Hirdetés

2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1001) D@ni88 válasza g.gergo (#1000) üzenetére


D@ni88
addikt

beviteli mezők?
Megnéztem, telefon van, de dsl nincs... néztem 0 SNR...
szűrővel szűrő nélkül.

Volt egyszer hogy szakadt a telefonvonal, és kijött a szerelő, megkérdezte, hogy van e internet, akkor még kábelnet volt. Ezért kikötött pár vezetéket, ha jól emlékszem.
szval ebből szerelő lesz :U

(#1002) balogh0211


balogh0211
csendes tag

Sziasztok!

Segítség kellene. 321B modem gyári firm-vel, + router. Mióta lecseréltem a 360R-t tökéletesen ment a 15M-s netem. A nejem kitalálta, hogy tegyük át a telefont egy másik szobába. Mivel ott jön ki a falból a telefonvezeték, belementem. Aljzatot leszedtem, ami eddig a szgép asztal mögött volt, és új tel.vezetéket húztam a modemig. Mivel az aljzatban nincs érdemi alkatrész először gondoltam ki is hagyom. Bejövő vezetékre csatlakozó, az bele a szűrőbe. Szakad a net, modemen negyed- fél óránként elalszik a dsl led majd újra csatlakozik. Bejövő vezetékre új csatlakozó és a két ér felcserélése, de nem változott semmi. Aljzat visszakötése a szűrő elé és az erek cserélgetése az aljzatban, nem segített. Másik vezeték a szűrő és az aljzat közt ill. a szűrő és a modem között, de így sem jó. Van azért, hogy néha elmegy 1-2 órát is szakadás nélkül, de ez ritka. Mivel tudnám kideríteni, hogy mit cseszhettem el?

Előre is köszönöm.

[ Szerkesztve ]

(#1003) dchard válasza balogh0211 (#1002) üzenetére


dchard
veterán

Kösd a modemet közvetlenül a lakásba/házba bejövő érpár végére elosztó, szűrő, minden nélkül, csak a modem legyen a hálózaton. Ha így is szakad, akkor szolgáltatói hálózatban van a hiba. Ha nem szakad, akkor valahol a vezetékezésben van a gond lakáson belül.

Vezetékezésnél lakáson belül minimum UTP az elvárt minőség, a lapos telefonvezetékeket el kell felejteni, szedik össze a zajt. Az UTP-nél komolyabb az sFTP kábel alkalmazása, itt már érpáronként és érnyolcasonként is van árnyékolás (amiket ugye érdemes mindkét végén megfelelő föld vezetékhez csatlakoztatni).

Jut szembe: azért egy spektrumkép nem volna rossz, ezt a gyári 321B-vel OrbMT-vel tudsz készíteni.

Dchard

[ Szerkesztve ]

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1004) balogh0211 válasza dchard (#1003) üzenetére


balogh0211
csendes tag

Szia!

Bár olvasgatom az írásaidat, még nem sikerült működésre bírnom az OrbMT-t. A hálókártya beállítás megvolt, de nem tudom milyen modem típust állítsak. IP, név, jelszó beállítás megvolt, de állt. azt írja ki, hogy nem sikerült csatlakozni vagy a keresett gép nem található. Mit csinálok rosszul?

(#1005) balogh0211 válasza dchard (#1003) üzenetére


balogh0211
csendes tag


Közben a T-Home fórumán megtaláltam az egyik írásodban a beállítást.

[ Szerkesztve ]

(#1006) dchard válasza balogh0211 (#1005) üzenetére


dchard
veterán

Ez a vonal eléggé rendben van eltekintve attól az 1-2 beszakadástól, de azokat el lehet tüntetni vivőkizárással (persze nem a 321B eredeti szoftverével, hanem az enyémmel). Egyébként szerintem ezt a két tüskét is a lakásban szedi össze a cucc.

Mivel elég kicsi a DL SNR margin, előfordulhat, hogy ez a két zajosodás bizonyos időközönként megerősödik, vagy több vivőt is érint, és emiatt szakad a cucc.

Én azt gondolom, hogy ezt a vonalat jó eséllyel ki lehet maxolni (asszem 18.500-as lefelé szinkron a maximum ennél a csomagnál), csak rá kell szánni az időt a megfelelő beállításra.

Ezt a mérést rögtön az átadási ponton mérted, vagy ott ahol a modem eddig is volt?

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1007) Voice24 válasza dchard (#988) üzenetére


Voice24
őstag

Bejelentettem hibára a dolgot. Első körben vonali ellenőrzést végeztek, áramtalanítanom kellett a modemet. Aztán egyből mondta az úr, hogy központi hiba van, fel is vette a hibajegyet. Nem tudom, mi alapján tudta így megállapítani, nem értek hozzá, de megnyugtató, hogy valóban van hiba, és az nem nálam van. Így még jobb is, mert hozzám nem is jönnek ki, nem kell itthon lennem emiatt.
Nagyon remélem, hogy tényleg meg tudják oldani.

(#1008) Voice24 válasza Voice24 (#1007) üzenetére


Voice24
őstag

Nem tudom, központilag mit tudtak állítani (mert a helyi kisközpontba biztos nem ért ki szerelő 5 perc alatt) de nálam ugrásszerű javulás történt. A mostanában mért 8,3-8,7 közötti sebesség helyett kapásból 11,3 megát mértem, gyorsan megnéztem a vonalképet, mintha az is megjavult volna.
Nem tudom, mit tanácsolsz, ha valóban jó lesz a vonalam, próbáljam meg megszüntetni azt a vivőkizárást is? Vagy az ott nem oszt, nem szoroz?

Íme a mostani kép:

(#1009) balogh0211 válasza dchard (#1006) üzenetére


balogh0211
csendes tag

Ott ahol eddig is volt.

(#1010) Voice24 válasza Voice24 (#1008) üzenetére


Voice24
őstag

Megint magamnak válaszolok, csak pillanatnyi fellángolás volt a délutáni jó kép. Most ugyanolyan sz.r, mint amilyen mostanában szokott lenni. Megint csak az az észrevételem jött be, ami már múltkor is, hogy kisebb-nagyobb áramtalanítás után, frissen felépülve nagyon jó tud lenni a vonal, de ez hamar el is romlik.
Mindegy, 72 órás határidőt mondtak, kíváncsian várom a dolgot.
Hozzáteszem, egy telefonos berkekben jártas rokon azzal biztatott, hogy biztosan a "matáv" hálózatban illetve a központokban kell keresni a hibát, és ne is várjak túl sokat, mert nem fogják megjavítani. Ahhoz túl sok dolgot kellene a környékben fejleszteni, és ezt nem fogják megtenni. Várhatóan majd lejelentik, hogy kész a javítás, aztán én meg reklamálhatok tovább, és maximum visszatesznek az alap csomagba, technikai okokra hivatkozva.
Nagyon remélem, nem lesz igaza.

(#1011) dchard válasza Voice24 (#1010) üzenetére


dchard
veterán

A linkelt kép pedig még az eddigi "jó" képeidhez képest is sokkal jobb.

A vivőkizárást ne szüntesd meg, mivel az a 3-4 vivő most is rossz.

Azt, hogy hiba van, 1 perc alatt meg tudják nézni, hiszen látják, hogy az elmúlt néhány napban rengetegszer szakadt a vonalad. Ezt a rendszer adatbázisban rögzíti, amit akár a műszaki ÜFSZ is le tud kérni.

A szakadások általában este a csúcsidőben jelentkeznek? Vagy van valamilyen periodicitása a dolognak, pontosan be lehet határolni, hogy mely időszakban szokott szar lenni? Vagy csak áramtalanításhoz köthető?

Ha nem köthető csúcsidőhöz, akkor porthibára gyanakszom, ezt egyszerűen lehet orvosolni úgy, hogy átraknak másik portra. Ha viszont nem ez, akkor végig kell vizsgálni a vezetékezést, minden egyes nagyelosztónál, esetleg póznán, ha nem földkábel van.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1012) Voice24 válasza dchard (#1011) üzenetére


Voice24
őstag

A szakadások teljesen véletlenszerűek, nem köthetők semmilyen időszakhoz. Mostanában kora reggel is be van kapcsolva a gép egy kis időre (fiam Travianozik), és bizony volt, hogy reggel fél 7-kor is leállt a net. Az meg ugye véletlenül sem nevezhető csúcsidőszaknak.
Viszont az érdekes, hogy a szép képeim mind áramtalanítás után készültek.

(#1013) dchard válasza Voice24 (#1012) üzenetére


dchard
veterán

Ez még inkább a porthibát erősíti. Persze előfordulhat még, hogy egy párásodó/beázó kötés a ludas, netán egy részben szakad vezeték a szélben való lengéstől hol megadja magát, hol nem.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1014) essexboy válasza dchard (#1013) üzenetére


essexboy
HARDVERAPRÓD

Szia!

T-home-os 15Mb-os netem van, egy ideje ismerősnél kellett a modem, és én addig szerváltam egyet magamnak és a vonal szakadása megjavult (kölcsönben van egy Dlink 360T - tudom nem bírja a 15Mb-et, csak fw frisítéssel, de mivel nem az enyém, nem bántom) Ezek után gondoltam veszek egy új modemet. Melyiket javasolnád a fw-d által támogatottak közül?

Router: TP-Link TL-WR1043ND

Üdv:
essexboy

[ Szerkesztve ]

essexboy

(#1015) Voice24 válasza dchard (#1013) üzenetére


Voice24
őstag

Ma hívott a szerelő, azt mondja, talált a vonalon is hibát, de eljönne hozzám is, mert szerinte itt is van gond. Holnap erre is sor kerül. Most néztem, a modem adatai alapján a maximális sebességem megnőtt, már 16 feletti, viszont a valós igencsak az 5 megás alapcsomag értéke, mind felfelé, mind lefelé, a sebességmérők is pontosan ezt adják. Nem tudom, a szerelő is le tud venni a sávszélből? Mert központilag továbbra is a 15 megás csomagban vagyok. A kép jól néz ki, viszont szakadásom délután is volt a modem szerint.

(#1016) dchard válasza essexboy (#1014) üzenetére


dchard
veterán

Én a bármelyik T-pontban beszerezhető D-Link 360R T1E -t ajánlom, természetesen a saját firmware-emmel.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1017) dchard válasza Voice24 (#1015) üzenetére


dchard
veterán

Téged lekorlátoztak a 15megás csomagról az 5megás csomagra.

Újabb bizonyíték a tipikus Telekomos problémamegoldásra, csakhát mint már annyiszor, most sem jött be. Ha egyébként vette volna a szerelő a fáradtságot és ránéz a vonal spektrumra (ha egyáltalán tudja mi az, netán értelmezni is képes a látottakat), akkor eszébe sem jutott volna ez a marhaság.

Mondd meg a szerelőnek, hogy észrevetted, hogy átraktak 5 megára. Természetesen kéred vissza a 15megás profilt, és jelzed, hogy így is szakad. Elmondhatod, hogy a hiba szothasztikusan (össze-vissza) jelentkezik, nem köthető csúcsidőhöz, ilyenkor a spektrum kép is látványosan elromlik. Mutathatsz is neki összehasonlító képeket, de ne lepődj meg, ha fingja nem lesz arról, amit látni fog.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1018) Voice24 válasza dchard (#1017) üzenetére


Voice24
őstag

Remélem, hogy ez csak időszakos korlátozás, mert holnap házhoz jön, és itt is megnézi a rendszert. Valamint a my-thome szerint továbbra is a 15 megás csomagban vagyok, és sms üzenetük szerint is holnapig felfüggesztették a javítást.
Amúgy közben rájöttem, hogy a szakadás nem szakadás lehetett, mert visszaszámoltam időben, és kb. akkorra esett, amikor még ténykedett a külső hálózaton a szerelő. Gondolom, az ellenőrzések közben biztos megszakította egyszer-kétszer a vonalat, akár a portnál is.
Mindegy, holnap délre okosabb leszek.

(#1019) pilot-csaba


pilot-csaba
csendes tag

Sziasztok!

Segítsetek megmagyarázni a következő jelenséget:
(a modemet nem nálam helyben, hanem egy ismerősömnél telepítettem)
+ Eddig 1.6-os fw verzió volt fenn. A pilot a 100-as vivő környékén volt, 23dB szakaszcsillapítás mellett SNR margin 6.8db (szinkronsebesség a névleges 18.591MHz)

+ Feltettem az 1.9-es fw-t. A pilot felmászott a 180-as vivő környékére, szerintem ezért megnőtt a mért és kijelzett szakaszcsillapítás +3.5 dB-vel, az SNR margin alig változott (csökkent 0.4 dB-t) változatlan szinkronsebesség mellett.

Biztos ami biztos, megnéztem egy másik modemmel is (szintén 1.9-es fw.) ugyanaz a helyzet. Többszöri újraindítás után változtak ugyan a paraméterek (szinkronsebesség, SNR margin), de a pilot helye nem.

Jól gondolom-e, hogy a kijelzett szakaszcsillapítás a pilotra vonatkozik? Az SNR marginra is igaz ez? Kikényszeríthető-e, hogy a pilot máshová kerüljön? Érdemes-e ezzel foglalkozni?

Köszi! Csaba

(#1020) dchard válasza pilot-csaba (#1019) üzenetére


dchard
veterán

Szia,

Sima ADSL-nél fix a pilot helye (96 lefelé), adsl2+-nál 8 vagy 10 vivőn is mehet a pilot.

Egyébként a pilotod tök jó helyen van ott is ahol van, hiszen közel 50dB rajta az SNR. A pilot fix 2 bites konstellációval megy, ami azt jelenti, hogy abból az 50dB-s SNR-ből több mint 40dB-nek el kellene tűnnie, hogy a piloton bithiba legyen. Ennek a valószínűsége erősen közelít a nullához (értsd: lottó 5-ösöd előbb lesz még akkor is, ha nem lottózol :) ).

Ebből is látszik, hogy elég jól túlbiztosították a pilot csatorna kódolását.

Én nem piszkálnám a helyedben, de ha kizárod azt a vivőt (vivőket) ahol a pilot van, akkor kínszenvedés után átmászik másik csatornára.

Ja és a pilot helyéhez semmi köze a fw verziónak. Azt az alközpont dönti el a channel estimation fázisában.

Dchard

[ Szerkesztve ]

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1021) pilot-csaba válasza dchard (#1020) üzenetére


pilot-csaba
csendes tag

Köszi a gyors választ!

Annak az okát keresem, hogy a fw. váltást követően a szakaszcsillapításom 23dB-ről 26.5dB-re nőtt. Én ezt a pilot áthelyeződésével magyaráznám. Jó az elgondolásom, hogy a szakaszcsillapítást a pilot-tal, annak diszkrét helyén méri az eszköz, és nem valamilyen átlagot képez.

(#1022) Voice24 válasza dchard (#1017) üzenetére


Voice24
őstag

Így legyen ötösöm a lottón, ahogy a rokon szaki megjósolta a "javítás" menetét. Ma megjött a szerelő, annyit csinált, hogy hozta a saját modemét (360R), és azzal az sm50b segítségével elemzett. Azon is ugyanazon a helyen látszik egy nagy vágás a képben, ahogy nálam is, és azt mondta, ezt kint, valamelyik oszlopon is látta. Visszatetette 15 megásra a csomagot, és az sm50b egyből mutatta, hogy szaporodnak a hibák. Az 5 megással annak beállítása után, közel 24 óra alatt nem volt szakadás. Azt mondta, átadja a továbbiakat a külső vonalasoknak, őhozzá csak a belső dolgok tartoznak. Hamarosan jött is egy másik szerelő, ő valami központon át teszteltette a vonalat, és megállapították, hogy rossz a vonal minősége, mert messze vagyok a központtól (ezt eddig is tudtam). Részükről ennyi volt, szerintük más gond nincs, csak a nagy távolság, és mindjárt javasolta is a kisebb csomagot (amit nem fogadtam el).

Mondjuk az igaz, hogy amíg most az 5 megásban voltam, 19 felett volt az snr margin, és amint visszaállították a 15-öst, egyből leesett 8-9 közé.
Ez van, javítani, pénzt rákölteni, fejleszteni nem akarnak, ha sokat reklamálok, tényleg leraknak a kisebb csomagba. Csak azt nem értem, miért kapcsolták be ezt a csomagot szeptemberben, a telefonomtól számítva egy órán belül? Akkor nem volt fontos az előzetes tesztelés, vonalellenőrzés? És hogyan tudott a bekapcsolás után két hétig stabilan, szakadás nélkül menni, majd azután pedig naponta több szakadást is produkálni?

Most amúgy ilyen, pont egy szakadás után:

(#1023) dchard válasza Voice24 (#1022) üzenetére


dchard
veterán

Természetesen nem igaz az, hogy szar a vonalad.

A pontos diagnózis az, hogy bizonyos véletlenszerű időpontokban a vonalad drasztikus romlást mutat, majd ez a romlás elmúlik minden ok nélkül. Az okot pedig nem óhajtják rendesen kivizsgálni.

5 megán azért nem szakadtál, mert a vonalad elég jó ahhoz, hogy még egy ekkora romlást is toleráljon.

Ajánlok egy kísérletet: mivel a zavartatásod a frekimenet első felében van, ezért állítsd át a modemet sima ADSL2 (tehát nem 2+) módba, az SNR margint hagyd 100%-on. A tippem az, hogy szakadni fog a vonalad (szakadna ez 5 megán is), mivel ebben a tartományban túl nagy a zavarás mértéke, ezért a gyári 6-10dB SNR tartalék már nem képes ezt tolerálni.

A lényeg, hogy kényszerítsd őket a hiba pontos feltárására:

1. port csere a DSLAM-nél. Ez a legegyszerűbb, és kizárható vele a porthiba.
2. Kötésvizsgálat: minden kötést a DSLAM és a lakás között át kell vizsgálni.
3. Törzsérpár-csere.

Továbbra is az a véleményem, hogy az általad készített "jó" és "rossz" spektrumképek közötti eltérés abnormális, és nem tekinthető az üzemszerű működés részének még csúcsidőben sem.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1024) essexboy válasza dchard (#1016) üzenetére


essexboy
HARDVERAPRÓD

Köszi szépen, meg is vettem a te fw-d fut rajta. Majd holnap kicsit átnyálazom a leírást az SNR, meg miegymás megértéséhez.

Egy kérdés: Hogyha NDSL-em van akkor fölösleges a szűrő előtte?

essexboy

(#1025) dchard válasza essexboy (#1024) üzenetére


dchard
veterán

Teljesen fölösleges.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1026) essexboy válasza dchard (#1025) üzenetére


essexboy
HARDVERAPRÓD

Oksa! Egyébként halottál esetleg olyanról hogy a Linksys E4200-as router DD-WRT-vel és ez a modem a te FW-del nem fért volna meg egymás mellett?

essexboy

(#1027) Voice24 válasza dchard (#1023) üzenetére


Voice24
őstag

Köszönöm a részletes választ. :R

(#1028) dchard válasza essexboy (#1026) üzenetére


dchard
veterán

Olyan nincs, hogy egy router és egy modem "nem szeretik" egymást. Amikor ilyet olvasok, mindig elfog a röhögés. :)

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1029) essexboy válasza dchard (#1028) üzenetére


essexboy
HARDVERAPRÓD

Örülök, hogy kellemes perceket okozhattam :DDD Akkor valami más probléma lesz, mert nem akartak együtt működni, nem tudom mi a hiba, de elvitte ismerősöm, hogy megnézze máshol is produkál-e ilyet. Konkrétan nem akart felcsatlakozni a netre a DD-WRT szoftverrel.

essexboy

(#1030) Voice24 válasza dchard (#1023) üzenetére


Voice24
őstag

Amúgy ha jól dereng, valami modul-cserét mintha emlegetett volna a szerelő. Nem tudom, ez milyen kapcsolatban van a porttal (talán egy és ugyanaz?), de - le is kopogom gyorsan - már 30 óra a dsl uptime. Néztem a képet, volt már szebb, de a sebességem az végre nem 8,5 körül, hanem 9,5 és 10 mega között jár, ma akármikor mérve. Ha így marad, már megérte bejelenteni. Ha visszaromlik, tényleg nem fogom őket békén hagyni.

(#1031) dchard válasza Voice24 (#1030) üzenetére


dchard
veterán

Mutathatnál új képet.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1032) Voice24 válasza dchard (#1031) üzenetére


Voice24
őstag

Friss, most reggeli kép. Nem mondható szépnek :U , de az uptime már 38 óra.

(#1033) dchard válasza Voice24 (#1032) üzenetére


dchard
veterán

Megpróbálhatnál olyan képet felrakni, ahol a csillapítás és a QLN (magenta színű) is látszik. A 4 grafikon együtt jó arra, hogy elemezzem a látottakat.

Szerintem ez még mindig túl zajos. A lakás átkábelezését megcsináltad már?

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1034) Voice24 válasza dchard (#1033) üzenetére


Voice24
őstag

Szerintem is zajos, de ennek ellenére már 48 órája nem volt szakadásom. A kábelcserét megcsináltam, de ezt akkor írtam is.
Íme a kép:

(#1035) essexboy válasza essexboy (#1029) üzenetére


essexboy
HARDVERAPRÓD

Medoldódott a probléma, tökéletesen működik TP-Link TD-1043ND DD-WRT-vel + D-Link 360R T1 dchard fw-vel tökéletes :) majd én is elkezdem elemezni a vonalamat, hogy mit tudok vele csinálni, esetleg kicsit gyorsítani rajta... :DDD

[ Szerkesztve ]

essexboy

(#1036) dchard válasza essexboy (#1035) üzenetére


dchard
veterán

Ha bemásolsz valamit, akkor az lehetőleg a Status --> DSL status fülről minden (az összes kép és szöveg), illetve ugyanitt alul van egy Info nevű gomb, amit ott kiír onnan is mindent másolj be.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1037) essexboy válasza dchard (#1036) üzenetére


essexboy
HARDVERAPRÓD

Status: Showtime
Retrain Reason: 0
Max: Upstream rate = 1024 Kbps, Downstream rate = 9876 Kbps
Path: 0, Upstream rate = 638 Kbps, Downstream rate = 6143 Kbps

Link Power State: L0
Mode: ADSL2+
Trellis: U: ON /D: ON
Line Status: No Defect
Training Status: Showtime
Down Up
SNR (dB): 10.9 14.0
Attn(dB): 43.0 27.4
Pwr(dBm): 0.0 13.2

Status / DSL information

Status: Showtime
Retrain Reason: 0
Max: Upstream rate = 1024 Kbps, Downstream rate = 9908 Kbps
Path: 0, Upstream rate = 638 Kbps, Downstream rate = 6143 Kbps

Link Power State: L0
Mode: ADSL2+
Trellis: U: ON /D: ON
Line Status: No Defect
Training Status: Showtime
Down Up
SNR (dB): 11.0 14.0
Attn(dB): 43.0 27.4
Pwr(dBm): 0.0 13.2
ADSL2 framing
MSGc: 60 18
B: 94 29
M: 1 1
T: 2 2
R: 16 4
S: 0.4922 1.4782
L: 1804 184
D: 32 8
Counters
SF: 3880504 747258
SFErr: 17 0
RS: 512226572 3006072
RSCorr: 17811 0
RSUnCorr: 192 0

HEC: 17 0
OCD: 0 0
LCD: 0 0
Total Cells: 913312991 164120
Data Cells: 2738397 854
Drop Cells: 0
Bit Errors: 0 0

ES: 13 0
SES: 0 0
UAS: 16 0
AS: 63037

INP: 1.13 0.69
PER: 16.24 17.73
delay: 3.93 2.95
OR: 32.50 10.82

Bitswap: 0 0

Total time = 17 hours 31 min 28 sec
SF = 3880504
CRC = 17
LOS = 0
LOF = 0
ES = 13
Latest 1 day time = 17 hours 31 min 28 sec
SF = 3880504
CRC = 17
LOS = 0
LOF = 0
ES = 13
Latest 15 minutes time = 1 min 28 sec
SF = 5434
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Previous 15 minutes time = 15 min 0 sec
SF = 55386
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Previous 1 day time = 0 sec
SF = 0
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
15 minutes interval [-30 min to -15 min] time = 15 min 0 sec
SF = 55387
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
15 minutes interval [-45 min to -30 min] time = 15 min 0 sec
SF = 55448
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
15 minutes interval [-60 min to -45 min] time = 15 min 0 sec
SF = 55324
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Showtime Drop Reason: 0
Last Retrain Reason: 0

[ Szerkesztve ]

essexboy

(#1038) essexboy válasza essexboy (#1037) üzenetére


essexboy
HARDVERAPRÓD

Érdemes a vivőkizárást megcsinálni, vagy ez még nem olyan szintű zavarás? A modem 17órája megy, a DSL kapcsolatom is. Azért csak 17 órája, mert előtte átdugtam. Jelenleg 5M-ás netem van.

Fejlesztéshez: A Home felületre nem lehetne kirakni, hogy milyen ip-t kapott a szolgáltató felől a modem? Illetve egy külön menüben ezt logolná?

[ Szerkesztve ]

essexboy

(#1039) Intruder2k5 válasza essexboy (#1038) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

(#1040) dchard válasza essexboy (#1038) üzenetére


dchard
veterán

A vonalad rendben van, és ennél többet nem is fog elbírni. Nem kell csinálnod semmit, de ha gyorsabb kapcsolatra vágysz, technológiát kell majd váltanod (kábelnetre, optikára, stb).

A modem azért nem írja ki az IP címet, mert ő nem kap a szolgáltatótól semmit, nincs benne PPP démon. IP-t a PC-d vagy a routered kap.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1041) essexboy válasza dchard (#1040) üzenetére


essexboy
HARDVERAPRÓD

Oksa, köszi szépen. Most már csak otthon kell mindezt megcsinálnom. Pénteken voltam a T-Pontban, de sajnos nem volt épp modemük. Majd amint meglesz az is, mutatok még egy képet :)

[ Szerkesztve ]

essexboy

(#1042) Techker válasza dchard (#710) üzenetére


Techker
csendes tag

DSL-360T modemet szeretnék frissíteni a Routertech 2.96 verziójára.
A modemet ezzel a verzióval kaptam:
Az előzményeket elolvasva letöltöttem ftp://ftp.dlink.hu/dsl/dsl-360t/driver_software/DSL-360t_fw_revALL_20060220_ALL_eng_20060220.zip fájlt és telepítettem.
A modem most már ezzel a verzióval rendelkezik:
RouterUpgradeCheckert lefuttatva
a routertech.org oldalról letöltöttem a fájlt és megpróbáltam a RouterRepairTool-lal telepíteni.
A http://www.youtube.com/watch?v=-k9V3zL3PJ8 videót megnéztem, de nem tudom hol rontom el a folyamatot.RRT beállítása után elindul a feltöltés
majd az alábbi hibaüzenetet dobja:
A log az alábbiakat tartalmazza:
00:00:000 Running script
00:00:008 Opening connection: 192.168.1.1, 23
00:00:283 ˙ý�˙ý!˙ű�˙ű�
BusyBox on (none) login:
00:00:483 Password:
00:00:684 BusyBox v0.61.pre (2006.02.20-04:32+0000) Built-in shell (ash)
Enter 'help' for a list of built-in commands.
#
00:00:685 Delay for 1 second(s)
00:01:685 End of script
00:00:001 Running script
00:00:009 Opening connection: 192.168.1.1, 21
00:00:016 220 ADAM2 FTP Server ready.
00:00:024 >USER adam2
00:00:025 331 Password required for adam2.
00:00:033 >PASS adam2
00:00:034 230 User adam2 successfully logged in.
00:00:042 >SETENV mtd0,0x9008A000,0x901F0000
00:00:046 200 SETENV command successful
00:00:054 >SETENV mtd1,0x90010090,0x9008A000
00:00:057 200 SETENV command successful
00:00:065 >SETENV mtd2,0x90000000,0x90010000
00:00:068 200 SETENV command successful
00:00:076 >SETENV mtd3,0x901F0000,0x90200000
00:00:080 200 SETENV command successful
00:00:088 >SETENV mtd4,0x90010000,0x901F0000
00:00:091 200 SETENV command successful
00:00:099 >TYPE I
00:00:100 200 Type set to I.
00:00:109 >MEDIA FLSH
00:00:110 200 Media set to FLSH.
00:00:124 Data socket status: OK Created socket: 656 : state = 0
00:00:124 Data socket status: Winsock buffer size for sends: 8192 : state = 0
00:00:124 Data socket status: Winsock buffer size for receives: 8192 : state = 0
00:00:131 Data socket status: OK Bind HOST: 192.168.1.2 PORT: 5000 : state = 0
00:00:133 Data socket status: STATE: sckListening : state = 2
00:00:133 Listening on port 5000 for active mode file transfer
00:00:133 >PORT 192,168,1,2,19,136
00:00:134 200 Port command successful.
00:00:142 >STOR single mtd4
00:00:150 Erasing mtd4
00:00:161 Data socket status: FD_ACCEPT 656 : state = 2
00:00:162 Data socket status: OK Accepted socket: 636 : state = 2
00:00:162 Processing winsock data connection request -> accepting for file send.
00:18:741 150 Opening BINARY mode data connection for file transfer.
00:18:749 Sending combined image file...
00:18:778 Sending file: c:\RouterTech_3.6.0D_20110502_2.96_AR7RD-1Port_Adam2_firmware.AnnexB.upgrade.img
00:18:778 Files is 1912840 byte(s) long
00:43:638 File piecemeal send complete [1912840 byte(s)]
00:43:726 226 Transfer complete.
00:43:734 Delay for 5 second(s)
00:48:743 >REBOOT
00:48:744 221-Thank you for using the FTP service on ADAM2.
221 Goodbye.
00:48:744 End of script
00:48:744 Data socket status: STATE: sckClosing : state = 8
00:48:744 Data socket status: OK Destroyed socket 656 : state = 8
00:48:745 Data socket status: STATE: sckClosed : state = 0
00:48:745 Closed connection.
00:00:000 Running script
00:00:008 Opening connection: 192.168.1.1, 23
00:00:954 ˙ý�˙ý!˙ű�˙ű�(none) login:
00:01:227 Password:
00:04:511 Incorrect username and/or password.
00:04:511 Login incorrect
RouterTech.AR7RD login:
00:04:512 Closed connection.
00:27:488 Closed connection.
Could not log in to router - please check that the username and password are correct.

Az RRT-ben melyik név/jelszó párost kell megadni, mert a 2006-os programba admin/admin mig a Routertechnél Admin/Admin van megadva.

(#1043) dchard válasza Techker (#1042) üzenetére


dchard
veterán

A Router Repair Tool-ban (ami a program főlapján van), semmit nem kell megadni, csak miután a videó szerint kiválasztottad a debrick módot, utána az új routertech-es (root/Admin) jelszó párost kell megadni azt is elmondom miért:

A modemet a failsafe megoldással szoftvereljük nem normál módban, ez azt jelenti, hogy a modemen futó gyári Dlinken futó szoftverre nem jelentkezünk be, a felhasználói név és jelszó csak a már átszoftverelt modembe való belépéshez kell.

Szóval a képen amit kivágtál, nem kell megadni semmit.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1044) puru


puru
senior tag

OFF!
Szolgáltatóváltás miatt eladó egy D-Link DSL-321B ANNEX B ADSL2+ modem, dchard szoftverrel :) 2013-ig garanciális.
Érdeklődni privátban.
ON és köszi

(#1045) handler


handler
csendes tag

Sziasztok!

Van egy TP-Link TD-1043ND routerem gyari firmware-val (de frissitve aktualisra) es egy T-Ponton vasarolt D-Link 360R T1 dchard fw-vel. Egesz jol mukodik, de idonkent "megakad" es ebbol az allapotbol nem akar kibillenni:

A TD-1043ND logban az alabbiak lathatok:
Dec 2 23:23:34 PPP ERROR Timeout waiting for PADO packets
Dec 2 23:23:34 PPP INFO sent [PADI Host-Uniq(0x000003b1)]
Dec 2 23:23:39 PPP INFO sent [PADI Host-Uniq(0x000003b1)]
Dec 2 23:23:49 PPP INFO sent [PADI Host-Uniq(0x000003b1)]
Dec 2 23:24:09 PPP ERROR Timeout waiting for PADO packets
Dec 2 23:24:09 PPP INFO sent [PADI Host-Uniq(0x000003b4)]
Dec 2 23:24:14 PPP INFO sent [PADI Host-Uniq(0x000003b4)]
Dec 2 23:24:24 PPP INFO sent [PADI Host-Uniq(0x000003b4)]
Dec 2 23:24:44 PPP ERROR Timeout waiting for PADO packets
Dec 2 23:24:44 PPP INFO sent [PADI Host-Uniq(0x000003b7)]
Dec 2 23:24:49 PPP INFO sent [PADI Host-Uniq(0x000003b7)]
Dec 2 23:24:59 PPP INFO sent [PADI Host-Uniq(0x000003b7)]
Dec 2 23:25:19 PPP ERROR Timeout waiting for PADO packets
Dec 2 23:25:19 PPP INFO sent [PADI Host-Uniq(0x000003ba)]

Ahogy olvasgattam a "Timeout waiting for PADO packets" a dsl modem hataskorebe tartozna.

Az esetek tobbsegeben egy dsl modem power off/on es router power off/on utan par percre mar mukodokepesek. Idonkent eleg a router resetelese is webes feluletrol. Mi ennek a jelensegnek az oka? Lehet orvosolni valahogy ? Workaround ?

Amit meg eszrevettem, hogy rendszeresen 17-18h magassagaban megszakad a dsl kapcsolat, es beall ebbe a waiting for PADO packet allapotba.

Elore is koszonom a segitseget,
H.

(#1046) Intruder2k5 válasza handler (#1045) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Szia!

Az elejére nem tudok mit mondani, csak azt, hogy a TP-LINK eszközökkel a Router gondok topikban is előfordultak már sokszor PPPoE-vel kapcsolatos problémák, de a 1043-as saját topikjában is láthattunk már hasonlót!

A 17-18 órai szakadásról meg annyit, hogy az ADSL kapcsolat a felépülést követően 24 órára automatikusan bontódik, és ilyenkor a router beállításától függően vagy újrakapcsolódik, vagy se. Nem lehet, hogy nálad is erről van szó? Tehát, ha most újrakapcsolódsz, akkor holnap már nem 17-18 óra körül, hanem ilyenkor, 15 óra körül fog megszakadni...

(#1047) dchard válasza handler (#1045) üzenetére


dchard
veterán

Nézd meg a modem szoftverében, hogy a DSL uptime mit mutat. Valószínűleg szakad az ADSL kapcsolatod, és a router csak ezt érzékeli. Azért nem kap PDO-t, mert értelemszerűen szakadt kapcsolaton keresztül az nem megy.

A routerben természetesen ellenőrizd, hogy a PPPoE beállításoknál autmatikus újratárcsázás és 1492-es MTU legyen beállítva, de ezen túl nem gondolom, hogy a routerrel lenne gond.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1048) kovi831


kovi831
aktív tag

Sziasztok!

Kéne egy kis segítség, mert a DMT progit nem tudom futtatni.
(kis előzmény:)
5 megás adsl netem van és elég durván szakadozik, már szóltam a t-comnak is azt mondták valószínű modem probléma.Volt 2 modemem(régi dlink 360R, és 380T) mind a kettővel nagyon szar volt a net.Vettem egy újabb T1-es 360R-t valamivel javult a helyzet, de van úgy hogy egy nap 20x megszakad, néha ki sem írja hogy bontva stb... de ezzel legálabb gyprsan visszacsatlakozik.Én nem hittem el hogy a 380T is olyan rossz lenne, amúgy is recseg a vonal telefonálás közben.
A T1-es modemet nem is frissítettem, egyelőre nem is szeretném mert nem az enyém /anyósomé:)/
Szóval a vonalat szeretném megnézni a dmt-vel, nem megy pedig:
-a routert(tp-link_tl-wr542g) kihúztam, modem direktbe.
-192.168.1.1 ip és login:admin és a jelszó is az.(ha jól tudom, mert a régieknél ez volt)
sajnos a modem webes felületét sem érem el.
be kellene lőni az alhálózati maszkot stb. a hálókártyánál? vagy még mit kelll csinálnom?

(#1049) dchard válasza kovi831 (#1048) üzenetére


dchard
veterán

"A T1-es modemet nem is frissítettem, egyelőre nem is szeretném mert nem az enyém"

Így nem is fog menni a DMT-vel, még akkor sem, ha beállítod az alhálózati maszkot és a többi IP beállítást, ami egyébként elengedhetetlen ahhoz, hogy bármilyen diagnosztikát tudjál végezni a modemen, vagy akár csak be tudj lépni a webes felületére.

Hogy mit kell csinálni, azt pedig már számtalanszor leírtuk itt és más topikokban is. Vonaldiagnosztikai adatokra van szükségünk, abból lehet mondani bármit is. Egyébként ha modem csere után is szakad, akkor biztosan kábelezési, vagy vonlahiba van, esetleg szűrő vagy port hiba az alközpontban.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#1050) szimla65


szimla65
aktív tag

Üdv!
Segítséget szeretnék kérni,DSL-360t a modemem alternatív fw -vel.Azt veszem észre mintha néha szakadna a vonal.Az lenne a kérdésem,hogy a beállításoknál mi az ami t fontos pontosan beállítani.És milyen progival lehet tesztet csinálni erről a tipusról.
Előre is Köszi a segítséget.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.