, hogy a REM fázis alatt álmodunk, és hogy ekkor az izmok átmenetileg lebénulnak. Okés.
De mégis, mért vagyok akkor tudatában, hogy álmodom? És mért nem tudok felébredni ha egyszer tudatosan akarom? Másrészt mért csak hátonfekve van ilyen?
Normális álom közben sose volt még hasonló érzés / helyzet.

[ Szerkesztve ]

(#2) cyanide válasza Dany007 (#1) üzenetére

Ez nem ilyen alvás bénulásos izé? Nem teljesen ébred fel a tested az álomból, azért nem tudsz mozogni.

Ha ezt olvasod a topik meghalt...

(#3) Dany007 válasza cyanide (#2) üzenetére


Dany007
veterán

Igen, ilyen félálomszerű valami... De miért?
Normális álmok közben miért nincs ilyen?
Volt már olyan is, hogy álom közben tudtam hogy csak álmodok... És tudtam irányítani azt is, hogy mi álmodjak... ehm... gondolhatod az milyen jó volt :)
De ez teljesen más. Meg mért csak háton fekve... :S

(#4) Wictor


Wictor
senior tag

Hallottam már hasonló esetről régebben. Amúgy én is háton fekve alszom el minden áldott nap (máshogy nem is tudok), de én még nem éltem át hasonlót. Nekem csak a "zuhanás" szokott előjönni néha napján. :U

(#5) szablya válasza Dany007 (#3) üzenetére


szablya
tag

Nem lehet, hogy tényleg meglátogat valaki?

Már nem ijesztgetésből, de szerintem nem normális, ha az ember a saját álmában retteg. Egyébként hasonlóak lehetnek idegenek (értsd ufók) éjszakai látogatásai is.

Madarat tolláról, embert desktopjáról. | Inni és inni adni. | Ellopták az alisok a tankot. | Az igazi tuningos Prescott kávét iszik. - all by szablya | "Igazat az igazaknak, zárják be a hazugokat!" \m/

(#6) Dany007 válasza szablya (#5) üzenetére


Dany007
veterán

:) Nem azért azt nem hinném. Biztos megvan ennek a fiziológiai oka / okai, csak még nem jöttem rá.
Ha valaki tényleg meglátogatna, akkor miért csak akkor tenné amikor háton fekve alszom el? Pontosabban háton fekve és a fejem kicsit hátraszegve. Nagyon picit.

Amúgy néha megszoktam figyelni a kezdetét a dolognak. Olyan érzés, mintha valami ki pici áramütés menne végig rajtam. Végülis a fejemen. Hülyén hangzik, de olyan, mint a filmekben vagy egy játékban, amikor az illetőt egy impulzus éri, és végighalad rajta. Na, néha sikerül ezt elérni / megfigyelni az elalvás folyamatában. Akarattól függetlenül ilyen fura impulzusok futnak végig a fejemen. Olyan, mintha egy pillanatra mondjuk elaludnék, aztán mégse. De csak mikroszekundumokra. És ezt érzem úgy, mint valami impulzus. Olyan kis kihagyás féle...
Picit talán tudom befolyásolni, ha rákoncentrálok de nagyon nehéz. Egy idő után viszont beindul magától sorozatban jönnek ezek a fura impulzusok és egy furcsa félálom szerű hatást érek el vele. Ez is nagyon valósághű, de ezt tudom irányítani... Na mondjuk ez nem az, amit a bejegyzésben írtam, ez megint másik téma. Csak hasonló.

Szóval tényleg senki más még nem tapasztalt hasonlót? :F
Félálom, az ember a tudatánál van, bénulás, hihetetlen félelemérzet... És nem tudsz felébredni, meg persze minden nagyon nagyon valósághű! Senki? =/

(#7) cyanide válasza Dany007 (#3) üzenetére

Érdekes dolgok az álmok. Nem értek hozzá. Próbálj biost frissíteni. Vagy vegyél vissza a tuningból, lehet azért bootolsz rosszul. :)

Nekem csak változatos rémálmaim vannak.

Ha ezt olvasod a topik meghalt...

(#8) Dany007 válasza cyanide (#7) üzenetére


Dany007
veterán

Hát nehéz lesz :)

De legalább uppolom a topicot. Nehéz elhinni hogy ez egyedi eset lenne =/

(#9) moha21 válasza Dany007 (#8) üzenetére


moha21
addikt

Szokj le a heroinról! ;]
Na viccet félretéve próbálj meg tudatosan álmodni google-ban keress rá király könyvek vannak róla. Nagyjából arról szól, hogy mikor álmodsz ( mondjuk rosszat ) álom közbe rájössz, hogy ez csak egy álom és te veszed át az irányítást.

Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.

(#10) Dany007


Dany007
veterán

Na srácok asszem megtaláltam a választ! =O
Nagyon durva!

Idézem:

"Bénulás

A másik ennél sok fokkal ijesztőbb. Életemben úgy ötször ha előfordult, hogy alvásból felébredve azt tapasztaltam rémülten, hogy szemem nem nyílik, hogy testem nem mozdul, s mikor ijedtemben sikítani akartam, még hangszálaim sem engedelmeskedtek. Mintha az agyam felébredt volna, de testem alvó kómában lenne. És tényleg. Google doktor diagnózisa a sleep paralysis, azaz az alvásos bénulás. Fordítva is megeshet, elalváskor is megtörténhet ugyanez. Magyarázata, hogy elalváskor a hormonok túk gyorsan indulnak be, s hamarabb bénítják le a testet vagy a másik esetben, hogy a REM fázisban az agy felébred, ezt azonban a test nem követi, hanem ugyanabban a kómaszerű állapotban marad, mint előtte. Ennek eredményeképpen az alany tudatának teljes birtokában van, viszont semmiféle összeköttetésben nincs a testével, azt mozgatni nem tudja. Egyes esetekben ezt komoly halluciánciók kísérhetik, amik még ijesztőbbé teszik a dolgot, s tudósok egy része a földönkívüliek látogatásának élményeit, s a szellemlátók élményeit is ennek a jelenségnek tudja be.

A tünetek pár másodperctől pár percig állhatnak fenn, s elmúlásuk után komolyabb pánikrohamon is átesik az illető, ezt alátámaszthatom, ennél iszonyúbb élményben nemigen volt részem se előtte, se utána. Okai között emlegetik, hogy ha az ember agya túl gyorsan ébred fel álmaiból, a test még fönntartja a bénult állapotot, ami alapvetően azt a célt szolgálja, hogy az álmodási fázisban ne sérülhessen az esetleges, álmot kísérő és arra reagáló mozgások során. Okairól nem sokat tudnak, de a hirtelen életmódváltozás, a stressz, a rendszertelen alvás és a pánikbetegség is szerepel a lehetséges okok sorában, s úgy vélik, minden ember életében legalább egyszer előfordul az alvásos bénulás. Gyakori azon álmok során, mikor az álmodó álmában tudatában van annak, hogy álmodik. Az afrikai kúltúrában a jelenséget úgy ismerik, mint mikor "ördög lovagol a hátadon", s szinte minden kultúrkörnek megvan a maga, általában szellemmel, démonnal kapcsolatos megnevezése, ami magyarul úgy hangzik: lidércnyomás. Sosem gondoltad volna, mi?

Tenni nem nagyon lehet ellene, az információs oldal szerint szép lassan érdemes kivárni, míg elmúlik, esetleg szépen lassan, apránként megpróbálni mozogni. Figyelmes alvópartner az első rezdüléseknél vagy nyökögéseknél segíthet az ébresztésben. Ha elalvásnál tapasztalod, esetleg többször egymás után, érdemes pózt váltani, és újra nekifutni az elelvásnak."

[link]

Már csak azt kéne tudni, hogy mi összefüggés van az alvási póz és ez az egész között :S

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.