Hirdetés

2024. június 9., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#34116) Taci


Taci
addikt

Sziasztok!

Lehet, ez a kérdés jobb helyen lenne a Photoshop-topikban, de végülis fotós kérdés is, szóval remélem, elfér itt.

Bejeztem egy nagyon hosszú óvodai őszi fotózást (100+ gyerek, 4 beállás, közeli, távoli, 1000+ fotó). Utómunkával megcsináltam szépen mindent, örültem neki, (szerintem) jól sikerültek. Lightroomot használtam csak, meglepően elég volt az alaposabb (arc)retusáláshoz is. (Ennyi képnél nem akartam mindet még külön PS-ban is nyitogatni, nagyon jó eredménnyel dolgozott a LR is önmagában.)

Mivel ezek a képek nyomtatásba (is) mennek, ezért gondoltam, a kiválasztott nyomdánál csinálok egy tesztnyomtatást, hogy lássam, ugyanaz-e az eredmény kinyomtatva, mint monitoron.
Nos, nem ugyanaz.
3 monitoron néztem, 3 különböző (színezetű, árnyalatú, fehéregyensúlyú) képet láttam, nyomtatva pedig a 4.-et. A nyomtatott verzió nem hasonlít a három kijelzőjére, holott ebből egy monitor kalibrált. Nyomtatva viszont mindegyiktől sokkal melegebb, sárgább az egész. Tudtuk nyilván korigálni, így már tudom, hogy a fehéregyensúlyt hogyan lőjem be, hogy nyomtatva is jók legyenek a képek - viszont így nyomtatásügyileg vakon vagyok, mert nem azt nyomtatja, amit monitor(ok)on látok. Persze tudom, a monitoroknak saját fénye van, a nyomtatott pedig a külső fényre "támaszkodik".

A kérdésem az lenne, hogy Lightroom-ban (vagy PS, valószínűleg mindegy) vajon van-e mód rá, hogy "nyomtatásra kész fehéregyensúllyal exportáljon"?
Mert oké, így tesztnyomtatás után látom, hogy sokkal hidegebbre kell állítanom a képeket, és bár így monitoron túl hideg lesz, nyomtatva ez lesz majd a helyes.
Sokkal kényelmesebb lenne, ha lenne rá opció, hogy megszerkesztem (kalibrált monitoron) szemnek szépen, aztán exportálásnál "nyomtató-készre" állítaná.
Van ilyen opció? Bár nyilván nyomtatója válogatja, melyik-hogyan. Vagy ha megtudom a nyomtató típusát, be tudom magamnak valahogy állítani az exportálásnál, hogy ahhoz kalibráljon? Mi a jó módja ennek? Mert ha most nem csinálok tesztnyomtatást, lenne 1000+ ultra sárga fotóm jó drágán, ami mehetne mind a kukába. Biztos van erre jó módszer, és remélem, tudtok útmutatást adni, mi is az.

Köszönöm.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.