Hirdetés

2024. május 22., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1715) dchard válasza Nite (#1712) üzenetére


dchard
veterán

A 37 vs. 90 az elég druva. Szerintem ennyit nem a DSL-en szed össze hanem nemzetközin.

Amúgy itt és most mondom: hiába rak vissza 15megára, egy centivel nem lesz jobb, ha ugyanilyen magas lesz az ID akkor ugyanilyen magas lesz a késleltetés is. Arra próbáld rávenni, hogy az ID-t állíts át 16/2-re vagy maximum 32/4-re (van még 32/2 is), bár szerintem fogalma nincs erről és nem is fér hozzá ezekhez a beállításokhoz. Szerintem az SNR-t sem érti pontosan, hogy mi és hogyan függ össze.

Régen például keringett egy Telekomos oktatási anyag amiben volt egy táblázat, hogy a végponton milyen mért SNR margin (igen jól látod, margin) a megfelelő érték, amiben a 30 vagy afeletti volt a szuper, és 12-től lefelé a nagyon rossz minősítés.

Namost ezzel csak az a baj, hogy amelyik vonal 30-as SNR margint produkál, az túl nagy adászinttel ad és csak a zajt generálja a többi vonalon, a DSLAM meg nem engedi a beállított minimum alá az SNR-t szóval eleve nem érheti el a modem a nagyon rossz besorolát (az általam készített firmware-ről most ne beszéljünk :) )

6 és 10dB között ideális a margin, én 15dB-nél már venném vissza a power-t. A világ jobbik felén jellemzően 6dB az SNR margin mindkét irányba és inkább picit nagyobb az ID és a FEC amivel megoldják a problémákat, ugyanis összességében többet nyersz sebességben ha 10 helyett 6dB a margin és inkább a FEC-et növeled.

Sok hibás vonalat birizgáltunk már itt együtt, de minden esetben az volt, hogy ahol 12-13dB-re emelt SNR margin sem oldotta meg a problémát, ott fölmehettünk 20-30dB-re is, meg lerakhatták lassabb csomagba is, ugyanúgy szakadt. Ezt nem értik meg, hogy a lassítás az nem a probléma kivizsgálását jeletni, pláne nem a megoldását.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.