Hirdetés

2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#2501) beldeczki válasza tegyebek (#2497) üzenetére


beldeczki
aktív tag

DMT képeket nem küldtem, de ha kellenek azok is, akkor majd tudok azzal is szolgálni.

(#2502) tegyebek válasza beldeczki (#2500) üzenetére


tegyebek
csendes tag

Annyit tudok mondani, hogy szerintem ez a modem, esetleg a szolgáltató DSLAM-ja nem jó, hibás.
Az SNR marginnak így nem szabadna ingadoznia, és eleve olyan alacsony, aminél elviekben soha nem lehetséges, hogy automatikusan így lövi be, ha nem hibás. Főleg ilyen vonalnál.
Ezért, és a következményes hibákért avatkozik be a DSM, hiszen azért stabil(viszonylagosan) a vonalad, mert a DSM a szinkronsebességet mesterségesen alacsonyra korlátozta, de, hogy a modem miért lövi be automatikusan olyan értékekre a margint, hogy a DSM-nek közbe kell avatkoznia, az inkább kérdés.
Az i24k-nak nem kéne így növelnie a margint...
Azt javaslom, hogy próbáld ki egy másik modemmel, és nézd meg a margint( a sávszélesség jó modemmel kb. egy hétig nem fog még változni!), ha 8 dB feletti a másik modemmel, akkor cseréltesd ki garanciálisan az eredeti modemet, az után elvileg pár napon, maximum úgy másfél héten belül jónak kellene lenni a sávszélességnek is, ha nem, akkor a Telekom-nál, vagy az internetszolgáltatódnál reklamálj, hivatkozva a modemcserére!
Ha a másik modemmel is irreálisan alacsony a margin(8 dB alatti), akkor szintén jelentsd be, hogy a "a hálózati alapszolgáltató eszköze"(DSLAM) hibás, félrebecsüli az SNR margint, ezért nincs meg a sávszélességed...
Ezzel a modemmel, így nem érdemes szórakozni a beállításokkal szerintem(úgyis elállítaná a beírt margint).
A garanciális modem csere(mármint a rossz modem leadása) előtt ugyanúgy tedd vissza a gyári firmware-t a rossz modemre, ahogy dchardét tetted fel!( Gyári firmware letöltés(dchardtól) )
Ne haragudj, nem hittem el, hogy egy modem gyárilag 2.3 dB margint lő be, mert elvben nem szabadna ilyet neki.
Még egyszer elnézést!

[ Szerkesztve ]

(#2503) beldeczki válasza tegyebek (#2502) üzenetére


beldeczki
aktív tag

Semmi gond, inkább én köszönöm hogy segítesz.

Másik modemet sajnos nem tudok szerezni, a jelenlegi pedig a Telekomé. Amilyen képzett emberek vannak az ügyfélszolgálaton vagy kiküldenek egy emberkét, vagy elkergetnek. Ha valaki kijön akkor az meg azt látja hogy jó minden, szóval elég körülményes lenne a csere, maximum rajtahagyom ezt a firmwaret és hivatkozok arra hogy lassú a net és nem úgy villognak a ledek mint régen. Milyen firmware van rajta azt úgy se szokták megnézni, inkább fogják azt gyors kicserélik.

Amikor múltkor kijöttek szerelők akkor is feltettem rá gyors a gyári szoftvert, nehogy belekössenek. Megdolgoztak vele rendesen, azt mondták minden szabad érpárt kipróbáltak, de ennyi a max (6.5 megabit), a távolságra hivatkozva. Azt olvastam hogy adsl-nél a távolság jelentősen tudja befolyásolni a sebességet, de hogy mennyire azt nem tudom.

(#2504) dchard válasza beldeczki (#2500) üzenetére


dchard
veterán

Teljesen egyértelmű a brutális zajosodás, aminek a hatását felerősíti a meglehetősen nagy hurokhossz.

DMT-ben SNR monitorozás elsőként az esti csúcsban (este 6-9 között) pontosan a leírásom szerint! Bár ezt ott is megemlítem, minden leírt paraméternek jelentése van, tehát pontosan aszerint kell beállítani a DMT-t és pontosan annyi ideig futtatni. Természetesen az SNR monitorozás 3 órás ablakokban többször is megismételhető, például ha van olyan időszak amikor sűrűn előfordul a probléma, akkor is érdemes SNR monitorozást végezni. Minnél több ilyen van, annál könnyebben elkapható a jelenség.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#2505) beldeczki válasza dchard (#2504) üzenetére


beldeczki
aktív tag

Teljesen egyértelmű a brutális zajosodás, aminek a hatását felerősíti a meglehetősen nagy hurokhossz.

Ezen tudok fizikálisan javítani?

Majd készítek egy SNR monitorozást is.

(#2506) dchard válasza tegyebek (#2502) üzenetére


dchard
veterán

Örülök, hogy ennyire érdeklődsz a téma iránt, de van még mit tanulnod.

Először is a margint termésetesen nem 3dB-re lövi be alapból sem a modem sem a DSLAM. A port konfigurációjától függően 100%-os margin mellett lehet 6 vagy 10dB az alap margin. A 3dB-s margint pontosan azért látjuk, mert a szinkronizálás után annyira elromlott a vonal, hogy jelentős tartalék tűnt el a vonalról, ezért a tetemes romlás. Nem a modem szar és nem is a DSLAM port.

Az I24K-nak semmi de semmi köze a marginhoz. Erősen ajánlott bekapcsolni, de ez kizárólag az interleaving hatékonyabb működésében segít.

Harmadrészt ha valami igazán segít az első ránézésre nehezen megállapítható problémák kiderítésében az a leírásom szerint pontosan elvégezett és szükség szerint többször megismételt SNR monitorozás, mivel ez mutatja meg igazán a vonalon végbemenő időbeni változásokat.

Negyedrészt az "SNR lock" egy általam kreált kifejezés ami pontosan azt jelenti, hogy az előfizetői oldalon hiába módosítjuk a target SNR margin értékét, nem változik semmi, mivel a szolgáltatói oldalon nem az SNR margin értékét változtatják meg (ahogyan azt kellene) a DSM segítségével, hanem helyette fixálják a port sebességet.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#2507) dchard válasza beldeczki (#2505) üzenetére


dchard
veterán

Ha pontosan leírod a környezetet, légkábel van-e miegymás, esetleg cisnálsz képeket az átadási pontról leírod a topológiát stb. akkor megnézem lehet-e még optimalizálni. Ha az átaádsi pontnál (jellemzően ház homlokzatán kötődoboz) van földelőszál és azt még nem használod, mindenképpen érdemes a nem használt érpárral együtt földelni, ez elég sok zajt meg tud fogni.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#2508) beldeczki válasza dchard (#2507) üzenetére


beldeczki
aktív tag

Akkor mutatom is. DSLAM hogy hol van a városban azt nem tudom, de tőlem elvileg 2 km-re van kb. a szerelők állítása szerint. Kint az utcán kb. 200 méter légkábel megy (ezt onnantól számítom ahol az egyik oszlopnál a földből felmegy kábel oszlopra és hozzám kb. 200 méter jön), ott padlástérbe be van vezetve, ott a két érpár rá van kötve telefonkábelre, szigetelőszalagos megoldással. Onnan kb. 5 méter telefonkábel megy a bekötődobozig, ami itt van a szobában. Onnantól megy 3 méter készre szerelt kábel a modemig. Szűrő nincs, mivel telefon nincs, csak net.

Képet a szobában lévő bekötődobozról tudok csak mutatni, mivel kint már sötétedik, és a képekből nem sok minden látszódna.

Persze holnap tudok készíteni a kinti dolgokról is képet. Földeléses technika nincs sehol se használva, szóval az lehet javítana.

(#2509) Eclips21


Eclips21
őstag

esetleg arra a problémára van megoldás hogy t-online 10megás netem van de csak 400-450 között töltök le de mikor feltették 5-ről 10esre akkor 800-900al is jött. Ha a SNR-t állítom semmi se történik beállítottam 50% és semmi se történt újra is indítottam modemet de a sebesség nem változott. Egy szervizes srác azt mondta túl van terhelve a rendszer a környékemen lehet ezért lett vissza állítva központilag ilyen alacsonyra a letöltés?

(#2510) tegyebek válasza dchard (#2506) üzenetére


tegyebek
csendes tag

Tudom, hogy jóval többet tud nálam, ezt sosem vontam kétségbe, de nem válaszolt szinte senkinek, ezért tettem én.
Nyilván Öntől jó ideig lenne mit tanulnom...
Ilyen ember, mint Ön, kevés van(erre).
"Teljesen egyértelmű a brutális zajosodás, aminek a hatását felerősíti a meglehetősen nagy hurokhossz."
Én is írtam:
"A vonalad meg elképesztően rossz, mind az óriási csillapítás, mind zaj terén"
"Az SNR meg őrülten ingadozott.
Ez nem stabil vonal.

Ha a fűrészfogszerű zaj még az új érpáron is jelen van a képen, akkor ki kéne próbálni valami földelt és árnyékolt kábellel is bevezetni(ahogy dchard másnak pár oldallal korábban írta), már ha az utcai is hasonlóan árnyékolt."
Ezzel a #2507 régebbi, azonos tartalmú verziójára gondoltam, ott minden le volt írva...
Ön írta:
"Először is a margint természetesen nem 3dB-re lövi be alapból sem a modem sem a DSLAM. A port konfigurációjától függően 100%-os margin mellett lehet 6 vagy 10dB az alap margin. A 3dB-s margint pontosan azért látjuk, mert a szinkronizálás után annyira elromlott a vonal, hogy jelentős tartalék tűnt el a vonalról, ezért a tetemes romlás. Nem a modem szar és nem is a DSLAM port."
Nem gondoltam, hogy van olyan szerelő, aki 6-7 dB-t állít be egy ilyen vonalon(nagyon nem ez a tapasztalat), és mind a DSLAM eszköz, és a modem(közösen) alapból, mind az új "DSM"(amit még mindig nem értem, hogy hogy működik) ilyen buta, hogy egy ilyen vonal 6-7 dB marginnal működhet, máshol ilyenkor automatikusan emelkedik a margin, SNR lock általi "marginemelés" nélkül is(ahol én láttam, nem is szerelő állítja magasabbra a margint, és ez független a DSM lassításától, és mindenféle locktól), és nem 6-7 dB-en marad!
Ezek szerint tévedtem.
Azt természetesen nem gondoltam pedig, hogy 6 perc 30 sec-cel a szinkronizálás után már lecsökkenne ekkorára(6.9 dB-re).
Ennek ellenére a post elküldése után pont ezen kezdtem gondolkodni, hogy lehet-e a 6.9 dB a beállított "alap" margin, csak el kellett mennem gépközelből, és dolgom is volt, és nem bírtam már beírni, most akartam ezt valahogy megfogalmazni...
De az adásteljesítményt Ön szerint akkor mi vette ekkorára(elvileg a modem, és a DSLAM közösen, automatikusan), és az miért nem szabályozta fel az alap SNR margint is kb. arányosan, ahogy máshol szokta(ahol láttam, bárhol)?
Úgy tudom, hogy az alap margint a DSLAM és a modem szinkronizáláskor határozza meg.
Normális az, hogy ezen a vonalon 6.9 dB-ben állapodtak meg a DSLAM és a modem(és eleve ennyiből indult ki, azaz a szerelő ezt állította be bekötéskor, és nem emelte, később sem a kiszállásokkor, de másik érpárra tette azért)?), még ha az időszakosan ingadozó SNR értékeket nem is nézzük?
Ezért gondoltam, hogy itt valamelyik rossz, félremér(modem, vagy DSLAM), a post megírásakor.
Bár láttam a 3 órás SNR monitorozó képen az ingadozó össz-SNR-t(más nagyobb ingadozás nem látszott, nem tudtam, hogy mi miatt), elismerem, valószínűleg tévedtem, és rosszat gondoltam fő problémának, rosszat javasoltam a fenti miatt.
Az átkábelezést(földelt, árnyékolt, összekötve a földet, árnyékolást, minden kábel minden kötésén) meg nem akartam 25-ször leírni, ha nem veszik figyelembe.
Ezen kívül az ingadozás ellen, és a zaj ellen sem volt ötletem, a zaj csúcsait nyilván ki lehet zárni végső soron, de ezt nem akartam a fentek vélelmében javasolni.
Most már egyértelműnek látszik számomra, hogy igaza lehet Önnek.
De ha én nem írok be, akkor Ön se tette volna, legalábbis szerintem, ezért írtam.
"Az I24K-nak semmi de semmi köze a marginhoz. Erősen ajánlott bekapcsolni, de ez kizárólag az interleaving hatékonyabb működésében segít."
Ezt miért nekem írja?
Tudom, csak nem akartam megint túl durva lenni...
"Negyedrészt az "SNR lock" egy általam kreált kifejezés ami pontosan azt jelenti, hogy az előfizetői oldalon hiába módosítjuk a target SNR margin értékét, nem változik semmi, mivel a szolgáltatói oldalon nem az SNR margin értékét változtatják meg (ahogyan azt kellene) a DSM segítségével, hanem helyette fixálják a port sebességet."
Ezt értettem eddig is, de SNR lock alatt a nem DSM általi, nem automatikus, de kizárólag az SNR margint érintő SNR lockot értettem(pl. a DSM, ahogy látom érinti pl. az ID-t is, mert nem hiszem, hogy ilyen buzgók a szerelők, nem azt tapasztaltam).
Nyilván mindegy, hogy az átvitt bitek számát kb. arányosan csökkentjük(azaz a szinkronsebességet), vagy ugyanezt nem szabványos, lefelé nem módosítható SNR margin növelésnek(vagy locknak) nevezzük...
Úgy tudom, hogy az SNR lock régen nem egészen fixált portsebességet jelentett, ha nem is a margin módosítás, de más okból történő SNR növekedés felfelé is tudott rajta módosítani, de lehet, hogy tévedek, ekkor még nem nagyon érdekelt.

Én ebbe innentől(hogy Ön ismét foglalkozik vele) nem szeretnék, nem is nagyon tudnék beleszólni Ön mellett.
Ön jóval tapasztaltabb.

Eclips21:
Nekem nem megy az autóm 20-nál jobban, ha kihúzom/betolom a szívatót, akkor sem.
Jobb benzinnel ment 40-nel is.
Egy szervizes srác azt mondta, biztos sokat használtam.

[ Szerkesztve ]

(#2511) Eclips21 válasza tegyebek (#2510) üzenetére


Eclips21
őstag

Ezt akkor mondta mikor hozta az új modemet adsl2+-ost azt is mondta hogy talán nyáron lesz fejlesztés de nem volt. Most amúgy kaptunk valami pappírt hogy szakadozni fog a szolgáltatás karbantartás miatt remélem akkor csinálnak valamit.

Akkor nálam is ilyen SNR lock van? hiába állítgatom nem lesz jobb se rosszabb?

(#2512) tegyebek válasza Eclips21 (#2511) üzenetére


tegyebek
csendes tag

Azt akartam mondani a fentivel, hogy semmilyen lényeges adatot nem írsz le, se mértékegységet, se hogy hol, mikor mérted, de ennek megválaszolásához ez sem lenne elég.
Olvass utána, hogyan kell, a témaindító cikke dchard-nek tartalmazza, és másold be a különféle adatokat!
A DSM-lassítás kizárásához pl. a szinkronsebesség kell, amit a modem ír ki, de egyértelműen kizárni én nem tudom, max megerősíteni, ha láttam már ezt a sebességet DSM-lassítottként.
Innentől átadom a szót dchardnek, és nem válaszolok senkinek, mert Ő hozzáértőbb.

(#2513) dchard válasza beldeczki (#2508) üzenetére


dchard
veterán

Pedig a padlástérbe bejövő kábel vége (légkábel) jobban érdekel. Ott lehet esetleg földelő szál, nem használt érpárak amikkel tudunk mit kezdeni.

Illetve az előzőekben leírt SNR monitorozást légy olyan jó megtenni DMT-vel a cik szerint. Abból sok érdekes kiderülhet.

Dchard

[ Szerkesztve ]

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#2514) tegyebek válasza tegyebek (#2510) üzenetére


tegyebek
csendes tag

Ez az utolsó előtti (#2510 számú) postom picit értelmesebben átfogalmazva, elnézést, látom, hogy sok helyen nehezen értelmezhető volt:Értelmesebben megfogalmazva
Ha érdekel valakit...

[ Szerkesztve ]

(#2515) dchard válasza tegyebek (#2510) üzenetére


dchard
veterán

A teljesség igénye nélkül néhány pontosítás:

"Ha a fűrészfogszerű zaj még az új érpáron is jelen van a képen"

A zaj karakterisztikáját maximum szkóppal lehetne megállapítani, ezekből az adatokból semmiképpen. Egyébként inkább mondanám impulzus-szerűnek, mivel baromi sok a javítható RS hiba. Valószínűleg a magas ID miatt javítható.

"Nem gondoltam, hogy van olyan szerelő, aki 6-7 dB-t állít be egy ilyen vonalon"

A szerelő semmit nem állít be, de főleg nem az SNR margint. Ezek előre meghatározott központi profilok.

"és mind a DSLAM eszköz, és a modem(közösen) alapból, mind az új "DSM"(amit még mindig nem értem, hogy hogy működik) ilyen buta, hogy egy ilyen vonal 6-7 dB marginnal működhet"

A modem és a DSLAM nem egyeznek meg semmiben, itt alá-fölérendeltségi viszony van. A modem többé kevésbé azt cisnálja amit a DSLAM mond. Tehát ha a DSLAM porton 10dB a DS margin akkor annyi lesz (hacsak az én szoftveremmel másra nem kényszertjük a modemet). A DSM-mel a probléma a következő: amikor problémát érzékel, akkor nem a sebességet kéne fixen visszavenni, hanem a taget margint emelni. EZ azért is lenne jó, mert ezt még felül lehetne bírálni a modem beállításával, viszont ezzel szemben most a sebességet lockolják, ezért nem változik semmi ha az SNR margint álítjuk. Illetve ez nem igaz, mivel tovább lassítani tudjuk a vonalat (csak hát ki akar ilyet).

"Ezt értettem eddig is, de SNR lock alatt a nem DSM általi, nem automatikus, de kizárólag az SNR margint érintő SNR lockot értettem"

A DSM előtt semmi nem volt, a modemek a portsebesség és a target SNR margin alapján álltak be. Csak kellett hozzá némi idő, amíg lettek olyan modemek amikben állítani lehetett a DS margint. Ez sosem volt "lock" csak régebben nem tudtuk mivel és hogyan kell csinálni. A DSM pedig nem az SNR margint változtatja meg ahogyan korábban kifejtettem, hanem egyszerűen lekorlátozza a portsebességet.

"Az átkábelezést(földelt, árnyékolt, összekötve a földet, árnyékolást, minden kábel minden kötésén) meg nem akartam 25-ször leírni, ha nem veszik figyelembe."

Pedig itt valószínűleg ez lesz a maximum amit tenni lehet. Ha a padlástérben találunk földelőszálat és/vagy nem használt érpárat, akkor SFTP-vel lejövünk rögtön a modemig, fent a földelőszálat és az összes nem használt eret közösítjük, lent ugyanezt megtesszük és földeljük őket. A kötéseket forrasztással fixáljuk. Ha ez nem segít, akkor feljebb van probléma (oxidált kötés, hibás kötés, beázás, mikro szakadás stb.).

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#2516) tegyebek válasza dchard (#2515) üzenetére


tegyebek
csendes tag

Nem zajkarakterisztikaként írtam, csak mint fűrészfogra emlékeztetőt, hogy egyértelmű legyen, hogy mire gondolok.
A "központi profil"-t ki választja ki? Adminisztrátor? Gép? Ez érdekelne.
Nem írtam, hogy a modem, és a DSLAM megegyeznek, azt írtam, hogy a végső értéket mindkettő el tudja szúrni.
Egyik jelet ad, másik mér és dönt, mindkét irányban fordítva.
Tapasztaltam, hogy a DS margin mérés/modemcsere/átkábelezés eredményeként változhat bármely újraszinkronizáció alatt a teljes skálán azonnal, ebben pedig a modem mérése is döntő fontosságú letöltésnél, és ebben az esetben márpedig arról van szó, hogy kisebb a közösen megállapított(egyik ad másik mér), kijelzett margin már szinkronizációkor, mint kellene lennie, amit mindegyik elvben el tudná szúrni!
Tehát nem a technikai értelemben vett marginról beszélek, azaz az "SNR mínusz bitallokáció szorozva kb 3-mal vivőnként"-ről, hanem amit a modem, és a DSLAM megállapít a szabvány szerint.
Én a továbbiakat is értettem, de a DSM lassításról szóló első hírek, jelek előtt már kb. 3 évvel írtál SNR lockról, ami akkor még nem volt automatikus, szerelő, vagy a központos aktiválta, az ID nem volt érintett, és nem ezek a fix sebességértékek voltak mindenkinek.
Több, mint 6-7 éve olvasom, jópár év kihagyással(akkor nem kellett senkinek nálunk ADSL), az első itteni hsz-emig csak read-onlyként(nem én voltam "az" korábbról a telekomos fórumról) a postjait, cikkeit.
Egyébként minden tiszteletem az Öné értük.

[ Szerkesztve ]

(#2517) dchard válasza tegyebek (#2516) üzenetére


dchard
veterán

"Tehát nem a technikai értelemben vett marginról beszélek, azaz az "SNR mínusz bitallokáció szorozva kb 3-mal vivőnként"-ről, hanem amit a modem, és a DSLAM megállapít a szabvány szerint."

Próbálom kitalálni hogy mire gondolsz. Az SNR margin számolt és átlagolt érték, nem véletlen, hogy az új szoftveremben ellenőrizhető akár vivőnként is a mért SNR és az allokált bitek számához szükséges SNR különbsége (ami a margin). Szerintem arra gondolsz, hogy ennek az értéknek a pontossága meglehetősen nagy szórást mutat. Valóban: például ha SNR lock mellett csökkentjük a target SNR margin értékét, úgy tűnhet a modem kijelzése alapján, hogy csökken az SNR margin. Természetesen a valóságban nem csökken az SNR margin, hiszen minden plusz bit tartalékként fog viselkedni. Valószínűleg a jó megoldás erre az lenne, ha a mért SNR és a bitallokációs tábla alpján számolnánk SNR margint és nem hagyatkoznánk a modem által kijelzett értékre (hiszen nem műszer), de ez már az a szint amennyi macerát nem ér meg a dolog. De ha bárkit is vígasztal: találkoztam már olyan másfél millás vonalteszterrel ami szintén hülyeségeket írt ki hasonló szituációban.

Visszatérve a problémára: emberünknél túl sok és széles a zajjal terhelt rész, ha mindet kizárnánk nem maradna sávszélesség. A tuti megoldás az lenne, ha a target SNR margint bizonyos szakaszokra kézzel meg tudnám változtatni: például a zajos vivőkön 10dB lenne a jó vivőkön meg csak 6dB. Erre van a VDSL2-nél központi megoldás, virtuális zaj a neve, mely egy maszk segítségével állítható be. Azt hiszem 8 vagy 10 törési pont (átmenet) van.

Még egyszer a DSM-ről: a probléma az, hogy nem úgy implementálják ahogyan kellene. Ha vonalszakadás van, akkor először az ID-t kellene növelni. Ha ez nem segít, akkor az SNR margint 3dB-s lépésekben 6dB-ről indulva, hogy ne fogjuk meg a jó vonalakat. Ha a 2. 3dB-s emelés után is szakad, akkor mehet az automata hibajelzés a műszaki teürletnek, mert ha 13dB-s marginnal is szakad egy vonal, akkor azt a problémát a DSM sehogyan sem fogja tudni megoldani, csak szopatjuk az ügyfelet a lassú sebességgel. Teljesen hibás gyakorlat az amit most cisnálnak, hogy a profilsebességet csökkentik. Így esély ninincs arra, hogy a vonal adaptálódjon például egy esetleges javuláshoz, hiszen ha például kicserélnek egy hibás kötést, a magas target SNR margin ellenére azonnal javulni fog az újraszinkronizálást követően minden, a DSM pedig 1-2 nap után csökkentheti a margint hajnalban.

Dchard

[ Szerkesztve ]

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#2518) Roy55


Roy55
csendes tag

Sziasztok!

A napokban cseréltem le a méltán közkedvelt 360R típusú d-link modememet egy dsl321b típusura. Szeretném rá felhúzni ezt a broadcom-os firmware-t a részletesen leírt útmutató alapján azonban már az is gondot okoz sajnos hogy megnézzem telneten a board ID-t. Csatlakozok a modemhez telneten (windows 7 alatt)de a dmesg parancsra nem listáz ki semmilyen infot csak felsorolja a lehetséges parancsokat. Hogy lehet ezt a dmesg logot lefuttatni?
Nem vagyok egy infoguru ez gondolom feltünt már de ha van valakinek vmi segítő hozzászólása azt megköszönném.

(#2519) dchard válasza Roy55 (#2518) üzenetére


dchard
veterán

Idéznék a cikből:

"Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy belépünk a modembe telneten és kiadjuk az "sh" majd pedig a "dmesg" parancsot."

Tehát először az sh parancsot kell kiadni. UGyan a cikkben többször is szerepel, de ismét megjegyzem: a leírás pontos követése ajánlott. Amennyiben nem vagy figyelmes, akkor még több hasonló problémád lehet a jövőben. Minden részeltesen és pontosan le van írva, aszerint kell eljárni.

Egyébként neked ez a verzió kell ha 321B-d van:

Board ID 96332CG: Letöltés v. 1.9

Dchard

[ Szerkesztve ]

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#2520) Airedhyal válasza tegyebek (#2494) üzenetére


Airedhyal
aktív tag

Üdv.

Még mindig vidéken, határ menti településen lakok.
Nem tudok arról hogy ez "laborkörülménynek" számítana. :D
De itt egy tracert log, google.com -ig.

2 16 ms 18 ms 17 ms rsr1-ip3.net.telekom.hu [145.236.223.195]
3 17 ms 16 ms 17 ms fe5-21.osr2-ip3.net.telekom.hu [84.1.84.156]
4 16 ms 16 ms 25 ms xe-10-2-2.ic0-ip3.net.telekom.hu [81.183.2.14]
5 25 ms 16 ms 17 ms xe-1-0-2.ic1-dplex.net.telekom.hu [81.183.0.217]
6 17 ms 16 ms 16 ms 81.183.2.217
7 19 ms 16 ms 16 ms 209.85.243.119
8 30 ms 30 ms 29 ms 216.239.48.120
9 30 ms 35 ms 43 ms 209.85.240.93
10 29 ms 30 ms 27 ms muc03s07-in-f19.1e100.net [173.194.44.19]

Most a szolgáltató által biztosított mindent egybe ZXV10 H201L csodát használom.
Szóval SNR meg a többi birizgálása kilőve.
De ezzel se rossz a letöltés/feltöltés.

Path:Status-Network Interface-ADSL
Link Status Connected
Rate (Up/Down) 1085/18588 kbps
Noise Margin (Up/Down) 18.2/10.5 dB
Modulation Type ADSL_2plus
Line Attenuation (Up/Down) 2.5/5.6 dB
Output Power (Up/Down) 8.6/16.6 dBm
Data Path (Up/Down) Interleaved/Interleaved
Max Rate(Up/Down) 1447/25236 kbps
Interleave depth 2
Annex Type AnnexB
CRC errors 54405

(#2521) dchard válasza Airedhyal (#2520) üzenetére


dchard
veterán

Persze, hogy nem, mivel a DSLAM szájában laksz:

Line Attenuation (Up/Down) 2.5/5.6 dB

Nem a fővárostól való távolság az, ami befolyásolja a pinget, hanem például az, hogy a vonalon milyen interleaving beálítások vannak (minnél rosszabb a vonal, annál erősebb interleaving megy, és annál nagyobb a késleltetés is). Nálad például a DSLAM közelsége miatt nagyon alacsony az interleaving:

Interleave depth 2

Dchard

[ Szerkesztve ]

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#2522) KretaKing


KretaKing
csendes tag

Sziasztok!

Ismét itt, mert nem sikerül ez a vonal beállítás a T-nek. Pár napja kicserélték az egyik utcai kábelt mert fizikailag szét volt szakadva. A szakadás miatt - gondolom - a központ berakott a 2 megás csomagba, ezért reklamáltam, és most az alábbiak vannak. Lehet, hogy valami olyanon akadtak meg, hogy a javítás után még 2,5 megát saját maguktól pár nap mulva felemelték 5-re, és csak utána ért be a reklamációm.

Mit lehet itt tenni?

Interleaving az már nincs is! Biztos jó így! És ez a fésűs megoldás ez így hogy?

Ez is fotosopp gyanús, pedig nem én töröltem le a QLN-nél az értékeket.

info:

Status / DSL information
Status: Showtime
Retrain Reason: 8000
Max: Upstream rate = 1208 Kbps, Downstream rate = 6816 Kbps
Channel: INTR, Upstream rate = 256 Kbps, Downstream rate = 4480 Kbps

Link Power State: L0
Mode: G.DMT
Trellis: ON
Line Status: No Defect
Training Status: Showtime
Down Up
SNR (dB): 15.8 26.0
Attn(dB): 39.0 26.0
Pwr(dBm): 19.1 12.1
G.dmt framing
K: 141(0) 9
R: 0 0
S: 1 1
D: 1 1
Counters
SF: 4963787 4963762
SFErr: 614 4
RS: 0 0
RSCorr: 0 0
RSUnCorr: 0 0

HEC: 365 1
OCD: 2 0
LCD: 0 0
Total Cells: 891608171 0
Data Cells: 3273867 0
Drop Cells: 0
Bit Errors: 0 0

ES: 2961 9976
SES: 96 5511
UAS: 1132 142933
AS: 84385

INP: 1.69 0.68
PER: 16.02 16.51
delay: 2.68 2.75
OR: 52.91 11.62

Bitswap: 0 0

Total time = 1 days 9 hours 41 min 19 sec
SF = 14611698
CRC = 6953
LOS = 14
LOF = 76
ES = 2961
Latest 1 day time = 9 hours 41 min 19 sec
SF = 2051666
CRC = 183
LOS = 0
LOF = 0
ES = 167
Latest 15 minutes time = 11 min 19 sec
SF = 39943
CRC = 9
LOS = 0
LOF = 0
ES = 7
Previous 15 minutes time = 15 min 0 sec
SF = 52923
CRC = 7
LOS = 0
LOF = 0
ES = 7
Previous 1 day time = 24 hours 0 sec
SF = 5077183
CRC = 4653
LOS = 3
LOF = 25
ES = 1249
15 minutes interval [-30 min to -15 min] time = 15 min 0 sec
SF = 52923
CRC = 7
LOS = 0
LOF = 0
ES = 7
15 minutes interval [-45 min to -30 min] time = 15 min 0 sec
SF = 52923
CRC = 1
LOS = 0
LOF = 0
ES = 1
15 minutes interval [-60 min to -45 min] time = 15 min 0 sec
SF = 52982
CRC = 8
LOS = 0
LOF = 0
ES = 8
Showtime Drop Reason: 8000
Last Retrain Reason: 8000

miért Miért MIÉRT? :W

[ Szerkesztve ]

(#2523) dchard válasza KretaKing (#2522) üzenetére


dchard
veterán

A vonalad mindkét mérés szerint 4.4/256-on áll, tehát nem 2megán és nem is 5-ön. A spektrum sajnos elég szar, mivel két jelentős rádiófrekvenciás zavar is megfigyelhető rajta (két AM sávú rádióadó), és ehhez még viszonylag nagy távolság is párosul. PLusz úgy tűnik csak hagyományos ADSL-t tud az alközpont. A két zavarforrást ki lehet zárni a cikkben említett módon. Fontos, hogy csak azt a valóban nagyon zajos 2-2 vivőt zárd ki, a többit ne. Az SNR margint állítsd 100-ra, az I24K-t kapcsold be, és próbáld ADSL2+ módba kényszeríteni a modemet, hátha pár perc próbálkozás után átbillen a DSLAM 2+ módba, akkor lenne esély a stabil 5/512-re. Ha ADSL2+ módban egyáltalán nincs internet, akkor próbáld ADSL2 módban, majd ha így sem, akkor marad a G.DMT.

Egyébként csak azt felejtetted el leírni, hogy milyen csomagnak kéne lennie és hogy mi a konkrét hibajelenség.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#2524) KretaKing válasza dchard (#2523) üzenetére


KretaKing
csendes tag

Tehát az előfizetésem 5 megás csomagra szól, ami meg is volt szépen, de hibák miatt volt, hogy áttettek 2,5 re. Most valóban a 4-est ajánlják.
Az általad írt beállításokat megtettem, csak az ADSL2+ nem volt direkt beállítva, ott az Allmodulations-on állt, de már azt is átállítottam, újraszinkronizáltam és még mindig G.DMT.
Régen tudta az ADSL 2+-t, és 6137 kbit/s is volt a sebesség fel, lefelé meg 635.

0-124,126-199,205-511 így néz ki a kizáró sor.

A 125-ös vivő a Kossuth ha jól emlékszem, de hogy a 203 környéke mi lehet azt nem tudom. Házon belüli hordozható telefon, vagy rádiós fülhallgató bekavarhat ennyire?

Régebben már szerepeltem a topikban, bár a sok hiba közt nyilván elvész.

A problémám az, hogy az elvileg javuló hálózatban egyre lassabb ADSL-t kapok. Ami működött legalább azt szeretném visszakapni, de csak a kijelentés jön, hogy ez ennyit tud, és értetlenül állok az előtt, hogy régen mitől ment ez?

Mit kell mondanom a T-seknek, hogy menjen a net?

(#2525) dchard válasza KretaKing (#2524) üzenetére


dchard
veterán

Ha biztos vagy benne, hogy korábban ugyanezen a vonalon ment az ADSL2+, akkor telefonálj és kérd, hogy engedélyezzék a porton az ADSL2+-t. A vivőkizárást meg álíts be úgy ahogyan az előzőben leírtam. Egyébként jelenleg korlátozzák a portsebességedet, ez egyértelműen látszik (akkor történik ez, ha a vonal nem stabil ezért visszaveszik a sebességet).

Ha visszaraknak ADSL2+-ra, és leveszik a korlátot, menni fog rendesen az 5megás csomag.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#2526) flash-


flash-
veterán

köszi Dchard nagyon érthetően és szemléltetően írtad le a cikkben a dolgokat.

feltettem a te romodat a modemre,átálltottam dslr2+ módba .
10 megás t-home adsl internetem van de a sppedtest csak 6.5-7.5 megát mér.
csökkentettem az SNR margint 100 ról 80ra de az értétek ugyanolyanok vagy nagyon picit még rosszabbak is(ping is picikét - bár lehet mérési határon belül van - azóta 31 helyett 35.érinti e ezen beállitás negatívan a pinget amugy?)

kérdés:ilyen esetben mikor nincs semmi sebbesség változási tapasztalat ilyen esetben is érdemes tovább csökkenteni az SNR-t vagy ilyenkor már egyértelműsíthető hogy másutt van a gond?

[ Szerkesztve ]

"Embrace our fellow man, no longer vilified"

(#2527) dchard válasza flash- (#2526) üzenetére


dchard
veterán

SNRM-et rakd vissza 100-ra, vivőkizárást kapcsold ki, és így készíts vonaldiagot (webes felületen 4 grafikon + ugyanitt alul az Info gomb teljes kimenete). Ezt ide kiposztolod és megnézzük mi van a vonallal.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#2528) tegyebek válasza dchard (#2517) üzenetére


tegyebek
csendes tag

Először is elnézést, nem tudom, honnan rémlik az évek távlatából az a meghatározás szerinti "SNR lock", amire emlékeztem, nemrég egyszer egészben elolvastam a telekomos fórumot(elsőnek), valóban igaza van, nem Ön írt ilyenről, akkor mástól, még régebbről emlékezhetek hasonlóra, lehet, hogy akkor nem a "lock" szót használta az illető, bár ez a szó rémlik abban az esetben is.
Értem teljesen azt, ahogyan Ön most meghatározza az SNR lockot, azaz mint portsebesség lockot, de régebbről nem így emlékeztem, de már nem tudom, hogy ki írta azt a féle meghatározást, még valamikor 2008 körül, mert a rendszeres szakadáskor a szolgáltató már akkor is közbeavatkozott valami lock félével...

"Nem írtam, hogy a modem, és a DSLAM megegyeznek, azt írtam, hogy a végső értéket mindkettő el tudja szúrni.
Egyik jelet ad, másik mér és dönt, mindkét irányban fordítva.
Tapasztaltam, hogy a DS margin mérés/modemcsere/átkábelezés eredményeként változhat bármely újraszinkronizáció alatt a teljes skálán azonnal, ebben pedig a modem mérése is döntő fontosságú letöltésnél, és ebben az esetben márpedig arról van szó, hogy kisebb a közösen megállapított(egyik ad másik mér), kijelzett margin már szinkronizációkor, mint kellene lennie, amit mindegyik elvben el tudná szúrni!
Tehát nem a technikai értelemben vett marginról beszélek, azaz az "SNR mínusz bitallokáció szorozva kb 3-mal vivőnként"-ről, hanem amit a modem, és a DSLAM megállapít a szabvány szerint."

Itt feljebb azt akartam írni, hogy a DSM-féle lock addig tartósan nem fog megszűnni, amíg a modem által megállapított, és !kijelzett! SNR margin irreális az adott vonalra, mert lehet, hogy a DSM kerülőúton emeli a margint, de a teljes stabilitáshoz még mindig nem eléggé, és ha esetlegesen ki is kapcsol, akkor az elégtelen alap, DSM nélküli margin lépne életbe, ami azonnali szakadást jelentene az adott vonalon, és a DSM azonnali visszakapcsolódását.

A kijelzett, DSM nélküli marginról beszéltem, ami a DSM kikapcsolódásakor lépne életbe, mert tapasztaltam, hogy teljesen automatikusan is tud bármely újraszinkronizációkor változni fizikai vonaljellemző(pl. vonalcsere), modemcsere, vagy pl. vivőkizárás ki-bekapcsolása eredményeként oda-vissza, és ez a modem által kijelzett SNR margin, DSM nélkül!
Megemlíteném, hogy ismerem pl. a gyári firmwareben is működő adsl/adslctl/bdslctl, stb. parancsokat(már), és ez vivőnként írja ki számokkal ugyanazt, amit az Ön firmware-e grafikusan(adsl info --SNR/ --QLN / --Bits / --linediag /--stats(ez nem vivőnkjént írja) stb., és használtam az adsl configure, adsl connection, stb parancsokat is az Ön leírása szerint (is) a gyári firmwareben is, és pl. azt is tudom, hogy hogyan lehet 100 feletti, vagy 0 alatti SNR margin értéket ide beírni, vivőt kizárni benne áramtalanításig, trellis, i24k, bitswap értéket, vagy adsl szabványt állítani telneten...)

Az az igazság, hogy azt nem értem, hogy Ön mit feltételez, hogy én feltételezek...
Annyit írtam, hogy ahol láttam, a kijelzett alap SNR margin fizikai vonaljavuláskor reprodukálhatóan automatikusan minden újraszinkronizáláskor töredékére csökkent közvetlenül a szinkronizálás után, míg szándékosan a vonal fizikai visszarontásakor egy újraszinkron alatt visszaemelkedett teljesen automatikusan, mindenhol, ahol próbáltam!
És Öntől immár úgy tudom, hogy az alap margint egy "központos" szerelő lövi be, de a DSLAM adásjelét a modem által mérve, a spektrumkép birtokában, a DSLAM(de lehet, hogy a modem, de automatikusan) ezen alap margint felfelé tudja módosítani, ezt tapasztaltam is, és visszatérhet a szerelő korábbi marginjáig lefelé is, azaz az, hogy a kijelezett alap margin(a DSM-et leszámítva) ennyire alacsony volt, az tudomásom szerint akkor lehetséges, ha:
1. A "központos" szerelő 6-7dB-t állít be ilyen vonalra, és a többszöri kijövetel, érpárcsere alkalmával sem növeli, holott lehetősége lenne akár 18 dB-t is, de kisebbet is.
2. A DSLAM-tól érkező jel spektrumképét a modem által mérve, majd az DSLAM-nak visszajuttatva az adatokat, a DSLAM(de lehet, hogy a modem) ehhez képest nem emeli a kijelzett alap margint, mert tapasztaltam, hogy képes rá automatikusan, bármely újraszinkronizációkor, ha a vonal romlik(sokszor reprodukáltam, a lassítástól független ez, anélkül is érvényes)
3. Mint Ön írta, a DSM is rosszul lett implementálva...
Mindhárom tényező együttállását egy ilyen látványosan rossz vonalnál nem tartottam racionálisnak, ezért gyanakodtam a 6.9dB kijelzett alap margin esetén a modem, lévén az méri a margint annak meghatározásakor, vagy a DSLAM, lévén az dönt, hibájáról.

Tényleg a fentieket tapasztaltam, ha nem hinné, DSM függetlenül is, és a szabványosan, a modem által meghatározott, a modem webes felületén kijelzett, a modem által mért/számított SNR margint néztem, nem pedig az effektívet, azaz a "vivőnkénti valós SNR mínusz ( vivőnkénti bitallokáció szorozva kb 3-mal ), az összes eredményt összegez, majd eloszt a vivők számával" számítás eredményét.

Értem továbbá, hogy a DSM rendszert máshogy kéne implementálni, azt is, hogy miért, régebben pont azt írtam, hogy mit érzek a szándékos félreimplementálás kapcsán bizonyos alapszolgáltató irányába, akkor ez Önnek nem tetszett, emiatt ezt nekem sajnos hiába írja, nem én implementáltam így, ezt egy telekomos kollégának kéne írni, ahogy én tettem, és emiatt Ön rendreutasított engem, a postok pedig valaki fantom által törlésre kerültek, engem pedig semmilyen formában nem értesítettek ennek okáról, tényéről, az eljáró személy személyazonosságáról loginnév szinten sem, sem semmilyen más módon...
A postok eltűntek, síri csönd, és hxxxxszag.

Az utolsó válaszom után egy újabb váratlan, súlyos élethelyzet miatt nem tudtam eddig többet válaszolni eddig, nem az itt történtek befolyásoltak, elnézését kérem!

(#2529) tegyebek válasza tegyebek (#2528) üzenetére


tegyebek
csendes tag

"azért gyanakodtam a 6.9dB kijelzett alap margin esetén a modem, lévén az méri a margint annak meghatározásakor"
Butaságot írtam itt, nem a margint, hanem a spektrumképet értettem, hogy méri a modem elnézést!
Tudom, hogy a margin akkor még nincs meghatározva, csak félreírtam.

(#2530) flash- válasza dchard (#2527) üzenetére


flash-
veterán

renben holnap kapok laptopot 1 -1,5 napra amivel le tudom tesztelni.
ugye nem az a lényeg hogy legalább pár napig a netbook össze legyen kötve a modemmel és utána mérjek hanem hogy 1-2 napig legyen foylamatos jel.attól még folyamatos marad ilyen értelemben hogy csak a routerből húzom ki és azt dugom át a laptopba ugye?

sajnos csak 1-1,5 napra tudják itthagyni nekem a laptopot azér kérdem
köszi előre is

[ Szerkesztve ]

"Embrace our fellow man, no longer vilified"

(#2531) dchard válasza flash- (#2530) üzenetére


dchard
veterán

Nem kell ehhez laptop, lehet csinálni PC-ről is.

Igen, a lényeg az, hogy a modem áramtalanítás nélkül menjen pár napot. AZ hogy át kell dugni a routerből a laposba vagy PC-be, nem számít, a statisztikai adatok megmaradnak.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#2532) flash- válasza dchard (#2531) üzenetére


flash-
veterán

őő hát a router a másik szobában van és nincs hosszu kábelem ezért wifiel használom pcről
de holnap hoznak laptopot azért volt az a kérdésem hogy úgy nem lesz e pontatlan a mérés hogy csak 1 napoig tud max menni úgy a net hogy a laptopra van kötve a gép

"Embrace our fellow man, no longer vilified"

(#2533) dchard válasza flash- (#2532) üzenetére


dchard
veterán

Értem a problémát.

Nem, nem lesz pontatlan a mérés, csak a modemet NE áramtlanaítsd illetve a telefonkábelt ne húzd ki a modemből. És mindent pontosan a leírásnak megfelelően csinálj.

Még egyszer: a modem webes felületéről kell a Status --> DSL status alatt található 4 grafikon, illetve ugyanezen az oldalon a lap alján az Info gomb teljes szöveges kiemente. Ez utóbbinál legalább pár órája legyen már üzemben a modemen az új firmware. Ezen túl készíthetsz SNR monitozoást is a leírásom szerint, ha lehet este 6-9 között vagy ha van ismerten problémás időszak, akkor akkor.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#2534) deblaci


deblaci
csendes tag

A segítségeteket szeretném kérni. Van egy D-Link 360R modem és egy Tp-link TL-WDR4300 router. Időnként szakadozik a net, gyanús hogy nagyobb terheléskor. A router logba ez van, miután megszakad a net: Timeout waiting for PADO packets" error and "LCP down". Azt olvastam hogy ez a dlink modem és a tp-link nem a legjobb párosítás, de az másik routerhez volt írva.
Próbáltam modem diagnosztikát csinálni a DMTvel de nem tudott csatlakozni, a ping ment.
Telnet és ssh-ra is timeoutot kaptam. A sm50b-el tudtam csatlakozni, csatoltam képet, remélem a hozzáértők látnak rajta valamit, mert nekem sokat nem mond.
IPS: T-home, 20Mbit net van elvileg, gyakorlatilag az életbe nem volt 17nél több.

Ha frissítem a router fw-jét akkor valamivel gyakrabban szakad a net.

Az lenne a kérdésem hogy a router hibája lehet a szakadás vagy modem, vagy a vonal rossz?

[ Szerkesztve ]

(#2535) dchard válasza deblaci (#2534) üzenetére


dchard
veterán

Azon a képen amit csináltál, egy tökéletes vonal látszik, amin 25 órája volt utoljára szakadás. Mivel kivételesen rövid a hurok, a modem meg közismerten ócska, én leginkább egy modemcserét ajánlanék mégpedig fekete színű Dlikn 360R (T1E) -re. Akár itt a hardveraprón használtan is lehet venni 2-3000-ért, de bármelyik T-Pontban van új asszem 5990-ért.

Érdemes még átnézni a telefonkábeleket, szűrőt, csatlakozókat, lehet, hogy valahol kontakt jellegű probléma van.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#2536) deblaci válasza dchard (#2535) üzenetére


deblaci
csendes tag

Köszönöm a választ. Tegnap még kipróbáltam router nélkül, beraktam 4 torrentet amit tudtam hogy rendesen fog jönni. nem kellet várnom 1 percet és már szakadt is. Ezt megcsinálta egymás után 3x.

(#2537) KretaKing válasza dchard (#2525) üzenetére


KretaKing
csendes tag

Köszi a segítséget.
Ma megyek a GTS-hez személyesen, mert bekerültem az egymásra mutogatás csapdájába. A T nem lát előfizetést a vonalon (nyilván, hisz nem náluk vagyok közvetlenül) így a 1412-n elhajtanak. A GTS viszont azt mondja hogy a T sek korlátozzák a sebességet, és ők intézik a hurkokat. Legutóbbi levélből kiderült, hogy elköltöztünk, mert bár ugyan ott lakunk 20 éve és ment a 6-7 mega lefelé most már nem tud menni. 4 km-re vagyunk a központtól és sajnos így nem tudnak gyorsabbat. Bár az alattunk lakónál megy a ~6,5/0,5. Ott ezek szerint sikerül az ADSL2+ is.
Remek, hogy van egy jó modemem, amivel lehetne a sebességet finomhangolni, de tök fölösleges, mert olyan lassúra van korlátozva, hogy nincs mit csinálni.

(#2538) beldeczki válasza dchard (#2513) üzenetére


beldeczki
aktív tag

Pedig a padlástérbe bejövő kábel vége (légkábel) jobban érdekel. Ott lehet esetleg földelő szál, nem használt érpárak amikkel tudunk mit kezdeni.

Majd lefényképezem most már tényleg.

Csak sok minden történt, nem igazán jutott rá időm, a net az működött, szóval nem igazán foglalkoztam vele. Most már hétvégén lövök pár képet. :R

(#2539) Fernet válasza dchard (#2535) üzenetére


Fernet
senior tag

Szia! A segítségedet szeretném kérni. Talán már olvastad a telekomos topicban, azért leírom, hogy visszaállították nálunk az analóg vonalat, addig VoIP és Netmania S (10mbps) csomagunk volt. Mivel a T-s HGW-t le akartam cserélni, vettem egy D-Link 360R T1E modemet. Egy hét szolgáltatás kimaradás után hétfőn kötötték be a telefont és a netet, ezzel egy időben megrendeltem a Netmania M (20mbps) csomagot. Sajnos az csak 14-et bírt, többszöri bejelentés után a szerelő azt mondta messze vagyunk a központtól és többet nem lehet kihozni a vonalból. Gondoltam akkor visszamegyek a 10-es csomagra, mert az 10-11 között ment eddig minden mérés alkalmával amióta csak megvan. Tegnap vissza is állítottak és meglepő módon csak 7mbps körüli a sebesség. 1412 szerint ez normális és jó sebességnek számít. Szerintem meg nem.

Feltettem a firmware-edet este a modemre és most csináltam egy diagnosztikát. Tudom nem telt el sok idő, de ránéznél? Ha szerdán még 14-14,5mbps-el ment a 20-as net, akkor miért megy a 10-es csak 7-tel?


Segítségedet előre is köszönöm!

(#2540) dchard válasza Fernet (#2539) üzenetére


dchard
veterán

I24K be van kapcsolva? Egyébként egyszerű: a Telekom lekorlátozta a vonalat. A 10megás csomaghoz 12480kbit/s-os sebességgel kéne mennie, nem 8954 mint most. Az is látszik, hogy van tartalék a vonalon. Ez megint a DSM számlájára írható. Én azt mondom, kapcsold be az I24K-t, állítsd az SNR margint 70-re, majd mentés, újraindítás. Ha nem gyorsul, felhívni a Telekomot, és megmondani, hogy állítsák vissza a 10megás csomagot, mert ez nem az, a vonal pedig bírja, nem vagy messze a központtól és ennek semmi köze semmilyen túlterheléshez (ha ezzel próbálkoznak akkor hazudnak).

Sajnos ismert ez a szituáció. Jellemzően akkor tekeri lejebb a DSM a vonalat ha például szakad, de láttunk már hibátlan vonalakat is amiket eltekert a DSM minden ok nélkül. Nálad ez utóbbi látszik, mivel a vonal kifejezetten jó állapotot mutat.

Dchard

[ Szerkesztve ]

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#2541) Fernet válasza dchard (#2540) üzenetére


Fernet
senior tag

Köszönöm!

I24K be van kapcsolva, mindent a leírtak szerint csináltam firmware frissítésnél. Átállítottam az SNR margint 70-re, de az eredmény ugyanaz, a sebesség változatlan (max 7,7-ig megy fel).

Amúgy a 20-as csomagnál mennyire volt reális a 14mbps-es sebesség? Az is valami korlátozott lehetett? Mióta ide költöztünk sosem volt baj a vonallal, nagyon ritkán szakadt (ha egyáltalán szakadás volt és nem a T-s HGW hülyesége).

Szerk:
Ha beszélek majd a T-vel, állítsam vissza a margint 100-ra?

[ Szerkesztve ]

(#2542) dchard válasza Fernet (#2541) üzenetére


dchard
veterán

Nem, maradjon csak 70-en. És nem kell ide szerelő: távolról a DSLAM-be be tudnak lépni, állítsák vissza rajta a 10megás csomaghoz tartozó profilt és ha lehet kapcsolják ki rajta a DSM felügyeletet, az tekergéli el a vonalat. Lehet hogy a régi szar HGW miatt korlátozott le a DSM. Annyit mondhatsz, hogy korábban egy hibás modem miatt szakadt a net, de ezt már elhárították, van új.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#2543) Fernet válasza dchard (#2542) üzenetére


Fernet
senior tag

Megpróbálom, köszönöm a segítséged! :)

(#2544) Fernet válasza dchard (#2542) üzenetére


Fernet
senior tag

Most beszéltem velük, ügyintéző utánanézett, azt mondta nincs beállítva a vonalamra semmiféle korlátozás, lehet valami központi hiba miatt nem megy annyival mint kellene, felvette hibára, majd jelentkeznek. Csinált egy port újraindítást, kérte, hogy indítsam újra a modemet, stb. de ez sem oldotta meg a problémát.

Szóval most megint csak várok...

(#2545) dchard válasza Fernet (#2544) üzenetére


dchard
veterán

Egyszerűen hazudik. A nálad látható sebesség közismerten DSM által korlátozott profilra utal, de ahol végképp kibukik a korlát az az, hogy hiába csökkented az SNR margint, nem gyorsul a vonal. Márpedig ha nem lenne korlátozva a vonal, akkor ez nem történhetne meg.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#2546) Fernet válasza dchard (#2545) üzenetére


Fernet
senior tag

Lehet csinálnak valamit, tegnap este felment 8mbps-re a sebesség, most pedig 9,1... SNR margint lehet tovább csökkenteni, vagy inkább ne piszkáljam?

(#2547) Fernet válasza dchard (#2545) üzenetére


Fernet
senior tag

Megígérem, hogy nem spammelem tele a fórumot, de ezt még el kell mondjam.

Most telefonáltak a telekomtól, hogy a vonalam 7,5-re volt beállítva és visszaállították 10-re, most már jónak kell lennie. Az előbb mértem, valóban megjavult a helyzet (10,76mbps). :) Tehát tegnap az ügyintéző nem a valóságot mondta.

Köszönöm még egyszer a segítséged, bízom benne, hogy nem kell írnom többet! :)

(#2548) beldeczki válasza dchard (#2507) üzenetére


beldeczki
aktív tag

Na csináltam pár képet a padlástérben, a bekötésről. Nem a legjobb minőségű képek azt tudom...

De a lényeg: légkábel 4 eres, ebből rá van kötve 2 a 4 eres telefonkábelre ami megy a házba (fentebb mutattam róla képet), tehát mindkét kábel végén 2-2 ér szabad.

Képek:

A két ér pedig a szigetelőszalagos módszerrel van összekötve.

[ Szerkesztve ]

(#2549) dchard válasza Fernet (#2547) üzenetére


dchard
veterán

Igen, mostmár valóban a 10-es csomag van beállítva. Ne csökkentsd tovább az SNR margin-t. Ez így rendben van.

beldeczki:

Valóban elég pocsék képek. Két dolgot kell megnézni:

1. A vastag fekete (lég)kábelben vannak-e nem használt erek?
2, Látsz-e földelőszálat, árnyékolást, fóliát vagy bármi hasonlót a légkábel végénél?

Dchard

[ Szerkesztve ]

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#2550) beldeczki válasza dchard (#2549) üzenetére


beldeczki
aktív tag

Na majd második nekifutásra.

Képek a bekötési pontról a padláson: (jobb klikk --> kép megnyitása új lapon, úgy nagyobban jobban látszódik)

Remélem ezek a képek már jobban értelmezhetőek, csak telefonnal nem olyan egyszerű.

Mint látható légkábelből lóg ki szürke-fekete vezeték, és egy nagyon pici vezeték, szerintem az a földelő szál és van még egy ilyen fólia is. A házba menő kábelból is szürke-fekete lóg, de ugye ott nincs földelőszál. Piros-pirossal, fehér-fehérrel összekötve, szigetelőszalaggal "megerősítve".

A házban meg így van bekötve:

Igaz a szürke-fekete nem is csinál semmit.

Modem: D-Link 360R T1E. A többire már emlékszel gondolom (10 megabit helyett, 6.5 és elég rossz a vonalam).

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.