Hirdetés

2024. június 4., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  WLAN és antennák (téma lezárva)

Hozzászólások

(#951) makro válasza And (#950) üzenetére


makro
aktív tag

üdv a népnek!
kb én is ezt ajánlottam volna neked. A biquad antennát sztem ti is össze tudjátok hozni, a legdrágább alkatrész hozzá a kábel végére a csati. Még ha nem is csináljátok mérnöki pontossággal, akkor is egész jó eredményeket lehet kihozni belőle. Meg persze nem kerül 5-6e HUF-ba.
7Heads Drago: Ha a haverodhoz teszitek be az irányított antennát, akkor neked tényleg érezhetően lassabb lesz a hálózatod.Ahol eddig gyengén volt, ott talán nem is lesz. Vagy esetleg hozzád teszitek és te adod neki irányítottan a netet. hátránya h a ház másik felében a falak miatt gyengül a jel.
Egy épített antennával 20-30 méterre lévő házban, a 2. téglafal után is tudtunk netezni, de hát ez nagyon sok mindentől függ. Csináld egy antennát, esetleg kérj kölcsön egy wlan routert próbálni, és meglátod h érdemes e.

(#952) 7Heads Drago


7Heads Drago
veterán

Köszike a segítséget!
Az én ablakomból rálát a router a házra. Jelenleg még én nem használom a házon belül. A gépemre meg kábellel van rákötve. Sajnos nálunk ahol neteznének ott kb két 35 cm fal van útban. Illetve ami még gyengítheti a vételt az a elektromos vezetékek. Sajnos keresztezik egymást. Viszont ha kiviszi az udvarra a gépet ott tud a netezni. Ott stabil 3-as a jel, pedig ott van néhány vas a kerítésben.
A dbi az a jelerősséget méri?
Mi az az AP?

[ Szerkesztve ]

Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.

(#953) 7Heads Drago


7Heads Drago
veterán

Rájöttem: Access Point
De ahogy nézegettem ez sajnos nem olcsó.
Wireless kliens szett 2.4GHz 9dBi R Br. 12.744 Ft

[ Szerkesztve ]

Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.

(#954) And válasza 7Heads Drago (#952) üzenetére


And
veterán

Sajnos ezt nem fogja megúszni, vagy örökké az udvarról fog netezni. Ezen túl ha be is szerzi ezt a kliens eszközt, mindig LAN-kábelhez lesz kötve, ha csatlakozni szeretne a hálózathoz (erre is van megoldás, a repeater- vagy a WDS-mód, de ezek a wifi-sávszélességet felezik). Ennyit sajnos rá kell szánni, de van olyan router, amely megfelelne a célnak, és már 8'000 Ft alatt kapható. Ilyen pl. a TP-Link TL-WR543G. Van antennacsatlakozója, képes kliensként működni, ráadásként a WDS-t is ismeri (WDS-linkhez gyártótól és a mód értelmezésétől függően szükség lehet arra, hogy mindkét router támogassa azt. Repeater viszont elegendő csak a 'túloldalon', vagyis a havernál). Ezen, valamint a koaxkábelen és a csatlakozón nem nagyon tudsz már spórolni, bár utóbbiak nem annyira drágák, és gyanítom, hogy kábelből sem kell olyan sok. Az antennán ellenben lehet takarékoskodni, ha már egyszer az antennás topikban vagyunk ;). Hogy érdemes-e, az más kérdés: dolgozni kell vele, szerszámokat igényel, de anyagárban egy hasonló képességű gyári antenna árának töredékéből is ki lehet hozni.
A szimpla vezetékek nem sok vizet zavarnak, egy sűrűbb fémháló vagy nagyméretű fémtárgy takarása viszont természetesen sokat csillapíthat. Meg a vastagabb falak is.
dBi: antennanyereség, az antennák 'jóságának' legfontosabb mutatója, amely az irányhatásból, avagy nyalábolási képességből ered. A routerek / AP-k beépített (dipól-) antennája szokásosan 2dBi, egy kisebb, de neked megfelelő panelantenna meg 10dBi körüli nyereségű. Vagyis pl. utóbbi szemléletesen 8 dB-lel nagyobb vételi jelet szolgáltat, és adáskor ennyivel növeli meg az ellenállomás vételi térerejét, mint a router saját antennája tenné. Igazából azért hangsúlyoztam, hogy kültéri antenna lenne az igazi, mert a külső elhelyezés önmagában többet nyomhat a latban, mint a nyereség növekedése. A fal síkán belüli elhelyezés még akkor is ront a térerősségen, ha a felek között az optikai rálátás egyébként meglenne. (Lásd: Fresnel-zóna.)

(#955) makro válasza And (#954) üzenetére


makro
aktív tag

Fresnel-zóna - ez még nekem is újdonság volt :)
asszem meglesz a következő olvasmányom

(#956) Szabacs


Szabacs
tag

Wlan antennáknak van valami iránya, hogy hogy kell föltenni? Most vettem egy használt Maximus 18 dBi-s panelantennát, a hátulján van egy 3/4 részben letépett matrica egy nyíldarabbal, gondolom a rögzítésre vonatkozik, és nem vágom, hogy hogy tegyem föl. Köszi

(#957) And válasza Szabacs (#956) üzenetére


And
veterán

A panelantennák lineárisan polarizáltak, és általában mindkét polarizáltságnak (vertikális / horizontális) megfelelő irányban fel lehet szerelni azokat az árbocra. A polarizáció váltása 90°-kal történő elforgatást jelent. A felszerelés irányát igazából az ellenállomás antennájának polarizációja szabja meg. Ha mindkettőt (vagy többet) most telepítenétek, akkor szinte mindegy, a lényeg, hogy azonos irányban legyenek polarizálva, különben erős csillapítással fogják csak venni egymást az állomások. Ha viszont meglévő AP-hez és antennájához (pl. szolgáltatóhoz) akarsz csatlakozni, akkor annak a polarizáltságát kell figyelembe venned, vagyis ahhoz kell alkalmazkodnod a saját antennáddal. A körsugárzók, vagy függőlegesen álló dipólusok vertikálisan polarizáltak.
Szimmetrikus kivitelű antennákon szokás megjelölni az adott polarizációhoz tartozó szerelési irányt, de ez a leírásából biztosan kiderül, ha egyáltalán van hozzá valamilyen sajtcetli.

(#958) Szabacs válasza And (#957) üzenetére


Szabacs
tag

Igazából én csak a telek alsó felében (kb 20-30 méter, közte egy garázstető) épülő házba akarom átszórni a jelet a mostani szobámból, egy mobiltelefonra (Nokia E65), ahol netrádiót akarok fogni, lehet hogy nem ez a megfelelő eszköz?

(#959) hukku


hukku
csendes tag

Sziasztok,

van egy linksys WRT54Gc-s routerem viszont sajnos nincs hozzá meg az antenna.
Elég gázos a dolog, mert 2-3métert bír maximum.
Valaki esetleg tudja milyen típusú az antenna amit vegyek hozzá?
Ezt találtam:
[link]

köszi

(#960) And válasza hukku (#959) üzenetére


And
veterán

A WRT54GC-ben elvileg van belső antenna, a külső csatlakoztatás csupán opció. A beépített (alapban elrejtett) csatlakozó típusa RP-SMA aljzat, ezért ennek megfelelő antennát tudsz rá csatlakoztatni. Amit linkeltél, annak a csatlakozása épp megfelelő, de sajnos ugyanolyan vacak 2dBi-s dipól, mint a routereké általában. A beépítetthez képest persze lehet előnye, ezt nem vitatom. Nagyobb nyereségű kivitel pl. a Linksys HGA7S típus, de ez sajnos 10e forint környékén kapható.

(#961) hukku válasza And (#960) üzenetére


hukku
csendes tag

Szia!

köszi a választ. Biztosan jobb lenne mint antenna nélkül, mert így nagyon gyenge. Szobán belül tökéletes, de egy fal már véget vet a kapcsolatnak. Előnye, hogy nem tudják lopni :).

üdv: Karesz

(#962) modemshop válasza hukku (#961) üzenetére


modemshop
csendes tag

Árul itt PH-n valaki jó nagy RPSMA bot körsugárzót. Olcsó és nagyon jó. Ajánlom :)

[ Szerkesztve ]

(#963) 7Heads Drago


7Heads Drago
veterán

Hello
Újabb gondom van.
Van egy ilyen házikó:

Aminek a kertjét kellene laptopok számára közművesíteni. :) Illetve van egy kerti étkező ahol még szeretnék használni. Illetve ha lehet, szeretnék a ház tetején elhelyezni majd az antennát, hogy ne kelljen a kertet felásni.
Milyen kültéri antenna kellene ide, hogy a mikrohullámú netet szét tudjuk szórni az adott területen. Nekem valami szektor antennát emlegettek.
Köszike a segítséget. A havernak elég sok pénze van, így nem érdekli nagyon hogy mennyibe fog kerülni.

[ Szerkesztve ]

Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.

(#964) 7Heads Drago


7Heads Drago
veterán

Hé valaki!!!!!!!!!!!!!!

Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.

(#965) breed30


breed30
tag

Hello nem vagyok jártas az antennákban kaptam egy ML-2499-HPA3-01 2400 MHz HIgh performance antennát ezt lehet wifi routerhez használni rbn csatija van??
A választ előre is köszönöm. :R

(#966) kincsem7


kincsem7
csendes tag

Sziasztok!
Segítség kellene nekem? ti ebben jok vagytok!
Ausztriában dolgozom és a hotelben ahol vagyok a fönökömék megengedték ill informáltak hogy bármikor tudom használni a nyilt hálózatot ! a gépem megtalálja de nem akar cstlakozni!
Két laptoppal is próbbáltam de mindkettőnél ugyanaz a helyzet!
De saját szememmel láttam hogy egy két üzletkötö minden gond nélkül fel tud csatlakozni!
Nekem meg ha csatlakozni akarok hál-kulcsot akar!
Kérlek segítsetek!
Köszi Pisti

(#967) And válasza breed30 (#965) üzenetére


And
veterán

Használhatod routerhez, mert mint antenna, alkalmas a feladatra, vagyis a b/g-wifi frekvenciasávjára. A csatlakozóját viszont le kell cserélned, vagy rövid koaxkábel + két csatlakozóval (pigtail-kábellel) a megfelelő típusra kell hoznod. Az RBN = RP-BNC, ha minden igaz, ez a fajta csatlakozó, vagy a sima BNC pedig meglehetősen ritka wifi-nél.
Az azért érdekes, hogy egy hatásosan 3,3dBi nyereségű vacak antennát "high performance"-nak titulálnak, de ez más kérdés..

(#968) breed30 válasza And (#967) üzenetére


breed30
tag

Köszönöm a választ. :R Meg gondolom mert Belkin routerem van és picit macerás lenne az átalakítása nem cserélhető az antennája. :N

(#969) etnies


etnies
senior tag

Felteszek egy hülye kérdést :))

Szeretnék wifi routerhez kártyát venni. Ezek az USB eszközök hálókártyaként funkcionálnak?

Pl ez:
[link]

Ha igen, tudok ötezer forintért megbízható típust ajánlani? Két panel falon át jön a jel, telefonom és a laptopom jól, szakadás mentesen veszi a jelet.

"önmagam hite vagyok magamban"

(#970) sonar válasza etnies (#969) üzenetére


sonar
addikt

Igen,

szerk:
semmi elírás

[ Szerkesztve ]

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#971) lenbazso


lenbazso
csendes tag

Üdv!

Tudna valaki segíteni antenna típus kiválasztásban? Nem tudom mi a különbség pl. Yagi, Panel, stb. között.
Cliens antennára lenne szükségem kb. 4-9eFt között.

(#972) And válasza lenbazso (#971) üzenetére


And
veterán

Igazából gyakorlati használhatóságban nincs nagy különbség a panel- és a yagi-antennák között: az egyik nagy és lapos, a másik meg keskeny, de hosszú ;). Ha a nyereségük megegyezik, éppen olyan jól szolgál kliensantennának az egyik, mint a másik. A nyereségük is hasonló tartományt fed le (kisebb nyereségűek a szokásos körsugárzók, nagyobbak pl. a grid- vagy a paraboloid-antennák). Mindkettő a nyereségtől függő szögtartományban irányított és lineárisan polarizált (H/V) típus, általában fel is szerelhetőek mind a kétféle módon.

(#973) lenbazso válasza And (#972) üzenetére


lenbazso
csendes tag

Tehát nem számít más, csak hogy egy jobb gyártótól legyen, meg a dBi/FT viszony. Tudsz olyan márkát mondani, amit valamiért nem, vagy ajánlsz.

(#974) And válasza lenbazso (#973) üzenetére


And
veterán

A minőségről elárulhat valamennyit a megmunkálás kinézete, a korrekt adatlap, a kiegészítő szerelvények megléte és az ár is, de utóbbinak nem szabad túlzott jelentőséget tulajdonítani. A névleges nyereségükhöz képest gyanúsan olcsó típusokat inkább kerüld. Gyári antennákkal nem sokat találkoztam, de volt azért pozitív és nagyon negatív tapasztalatom is. Utóbbi ezzel: Krion M-19. Volt, aki használhatónak nevezte (persze mihez képest), de szerintem egy kaka. Ezek pl. sokkal korrektebb daraboknak tűnnek: [link]. Érdemes megnézni a két utolsó tétel közötti ár- és méretbeli különbséget (gondolok itt a hosszra, ami egy yagi esetén adott sávnál elég sokat elárul), noha a nyereségük papíron közel azonos.. Jó tapasztalatom volt egy nagynyereségű grid-del, de azt csak úgy hozzámvágták :D.

(#975) lenbazso válasza And (#974) üzenetére


lenbazso
csendes tag

A fényképek alapján annyira nem látom a megmunkálások közti különbséget. Egyik helyen [link] a Mastec panel antennát ajánlották. Sajna erre igaz, hogy az ár kicsi, a nyereség meg jó nagy.

(#976) macko20


macko20
őstag

Sziasztok valaki használt már tp-link kültéri 14dBi -es antennát?

Villanyszerelés is ! Üdv.:m20

(#977) Kristof86


Kristof86
tag

Heló nekem is egy kis segítségre lene szükségem.

Van egy Linksys WRT54GL routerom, és szeretném megnővelni a hatótávolságát , úgy hogy kint a kertben is tudjak netezni ílyen szép meleg időben.
A ház falai extra vastagok és az emeletet egy duplamennyiségű acélvassal behálózott padló helyezkedik el a 2 szint között
Az emeleten van router , de a földszinten szeretném lesugározni a netet, kb 30méterre a routertől a ház falain kivűl. Net még fogható mellete a földszinten elhelyezkedő galáriás nappaliban , de már kint a teraszon nem fogható.
Mit ajánlanátok a wifijel megerősítéséhez.
Sajnos ebben a témában nagyon láma vagyok azt sem tudom hogy most panel vagy körantennára lenne szükségem?
Vagy netán nem lehetne megspékelni az antánnákat , hogy jobb legyen a hatótávolság?

Előre is köszi
:R

(#978) Hikvision


Hikvision
senior tag

Üdv. Van egy Linksys USB-s Wlan vevőm és ezt szeretném egy kicsit megokosítani. A Youtube-on talált video alapján énis megcsináltam a tésztaszűrős "parabola" antennát hozzá, ami javított is valamennyit a dolgon, de többre vágytam és szereztem egy komplett 80cm-es parabolát fejtartóval és a régi fejjel együtt. Na most én fogtam az usb-s ketyerét és rászigszalagoztam a régi fejre befelé és elkezdtem forgatni a tényért és láss csodát 20perc tekergetés után ahol a tésztaszűrővel 30% volt a jel itt 95%! DE nagyon instabil, értem itt azt, hogy elég neki pár centi elmozdulás és már alig van jel. Tudom, h elég bonyolult dolog a parabolát használni mint antennát de hogy lehet megtudni, h pontosan, hol a legnagyobb a nyeresége, vagyis, h a vevőt hova rakjam, mert ott is elég nagy szórások voltak amikor mozgattam. A Segítséget előre is köszi :R

20 éve a PH-n.

(#979) Hikvision


Hikvision
senior tag

2x

[ Szerkesztve ]

20 éve a PH-n.

(#980) And válasza Hikvision (#978) üzenetére


And
veterán

Elsőre: a 'tésztaszűrős' parabola egy vicc. Annak annyi köze van a forgásparaboloidhoz, mint tyúknak az ábécéhez. Tükörként funkcionálhat valamennyit, de arra szinte bármely fémtárgy jó lehet.
Parabolatükör: irányba állítása nem egyszerű, főleg akkor, ha nem primfókuszos, hanem offszet kivitelű (utóbbinál ki kell deríteni / számítani a döntés szögét). A tükröt mindenképp stabilra kell szerelni, hiszen a nyílásszöge mind vízszintes, mind függőleges irányban csupán néhány fok, ez a fokozott irányhatás egyben a nagy nyereség velejárója. A fókuszpontot is elég jól (hullámhossz töredékén belül) el kell találni, a 2,4GHz-es frekvenciához tartozó hullámhossz pedig nagyjából 12 cm. Így az sem mindegy, hogy az USB-s klienst (nem "vevő", hiszen ad és vesz is) milyen pozícióban teszed a fejtartóba. Nyilván az eszköz (szokásosan nyákon kialakított) belső antennáját kell a fókuszponthoz minél közelebb tenni úgy, hogy a sugárzás fő iránya a tükör felé essen. A fókuszpont megtalálásában valóban sokat segíthet az eredeti antennafej pozíciója. Lehet, hogy jobban járnál egy direkt paraboloidhoz készített külső feed-antenna (pl. dipól, biquad csökkentett tükörmérettel, cantenna) készítésével vagy beszerzésével. A szigszalagos rögzítés mindenesetre elég igénytelen módszer, az ilyesmi jó út ahhoz, hogy szép eredmények híján csak tapasztalatokkal gazdagodj ;).
Számítási segédletek primfókuszos és offszet paraboloidok számításához: [link], [link], [link], [link], stb.

(#981) toldiur


toldiur
csendes tag

helló! nem igazán értem a szaknyelveiteket :) ezért csak egy kérdésem lenne...
van egy 5GHz tető antennám amiben egy telefon zsinór van bekötve, a másik vége a hálókártyába csatlakozik.. (külön tápot is kap) az adó ahonnan anno fogtam a netet kb 1km re van tőlem.. tudok e kezdeni valamit ezzel a kütyüvel? köszi a választ.

(#982) And válasza toldiur (#981) üzenetére


And
veterán

Ez annyira azért nem húdetudományos' szaknyelv, de akkor neked igazából nem egy "antennád", hanem egy kliens-eszközöd van, amelyre egy külső antenna is csatlakozik. A "telefonzsinór" inkább ethernet kábel (messze nem ugyanaz a kettő), az "adó" meg, amelyre korábban csatlakoztál, egy AP, vagyis a szolgáltató wifi elérési pontja.
Ha 5GHz-es, akkor valószínűleg egy 802.11a szabványú wifi-klienssel (vagy multifunkciós eszközzel, amelyet vezetéknélküli kliensként állítottak be) áldott meg a sors, amit ugyanarra lehet használni, mint a 2,4GHz-es b/g-szabványú wlan-cuccokat. Csak az a-s hálózati eszközök kevésbé elterjedtek, és b/g-s szabványú wifi berendezésekkel a szabvány- és frekvenciabeli eltérések miatt nem működnek együtt. 802.11a-s klienshez a-s (vagy épp több szabványt támogató, pl. a/b/g-s) access point, vagy másik kliens (ad-hoc módban) kell.

[ Szerkesztve ]

(#983) toldiur válasza And (#982) üzenetére


toldiur
csendes tag

And köszönöm a választ,bár nem lettem sokkal okosabb, mit kezdhetek az antennával :) ha megengeded privátban tennék fel egy kérdést...

(#984) MaSzKa


MaSzKa
senior tag

Sziasztok
látom itt is van egy hasonló topic

hátha tudtok valamit okosat Wifi+Antenna történetemre

meg érdekelne mennyire kerülne a legkompatibilisebb USB WLan Wifi adapter, mert a TP-Link TL-WN422G sajnos nem az

sok "tuning, finomhangoló" program nem támogatja

[ Szerkesztve ]

(#985) #30734848


#30734848
törölt tag

Van egy olyan problémám, hogy ismerősöméknél akartam netezni a laptopon.
Wifi be van kapcsolva, a wifi routerje jelszavát is tudom.

De amint csatlakoznék, a hálózati cím lekérésénél mindig leragad, ott próbálkozik párszor, és aztán nem kapcsolódik.
A laptopom Acer Aspire 5536g
XP SP3 operációs rendszer van.

Más laptopról próbáltunk kapcsolódni, azzal működött.

Mi lehet ennek az oka?

(#986) PapaYaga


PapaYaga
csendes tag

Sziasztok, segtséget szeretnék kérni. 3Com ap-n lecseréltem a gyári antennát egy 9dBi antennára. A jelerősség, viszont - ami eddig 60-80% volt - kb. a felére esett. Azt a tanácsot kaptam, hogy ap kimenő teljesítményét kell növelni. Az ap-nál azonban nem találok ilyen lehetőséget. Hogyan tovább? Előre is köszönöm a segítséget.

(#987) And válasza PapaYaga (#986) üzenetére


And
veterán

Ha az AP-re tett nagyobb nyereségű antenna a kliensen kisebb térerőt eredményez, mint az eredeti, akkor két eset lehetséges. Az első, hogy nem a fő sugárzási nyaláb irányában van a kliens. Ez nagyobb nyereségű körsugárzóknál annyit tesz, hogy térben túlságosan alatta vagy épp felette helyezkedik el a kliens, hiszen a nagyobb nyereség körsugárzó esetén azzal jár, hogy a függőleges nyílásszög drasztikusan csökken. Ha irányított antennát tettél fel, akkor meg nem áll irányban. A második ok sokkal prózaibb: az antenna nagyobb nyeresége kamu, ami sajnos gyanúsan olcsó, ismeretlen eredetű gyártmányoknál előfordulhat.
Az AP-k / routerek némelyike meg lehet, hogy engedi növelni a teljesítményt, de ha igen, akkor sem túl drasztikusan, másrészt meg a többség nem ilyen, azokhoz nem is tudsz hozzányúlni.

(#988) Razermazer


Razermazer
őstag

Sziasztok

Nekem is nagy problémám van a wifivel. Adott egy ilyen router[link]
ugye elvileg, három antenna van benne igaz belsős (lehet hogy ez volt a probléma, inkább vettem volna olyat amihez lehet külső antennákat csatolni) na most egy másik gépet kellene wifivel összekötni, adapter meg is van véve a másik gépbe benne, működik közvetlen közelében a routernek, de egy szobával odébb már folyamatosan ledobja a netet az adapter[link]
Ahol én vagyok az egy lapos tetős rész ergo teli vasbetonnal, ahol a másik gép van az pedig félig tégla, félig vertfal normális sátortővel. A két szoba között van egy előszoba, ami felett szintén a lapos tető van ami ugye vasbeton. Gondoltam hogy veszek egy erősebb antennát, de nem vagyok tisztában avval, hogy mivel az adapter csatlakozója R-SMA-s és az antenna csatlakozója RP-SMA-s kompatibilisek e egymással?. De ha van más ötletetek azt is szívesen fogadom, mert nagyon idegesítő mivel a másik gép így használhatatlan. Sávokat állítottam a routerbe, hátha találok egy tisztább jelet, eddig nem sok eredménnyel. A routert nem nagyon tudom kivinni az előszobába nincs hova tenni. Az antenna ő lenne[link]
De mondom minden más megoldást szívesen fogadok, nem szeretném összefúrni a falakat csak végső esetben :(

Sic Transit Gloria Mundi, "mindjárt lesz itt heresima és ne bassza ki"

(#989) And válasza Razermazer (#988) üzenetére


And
veterán

R-SMA = RP-SMA ("reversed polarity" kivitel). A hagyományos forma a 'natúr' SMA.
A belinkelt antennával a szokásos dolgok lehetnek problémásak, ha 802.11n-hez szeretnéd használni: egysávos (csak 2,4 GHz-es), és MIMO-s routerhez vagy kliens-adapterhez minimum kettő kell belőle. Ezen felül a jelszint várható emelkedése kb. 3 dB, ami vagy segít a kapcsolaton, vagy nem. De hogy egetverő különbség nem lesz, az biztos, talán a stabilitás valamivel jobb lehet vele.
Az n-szabványhoz ilyen beltéri antennák képzelhetők el: [link] (ez szintén csak egysávos), esetleg: [link], ez pedig valójában nem is antenna, csak RP-SMA csatlakozókkal ellátott hosszabbító, amelyet az eszköz antennacsatlakozója és saját antennái közé lehet beilleszteni, így az antennák szabadon mozgathatóvá válnak.

(#990) Razermazer válasza And (#989) üzenetére


Razermazer
őstag

Köszöntem a tanácsot, meg is rendeltem a dolgokat hozzá remélem minden klappol majd.

Sic Transit Gloria Mundi, "mindjárt lesz itt heresima és ne bassza ki"

(#991) Litttleb


Litttleb
csendes tag

Sziasztok!

Adott egy barátom családi háza. Földszint és emelet, kb 120 m2-es alapterület. Most egy Belkin Wlan router van neki, de sok helyen már nincs elég erős jel.
A routert mindenképpen cserélni szeretné. Egy olcsó, de jó megoldás kéne, hogy nagyjából lefedjük a házát g-s wlannal.
Gondoltam egy ilyen routerre: [link]
illetve egy ilyen antennára: [link]
Ez így kijön kb 11.000 Ft-ból.
Igazából felhasználói szinten értek csak a wlan hálózatokhoz ezért is kérdezlek Titeket.
Bármi ötlet észrevétel? :R

(#992) And válasza Litttleb (#991) üzenetére


And
veterán

Ha csak 802.11g-s wifi kell, akkor miért egy n-módra is képes routerre esett a választás? Akár a diversity-mód előnyét (kevesebb holttér), akár az n-es mód teljes sebességét ki szeretnétek használni, akkor mindkét antennát használnotok kell, tehát nem elégséges (vagyis nagyon nem célszerű) csak az egyiket lecserélni. Azt sem tudja garantálni senki, hogy azzal a nagyobb nyereségű antennával / antennákkal biztosan jó lesz a térerő a teljes házban. A nagyobb nyereség ugyanis minden esetben keskenyebb hasznos nyílásszöggel jár (egy körsugárzó esetén ez kisebb függőleges nyílást jelent, mivel a horizontálisan körkörös jelleg továbbra is megmarad), ami azt eredményezheti, hogy pl. a felső szint bizonyos helyein még kisebb lesz a térerő, mint azelőtt volt, ha a földszinten lesz telepítve a router. Ugyan lehet, hogy beválik, de az is előfordulhat, hogy (falaktól, berendezési tárgyaktól, födém jellegétől, visszaverődésektől függően) csak két routerrel / AP-vel lehet jól lefedni a házat, és nem lesz ennyire olcsó a megoldás.

(#993) Litttleb válasza And (#992) üzenetére


Litttleb
csendes tag

Köszönöm a választ. Az n-es routert a későbbi bővíthetőség miatt választottam. Ki tudja mikor akar n-es eszlözöket venni a gépekbe.
Akkor talán az lenne a legjobb, ha elmennék hozzá 2 routerrel meg 2 ilyen antennával és lepróbálnánk a lehetőségeket.. :D
Végülis 2 router még nem a világ vége.. Ez az antennás dolog lényegesen összetettebb mint azt az átlag user gondolná. Csak a próba segíthet..

Köszi mégegyszer írok majd, hogy mit sikerült kihozni az egészből :R

(#994) ZsoAce


ZsoAce
tag

Hali!
Szeretném a meglévő USB-s antenna-adapter-egyben vevőm helyett a szakadások elkerülésére egy PCI-os kártyát+antennát vásárolni.
Érdekesség képpen ez van most, kb. 1,3 km-re lévő adóra néz:
http://www.edimax.com/en/produce_detail.php?pd_id=7&pl1_id=1&pl2_id=44

Biztosan amatőr kérdés, de a panel/yagi antennák pl. 30 fokos nyílásszöge azt jelenti a gyakorlatban, hogy ha mondjuk egy térképen egy kiindulási pontból, mintha az lenne az antenna pozíciója húzok két egyenest 30 fokos szögben és az antenna irányultsága szerinti középtengellyel, akkor az egyenesek által bezárt területen lévő adókat látja az antennának megadott nyereséggel?

Másik kérdés: bár visszaolvastam 2008-ig, nem találtam igazából favorizált PCI-os wlan kártyát. Azt látom, hogy több wlanos szaküzletben a tp-link termékeit árulják elsősorban, de azért valami saját tapasztalatot megosztana valaki mit érdemes keresnem, főként km-es távolságból? (Bár ilyenkor már inkább antennafüggő a dolog szerintem.) Esetleg a lényeg, hogy atheros chip legyen rajta, vagy jobb a realtek, vagy egyéb dolog, amire figyeljek?

(#995) And válasza ZsoAce (#994) üzenetére


And
veterán

A 30°-os nyílásszög annyit jelent, hogy a főiránytól +/- 15°-ra eltérve lesz a nyereség 3 dB-lel kisebb a specifikált (vagyis a főirányban érvényes) nyereségnél, ha a jelleggörbe szimmetrikus. De általában véve olyan. Tehát az antennára megadott nyereség kizárólag a sugárzás kitüntetett irányára igaz, a nyílásszöget pedig az ahhoz képest -3dB-es pontok határozzák meg. A vízszintes (H) és függőleges (V) nyílásszögek meg nem feltétlenül egyformák, egy körsugárzó (omnidirekcionális) antenna esetén a vízszintes nyílás mindig 360°, mivel csak úgy lehet körben minden irányt lefedni. A nyereség növekedése mindig a nyilásszög csökkenésével jár, a nagyobb nyereség a szűkebb térrészbe történő nyalábolásból ered.
Kártyához: a kültéri hatótáv szerintem is inkább antenna (+kábel) kérdése, mint chipset-é. A különféle lapkakészletek / kártyák vételi érzékenysége és adóteljesítménye persze eltérhet egymástól, de azért óriási különbségek nem nagyon szoktak lenni. Mindenki törekszik a legjobb érzékenységre, és a szabványban megszabott maximális teljesítményre (utóbbi nem a kártya teljesítményét jelenti, hanem EIRP-érték, azaz az antennától is függ). Érdemes a legjobb (dBm-ben minél kisebb) érzékenységű kártyát megkeresni az adott választékból, már ha az adatlapon ezt megadják. Minőségi termékek esetén azért meg lehet találni. Kültéri linkhez mindenesetre az USB-s kliensek nem nagyon valók, mivel hiába "Hi-gain" az antennájuk, az eltörpül egy normális külső antenna mellett, valamint az antenna szokásosan fix, nem csatlakoztatható hozzájuk külső példány.

(#996) Bambinoo


Bambinoo
csendes tag

Sziasztok!

Adott egy fix ip-s net amit egy TP-Link WR340GD hivatott szétosztani (a legfrissebb firmwarerrel megy is neki)

A következőképpen nézne ki a hálózat:

TP-Link router amihez kábelen csatlakozik 1 gép, majd kb. 15 méterre egy másik asztali gépnek kellene netet kapnia Wi-Fi-n keresztül ( 2 falon megy át a jel)

Probléma: a 15m-re lévő gépen nem stabil a kapcsolat. A következő eszközökkel próbáltam: Linksys wmp54g pci (durván 30% jel van), D-link dwl-g122 usb ( kb. 20% jel és szaggat).

Laptoppal ellenőriztem a jelerősséget és 80% stabil volt.

Milyen eszközt ajánlanátok ami tuti stabil lesz???

Thx

[ Szerkesztve ]

Fringe...

(#997) ZsoAce válasza And (#995) üzenetére


ZsoAce
tag

(Mint írtam, természetesen panel vagy yagi antennára gondolok, mert azoknak van főirányultságuk. Vagy mi.) :)
Köszi a választ, most az esős időben kicsit jobb lett a vétel. :C

[ Szerkesztve ]

(#998) agyhalal


agyhalal
aktív tag

Sziasztok!
Egy kb. 700 méter átmérőjü kamionparkolót kellene lefednem internettel. A router a kör szélén van egy irodakonténerben. A leendő antennát annak a tetejére tudnám kihelyezni, ami kb. 2 méter magasan lehet, de szükség szerint megemelhető. A kamionokon kívűl más nem zavarja a rálátást.

Nézz tükörbe, hogy neked mi van a homlokodra írva!

(#999) forrest85 válasza agyhalal (#998) üzenetére


forrest85
senior tag

Biquad, vagy circle, bár az elég irányított. Tegyél ki több AP-t. szerintem az jelenthet valamit.

A futás csak azoknak való, akik nem elég intelligensek a TV nézéshez!

(#1000) agyhalal válasza forrest85 (#999) üzenetére


agyhalal
aktív tag

Táp sajnos szintén csak a konténerben van, úgyhogy az access point nem jöhet szóba. Yagi antenna megoldást jelenthet erre a dologra?

Nézz tükörbe, hogy neked mi van a homlokodra írva!

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  WLAN és antennák (téma lezárva)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.