Hirdetés

2024. május 15., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#34151) Timer válasza Stauffenberg (#34149) üzenetére


Timer
veterán

"A CameraRAW-ban a kép alatt kattintható a színprofil, amiben interpretálni akarod a RAW fájlodat, ha már ezen a ponton sRGB-t állítasz be és a Photoshopban is sRGB a working space, majd ott is sRGB-t beágyazva exportálsz, akkor az egész munkafolyamatod sokkal egyszerűbb lesz."

Ez így van beállítva. Ellenben ha így dolgozom ki a képet, az exportált JPG "túl van tolva", túlszaturált, túlkontrasztos a PS-ben látott verzióhoz képest, minden baja van. Már ott különbség van, hogy megnyitom a raw-t nézegetőben (ami nem a JPG-t mutatja, ami a raw-ban van, hanem a valódi raw-t!), majd rányitok PS-ben is. A két programban megnyitott kép ugyanazon a monitoron egymás mellett tök másképp néz ki! Erre a megoldás, ha PS-ben konvertálom a monitor profilra a képet, mert akkor a két kép azonosan néz ki a monitoromon. Munka végén export előtt az assign visszamegy srgb-re, és exportálni már így fogom, és így kapom ugyanazt vissza Instán és FB-n, mint amit nagyjából a gépemen láttam.

A soft proofot megnézem, köszönöm!

[ Szerkesztve ]

(#34152) Stauffenberg válasza Timer (#34151) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Ez fura, ott valami rosszul lesz beállítva, most direkt kipróbáltam.

Camera RAW-ban alul a kép alatt beállítottam a Color Space-t sRGB-re, majd Open-el rögtön átdobtam Photoshopba ahol az aktív Working Space szintén sRGB és egymás mellé téve is azonosnak látszanak a színek.

Ha nem egyezne a Photoshop working space és a hozott anyag színprofilja, akkor feldobná a kérdést mit tegyen. Ha nincs beállítva, hogy kérdezzen rá, akkor az alapértelmezett dolgot fogja csinálni (lásd: utolsó screenshotom). Ez lehet RGB értékek megtartása (elmászó színekkel!), színtér konverzió vagy a hozott színtérre átállás.

[ Szerkesztve ]

(#34153) Timer válasza Stauffenberg (#34152) üzenetére


Timer
veterán

Ha hazaérek, ellenőrzöm!

(#34154) Taci


Taci
addikt

Én megint nem értek valamit - elnézést a bénázásomért, de nekem ez nagyon nem érthető.

Szóval megszerkesztettem most egy képet ahogy nekem tetszik. Ezt kalibrált monitoron csináltam, Lightroomban. Exportálásnál sRGB-t választottam ki, JPG, 100%.
De amikor megnyitom a képet Windows képnézegetővel, minden szaturáció, telített szín "elveszlik". Egymás téve a LR és a képnézegető ablakát is teljesen más a kettő.
Na mondom jó, megnézem akkor PS-ban, exportálásnál hogyan kell színprofilt beágyazni (Stauffenberg képernyőfotója). LR-ban jobb egérgomb a képre, Edit in PS - erre ugyanúgy szaturálatlan színekkel jelenik meg, mint a képnézegetőben.
Mindezt a notebookom kijelzőjén csináltam, mert az a kalibrált. Viszont mivel csak 15"-os, és kicsit már fájt a fejem a "zoomolástól", mondom átváltok a 27"-os külsőre. Átváltok, a háttérben a megnyitott LR és a képnézegető is, erre ugyanolyanok mindkettőn a színek...
Ezt most miért, hogyan? Tehát a notebook kalibrált kijelzőjén különböző színeket mutat a két ablak, de amint átváltok a külső monitorra, ugyanazok a színek... Nem értem.

Aztán vissza a notebook kijelzőjére, megint különböző a szaturáció. Na mondom kiszúrok én veled. Átváltottam kiterjesztett módra (a 2 kijelő egyidejűleg), és elkezdtem áthúzni a LR ablakát a notebook kijelzőjéről a monitorra. A felénél járva a notebookon lévő rész szaturált volt, a külső monitoron lévő fele nem. Aztán átért teljesen az ablak, alacsony szaturációval, de amikor visszamozgattam a notebookéra, nem váltott vissza szaturáltba, hanem ugyanolyan maradt, mint a külsőn volt...

Szóval teljesen össze-vissza van, nem értem. Most a notebook kijelzőjében ne bízzak? A külső monitorban? Egyikben sem? Valami színprofil kavar be? Mi lehet erre a megoldás? Mert ez így nem jó, hogy beállítom a színeket az egyik kijelzőn, aztán a másikon ennek nyoma sincs. Lehet, @Timer te is erről beszéltél, bár te azt írtad, hogy túlszaturált lesz - nálam ennek ellenkezője.

Mindenesetre teljes zavarban vagyok... Hátha tudtok segíteni és tanácsot adni.

Köszönöm.

Csinálok majd egy képernyőfotót is, kíváncsi vagyok, azon is látszódik-e a különbség.

(#34155) Taci


Taci
addikt

Na és hát az összehasonlítós fotók:

A notebook kijelzőjéről a képernyőfotó:
[kép]

A külső monitorról a képernyőfotó:
[kép]

Nem is értem, hogyan lehet ez...
Plusz átverős a dolog, mert itt úgy tűnik, hogy a külső monitoron mindkét kép ugyanannyira lenne telített, mint a notebookon a LR-ban lévő kép, valójában viszont a külső monitoron mindkettő annyira fakó, mint a notebook-on a jobb oldali.

Én már tényleg nem tudom, mit gondoljak. :F

(#34156) Stauffenberg válasza Taci (#34155) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Minkettő monitor kalibrált és a Windowsban a megfelelő monitorokra vannak beállítva az elkészült színprofilok?

Photoshopban a Working Spaces alatt mi van beállítva az RGB-re?

Edit -> Color Settings ahonnan az az ablak nyílik (volt róla screenshot korábban)

(#34157) Timer válasza Stauffenberg (#34152) üzenetére


Timer
veterán

Hmm, a PS alatti munka tekintetében a megoldást valóban a soft proofing hozta, az RGB értékek megtartásával legalábbis úgy tűnik, rendben van. Most még ki kell próbálnom, hogy végső soron exportálva, más gépeken, más böngészőkben megnézve mit kapok eredménykét, de bíztató. Köszönöm a tippet! :R

[ Szerkesztve ]

(#34158) Taci válasza Stauffenberg (#34156) üzenetére


Taci
addikt

Csak a notebook kijelzője kalibrált, ahhoz be is van állítva a hozzá való színprofil. A külső monitor nincs kalibrálva.

PS-ban a beállítás:
[kép]

Plusz azt sem tudom, ezek a beállítások "átmennek-e" LR-ba. Mert PS-ot az 1000+ kép miatt egyszerűen nem tudok használni (egyesével mindet szerkeszteni örökké + 2 nap tartana).

(#34159) theporcupine


theporcupine
tag

Jó, hogy erről beszélünk, mert volt nálam is valami rendellenesség, hogy PS megnyitja a RAW képet Camera RAW-ban, majd onnan átvette a PS, de color space eltérést jelzett minden alkalommal. Most nézem, hogy Camera Raw Adobe RGB-re volt állítva, amit nem hiszem, hogy én tettem volna, talán az a default-ja, vagy egy nagyon rossz pillanatom volt, amikor beállítottam. :W

https://www.flickr.com/photos/nomorethanwaves/

(#34160) flash-


flash-
veterán

kerlek ajánljatok szuper,inkább nemzetközi fotósokat akik nem ezt a túlszaturált, jól megphotoshoppolt stílust viszik hanem a "klasszikus" (de digitális ) de nem elvont vonalat, ha értitek mire gondolok..
ami muveszi de nem az a stílus amikor azt se tudom mit van a képen..

"Embrace our fellow man, no longer vilified"

(#34161) Jahno válasza flash- (#34160) üzenetére


Jahno
őstag

Tudja tök én nem nézegetek meg követek senkit, néha bedob valaki valami nevenincs fotóst, többiből van 100ezer, de akad akit néha a sztorik és 1-2 alkotása miatt nézek meg, aztán inkább maradnak az elborult lukkamerás meg hasonló művészek, mert olyan tág a kérdésköröd is, hogy most portré, táj, épület, vagy merre menjünk?

Vagy marad a végére a magam dokumentarista fotója:

(#34162) Primary92


Primary92
senior tag

Sziasztok!
Nagyon olcsón szeretnék fotókönyvet/füzetet csinálni. Elegendő lenne egy ilyen "magazin" szintű minőség is, papír és nyomat tekintetében. Lehet spirálozott is.
Mit ajánlotok? Lehet kínai is, mint a nyomtatott áramkörök esetében.

(#34163) Jahno válasza Primary92 (#34162) üzenetére


Jahno
őstag

Cewe.

(#34164) vihartigris válasza Jahno (#34163) üzenetére


vihartigris
őstag

+1

bármi reciproka a semmi

(#34165) Taci


Taci
addikt

Ide inkább offtopik, de sajnos megfelelőbbet nem találtam. (Ha van, kérlek, irányítsatok oda.) Lakberendezés- vagy dekor topikot kerestem, de nincs, vagy 80 hozzászólásos x év alatt.

Karácsonyi (óvodai) fotózáshoz keresnék dekor szarvast/őzikét, ami mellé a gyerekeket oda állíthatom.
Legközelebbit ezt találtam: [link]
Viszont azért még nézelődnék, hátha van másféle, jobb áron is. De már egy jó ideje keresgélek, és csak 10-15 centis kis figurákat találok, ilyen "normális méretűt" (ez a 70 cm-es ideális lehet) nem.

Hátha tudtok segíteni - vagy a jó topikba irányítani (akár privátban is), hogy ne itt offoljak.

Köszönöm.

(#34166) Beldar válasza Taci (#34165) üzenetére


Beldar
tag

Én hasonlót az esztergomi Mediterraneo Étteremben fotóztam 4 éve, az ilyen volt:
[kép]

(#34167) Jahno válasza Taci (#34165) üzenetére


Jahno
őstag

Googlénak azt írd be, hogy szarvas álló, vagy erre a lenti képre keress rá. Ha mellé írod, hogy 50cm, 60cm, 70cm, akkor lesznek találatok:

[link]
[link]

[ Szerkesztve ]

(#34168) Taci


Taci
addikt

Köszönöm, és bocsánat az offért.

(#34169) CMR


CMR
csendes tag

Hello!
Találok-e itt a fórumon olyan topikot, ami kifejezetten a livestream készítéshez használt kamerákat taglalja?
Köszönöm :)

In Code We Trust

(#34170) Jahno válasza CMR (#34169) üzenetére


Jahno
őstag

Vlogos kamera, de most már mobil is, végy rendes világítást, hangot és a részletekre vigyelj oszt kész. Lassan már bármi jó igényes webkamerának.

(#34171) CMR válasza Jahno (#34170) üzenetére


CMR
csendes tag

Világtásom van, C922-ről szeretnék feljebb lépni. 200k alatt.

In Code We Trust

(#34172) vond válasza CMR (#34169) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Videós topikban várunk szeretettel. ;]

Egyébként ha szigorúan 200k a keret, akkor szerintem Sony ZV-1F (220 Voltban most pont ennyi), viszont ez fix ekv. 20mm-es látószög. Ha akarsz némi zoom-ot is bele, akkor ZV-1 250-260 körül. Ha várhatóan egyre komolyabbra fordul ez a livestream téma, akkor elgondolkodhatsz cserélhető objektíves gépekben is, meg digitalizáló kártyákon, külső eszközökön (pl. Elgato Cam Link, BM Decklink, stb.), kisebb keverőkön (ATEM Mini - csak FullHD-t tud), de a körítés is fontos (mikrofon, fények, helyszín, stb.).

[ Szerkesztve ]

Eladó Panasonic G9 + Viltrox speedbooster: https://t.ly/C88YY

(#34173) FerNandor


FerNandor
őstag

Sziasztok,
Nikon Z6-tal tudok távolról vezérelni egy Nikon SB-600-at? Pl szoba sarkában lenne a vaku.

"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."

(#34174) Jahno válasza FerNandor (#34173) üzenetére


Jahno
őstag

Z6ban nincs vaku, SB600ban meg vezeték nélküli vevő, szóval nem fogja kiadni, meg ez amúgy is elég nagy hülyeség volt, szóval kell a gépre egy kioldó, vaku alá egy vevő, oszt jónapot. Manuális olcsóbb. És ideje Godoxra cserélni :C

(#34175) CtiveR


CtiveR
tag

Sziasztok!
Adott egy Sandisk 64GB-os kártya, fotóztam rá 11.01-én. Én hülye nem mentettem le PC-re és 11.11-én volt egy másik fotózásom ami előtt formáztam a kártyát. 376 képet lőttem rá azóta. Van esély, hogy a törölt képeket visszahozzam? Nem sok képről lenne szó, kb 20 kép. Eddig 2 ingyenes szoftver nem segített. :(

Aláírás.

(#34176) Stauffenberg válasza CtiveR (#34175) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Sok reményt nem fűznék hozzá, de próbálkozhatsz vele.

Kétféle formázás létezik:

1.) A fájlokat nem törli, csak megjelöli őket felülírhatóként (fényképezőgépek rendszerint ezt csinálják).

2.) A fájlokat rögtön felül is írja valamilyen random adattal, hogy ne is legyen visszaállítható.

Az van, hogy amint írni kezdesz a kártyára, egyre jobban felül fogja írni azokat a blokkokat, amikben a formázott adatok voltak, onnantól már csak töredezve vagy egyáltalán nem állíthatók vissza.

Én egyszer benéztem egy formázást (nem figyeltem melyik slotot formázom, két kártyát fogad a vázam), de szerencsére azonnal kapcsolatam, kikaptam a gépből és félreraktam.

Ezután az EaseUS szoftverrel mindent hiánytalanul az utolsó példányig helyre tudtam állítani (nem emlékszem már, de talán 60 euró volt a licenc díja (30 napra), eltettem tanulópénznek). De ehhez ugye az is kellett, hogy egy huncut bitet se írjak onnantól a kártyára.

[ Szerkesztve ]

(#34177) FerNandor válasza Jahno (#34174) üzenetére


FerNandor
őstag

Köszi.

"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."

(#34178) CtiveR válasza Stauffenberg (#34176) üzenetére


CtiveR
tag

Köszi!

Sony A7III-on formáztam a kártyát. Nem egetrengető dolog, családi képek, újra lehet fotózni, csak nehézkes újra összeszedni mindenkit hozzá. Próbáltam más szoftverekkel azóta, sajnos egyikkel sem sikerült bármit is elérni a töröltekből :(
Biztos van komolyabb szoftver, de erre most nem áldozok ennyit. Köszönöm! :R

Aláírás.

(#34179) CMR válasza CtiveR (#34178) üzenetére


CMR
csendes tag

Diskdrill-nek adnék egy próbát.

In Code We Trust

(#34180) Jahno válasza CtiveR (#34175) üzenetére


Jahno
őstag

Testdisk. 300 kép meg nem a világ, lehet az előző 3 fotózás is rajta lesz, mert ezek olyanok. Kicsit fapados, de jó a motorja és ingyen van. SanDisk kártyához jár jóféle saját ingyen szoftver is, csak mindenki kidobja a csomagolást. Este meglesem, lehet van még pár 1 évig érvényes kódom.

(#34181) Jahno válasza Stauffenberg (#34176) üzenetére


Jahno
őstag

2. Az nem formázás és egyik cucc sem csinál ilyet, meg akkor is elég érdekes lenne végig várni mire 64 gigát megir

(#34182) Stauffenberg válasza Jahno (#34181) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Félreértés ne essék, nem azt mondtam, hogy bármelyik fényképezőgép csinál ilyet. Asztali operációs rendszerek tudhatnak ilyen módon formázni. Egy ideje nem vagyok Windows user, de ez kb a különbség a "Teljes formázás" és a "Gyors formázás" között (remélem jól idéztem az elnevezéseiket). Előbbi nyilván eltart egy jó darabig, attól függően mennyi idő alatt tudja felülírni az összes szektort a meghajtón. Utóbbi csak megjelöli a szektorokat felülírhatóként és felhasználói oldalról üresnek fog látszani a meghajtó.

(#34183) Sebaj Fóbiás


Sebaj Fóbiás
aktív tag

Sziasztok!

Kocsiból, menet közben (város, 50 km/h) kellene gyors egymásutánban (másodpercenként 2-3 db) GPS koordinátával ellátott képeket készítenem, párhuzamosan 2, esetleg 4 irányban. Olyanokat, amiken olvashatóak az utcanévtáblák. Csak jó fényviszonyok között, nappal, napos vagy "nem túl felhős" időben. Előny lenne, ha 5-6 órát tudna menni akksi cserélgetés nélkül, de ez már csak hab lenne a tortán, kihagyható. Mit gondoltok, merre kezdjek el agyalni? Van olyan nem csúcs(ár)kategóriás telefon, ami alkalmas lehet erre? Vagy mindenféleképpen fényképezőgépben gondolkodjak? Esetleg inverterről egy laptop és webkamerák? Van valakinek ebben tapasztalata?

előre is köszi

Két bolygó beszélget: - Te, képzeld, Homo Sapiensem van.. - Nem baj, ne piszkáld, elmúlik magától.

(#34184) Jahno válasza Sebaj Fóbiás (#34183) üzenetére


Jahno
őstag

Telefon mire fókuszálna elhasalna. Egy programozott kioldó opció lehet, vagy a gép timelapse módja, csak kérdés pont benne lesz-e az utcanévtábla. Tipikus sikerprojekt amit nem mi találunk ki, de ha agyalunk akkor már drága :-D

Autó akkuról vagy ülés mögé berakott nagyobb akku szivargyújtóról bármennyit elmennek a gépek, gondolom RAW nem kell, JPGből nekem 128/64es kártyára 6-12ezer kijön, de azért az kajálja a zárat rendesen. 2 másodpercenként be is lehet rakni, aztán felőlem menjen 6 órát, de biztos jó ez így?

Inverter csak az akkut szívja, van szivargyújtósabb töltő, webkamerából szintén drága lesz nem fogja bírni sem záridővel, sem semmivel. Legalábbis kisebb sebességnél is takony képeket gyártottam. Akkucsere a legegyszerűbben kihagyható dummyval, desok géphez már az sem kell, megy bele microusb/USB-C közvetlenül.

(#34185) vihartigris válasza Sebaj Fóbiás (#34183) üzenetére


vihartigris
őstag

gopro 11 vagy korábbi akciókamera vagy dascham.

bármi reciproka a semmi

(#34186) Jahno válasza vihartigris (#34185) üzenetére


Jahno
őstag

Látja az a túloldali utcanévtáblát rendesen?

(#34187) Elar


Elar
senior tag

Sziasztok
Van egy D3100 vázam és rájöttem, hogy ezzel lehet értelmesebb képeket csinálnák a gyerekről foci közben, mint a telefonommal.
Ma ki is próbáltam egy Tamron 17-50mm F2/8 objektívvel. Persze voltak benne a (számomra) jó képek, de arra én is rájöttem, h ez ide nem elég.
Hazajöttem és megtaláltam a fiók mélyén a Sigma 18-200mm DC 3.5-6.3 objektívem - ez már inkább jó lehet. :)
Az a kérdésem, hogy jó ez vagy nézzek vmi mást?

Külön nem írok köszönömöt, de köszönöm szépen ha válaszolsz :)

(#34188) Jahno válasza Elar (#34187) üzenetére


Jahno
őstag

Próbáld ki, ha jó akkor jó, de azért a 3100 fókusza meg esetleg a beltér és műfényben a pálya már nagyon N barátok. Sokkal jobb vasakkal szívni szoktunk, sport az erős műfaj.

(#34189) Taci


Taci
addikt

Sziasztok!

Godox AR-21-hez ( [link] ) keresnék normális mintás fóliákat, gobókat. A gyáriak valami szörnyűek (pl. [link] ), legalábbis számomra teljesen hasztalanok.

Szeretném a szettet portréfotózásnál használni, ablakkeretmintákat kivetíteni (pl. [link] ), de nem egyszerű ehhez a rendszerhez találni.
Próbáltam magamnak nyomtatni, megszerkesztettem CorelDraw-ban vektorgrafikusan, aztán több nyomdának több féle nyomtatóján is végigpróbáltam (lézer, tintasugaras, különböző típusú és minőségű fóliákra), de sosem lett 100%-os a vége. A fekete részen sosem volt annyira erős a festék, hogy teljesen blokkolja a fényt, így mindig átszűrődik valamennyire, és így nem tetszik.
Aztán vágattam ki mintákat acéllemezből, ezek már bíztatóak, de egy bizonyos méret alá nem tudnak menni a vágásban, így pl. a roló mögötti pálmafaleveles mintáimat nem tudják kivágni - plusz nem is volt a legolcsóbb ezeket sem kivágatni - és még azt sem tudom, a műanyag adapter hogy fogja szeretni hosszú távon a felmelegedő acélt (persze csak villanásokat kap).
Aztán néztem lézervágást de papírra/műanyagra, mert azt gondoltam, a lézer az tűélesen és tűpontosan tud vágni - hát nem, vagy ők nem tudnak, de ugyanúgy nem tudnak már az 1mm alatti részekkel mit kezdeni.

Ami fura, hogy a gyári fóliákat (pl. [link] ) olyan jól meg tudták csinálni nyomtatással, a feketén semmi fény nem megy át, én viszont nem tudok ilyen nyomdát/technikát találni.

Így most komplett szenvedésben vagyok, hogy adott egy jó rendszer, de nem gyártanak hozzá normális fóliákat, csak ilyen színes-szagos használhatatlan valamiket (nyilván okkal, hogy vedd meg a sokkal drágább projektoros gobós rendszerét, nehogy már olcsón ugyanazt elérd...)

Tudnátok ebben tippet, tanácsot, ötletet adni? Akár abban, hol, milyen technikával lehetne nyomtatni úgy, hogy a fekete az kompletten blokkolja a fényt (jelenleg csak úgy tudom megoldani, hogy duplán egymásra illesztem és ragasztok 2 ugyanolyan mintás fóliát - de így kb. sosem lesz 100%-os lefedettsége a kettőnek), vagy hogy honnan tudnék akár hasonló, de jó minőségű fóliákat szerezni normális mintákkal, amit akár vágással is, de kompatibilissé tehetnék.

Gavin Hoey (szeretem a videóit) ilyen rendszert használ, és ő valami régi gobót/fóliát használ hozzá normális mintával, de sajnos sehol nem említi, hogy honnan szerezte: [link]

Köszönöm.

(#34190) Timer válasza Taci (#34189) üzenetére


Timer
veterán

Egy kib_szott zseni ez az ember! :R

(#34191) Taci válasza Timer (#34190) üzenetére


Taci
addikt

Az biztos! :K

(#34192) ph_5.5 válasza Taci (#34189) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

Add el, és vegyél bowens bajonettes, normális vakuhoz használható optikai spotot. Ez a nyomtatós megoldás nem lesz tartós, brutális hőtermeléssel jár (mármint a fej használata). Én leginkább 1000 Ws-os vakuval használom a sajátom, és ott már a gyári leírásban is az szeepel hogy 150W-os beállító izzóval max 15 percig használd folyamatosan. Pedig ott van hűtőközeg.

[ Szerkesztve ]

(#34193) Taci válasza ph_5.5 (#34192) üzenetére


Taci
addikt

normális vakuhoz használható optikai spotot
Tudnál ilyet ajánlani, kérlek? Csak LED elé szerelhetőt találtam, az viszont rengeteg részből áll eléggé drágán. Persze nyilván ha nagyüzemben használnám, az érné meg mindenképp. De gondoltam, ismerkedni (és alap szinten néha-néha használni) ez is jó minőség lehet - csak arra nem gondoltam, hogy ennyit kell szenvednem vele, hogy "normálisan lehessen használni".

De amúgy ha Gavin Hoey-nak megfelel a munkájához, akkor nekem is jó (lenne, ha lenne normális fóliám hozzá). :D

(#34194) Jahno válasza Taci (#34189) üzenetére


Jahno
őstag

Na majd ez a téma engem is érdekel, mert eddig csak robotlámpával csináltam :-P Mellékesen odahaza van lézer metsző, az valóban nem olyan pontos meg van persze nagyon pontos is, de azzal nem szopatnám magam.

(#34195) Timer válasza ph_5.5 (#34192) üzenetére


Timer
veterán

Jesszus, olyan izmos popsija van, hogy a látvány kiégette a szemüvegem. Persze, kizárólag szakmailag.

;]

(#34196) ph_5.5 válasza Taci (#34193) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

Márkát ajánlani azért nem egyszerű mert csak 1-2 olyan kínai cég van számomra a kiegészítők piacán, amit elfogadhatónak tartok. Godoxtól pl többé nem vásárolok fényformálót (szoftbox jellegűt) mert a vásznaik (külső fekete borítás, pálcarendszer...) nem tartós. De pl a fém fényformálóik teljesen normálisak. (alaprefi, longrefi... )
Az optikai spot sajnos ha jó, akkod "drága" . Mondjuk ez is viszonylagos
Imerősöm 15 éve vett Hensel optikai spotot, ami akkor került 750e Ft-ba. Ezért az árér egy korrigált színhőjű vaku és a spot feltét járt. A Hensel ennyire komolyan vette azt hogy a színhő ami a lencserendszeren át kilép, azonos legyen a többi vakuból kilépővel.
A spot és a benne lévő gobok iszonyat sok fényt visszavesznek. Van két optikai spotom, eltérő a fény "elnyelésük", más az egész elgondolás a két cég részéről. Az egyik dzsunka cucc, ott a szinező is fólia. A másiknál a gobok már áttetsző műanyag lapok, az ablak, reluxa... formái sokkal kidolgozottabbak.
De.. itt jön az hogy ezekhez már tér kell.
Optikai spotból kétféle létezik. Az egyiknél az optikai rész fix. X "látószöggel". Tudok 5cm-es tökéletes kört világítani, de 8m-ről 1.5m-es szintén hibátlan körformát is.
De ha csak pl 4m-es a stúdió, akkor korlátozottabb a fix lencsés snoot használata.
Játszani meg cserélhetős lencsés snoot túl drága.
Plusz jön a teljesítmény kérdés. És a beállító fény kérdése is. Van 500W-os ledem. Azzal pl max fényerőn sem mernék embert fotózni pl egy bonyolult goboval. Vakuból is 600W feletti az ami elfogadható rekeszt ad 8m-re. De hagyományos vaku beállító izzója meg túlhevíti pl az a típust aminél rendes fotó objektívet tudsz felcsavarni a soot elejére. (pl létezik Nikon bajonettes verzió, amire egy régi 50-es feltekerhető)
És utána még mindig ott tartunk hogy a gyári lencsék nagyon szépen lágyíthatóak, vagy épp kemény peremet ad ha úgy változtatod.

Ez ugye gobos megoldás... és ilyet beállító fény nélkül nem lehet meglőni.

Ez pedig simán gobo nélküli megoldás (másik modell, nem a piros fotós lány)

(#34197) ph_5.5 válasza Timer (#34195) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

Most délután adtam át egy olyan anyagot, ami szinte végig csak a lány fenekéről szólt.
Olyan formát edzett össze, ami kb a fekete lányokra jellemző. "Nagy", kerek, és sportos. Nagyon csajosan gömbölyű. De privát használatra készült, így abból nem mutathatok.

(#34198) vihartigris válasza ph_5.5 (#34196) üzenetére


vihartigris
őstag

Ma már nem hiába néztem be.
Csak a szakmai leírás miatt ;]

bármi reciproka a semmi

(#34199) Taci válasza ph_5.5 (#34196) üzenetére


Taci
addikt

Köszönöm a részletes választ és tanácsot. :)

Ez a Godox AK-R21 amúgy kifejezetten rendszervakuhoz és/vagy AD200-hoz van, szóval nem kell neki nagy erő. Persze látom a munkáidon, hogy te más minőségben használod, de azért amint sikerül értelmesen összeraknom a rendszert, megnézem, mit is lehet vele kezdeni. Amúgy van hozzá alapból egy 65mm-es objektív, ami egy kisebb helyiségbe valóban nem elég, ezért vettem hozzá még egy 50mm-est is, ami már bőven elég egy teljes alak lefedésére 3-4 méterről is.

Szóval remélem, azért használható lesz - már csak normális gobo/fólia kellene hozzá (eredeti posztom).

(#34200) xXxian


xXxian
senior tag

Sziasztok!

Beárazásban tudtok segíteni? Panasonic Lumix G80, 12-60 és 45-200 objektívekkel, 2 db gyári akkumulátorral az alany.

Előre is köszönöm,

Eladó ASUS RT-N53 Router (9k)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.