Hirdetés

2024. május 14., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#34951) TCr válasza Jahno (#34950) üzenetére


TCr
veterán

:C

IBKR - - Revolut - - Gránit Bank <--- ajánlói kódokért küldj privát üzenetet. ;-)

(#34952) Timer


Timer
veterán

Most vegyen mindenki szűrőt, mert drágulni fog...

Hoya hit with ransomware

(#34953) TCr


TCr
veterán

Tisztelt Uraim!

Utolsó köröket futom a Lightroom-hoz (is) vásárolandó laptoppal.

Javaslatotokra megnéztem az almákat is, péntek délutánonként egy Mac Mini-n dolgozom, nem szeretem az OS-t, nekem nem áll kézre, így ez kilőve.

Jelenleg az otthonomban nem tudok munkasarkot kialakítani, így a 27" körüli monitor vásárlása egyelőre nem opció, ezért most marad szólóban a laptop.

A notis topikban azt javasolták, hogy már illene i7-ből a 10+ generációkkal szemezgetnem, de ez, plusz az igényem a jó kijelzőre kombinációban nem adja ki a max. 200e Ft ráfordított összeggel a matek.

Azt is javasolták, hogy ne kajtassam a VGA-t, mert Lightroom használatánál irreleváns, de én nem találtam olyan notit, aminek jó kijelzője lenne, és ne tervező VGA lenne benne.

Szóval... jelenleg 2 noti van, amire az eddigi összegyűjtött infók alapján lecsapnék.
Ti melyiket választanátok és miért?
Vagy ha nem ezeket, akkor miért nem?

Lenovo P52, Hexa Core i7-8850H, Nvidia Quadro P2000,16 GB RAM, 800 GB SSD

Dell Precision 5540, i7 9850H, Nvidia T2000, 32 GB RAM, 512 GB SSD

Megtisztelő válaszaitokat előre is hálásan megköszönöm! :R

[ Szerkesztve ]

IBKR - - Revolut - - Gránit Bank <--- ajánlói kódokért küldj privát üzenetet. ;-)

(#34954) Jahno válasza TCr (#34953) üzenetére


Jahno
őstag

Nem teljesen irreleváns, én szoktam régebben mondani, hogy szarul kezelte a gyorsítást, de újabb LR már sír is érte vagy zajszűréshez nem árt. Mondjuk nekem továbbra is több időm van, mint pénzem, szóval ha valami extrémet csinálok és 3 perc helyerr 17 egy kép szűrése, az sem zavar, majd holnapra végez. Cserébe nem tudom ezek az újabb laposok mennyire esnek szét BGA hibákkal.

(#34955) Timer válasza TCr (#34953) üzenetére


Timer
veterán

Az üzleti gépek kilencven százalékában szutyok a kijelző. Méghozzá nagyon. Se színhűség, se lefedettség. A linkelt gépek a 10 százalékba tartoznak, de amennyti én látok ezekből, az nem túl meggyőző, a színtérhez kapcsolódó paramétereket jellemzően olyan alacsony fényerőn adják meg, ahol használni úgysem fogod. Talán annyi az előny, hogy matt a felület. Ráadásul a P2000 és a T2000 is gyenge, mint a lepkefing. Azt javasolnám, keress inkább egy OLED kijelzős ASUS-t, valami lakossági geforce-szal a fedélzetén, de ha Intel IRIS XE van a processzorban (Intel 11. gentől felfelé), a LR dolgokat az is bírni fogja. Nekem egy ASUS UX325 van, alkalmi PS-re meglepően jól használható (eltekintve a 13-as kijelzőt, de nem is PS-re vettem). A linkelt példányoktól se várnék sokat, de egyértelműen a DELL-t venném. Szerkesztés alatt itt 3D CAD-et értenek szerintem, ezek arra valók, nem PS-re meg LR-re.

[ Szerkesztve ]

(#34956) TCr válasza Timer (#34955) üzenetére


TCr
veterán

Kicsit lelombozódtam, de köszi. :)

Az OLED garancia a színhűségre, lefedettségre?
Gondolom Zenbook alá (Vivobook) nem szabad menni?
Ha már OLED, Lenovo Yoga esetleg?

IBKR - - Revolut - - Gránit Bank <--- ajánlói kódokért küldj privát üzenetet. ;-)

(#34957) Jahno válasza Timer (#34955) üzenetére


Jahno
őstag

Merjem írni, hogy nekem mindenféle vacak régi kijelzőm van és pont nem érdekel? Úgyis jönnek a coffeemoody presetek :-D

Egy jobb panel persze lehet, havercsajnak is most napokig néztünk laptopot, végül már nem is tudom melyik üzleti HP lett. Nálam tudja a fene, nem a kijelzőn múlik a dolog akkor sem, ha értelmesebb képet szeretnék és nem csak sztrítbohóckodni.

(#34958) lugosi válasza TCr (#34953) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Én nagyon rég nem lightroomozok, csak ipaden, így mindig felkapom a fejem hogy írjátok hogy milyen erős gép kell hozzá, főleg erős vga. A hétvégén ha annyira rendbe jövök, leszedek egy trialt hogy kipróbáljam.

(#34959) Jahno válasza TCr (#34951) üzenetére


Jahno
őstag

Tegnap is megtettem amit meg lehet, bár volt némi fennforgás, de két szögből + timelapse videó. Kezdek jól lenni, még kicsit alakítok a minőségen és kidolgozáson ha tudok aztán nyárra beterveztem 5-6 ilyen jobb képet és minimum egy tejutast:

(#34960) TCr válasza lugosi (#34958) üzenetére


TCr
veterán

Óriási a zaj, nagyon nehéz kiszűrni, hogy mi a valós.
Ha kipróbálod, azt nagyon megköszönöm.
(Jobbulást!)

#34959 Jahno:

Bitang.
Én a tegnapi napom a vácrátóti arborétumban töltöttem, de LR nélkül nem merek fotókat mutogatni. :D

IBKR - - Revolut - - Gránit Bank <--- ajánlói kódokért küldj privát üzenetet. ;-)

(#34961) Jahno válasza TCr (#34960) üzenetére


Jahno
őstag

Néha megy az natív JPGben is. Ha meg nem adta ki, hát nem adta, majd lesz jobb is.

Amúgy hétvégén ott leszek mellette, haverok lehet ma estére is terveznek valamit, én ilyen karikázós tesztre csak kisétálok oda Veres környékén a falu határába, szombaton meg szintén ott tekergünk páran tavak környékén és a réten, aztán vagy ránk esteledik vagy nem...

Hetek óta agyalok, hogy mi lenne jó értesítési rendszer ha valakit ilyen adhoc dolog érdekelne és kellőképpen elkötelezett, aztán néha csatlakozna, de email/SMS listán és Twitter csatornán kívül sok más nem jutott eszembe.

Nem tudom fárasszam-e még a csoportot, de lett halszemes kép ( +fél gyertya a kápolnában, azt jó ötlet volt meggyújtani) és 3 szögből timelapse. Egyik irány felhősödött, de valamivel mindig szívni kell:

(#34962) Timer válasza TCr (#34956) üzenetére


Timer
veterán

ASUS-nál mehetsz vivobook irányba is, ugyanaz a panel, a gép többi része minőségibb zenbook esetében. OLED technikailag garantálja, hogy képes lefedni a kívánt színteret, a Pantone hitelesítés az, ami mutatja, hogy pontos is. Ez ASUS-nál adott, Lenovo-t passzolom. Egyébként ellenőriztem Spyder-rel, és tényleg pontos gyárilag is a kalibráció.

@Jahno: mondhatod, ettől még lehetnek mások az igényeink. Nekem fontos a "jó" szín, és ezért áldozok pénzt, jobb híján.

[ Szerkesztve ]

(#34963) Jahno válasza Timer (#34962) üzenetére


Jahno
őstag

Ha nyomtatásban és kalibrált monitorokon rendesen néz ki, akkor az szerintem már jó.

(#34964) Timer válasza Jahno (#34963) üzenetére


Timer
veterán

"nekem mindenféle vacak régi kijelzőm van és pont nem érdekel?"

Oké, de ez nem vonja maga után ezt:

"Ha nyomtatásban és kalibrált monitorokon rendesen néz ki, akkor az szerintem már jó."

Szerencséd persze lehet! ;]

(#34965) Stauffenberg válasza TCr (#34956) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

"Az OLED garancia a színhűségre, lefedettségre?"

Nem, de ezek már jóval modernebb panelek, viszont színprofiloztatni mindenképpen érdemes. Btw nem tudom mi a tökömért kell egy laptopba 4K kijelző, teljesen feleslegesen elviszi az erőforrás egy részét. Az érintőkijelzők rendszerint csillognak, mint egy pornószínész golyói, engem ez speciel idegesít. Nekem MacBookom van, az is csillog, de van külső monitorom szerkesztéshez, de ha csak laptopon szerkesztek valamiért, akkor beülök egy olyan sarokba, ahol nem csillog annyira.

---

#34955 Timer: "a színtérhez kapcsolódó paramétereket jellemzően olyan alacsony fényerőn adják meg, ahol használni úgysem fogod"

Amúgy vannak szabványok amik részleteznek fénysűrűséget is, aki printre dolgozik, jellemzően nem nagyon megy 120 cd/m2 fölé, hiába tud egy mai monitor már szolárium módot. :)

---

#34957 Jahno: "Merjem írni, hogy nekem mindenféle vacak régi kijelzőm van és pont nem érdekel? Úgyis jönnek a coffeemoody presetek"

Pont a presetek tudnak a legjobban félrevinni, mert rendszerint elég erősen belenyúlnak a színcsatornákba és a bőrtónusokat nagyon haza tudják vágni vagy extrém szaturációba eltolni. Nem akarok hittéríteni, de azért ma már legyen szerintem alap egy 100% sRGB rendesen kalibrálva.

Nekem is vannak fotóim, amiknél utólag derült ki, hogy valami nagyon nem oké a bőrszínekkel, mert hiába a szép és jó monitor, egyszerűen elfáradt a panel és a vörösekkel volt leginkább probléma (azért rendszeresen rákalibrálok egy X-Rite spektróval, de itt olyan rég nem volt vele gond, hogy kényelemből elmaradt 3 évig, de ez már egy 9 éves monitor volt ezen a ponton). Direkt nem érdekelt, hogy Instagramon mobilon visszanézve kicsit narancsos, kicsit túl erős, mert a mobilok/appok színmenedzsmentje akkoriban elég esetleges volt. Mivel hónapok óta fent volt, már nem szedtem le. De nem ilyen bőrszín volt a cél. Amikor kibukott a dolog, rámértem a monitorra és már dE 6-7 körül jártak a vöröses/narancsos színek (kék-zöld oké volt).

Azóta van másik monitorom természetesen. :D Jó alkalom volt az FHD-t már 4K-ra fejleszteni. De körülnézve a piacon átmeneti szükségmegoldásért, bőven voltak pár tízezer forintért más FHD sRGB 100% monitorok, szerintem egy fotófelszerelés árához képest ez nem tétel. Ha több és jobb kell, az nyilván zsebbe nyúlósabb.

(#34966) Grillo válasza Jahno (#34961) üzenetére


Grillo
senior tag

Azért, ha ide sétálsz ki, szólj már... :DDD

(#34967) Jahno válasza Grillo (#34966) üzenetére


Jahno
őstag

Az is terv, meg Göd felé mit ad az élet találtam 1-2 fát :DD Lehet Galgamácsa lesz, Keszire meg 2 hét múlva jön Anti aki közben a kölcsöngyereket is fárasztja, hogy csináljunk valami városi portrés nem tudom mit... Zajlik az élet folyton.

(#34968) Jahno válasza Grillo (#34966) üzenetére


Jahno
őstag

11m is tesztelve, kb. meg van a végtelen. Még futok vele egy kört, de barátok leszünk. Csillagász srác kb. 200 méterre lakik tőlem, kimentünk a falu szélére egy sörrel dumálni, addig meg kattogjon csak a gép. Kápolna még jó lesz valamire. Egyéb terv röviden: Május 1 - Május 10 Május 28 - Június 8, Újhold: Május 8 és június 6.

Hosszan:

május 1 környéken van esély
Éjféltől már fent lesz a Tejút de a Hold csak fél3kor kel, május 1-8 az tuti időszak
május 10ig is, akkortájt nagyon pici lesz még a Hold és 23:35kor le is nyugszik, szal nem fog zavarni
Szóval inkább május 1-10ig jók leszünk
Utána azért már egyre nagyobb lesz és éjfél utan nyugszik, szal egyre inkább fog zavarni
A kövi etap kb május 28 kezdődik mert akkor 0:30kor kel majd a Hold de a Tejút már 23oratol fent lesz, szal van 1,5 órás idő ablak, és a kövi napokban egyre nagyobb lesz ez az idő ablak mert egyre később kel majd a Hold.
Ez a kövi május 28 - június 8 közt lesz jó, ebben van ujhold is, a többi nap meg későn kel majd, szal mi még jók leszünk tejutra.

Egy jó éjszakázás valahol vagy Hortobágyon?

(#34969) Grillo válasza Jahno (#34968) üzenetére


Grillo
senior tag

Messzebb mennék, ha nem baj :DDD
De bármi van, szólj, aztán meglátjuk épp mi van. Horgász topikban is végre ide szervezik a szomszédba a pecát, nem Kecskemét külsőre, erre pont nem tudok menni.

(#34970) Vibalazs


Vibalazs
tag

Hali!

Nemrég vettem egy komolyabb cserélhető objektíves fényképezőgépet.
Lehet, hogy értelmetlen lesz a kérdésem, előre is elnézést. De csak nem hagy nyugodni.

Előző alkalommal éjszaka fotóztam manuálisan ISO 32000 -el. Sikerült ezt a beállítást fényes nappal kb délben a tárcsa választóval ezt előhozni. Exponálás, kép készítés így nem történt. Csak az előnézeti kép volt. Lehet így baja a szenzornak?

(#34971) Jahno válasza Vibalazs (#34970) üzenetére


Jahno
őstag

Szenzornak kb. ez a dolga, nappal is ugyanazt a fényt kapja ha "normál" üzemmódban fotózol, mindegy milyen az ISO. Míg nem bele a napba fél napra és lézernek, vagy hasonlóknak, addig legyinteni rá.

(#34972) Vibalazs válasza Jahno (#34971) üzenetére


Vibalazs
tag

Igen, azt gondoltam, hogy napot ne nagyon fotózzak. :)
Köszi a gyors választ.

(#34973) TCr


TCr
veterán

Urak, kérlek győzzetek meg, hogy miért ne vegyem meg ezt Lightroom-hoz.
Tudom, laptop kijelző kicsi, 27" monitor kell, de jelenleg még egy jó ideig nem tudok munkasarkot kialakítani az ingatlanomban.

IBKR - - Revolut - - Gránit Bank <--- ajánlói kódokért küldj privát üzenetet. ;-)

(#34974) Jahno válasza TCr (#34973) üzenetére


Jahno
őstag

Nyugodtan vedd meg :-D

Itt rajtunk kívül csak másoknak kell kijelző akik plakát méretre és kiadványba csinálnak színhelyes topmodelleket, nekünk jó a kicsit egyszerűbb is, míg közepes fizetésből makettkedünk magunknak, aztán majd ha igény lesz rá akkor újragondoljuk.

(#34975) Stauffenberg válasza TCr (#34973) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Bocs ha rosszul emlékszem, de te most kezded a fotózást komolyabban, szóval egyelőre ne ragadj le ennyire technikai dolgokon. Nem lesz fos ez a kijelző, esetleg kalibráltasd be, aztán inkább foglalkozz a tartalmi, kreatív, művészi oldallal, többet fog érni, mint azon görcsölni, hogy minden cuccod megvan-e. Csak lazulj le és élvezd az alkotást, magát a folyamatot és próbálj tanulni, utánozd a kedvenc fotósaidat, elemezd mitől jók. Jó lesz! :)

(#34976) Timer


Timer
veterán

Minden oldalról érzem az iróníiát és a célzást, de sebaj! :D Vedd meg, rosszul nem jársz vele, de az első vörös szemmel átmulatott retusos este után jusson eszedbe: az a félamatőr kisköcsög a fórumról szólt előre, hogy 27 alatt nincs élet! :D

(#34977) Jahno válasza Timer (#34976) üzenetére


Jahno
őstag

Én meg 10 éve él vagyok monitor nélkül :-) De mindig kivétel vagyok, lehet nem is retisálunk, mert mit?

(#34978) Timer válasza Jahno (#34977) üzenetére


Timer
veterán

Nyilván az sem mindegy, mit fotózol, és hogy mi a cél. Én se plakátra gyártom a fotóimat, de egyszerűen az elején annyit cumiztam azzal, hogy az én monitoromon gondosan beállított bőrszín telefonra, FB-ra áttöltve konkrét vöröses-sárgás, kontraszttal csúnyán szétalázott festménnyé silányult, hogy kénytelen voltam beleásni magam a színterekbe, kialakítani az utómunkára a nekem bevált eljárást (amiről itt valaki fellebbentette a fátylat, hogy kerülőutakat is tartalmaz), ami konzisztens eredményt ad, hogy már nem akarok erről lemondani. Igen, kellett hozzá értelmes monitor, rendszeres kalibrálás, többször átalakított workflow, de most már megvagyok, és ha valakinél rossz a bőrszín, akkor nyugodtan húzom meg... a vállam, hogy bocs, a kijelződdel van gond, mert nálam kalibrált minden IS. Két hete vettem egy Datacolor Photo Checkr-t, ezzel még ismerkedek, de ha ezt is sikerül beépíteni a munkafolyamatomba, akkor azt mondom, hogy tisztes hobbistaként ennyit tudtam tenni a képminőség érdekében. Ezt lehet tanulni és fejleszteni érdemben, a művészi látásmódot meg nem, szóval legalább technikailag legyenek jók az amúgy klisés képeim! ;]

[ Szerkesztve ]

(#34979) Jahno válasza Timer (#34978) üzenetére


Jahno
őstag

Hiába kalibrálom, úgyis más a kijelző, akkor még nem töröm magam. Ma még kirakok egy szirszar sztrít képet, amin napok óta gondolkozom, hogy ki merjem -e rakni.

Küldtem képet kiállításra, van albumban, bevittem olcsó laborba poénból meg véletlenszerű 30 képet a pigmentában is megnéztünk különféle méretben, nagy baj nem volt semmivel. Van 20 centis és 2 méteres, szóval mittomén.

(#34980) Timer válasza Jahno (#34979) üzenetére


Timer
veterán

Oké, akkor ez egy tipikus "fehér ember problémája". Nekem mindenesetre fontos, hogy a maximumra törekedjek, azt persze senki nem mondta, hogy van értelme.

[ Szerkesztve ]

(#34981) TCr válasza Stauffenberg (#34975) üzenetére


TCr
veterán

Urak, köszönöm. :)

#34976 Timer: "az első vörös szemmel átmulatott retusos este után" :DDD :C

Ezt meg csak a diskurzus kedvéért (nem kötözködésképp), mert tényleg érdekel:

"az elején annyit cumiztam azzal, hogy az én monitoromon gondosan beállított bőrszín telefonra, FB-ra áttöltve konkrét vöröses-sárgás"

Ha a színhelyes monitorodon elért jó eredmény nem volt jó az egyébként gyenge(ébb) színterű mobilokon, illetve a köztudottan minőségrontó FB-on, akkor azzal, hogy ezeket tovább kellett módosítgatnod, kvázi nem azt érted el, hogy a tökéletesen beállított fotód mégis színhűtlen (sic!) lett?

IBKR - - Revolut - - Gránit Bank <--- ajánlói kódokért küldj privát üzenetet. ;-)

(#34982) Stauffenberg válasza TCr (#34981) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

A mobilokkal nem az a fő baj, hogy nem elég nagy a színterük, hanem SOKKAL nagyobb, mint az sRGB (legalábbis az OLED modellek) és ha ez nincs rendesen színmenedzselve* és a kijelző sincs kalibrálva, akkor a színek mindenfelé el fognak mászni. Hozzáteszem ma már ez egyre kevésbé gond, az iOS színmenedzselt, az Android szintén, Instagram szintén, sőt a jobb Androidos gyártók többféle színmódot kínálnak a kijelzőre, gyártója válogatja melyiket érdemes használni. Nekem iPhone előtt OnePlus volt, ott külön van P3 és sRGB mód is, ez gamut clampet (színtér limitálást) jelent és figyelmen kívül hagyja a beágyazott színprofilt, mindenképpen a kiválasztott színtérben fog interpretálni (ami csak akkor lesz helyes, ha egyeznek a fotóval), de a Natural kijelző mód automatikusan kezeli a tartalmat és figyeli a beágyazott színprofilt. Az iPhone alapból csak ez utóbbit tudja, amúgy Display P3 színterű kijelzőket használnak minden Apple eszközben és az iOS és az asztali MacOS is színmenedzselt, kezelni fogja a színprofilokat.

Ami le van maradva kurvára az a Windows, maga a rendszer nem színmenedzselt, egy wide gamut monitor képe ocsmány lesz gamut clamp nélkül, amit rendszerint a GPU driverben mókolással lehet elérni vagy külsős szoftverrel. Itt a szoftvereknek önállóan kell tudniuk a színprofil kezelést. Ezen a téren a Windows egy fosputtony.

Mobilok esetén még hibaforrás lehet a nem megfelelő fehérpont ("fehéregyensúly", de a két fogalom nem azonos). Az iparágban leginkább a D65 (6504K) az elterjedt, de a legtöbb Androidos telefon messze sokkal hűvösebb alapból, szóval kézzel kell közelebb állítani ehhez. Az iPhone esetén a TrueTone tudja elhúzni a dolgot, fotószerkesztés idejére ki kell kapcsolni, egyébként gyárilag D65 környékére kalibrálnak.

Desktop/laptop monitor esetén szintén probléma lehet a rossz vagy teljesen hiányos kalibrálás, ezt műszerrel lehet elvégezni. Ráadásul az OS-nek tudnia kell a monitor natív színterét ahhoz, hogy korrektül jelenítse meg a színeidet, különben fingja nem lesz arról, hova kéne tennie mondjuk az R89 G190 B17 színt. Vannak generic sRGB, Display P3 vagy monitorgyártó által kiadott profilok, de ezek pontossága vetekszik egy vak mesterlövésszel.

De összességében az a tény, hogy a legtöbben ma már mobileszközön fogyasztanak fotókat és ezek egészen ügyesek, már nem igaz az a kijelentés, hogy úgyis mindenki szar kijelzőn fogja megnézni a fényképeidet. Lehet nem lesznek tökéletesek, de szarnak egyáltalán nem nevezném. Ez már nem a 720p felbontású TN paneles laptopok kora.

---

*User error: Nincs beágyazott színprofil vagy inkorrekt színprofil (pl: monitor, nyomtató profilja) van beágyazva.
*Külső hibaforrás: Nem kezeli az OS és/vagy az applikáció a színprofilokat, így hiába van beágyazva, rosszul interpretálja vagy az eszköz képernyője van nagyon durván elkalibrálva.

(#34983) Stauffenberg válasza Timer (#34980) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Sajnos egy méltatlanul alultárgyalt témakör, nehéz is a szakirodalmához emészthető formában hozzáférni, nem hibáztatni akarok embereket amiért ez nekik magas, pedig a valóságban nem kéne nehezebbnek lennie, mint bármilyen más fotós skill. Jó pár éve foglalkozom a témával a munkámnál (valamennyire kapcsolódik hozzá, product manager vagyok) és az összes "miért felesleges ez az egész" kifogást hallottam már (darabját huszonhétszer). :)

Azt még hozzáteszem, hogy a színmenedzsment nem azt jelenti (gyakori félreértés), hogy a valóságot ábrázoló szín a helyes (ez egyébként sem lehetséges, fényhullámhosszok léteznek, színek és a színérzékelés meg az elménk szüleményei). A színmenedzsment nem korlátozza a kreatív szabadságot a színhasználatban, hanem megadja a lehetőséget, hogy tudjuk mit csinálunk velük.

Ráadásul a legtöbben memóriakártyára simán elköltünk annyit, amibe egy minimumot teljesítő okés sRGB monitor és annak kalibrálása (profilozása) kerül. Sosem volt még annyira hozzáférhető eszköz és szoftver oldalról, mint manapság. A szakirodalma ami szerintem még mindig kicsit túl van misztifikálva.

---

Jahno-nak megjegyzés: Ismerjük a Pigmentás csapatot (a mi cégünkre gondolok), szállítottunk is nekik eszközöket, az egyik legjobban felkészült fotólabor az országban. Az, hogy "nagy baj nem volt semmivel" az leginkább az ő skilljeiket tükrözi, mert tudják mit jelent, ha színprofil nélküli fotót kapnak vagy le tudnak vezényelni egy színtér konverziót úgy, hogy az ügyfél "nagy baj nem volt semmivel" élménnyel távozzon. :) De sajnos nem ez az általános vagy megszokott.

[ Szerkesztve ]

(#34984) boost


boost
addikt

Ki hol nyomtat fotót? pl kirándulás a családdal. Mekkora méretben szoktatok? Lefűzitek őket albumba?

(#34985) Jahno válasza boost (#34984) üzenetére


Jahno
őstag

Én éppen fent írtam, hogy minden sarkon nyomtattam, kíváncsi voltam a minőségbeli és egyéb eltérésekre, szóval ugyanabból a képből több is van 10x15 és kb. A5-4 méretben. Anyámnak adtam falta, évente 1-2 fotó naptárat gyártok. Most ilyen A4 környéki méretben lehet csinálunk városban gerilla kiállítást de odahaza nem fűzöm albumba, teljesen jó a digitális. Cewe, 220, Photolabor (ez közben megszűnt) vagy ha valami kis laborból akciós kupon jön szembe.

Meg ha beesik valami kiállítás akkor ilyen viszonylag nagyban, ezeket meg az A4-5ös méretet szigorúan Pigmentában:

(#34986) Timer válasza TCr (#34981) üzenetére


Timer
veterán

Nem. Nálam az exportnál csúszott el valami, ugyanazon a gépen nézve is más volt a kép PS-ben, mint képnézegetőben. Színmenedzselt és anélküli, mindegy volt, soha nem azt kaptam vissza JPG-ben, mint amit PSD-ben láttam. A FB még ezen rontott. Ezért írtam, hogy összetett műsor, és néha sok vele a macera.

[ Szerkesztve ]

(#34987) Jahno válasza Timer (#34986) üzenetére


Jahno
őstag

Ugyanazon a gépen két képnézegető vagy böngésző közt is lehet különbség, meg nyalat eltérés a PS/LRhez képest bármivel szemben.

(#34988) Timer válasza Jahno (#34987) üzenetére


Timer
veterán

Így van, azért is írtam, hogy bármivel próbáltam, sz@r volt...

(#34989) TCr válasza Stauffenberg (#34982) üzenetére


TCr
veterán

és #34986 Timer:

:R

IBKR - - Revolut - - Gránit Bank <--- ajánlói kódokért küldj privát üzenetet. ;-)

(#34990) boost válasza Jahno (#34985) üzenetére


boost
addikt

belinkelnéd az eredményt?

(#34991) Jahno válasza boost (#34990) üzenetére


Jahno
őstag

Nincs eredmény, nem pixelbabráltam, nem is értek hozzá. A legolcsóbb 20 forintos akciós nyomtatás azért nem volt olyan szép amit Békásmegyer-külsőn egy nevenincs helyen csináltattam, sorozaton is meglátszik, hogy eltérések vannak ugyanazon képek közt. Ismerősnek születésnapi buliját kinyomtattam, arra jó volt. Cewenek is tud hullámzó minősége lenni, Pigmenta etalon, a többinek kb. mindegy. Vagy meglepődsz mennyire nem ismered fel a matt/fényes bevonatot.

Úgyis mennek rá a kávésbarna presetek és kész :-D Nem mindig szeretek pixelmajomkodni és nem is értek hozzá. Bár most hétvégén volt a kezemben egy Sony 200-600as obi, annak gagyi képernyőn is meglátszik a minősége és felbontása az előzőkhöz képest, hogy rohadna meg.

Kiállításon pld, még az üveg tükröződő bevonata is meglátszódott, olcsóbb üvegen keresztül pixelesebbnek tűntek a képek, úgy törte a fényt, az érdekes volt, de hát az is csak plusz réteg üveg, mellé még bevonat. Én eredetileg nem is akartam üveget, csak ragaszkodott hozzá a csoda galéria, oszt többiek megszavazták.

De ha Pest útbaesik, még van egy marok nyomatom amit nem küldtem szét a világba, alkalomadtán megnézheted vagy ha nyáron véletlenül sikerül a gerilla kiállítás, akkor ott :-P Egyébként simán rá lehet szánni némi összeget és saját képekkel ugyanezt megcsinálni, és nem akkor lepődünk meg, hogy mit kell csinálni, milyen papírok és méretek vannak, mikor valakinek teljesíteni kell.

Mikor először kellett képeket küldenem és persze egyből vidékre határidőre, akkor éppen csak összeraktam a pakkot, papírboltban vettem ollót, borítékot, ragasztót, copygeneralban kinyomtatva a vonalkódok, kaktuszos szerencsehozó tollal kitöltöttem és egyik törzskocsmámban raktam össze a pakkot úgy, hogy pár perc alatt futottam át a képeket is és heló. Így szép veszélyesen élni de legalább tanultam belőle, azt hiszi az ember, hogy beadom, kinyomtatják, kész, közben a fenét :DD

(#34992) boost


boost
addikt

én hívtam a héten elő Cewe-t (MediaMarkt, Fuji papírra), és durva, hogy mennyire meglátszott, hogy mi az ami telóval készült, és mi az ami rendes fényképezőgéppel. Számítógépen nem is ennyire. Most 10x15-ben hívtam elő, de tervezem, hogy a következő képekből kevesebbet, de nagyobb méretben. A nagyobb úgyis jobb.

Külön kedvenc effektem iPhone-on amit én csak fehér fej szindrómának hívok, hogy úgy tol egy HDR-t, a teló, hogy látja, hogy a fej sötétebb környezetben van, erre csak a fejet kivilágosítja. a test, a nyak az marad eredeti. Ettől tiszta matricahatása lesz. :D

(#34993) Jahno válasza boost (#34992) üzenetére


Jahno
őstag

Telefonnal egyszerűen nem tudok fényképezni. Lassú, nyűgös, szar az egész. Egy legújabb iPhonet egyszer kipróbálok, aztán majd akkor eldől kinek mi baja van.

Naptárat most Sootersban csináltattam, olyan elvi okok miatt, hogy 1-2 napon belül kész és át tudom venni személyesen, mert útbaesik. Ott gyártottak kirakót is, teljesen jó volt mindegyik.

(#34994) sixpak válasza Jahno (#34993) üzenetére


sixpak
nagyúr

Pedig egyszerűbb, mint dedikált kamerával, nem mellesleg a telefon mindig kéznél van.
Kár, hogy a LR nem szereti a telós DNG fájlokat....mármint az AI denoise tekintetében.
Pedig jó lenne, nagyon jól működik a cucc.

https://www.flickr.com/photos/86396338@N05/

(#34995) Stauffenberg válasza sixpak (#34994) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Az iPhone ProRAW támogatott LR-ben, de csak Pro modelleken érhető el. A denoise egy dolog ami rajtuk van alapból, de sajnos egy tone mappelt borzalom az is, mint a gyári Jpeg/HEIC. Egyetlen dologra jó, hogy tudsz utólag színhőmérsékletet állítani (lássuk be az AWB már elég jó manapság, hogy erre akkora szükség ne legyen) és nincs rajtuk az undorító túlélesítés.

Sajnos a telefonok kamerája az én szememben visszafelé fejlődik. Egy Instagram 1080x1080 felbontású fotóra az érintetlen RAW is elég lenne, zajos, de ennyire leméretezve nem gond, cserébe nincs fossá tone mappelve, de amióta 50-100-200 megapixeles quad bayer szenzorok vannak, sajnos a hagyományos RAW is el van cseszve és nem kezelik jól a szoftverek őket, azt sem tudják milyen algoritmussal kéne emberi felbontást előállítani, mert ugye a metaadatok szerint ezek 12 megapixeles fájlok, aztán megoldja ahogy tudja, jellemzően életlenül, tengernyi színzajjal és moirével.

Az utolsó telefonom amivel szerettem fotózni egy OnePlus 5-ös. Sima 16 megapixeles békebeli szenzor, jól szerkeszthető RAW, imádtam.

(#34996) sixpak válasza Stauffenberg (#34995) üzenetére


sixpak
nagyúr

De ehhez az is kell szerintem, hogy neked komoly gépparkod van, nem igazán szorulsz rá a telefonos fotózásra, nem mellesleg, neked ez munka (is).
Minden irónia vagy mártírkodás nélkül mondom, hogy nekem a telefonos képeim sem rosszabbak, mint a dedikált kamerával készültek, de ehhez persze az kell, hogy több éves, alsópolcos kamerákkal operáljak. :D
A csillió megapixeles módokat nem használom amúgy, nekem az 50mpxl mode jön be a legjobban, bőven tudok vágni, ha már komponálni kevésbé... :D
A LR azonnal felismerte a telós fájlokat, lens correction-nél is felismeri a lencséket, de az AI denoise not supported.
Tervben van nálam egy phone-camera comparison, de nincs témám, nincsenek viharok, nem villámlik. :D
Néhány hét és eljön az én időm, 2 kamera és egy maroktelefon lesz nálam, az eredményt közzéteszem majd....ha valakit érdekel.

https://www.flickr.com/photos/86396338@N05/

(#34997) golf válasza Stauffenberg (#34995) üzenetére


golf
kezdő

Én abszolút nem tapasztalok semmi problémát quad-bayer szenzorokkal.

Egyedül még a Oneplus 7 Pro raw képein láttam ilyen sűrű hálószerű textúrát, amit akkor ennek tudtam be, de azóta semmi más nem csinált ilyet. De ma már ezt is simán kiszedi a LR ai denoise.

Ahogy a moirét is ugyanígy 1 kattintással lehet kezelni, S21 Ultra képek vannak alul. De ebben sem vagyok biztos, hogy alapból rosszabb lenne, mint amilyen a hagyományos szenzorokkal volt.

(#34998) Jahno válasza sixpak (#34994) üzenetére


Jahno
őstag

Nem azt mondtam, hogy kéznél van. Néha fotómasina is van kéznél, meg jobb ha valami van, mint ha nincs, de ha nem megy, akkor nem megy. Kulafos.

(#34999) Jahno válasza Stauffenberg (#34995) üzenetére


Jahno
őstag

Ez meg nekem kicsit túlbölcsészkedett. Nem is értem, mit szeretnél :-D

(#35000) boost válasza sixpak (#34996) üzenetére


boost
addikt

Hát nem tudom, én pont a hétvégén hasonlítottam össze a Nikon D50-el készített fotóimat (2006-2012) a két éves iPhone Prommal, és szerintem még mindig köröket vernek azok a fotók az iPhonera. Egyszerűen érzed, hogy dolgozik rajtuk a fizika. Van térérzeted a természetes elmosás miatt. Akkor is, ha nem portrézol. Gondolkodtam is, hogy visszavásárlok egyet, mert pont 10.000 forintért (!) árultak egy vázat. De 2012 körüli DSLR-eket is már kitobival 80-100 ezer forintért árulnak (De aztán egy Fuji mellett döntötten.). És szuper fotókat csinálnak azok a gépek. Főleg, ha nem teljesen nagylátószögben fotózol. Teló fotók laposak mint a fene. Meg tele van AI utómunkával, ami vicces eredményeket hoz, amit írtam is pár hsz-el feljebb.

BTW: én nem vagyok híve az utómunkának. Kivéve, ha némi csúszkázásról van szó.

Más téma, de hallgattam a héten egyfotós podcastet, ahol a nyaralós képeket dolgozták fel, és mesélte a fickó, hogy ezen kicseréltem az eget, mert nagyon szürke volt, erről a kábeleket vettem le, és így tovább. Én meg arra gondoltam, hogy dehát a nyaralásod fotóztad le... Akkor szürke volt az ég. Miért cseréled ki a képeken egy szebb égre? :D

Jahno: Sokéve (15), a fényképezőgépeknél is volt megapixel harc, mert marketing szempontból a több biztos jobb, miközben a szenzorméret nem változott, és annyit értek el, hogy sikerült zajosabb, nagyobb méretű képeket készíteni. Most ugyanez van a telefonoknál is. Főleg ázsiai gyártóknál. Nikon D50 érzékelője 6 megapixel volt ASP-C szenzorméreten, ami képeket előhívni bőven jó. Most az iPhone fő kamerája 48 megapixeles.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.