Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1601) b@lgo válasza dchard (#1599) üzenetére


b@lgo
csendes tag

kösz a választ. :) szerinted mennyi lenne a max amennyit ez a vonal elbírna?

(#1602) dchard válasza b@lgo (#1601) üzenetére


dchard
veterán

ADSL2+-on kb. 17-18mega szinkron sebességet tud.

VDSL2-n annyira pici a csillapítás és annyira nincs zaj, hogy kijönne belőle az 50mega simán. Most VDSL-en 30-as csomag a leggyorsabb amit eladnak, de elég kevés helyen tud VDSL2-t a DSLAM.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1603) dchard válasza apszi (#1600) üzenetére


dchard
veterán

"Én inkább úgy kérdezném, nem lehet, függetlenül attól, hogy 15 megás csomagra vagyok előfizetve, hogy szándékosan lassítanak?"

Erre a kérdésre is választ fogunk kapni az új modemmel, mivel több olyan paraméter is van, amit a mostani modemed meg sem mutat. Simán lehet, és megmongom miért gyanús ez: mivel lefelé 10dB-nél mgasabb a margin (15dB), és ennek ellenére csak 12mega a szinkron.

Egyelőre ne vegzáld az ügyfélszolgálatot, kiderítjük először hogy mi a gond, és utána lehet reklamálni a kész tények ismeretében. Különben csak visszaraknak 5megára azt meg nem szeretnéd...

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1604) apszi válasza dchard (#1603) üzenetére


apszi
őstag

Szia Dchard!

Rendben van, addig nem molesztálom őket míg áldásodat nem adod rá:). Az 5 megás csomagot meg valóban nem szeretném, legfőképp, hogy onnét indultam, miután nem akartak nekem 15 megás csomagot adni, mondván, hogy ez új belépőnek már ADSL-en nem adható, azok után, hogy 3 ügyfélszolgálatos is biztosított róla, még a szerződés megkötése előtt és közben is, hogy „persze, hogy lehet 15 megás netem ASDL-en keresztül, no problem” :W Szóval volt velük némi 2 hónapos küzdelmem mire ez összejött:). Még egy röpke kérdésem lenne a modemmel kapcsolatban, nehogy rosszat vegyek. Egy-két helyen ahol futólag néztem a T1-es megnevezés mellől hiányzik az „E” betű, és annak ellenére, hogy a modem fekete, azért nem teljesen úgy néz ki, mint az amit google haverom T1E-nek hív. Kérdés tehát, hogy létezik sima „T1”-es verzió is, és ha igen akkor az is jó, ha nem találok E jelölésűt, vagy ezek simán csak elírási különbségek? Illetve, használtban, ha találok jó áron, mennyire érdemes gondolkodni? Mennyire kritikus ezek élettartama? Válaszodat előre is köszönöm!

[ Szerkesztve ]

(#1605) dchard válasza apszi (#1604) üzenetére


dchard
veterán

T1 és T1E ugyanaz.

Szerintem használtan is lehet venni, mivel nem túl régóta lehet kapni ezeket. Több éves darabot én sem vennék meg.

Ha megvan a modem, tedd fel rá a firmware-emet és készítsd el a diagnosztikát, pakold fel a képeket valahova, hogy meg tudjam nézni.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1606) apszi válasza dchard (#1605) üzenetére


apszi
őstag

Rendben, köszönöm...amint megtörtént a csere, és elkészült a dignosztika kreslek majd. Gondolom az jó ha ide rakom a képeket. Addig is mégegyszer köszi!

[ Szerkesztve ]

(#1607) Bálint85


Bálint85
senior tag

Dlink 360R fekete színű modembe bele lehet írni a jelszót stb hogy maga lépjen fel a netre?

http://www.anandtech.com Élj lazán, ne dolgozz túl sokat, mert egyszer csak azt veszed észre, hogy vasárnap a templomban mindenki énekel, csak te fekszel a hátadon...

(#1608) csixy válasza Bálint85 (#1607) üzenetére


csixy
addikt

A Dlink 360R T1E -be igen , feltéve ha még a gyári firm van rajta. A dchard féle firmbe ez már nem fért bele ,mert az másra van kihegyezve.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#1609) dchard válasza csixy (#1608) üzenetére


dchard
veterán

Ha nem 8MB RAM lenne benne, akkor belefért volna :) Bár szerintem még ha benne is lenne: gynege ez a hardver ahhoz, hogy mondjuk routolást, vagy port forwardingot is rábízzunk, pedig PPPoE kapcsolat kezelése egyben ezt is jelenti. Ha valaknek egy gépe van, az beállíthatja az automatikus tárcsázást a windows-ban/linux-ban is, akinek meg több van, az beállítja ugyanezt a routerében.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1610) Szokenesz


Szokenesz
senior tag

Üdv dchard!

Erre a vonalra szerinted is felesleges kérnem a 20Mbites netet? Én értelmezésem szerint ennél úgysem lenne több, csak a feltöltésben kaphatnám meg azt a +0,1Mbitet.

Kép: [link]
Régebbi hozzászólásomban részletesebb adatok: [link]

Egyébként én még régebben a "szakadások" miatt kaptam egy SNR lockot, ez megszűnik valaha is? Mióta lett VOIP és HGW-m van azóta 1-2 hetente szakad le bármit csinálok vele vagy, hogy tartsa ezt a 10es SNR-t ennél nagyobb szinkronsebességre sosem fog engedni a központ? :(

[ Szerkesztve ]

(#1611) dchard válasza Szokenesz (#1610) üzenetére


dchard
veterán

Ez a vonal nem lesz ennél gyorsabb, igazából 30dB-n ez is elég jó eredmény.

SNR lockod 10dB-n reális tekintve a javított illetve vesztett keretek arányát.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1612) Szokenesz válasza dchard (#1611) üzenetére


Szokenesz
senior tag

Értem, köszönöm a választ. Tehát, ha nem eget rengetően fontos a +16kb/s feltöltés, akkor hagyjam az egészet, mivel nincs értelme. :DDD
Egyébként, ha a központ VDSL képes lenne, ilyen távolságon már az sem működne, nem?

(#1613) dchard válasza Szokenesz (#1612) üzenetére


dchard
veterán

Nekem gyanús a lefelé irányod. Túl nagy a csillapítás a feltöltéshez képest, nem szokott ekkora különbség lenni...

Egyébként a VDSL-lel kapcsolatban: szerintem gyorsabb lenne valamivel, mondjuk a 20megát biztosan ki lehetne préselni belőle, de ami még fontos, hogy a VDSL-ben megint csak rengeteg olyan fejlesztést pakoltak, amitől sokkal stabilabb lehet a kapcsolat, például az SRA-t és a bitswap-ot felváltotta a Rapid Rate Adaptation, ami egy elég komoly találmány: gyakrolatlag az SRA továbbfejlesztése: gyakorlatilag az Inpulzus szerű zajokhoz is képes adaptálni a vonalat szakadás vagy akár keretvesztés nélkül.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1614) Szajo


Szajo
őstag

Hali, lenne egy kis "problémám".
Kisvárosban élek, és 5megás netről váltottunk 10megásra.
De elég instabil (5megással jó volt) valamikor csak 900al jön valamikor 1.2mb/s el is, és a pingem ma pl 32ms
Egy D-Link DSL-360R modemem van, gondolom én ez a hiba nem? Hisz ez vagy 5éves ha nem több és amúgy sem egy nagy sebességre van tervezve...
Szóval ajánlott egyik haverom nekem TP-Link modem routert ami a 2in1, pontos tipust még nem tudok, szerintetek az mennyire lenne jó? Vagy milyet lenne érdemes venni?

(#1615) Intruder2k5 válasza Szajo (#1614) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Szia!

Bár igazából bírnia kellene a D-LINK-nek is, de szó se róla, elég gagyi egy széria volt az már új korában is, és amint mondod, még régi is, így könnyen előfordul, hogy ez a hiba forrása, de nem biztos! A TP-LINK-nek mindenképpen tudd meg a pontos típusát mielőtt megveszed, mert abból van BroadCom alapú, amire jó dchard fw-je, de van gagyi is belőle!

A jelenlegivel meg addig lehet a vonalat diagnosztizálni, amihez szükség lesz az sm50b programra! Ha van routered, ezt ki kell addig kötni, a többit meg majd dchard mondja, én nem kontárkodok bele! :)

Modem vételhez még...
Ha még nincs eldöntve, én személy szerint a D-LINK DSL-360R T1 verzióját ajánlanám! Ez újabb modell, a régihez semmi köze nincsen a nevén kívül, és talán most ez a legolcsóbban beszerezhető jó modem! Különös ismertetőjele, ami alapján a régitől elsőre meg lehet különböztetni, hogy fekete színű, mint a DSL-32x széria!

[ Szerkesztve ]

(#1616) Szajo válasza Intruder2k5 (#1615) üzenetére


Szajo
őstag

Szia, köszi a választ! Hát nekem nem kell túl sok túlspilázott dolog bele. Stabil legyen 10-15megára de akár többre is. (Ha meg Router és modem egyben, akkor még annyi hogy wifi legyen rajta)
50-100mb net soha nem lesz rákötve ezt garantálom, szóval 10mb , max 15mb ami átfutna rajta! Egyébként erre a célra milyen modemet/modemroutert ajánlanátok? A keret max 10ezer!

Szerk: (Ja közben megelőztél :D, de azért ajánlhattok még többet )

[ Szerkesztve ]

(#1617) Szajo


Szajo
őstag

Egyébként ez a modemrouter jó?
TP-Link ADSL2+ Ethernet/USB Modem Router
TD-8817
; vagy ez TP-Link ADSL2+ Modem Router
TD-8816
?

(#1618) dchard válasza Szajo (#1617) üzenetére


dchard
veterán

Router-modem kombót nem ajánlunk több okból sem.

Egyébként a tplink 8810 modem az amiben biztosan Broadcom van.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1619) Szajo válasza dchard (#1618) üzenetére


Szajo
őstag

Mik azok az okok azt szabadna tudnom?

(#1620) p0rn


p0rn
tag

Gratula :)

Megbízhatóságom: http://prohardver.hu/tema/kivel_erdemes_uzletelni_topic/keres.php?stext=p0rn&submit=

(#1621) Hanix


Hanix
csendes tag

Sziasztok!
Új vagyok itt a fórumon, muszáj volt regisztrálnom, mert totál elakadtam.
Van egy DLink DSL-380T modemem, ami kb. 3 éve üzemel"t" :(( bridge módba beállítva, mögötte egy DLinkDIR-655-ös routerrel.
Az utóbbi időben elég gyakran előfordult, hogy megszakadt a net kapcsolatom.
"Okosan" gondoltam rátolok egy firmware frissítést, hátha segít rajta. (Persze a témával kapcsolatos blogokat akkor még nem olvastam).
A firmware-t persze a modem webes felületén kersztül töltöttem fel, ki is nyírta rendesen.
Több napos keresgélés és próbálkozás után ott tartok, hogy sikerül ugyan az eredeti gyári vagy egy Routertech-es firmware-t feltolni az RRT-vel, de utána is csak ftp-n keresztül érem el a modemet, a http kapcsolat nem él, nem tudom konfigolni. Hiába pingelem a 192.168.1.1-et, nem látja.
A modemben egyébként a 4 db 1000 microfarados kondenzátor szépen megpúposodott és a tetején már egy ki barna cucc is kifolyt, köszönhetően az elégtelen hűtésnek.
Először cseréljem a kondikat és utána próbálkozzam tovább valamilyen szoftveres megoldással vagy kuka?
Valaki (esetleg dchard???), tudna valamilyen útmutatást adni hogyan tovább?

Előre is köszönöm: Hanix

(#1622) dchard válasza Hanix (#1621) üzenetére


dchard
veterán

Ha púpos a kondi, akkor egyértleműen először kondicsere nem is áratnám tovább így. És ne feledd: ilyenkor az összes kondi cserés nem csak az ami púpus.

Nekem 380T-m megy mindkét firmware-rel rendesen, bár én routertech-vel használom az sokkal jobb.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1623) Hanix válasza dchard (#1622) üzenetére


Hanix
csendes tag

Köszi a tanácsot! :)
Egyébként annak mi lehet az oka, hogy ftp-n elérem (open 192.168.1.1 majd adam2/adam2), a http meg nem megy?
(Asszem az RRT logokban láttam valami olyasmit, hogy a http daemon nem fut).

Ha az mtd3 rész sérült, és nincs meg a gyári alap, akkor hogyan lehetne visszatölteni?
Nem tudom, hogy a firmware frissítés ezt is érinti-e vagy csak az mtd4 részre ír?

Kicsit zavaros számomra még ez a téma. Nem vagyok otthon a Linux-ban.
Üdv: Hanix

(#1624) dchard válasza Hanix (#1623) üzenetére


dchard
veterán

Általam készített videó:

http://www.youtube.com/watch?v=-k9V3zL3PJ8

Azért van ez, mert a modem vészvisszaállító (failsafe recovery) módban marad valószínűleg a hibás és vagy nem bootoló firmware miatt.

Én azt ajánlom a videó alapján töltsd fel rá a legfrissebb routeretch firmware-t és használd boldogan.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1625) poostibi


poostibi
csendes tag

Sziasztok!

Valaki hozzáértő segítségét szeretném kérni, ugyanis már lassan 3 éve 2 Mb-es netem van és ebből egy éve 5 megásra fizetek elő. A szolgáltató azt mondja, hogy a garantált 1 Mb megvalósul, úgyhogy nem lehet egy szavam sem, holott ha tudom, hogy csak 2 megát bír a vonalam, akkor eleve nem is fizetek elő náluk.
Azt szeretném kérdezni, hogy valóban ennyi a vonal maximuma, vagy csak le akartak rázni, ugyanis teljesen laikus vagyok ebben a témában.

Status: Showtime
Retrain Reason: 0
Max: Upstream rate = 1124 Kbps, Downstream rate = 4160 Kbps
Channel: INTR, Upstream rate = 256 Kbps, Downstream rate = 1920 Kbps

Link Power State: L0
Mode: G.DMT
Trellis: ON
Line Status: No Defect
Training Status: Showtime
Down Up
SNR (dB): 19.5 24.0
Attn(dB): 42.0 26.0
Pwr(dBm): 19.0 12.3
G.dmt framing
K: 61(0) 9
R: 0 0
S: 1 1
D: 1 1
Counters
SF: 274231 274237
SFErr: 13 0
RS: 0 0
RSCorr: 0 0
RSUnCorr: 0 0

HEC: 9 0
OCD: 0 0
LCD: 0 0
Total Cells: 21110752 0
Data Cells: 179902 0
Drop Cells: 0
Bit Errors: 0 0

ES: 35 0
SES: 0 0
UAS: 28 0
AS: 4662

INP: 0.00 0.00
PER: 1.75 1.75
delay: 0.25 0.25
OR: 32.00 32.00

Bitswap: 0 0

Total time = 3 hours 41 min 52 sec
SF = 779034
CRC = 39
LOS = 0
LOF = 0
ES = 35
Latest 1 day time = 3 hours 41 min 52 sec
SF = 779034
CRC = 39
LOS = 0
LOF = 0
ES = 35
Latest 15 minutes time = 11 min 52 sec
SF = 41890
CRC = 2
LOS = 0
LOF = 0
ES = 2
Previous 15 minutes time = 15 min 0 sec
SF = 52923
CRC = 4
LOS = 0
LOF = 0
ES = 3
Previous 1 day time = 0 sec
SF = 0
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
15 minutes interval [-30 min to -15 min] time = 15 min 0 sec
SF = 52982
CRC = 6
LOS = 0
LOF = 0
ES = 4
15 minutes interval [-45 min to -30 min] time = 15 min 0 sec
SF = 52923
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
15 minutes interval [-60 min to -45 min] time = 15 min 0 sec
SF = 52923
CRC = 1
LOS = 0
LOF = 0
ES = 1
Showtime Drop Reason: 0
Last Retrain Reason: 0



A válaszokat előre is köszönöm!

[ Szerkesztve ]

(#1626) dchard válasza poostibi (#1625) üzenetére


dchard
veterán

Kérlek készíts egy képet a DSL settings menüpontról is, hogy lássuk miként állnak a beállítások.

Ezzel a vonallal valami nagyon nem stimmel. Megkérdezhetem, hogy melyik település ez?

A Kossuth rádió olyan mértékben zavar, amilyet még nem láttam, ráadásul baromi hosszú a lefutása. Ez alapján azt mondanám a Solti adó mellett lehetsz...

A lényeg, hogy először mindenképpen nézd át a házban/lakásban a telefonhálózatot és írd le, hogy mit tapasztalsz. A legjobb az volna, ha rajzot is készítenél, hogy értsük mi merre.

A többit a beállítások és a rajz megnézése után fogom mondani, de annyit elárulok, hogy ebből a vonalból simán ki kellene hogy jöjjön az 5mega, és az is látszik, hogy a szolgáltató NEM 5megás profilt állított be. Első korben kérni kell, hogy a profilt az 5megásnak megfelelően állítsák be, mert ez nem annyi. Ha azt mondják, hogy nem lehet akkor hazdunak, és mondd hogy saját felelősségre is kéred az 5megás beállítást, pláne ha annyiért fizetsz.

Dchard

[ Szerkesztve ]

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1627) poostibi válasza dchard (#1626) üzenetére


poostibi
csendes tag

Ilyen gyors reakcióra nem is számítottam :) Valóban solti vagyok, ezt elfelejtettem említeni
Rajzra lehet, hogy nem lesz szükség, ugyanis az egész úgy néz ki, hogy föld alatt van elhúzva a ház faláig a kábel, ott nagyjából 2 méter magasan van a bekötési pont. a bekötési ponttól cirka 1,5 méter hosszú telefonkábelen (előreszerelt kábel egyik csatiját levágtam,) van behúzva, és közvetlenül a fal mellett van rákötve a modem. Az eredeti T-home bekötés kb. 5 méter hosszú kábel volt(ezen sem volt jobb a vonal), ezt megpróbáltam lerövidíteni.

Íme a DSL settings

(#1628) Hanix válasza dchard (#1624) üzenetére


Hanix
csendes tag

Köszi, már párszor végigcsináltam a videód alapján, de amikor végez a firmware frissítéssel, a modem újraindulása után elérhetetlen lesz. No ping, http, csak ftp elérés.
Lehet hogy a kondik cseréje után oldódik csak meg a probléma, vagy kivágom a kukába és veszek helyette egy 321B-t.
Hanix

(#1629) poostibi válasza poostibi (#1627) üzenetére


poostibi
csendes tag

Közben felhívtam az ügyfélszolgálatot, és azt állítják, hogy 5 megabites csomag van aktiválva, vagyis, hogy ők nem korlátoznak. Tenet a szolgáltató, és T-homeos területen szolgáltatnak. Az elképzelhető, hogy a Tések vették vissza a sávszélt? Egyébként Teneték azt tanácsolták, hogy két különböző időpontban a speedtest.net oldalon mérjek sebességet, és küldjem el a supportjuknak... A szépséghiba az, hogy csak munkanapokon 10-18ig van ügyfélszolgálat.

[ Szerkesztve ]

(#1630) Szajo


Szajo
őstag

Sziasztok, vettem egy TP-Link TD-W8101G routermodemet és nem tudom behangolni rá az internetemet... miaz a VPI VCI? Hogy állítsam be hogy jó legyen nem tudnátok segíteni?

(#1631) dchard válasza Hanix (#1628) üzenetére


dchard
veterán

Utóbbival biztosan jobban jársz.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1632) dchard válasza poostibi (#1627) üzenetére


dchard
veterán

És végig a faluban földkábel van, csak az a pár méter van a föld fölött? Elképesztő, el is rakom a gyűjteményembe ezt a képet, tankönyvi eset.

A beállításoknál a target margint állítsd vissza 100-ra, a vivőkizárást pedig kapcsold ki. Esetleg megpróbálhatnád ADSL2+ helyett ADSL2 módba állítani a modemet.

Valaki biztos, hogy nem jól állított be valamit és ez a T-Home lesz ha az ő hálózatán jön a cucc. 19dB-s SNR margin lefelé csak akkor lehet. Szóval a T-Home sara. Sebességet nem kell mérni, mert látszik, hogy 2mega sincs a letöltési irányod, és a feltöltési sincs 512kbit, pedig mindkét irányban van még tartalék a vonalon.

Ez a profil rosszul van beállítva az tuti.

Dchard

[ Szerkesztve ]

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1633) poostibi válasza dchard (#1632) üzenetére


poostibi
csendes tag

Köszönöm szépen a segítséget mester :R
Akkor most futtatok egy 8 órás diagnosztikát DMT-ben, és holnap reggel elküldöm Tenetéknek, hátha ők tudnak valamit intézni.
Még egyszer nagyon köszönöm a segítséget. Tényleg csinálnod kellene egy nyilvános Paypal számlát ahova törleszthetnénk :)

(#1634) dchard válasza poostibi (#1633) üzenetére


dchard
veterán

Figyelj ezt a Tenetet próbáld partnerként kezelni. A leveledben írd meg, hogy tisztán látszik: ez a 2megás előfizetéshez tartozó profil mivel a feltöltés sincs meg (pont a fele) és hogy jelezzék a T-Home-nak, hogy a portod rosszul van beállítva.

Mielőtt a DMT-s monitorozást csinálod, feltéltenül állítsd vissza a margint 100-ra a vivőkizárást meg kapcsold ki.

Illetve próbaképpen berakhatnád ADSL2 módba ADSL2+ helyett. Tipp: ilyenkor eltarthat akár 10-15 percig is, míg rájön a közpnti oldal, hogy módot váltottunk. Viszont ha 15 perc után sem áll szinkronba, akkor rakd vissza ADSL2+-ra (bár látszik, hogy G.DMT módban fut a modem).

Esküszöm nálad elgondolkodtam azon, hogy hiába csak pár méter kábel van, nálad érdemes lenne árnyékoltra cserélni és nem az átadási ponttól, hanem a föld felett rögtön. Azt nézd már meg légyszíves, hogy az átaádsái pontnál a kábel ami jön a földből árnyékolt-e, mert ha igen, akkor a meglévő telefonvezeték cseréje SFTP-re és a megfelelő földelés jelentősen csökkentheti a zavarást amit jó lenne legalább mérsékelni. Ez nem egy nagy beruházás, pár száz forintból megúszható.

Normál esetben ennek semmi értleme, de a Solti adó 2000kwatt teljesítménnyel sugároz, és ilyen közelségből akár néhány méter árnyékolatlan vezeték is brutális mennyiségű zajt szed össze. Ebben az esetben azt is el tudom képzelni, hogy a föld alatt lévő tözskábel is szedi össze a zajt, mert az alacsony freki ilyen mélységben simán képes a föld alá hatolni.

Dchard

[ Szerkesztve ]

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1635) dchard válasza dchard (#1634) üzenetére


dchard
veterán

Ja igen és a DMTs monitozorás után kérlek csináld meg ugyanúgy a képeket és az Info gomb kimenetét is másold be úgy mint az első hozzászólásban.

Többieknek érdekesség:

Tessék megfigyelni, hogy hiába zajos a vonal, nincs se interleaving, se hibajavítás, semmi. Ez azért van, mert lekorlátozták a profil sebességet, emiatt magas a margin és az alközpont azt hiszi: fasza a vonal. Ha visszakpja az 5megás profilt és leesik a margin 10dB körülire, akkor be fog kapcsolni az interleaving is meg a hibajavítás is, amitól robosztusabb lesz a vonal. Ezért van az, hogy a szakadó vonalakat nem érdemes és nem is lehet túltartalékolással megoldani. Ha egy vonal 12-13B-s marginnál is szakad ott más probléma lesz amit ki kell vizsgálni, és nem lerakni az elfőizetőt lassabb csomagba mert ez lesz az eredmény (bár itt nem szakad a vonal): ellentétes hatást érünk el.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1636) Ponge


Ponge
csendes tag

Hy!

Én a D-ink DSL-360T modememben szeretném frissíteni a firmware-t, hogy ADSL2+ kompatibilis legyen. Innen: ftp://ftp.dlink.hu/dsl/dsl-360t/driver_software/

melyik fájlt kell ehhez leszedni?

Ponge

(#1637) poostibi válasza dchard (#1634) üzenetére


poostibi
csendes tag

Köszönöm szépen még egyszer, hogy foglalkozol a problémámmal, sajnos nekem úgy tűnik, hogy Te még többet törődsz ezzel a dologgal, mint a saját szolgáltatóm. Amúgy már reggel elküldtem a reklamációt, de nem voltam velük szemben "támadó", ha erre gondoltál.
Tegnap este még kicseréltem a telefonkábelt egy sodrott réz vezetékre (sajnos árnyékoltat nem találtam) a diagnosztika előtt. A föld alól jövő kábel fém csőben van elvezetve, és a szabadon levő részt (mivel nem árnyékolt a kábel) egy fém gégecsőbe bújtattam még anno (nem tudom, hogy számít-e, de csak ilyen házi barkács jellegű a megoldás).
Íme az eredmény:

Status / DSL information

Status: Showtime
Retrain Reason: 2
Max: Upstream rate = 1164 Kbps, Downstream rate = 7008 Kbps
Channel: INTR, Upstream rate = 256 Kbps, Downstream rate = 1920 Kbps

Link Power State: L0
Mode: G.DMT
Trellis: ON
Line Status: No Defect
Training Status: Showtime
Down Up
SNR (dB): 28.7 25.0
Attn(dB): 41.5 25.0
Pwr(dBm): 19.1 12.3
G.dmt framing
K: 61(0) 9
R: 0 0
S: 1 1
D: 1 1
Counters
SF: 782162 782123
SFErr: 1 6
RS: 0 0
RSCorr: 0 0
RSUnCorr: 0 0

HEC: 1 1
OCD: 0 0
LCD: 0 0
Total Cells: 60211865 0
Data Cells: 16493 0
Drop Cells: 0
Bit Errors: 0 0

ES: 15 0
SES: 11 0
UAS: 25 0
AS: 13297

INP: 0.00 0.00
PER: 1.75 1.75
delay: 0.25 0.25
OR: 32.00 32.00

Bitswap: 0 0

Total time = 8 hours 23 min 39 sec
SF = 1774010
CRC = 1006
LOS = 4
LOF = 15
ES = 15
Latest 1 day time = 8 hours 23 min 39 sec
SF = 1774010
CRC = 1006
LOS = 4
LOF = 15
ES = 15
Latest 15 minutes time = 8 min 39 sec
SF = 30503
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Previous 15 minutes time = 15 min 0 sec
SF = 52982
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Previous 1 day time = 0 sec
SF = 0
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
15 minutes interval [-30 min to -15 min] time = 15 min 0 sec
SF = 52923
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
15 minutes interval [-45 min to -30 min] time = 15 min 0 sec
SF = 52923
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
15 minutes interval [-60 min to -45 min] time = 15 min 0 sec
SF = 52982
CRC = 1
LOS = 0
LOF = 0
ES = 1
Showtime Drop Reason: 2
Last Retrain Reason: 2




Ilyen settings-szel:

és a bekötés:

[ Szerkesztve ]

(#1638) dchard válasza Ponge (#1636) üzenetére


dchard
veterán

Nekem ezzel ment:

ftp://ftp.dlink.hu/dsl/dsl-360t/driver_software/DSL-360t_fw_revALL_20060220_ALL_eng_20060220.zip

De én elgondolkodnék a Routertech megoldásán is, mivel sokkal jobb mint a gyári szoftver, és frissebbek a DSL és ATM meghajtók is, van belőle Annex A és Annex B is szóval sokkal jobb.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1639) dchard válasza poostibi (#1637) üzenetére


dchard
veterán

Ez a kép érezhetően sokkal jobb mint korábban volt, menni fog ezen az 5mega szépen.

Vivőkizárást fogunk csinálni, de nem akkorát mint korábban volt.

A bekötésnél: ha jól értem, akkor a piros-fehér vezeték jön a föld alól gégecsőben a fekete drót az meg megy a modem felé?

Az a fekete kábel az teljesen csereérett. Megmondom én mit csinálnék:

1. Ezt a kötődobozt leraknám a földhöz minnél közelebb de úgy, hogy ne tudjon beázni.
2. Vennék SFTP kábelt (falit) és azt a fekete szutykot kicserélné arra egészen a modemig (ha jól értem nincs telefon vagy más szolgáltatás, így se szűrő se elosztás se toldás nem kell).
3. A bejövő telefonvezetéket az SFTP-vel forrasztanám abban a kötődobozban, az ilyen kültéri kötések simán eloxidálódnak, növelik a csillapítást.
4. Az SFTP végére felkrimpelni egy Rj11 telefoncsatit és rögtön tolni a modembe.

Egy valami kérlek még meg: a DMT-ben a jobb oldalon lehet parancsot megadni. Arra kérlek, hogy ott add ki az alábbi parancsot:

adslctl info --SNR
és
adslctl info --QLN

és ennek a kettőnek a tlejes kimenetét küldd el nekem privátban. Ez alapján mondok neked vivőkizárásra egzak értékeket.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1640) Szajo


Szajo
őstag

Sziasztok!
Nos lenne több féle problémám is...
Kezdem az elejéről:
5megabites internettel rendelkeztem a GTS Datanetnél kb 5 évig, most felkerestek a hűség miatt egy ajánlattal, így emelték 10megabitre. Na most ezt már ilyen távból valszeg nem nagyon bírja a kis D-Link DSL-360R (Sima ADSL) mivel most hogy emelték, a válaszidőm bármilyen speedtestnél 32ms 15ms helyett, és a 10megabit helyett is csak 8megabit van. Sosem volt gond a GTSnél, szóval nagy valószínűséggel a modemmel lesz a gond.

Milyen modemet lenne érdemes vennem, tutti 10megás lesz a netem még egy jó ideig! Nekem főbb dolgok:
-Legyen stabil, mivel naponta 20-24 órát is megy a gép úgy, hogy töltök fel/le (Torrent)
-Akkor már ugye legyen Torrentezésre/töltögetésre is stabil, és gyors!
-Ne szakadjon, ne ingadozzon a net!
-Maximum 10ezer (+- 1-2ezer) legyen az ára

(Valamint a mostani DSL-360R modemem adminfelületére nem tudok belépni, 192.168.1.1 el nem jön össze ebben nem tudnátok segíteni?)

(#1641) dchard válasza Szajo (#1640) üzenetére


dchard
veterán

A mostani modemed milyen színű? Azért fontos, hogy tudjuk a régi vagy az új 360R-ed van-e?

Ha fekete színű, akkor nem kell cserélni. Ha szürke, akkor:

Dlink 360R T1E (fekete) <-- ezt könnyű beszerezni, minden T-Pontban van kb. 6.000 bruttóért. Fontos, hogy a vásárlásnál ellenőrizd, hogy a T1E verziót kapd (fekete) és ne a régiek közül amik szürke/zöld színűek.
Dlink 321B (fekete)
Vagy a TPlink 8810 (fekete)

A 360R T1E (fekete) modemre fel lehet rakni az általam írt szoftvert és lehet vele vonaldiagnosztikát, finomhangolást csinálni. Ez erősen ajánlott, mert akkor tudunk is mondani valamit, hogy mi a helyzet, ha elkészítetd a vonaldiagnosztikát (korábbi hozzászólások a képekkel, szöveggel).

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1642) poostibi válasza dchard (#1639) üzenetére


poostibi
csendes tag

Elküldtem a pm-et. Köszönöm a tippeket, most valószínűleg hétfőig a kábelt sem tudom beszerezni, és nagy valószínűséggel a szolgáltató sem fog mozdulni a sávszélesség korlát ügyében.

(#1643) Ponge válasza dchard (#1638) üzenetére


Ponge
csendes tag

Köszönöm. Ez a "Routertech megoldása" pontosan micsoda? Külső fejlesztésű firmware? Ebből a DSL-360T-hez való fájlt hol találom? Gondolom az is ADSL2+ kompatibilis. T-Home-os netem van, ahhoz Annex A vagy B kell?

[ Szerkesztve ]

(#1644) Ponge válasza dchard (#1638) üzenetére


Ponge
csendes tag

Illetve másik fontos kérdés: a D-Link ftp-ről leszedett firmware pakkban németül van a használati utasítás. Angolul ez hol érhető el?

(#1645) dchard válasza Ponge (#1643) üzenetére


dchard
veterán

Itt a link a videóhoz:

http://www.youtube.com/watch?v=-k9V3zL3PJ8

Illetve a letöltési oldal:

http://www.routertech.org/viewtopic.php?f=23&t=5202

Regisztrálni kell, hogy le tudd tölteni.

A videóban benne van, hogy hogyan kell detektálni a megfelelő verziót:

Ha adam2 bootloadered van akkor ez kell: File comment: 1-Port non-wireless (Adam2 bootloader).

Ha PSP bootloadered van akkor ez: File comment: 1-Port non-wireless (psp bootloader).

A lényeg, hogy a letöltött file-ban van Annex A és Annex B firmware is ráadásul ebből van 2 és 4megás is. Azt, hogy mekkora kell a videóból szintén ki tudod deríteni (jellemzően a 2megás), Magyar Telekom területen pedig Annex B verzió kell.

Felrakod és már lehet is használni.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1646) Nite válasza dchard (#1645) üzenetére


Nite
őstag

ismet az One minden tiszteletem, Nagyuram! :C

[ Szerkesztve ]

Paid my dues!

(#1647) poostibi válasza poostibi (#1642) üzenetére


poostibi
csendes tag

Ez lett a vége a BERT-nek

Most már csak a T-home-ot kell megvárnom. Remélem csinálnak valamit, egyszer már voltam kábeles és nem szeretnék visszamenni. Olyan, mintha direkt szívatnának. 3 nappal ezelőtt 2,2 megabit volt a letöltési sebességem, tegnap és ma már csak 1,6. Lehet, hogy a tegnapi reklamációmra volt ez a válaszlépés. Azt gondolhatták, hogyha visszavesznek a sebességen, akkor megszűnik a probléma. De könyörgöm nekem nem szakadással volt bajom...

(#1648) dchard válasza poostibi (#1647) üzenetére


dchard
veterán

Az eredmény szerint nincs mérhető bithiba ez remek.

Remélem ezt tisztáztad a telekommal is, hogy nincs szakadásod hanem a sebességet nincs meg. Azt nem mondtad nekik hogy hibásan van a profil beállítva a porton? Csinálsz képeket amostani 1.6 megáról? Megnézem változtt-e valami.

MOD: most jövök rá, hogy BERT teszt közben csökken a sebesség mivel a teszt maga is forgalmaz. Bakker majdnem benéztem :)

A modem nyitólapján a Current line speed az amit nézni kell, ha az változik akkor változik a tényleges sebességed is.

Dchard

[ Szerkesztve ]

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1649) poostibi válasza dchard (#1648) üzenetére


poostibi
csendes tag

Igen, azt hiszem, hogy érthetően elmondtam nekik, hogy a baj a letöltési sebességgel van. Tulajdonképp csak láttam a korábbi hozzászólásokban, hogy Telekomék többnyire azt hiszik, hogy a sávszélesség csökkentése "meggyógyít" minden hibát. A current line speed 1920 kbps-t mutat, kb tegnap délután állt be erre az értékre, miután beszéltem az ügyfélszolgálattal. 3 nappal ezelőtt viszont még nem tudtam, hogy milyen jó kis firmware-t dobtál össze(a DMT-t sem ismertem), úgyhogy az akkori beállított line speed-et nem mértem. Monitorozni csak éjjel tudok megint, most lesz egy kis séta a temetőbe. Mindenesetre tényleg hálás vagyok a segítségért. :R

(#1650) Szajo válasza dchard (#1641) üzenetére


Szajo
őstag

Szürke színű van, gondolom ezért nem bírja a 10megásat nem de? Egyébként A D-Link 380T az nem jó? De a 360R T1 et is beszerzem ha jó, és teljesen megbízható csak fölösbe nem akarom megvenni.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.