Hirdetés

2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Alaplapok, chipsetek, memóriák  »  Mini-ITX (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 07:36:22

LOGOUT.hu

Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#62067) TurboK0 válasza Rowon (#62066) üzenetére


TurboK0
csendes tag

Lehet hogy a kislányának/kishúgának/feleségének/kutyájának a gépe.

ON: megbuheráltam a tápot hogy szabályozható legyen a ventije. Nem akartam szétfúrni, ezért a már létező Corsair Link csatlakozóról leforrasztottam minden komponenst, és összekötöttem a táp ventivel. Így 100% vezérelhető, de ha nem vezérled, be sem indul soha. Nálam mondjuk egyébként sem indult be sose. Sajnos már 10 éves és csapágyas, picit kattogós, cserélni kéne, de nonstandard 135mm venti amit nincs mire cserélni. Lehet 3d nyomtatóval készíteni hozzá 120mm felfogatást (akkor csavarozható), vagy kötegelővel rögzíteni a lukakon bármi más típust. Viszont csak 3-pines a csati, így nincs PWM szabályzás, csak feszültség alapú. Nem tudom megér-e további buherálást. Már így se lehetne eladni ha cserélném egy másikra. Sajnos nem nagyon segített semmin, a táp érintésre sokkal hidegebb, de a gép még mindig enyhén langyos levegőt fúj ki ami nyáron gond lesz.
A proci hőmérséklet változatlan, viszont ha kiveszem a tápot és "külsőleg" használom, akkor 3-5 fokkal jobb hőmérsékleten fut, tehát inkább az a gond hogy a táp útban van (az ház kinyitása nem számít neki).

Rendeltem alaplap VRM-re réz bordákat, ami remélem nem sugárzik akkora forróságot.

@phulee: örülök hogy bevált a tipp.
A Fan Control első indításra valóban rettenetesen komplex, de cserébe jó sok opciót ad. Az alap felállás az hogy felső sorban látod a talált ventilátor "kártyákat" (Controls), alul meg a sebesség görbéket (Curves). Ha a görbék alatt semmi nincs, akkor a jobb alsó sarokban a kerek plusz (+) gombra nyomva lehet felvenni új görbét. Ez lehet fix sebesség, lineáris növekedés (megadsz egy minimum/maximum sebességet és hőmérsékletet aztán ezek között állítja magát), grafikonos görbét (itt megadhatsz több pontot amik között lineárisan állítja a sebességet, régen a Speedfan így működött, manapság az alaplapok is tudnak ilyet), meg még sok mást ami nekem már bonyolult (0-rpm-es lineáris mód, több görbe átlagolása/min-max-olása/szummázása, mittudomén még mi). Ha létrehozol egy görbét, akkor a görbe "kártyának" a bal felső ikonjára nyomva a program kiír egy segítő szöveget.

Elképzelhető hogy van olyan ventilátor amit nem talál meg magától, pl. ha a venti 0rpm-en van vagy nincs is egyáltalán érzékelője pinje, akkor be kell kapcsolni a rejtett vezérlőket (menüben show hidden cards), aztán tesztelgetni.

A fontos dolog az az, hogy utána össze kell párosítani a szenzorokat és görbéket. Egyrészt megadni a a görbének hogy minek a hőmérsékletét figyelje (pl. a ház venti akkor pörögjön fel ha a GPU kezd dolgozni, vagy akkor ha a CPU kezd dolgozni, vagy ha mondjuk felforrásodnak a vinyók a gépben akkor pörögjön magasabbra a venti). Másrészt, és itt a lényeg, megadni a ventilátornak, hogy melyik görbét használja. Ezzel be tudod programozni, hogy X ventilátor, Y hőmérséklet szenzor adataihoz képest, milyen sebesség görbével fusson.

Az hogy pontosan milyen sebességet kell beállítanod az már teljesen szubjektív, függ a ventilátortól, attól hogy milyen hőmérsékletet akarsz elérni, és hogy mennyire zavar a zaj. Ezt végig kell próbálgatni amíg meg nem van a neked legjobb eredmény. Nálam pl. 1/3 sebességen van minden (ott hangtalannak találom a ventiket), aztán 35-80 fok között felmegy 30%-ról 80%-ra. De lehet van olyan venti ami 30%-on fel sem pörög, szóval lehet 40%-ról kell indítanod. stb stb. Próbálgatni kell.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Alaplapok, chipsetek, memóriák  »  Mini-ITX (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.