Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1101) g.gergo válasza lezso6 (#1100) üzenetére


g.gergo
senior tag

Ha nem találnál esetleg, akkor nekem van eladó. A FW is rajta van már. Ha kell keress meg és megegyezünk.

[ Szerkesztve ]

(#1102) dchard válasza lezso6 (#1100) üzenetére


dchard
veterán

Újonnan minden T-pontban lehet venni 5.990-ért előfizetés nélkül csak a modemet, de mindneképpen ellenőrizd, hogy ilyen fekete színű legyen. A csomagolás megbontása nélkül a fehér kartondoboz oldalán is fel van tüntetve, hogy T1 vagy T1E a hardver verzió!

Amúgy használtan lehet venni olcsóbban is.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1103) Fefy


Fefy
csendes tag

Üdv mindenkinek!

Először is elnézést ha belepiszkítok a topicba, de akadt egy kis problémám a dsl-321b-mel.
Az 1.01-es EU-s firm. fel lett frissítve 1.03 DE-re, eddig okés a dolog, működik szépen. Gondoltam kipróbálom dchard firm-jét is, 10 mp-s resetes dolog megvolt a frissítés előtt, ezután a router újraindult, ahogyan kell, bejön az új felület. A meglepetés itt ért. 100%-ban ugyanaz fogadott, mint ami a [url=http://logout.hu/tema/re_uj_firmware_d-link_adsl_modemekhez/hsz_751-751.html]751[/url]-es hozzászólásban is van. Vagyis a dsl driver verziónál csak azok a csúnya karakterek vannak, mint Jakuu kollégának (továbbá én se tudok beállítást menteni, így természetesen dsl kapcsolatom sincs, ezért kénytelen voltam gyári 1.03-ra visszaállni).
Végigolvasva a fórumot, megoldást nem igazán találtam a problémára. Esetlegesen nem lehet, hogy a cpu rev miatt van vmi hiba a gépezetben (valamint a status led is néma, de ezzel még megbarátkoznék)?

Serial flash device: name W25X16VSSIG, id 0xef14, size 2048KB
96332CG prom init
CPU revision is: 00029010

Előre is köszi a válaszokat :R

Ui.: a user errort nem tartom valószínűnek, valamint a modem sincs még 1 éves (márciusban lesz).

A lényeg lényege lényegében lényegtelen...

(#1104) dchard válasza Fefy (#1103) üzenetére


dchard
veterán

Érdekes, hogy végigolvastad az egészet, pedig közvetlenül a linkelt hozzászólás alatt lévő két komment taglalja a megoldást.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1105) Fefy válasza dchard (#1104) üzenetére


Fefy
csendes tag

Pont ez a bajom, hogy ezeket is(!) megcsináltam, de semmi nem változott. Nem véletlenül írtam, hogy problémám van a firm-el.

A save gombra kattintás után fél órával se jelent meg semmi. Először gyanakodtam arra, hogy az Operám szívat, de próbáltam FF és IE alatt is (Chrome-ot már lusta voltam kipróbálni hajnali 2-kor), igaz utóbbi kettő esetében "csak" 10-10 percet vártam. A fél órányi várakozás után a restart pedig kb semmit nem ért, mivel a modem eleve el se mentette a beállításokat (ugyebár meg kellett volna jelenni egy figyelmeztetésnek, hogy indítsam újra, de nem jelent), pedig fél óra alatt lett volna ideje.

De leírom, hogy mit hogyan csináltam részletesen:

Gyári 1.01->upgrade 1.03 -> ezzel nem volt gond

1.03 -> power kikapcs -> reset nyomvatart -> power on -> 10-12 másodperc után reset elenged -> böngészőben megjelent az egyszerűsített felület a firm. frissítésre -> kiválasztva a firm-ed, upgrade (vagy update, fejből meg nem mondom) -> modem újraindul -> webes felület ezután megnyit -> root/0000 -val bejelentkezés -> dsl beállítások (vpi, vci, stb) -> save gomb -> fél óra várakozás, de nem történt semmi -> modem restart az administration menüpontban -> kudarc

firm. újrarakás a resetes megoldással Firefoxban -> dsl beállítások -> 10 perc várakozás, de nem jelent meg semmi -> restart -> kudarc

firm upgrade megint resettel IE-ben -> dsl beállítások -> 10 perc várakozás, semmi nem történt -> restart -> kudarc

Ennek tudatában van vmi ötleted? :)

A lényeg lényege lényegében lényegtelen...

(#1106) dchard válasza Fefy (#1105) üzenetére


dchard
veterán

"dsl beállítások (vpi, vci, stb) -> save gomb -> fél óra várakozás, de nem történt semmi ->"

Hát persze hogy nem, ezután az Administration --> Restart menüpontot kellene használni a leírás szerint és nem várni fél órát.

Egyébként a tippem az, hogy a beállítások nem íródnak az nvram-ba, de ilyen nem fordulhat elő, mivel az én szoftverem kiüríti a gyári értékeket, ráadásul teljesen más változó neveket is használ.

Próbáld ki az én szoftveremmel a következőt:

a DSL beállításoknál csak a target SNR margin értékét változtasd meg, gyárilag 99, te állítsd 100-ra. Utána Save és újraindítás ahogyan a leírásban van, majd miután újraindult a modem (ez akár 2 ercig is tarthat) ismét lépj be a webes felületre és nézd meg, hogy a DSL beállításoknál a target SNR margin megmaradt-e 100-on, vagy az újraindítás után még mindig 99.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1107) Fefy válasza dchard (#1106) üzenetére


Fefy
csendes tag

Éjszaka meg fogom próbálni az SNR állítást is. Továbbá amit furcsának tartok, hogy eleve a Save & Run gomb se jelenik meg, csak "Back <<", illetve "Save" van.

A "dsl beállítások (vpi, vci, stb) -> save gomb", ezt pedig úgy értettem, hogy beírom az értékeket, amit kell adsl2+-ra, illetve on-ra kapcsolok/váltok, ezután a sima Save-el mentek (mivel Save & Run gombom nincs is), ahogyan a leírásban is van, viszont ez: "A beállítások elvégzése után kattintsunk a "Save" gombra, majd kis idő után megjelenik egy ablak, ami arra figyelemztet, hogy újra kell indítani az eszközt a beállítások véglegesítéséhez." egyáltalán nem következik be fél óra után se (az ablak nem ugrik fel, így restartolnom is felesleges).

Na de majd hajnali 1 körül (+- fél óra) kiderül, hogy mi is a gond, mivel megvárom, hogy elaludjon mindenki itthon.

Valamint még egy kérdés: Ha nincs bekonfigolva a modem, akkor normális, hogy az nvram show-ra kemény 2 sort dob vissza (a routerem ekkor is legalább 100-150 sorral bombáz, habár a kettő azért más egy kicsit)?

[ Szerkesztve ]

A lényeg lényege lényegében lényegtelen...

(#1108) freaghill


freaghill
őstag

A modemből elsősroban

(#1109) dchard válasza Fefy (#1107) üzenetére


dchard
veterán

Miután a fenti dolgokat megcsináltad, nyomhatnál egy show nvram kimenetet ide nekünk, hogy lássuk mi van benne.

Igen, gyárilag nulla beállítással elég a két sor, de konfigurálás után már nem.

""A beállítások elvégzése után kattintsunk a "Save" gombra, majd kis idő után megjelenik egy ablak, ami arra figyelemztet, hogy újra kell indítani az eszközt a beállítások véglegesítéséhez." egyáltalán nem következik be fél óra után se (az ablak nem ugrik fel, így restartolnom is felesleges)."

Nem. A modemet a beállítások elvégzése után, és a Save gomb használata után újra KELL indítani az Administration --> Restart menüpont használatával.

A modem úgy működik, hogy beállítod a dolgokat, nyomod a Save gombot ekkor íródik nvram-ba a cucc. Viszont a modem ezeket a paramétereket CSAK újrainduláskor olvassa ki, és állítja be a DSL és ATM drivereket a beállított értékekre. A prboléma az, hogy ha nem sikerül beállítani a cuccot, akkor el sem indulhat az ADSL kapcsolat, hiszen az ADSL driver bemenő adatai nincsenek meg amivel el lehetne indítan azt.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1110) Puro


Puro
aktív tag

Kipróbálnám én is ezt a firmwaret egy TD8810b-n, csak az a baj, hogy nem találtam semmilyen progit, amivel dumpolni lehetne a flasht-. 6.2-es verziójú és a tplink oldalán csak az 5-höz van firmware, fentebb nincs. Pontosabban ez lenne az: 3.06L.03-T1.0a-090704.B2pB019b11.d17m

(#1111) Fefy válasza dchard (#1109) üzenetére


Fefy
csendes tag

Bocsi, hogy csak most írok, de a helyzet a következő volt: A víruskergetőm + a winem szívatott meg :D A k..g avast vmi miatt megfogtam a gui script-jeit, így az nvram-ba a semmin kívül más nem íródott bele. Továbbá a win se állt a helyzet magaslatán, de másik gépem kipróbálva, már rendben volt a dolog :)

Most már az nvram is normális értéket mutat. Amint ráböktem a mentésre már egyből megjelent az nvram tartalma is, szóval minden happy :) Habár az SNR értéke elég gyér letöltés irányába (9.4dB, up irányba a 15.4-el már meg tudok barátkozni), de ezzel majd játszok egy keveset :) (egyébként a dsl ledjének manuális bekapcsolására nincs vmi parancs? :DDD (ez csak egy költői kérdés volt :U)) Egyébként köszi a türelmet, így már minden korrektül működik :R

A lényeg lényege lényegében lényegtelen...

(#1112) Fefy válasza dchard (#1109) üzenetére


Fefy
csendes tag

Mivel lejárt a szerkesztési idő, így kénytelen vagyok megint választ írni :)

Szóval jelenleg itt tartok:

Szerinted ez még javítható vhogy, vagy egyáltalán érdemes javítani?
Egyébként azért kérdezem, mert jelenleg kb 4 méternyi fali kábel van feltekerve (mivel a modem eredetileg máshol volt és még nem volt szívem eldarabolni :D), valamint még ebbe csatlakozik a gyári kb 1 méteres lapos "lengő" kábel. Ezen viszont változtatni akarok, mert ez a sok vezeték nem csak ronda látvány, de sztem feleslegesen rontja a vonalat is. Nagy hülyeséget viszont nem akarok csinálni így a biztonság kedvéért kérdezek, valamint a padláson a magentás szakik is érdekesen oldották meg a problémákat. A régi "fehér" vezeték a padláson kb 1 méterre a külső csatlakozástól el lett vágva (az ok mindegy, lényeg az, hogy régebben ez el lett vágva) és amikor tavaly kihúztak új vezetéket, akkor szimplán csak hozzászigszalagozták az új vezetéket és "nesze paraszt, használd" módon le is tudták a problémát (ezt másnap láttam sajnos). Esetleg ha ezt a megoldást felváltanám azzal, hogy visszahúzok kb 1-másfél métert a mostani feleslegből és közvetlenül kötném az utcai vezetékhez, az szted járható út? (magentásokat nem hívnék ezért, mert tavaly azt is be akarták adni, hogy 5 mbitnél többet nem lehet nálam elérni, ezért is mérek állandóan 12-13-at...).

A lényeg lényege lényegében lényegtelen...

(#1113) dchard válasza Fefy (#1112) üzenetére


dchard
veterán

A vonalad fasza, amennyiben nincs vele problémád, úgy a target SNR margin 30%-ra való csökkentésével még kb. 2 megabitet lehet nyerni lefelé irányban. Ha megteszed, küldj egy képet az eredményről az előbbihez haosnlóan.

A vonalvezetéssel kapcsolatban: már sokszor leírtuk az alapelveket: minden fölösleges toldást meg kell szüntetni, legalább UTP kábeleket kell használni, és az átadási ponthoz minnél közelebb szét kell szűrni a vonalat és a modemet minnél rövid kábellel kell a szűrőhöz kapcsolni. Hogy ezeket miként oldod meg, az rád van bízva.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1114) Fefy válasza dchard (#1113) üzenetére


Fefy
csendes tag

A helyzet a következőre változott 30-as target SNR értékkel:

A felesleges csatlakozásokat pedig természetesen majd kigyomlálom (lehet, hogy veszek hozzá kb 6-7 méter STP kábelt is, mivel kb ennyi kell).

[ Szerkesztve ]

A lényeg lényege lényegében lényegtelen...

(#1115) dchard válasza Fefy (#1114) üzenetére


dchard
veterán

Az értékek rendben, maradhat így.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1116) Fefy válasza dchard (#1115) üzenetére


Fefy
csendes tag

Köszi :) Azóta viszont a szinkron sebesség is változott 17846 Kbps-re, így közel másfél mbittel gyorsabb lett a net. Hálám üldözni fog :R (csak utol ne érjen :DDD)

[ Szerkesztve ]

A lényeg lényege lényegében lényegtelen...

(#1117) Fefy válasza dchard (#1115) üzenetére


Fefy
csendes tag

Tegnap véletlenül csináltam egy áramszünetet, úgyhogy kénytelen volt a modem újra szinkronizálni és azóta a szó legszorosabb értelmében száguld a net.
Ezt kaptam:
http://speedtest.net/result/1739005981.png

Előtte ilyen volt:
http://speedtest.net/result/1738093533.png

Továbbá a restart óta így néznek ki a grafikonok:
http://noob.hu/2012/01/30/modem.png

Az alacsony SNR margin miatt aggódtam egy kicsit, de tegnap kapott egy masszív torrentezést is (úgyis kell az ubuntu iso-ja). Közben stabil 1,6-1,7 MB/s sebességgel jött le (néha felugrot 1,8-ra is). Hash hiba nem volt, valamint felfelé is megy 110-112 KB/s-al.
Lassan 12 órája megy a dolog, eddig a szakadásnak a legapróbb jelét se adta, szóval mégegyszer köszi. Ha majd meglesz a kábel csere, akkor még szerintem írok, mivel sokat várok a cserétől.

A lényeg lényege lényegében lényegtelen...

(#1118) dchard válasza Fefy (#1117) üzenetére


dchard
veterán

Ennél gyorsabb csak akkor lesz, ha behúzzák az optikát, szóval ne várj tőle sokat. A művelet célja nem az, hogy gyorsabb legyen, hanem az, hogy nőjön a tartalék.

Az SNR marginnak a torrentezéshez semmi köze: ha kicsi a tartalék, akkor megszakad adatforgalom nélkül is, hameg nem kicsi, akkor sehogy sem szakad meg :)

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1119) Fefy válasza dchard (#1118) üzenetére


Fefy
csendes tag

Gyorsabbat nem is szeretnék (a 16 MBit így is több, mint a papír szerinti 15), viszont az nem lenne hátrányos, ha lenne még egy kis tartalékom, szóval majd megkapja az egész halózat az új, árnyékolt kábelt, de ebből sztem csak március-április környékén lesz valami. Köszi mégegyszer mindent :)

A lényeg lényege lényegében lényegtelen...

(#1120) PonPon


PonPon
senior tag

elérhetővé vált nálunk az optinet így váltottam. érdekel valakit egy frankón fémdobozba szerelt d-link 321B modem? Ebben a hozzászólásomban vannak képek róla: [link]

[ Szerkesztve ]

(#1121) AtFudfabAz8 válasza dchard (#1118) üzenetére


AtFudfabAz8
csendes tag

Sziasztok! Ujabban nagyon szakadozik az adsl vonalam (az uzenetek valtakoznak Peer not responding, LCP down) , es ujabban mar az adsl modem ki-be kapcsolasan kivul semmi nem javitja meg. A modem dlink 360R T1E dchard firmware-val, a router tp-link 1043nd.

A firmware webes feluleten kesziettem egy merest (nem hosszu idore):

http://kepfeltoltes.hu/120222/adsl_bs1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Esetleg valami otlet?

(#1122) dchard válasza AtFudfabAz8 (#1121) üzenetére


dchard
veterán

Van :)

Csak a poén kedvéért tedd ADSL2 módba a modemet 100%-os SNR marginnal és vivőkizárás nélkül, majd ismét csinálj egy ilyen képet, illetve hagyd így a modemet, hogy jelentkezik-e a probléma.

És még véletlenül se jelentsd be hibára, egyelőre.

Amúgy 10 megás előfizud van?

Ja igen, még valami, a következő képhez csatold még a következő kimenetet: annak az oldalnak az alján van egy Info nevű gomb, sok szöveg lesz az eredmény. Azt is másold be.

Dchard

[ Szerkesztve ]

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1123) horukk


horukk
csendes tag

Üdv mindenkinek!

Én is DSL szakadozással küszködöm. Nálam csak akkor jelentkezik a hiba, ha routert használok. Ilyenkor véletlenszerűen újracsatlakozik a router néhány percenként, de van, hogy kibír 12 órát is szakadás nélkül. A szakadás alkalmával a modem nem szinkronizál újra az ADSL LED szerint. Ha a modem közvetlen a PC-re van kötve, nem jelentkezik a hiba. Router és modem csere is volt, nem hozott eredményt. Bármilyen ötletet szívesen fogadok a hiba okának kiderítéséhez.

Pillanatnyilag DSL-360R C3 típusú a modem, de teszteltem 321B-vel is. A router TL-WR1043ND OpenWrt-vel. Router csere volt másik ugyan ilyen típusúra és próbáltam egy DI-514-el is.


(#1124) dchard válasza horukk (#1123) üzenetére


dchard
veterán

Hali,

Rakd vissza a 321B modemet és tedd fel rá az általam készített hozzá való szoftvert, majd készíts diagnosztikai képeket a DSL --> DSL status fülön lévő grafikonokról, illetve az Info gomb alatt található kimenetről is.

Ha a routert kizártad a hibaforrások közül (amiben én nem vagyok biztos), akkor csak az ADSL szakadhat, ezt pedig az általam írt szoftverrel ki lehet deríteni, mivel ez méri az utolsó szinkronizálás óta eltelt időt.

A vonalad amúgy jónak tűnik, de attól a modemtől gyorsan szabadulj meg, ismert hibáktól hemzsegő konstrukció. Ráadásul mindkét képen 18 és 25 óra telt el az utolsó szinkronizálás óta, ami nem sok, simán lehet, hogy mégis csak az ADSL szakad.

Dchard

[ Szerkesztve ]

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1125) Fefy válasza dchard (#1124) üzenetére


Fefy
csendes tag

Kicsit off lesz, de hátha itt előrébb jutok. Úgy néz ki, hogy a vonalam, illetve a dsl-321b beton stabil, viszont a routerem erőforrásokban 6x is elfogyott :D, így egy "fél" (nincs kijelzője, billentyűzete, stb) toshiba laptop kerülne a helyére, ezzel kiváltva a modemet, routert, etc. A probléma pedig itt kezdődik. Létezik egyáltalán expresscard-os adsl2+-os annex b-s modem? Én nem láttam a nagyobb gyártóknál (linksys/cisco, d-link, tp-link), de nem hinném, hogy ez olyan extra igény, habár a 0 találat alapján erősen annak tűnik :O
Ha ilyen nem létezik, akkor tippként jöhetne pár usb-s verzió is. A külön modem tényleg csak végső verzióként lenne a villanyszámla miatt (14 watt a laptop + modem kombó, 15 a router+ modem):)

A lényeg lényege lényegében lényegtelen...

(#1126) StSanya válasza Fefy (#1125) üzenetére


StSanya
őstag

Nem lenne egyszerűbb megfelelő routert venni, amely megfelel az elvárásoknak?

"Használati utasítás amatőröknek való! A profik rengeteg ideig szívatják magukat, majd fórumoznak egy kicsit..."

(#1127) Fefy válasza StSanya (#1126) üzenetére


Fefy
csendes tag

Egyszerűbbnek lehet, hogy egyszerűbb lenne, csak hosszú távon nem hiszem, hogy kifizetődőbb. Ráadásul nem hiszem, hogy egy olyan router, ami egy linksys wrt54gl-től legalább 6x-8x nagyobb mennyiségű adatot képes átpaszírozni magán (mivel nem ritkán van 6-os load a routeren tartósan), kijönne pár ezer forintból... A laptop viszont adott (itt porosodik az asztalom alatt). Minimum microtik router kellene, ami meg nem soho árkategória. Valamint így nast se kellene venni :)

A lényeg lényege lényegében lényegtelen...

(#1128) Intruder2k5 válasza Fefy (#1127) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Ezt most nem egészen értem, bár lehet én néztem be valamit... Azt akarod mondani, hogy a Linksys WRT54GL nem bír el 16Mbps-el? Mert ezt igen furcsa lenne... A Mikrotik Routerboard (olcsóbb példányai, pl. RB750) pedig már 15k alatt kapható, ami még a soho árkategóriába is bőven belefér. Sőt... Mondjuk egy WNDR4500-hoz, vagy egy E4200-hoz képest kifejezetten jutányosnak mondható!

[ Szerkesztve ]

(#1129) horukk válasza dchard (#1124) üzenetére


horukk
csendes tag

321B beröffentve. Mennyi üzemidő után küldjem a diagnosztikai adatokat?

(#1130) Fefy válasza Intruder2k5 (#1128) üzenetére


Fefy
csendes tag

Pontosan ezt akarom mondani :) A wrt54gl néha 5-ös, illetve 6-os load-dal fut még 15 mbites kapcsolat esetén is (1-2 ezer aktív kapcsolattal, de minimum 700-al 4, néha 5 géppel, ebből 2-3 van wifi-n, sok esetben tényleg kimaxolt sávszéllel, tehát 15/0,9-nél vízszintes vonal a forgalommérőben :)). Ez kipróbálva több különböző, de ugyanilyen típusú routerrel, illetve a főbb 3rd party szoftokkal is, mint tomato (ezen belül, toastman, raf, shibby), openwrt, dd-wrt. Az eredmények közel ugyanazt mutatják :) Poénból rádugtam egy Netgear WGR614-v6-ot is, de ez már a pppoe kapcsolatot se tudta felállítani, mert lefagyott boot közben :D

Ennek függvényében szerintem jobban megéri átállnom a laptopra, mint súlyos összegekért routert venni (legalább linksys e4200 körüli hardver, de ebben az árkategóriában inkább egy cisco 857-k9), miközben van itthon egy, a feladatra tökéletesen alkalmas gép, ami ráadásul nem is fogyaszt többet, mint a jelenlegi összeállítás :) Egy debian sqeeze-vel egybekötve pedig a fogyasztás is minimálisra csökkenthető :)

A lényeg lényege lényegében lényegtelen...

(#1131) Intruder2k5 válasza Fefy (#1130) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Ja, mondjuk ~2000 kapcsolattal valóban elképzelhető... És a WPA2-es torrentezés is eléggé meg tudja viselni, ezt nem célszerű WiFi-n bonyolítani! Ha sikerül rendesen megépíteni, akkor az a fél noti nyilván erősebb lesz majd...

(#1132) Fefy válasza Intruder2k5 (#1131) üzenetére


Fefy
csendes tag

Pontosan ezért mondom, hogy nem egyszerű a helyzet. A wpa2-ben tévedtél, mert ezt használok és nem is engedek belőle, ráadásul aes-el titkosítva, mert a tkip-ben nem igazán bízok, szóval azon csodálkozok, hogy még nem jött ki a működéséhez szükséges füst belőle :D Az új topológia esetében pedig még tovább megyek és egy radius szerver is be lesz állítva, ha már úgyis lesz helyem és megfelelő erőforrásom. Viszont előtte még találni kell megfelelő modemet az egészhez. Két napi keresés után viszont úgy látom, hogy ilyen nem igazán létezik (expresscard-os adsl2+ modem) :S

A lényeg lényege lényegében lényegtelen...

(#1133) StSanya válasza Fefy (#1132) üzenetére


StSanya
őstag

Intruder2k5 arra célzott, hogy talán nem wifi-n át kéne torrentkedni...

Sztem nem jól állítasz be valamit/valamiket, más is tölt le, mégis elég neki a normál router + modem kombó... Max. vesz egy drágább routert, ha pl. a gigabit háló vagy a nagyobb kapcsolatszám miatt ez szükséges...

Hogy néz ki a belső hálód, hány gépre megy a net, torrent klienst próbáltad bekonfigolni?

"Használati utasítás amatőröknek való! A profik rengeteg ideig szívatják magukat, majd fórumoznak egy kicsit..."

(#1134) Intruder2k5 válasza StSanya (#1133) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Igen, erre céloztam, mellesleg a 16Mbps netet bőven ki lehet használni már akár 50-100 kapcsolattal is - tudom, mert nekem is ilyen van, csak nem DSL, hanem 16M/2M kábel -, így nem tudom, minek abból 2000... Na de ez már nem is az én dolgom, végül is lehet az más miatt is, ha 2000 hát 2000! :)

[ Szerkesztve ]

(#1135) Fefy válasza StSanya (#1133) üzenetére


Fefy
csendes tag

Röviden a topológia: modem->router->1-3 kliens wifi-n->switch->3-4 kliens vezetéken (a router 3 szabad portjába megy még egy AP, illetve van két szabad szervízportom, de ez technikailag mindegy, valamint ha nincsenek használatban, akkor le is vannak tiltva). Ezekből átlagosan 3 vezetékes és 1-2 wifis kliensen megy a torrent, de van, hogy mindegyiken van forgalom és nem 3KB/s (egy droidos telót leszámítva, mivel ez max frissítés miatt lép fel netre) :). Routeren qos, iptables megfelelően belőve, torrent mellett lazán lehet netezni, nem zavarja. A kliensek egytől-egyig utorrent-ek, min. 3.0 verzió. 30-tól 3-400 szálig változó mértékben vannak beállítva használattól függően (ezt nem részletezném, hogy miért ilyen magas, mindenkinek a fantáziájára bízom, de nem nehéz kitalálni :)).

Na de nem is az a lényeg, hogy miért ennyi a kapcsolatok száma (nem csak úgy ész nélkül van beállítva), hanem, hogy ezt az otthoni hálózathoz képest nagy mértékű terhelést le kell kezelni. Erre viszont már alkalmatlan a wrt54gl (hiába... a 200 mhz-es proci felett már eljárt az idő, de nincs is ezzel baj, az elmúlt pár évben megmutatta, hogy joggal tartják az egyik legjobb soho routernek).
Tehát akkor a probléma mégegyszer: létezik egyáltalán expresscard-os adsl2+ modem elfogadható teljesítménnyel, vagy nem? :) Az usb-t hanyagolnám, mert hosszú távon nem hiszem, hogy egészséges lenne a controllert ennyire leterhelni. A nem usb-s külső modem meg le lett írva, hogy miért végső megoldás :)

Intruder2k5: nálad a pont, mert tényleg ki lehet használni annyi kapcsolattal is, csak a 2000 az 2000 és nem 100, okok fentebb :)

[ Szerkesztve ]

A lényeg lényege lényegében lényegtelen...

(#1136) dchard válasza Fefy (#1125) üzenetére


dchard
veterán

Teljes tévút erre laptopot használni, mert:

1. 5-8x annyi áramot eszik, mint egy jó router. Egy TP Link 1043ND Openwrt-vel minden igényt kielégít otthonra.
2. A modemet továbbra sem úszod meg, nincs belső ADSL modem, d eha lenne is kurva drága lenne, főleg expresscard aljzatban. USB ugyanez a szitu.
3. Nem kell 2000 szálat engedni egyrészt azért mert nincs értelme, másrészt azért mert csak az overheadet és a router processzorán a terhelést növeli teljesen fölöslegesen. Aki 400 szállal nem tud kihajtani egy otthoni vonalat, az semennyivel sem fogja tudni...

Az egész fölösleges önszopatásnak tűnik, de nekem mind1, csak ne kérd, hogy asszisztáljunk hozzá :)

Dchard

[ Szerkesztve ]

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1137) dchard válasza horukk (#1129) üzenetére


dchard
veterán

Mostmár küldheted :)

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1138) horukk válasza dchard (#1137) üzenetére


horukk
csendes tag

Íme az eredmény. A gépem ezalatt a 11 és fél óra alatt 3-szor kapott IP címet.

Status / DSL information

Status: Showtime
Retrain Reason: 8000
Max: Upstream rate = 1413 Kbps, Downstream rate = 20260 Kbps
Path: 0, Upstream rate = 1085 Kbps, Downstream rate = 18041 Kbps

Link Power State: L0
Mode: ADSL2+
Trellis: U:ON /D:ON
Line Status: No Defect
Training Status: Showtime
Down Up
SNR (dB): 9.3 19.8
Attn(dB): 14.5 7.1
Pwr(dBm): 18.3 13.3
ADSL2 framing
MSGc: 53 17
B: 123 95
M: 2 2
T: 5 1
R: 6 16
S: 0.4391 5.6026
L: 4627 297
D: 16 2
Counters
SF: 2566389 500443
SFErr: 81 10
RS: 378542394 3863570
RSCorr: 1397 1
RSUnCorr: 797 0

HEC: 69 6
OCD: 0 0
LCD: 0 0
Total Cells: 1768462694 2718860266
Data Cells: 1166849862 1180667210
Drop Cells: 11569
Bit Errors: 0 86472

ES: 73 831
SES: 0 3
UAS: 33 19068
AS: 41562

INP: 0.08 0.43
PER: 16.19 16.10
delay: 1.75 2.80
OR: 29.14 11.42

Bitswap: 3288 1

Total time = 11 hours 33 min 55 sec
SF = 2566389
CRC = 81
LOS = 0
LOF = 0
ES = 73
Latest 1 day time = 11 hours 33 min 55 sec
SF = 2566389
CRC = 81
LOS = 0
LOF = 0
ES = 73
Latest 15 minutes time = 3 min 55 sec
SF = 14493
CRC = 1
LOS = 0
LOF = 0
ES = 1
Previous 15 minutes time = 15 min 0 sec
SF = 55557
CRC = 8
LOS = 0
LOF = 0
ES = 7
Previous 1 day time = 0 sec
SF = 0
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
15 minutes interval [-30 min to -15 min] time = 15 min 0 sec
SF = 55619
CRC = 2
LOS = 0
LOF = 0
ES = 2
15 minutes interval [-45 min to -30 min] time = 15 min 0 sec
SF = 55557
CRC = 4
LOS = 0
LOF = 0
ES = 3
15 minutes interval [-60 min to -45 min] time = 15 min 0 sec
SF = 55557
CRC = 3
LOS = 0
LOF = 0
ES = 3
Showtime Drop Reason: 8000
Last Retrain Reason: 8000

(#1139) StSanya válasza horukk (#1138) üzenetére


StSanya
őstag

S mennyi a DHCP Lease Time? :)

"Használati utasítás amatőröknek való! A profik rengeteg ideig szívatják magukat, majd fórumoznak egy kicsit..."

(#1140) horukk válasza StSanya (#1139) üzenetére


horukk
csendes tag

Nem szabályos időközönként kapom az új IP címeket. Meg nem is hinném, hogy én felülbírálhatnám a szolgáltatóm által megadott DHCP lease time értékét. Tudtommal csak a helyi hálózatomon lévő DHCP kiszolgálót tudom babrálni. Most meg olyanom nincs, nem routeren keresztül tesztelek.

(#1141) dchard válasza horukk (#1138) üzenetére


dchard
veterán

A vonalad fasza, nem volt rajta szakadás. Igazság szerint ritkát látok ilyen szép vonalat.

Egyelőre olybá tűnik, hogy nem az ADSL-lel van a gond.

Mivel csak 11 órája online a modem, így arra kérlek hagyd így, és nézzük meg szöveges kimenetet 2-3 nap múlva.

Kis segítség:

A LOS melletti számot kell figyelni (LOS=Loss of sync) ha ez nullától eltér, akkor szakadás van/volt.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1142) horukk válasza dchard (#1141) üzenetére


horukk
csendes tag

Ha nincs szakadás, akkor miért kapok ilyen sűrűn új IP címet? Mióta elküldtem a diagnosztikai képeket, megint volt legalább 4 újracsatlakozásom. És ezt csinálja routerrel is. Már 4 db routert kipróbáltam gyári és custom firmware-el is. Régebben, amikor még 8 Megás ADSL vonalam volt, napokig tartotta a WAN kapcsolat az IP címet. Pedig akkor is torrenteztem. Most meg azt figyeltem meg, hogy ha nagy az adatforgalom, talán gyakrabban kapom az új IP-t.
Még 24 óráig hagyom így a modemet, hátha láttok a vonalon valami rendellenességet.

(#1143) dchard válasza horukk (#1142) üzenetére


dchard
veterán

Csak annyit mondtam, hogy nem az ADSL-lel van a baj, nem pedig azt, hogy jól működik az internet kapcsolatod. Sokan nem tudják, hogy a kettő között nem szükségszerűen van kapcsolat.

Jellemzően ADSL-es előfizetésnél a csatlakozási hibákat az ADSL fizikai rétegének szakadása okozza, de az esetek kis százalékában nem itt van a probléma. Mivel nálad a LOS eddig nulla értéket mutatott, így az ADSL fizikai rétege rendben van.

A csatlakozási hibák ha nem a vonal szakadozik (ez lehetne modem vagy vonalhiba), a legtöbbször szar router, hibás konfiguráció vagy egy rossz ethernet kábel okozhatja. Például jellemzően elfelejtik az emberek beállítani a routerben a PPPoE kapcsolatnál az 1492-es maximum MTU mértet.

Ha nem a router a gázos (ezt egyszerűen úgy tudod kiszűrni, hogy átmenetileg nem használsz routert, és nem úgy, hogy beraksz egy másikat), akkor nagyon de nagyon ritkán előfordul, hogy nem az ADSL, hanem a fölötte futó ATM vagy PPPoE kapcsolat szakad meg. Például beszarhat a DLSAM-ben az ATM alrendszer, vagy főleg vidéken előfordul, hogy a kistelepülés nem optikán hanem mikrós gerinc kapcsolattal van bekötve és az torlódik vagy szakadozik. Ez utóbbi két eset nagyon de nagyon ritka, így először az ezt megelőzőeket kell kizárni, ezért is kértem, hogy 2-3 nap múlva az adsl modem kihúzása, újraindítása NÉLKÜL nézd meg újra a szöveges kimenetet.

Közben egyébként ha jelentkezik a gond, akkor a router naplóját is bemásolhatnád (általában az utolsó 20-30 sor elég).

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1144) horukk válasza dchard (#1143) üzenetére


horukk
csendes tag

Router naplót nem tudok most mutatni, mert a modem közvetlen a PC-hez van kötve. Majd a teszt végeztével küldök azt is. Úgy emlékszem a router logban gyári firmware-nél ez szerepel szakadáskor: "LCP ERROR" "LCP DOWN".

Így, hogy router nélkül is jelentkezik a hiba, szerintem a routert kizárhatom a hibaforrások közül. (az MTU be volt állítva 1492-re, de próbáltam 1452 és 1454-gyel is)

A win7 eseménynaplóban a szakadásokkor ez a bejegyzés van írva: " ... felhasználó tárcsázta a(z) SzĂ©lessávĂş kapcsolat nevű kapcsolatot, és az megszakadt. A megszakítás okának kódja a következő: 828."

Kábeleket a teszt végeztével fogok cserélni, habár az már egyszer megvolt.

Az biztos, hogy nem optikai kábelen kapja településünk a szolgáltatást.

Mostanáig a LOS értéke: 0.

Mivel a kölcsönbe kapott 321B modemet vissza kell adnom, csak holnapig tudom futtatni vele a tesztet. Utána küldöm a szöveges kimenetet.

(#1145) horukk


horukk
csendes tag

Na, itt van egy kimenet két nap üzem után. Úgy tűnik, nem volt szakadás. A PPPoE kapcsolatom mégis jónéhányszor újraindult. Jellemzően akkor, amikor full sávszéllel ment a torrentkliens.
A kimenet a Total Time-nál 1 napot ír csak. Szerintem a napokat nem jól számolja, mert nem volt leállítva a modem.

Status / DSL information

Status: Showtime
Retrain Reason: 8000
Max: Upstream rate = 1420 Kbps, Downstream rate = 20296 Kbps
Path: 0, Upstream rate = 1085 Kbps, Downstream rate = 18041 Kbps

Link Power State: L0
Mode: ADSL2+
Trellis: U:ON /D:ON
Line Status: No Defect
Training Status: Showtime
Down Up
SNR (dB): 9.5 19.8
Attn(dB): 14.5 7.1
Pwr(dBm): 18.3 13.3
ADSL2 framing
MSGc: 53 17
B: 123 95
M: 2 2
T: 5 1
R: 6 16
S: 0.4391 5.6026
L: 4627 297
D: 16 2
Counters
SF: 10927964 574817
SFErr: 442 55
RS: 1611874790 1625012
RSCorr: 5060 5
RSUnCorr: 4453 0

HEC: 404 38
OCD: 0 0
LCD: 0 0
Total Cells: 3235201460 3065422754
Data Cells: 2436541594 1397561255
Drop Cells: 76196
Bit Errors: 0 88359

ES: 382 873
SES: 0 3
UAS: 33 19068
AS: 176971

INP: 0.08 0.43
PER: 16.19 16.10
delay: 1.75 2.80
OR: 29.14 11.42

Bitswap: 9561 1

Total time = 1 days 1 hours 10 min 44 sec
SF = 10927964
CRC = 442
LOS = 0
LOF = 0
ES = 382
Latest 1 day time = 1 hours 10 min 44 sec
SF = 262114
CRC = 5
LOS = 0
LOF = 0
ES = 5
Latest 15 minutes time = 10 min 44 sec
SF = 39825
CRC = 2
LOS = 0
LOF = 0
ES = 2
Previous 15 minutes time = 15 min 0 sec
SF = 55557
CRC = 1
LOS = 0
LOF = 0
ES = 1
Previous 1 day time = 24 hours 0 sec
SF = 5335186
CRC = 226
LOS = 0
LOF = 0
ES = 192
15 minutes interval [-30 min to -15 min] time = 15 min 0 sec
SF = 55494
CRC = 1
LOS = 0
LOF = 0
ES = 1
15 minutes interval [-45 min to -30 min] time = 15 min 0 sec
SF = 55681
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
15 minutes interval [-60 min to -45 min] time = 15 min 0 sec
SF = 55557
CRC = 1
LOS = 0
LOF = 0
ES = 1
Showtime Drop Reason: 8000
Last Retrain Reason: 8000

(#1146) dchard válasza horukk (#1145) üzenetére


dchard
veterán

A vonaladon nem volt szakadás, a bithibák száma is elenyészően kevés.

Itt nem az ADSL-lel van a baj. Vagy a DSLAM szakad le a gerinchálózatról, vagy az DSLAM-ben lévő ATM switch baszakodik.

Akárhogy is: be kell jelenteni hibára és nyomatékosan fel kell hívni az ügyintéző figyelmét arra, hogy írja bele a hibajegybe: nem az ADSL, hanem a PPPoE kapcsolat szakad meg, az ADSL modem NEM dobja el a kapcsolatot. Valószínűleg DSLAM vagy gerinchálózati probléma lehet. Eszükbe se jusson kisebb sebességű csomagba rakni mert ez nem oldja meg a problémát.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1147) horukk válasza dchard (#1146) üzenetére


horukk
csendes tag

Köszönöm szépen a segítségeteket. Mindjárt hívom is a szolgáltatót. Ha a probléma megoldódik, beszámolok a fejleményekről.

(#1148) horukk válasza horukk (#1147) üzenetére


horukk
csendes tag

Volt délután a szerelő, a vonalat ő is kifogástalannak találta. Annyit csinált, hogy az alközpontba másik ATM-re kapcsolt rá. Annyit mondott, ha ez nem oldja meg a problémát, nem igazán tud mást csinálni. Sajnos a hiba továbbra is megvan. Megint bejelentettem, kértem, hogy teszt jelleggel nézzük meg 10 megás profillal. Remélhetőleg holnap kiderül, hogy úgy lesz-e javulás. Egyenlőre ennyi.

(#1149) dchard válasza horukk (#1148) üzenetére


dchard
veterán

Amit mondani akartál az az, hogy másik portra kötött. Sajnos ennek nem sok köze van az ATM-hez, de a porthiba kizárható. Akkor ezek szerint az alközpont gerinc kapcsolatával van a probléma és valszeg a többi előfizető is tapasztalja. NIncs haver a közelben akinek szintén ADSL-e van és szintén tapasztalja a problémát?

Dchard

[ Szerkesztve ]

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1150) horukk válasza dchard (#1149) üzenetére


horukk
csendes tag

Sávszél csökkentése nem hozott sikert.
Néhány ismerősnél megnéztem, hogy van-e hasonló probléma. Van, akinél dettó ugyan az, mint nálam, van, hogy 20 percenként szakad a PPPoE kapcsolat. Olyan is van, ahol több, mint két napja nem volt szakadás.
Megint bejelentettem a hibát, de szerintem nem fogják tudni orvosolni. A szerelő mondta, hogy néhány helyen, ahol IPTV van, úgy jelentkezik ez a hiba, hogy kikockásodik a kép. Visszaállíttatom a 15 Megás profilt és jobb hiányában így használom. Ha van javaslatod, hogy mit nézzen meg a szerelő, akkor megnézetem vele. Szerintem alközpontot kéne cserélni :)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.