Hirdetés

2024. május 14., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu



Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#70035) Riccsiz_h


Riccsiz_h
aktív tag

sziasztok !

Nem tudom eldönteni hogy processzor, alaplap vagy hűtés probléma ami fent áll nálam.

Vásároltam egy MSI B450-A-PRO-MAX alaplapot és hozzá egy Ryzen 2700X-et. Az egész configot egy 5 ventilátoros és szellős Zalman Z9 Neo házba tettem bele, a 2700X-re pedig a gyári hűtője került.

MIvel videórenderelésre használnám főként a gépet és ott a CPU 100%-os terheltsége az általános, így stress testtel kezdtem neki a dolgoknak a driverek telepítése után hogy megnézzem a hőfokok rendben lesznek egy hosszabb render alatt. Viszont az eredmény nagyon meglepett, anélkül hogy bármi beállításon módosítottam volna egy 5 perces teszt után a CPU HW Monitor szerint a Package (magok) 96 fokot ütöttek az alaplaphoz tartozó "CPU" érték - amiről azt olvastam hogy a foglalat környék hőmérséklet, pedig 104 fokon járt. Közben pedig a 3000PRM-et is elért a hűtő.

Második kör, mondom rosszul lehet fent a CPU hűtő. Leszedtem, meghúztam a gyári hűtő csavarjait, és újrapasztáztam Grizzly pasztával és visszatettem. Sajnos nem segített semmit ugyanezek a 100 fok körüli értékek (talán 1-2 fokot lement). Még közben akkor BIOS-t is frissítettem.

Akkor felteszem a Ryzen Mastert, ott látom valamiért a default (read-only profil) Precision Boost Overdrive-on áll alapból. Ezt visszaváltom "auto"-ra. Ekkor annyit javult a helyzet hogy "csak" 89 fokig másztak el a magok és a foglalat pedig 98 fokig.

Az lenne a kérdésem rosszul csinálok valamit ? Ezelőtt már építettem ismerősnek hasonló configot, annyi hogy Asus X470 lappal, de minden más egyezett. Ott hosszabb stress teszt alatt sem tudtuk 82-83 fok fölé tolni a processzor hőmérsékletét gyári hűtővel.

Egyébként idle alatt nincs gond 35-50 fok között ugrál a magok hőmérsékelete, és 45-55 között a foglalaté. Vezérlőpulton, pedig "Ryzen Balanced" beállításon vannak a dolgok

Ennyire elég a gyári hűtő és kéne rá valami komolyabb, vagy valami alaplapi beállítás nem stimmel (esetleg hibás) ? Hátha járt valaki hasonló módon. Előre is köszönök bármi segítséget :R

[ Szerkesztve ]

Üdv. Riccsiz

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.