Hirdetés

2024. május 14., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#34301) Lassú Víz válasza FerNandor (#34298) üzenetére


Lassú Víz
őstag

120 cd/m2 általában jó eredményt ad.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#34302) Timer válasza FerNandor (#34300) üzenetére


Timer
veterán

Azzal így nem mész semmire. Itt azt kell látni, hogy nem mindegy, milyen fényerőre kalibrálod a monitorodat. Tehát, lehet az enyém is kalibrált, meg a Tiéd is, a fényerő mégis más lehet mindkét monitoron, mert nincs rá fix érték, csak ajánlás. A kalibrálás a színhelyességet adja meg, a fényerőt a létrejövő profil nem tartalmazza (tudtommal)! Arról nem beszélve, hogy van aki 6500K-s fehér pontra kalibrál, van aki meg máshová, függően a felhasználástól (mozi, fotográfia, print, stb...).

[ Szerkesztve ]

(#34303) Lassú Víz válasza Timer (#34302) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Valóban nem tartalmazza a profil, de van rá módszer. Pl. a DisplayCal program azzal kezdi, hogy elvégez egy alapmérést, aztán lehetőséged van a fényerő és a választott színhőmérséklet szerinti (pl. D50, D65) szürke beállítására a monitoron. Egyfajta hardveres előkalibrálás. Utána még vagy 3/4 órán át készíti el a monitor profilt.

A Colormunkihoz adott program meg elintézte a kalibrálást kb. 2 perc alatt a három alapszín megmérésével.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#34304) FerNandor válasza Timer (#34302) üzenetére


FerNandor
őstag

Szerintem viszonyítási alapnak, illetve más eszközökön megtekintve + kinyomtatva tud segítség lenni, amíg valaki nem kalibrál nekem egyet. Továbbá, ha kapok helyesen belőtt fényerejű képet, ahhoz is tudok viszonyítani szerintem, főleg összehasonlítva az én szerkesztettemmel ugyanazon a monitor fényerősségen.

"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."

(#34305) Taci válasza Lassú Víz (#34299) üzenetére


Taci
addikt

Én kaptam egy csíkosan, pocsék minőségben kinyomtatott nagyobb (30x40-es) képet. Szerencsére átnéztem mindet mielőtt eljöttem, így újra kinyomtatták, ezúttal már normális minőségben. Elnézést kértek, mondták, néha ez előfordulhat, és nem nézhetnek át minden nyomtatást egyesével.

(#34306) Jahno válasza FerNandor (#34304) üzenetére


Jahno
őstag

Nekem van egy tonna képem, ami itt-ott megjelent nagyban, nyomtatásban, plexin, óriásplakáton és továbbra sem értem, hogy ezen mi van ennyi megfejteni való, ha nekem sem kalibrált kijelzőm és sem semmim nincs.

(#34307) FerNandor válasza Jahno (#34306) üzenetére


FerNandor
őstag

Az a megfejteni való, hogy nálam van-e a hiba vagy a cewe-nél volt most. Nekem is vannak már kinyomtatott képeim, 1-2 vászonkép is, ami a fotoplustól van. És most a a 200 cewe kép sötétebb, mint kellene. De nem tudom, hogy korábban mi volt, vagy pl a vászonképnél a fotoplus belenyúlt-e, mert az csak 1 kép és korrigáltak esetleg valamit. Mert pl most ugyanaz a kép a cewe nyomtatásban szintén sötétebb.

"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."

(#34308) Taci válasza FerNandor (#34307) üzenetére


Taci
addikt

Cewénél én évente nyomtatok, igaz, naptárakat. Azok a fotók mobillal készülnek keresztfiamról. FB-os közös chaten ilyenkor visszapörgetek 1 évet, letöltöm, kiválogatom, aztán átméretezés után küldöm nyomtatásra. Szóval semmi színkorrekció, semmi utómunka. Viszont a minden naptár tökéletes minőségű, nagyon szép színekkel, semmi hiba bennük.
Ezért is írtam az elején, hogy vedd fel velük a kapcsolatot, fotózd le amit kaptál (valahogy, hiszen ugye ahol-amikor-amivel-ahogyan fotózod, mindig kb. más-más minőségű/színű/fényű képet fog adni - aztán küldd el mellé az eredeti képet, amit nyomtatásra leadtál, hogy látszódjon a különbség. Én legalábbis ezt tenném, hátha esetleg náluk volt a hiba tényleg.
De amúgy ide is feltölthetsz 1-1 ilyen példát, persze személyek, személyes információk kitakarásával, és hátha úgy jobban láthatjuk, mi is lehet a probléma.

(#34309) Timer válasza Lassú Víz (#34303) üzenetére


Timer
veterán

Na igen, az egy pontosabb szoftver, a Datacolor mellé csomagolt annyit tud, hogy vagy beálítod Te kézzel neki azt, amit akar (120 vagy 100, már nem emlékszem), vagy az aktuálisan beállítottal kezd el dolgozni. Nekem a 120 nagyon alacsony, így én mindig utóbbit szoktam választani. Ezek szerint szoftveres különbség is lehet, köszi az infót! Lehet, ki kellene próbálnom a DCal-t....

[ Szerkesztve ]

(#34310) Taci


Taci
addikt

1990 Ft-os áron vannak K&F Concept ND4 és ND8 szűrők az Alzán, hátha pont jól jön valakinek:
[link]

(#34311) adrian94


adrian94
őstag

Sziasztok :)

Kezdő fotósnak milyen gépet ajánlanátok első gépnek használtan 120.000 ft-ig?

Ha rossz fórumba írtam, akkor elnézést! :R

(#34312) ph_5.5 válasza FerNandor (#34307) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

Pécsett két helyen van fotólabor ami érdemben tud előhívni. A profibb... nos két telephelyük van. Az egyikbe beviszel pl egy tablót A4-ben előhívatni, akkor 7 fotósból 6 olyat kap a kezébe ami nem olyan mint amit otthon lát. 1 viszont kb igen...
Változatlan formában átviszed a plotter laborukba, ott meg kapsz egy szép nagy tablóképet hibátlan színhűséggel, tökéletes fényerő mellett. Úgy, hogy a fotólabor részben minden papírcserekor kalibrálnak. A kép amit beviszel pedig jó eséllyel zöld fátylat visel majd- akkor is ha pl egy ff fotót hívatsz elő.
Szóval ott tartunk hogy az hogy kalibrált monitoron dolgozol, nem azt jelenti sajnos hogy színhelyes képet fogsz viszontlátni... mert a labor lehet hogy gészen másként dolgozik. Nekünk azt ajánlották hogy adnak laborált "kalibrációt képet" és lőjjük be ahhoz a monitort. Hátpersze...
Kalibrálás. Elvben senki nem vállal ilyet a környéken. Sok éve mintha az SZK stúdió vállalt volna ilyesmit, de a honlapjukon nem szerepel a szolgáltatások között.

(#34313) Taci válasza adrian94 (#34311) üzenetére


Taci
addikt

A topik jó (szerintem).
Én Sony-n kezdtem, azóta is Sony vázaim vannak, úgyhogy én Sony-t tudok csak ajánlani: az A6000 Kit szerintem pont jó lehet a célra:
Sony Alpha 6000L kit (16-50mm f/3.5-5.6) (fekete) (ILCE-6000LB)

Ha használtan veszed, arra figyelj, hogy nagyjából 100ezer expo környékéig bírja:
[link]

(#34314) Grillo válasza adrian94 (#34311) üzenetére


Grillo
senior tag

Van elképzelés, mit szeretne fotózni? Mennyi cucc, amit hajlandó mindig magával vinni (súly, méret)? Mennyi idős (gyerek)?

(#34315) Jahno válasza adrian94 (#34311) üzenetére


Jahno
őstag

Szinte semmit. Baromi nehéz ügy az egész. Ha komolyabban gondolja akkor világ pénze nem elég, aztán jönnek majd azzal, hogy "tanulgatni jó lesz" meg "nem a gép számít", oszt mégsem olyan egyszerű a dolog. Ennek ellenére a kezdő nekilendülők alig 1-2 ezreléke aki tovább is viszi és hajlandó tanulni, foglalkozni vele, meg legalább a gombot nyomogatni.

Kérdés most merre tart, lehet egy okosabb kompakttal kellene küzdeni, hogy valóban érdekli-e, aztán X, ennyibe tán egy GX8 környéki Pana alap kittel lenne a tippem, de csak mert elfogult vagyok :-P Vagy A6000 kit, ami alap Sony, nem mai darab, de lehet rá építkezni. Jó cuccok, nagy és relatív olcsóbb obiválaszték, meg ha véletlenül a fotós csoportomhoz csapódik akkor Sonyból szinte mindenfélét meg tud nézni és kipróbálni, meg az sem hátrány ha fotós sétákon ezt-azt el tud tarhálni.

(#34316) szazbolha válasza adrian94 (#34311) üzenetére


szazbolha
addikt

"Kezdő fotósnak milyen gépet ajánlanátok első gépnek használtan 120.000 ft-ig?"

A fiamnak épp most keresek használt gépet egy utazáshoz. (valószínűleg utána eladjuk és max. a telóját használja majd kép készítésre). Ez alapján adok javaslatott 120K-ig.

Vannak előítéleteim és preferenciáim. Szoroztunk osztottunk és arra jutottunk ne legyen kompakt gép, azaz valamilyen APS-C méretű szenzor kell, a gép állítható legyen manuálisan, de 90%-ban automata P módban használja majd, legyen beépített vaku, kell a nagylátószög (min. eqv. 28mm), tele nem kell (elég a 85...100mm), fényerő nem kell (f4, f5.6 a max rekesz), kell az AF és képstabilizátor (fényrő helyett).

Ebből valamelyik használt MILC, leginkább Sony NEX jön ki győztesen.
Persze volt vagy 3-4 modellem ezekből, de eladtam rég
Lehetne DSLR is a választott, ha a méret nem számít, de akkor valami olcsó Canon (EF, EF-s), hogy még olcsóbb manuális objektíveket lehessen adaptálni hozzá.
A Canon II generációs és stm alapobjektívje (18-55) egészen használható szerintem.

Szóval arra várunk, hogy egy 20-24 mpixes kihajtható LCD-s NEX megjelenjen a piacon az alapobjektívvel 16-50/OSS. Ez egy közepes-gyenge objektív, de van képstabija és 24mm-nek megfelelő nagylátószöge. És f5,6-ra rekeszelve elfogadható képeket vetít nagylátó állásban.
Ezt 60-80 eFt-ből szeretnénk megúszni (2022-ben olcsóbban adtam el) és a 16-50 főlé kell egy fix kistele, vagy valami olcsó zoom, és már el is tapsoltuk a 120K pénzt.

----
Mivel ortodox fotós vagyok tanuláshoz ezeket a szempontokat is figyelembe venném.
- legyen elsőre élmény a jó minőségű kép és a használat
- legyen a szettben manuális objektív.
- legyen a szettben fix fókuszú (nem zoom) objektív.
- legyen a szettben nagy fényerejű objektív

Utolsó hármat egy olcsó M42-ről adaptálható Jupiter 44-2 (58mm f/2) is teljesíti.
De lehet egy bármilyen régi 45...55mm-es fix fókuszú f/2 vagy fényerősebb objektív is.
Ezekkel tele van a használtpiac, és jól lehet velük tanulni, akár portré akár makró témákat készíteni már korai szakaszban élvezhető kivitelben.
- esetleg olcsó közgyűrűt is be kell szerezni.

Meg valami könyv... nem a fotózásról, ha nem esztétikáról, képszerkesztési alapokról.
Vagy egy rövid online tanfolyam, ahol nem a technikával foglalkoznak.

[ Szerkesztve ]

(#34317) adrian94


adrian94
őstag

Köszi mindenkinek a válaszokat :R

#34314Grillo

"Van elképzelés, mit szeretne fotózni? Mennyi cucc, amit hajlandó mindig magával vinni (súly, méret)? Mennyi idős (gyerek)?"

Saját részre szeretnék vásárolni valami gépet (29 éves vagyok).
Egyelőre csak tanulnám a fotózást, később ha úgy alakul és lesz rá lehetőség szívesen elhelyezkednék fotósként. Esküvő fotózás ami így elsőre érdekelne.
Cuccok mennyisége nem számít, eleinte úgy sem lenne sok mindenem mert a tanulás alatt nem szánnék rá több száz ezer ft-ot :)

Szeretnék elvégezni egy tanfolyamot is, [őket] néztem ki. Szerintetek van értelme egy ilyen tanfolyamnak vagy felesleges pénz kidobás? :U

Ha megkérdezhetem ki mit fotózik és ha elhelyezkedett ebben a szakmában akkor melyik részét választotta? :)

Illetve valami könyvet, online tartalmat tudnátok ajánlani amiből tudnék tanulni?

(#34318) Jahno válasza szazbolha (#34316) üzenetére


Jahno
őstag

NEX atom jó cucc, de engem zavar, hogy nincs kereső. Pár éve amilyen fruttiért adták, hogy 30-50ezres körül és akkor zajban lekörözte az akkor 3ezer Eurós Olyt, hát ja. Másban persze nem, de hát kinek mi az összehasonlítás alapja :-D

És itt jön az, hogy ha belekap, akkor van rá obi választék, mindenféle, occsó is. Fujis havernak most mutattam, hogy Sonyra kihozott a Sigma egy új 10-18as nagylátót 270ért, akkor már kicsit elkámpicsorodott, hogy Fujira még a környékén sincs semmi, utána a Tamron téli akciós obik a gépére 30%al többe kerültek (ugyanaz az obi, csak bajonett más), Canikonra olyat nem is lehet venni, Nikonra hamarosan kijöhet és így néha 1-2 dolgot egymás mellé teszünk ami úgyis kell, akkor ott vagyunk, hogy vagy hitvita, vagy occsó, vagy megfejthetetlen műszaki feltételek, de Sony ár-értékben is baromi jó és el lesz látva mindennel akár használtban is. Többinek ezekhez bőven évek kellenek és majd meglátjuk. TTartisan makrók, manuál halszemek, egyéb szirszarok már alakulnak, de Sigma/Tamron vonal még erős.

"egy olcsó M42-ről adaptálható Jupiter 44-2" Itt Heliiost szerettél volna írni (:-

(#34319) Jahno válasza adrian94 (#34317) üzenetére


Jahno
őstag

Nextfotósok egész jók, de néha változnak, aztán így középhaladóként azért voltak olyan problémák, hogy sírtam vaze. Nem lesz jó megoldás. Nyilvánosan nem is merem írni, abból mindig botrány van.

Én nem helyezkedtem el, 1-2 rendes meló akad mögöttem amit mutogatni is lehet, de nem jellemző. Nem is szeretnék ezzel nyomulni, mert még sok beruházást, marketinget, minden szart is igényel és hülye menyákat, ügyfeleket, lehetetlen követelményeket. Jó ez nekem így, ha van kedvem akkor behúzok valamit és kész, addig meg erősen hobbizok.

Agával közösen csináltunk egy esküvőt, annak még pont itt vannak a képei, ez a teljes átadott anyag amire azt mondom, hogy jó és piacképes lett. Képeink száma kb. fele-fele arányban vannak, aztán EXIFben is ott van minden, nem szeretnéd tudni a felszerelés árát és azt, hogy mi volt a bőröndben, de kb. ezzel lehet hosszabb távon dolgozni és így is hamarosan bővítésre szorul: [link]

Könyvet egyebet sokat, fotós Face csoportokba már sokat összeszedtem így szubjektíven, néha frissítem is, de ez sem egyszerű és éppen most gondolkozom, hogy egy helyre össze kellene kapni a tudásbázisom. Ország melyik felén vagy?

(#34320) szazbolha válasza adrian94 (#34317) üzenetére


szazbolha
addikt

Én hobbifotós vagyok. Általában semmit sem fotózok, kütyüzök, gyűjtőgetek, meg arra gondolok régen talán tudtam jó képet készíteni. Akttól a makróig, meg persze tájképeket és term.fotó jellegű képeket.
Most max. kimegyek a sírkertbe, vagy este a városba hangulatképeket készíteni.

A fotózás egy szakma. A fotóművészet meg művészet. A hobbi fotózás meg szórakozás, szabadidős program, ego növelés, kölcsönös ajnározás a képtárakban stb.
Vannak közös metszetek, de ezek elég keskenyek.

Én olyan tanfolyamra fizetném be a fiam, ahol ismerem az oktatót.
Nagyon nem mindegy. A szemlélet, a tapasztalat.
Ha esküvői fotós akarnék lenni, akkor sikeres esküvői fotósok honlapját nézegetném. Vannak ott jó fotók. Magyarországon is.

Sok sikert!
Szerintem a legfontosabb skill, hogy az emberekkel könnyen tudj kapcsolatot teremteni és ott akarjanak lenni azon a képen amit te készítesz.

(#34321) szazbolha válasza Jahno (#34318) üzenetére


szazbolha
addikt

Bocsánat igen, helyesen HELIOS 44-2, csak már a jupiter járt az eszemben a 135-ösök, de aztán azt lehúztam a listáról, mert APS-C-n már bő tele és igen kevesen használják ezt a fókusztávot. Ahogy én sem a kiváló 200-asaimat FF-en, pedig ma láttam egy Kenlock-ot ami még úgy elférne a polcon 5-6 tesztkép után.

Viszont a 135-ösök többsége csodálatosan müxik APS-c-n valami jobb Speed Boosterral.
Csak az már nem fér bele egy 120K-s büdzsébe

(#34322) Jahno válasza szazbolha (#34321) üzenetére


Jahno
őstag

"mert APS-C-n már bő tele és igen kevesen használják ezt a fókusztávot."

Akkor most jöhetek trollkodni 1-2 MFT képpel :C

De minek speedboster? Főleg M42re? Pont csak elcseszi a képi világot meg amúgy is.

(#34323) Jahno válasza szazbolha (#34320) üzenetére


Jahno
őstag

"Ha esküvői fotós akarnék lenni, akkor sikeres esküvői fotósok honlapját nézegetném. Vannak ott jó fotók. Magyarországon is."

Jó fotók vannak, a sikeresekhez meg nem tudod befizetni. És szerintem annyit nem is érnek. Meg addig el kell jutni és a "sikeresek" vagy hasonlók is sunnyognak rendesen.

(#34324) Grillo válasza adrian94 (#34317) üzenetére


Grillo
senior tag

Én a magam példáját tudom felhozni. MOndjuk úgy 35 körül gondoltam, hogy kéne valami gép, fotózgatnék, mert valamiért el kezdett érdekelni. Nekem akkor úgy 200k körül volt a határ, olvasgatta, vagy 2-3 hónapot, így végül Pana MFT lett, GX8 lett 14-42 kitobival. Most ezt megkapod szerintem a 120-hoz nagyon közel. Arra jó volt, hogy relatíve kis méretű, így nem hagytam otthon már a harmadik alkalommal, befért mindig abba, ami táska nálam volt. Azóta lett mellé egy G9, még vagy 4-5 obi az olcsóbbak közül. És mindig nálam van a váz és 1-2-3 obi. És használom is.

Más kérdés, hogy esküvőre, meg portréra nem biztos, hogy erre indulnék, de nem tudom, ennyi pénzből van-e jó megoldás. Én is a Sony felé indulnék mostani fejjel, bár nem nagyon érzem az MFT hátrányait, nem tudok én annyit, hogy korlátozna.

Olyanokat gondolj át, hogy elég-e a kijelző (én korábban bridge gépeken csak azt használtam, most meg szinte soha), hogy nyíljon, mennyire kell vázba/obiba stabilizátor, felbontás, akkuidő, stb.
Mondjuk ezek kb. kiderülhetnek a tanfolyam alatt, és akkor lehet váltani még relatíve olcsón, akár nulla veszteséggel másra, ha kiderülnek a valós igényeid használat közben.

(#34325) Jahno válasza Grillo (#34324) üzenetére


Jahno
őstag

No igen, nekem itt jött hamar MFTnél a hátrány, mikor hajnali ködös vackok, hosszú zárak, esti égbolt, kell oda minden de már néha a gyutávokkal is gondban vagyok, mert nem férek bele és nem úgy. Aztán míg az ember nem szembesül vele, hogy APSCre egész jó, FFre meg teljesen jó megoldások vannak (nyilván megkérik az árát), akkor koppan nagyot.

Cserébe meg kicsi a gép, bazi olcsón van nagy tele, szóval valamit valamiért.

Ezeket úgyis menet közben tapasztalja meg és nehéz hova tenni, ha nekem erre átlagban a 16mm környéke és alatti gyutávok kellenének, abba pont belefért Sasbércen a kilátó, amiről a többieknek lett képe, nekem 2 dolog miatt nem....

Aztán jönnek azok, mikor nem is portré, mert kimész városba, világítod, akármi, de mikor egy templomban 10-20ezres ISOval kell kavirnyálni határokat feszegetve, gyertyafény keringős dolgok és társaik, akkor megint nem tudsz mit tenni, MFT megdöglik a fenébe.

A 9mm-es torzításmentes occsó obi FFre meg világ pöcke. Már bekedvenceltem, majd mutatom :-P

(#34326) Jahno válasza Grillo (#34324) üzenetére


Jahno
őstag

Ja, nem vagy bent a csoportban, bár kár ennyire előre rohanni, de Te sejtheted, hogy itt mennyi fény volt. Pontosabban nem volt :-D Aga követte el az expót, logósvízjeles, remélem lophatom a képet bemutató jelleggel. De mikor ilyenbe fut az ember, akkor lehet fejet vakarni. És természetesen ennyi fény volt az egész szertartáson:


Ebből a sorozatból direkt ilyen célokra van egy kivonatunk és akkor lehet fejet vakarni, meg okosakat mondani.

(#34327) szazbolha válasza Jahno (#34322) üzenetére


szazbolha
addikt

"Pont csak elcseszi a képi világot"

Nem értek egyet. A fókuszcsökkentő nem csak fókuszt csökkent, de ezzel együtt a fényerő is nő és valamivel változik a mélységélesség vagy annak milyensége. Az eredeti objektív leképezési hibáiból összeállt "karakter" megmarad, egy jó fókuszcsökkentő ehhez nem tesz hozzá és nem vesz el érdemben.

Egy 135/2,8 + 0,71-es SpeedBosster (fókuszcsökkentő) néha új dimenziót nyit az olcsó objektívek világában. Aki nem a "karakter" oldalról közelíti az objektívet annak szerencsés esetben a feloldóképesség is növekedhet. Sajnos a kontraszt vagy mikrokontraszt általában nem lesz jobb.

[ Szerkesztve ]

(#34328) Jahno válasza szazbolha (#34327) üzenetére


Jahno
őstag

"egy jó fókuszcsökkentő ehhez nem tesz hozzá és nem vesz el érdemben."

És van jó, vagy most akkor olcsó gépet szeretne de már a 300 Eurós Metabones adaptereknél tartunk?

2.8/135-re elsőre lehet szüksége sincs, de majd kiderül, addig szerezzen egy Jupiter 37A-t és barátkozzon önmagával. Vagy a jó ég tudja.

(#34329) lugosi válasza Jahno (#34318) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

“Sonyra kihozott a Sigma egy új 10-18as nagylátót 270ért, akkor már kicsit elkámpicsorodott, hogy Fujira még a környékén sincs semmi”

Azért van Fujira:
- Tamron 11-20/2.8
- Sigma 10-18/2.8
- Fujinon 10-24/4
- Fujinon 8-16/2.8

(#34330) csacsi77 válasza szazbolha (#34316) üzenetére


csacsi77
senior tag

Mivel ortodox fotós vagyok tanuláshoz ezeket a szempontokat is figyelembe venném.
- legyen elsőre élmény a jó minőségű kép és a használat
- legyen a szettben manuális objektív.
- legyen a szettben fix fókuszú (nem zoom) objektív.
- legyen a szettben nagy fényerejű objektív

Az elsővel teljesen, a többivel egyáltalán nem vagy csak részben értek egyet.
A másodikkal viszont nagyon nem. Én azt tapasztaltam az ismerettségi körben, hogy aki most ugrik be a fotózásba azt nagyon nem kéne terhelni a manuális fókusz problémájával szépségeivel. Elsőre legyen a fotózás könnyű, élményszerű és ezekből a pozitív élményekből építkezve lehet elmenni a tanulás és az elmélyedés felé.
De ha már az elején manuális fókusszal és képszerkesztés rejtelmeibe kell temetkezni, akkor az egy kevésbé motiváltat elriaszthat.
Elsőre egy zoom objektívet tartok jobb választásnak, mert ott ki lehet tapasztalni a fotózást és el lehet dönteni, hogy melyik gyújtótávolság érdekli a delikvenst.
A nagy fényerejű objektív jó lehet elsőre, mert lehet kreatívkodni és ámulni a háttérmosás krémességén, de szerintem ez már egy következő lépés a folyamatba.
Ám tudom, hogy ez örök vita itt a fórumokon, csak szerettem volna, ha személyemben egy mésik vélemény is megjelenik.

Öreg fater megoldja!!!!

(#34331) Jahno válasza lugosi (#34329) üzenetére


Jahno
őstag

No, ez viszont igaz, de én a környékét a kivitel/árra is értettem. Téli akciónál 30%-al drágább volt pont ugyanaz a termék, még lehet van képernyőképem. Fujinon 10-24 horror és nem túl gyakori használtan sem, persze itt lehet elmélkedni, hogy most a TamronSigma az lehet fényerősebb de biztos nem olyan jó minőség ezzel nehéz mit kezdeni és a fenti Sigma Sonyra is most jött ki, a Tamron is éppen csak pár hónapja létezik.

Az viszont jogos, hogy Fotoplusban a 10-18as Sigma most fillérre annyi, mint Sonyra, de már pont elkéstek, ezek miatt számoltam fel a Fuji szettett. Kellene jópár gyutáv/szög, ami nem volt rá vagy irreálisan drágán (150-600 Sigma még jött volna aztán amúgy meg is lennék vele). Van még egy békebeli Canonos Tokina 11-16om, azzal el vagyok mindkét platformon, jelenleg egy kőccsön T1el, aztán majd jön a Sony, azzal is el leszek egy darabig, addig meg kialakul ez a Sigma piac is.

(#34332) Jahno válasza csacsi77 (#34330) üzenetére


Jahno
őstag

"Elsőre egy zoom objektívet tartok jobb választásnak, mert"

Egy sima 18-135 mindenes és heló. Aztán majd annyira kézreáll, hogy sok helyre mást nem is érdemes vinni. Én pld. évek óta el vagyok a 14-140 kvázi kitobival általános dolgokra. Aztán időnként mikor nem a sablonos "én most portrézni megyek egy obival" sztori van, hanem beesünk a városba, vagy különböző ismeretlen terepekre, akkor szoktak 3 másodpercenként obit cserélgetni, vagy vakarózni, hogy ez nem adja ki, az sem fér bele. Tudjuk, nem is kell mindent lefényképezni, megjajj lábzoom és hátrébb lehet menni, de nem mindig opció, meg hát ha egyszer ez a mániánk, akkor miért ne fényképezzem le azt és úgy, ahogy szeretném? Hátha sikerül is :-D

Trollkodni meg mindig ér, itt ez az aranyos fám:


Minden létező szögben lefényképeztem ami csak volt nálam és most nem győzöm válogatni, mert akkor legyen hülye lila színű és feketefehér is, de a 7mm-es obi meg a 16mm környéki gyutávok adták ki legjobban és 50mm környékén pont nem működött. Ezek meg olyanok, egy darabig nem tudja valaki, hogy mi hiányzik, vagy miképpen megoldható aztán fostaliga tükrös Canikonra occsó nagylátó 50-60ezresért van, Fujinál csöppet vakartam a fejem, hogy olcsó nincs, egy jobb minőségű sérült darabot 200ezer körül lehet venni használtan. Fához meg majd visszajárok.

(#34333) lugosi válasza csacsi77 (#34330) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Manuális obi témához én is hozzászólnék, csak mint plusz egy vélemény. Amikor fotózni kezdtem, akkor még nem is hallottam AF obiról (voltak persze, csak az én látószögemben nem), de szerintem szazbolha szintén régen kezdte (heló amúgy, te nem az indexes szazbolha vagy?), aztán amikor váltottam Zenitről Nikonra, akkor nekem egy hatalmas nagy dolog volt az AF, teljesen oda voltam érte.

Eltelt pár évtized és az az alatt kijött AF obiknál csak egy utángondolás, egy muszáj-feature volt az, hogy van manuálfókusz is, ezért szerintem alkalmatlanok is voltak kézi fókuszra, nem is használtam őket. Egészen a közelmúltig, amikor is lett pár olyan AF obim, ahol egészen használhatóra megcsinálták (pl a hátrahúzható gyűrűs obik, Olympuson is van ilyen, nekem a Fujinon 23/1.4-em ilyen, az első verzió). Így mivel egészen használható a MF, néha használom, és nosztalgiával gondolok vissza azokra az időkre, amikor csak az volt. De az arcfókusz és szemfókusz korszakában nem igazán erőltetem, és egy kezdő esetében nem tudom, hogy mennyire lenne jó. (Értem ez alatt, hogy tényleg nem tudom, bármit el tudok képzelni, a teljesen elrettenti a fotózástól az egyik vége, a másik vége meg a játék- és retrofaktor miatti megszeretés.) Per pillanat azon vagyok, hogy van pár olyan obim, amiknek az érzelmi értéke miatt venni szeretnék egy M42 - X mount és egy Nikon F - X mount átalakítót.

(#34334) csacsi77 válasza lugosi (#34333) üzenetére


csacsi77
senior tag

Nézd, én is Pratica LLC-vel 50mm f/1,8 - 29mm f/2,8 - Carl Zeiss Jena electric MC Sonnar 135mm f3.5 kezdtem. Akkor nagyon jó volt, ez volt kéznél. És születtek jó képek.
De tényleg megváltás volt az AF, amikor az első Nikon D50-et kézbe vettem. Azóta sem használtam manuál fókuszt, az más kérdés, hogy a szemem miatt már nem is tudnék.
Egy kezdőt semmiképpen sem szivatnék manuállal. Ha megvan bennea hajlandóság, akkor úgyis kipróbálja, ha nincs, akkor meg elvan a zöld móddal és fotóz kedvére.
Egy Sony A6000+kitobival remek képek születnek és megvan a jóérzés és a fejlődés lehetősége. de ha megmarad ezen a szinen akkor is rendben van.

Öreg fater megoldja!!!!

(#34335) szazbolha válasza Jahno (#34328) üzenetére


szazbolha
addikt

A fókuszcsökkentő témáról, a 120K-s gépvásárlástól függetlenül beszéltem.
Nem ajánlottam a kérdezőnek, ha jól emléxem.

#34333 lugosi
De igen, az indexen kezdtem. A képtárakban is ezen a nicknéven vagyok jelen.
A kezdeti botladozások után (praktica) Nikon AF rendszeren szocializálódtam. Aztán léptem vissza a manuális vagy nagyobb formátumok világába.
De kompakt gépekkel is játszottam.

Nem vagyok az AF ellen, csak kevés a nekem megfelelő (minőség+ár) AF objektív van, ezért is vonz az MF világ.

[ Szerkesztve ]

(#34336) szazbolha válasza csacsi77 (#34330) üzenetére


szazbolha
addikt

Mint írtam ortodox a megközelítésem, természetes hogy léteznek más, praktikusabb, aktualízáltabb közelítések.
A manuális objektívvel együtt jár a manuális rekesz állítás. Nekem ez mindig más élményt és más fizikai észlelhetőséget adott mint a gépen beállítandó rekeszérték.
Mégha a hatás ugyanaz is.

Szerintem is jó, ha a kezdőnek van zoom objektívje, de ez +1 szabadság fokot ad egy fix fókuszú objektívhez képest. Épp olyan a viszony mint a színes és az FF fotográfiák között.
Nézőpont kérdése, hogy az eggyel nagyobb/kisebb absztrakciós szint segít vagy nem.
Mivel nem vagyok oktató, ezt megítélni nem tudom, csak azt tudom , hogy egy amatőr fotós életében (a kezdő még nem is amatőr fotós) van különbség és van hatása az eszközhasználatnak a fotózási elképzeléseknek.

(#34337) lugosi válasza szazbolha (#34335) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Akkor onnan ismerjük egymást. Én ott már nem emlékszem, milyen néven voltam, rég abbahagytam az indexes fórumozást.

Többieknek mondom, szerintem érdemes odafigyelni arra amit szazbolha mond, van tapasztalata a témában és hozzáértése is.

(#34338) lugosi válasza csacsi77 (#34334) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

"Azóta sem használtam manuál fókuszt, az más kérdés, hogy a szemem miatt már nem is tudnék."

Akkor kb. egy cipőben járunk.
Én amikor a manuál fókuszt kezdtem, akkor valamilyen olyan gépünk volt (családi gép, én csak elkaptam néha), amin volt ugyan kézi élességállítás, de a keresőben nem lehetett ellenőrzni a fókuszt. Az csak egy átnézeti kereső volt. Bár már ez is egy előrelépés volt ahhoz képest a fixfókuszos boxgéphez képest, amit előtte használtam.
Én utána Zenitre váltottam (a Praktica drágább volt), és nagyon elvoltam vele, de az AF és a TTL fénymérés egy nagy upgrade volt nekem mikor Nikonra váltottam (filmen még).

(#34339) Jahno válasza lugosi (#34338) üzenetére


Jahno
őstag

Annyi hátrány van, hogy az akkori autófókuszos meg újabb gépeknek sokkal vackabb és kisebb volt a keresője. A felsőbb kategóriás tükrösöké már jobb, aztán most MILCnél meg ismét könnyebb a szitu, ha gombnyomással belenagyítasz. Bár én manuálisan a tükör aknásat sem tudom használni, tekerhetem bárhova, abban semmi nem változik, szóval marad a skála.

(#34340) lugosi válasza Jahno (#34339) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Biztos a régi AF vázak között is van különbség, nekem Nikon F65-öm volt és F90x-em, nem éreztem kicsinek a keresőjüket. Az utóbbi még mindig megvan, szerintem állja a próbát mai gépekkel a keresője.
Van egy manuális Nikon vázam is, annak a keresője nagyon jó, még inkább ugye a manuális fókuszt tartották szem előtt a használhatóságnál.

Aztán ahogy ezt így leírtam, az jutott eszembe, hogy te valószínű a digitális tükörreflexesekről beszélsz, azoknak valóban volt kis keresője.

(#34341) Timer


Timer
veterán

bmxbandita fórumtárs szép találata Alzáról, akciós GODOX vakuk és kioldók, jelentős kedvezménnyel! A 300 Próért fáj a szívem! :O

LINK

[ Szerkesztve ]

(#34342) ph_5.5 válasza Timer (#34341) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

A vicc hogy az első X Pro kioldómat 17e-ért vettem anno. Most 25e-nek is örülni kell.
(az AD300-ból vettem is gyors egyet- ez elfér a polcon :) )

(#34343) Jahno válasza ph_5.5 (#34342) üzenetére


Jahno
őstag

2019ben vettem 15ezresért, de az szerintem kifejezetten jó vétel volt. Eredetileg Ebayen használtnak hirdették, de vagy kavartak valamit, vagy nem vette át más, de teljesen új cuccot kaptam.

(#34344) ph_5.5 válasza Jahno (#34343) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

Én az elsőt már elkoptattam, a körtárcsa néha nem váltotta az értékeket. A stúdió miatt vettem másikat, meg egy Sonyt, meg egy manuális Godoxot h avalakinek valamiért nem menne a vázával a pro széria. Majd a bérlőinknél kiderült szinte mindenkinél volt Sony, így azt pl csak kicsomagoltam és ott áll. Mivel többet nem adjuk ki- így ha épp nem lesz akcióban akkor korrekt áron átadom valakinek.
Most ez a kicsi AD300 pont jó lesz derítésre az AD600 vakuk mellé. Ennyiért jó vétel volt.

(#34345) Taci válasza ph_5.5 (#34342) üzenetére


Taci
addikt

Egy AD300Pro-t én is behúztam, mert egy ideje már keresgettem (igaz, a németeknél, mert ott kb. minden sokkal jobb áron van).
Most ez a magyar Alzás nagyon jó ár, az eddigi legjobb német árat is szinte megveri / a közelében van szorosan (plusz az egy kétes megbízhatóságú webshop volt), ami nagy szó!

[ Szerkesztve ]

(#34346) ph_5.5 válasza Taci (#34345) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

Főfénynek - főleg kültérre kevés, arra azért vigyázz. Plusz a full 350 villanás egy akkuval megint nem túl erős. Ez neked oviba korlátozott használatot ad, egy AD600-al jobban járnál. Már ha ez a felhasználási terület ahova szántad. (és szűk rekesznél sem hozza az elvárhatót. 1 sec feltöltési idő néha örökkévalóságnak számít. ettől még persze jó cucc- csak a 300 Ws az hamar eléri a határait. )
(csak itt most ketten fizettük ki... és kevesebb mint 5db volt már akkor is amikor én vásároltam- kíváncsi leszek hogy kiküldik-e)

[ Szerkesztve ]

(#34347) Timer


Timer
veterán

Akkor legalább Ti jól jártok az AD300-zal! Nekem is fáj a szívem, de olyan ritkán építem ki a "mobil" stúdióm, hogy igazából nem sok értelme lett volna lecserélnem erre az MS300-as készletemet (pláne mind a négyet), mobil vakunak meg ott az AD200. Azért nagyon kacérkodtam én is a gondolattal, hogy legalább egyet veszek, de tavaly novemberben-decemberben két objektívet is cseréltem natív Z mountra, és tavaszig bezárólag a Tamron 70-200 USDG2-vel is ez a tervem, így most nem fért bele az extra kiadás... :(

@ph_5.5: ha jól emlékszem, én is 20k alatt vettem az XPRO-t, de hát ez ilyen biznisz manapság. A TT350N vakukat meg 26-27 körül valahogy (igaz, egyiket se itthonról, fomito vásárlás kábé minden godox cuccom, kivéve két MS300-at, mert akkor épp Mikrosaton is alig volt drágább, mint a korábbi kettő, amit kintről vettem), és a softboxok is jelentősen megdrágultak itthon az utóbbi két évben.

"(csak itt most ketten fizettük ki... és kevesebb mint 5db volt már akkor is amikor én vásároltam- kíváncsi leszek hogy kiküldik-e)"

Biztos lehetsz benne, nyáron 17 ezerért vettem Logitech MX Master 3S egeret tőlük, kiküldték, pedig az félár volt. Sokan azóta is árulják az Aprón, mert vettek belőle több példányt is. Tuti lesz fent hamarosan 200 körül AD300 is...

BÓNUSZ: ha az AD300-zal együtt rendeled meg a hozzá való 85-ös softboxot is, akkor 16 ezer, tehát az eredetihez képest féláron megkapod. Na így már tényleg brutál jó az akció.

[ Szerkesztve ]

(#34348) Jahno válasza ph_5.5 (#34344) üzenetére


Jahno
őstag

Előbb-utóbb kell Sonyt vennem, de ezeket raktam a sor végére. Vakum már akad hozzá, meg úgyis variálok összevissza. Godoxnál azok a tárcsák zűrösek, nekem a LEDes lámpák is akadoznak, de szerintem azért mert nem nagyon használtam. Ha sokat használnám akkor meg lehet azért.

(#34349) ph_5.5 válasza Timer (#34347) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

A natív obikra váltásban én egyelőre nem látok realitást az esetemben. 1 kivételével minden obimmal elégedett vagyok teljesen. 10 obiból 2 Z, 8 F. Azt Art so lecserélése Z-re nem hozna minőségi javulást, plusz felesleges többlettkiadással járna. Amig működnek- maradnak. Márpedig a Sigma tisztességesen összerakta őket, így nem hiszem hogy mostanában elfáradnak.
A másik része a dolgoknak (ezt már leírtam itt) hogy aki ebből él, annak nagyon nem mindegy hogy mennyit fektet be, mennyit forgat vissza és mennyi haszna marad rajta.
A megrendelőt nem érdekli mivel dolgozol, a vásárlás egy bizonyos szint felett csak birtoklási vágyról szól. Abból meg kinőttem rég.
Egy jó rajzú 70-200/2.8-t lecserélni egy alig jobb rajzú 70-200-ra kb 500-700e ráfizetéssel, az én értékrendemben nem jó deal. Főként mert 650e-ért most jött ki a Sigma Sport. Inkább azt venném - ha már Z kell. (mert lesz belőle)

A vaku más téma. Ha van 4db kisebb teljesítményű vezetékes, és nem kell kitelepülni gyakran, akkor felesleges pluszba költeni. A vakuk pont azok a cuccok amiken csak nagy bukással lehet túllépni. (ok, Godox piacképes... e egy régen drága Hensel, Broncolor.. stb cucc szinte kótyavetye módon megy el) Egy újonnan 50 ezres godox meg ha 30-ért kel el, akkor az a 20e Ft manapság egy 2 fős ebéd ára.

#34348Jahno
FV 150-es Led (Godox) hibásan érkezett a Mikrosattól. Cserélték azonnal. Van még ezen felül egy másik Godox ledem, de a többit más márkától vettem, mert a Godox ledjei túlárazottak voltak a márkatársakhoz képest. Itt meg pont nem érdekelt a vezérelhetőség, bár a másik márka telefonos appal megy, szóval ők is megoldották.
Nálam minden használatban van, de nem érzem hogy a ledek "kopnának" és akadoznának.

(#34350) Taci válasza ph_5.5 (#34346) üzenetére


Taci
addikt

Nem, ez nem az ovis fényképezésekhez kell - de köszönöm szépen, hogy eszedbe jutottam és ehhez mérten ajánlottál másikat. :) (Rendszervakut (V1) használtam eddig, tökéletes volt a feladatra.)
Én nem hiszem, hogy elárazás volt, csak egy "sima" kedvezményes ár.

#34347 Timer:
A Godox mountos 85-ös softbox egy példányát most küldtem vissza nekik (tegnap), mert az ernyő nyitó szerkezete olyan szinten volt gyenge/érzékeny, hogy ha az ujjamat egy picit erősebben rátettem, máris nyitott (összeugrott). Most az AD300 mellé rendeltem még egyszer, hátha, mert amúgy tényleg fél ár minden más helyhez képest, viszont ugye ez Godox mount, így ez csak erre az AD300-ra vagy az AD400-ra megy rá. Utóbbihoz adtak Bowens-átalakítót, előbbihez pedig 4500 Ft-ért lehet venni. Szóval igazából nem látom nagy létjogosultságát jelenleg, viszont nagyon jó anyagú, nagyon sok kiegészítővel, úgyhogy adtam neki még egy esélyt ennyiért.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.