Hirdetés

2024. május 22., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Alaplapok, chipsetek, memóriák  »  Mini-ITX (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 07:36:22

LOGOUT.hu

Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#62051) phulee válasza hszilard666 (#62050) üzenetére


phulee
tag

Köszönöm szépen! :R Meglepően jól szerelhető ez a ház, még mATX lappal is. Azóta a kábelmenedzsment terén lett egy kis rendezkedés, köszönet #62035TurboK0-nak a tippért. Sajnos a felső venti alatti elvezetéshez nem elég hosszú a kábel, de szerintem így felette is egészen jól sikerült megoldani.

#62021Vigneau: Igazad volt, a kábelek rendezgetése never ending story, és egy alaplap kiszereléssel még az alsó venti kábeleken is lehetne rendezni. Viszont úgy látom, hogy a levegőáramlásnak nincsenek ezek útjában és esztétikailag sem olyan vészes.

A háznak a legneuralgikusabb pontja a jobb alsó sarok, ezek az előlapi funkciók kábelei. Ezeket legfeljebb valami harisnyába összefogva tudom elképzelni elrejteni, de ha valakinek van vmi bevállt, jobb megoldása szívesen fogadom.

(#62052) Crabface válasza phulee (#62051) üzenetére


Crabface
senior tag

Nah, igy mar nagyon epic lett! :C

"If you don't look back when you're walking away from your car, you bought the wrong one."

(#62053) phulee válasza Rowon (#62048) üzenetére


phulee
tag

Szuper, ha frissül az ajánló. Nem találtam benne, szóval bocs, ha figyelmetlen voltam, de többünknél bevált a Thermalright SI-100 Black. Ez most Amazon.de rendeléssel 33 euró és prime trial-val ingyenes a szállítás is. Lehet ezt is érdemes lenne felvenni.

(#62054) Vigneau válasza phulee (#62051) üzenetére


Vigneau
félisten

Kifejezetten tetszik a 24 PIN és a PCIE elvezetése. :C

Az enyém ennél rövidebb és merevebb, nem is erőltettem ezt az elvezetést. No meg arra is használom, hogy kiékelje a duál első ventiket.

A felső venti befelé, az első pedig kifelé fúj? Direkt választottad ezt az irányt? Lehet, volt már részletezve, de nekem csak most tűnt fel.

Te mondd azt, hogy rablótámadás, a te hangod mééélyebb... Blaaah...

(#62055) Crabface válasza Vigneau (#62054) üzenetére


Crabface
senior tag

Alulfelul be, elol ki.

"If you don't look back when you're walking away from your car, you bought the wrong one."

(#62056) phulee válasza Crabface (#62052) üzenetére


phulee
tag

Igyekeztem megfelelni az itt látott magas színvonalnak :R

Ajánlottátok itt többen a Fancontrol programot, sikeresen felismerte a fedélzeten lévő összes vezérelhető eszközt. De innen elakadtam, hogy mit és hogyan érdemes beállítani, a hűtős fórumon sem találtam ez ügyben infót. Van esetleg valami tippetek, hogy merre érdemes elindulni, létezik esetleg valahol egy ilyen jógyakorlatról leírás. Vagy marad a jó öreg próbálgasd és egyszer összeáll megoldás?

Csak ez a program annyiféle szabályzási lehetőséget, meg metódust tartalmaz, hogy fogalmam sincs merre induljak el. :F

(#62057) phulee válasza Vigneau (#62054) üzenetére


phulee
tag

:R

Ez nagyjából a harmadik nekifutásra állt össze ilyenre, de éppen elég a kábelhossz. Mi mindenre jók ezek a merev CPU kábelek :D

Igen, mind a felső és az alsó is befelé fúj és elöl jön ki a meleg. Az ötlet a Reddit-ről származik, egy lownoisefan nevű user épített a C6-ba valami durva konfigot, ezt most nem találtam meg, de itt írt róla, hogy mi az ami bevált neki.

Ezt továbbfejlesztve gondolom hosszabb távon megfordítani az elrendezést, hogy hátra fújja ki a levegőt és legyen egy vízszintes légcsatorna is, mert hogy írja, nem a CPU a problémás terület, hanem lent a videó kártya.

(#62058) Vigneau válasza phulee (#62056) üzenetére


Vigneau
félisten

Páran "szórakoztak" már itt a FanControl-lal. Kérdezd pl. Zamma-t, Ő általában mindenbe igen jól bele szokta magát ásni. :K

Te mondd azt, hogy rablótámadás, a te hangod mééélyebb... Blaaah...

(#62059) Rowon válasza phulee (#62053) üzenetére


Rowon
veterán

Köszönöm a tippet, ránézek erre is. :R

Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.

(#62060) Vigneau válasza phulee (#62057) üzenetére


Vigneau
félisten

Érdekes megoldás, annyi szent. Viszont ha bevált, akkor nem szabad megbolygatni. Max kísérletezgetni idővel, ha már nagyon unja magát az ember. ;) :DDD

Te mondd azt, hogy rablótámadás, a te hangod mééélyebb... Blaaah...

(#62061) phulee válasza Vigneau (#62060) üzenetére


phulee
tag

Próbálkozom, abból indultam ki, hogy mivel az én RTX2060-mnál durvábbat épített be a C6-ba, akkor nálam beválhat.

Nagyjából az az alapja, hogy a keresztben elhelyezett GPU miatt nem tud függőlegesen légáram kialakulni, ezért bereked a levegő a videókártyánál. Ezt oldja meg úgy, hogy két nagy statikus nyomású ventviel alul-felül beküldi a hideg levegőt, ami elöl tud távozni. Így ha jól értelmezem, gyakorlatilag lét "levegő kör" alakul ki: egy a CPU körül és egy a GPU alatt, amelyeket a videókártya választ el egymástól.

Ezért lehet jobb az új C6 ház, mert akkor a táp alá lehetne elölre tenni egy ventit, míg hátra egy másikat és máris lenne rendes vízszintes légáram is.

(#62062) phulee válasza Vigneau (#62058) üzenetére


phulee
tag

Kösz a tippet, átolvasom figyelmesebben azt a fórumot is és esetleg megkeresem a fórumtársait is. Ahogy olvastam korábban neki is ITX konfigja volt. ;)

(#62063) HUN_Sector válasza phulee (#62061) üzenetére


HUN_Sector
senior tag

11700 és rtx 3060 is volt nekem c6-ban. Köszönik, jól érezték magukat :)

(#62064) Rowon válasza phulee (#62051) üzenetére


Rowon
veterán

Jut eszembe. Milyen a Chieftec táp? Hangos-e?

Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.

(#62065) mpierre


mpierre
veterán

A Jonsbo a4 szenvedni fog... ;] Megjött a két akril spay.

#### Scythe Kama Bay AMP 2000 Rev.B + Overnight Sensation hangdobozok + Kanto S6 #### Eladó cuccok: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/mpierre/index.html ####

(#62066) Rowon válasza mpierre (#62065) üzenetére


Rowon
veterán

Barbie házat építesz? :DDD

Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.

(#62067) TurboK0 válasza Rowon (#62066) üzenetére


TurboK0
csendes tag

Lehet hogy a kislányának/kishúgának/feleségének/kutyájának a gépe.

ON: megbuheráltam a tápot hogy szabályozható legyen a ventije. Nem akartam szétfúrni, ezért a már létező Corsair Link csatlakozóról leforrasztottam minden komponenst, és összekötöttem a táp ventivel. Így 100% vezérelhető, de ha nem vezérled, be sem indul soha. Nálam mondjuk egyébként sem indult be sose. Sajnos már 10 éves és csapágyas, picit kattogós, cserélni kéne, de nonstandard 135mm venti amit nincs mire cserélni. Lehet 3d nyomtatóval készíteni hozzá 120mm felfogatást (akkor csavarozható), vagy kötegelővel rögzíteni a lukakon bármi más típust. Viszont csak 3-pines a csati, így nincs PWM szabályzás, csak feszültség alapú. Nem tudom megér-e további buherálást. Már így se lehetne eladni ha cserélném egy másikra. Sajnos nem nagyon segített semmin, a táp érintésre sokkal hidegebb, de a gép még mindig enyhén langyos levegőt fúj ki ami nyáron gond lesz.
A proci hőmérséklet változatlan, viszont ha kiveszem a tápot és "külsőleg" használom, akkor 3-5 fokkal jobb hőmérsékleten fut, tehát inkább az a gond hogy a táp útban van (az ház kinyitása nem számít neki).

Rendeltem alaplap VRM-re réz bordákat, ami remélem nem sugárzik akkora forróságot.

@phulee: örülök hogy bevált a tipp.
A Fan Control első indításra valóban rettenetesen komplex, de cserébe jó sok opciót ad. Az alap felállás az hogy felső sorban látod a talált ventilátor "kártyákat" (Controls), alul meg a sebesség görbéket (Curves). Ha a görbék alatt semmi nincs, akkor a jobb alsó sarokban a kerek plusz (+) gombra nyomva lehet felvenni új görbét. Ez lehet fix sebesség, lineáris növekedés (megadsz egy minimum/maximum sebességet és hőmérsékletet aztán ezek között állítja magát), grafikonos görbét (itt megadhatsz több pontot amik között lineárisan állítja a sebességet, régen a Speedfan így működött, manapság az alaplapok is tudnak ilyet), meg még sok mást ami nekem már bonyolult (0-rpm-es lineáris mód, több görbe átlagolása/min-max-olása/szummázása, mittudomén még mi). Ha létrehozol egy görbét, akkor a görbe "kártyának" a bal felső ikonjára nyomva a program kiír egy segítő szöveget.

Elképzelhető hogy van olyan ventilátor amit nem talál meg magától, pl. ha a venti 0rpm-en van vagy nincs is egyáltalán érzékelője pinje, akkor be kell kapcsolni a rejtett vezérlőket (menüben show hidden cards), aztán tesztelgetni.

A fontos dolog az az, hogy utána össze kell párosítani a szenzorokat és görbéket. Egyrészt megadni a a görbének hogy minek a hőmérsékletét figyelje (pl. a ház venti akkor pörögjön fel ha a GPU kezd dolgozni, vagy akkor ha a CPU kezd dolgozni, vagy ha mondjuk felforrásodnak a vinyók a gépben akkor pörögjön magasabbra a venti). Másrészt, és itt a lényeg, megadni a ventilátornak, hogy melyik görbét használja. Ezzel be tudod programozni, hogy X ventilátor, Y hőmérséklet szenzor adataihoz képest, milyen sebesség görbével fusson.

Az hogy pontosan milyen sebességet kell beállítanod az már teljesen szubjektív, függ a ventilátortól, attól hogy milyen hőmérsékletet akarsz elérni, és hogy mennyire zavar a zaj. Ezt végig kell próbálgatni amíg meg nem van a neked legjobb eredmény. Nálam pl. 1/3 sebességen van minden (ott hangtalannak találom a ventiket), aztán 35-80 fok között felmegy 30%-ról 80%-ra. De lehet van olyan venti ami 30%-on fel sem pörög, szóval lehet 40%-ról kell indítanod. stb stb. Próbálgatni kell.

[ Szerkesztve ]

(#62068) phulee válasza HUN_Sector (#62063) üzenetére


phulee
tag

Az a helyzet, hogy az általam hivatkozott írás szerzője azt írta, hogy készített egy beszámolót a saját konfigjáról, de végül nem tette közzé. Azon okból, mert ez a ház nem kezdőknek való és nem akarta ezért népszerűsíteni.

Szóval gratula, mert ezek szerint sikerült jól összeraknod a hűtést! :R Én meg egyszerűen bátor voltam vagy hü..lye, ezt majd az idő eldönti. :DD

(#62069) phulee válasza Rowon (#62064) üzenetére


phulee
tag

Kösz a kérdést. Terveztem, hogy írok majd egy beszámolót róla. Úgyis hiányoltátok az egyéni élménybeszámolókat.

Előzetesen, szerelés szempontjából minden ok, az ATX átalakító is teljesen rendben van. A kábel szett is alapvetően oké, csak a CPU24 kábel, bár harisnyás, de nagyon merev. Utóbb ez most előny, mert ezért sikerült végül ilyen szépen elvezetni. A CPU tápcsatlakozók érezhetően spórolósak, kissé nehezen kattannak a helyükre, a Pcie esetében ilyet nem tapasztaltam és a szalagkábel is sokkal rugalmasabb.

A ventillátor nem hangos, de hallható. Ahogy a tesztek is előre jelezték, a szabályzási görbéje nem az igazi. Voltak olyan tapasztalatok, amelyek szerint alapjáraton nem is kapcsol be a venti, de ezt sajnos nem tudom megerősíteni. Van hangja, viszont terhelés alatt sem hangosodik fel veszettük. Majd a nyár megmutatja, hogy akkor mennyire lesz vészes. Egyelőre, bár tetőtérben van a home iroda, de egyáltalán nem melegszik, inkább legfeljebb kézmelegnek mondanám.

(#62070) phulee válasza mpierre (#62065) üzenetére


phulee
tag

Szerintem nagyon vagány lesz! Továbbra is kérjük a képes beszámolókat! :C

(#62071) mpierre válasza Rowon (#62066) üzenetére


mpierre
veterán

Nem egészen. Húgomnak készül, de nem 100% pink lesz. Lesz benne bőven, de igyekszem ízléses megoldást találni a pinkség oltárán. ;] :DDD

@ phulee: Lassanként összeáll a gép. A táp kábelei már rózsaszínesednek. A ram bordájának egy része is, meg az alaplap is kap egy keveset. Mondjuk a hűtőbordákon. A ventik már megvannak és rózsaszín lapátosak. A gépház elejére a baglyot, meg megrajzolom magam.

#### Scythe Kama Bay AMP 2000 Rev.B + Overnight Sensation hangdobozok + Kanto S6 #### Eladó cuccok: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/mpierre/index.html ####

(#62072) phulee válasza TurboK0 (#62067) üzenetére


phulee
tag

Köszönöm a részletes tanácsot, nem tudom mennyire számít OFF-nak ez a téma ebben a topikban?

Az rögtön lejött, hogy iszonyatosan jól összerakott program. Nálam megtalált minden általam ismert ventit, még a videókártyának a két ventijét is. Egyedül nyilvánvalóan a tápét nem.

Pont ezekkel a görbékkel kezdődnek a gondok, annyiféle vezérlési lehetőséget adott fel, hogy azt sem tudtam elképzelni, hogy mi mire való, illetve az én esetemben melyikkel lenne érdemes kísérletezni. Most jó tippeket adtál, ezek mentén megpróbálok valami deszkamodellt összerakni és elindulni vele.

Még arra kell rájönni, hogy az a rengeteg szenzor pontosan hová is tartozik, a CPU-nak is van kapásból kettő és az alaplapról is jön vissza vagy 5 adat. Szerencsére csak NVMe van a gépben, annak kell megtalálnom, hogy van-e külön érzékelője.

Ahogy fentebb írtam, a jelenlegi ventillátor elhelyezés szerint, két légáramlat jön létre a házon belül. Ezért az lenne a tervem, hogy ezeket próbálnám meg külön vezérelni, egyik a GPU alapján, másikat a CPU, NVMe, illetve az alaplap adatai szerint. Kérdés: lehetséges-e egy ventillátort két görbe alapján is vezérelni? Gondolok elsősorban az elöl lévő, kifelé fújóra, hiszen azt adott esetben a CPU-tól, illetve a GPU-tól is függően kellene kapcsolni, ha egyik vagy a másik érzékel túlságosan meleget, hogy ez elszállításra kerüljön a házból.

[ Szerkesztve ]

(#62073) phulee válasza mpierre (#62071) üzenetére


phulee
tag

Izgalmasan hangzik és nagyon kreatív. Rózsaszín párduc mintájára, pink owl lesz? :U

(#62074) TurboK0 válasza phulee (#62072) üzenetére


TurboK0
csendes tag

Szerintem kezdetnek használd vagy a fix értéket (Flat fan curve) vagy a lineárist (Linear fan curve), legalább amíg megtanulod. Azok az alapok, illetve a gráf (Graph fan curve) még az ami más programokban népszerű és ránézésre elég egyértelmű.
Ha létrehozol egy görbét és rányomsz egy ikonjára, akkor ír egy angol leírást mindegyikről. Azt nem tudom van-e magyarítva, én értek hülye angolul (angol hülyéül viszont még én sem).

Úgy látom hogy lehet felvenni hozzá egyéni szenzort is, ezek közül neked a Mix Sensor lesz a jó. Ennél fel lehet venni bármennyi hőmérséklet szenzort, aztán megadni hogy a hőmérsékletek közül a legkisebb (hidegebb), legnagyobb (forróbb), átlag, szumma, vagy kivont értéket írja ki. Pl. ha a cpu 40C, gpu 60C, akkor a minimum 40C, maximum 60C, average: (40+60)/2 = 50C, sum: (40+60) = 100C, subtract: (40-60) = -20C lesz.
Tehát létrehozol egy Mix Sensor-t, megadod neki a "Max" függvényt, felveszed a CPU és a GPU-t, és így van egy "virtuális" szenzorod ami mindig azt a hőfokot írja ki ami a kettő közül a forróbb. Aztán létrehozol egy linear vagy graph vagy akármilyen más görbét ami állítja a ventiket ezen érték alapján, legvégül pedig a görbét megadod a CPU-nak és a GPU-nak. uff.
Nem is tudtam hogy ilyet is tud. Hasznos.

Szenzorok közül az alaplapot felejtsd el (ha ott valami túl forró lesz, addigra vagy elfüstölt valami fontosabb, vagy meghalt a lap), NVME-t csak akkor kell hűteni ha valami PCIE5.0 csodát használsz félkilós bordával, CPU-nál meg Ryzen esetén vannak a chipletek (CCX néven, asszem), a SoC (memóriavezérlő és egyebek, minden ami nem cpu mag), meg a rajta lévő GPU ha van. Meg talán egy "csomagolás" (package) amire már nem emlékszem micsoda, talán a socket, nem kell vele törődni.

(#62075) Rowon válasza mpierre (#62071) üzenetére


Rowon
veterán

:C ha kész lesz, akkor mutathatnál nekünk egy képet róla.

Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.

(#62076) AxBattler


AxBattler
félisten

Gigabyte Metal Gear Plus ITX
Csak én érzem ezt mellényúlásnak? Aliról berendeltek egy konténer alu házat + paneltápot, kiadták interneknek összeszerelésre, oszt' jóvan. :U

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#62077) sasNAXO válasza AxBattler (#62076) üzenetére


sasNAXO
aktív tag

Ez az ali-s Metalfish Metal Gear ház. Érdekes választás. :F
Szerk.: Közben néztem a cikk dátumot, de ápr. 20, nem 1. :DDD

[ Szerkesztve ]

Eladó cuccok: AXP90-X47, Black Ridge, Sangoma A108E

(#62078) Vigneau válasza phulee (#62061) üzenetére


Vigneau
félisten

Nézegettem is a VGA-d, hogy milyen típus lehet. Viszont az én megoldásommal bokán lőttem picit magam. 22 cm-nél nem választhatok majd nagyobbat - ekkor még 1 cm maradt az eLoop-hoz képest -, ha cserélném az RTX 3060 Ti-t.

Te mondd azt, hogy rablótámadás, a te hangod mééélyebb... Blaaah...

(#62079) phulee válasza TurboK0 (#62074) üzenetére


phulee
tag

Köszi az infót, az angol szerencsére munkanyelv, legalább ezzel nincs gondom. Este megnézem az általad írtak alapján, elég sok hasznosságot írtál! :R

Majd, ha van rá érdeklődés, akkor beszámolok a tapasztalatokról...

(#62080) sasNAXO válasza phulee (#62079) üzenetére


sasNAXO
aktív tag

Elég könnyen rá lehet jönni a használatára:

Ez egy régi kép, de azóta is majdnem ezzel megy a T1, van CPU venti, van fent kettő venti ami kiszív (ez még a DAN A4-SFX volt, itt alul volt a venti, most fent van), meg a GPU ventik. Egy dolgot módosítottam rajta, a proci szenzor kapott egy "Time Average custom sensor"-t: ez azt csinálja, hogy a proci hőfokát X időre (pl. 15mp) átlagolja és utána ez az átlag "szenzor" megy tovább a CPU ventit vezérlő gráfra. Mivel a Ryzen szeret boostolgatni, így csak szép lassan emelkedik a venti ilyenkor.
Ennél biztos sokkal többet tud, de nincs rá szükségem. :)

Eladó cuccok: AXP90-X47, Black Ridge, Sangoma A108E

(#62081) phulee válasza sasNAXO (#62080) üzenetére


phulee
tag

Köszi! Pont az rémisztett meg elsőre, hogy mennyi mindent tud és hogy ebből a bőséges palettából mi az amire ténylegesen szükség van/lehet.

Szerencsére valóban nagyon intuitív a felület és szépen letisztult. Ritka, amikor ennyire áttekinthető és felhasználóbarát UI-val találkozol, főleg egy opensource, "garázs" projekt esetében.

(#62082) sasNAXO válasza phulee (#62081) üzenetére


sasNAXO
aktív tag

Igen, amikor én elkezdtem használni, akkor még kevesebbet tudott sokkal. :D
De nagyon jó cucc, főleg az ilyen kis buildekhez mint amiket csinálunk a csoportban.

Eladó cuccok: AXP90-X47, Black Ridge, Sangoma A108E

(#62083) Crabface válasza sasNAXO (#62082) üzenetére


Crabface
senior tag

Így van. Szinte kötelező sffhez.

"If you don't look back when you're walking away from your car, you bought the wrong one."

(#62084) HUN_Sector válasza sasNAXO (#62080) üzenetére


HUN_Sector
senior tag

cpu hűtő, vga, egy darab házhűtő.

Erre szenzorból meg van ennyi....
Ki nem igazodok rajta :D

(#62085) sasNAXO válasza HUN_Sector (#62084) üzenetére


sasNAXO
aktív tag

Szerszám ikon (new felirat van nálad rajta) => pair controls and speeds automatically
Régen manuálisan kellett. :D

Eladó cuccok: AXP90-X47, Black Ridge, Sangoma A108E

(#62086) sasNAXO válasza sasNAXO (#61341) üzenetére


sasNAXO
aktív tag

Nos, hogy magamat megválaszoljam (részben).
Vettem egy ali-n 45-50usd körül elérhető m2-oculink-pcie kitet.
A legtöbb időt a tesztrendszerből a pcie kivezetésével és később az nvidia driver feltelepítésével töltöttem, de kvázi elsőre működik.
(A kupiért elnézést. :D )

Érdemi teszt még egy gramm sem volt, főgépből a 3070-et nem akarom kiszedni, de majd valamit ki kellene találnom hozzá. Lehet megnézem M.2 SSD-vel hogy működik?

Eladó cuccok: AXP90-X47, Black Ridge, Sangoma A108E

(#62087) Horvi


Horvi
őstag

Végre eljött a FormD T1 építésének ideje. Használtam hozzá a manualt, egész jó volt igazából.

Kaptam a csomagban 6db műanyag alátétet is ami igazság szerint sehol nem szerepelt a leírásban így a funkcióját sem tudom, egyelőre a házcsavarok(thumbscrew) alá raktam, hogy ne karcolja a festést a ki be tekergetés.
Az új 2.5-s verzióban a hátfalra már oda van csavarozva a VGA-tartó fülecske, az alaplapi I/O shield helye, szóval dolgoztak előre egy kicsit a srácok.
Az első döntési pont a PCIe riser konzoljának a beszerelésénél jött el. Mekkora hely kell a kártyának ugye. A gyártói leírás szerint az én kártyám 2.25 slotos, szóval a ház összerakását is úgy folytattam(lelövöm a poént, nem lett jó :DD ). Szóval átszerelés 2.5 slotosra.

Utána jöttek a merevítők, aztán bedobtam az alaplapot meg a tápot is. Az SFX-L táppal nagyon csücskös a dolog ha az ember akar alulra/felülre ventiket, szóval ide nem ártana valami custom kábel.Itt jött a következő probléma, a táp kábele. Sajnos a kábel dugasza az én tápomhoz pont hülyén van, így csak úgy lehetett bedugni, hogy ilyen hurkot csinált az ember mint a piros vonal.

Mondjuk szerencsére a táp felfogató is egész moduláris szóval megoldható a dolog csak kicsit feszül a kábel.

Bepakoltam a VGA-t is

Ott annyi gond merült fel, hogy a hátlapon van egy kis takaró lemezke amit oda lehet csavarozni, hogy takarja kicsit a VGA alját viszont a csavar túl hosszú és ha teljesen betekeri az ember akkor nyomja a VGA fém lapját.

Azt egyelőre kihagytam majd meglátom mi lesz a sorsa.

Ezek után már csak a kábelezés volt hátra, na azzal volt egy kis szenvedés az SFX-L táp és a viszonylag merev kábelek okán de megoldódott az is.
Utána jöhetett az első indítás, nyilván nem működött a dolog :DD és nem, nem a tápot felejtettem el felkapcsolni. Kiderült, hogy rossz helyre kötöttem a bekapcsoló gombot :DD
Amint ezt orvosoltam ment minden ahogy kell.
Sokkal csendesebb a gép, nem indulgatnak be a ventik, valószínű a jobb légáramlás/szellőzés miatt. De persze még tesztelgetem meg csinálok hozzá valami jó venti profilt FanControlban.
Összességében eddig elégedett vagyok a házzal egy két apróságot leszámítva a szerelés során, így a Ghost-tól elbúcsúzom majd és hosszú távon marad a T1.

[ Szerkesztve ]

Hello darkness, my old friend...

(#62088) AxBattler válasza Grave_444 (#61563) üzenetére


AxBattler
félisten

DeepCool CH160 Black / White gyári oldal, ComputerBase, Guru3D
Lebegtetik egy ideje, de most végre fellőtték a gyári oldalt. 230mm szélességű mATX lapok immár szinte biztosan el fognak férni benne, a fogantyúja masszívabbnak tűnik a kínai csodákénál, és mindenféle csatlakozóval ellátták. Nekem bejön, bár a C/-ITX praktikusabb méret szempontjából, de itt meg kényelmesebben elférnek az elemek, ha pl. nagyobb VGA-t, több háttértárat szeretne a júzer.
Installation guide vid - kábelelrendezésre van némi lehetőség, és a fan bracket-ek is többféleképpen használhatóak, a porszűrők viszont nem tűnnek hatékonynak.



[ Szerkesztve ]

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#62089) Hanok


Hanok
senior tag

Reméljük lesz létjogosultsága, bár egy-két szendvicsházba nem hiszem hogy be fog férni.
De legalább elértük itt is a 6 hőcsővet.. :)

[ Szerkesztve ]

(#62090) hegegabi80 válasza AxBattler (#62088) üzenetére


hegegabi80
addikt

Barátságos kis kuckó, reméljük árcédula is az lesz.
Bár azt nem értem, hogy az sfx tápot minek kell elfordítva beszerelni, miért nem mehetne úgy mint az ATX. Illetve még lehet a szélességéből lehetett volna faragni pár centit, igaz akkor nem férne be akkor a torony hűtő.
Azért kissé mókás hátul a tápkábel kivezetés. Igaz így bárhová lehet hajtogatni, nincs megkötve a helye.

(#62091) Pista0001 válasza hegegabi80 (#62090) üzenetére


Pista0001
addikt

Meg nem foglal helyet az aljzat. Meg házon belül pont annyi kábel lehet, amennyi kell. Ha aljzat van, táptól függően van, hogy el sem ér ameddig kellene, más esetben győzd elhajtogatni erre-arra.

(#62092) AxBattler válasza hegegabi80 (#62090) üzenetére


AxBattler
félisten

az sfx tápot minek kell elfordítva beszerelni
Nem kell, használhatsz adaptert. ;)

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#62093) Crabface válasza hegegabi80 (#62090) üzenetére


Crabface
senior tag

Azert kell elforditani, mert akkor befer egy 12cm-es venti az elolapra, egyvonalban a procihutovel.

"If you don't look back when you're walking away from your car, you bought the wrong one."

(#62094) sff-cucc válasza Hanok (#62089) üzenetére


sff-cucc
csendes tag

A +2 hocso nem rossz, de mi ertelme volt megmagasitani? Nem vagyok szakerto, jar tisztan a magasitas barmi elonnyel hutes szempontjabol? Max annyi hogy 44-es ramok is elfernek alatta amit amugy is kitakar.
Egy dologra jo - ha valakinek olyan haza van ahol elfer ez a huto, az tuti hogy a 33mm-es alacsonyabb RAM-okat hasznalnek es ugy befer ala egy 25mm-es ventilator.

(#62095) mpierre


mpierre
veterán

:Y

#### Scythe Kama Bay AMP 2000 Rev.B + Overnight Sensation hangdobozok + Kanto S6 #### Eladó cuccok: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/mpierre/index.html ####

(#62096) Rowon válasza mpierre (#62095) üzenetére


Rowon
veterán

[link]

Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.

(#62097) flashpointer válasza sff-cucc (#62094) üzenetére


flashpointer
őstag

mondjuk nem kell minden sata/cpu/powerbtn/stb kabelcsatlakoztatasnal levenni az egesz cpu hutot...

(#62098) Patice válasza mpierre (#62095) üzenetére


Patice
nagyúr

A legújabb Minecraft-szörny megvalósulása... :C

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#62099) HUN_Sector


HUN_Sector
senior tag

Az oké, hogy a moduláris tápegységek kábelei egymással a különböző pin kiosztás nem csereszabatosak.
De mi a helyzet azokkal a moduláris kábelszettekkel (pl. kolink core standard), amit kompatibilis típusmegjelölés nélkül árulnak? Orosz rulett? Vagy elég a géped, vagy nem?

(#62100) Crabface válasza HUN_Sector (#62099) üzenetére


Crabface
senior tag

Szerintem a Kolink Core tapokhoz valo...

"If you don't look back when you're walking away from your car, you bought the wrong one."

Útvonal

Fórumok  »  Alaplapok, chipsetek, memóriák  »  Mini-ITX (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.