Hirdetés

2024. május 11., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Opera böngésző (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2014-02-19 17:17:02

LOGOUT.hu
Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#19229) Sk8erPeter válasza Penge_4 (#19225) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Persze, biztos, hogy sok dolgot érintett volna a váltás, de most sajnos nem arról volt szó, hogy mondjuk nem működik a dolgok 30-40%-a, hanem a dolgok 98%-át kidobták, az az 2% meg ilyen speed dialre meg hasonlókra maradt meg. Hát hű de komoly örökség.

"Na mármost, ha kaptunk volna egy olyan böngészőt, ami mindent tud, amit a Chrome és mellé még lenne benne legalább egy rohadt oldalsáv a szükséges panelekkel, ide-oda pakolható eszköztárak, beépített userJS/userCSS támogatás, működő mozdulatparancsok, könyvjelzők nickname/details mezőkkel és hasonló saját fejlesztések...
Akkor azt mondom, hogy igen. Ez egy fél éves munka gyümölcse és még fejlődőképes."

Így van, nem is tudnék ezzel vitatkozni.
A többi leírt szempontod többségéről is ugyanazokat gondolom, egyetértek.

"Egyszerűen vagy dilettáns az egész csapat a fejlesztőkkel együtt, vagy észak-koreai szintű diktatúra uralkodik a cégnél és fingani is csak a főnök engedélyével lehet."
A dilettantizmust mondjuk én kétlem, mert akkor nem sikerült volna ilyen szinten jól konfigurálható, és elég gyors böngészőt összehozniuk, meg ennyi újítást bevezetniük, amit aztán majmolt a többi böngésző.
Szerintem valami olyasmi lehet a háttérben, hogy belevizeltek a pelenkába, aztán egy darabig élvezték, hogy az jó meleg, és lehetőleg nem mozogtak, mert az már kicsit kellemetlen volt. Elég undorító hasonlat, de szerintem érzékletes. :DD
Van a fejlesztésnek az a fázisa, amikor apró újítások is macerásak, mert olyan melós abba megint belenyúlni, megint felvenni a dolog fonalát, újra visszaemlékezni, hogy ott hogyan is raktuk össze a kódot, szóval én valami lustaságot is el tudok képzelni, vagy ilyen "na majd ezt is meg kell csinálni"-mentalitást. (Saját tapasztalat is, hogy néha rohadt melós belenyúlni "régi" kódokba, amit akár azelőtt csak három hónappal csináltál.)

"Lehet, hogy különböző fogalmaink vannak, de számomra a normális közelebb áll ahhoz, hogy egy teljes internet suite-ot kapok 12 megás telepítővel (amiben a legnagyobb helyet a nyelvi fájlok foglalják el), szemben azzal, hogy 24 mega egy kiherélt szar, ami ráadásul jóval több memóriát és CPU-t eszik és lassabb, lomhább, nehézkesebb is. Nem annyira, mint a Firefox, hanem "csak", mint a Chrome..."
Várj, itt szerintem félreértetted, amit írtam. Arra céloztam, hogy a kódnak bizonyos részeit könnyen cserélhetővé kell tenni a fejlesztés során, hogy ne legyenek teljesen összedrótozott megoldások, mert akkor tényleg rohadt nehéz lesz szükség esetén cserélni. Ez nem azt jelenti, hogy egy kiherélt böngészőt kapjál, amilyen a Chrome, csak azt, hogy nincs minden mindennel olyan kapcsolatban kód szintjén, hogy ha az egyik elemet megbontod, akkor borul mellette még 20 másik komponens is (csak a példa kedvéért), és mindenbe bele kell nyúlni. Szemléletes hülye példával ez olyan, hogy mondjuk ha lecseréled a memóriamodul(oka)t a gépedben, akkor az új, nagyobb jobb, (kompatibilis) memóriamodul(ok)nak is működnie kell, az OS-nek nem szabad függnie attól, arra is pont ugyanúgy kell kiírnia az adatokat, mint a korábbi modul(ok)nál.
Kell, hogy legyenek olyan rétegek, amik elfedik az alsóbb rétegek konkrét működését, és az egyes rétegnek külön-külön nem szabad, hogy durva függése legyen a többi rétegtől. Kell valami absztrakciós szint.
Ettől függetlenül persze biztos, hogy egy böngészőben ez a renderelő motor dolog annyira komplex, hogy bizonyos esetekben kényszermegoldásból beledrótoztak dolgokat az Operánál is.

[ Szerkesztve ]

Sk8erPeter

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Opera böngésző (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.