Hirdetés

2024. május 14., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#34551) Timer válasza lugosi (#34545) üzenetére


Timer
veterán

"Ha már van egy betanult alkalmazott, akire lehet építeni, a vállalkozás is többet tud elvállalni."

Szerintem azért nem megy így, mert kevés az olyan vállalkozás, ahol annyi lenne a munka, hogy folyamatosan szükség lenne egy második fotósra. A legtöbb fotós egyedül van, vagy videóssal, ha jól gondolom.

(#34552) Jahno válasza Lassú Víz (#34544) üzenetére


Jahno
őstag

Pályázat is bonyolult világ, általában a a lehetőségek kis szegletét ismerik, aztán picsognak ezen is, hogy pfúúúújidebenemadnámmerfelhasználják. Ja, M365 kétszer kiállítja a főtéren, lehet vele dicsekedni, az olyan nagy baj, valóban. Vagy mit várna a hülye, fizettessék ki vele és fizessenek a képért? Ez a feltétel, azzal kell beadni. Máshol meg nyerni lehet, az a dupla vagy semmi és a kaszinó kérdése, nyilván valamiből finanszírozni is kell az egész hóbelebancot.

Akadt pár ilyen "30 éve vagyok szakmában fotós" aki jött a nekem ne magyarázzák meg és felvázolt 1-2 falusi lájkgyűjtős izét, fel sem fogta, hogy akad annál igényesebb és változó szakmai zsűrivel. Meghallja, hogy pályázat és fröcsög, de még a részleteket sem tudjuk. Idén ráadásul lehet indulok a falu meg a BKV-s pályázaton is, "csak" meg kell csinálni és hozni egy szinten, ha az összejön akkor beadom. Sallangot nem.

Én ezen sem rinyálok, ha érdekel és szimpatikus a feltétel vagy az egész akkor beadom, ha nem akkor nem. Alapokat a fotós diploma miatt meg magam miatt megcsináltam, azok is fizetősek, akinek nem tetszik az csináljon keci jó képet és 30 Eurós regisztrációs díjért hozza el az 5000 Eurós fődíjat és kész, az sincs megtiltva :-D

Pld. Normafára is fel kellene mennem megnézni a többi képet, oda is kiakasztottak egyet. Nekem mindegy, nem fizettem érte, megcsináltam a képet, most lehet rágni a gittet, hogy nem fizettek a használatért meg úgy is, hogy támogattam vele egy kiállítást és nem nekem kellett fizetni a nyomtatási költséget. Teljesen más, mint mikor falu ajándékboltja 50ezer pénzért árul fényképes bögrét a netről mentett képemmel.

(#34553) Jahno válasza TCr (#34550) üzenetére


Jahno
őstag

Már csak fotózni kellene megtanulni :-D Ma is csinálok valamit, ismét közelebb leszek a tudáshoz. Kedden is nyakon fogtam egy kezdőt, szenvedett mindennel is mert világos meg sötét képeket csinált. Mondtam egyszerűbb lesz helyszínen, ha útba esik akkor sima ügy. Hajlamos volt megemelni a seggét és kipróbálni, így azért sokkal könnyebb. Közben én is csináltam képet, teszteltem 1-2 obit új vázakon, 3 perc alatt megfejtettük, képe is lett, kész. Záridő alapokkal van baja. Nem tudom mi az elvárható időtartam, hogy valaki a szenthármast mennyi idő alatt tanulja meg, de még 1-2szer tuti belefutunk a dologba.

(#34554) TCr válasza Jahno (#34553) üzenetére


TCr
veterán

:R

IBKR - - Revolut - - Gránit Bank <--- ajánlói kódokért küldj privát üzenetet. ;-)

(#34555) lugosi


lugosi
MODERÁTOR

Azért örülök ennek a mai vitának, olyan értelemben, hogy sokat tanultam az első kézből tapasztalóktól, szóval nem annak hogy vitatkoztunk :D Köszi mindnekinek!

(#34556) Lassú Víz válasza Jahno (#34552) üzenetére


Lassú Víz
őstag

M365. Vajon mennyibe kerülne azt a képanyagot fizetett művészekkel előállítani? Biztos sokkal többe, ha egyáltalán elő lehet. De az legalább egy jó kezdeményezés, kortörténeti dokumentum, és dicsőség is.
De amikor a cél nem világos, meg ki ide beküldesz hagyj fel minden szerzői joggal, akkor azt jobb elkerülni.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#34557) Jahno válasza Lassú Víz (#34556) üzenetére


Jahno
őstag

Nem hagyok fel minden szerzői joggal, eleve időben korlátos. Azt az anyagot előállítani, vagy a művész képét 3 helyen kiállítani? Mondom, akinek nem tetszetős az nem nevez. Egyébről fogalmam sincs mrnnyibe kerülne, mindegy is, más a koncepció.

(#34558) Timer válasza lugosi (#34555) üzenetére


Timer
veterán

Szerintem ez konstruktív vita volt, sőt, még csak vitának sem nevezném, inkább vélemény ütköztetésnek. Megoldásunk persze nem lesz, de talán nem is kell, majd megválaszolja jövő! :-)

(#34559) Jahno válasza lugosi (#34555) üzenetére


Jahno
őstag

Legalább történt valami. Közben matekoztam, szerintem az ilyen inassegédgyakornok akkor lehetett volna jó módszertan, ha valami fix hely és stúdió van, aztán tudják vele bővíteni és vinni a boltot, mint ahogy régen faluban egy szem fotós volt és kész, kereskedés is és műterem, aztán Polaroid és állandó jelenlét meg családokhoz kirohangálós fotós. Oda be lehet szivárogni, tehermentesíteni, tanulni és mittomén.

(#34560) Beldar


Beldar
tag

Ez így igaz, emléxem kölök koromban egyetlen (nő) fotós volt a faluban, ő járt ki a családokhoz fotózni, gép+vaku ennyi volt, aztán lett évente egy féltucat kép magunkról.
Most meg.... ehhh, ez van, devalválódott a fényképek értéke...
Nagyon kaotikus a mai helyzet, milliónyi telefon (jobb esetben gép) a kezekben, de kevesebb ész a fejekben...

[ Szerkesztve ]

(#34561) Timer


Timer
veterán

Falusi fotós nálunk is egy személy volt, de Ő már akkor se tudott belőle megélni (1983-1994 közötti időszak), mert autószerelőként dolgozott elsődlegesen, a képalkotás csak plusz pénzként volt jelen az életében. Mai szemmel nekem teljes mértékben hobbistának tűnik a tevékenysége, pláne mert szeretett szürcsölni is, amikor például szülinapi képek miatt jött. Szüleim elmondása szerint volt is rá példa, amikor kellett csináltatni még egy tortát, mert a Mester jelezte, hogy hát nem egészen jók lettek a képek elsőre ! :-D Expót állítani, analóg gépen, beb@szva nem is lehet egyszerű ! ;] Elnézve a fotókat , a legjobb dolog bennük ,hogy elkészültek, más pozitívum nem is akad. Ma meg mindenkinek hatszáz kép kell holnapra, ingyen, de legyen ám mind kreatív ! :-D

[ Szerkesztve ]

(#34562) Jahno válasza Timer (#34561) üzenetére


Jahno
őstag

Nálunk jó darabig el volt, nyitott boltot minimálban, kidolgozás, fotós albumok, filmek, ahogy most még itt Westendben a Pálvölgyi. Igazolvány, vízumfotók, estébé és a digit kor kezdetén mondta, hogy egy darabig még követi amivel lehet, de abba már nem vág bele munkaként. Igazából ott 10+ezer fős és vonzáskörzetre volt A Videós és kész, ha esküvő vagy bármi történt akkor azok csináltak mindent. Talán a 2000es év eleje óta kezdett kinyílni az ifjúság szeme és nem szülőktől meg falusi legendákból szedték az infót hanem körbenéztek az országban és úgy szereztek fotós/videót. Ha a csaj akkor nagyot lép, lehet megmaradt volna, de sosem tudni.

(#34563) Peczek


Peczek
aktív tag

Sziasztok, ti mit használtok kép megosztásra? Eddig a Flickr -t használtam, elég jó volt a kinézete, meg használható volt, de mostanra az ingyenes keret lement 50 képre.

A Google drive -t nem nagyon szeretem, mert nem kifejezetten felhasználó barát.

(#34564) Timer válasza Peczek (#34563) üzenetére


Timer
veterán

Pixieset. Szerintem a free plan is jól használható.

[ Szerkesztve ]

(#34565) Jahno válasza Peczek (#34563) üzenetére


Jahno
őstag

Én csak 1-1 képet rakok ki, az Flickerbe belefér 1-2 évig. Utána majd gondolkozom. Aztán majd vakarom a fejem, de a végén még lehet saját valamit fogok összerakni és tuti van ilyen Flicker-szerű egyszerű PHP-s cucamuca amit fel lehetne tenni egy webtárhelyre, "csak" meg kell keresni. Haverok Smugmug és 500pix felé mentek, OneDrive/Gdrive csak átadásra van használva, mikor megosztok valamit, letöltik és kész.

(#34566) Peczek válasza Timer (#34564) üzenetére


Peczek
aktív tag

Köszi, kipróbálom. Pl. fel akarom rakni egy kirándulás képeit a résztvevőknek. Nem profi felhasználásra, ezért kellene ingyenes cucc.

(#34567) Peczek válasza Jahno (#34565) üzenetére


Peczek
aktív tag

Köszi szépen

(#34568) Jahno válasza Peczek (#34566) üzenetére


Jahno
őstag

Ahhoz OneDrive és G teljesen jó lenne, oda szoktam kirakni amire kb. 3 hónapot ígérek és fél év múlva szoktam letörölni. Csak már senki nem töltögeti le, bénáznak vele aztán néha 3 év múlva is meg szeretné nézni online. Pont erre jó csomó specifikus csoportban a Face galéria...

(#34569) Timer válasza Peczek (#34566) üzenetére


Timer
veterán

Na, arra pont jó lesz. Adhatsz egy linket, meg egy jelszót, beálílthatod, hogy letölthessék-e, hogy egyben vagy képenként, stb. 3200 pixel a teteje az ingyenes verziónak, de szerintem ez erre a célra teljesen elég is.

[ Szerkesztve ]

(#34570) rinpocse


rinpocse
tag

Sziasztok!
A FLICKR-hez hasonló képmegosztót keresek.

Elsődleges szempont az EXIF adatok és egyéb metaadatok szerint lekérdezés lenne! Nem tárhelyként használnám, csak nézegetésre! :N

Köszönöm.

(#34571) Peczek válasza rinpocse (#34570) üzenetére


Peczek
aktív tag

Na erre én is kíváncsi lennék.

Kipróbáltam a Pixieset ingyenest, ahogy feljebb a kollégák ajánlották, nagyon szép, a designt is lehet módosítani ezer módon, honlapot is csinálhatsz. Tök f@sza. Csak sajnos az ingyenes az 3GB, az 24 MP-es képpel max 125 kép. Ezért az összes képet átméretezni, az egy fél napi munka (nekem nézegetésre kell, nem adattárolásra).

Szóval lehet, hogy a Flickr fizetős lesz még is, olcsóbb kicsit mint a Pixieset, úgy nézem, hogy a mennyiség korlátlan.

A Pixieset nem tudja az EXIF-et, de több fajta design is van.

(#34572) Taci válasza Peczek (#34571) üzenetére


Taci
addikt

Ezért az összes képet átméretezni, az egy fél napi munka
Ha használsz Lightroomot, ott kb. fél perc (a beállítás a kisebb méretben való exportálásra), plusz persze amíg minden (kiválasztott) fotón végig megy a gyűjteményből.

(#34573) Jahno válasza Peczek (#34571) üzenetére


Jahno
őstag

Én azt sem értem minek ekkora kép. 3 gigára ezres nagyságrendekben kellene kiférni és még akkor is értelmezhető a felbontás.

Nézegetésre meg főleg. Meg miért lenne fél nap? Irfanviewba behúzom és másik mappába el is menti ugyanolyan néven, nyilván képek számától függ a hossza, de azért nem megy vele órákat és ott sem kell ülni előtte.

(#34574) Peczek válasza Taci (#34572) üzenetére


Peczek
aktív tag

A Lightroom tudom hogy tudja ezt, csak nem akartam beizzítani. JPG-ek voltak, és maradt a Photoshop.

(#34575) Peczek válasza Jahno (#34573) üzenetére


Peczek
aktív tag

Nézegetésre nem kell az eredeti felbontás, az világos, azért kezdtem átméretezni őket. Azt nem tudtam, hogy az Irfanview is tudja ezt.

(#34576) Jahno válasza Peczek (#34575) üzenetére


Jahno
őstag

File, batch conversion, kitallózod és akár százalékra, felbontásra, tömörítésre. Én általában valami 50% környékét írok be, mert ha van fekvő meg álló, akkor hosszabb oldala ugyanaz, így arányosan csökkent minden képet, mehet a tömörítés is lefelé és rögtön kisebb képeid lesznek, kifér vagy 5ezer. Végén start és már menti is.

(#34577) Timer válasza Peczek (#34571) üzenetére


Timer
veterán

Pixresizer program elintézi Neked a konvertálást, mutatsz neki egy source meg egy destination mappát, beállítod a méretet, 1 klikk, és táádáá. Pixiesetre amúgy kis kár 3000 pixelnél nagyobbat tölteni, úgy meg baromi sok képre elég a 3 GB.

(#34578) sixpak


sixpak
nagyúr

Aloha!
Ti melyik programra fizetnétek elő, mondjuk ma....
Luminar Neo 100€ most 2 évre, Lightroom 120€, 1 évre.
Lightroomot régen használtam, nagyjából ismerem is, Luminar-t tegnap óta próbálgatom, eléggé idegen még, emellett agyfaszt kapok az AI égbolt cserétől és a hasonló AI okosságoktól.:D
4 napom van dönteni, addig akciós a Luminar.
Felhasználás: kis túlzással azt mondom, hogy 1-2 hetente leülni elé és a telefonnal lőtt képeimet megdolgozni, néha dedikált kamera képeket is, tehát semmi komoly, nem publikálok képeket, csak otthonra magamnak, családnak. :)
Köszi.

[ Szerkesztve ]

https://www.flickr.com/photos/86396338@N05/

(#34579) sixpak válasza sixpak (#34578) üzenetére


sixpak
nagyúr

Bocs, még annyi, hogy nagyon zavar az ui, nincs keretben a kép, kifut a monitorból zoomoláskor. :D
Emellett eléggé eszi a hardvert is, láttam 250W fogyasztást is a videókártyánál. :Y
Mondjuk gyorsnak tényleg gyors, de s LR emlékeim szerint kevésbé volt hw igényes....vagy nem vettem észre. :U
De a LR inkább a cpu-t használta, ott nem volt ennyire magas vga használat.

https://www.flickr.com/photos/86396338@N05/

(#34580) Timer válasza sixpak (#34578) üzenetére


Timer
veterán

A Luminar egy rakás szar. Elnézést, de ez a legfinomnabb, ami eszembe jut róla. Mondom ezt úgy, hogy 2 évig csak azt használtam, mert relatíve egyszerűbb volt kitanulni, mint a CRAW + PS párost. DE, és ez egy hatalmas DE: a szoftver bázisa nagyjából ugyanaz a hármas verzió óta. tele van buggal, és ugyanazokkal, amik már a kezdetben is megvoltak. Akciózáshoz nagyon értenek, de amikor megesz egy 8/16 processzort, 64 GB RAM mellett, akkor azért ott bajok vannak. És ez 1 24 mpixeles kép volt, kábé 5-6 réteggel. Nevetséges. A support két dolgot tud: terel és ígérget. Volt, amikor nappokon át leveleztem velük, küldtem log fájlt, nyers fájlt, mindent amit akartak, végül azzal kívánták rendezni, hogy gyenge a vas. Küldtme egy screesnhotot a konfigról, ami messze, de messze meghaladta még az ajánlott szintet is, amire visszaírték, hogy biztos azért, mert AMD a proci. Na, itt hagytam az egészezt a picsába, és kezdtem el kitanulni a PS-t. Vicc, tetű banda, kerüld el őket messzire.

(#34581) sixpak válasza Timer (#34580) üzenetére


sixpak
nagyúr

Köszi a választ, ez tényleg nem hangzik jól. :R

https://www.flickr.com/photos/86396338@N05/

(#34582) Timer válasza sixpak (#34581) üzenetére


Timer
veterán

Nincs mit, bocs az elgépelésekért, épp összeomlott az oldal, nem tudtam már szerkeszteni és javítani. Inkább PS felé indulj el, ha nulláról keezded, vagy épp LR, úgyis ez a kettő a vége, ha az ember utómunkázni akar érdemben.

Mostanában elég sűrűn dob 503-ast a lapcsalád, Ti nem találkoztatok ezzel?

[ Szerkesztve ]

(#34583) lugosi válasza sixpak (#34578) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Erre iPad-es vagy mobilos Lightroom havi 800 Ft-ért.

(#34584) sixpak válasza Timer (#34582) üzenetére


sixpak
nagyúr

Semmi gond.
Amúgy ha jól látom, van most egy olyan plan, ahol LR, LRC, PS, 10€/month....vagy 120/year....de egy katyvasz az oldaluk, lehet fizetéskor már mást dobna. :D
Igen, nagyon rossz a lapcsalád mostanában.

lugosi: nem látom rendesen a telefont. :D
És egér párti vagyok, tapogatva/nyomogatva nehéz lenne...

https://www.flickr.com/photos/86396338@N05/

(#34585) Lassú Víz válasza sixpak (#34578) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Egyikre sem. Ahhoz túl keveset használom és még kevesebb pénzt keresek vele, hogy állandó pénzszivattyú legyen. Raw feldolgozásra a fényképezőgéphez adott saját program vagy DXO PhotoLab, képszerkesztéshez, retusáláshoz pedig Affinity Photo.

Capture One-t nem használtam, de sokan dicsérik. Elérhető előfizetéssel vagy megvehető.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#34586) Jahno válasza sixpak (#34578) üzenetére


Jahno
őstag

Mindig másra, de a Luminar elég rossz irányba ment el ezzel az automatikus mesterséges intelligenciás variálós izéivel szóval legalább ebben ugyanazt látjuk. Részemről PS alternatívának Affinity, amúgy C1 és Dxo. Ja, Luminar nem régen még 100 alatt volt örök licensszel.

Sok cuccom van LRben, így vakarózom én is, hogy merre legyen tovább, mert max. elrakom a régi vasam a dobozos LR verzióval, abban megnyithatók a kiexportált albumok.

Telefonnal és egyébbel 1-1 lőtt képre biztos keresnék ingyen cuccot. Annyi van, mint égen a csillag. GIMP, Paint.NET, Darktable, mindenféle Photor, Phocus, RawTherapee, LightZone, de gépenként is vannak kidolgozók, mint ahogy eddig Fujihoz is járt egy egész értelmes RAW szerkesztő, Nikon NX, Canon DPP, miazmás? Tele van a piac, heti 5 képért lehet nem szórakoznék még fizetőssel sem. Vagy max. 10-20 dollárosak, mint

Telefonos képet én általában valami IrfanView, PhotoScape opcióval gyorsan meg szabomvarrom és kész is, kár tovább variálni.

Főleg mikor sok akciós, vagy alkudható kuponos csak meg kell nézni, ki kell várni, össze kell rakni.

(#34587) sixpak


sixpak
nagyúr

Köszi srácok. :R
Csekkolom ezeket, lehet találok megfelelőt köztük.

https://www.flickr.com/photos/86396338@N05/

(#34588) Timer válasza sixpak (#34584) üzenetére


Timer
veterán

Én a fotós csomagot használom, az első évben kedvezményes áron volt, most már drágább. Persze lehet, hogy másik email címmel lehetne új accot generálni, és ott ismét olcsó lenne, de kábé éves szinten 30 eurót lehetne ezzel megtakarítani, én meg nem trükközök ennyiért. Mondjuk elég drága azért havi szinten hobbistaként, de a tört verziókkal az a baj, hogy szinte mindegyikben van valami malware. Nincs kedvem most megkeresni, de talán nemrég ide is linkeltem egy pár hetes cikket, most épp ransomware van a kamu telepítőkben.

[ Szerkesztve ]

(#34589) Jahno válasza Timer (#34588) üzenetére


Jahno
őstag

Meg eleve nem frissül, többféle téren bugosak a tört verziók. Csomó helyen leírják, hogy semmi baja nincs és kiválóan működnek, hülye vagyok ha fizetek érte, két nap múlva meg összeomlásról kérdez, vagy nem működő menüpontokról, eltűntek az actionök, mindenféle egyéb rejtély, ami a fizetősökkel nem nagyon van. Nem, nem azt mondtam, hogy a fizetős is mindig hibátlan, mert rögtön itt szoktunk kikötni, hogy dehátabbanisamúltkor. Igen, van olyan.

Van egy csomó olcsó és ingyenes cucc.

(#34590) Lassú Víz válasza Timer (#34588) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Amikor kiszálltam belőle épp 10€ + ÁFA volt a havidíj, de hónapról hónapra drágult az Euróval együtt. Akkor kerestem olyan megoldást, amit megvehetek ha van rá pénzem, és nem kell havonta fizetni érte pláne egy évre előre elköteleződve.
A több ezer dolláros kamerák meg objektívek mellett ezek a szoftverek fillérekért vannak, és néha többet adnak a képhez mint egy új váz.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#34591) Jahno válasza Lassú Víz (#34590) üzenetére


Jahno
őstag

Filléres, csak ha mindent összeadok akkor elég szép össze kijön, amit másra is lehetne költeni. Van aki az akkura írja ugyanezt, de az ilyen 1ezer pénzes havidíjakhoz még ott van más szoftver, tárhelyek, TVműsorok előfizuja, akkor valahogy szelektálni kell.

Pont tegnap számolgattam, hogy a 2 váz és 4 obi kb. 680ezer pénz ami a táskámban van, meg a sok egyéb sallang. Ennyiért még jópár évig használni szeretném. Erősebb vagy más cucchoz már rögtön laptop is kellene, tárhellyel egy darabig el leszek de ott a következő gyenge pont és nem lesz vége, jó 5+ évig használtam az utolsó dobozos LR-t, azon megspóroltam a 2.vázárát. Persze sokkal több pénzből egyszerűbb lenne, mert van egy képzeletbeli Ekcel táblázatom kb. 3millió forintos végösszeggel, azzal kell besétálni a Fotoplusba :C

(#34592) tvamos


tvamos
nagyúr

Sziasztok!
Egy foros szakkifejezest keresek, de nem jut az eszembe... szoval az a fokusztav kene, amit ha beallitok, akkor onnantol a vegtelenbe eles lesz a fokusz. Volt erre a dologra egy webes szimulator, de mivel a neve a dolognak nem jut eszembe, nem is talalok oda. Azt hiszem, a termeszetfotosok hasznaljak...

Kicsit mas, de ezt a DOF szimulatort hasznalom: [link] , de sajnos nem lehet beallitani 30cm-nel kisebb targytavolsagot. Ez miert lehet?

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#34593) sixpak válasza Timer (#34588) üzenetére


sixpak
nagyúr

Jelenleg is 10€ ez a csomag, 1 éves előfizetés esetén.

https://www.flickr.com/photos/86396338@N05/

(#34594) ph_5.5 válasza tvamos (#34592) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

hiperfokális távolság

(#34595) Jahno válasza tvamos (#34592) üzenetére


Jahno
őstag

30 centinél kisebbet amúgy minek? Obifüggő teljesen, hogy melyik makrónál milyen lesz a mélységélesség, mekkora szögben lát és hasonlók. 20mm környéki obiknak lehet ott a közelpontja, alatta halszemeknél meg már a mélységélesség is teljesen más.

(#34596) Timer válasza sixpak (#34593) üzenetére


Timer
veterán

Új előfizetőként. Én 12,69-et fizetek, az első év után változott. Éves előfizetés, havi kifizetéssel.

[ Szerkesztve ]

(#34597) sixpak válasza Timer (#34596) üzenetére


sixpak
nagyúr

Így van, ez csak új előfizetőkre vonatkozik....még mindig agyalok, pénzem kevés, újat lusta vagyok megtanulni.... :D

https://www.flickr.com/photos/86396338@N05/

(#34598) Timer válasza sixpak (#34597) üzenetére


Timer
veterán

Pedig nem fogod megúszni. A luminar szvsz abból él, hogy évekkel ezelőtt összerakott egy motort, amit azóta toldozgat, de igazából már lelépték a konkurensek, gyorsabban, stabilabban. Néhány éve még tényleg volt valami az eraser toolban például, mert jobban működött, mint az adobe-féle heal eszközök, de mára ez az előny elveszett, ráadásul sebességben köröket ver rá a PS. Egy klasszikus retushoz a PS tulajdonságainak szerintem kábé 1 százaléka, ha kell, de rengeteg tutorial, panel, AI cucc van már hozzá, amivel kábé gyerekjáték a használata (kis túlzással). A stabilitásról nem írok, mert ez is képes kifeküdni még viszonylag erős vason is (mostanában a 8 GB VRAM kezd kevés lenni, kénytelen leszek upgradelni a videókártyát), de a Luminarhoz képest még ezen a területen is más világ. Lightroomot kezelni meg tényleg nem nagy wasistdas.

Acdsee-t lehet még érdemes megnézni, nem atomdrága, de elég sokat tud.

[ Szerkesztve ]

(#34599) Lassú Víz válasza Jahno (#34591) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Ja, hát ilyesmikre hihetetlenül sokat el lehet költeni. És a végén azt hisszük, hogy az energia a drága, miközben a család havi telefonszámlája többe kerül mint ilyen enyhe télen a fűtés. Ehh, mindegy a végén mindkettő ugyanannak az embernek a zsebében landol.

Arra gondoltam, hogy míg egy napokban kijövő új vázért közel egy milliót akar a forgalmazó kapni, addig a teljes Affinity programcsomag 70 ezer. Topaz coccok 200€, DXO pure raw 130€. Sajnos ezek aprópénznek számítanak a fotózás terén. Sok évvel ezelőtt láttam a tanácsot, hogy szerettesd meg a gyerekkel a fotózást, biztos nem lesz pénze drogokra.
Vagy ide lehet hozni Scott Kelby alapvető intelmét, hogy a családi költségvetést ne a hobbifotós fél kezelje, hanem a másik. Aztán mit mondott a lányának? Férjed még lehet másik, de ilyen áron ilyen obit mégegyszer.... :DDD

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#34600) sixpak válasza Timer (#34598) üzenetére


sixpak
nagyúr

Szerintem sem....de azért még keresgélek. :)
Ránézek erre is, amit említettél.
A Luminar Neo nálam megy szépen, de egy vicc, hogy annyira terheli néha a videókártyát, mint egy CP2077 vagy egy Alan Wake 2. :U
Nem akarom úgy babrálni a képeimet, hogy közben 60 fokos a gpu és 250W-ot fogyaszt..

https://www.flickr.com/photos/86396338@N05/

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.