Hirdetés

2024. június 22., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  WLAN és antennák (téma lezárva)

Hozzászólások

(#1401) nemdan


nemdan
senior tag

Egyébként csak így érdekességképpen megfigyeltem az utóbbi időben, hogy itthon a kertes házunkban ami 3 szobás 2 szintes 100 nm2-es, már egyik szobából a másikba átvíve a gépet 1-2 csíkot rögtön csökken a notebookon a jelerősség, ugyan ez elmondható a telefonomról is ami van, hogy már a jelet is eldobja házon belül (az udvarról már ne is beszéljünk) tehát falakon keresztül is kb. 8 méterről távból hihetetlen mennyit gyengül a jel.Ellenben a munkahelyemen, ahol éjjeli őr vagyok, egy 2 szintes óvoda ami azért elég nagy épület, a felső szinten van egy 150es tp-link router gyári 3dbi-s antennával és mégis lefedi az egész épületet, még az alsó szinten is full vagy eggyel kevesebb a jelerősség mind gépen mind telefon..pedig ott is van jó pár fal, igaz nem olyan az épület szerkezete mint a miénk, ahol a köz- és válaszfalak is vastagok, nagy részük vert fal ami tele van vasbetonnal.Gondolom ez okozhatja ezt a jelenséget mivel más wlan eszköz nem igazán van a környéken.. :U

A google olyan , mint a nők... Be sem fejezted a mondatot , már találgat..

(#1402) nemdan


nemdan
senior tag

ja és még egy kérdés..mágnesesség befolyásolhatja/zavarhatja a jelet?

Gondolok itt konkrét kézzel fogható mágnesra ami az antenna mellett van közvetlenül.

[ Szerkesztve ]

A google olyan , mint a nők... Be sem fejezted a mondatot , már találgat..

(#1403) Claude Leon válasza nemdan (#1399) üzenetére


Claude Leon
senior tag

o.k. :)

amennyire olvasgattam errefelé, ezt az antennát többen is fikázták, néhányan pedig egészségben használják, szerintem jókora szórással gyárthatják, aztán minimális teszteléssel ontják a piacra.

(#1404) And válasza Claude Leon (#1403) üzenetére


And
veterán

(Lássuk be, egy ilyen szerkezet nem túl bonyolult mondjuk egy wifi-elektronikához képest, bemérni meg éppen elegendő a prototípust, aztán mondjuk minden ezredik példányt, ha egyáltalán. Szerintem részben inkább az itteni fórumokban is érzékelhető csodavárásról van szó: 'ezzel nemhogy a szomszéd szobában, de a pincében és a padláson is tökéletes lesz a jel', ami aztán persze nem jön be. Aki pedig javulást tapasztalt, annak amúgy sem kellett volna olyan sok a kapcsolat minőségének emelkedéséhez, hiszen az a pár decibelnyi szintemelkedés, ami ezzel elérhető, sajnos nem váltja meg a világot. Igaz, a kicsi javulást is értékelni kell, de a felhasználók jó része irreálisan sokat vár egy ilyen beltéri antennától, miközben lehet, hogy már azzal is előrébb volna, ha a routert kevésbé árnyékolt helyre, például a szekrény tetejére tenné.)

(#1406) nemdan válasza #45553408 (#1405) üzenetére


nemdan
senior tag

Hello. Nekem van egy ilyenem ezt csak ajánlani tudom,jóval erősebb mint a beépített,de ha tutira akarsz menni (ilyenem is van) akkor ezt mondanám. :)

[ Szerkesztve ]

A google olyan , mint a nők... Be sem fejezted a mondatot , már találgat..

(#1408) And válasza #45553408 (#1405) üzenetére


And
veterán

Azért nem egészen jó helyen kérdezted, mert hibásan "USB-s antennának" neveztél egy sima USB-s kliens eszközt, antenna meg ugye minden wifi-cuccon van, anélkül egyik sem működik, csak némelyikben jól elrejtik.
Az előbb belinkelt típusok pedig mind ugyanazt tudják, hiába cseng szépen az a 'high power' és 'high gain' a megnevezésükben: a hazai / EU-s szabályozás szerinti 100mW-os EIRP-t adóoldalon, illetve a mezőnyhöz képest közepes érzékenységet a vevőoldalon. Bár az igaz, hogy a kivitelük okán (külső, csatlakozós antenna, illetve a második, USB-kábeles kivitel esetén eleve szabad elhelyezhetőség) többre lehetnek képesek, mint egy beépített wifi-kártya vagy egy USB-s stick.

(#1410) And válasza #45553408 (#1409) üzenetére


And
veterán

Eszembe se jutott, hogy ezzel 'lehülyézzelek' (tényleg nem volt szándékom ezt az érzést kelteni, de utólag úgyis hiába mosakszom :B ), de számomra nagyon furcsa ez az USB-s antenna elnevezés. Kicsit olyan, mintha a notebook-ot kijelzős merevlemeznek hívnánk, és a HDD-s topikokban kérdeznénk róla. Igen, részben van közük egymáshoz, hisz a wifi-ben is van antenna, az "antenna" mégsem erről szól.
Az igazi ok az volt, hogy olyan kliensekre kaptál tippeket, amelyek szokás szerint csodálatos jelzőkkel illet a gyártó, de sajnos semmi kiemelkedőt nem nyújtanak (mert a hatósági szabályozás errefelé nem engedi), csak az amerikai felhasználók profitálhatnak a teljesítménybeli többletből. Egyedül az elhelyezési szabadságuk adhat némi pluszt egy átlagos USB-s 'wifi-kulcshoz' képest.

(#1412) And válasza #45553408 (#1411) üzenetére


And
veterán

A kézenfekvő megoldás egy jelismétlő (repeater) használata azon a helyen, ahol az eredeti router még jó térerővel elérhető, és a jelismétlőt az emeletről te is megfelelő jelszinttel veszed. Tehát valahol félúton. Másik megoldás egy újabb access point telepítése és a routerrel LAN-on kikábelezése a jelenlegi felhasználási helyed közelébe. Kizárólag egy újabb kliens eszközzel az eredmény meglehetősen kétesélyes, főleg akkor, ha a notebook meglévő belső wifi-kliense is megfelelően érzékeny. Antennákkal (valódi, passzív kivitelűre értve) lehetne még játszani, na az volna ebben a témában ontopik, a kliens-repeater kérdéskör viszont nem igazán az. Javaslom erre a következő témát: [link].

(#1414) nemdan válasza #45553408 (#1413) üzenetére


nemdan
senior tag

ha a gép látja 1 csíkkal akkor usb-sel tuti, hogy menni fog..főleg az utóbbival amit linkeltem fentebb :)

[ Szerkesztve ]

A google olyan , mint a nők... Be sem fejezted a mondatot , már találgat..

(#1415) And válasza #45553408 (#1413) üzenetére


And
veterán

Egy repeaternél nagyon távolra vezetni nem muszáj semmit (csak tápot kell neki adni), el is lehet dugni valahova. Mindenesetre fogadd erős kétkedéssel, ha valaki azt állítja egy másik kliens-eszközről, hogy az tutira jobb lesz, mint a laptop beépített wifi-je, főleg anélkül, hogy tisztában lennénk az utóbbi mibenlétével ;).

(#1416) nemdan válasza And (#1415) üzenetére


nemdan
senior tag

nem viccből találták ki ezeket..próbálj ki egyet aztán majd meglátod mekkora különbséget jelent! nekem van mind a kettő szóval nem mindig az elméletre kell támaszkodni..én gyakorlatból tudom mennyivel jobbak nem "látatlanba" irkálok..és igen repeater-t is használok az meg még tutibb megoldás! utóbbinál pl. nem tudom sokan honnan veszik, hogy ha repeater-t használsz megfeleződik a sávszélesség mert ez is hülyeség pedig sokaknál olvastam már itt.

mellesleg nem értem miért kell ellenségeskedni.. :F

[ Szerkesztve ]

A google olyan , mint a nők... Be sem fejezted a mondatot , már találgat..

(#1417) PonPon válasza nemdan (#1416) üzenetére


PonPon
senior tag

pedig tényleg megfeleződik a sávszél, ez tény. nekem is van repeater-em. ha végiggondolod akkor nem is kételkedsz...

(#1418) And válasza nemdan (#1416) üzenetére


And
veterán

Nézd, ha az ember tényeket közöl, az nem ellenségeskedés, nem tudom, miért kell ilyesmit belelátni. Legyen már annyi vitakultúránk, hogy észrevegyük azt, ha a vita nem személyünk ellen szól, akkor azt nem vesszük magunkra. Egyszerűen olyan dolgokra hivatkozol, amelyek tényszerűen nem igazak. Ezek a TP-Link kliensek semmivel nem tudnak többet, mint bármely más kliens, részlet a specifikációból: "EIRP <20dBm (EIRP, For countries using CE Standards)", Európában ez az összes többire ugyanúgy áll (mivel ez a limit), illetve: "Reception Sensitivity 54M: -68dBm@10% PER", ez pedig a jobbaknál valamivel -70 dBm alatti érték ugyanezen jelzési sebességnél. Te meg azzal jössz, hogy "jóval erősebb mint a beépített". Ez egyszerűen nem fedi a valóságot, és kár személyes sértésnek venned. Lehet ajánlgatni, az nem baj, de legyünk már tisztában a számok értelmezésével, és ne állítsuk be csodaszerként azt, ami nem csodaszer. Wifi-n nincsenek csodák. Azt is említettem, hogy a szabad elhelyezhetőség és a külső antenna lehetősége dobhat valamennyit a használhatóságon, de ennek a hatása nem jelent automatikusan (csak a típusból fakadóan) nagyobb hatótávot, mert az eredendően egy rakás - főleg környezeti - tényező függvénye. Ezért azzal hitegetni valakit (mindenféle egyéb érvek nélkül), hogy ezekkel a típusokkal biztosan jobb lesz a kapcsolat, az nem túlságosan megalapozott, hogy finom legyek.
"pl. nem tudom sokan honnan veszik, hogy ha repeater-t használsz megfeleződik a sávszélesség mert ez is hülyeség"
Oké, de az, hogy 'hülyeség', egyszerűen nem érv. Nincs igazad, és ha belegondolsz, hogy miért, akkor könnyedén be is láthatod. Repeater nélküli forgalom két állomás (A és B) között: A -- B. Jellemzően egyirányú adatáramlásnál a kliens csak a nyugta csomagokat küldi vissza, a hasznos sávszél jó része az adatcsomagok továbbítására fordítható. Ugyanez repeaterrel: A -- R -- B. A fizikai közeg azonos, vagyis amíg a repeater az A állomásról érkező csomagot fogadja, addig a B állomás gyakorlatilag hallgat. Majd amikor a repeater ezt a csomagot a B állomás felé továbbítja, addig az A állomás nem forgalmaz vele. Vagyis ha a jelzési sebesség meg is marad A -- R illetve R -- B viszonylatban, az adatcsomag továbbítási ideje megkétszereződik (illetve egy kicsit a köztes visszaigazolások miatt még tovább növekedik) A és B között. Ez pedig felezett sávszélt jelent a végpontok között.

[ Szerkesztve ]

(#1419) szabifotos válasza And (#1410) üzenetére


szabifotos
senior tag

"mert a hatósági szabályozás errefelé nem engedi), csak az amerikai felhasználók profitálhatnak a teljesítménybeli többletből."

Szóval ha én rendelek USA ból High gain feliratú Tplink eszközt, nagyobb teljesítménye lesz 100mW-nál?

(#1420) And válasza szabifotos (#1419) üzenetére


And
veterán

Idézet a TP-Link-től: "EIRP: <27dBm (EIRP, For countries using FCC Standards)". Szóval igen (27 dBm = nagyjából 500 mW), de ez ellen a gyakorlatban több tényező is szól:
- onnan rendelni drága, postaköltség sok, és az eBay is tele hasonlókkal (bár sok esetben hamis antennanyereséggel számított, ezért óriási EIRP-ket adnak meg),
- a kliens vételi képességeit az adóteljesítmény ugye nem befolyásolja (attól, hogy hangosabban kiabálunk, mi még nem halljuk jobban a távoli felet).
Tehát a teljesítmény nem minden: 7 decibelnyit javíthatunk a #1406-os hozzászólás linkjein szereplő eszközök USA-beli verzióival, de ez csak "visszirányban" (kliens -> router) érvényesül, a routert / AP-t ugyanolyan jelszinttel veheti a kliens, mint az európai piacra szánt változatokkal. Ezzel szemben egy nagyobb nyereségű antenna oda-vissza javítana a kapcsolat minőségén, csak sajnos beltérre (az olcsó hamisítványok durva túlzásait nem számítva) nem létezik túl nagy nyereségű körsugárzó. A "high gain" egyébként az antenna nyereségére vonatkozna: egy átlagos kliens, pl. PCI-os kártya antennája 2 dBi körüli (félhullámú dipól), ezeken a TP-Link típusokon elvileg 4 dBi nyereségűek vannak. De az EIRP-értékbe ezek már beleértendőek (erről szól az EIRP), így a vevőoldali érzékenységet - ami a specifikáció szerint amúgy sem túl kiemelkedő - javíthatják valamelyest.

[ Szerkesztve ]

(#1421) nemdan válasza PonPon (#1417) üzenetére


nemdan
senior tag

nem tudom sokan honnan veszik ezt a hülyeséget.. :N

A google olyan , mint a nők... Be sem fejezted a mondatot , már találgat..

(#1422) nemdan válasza And (#1420) üzenetére


nemdan
senior tag

Egyébként ez is hülyeség, mivel az amerikai modell sem más hardverilag, ugyanis Ubuntu alatt hazudsz neki egy ország kódot és lásd, rögtön menni fog 500mW-vel.Na akkor, hogy is van ez?! :)) A gyakorlat megdönti az elméletet..

A google olyan , mint a nők... Be sem fejezted a mondatot , már találgat..

(#1423) And válasza nemdan (#1422) üzenetére


And
veterán

Ez is? A repeaterről leírtuk, hogy nem az, részedről komolyan vehető érveket továbbra sem látok.
A teljesítményben az akár igaz is lehet (sőt valószínű), hogy az amerikai hardver valóban ugyanaz, mint az EU-s piacra szánt, de lássuk be, kevesen fognak azzal bűvészkedni, hogy a régiókódokat macerálják linuxos segédprogramokkal, és könnyen lehet, hogy a régiókód egyedül a csatornaszámokra van hatással (EU: 1-13, USA: 1-11), a teljesítményhez pedig mást kell variálni a flash-ben. Ráadásul az adóteljesítmény növelése továbbra is egyirányú, a kliens vételi képességeit abszolút nem befolyásolja.

(#1424) nemdan válasza And (#1423) üzenetére


nemdan
senior tag

Másik dolog meg, hogy amit feljebb belinkeltem két stick-et ha mind a kettő 100mW-t tudna akkor nem értem, hogy a wn7200 miért lát több hálózatot és jobb jelszinteket ugyanazzal az antennával mint a másik, holott az RX érzékenységük is majdnem megegyezik.

[ Szerkesztve ]

A google olyan , mint a nők... Be sem fejezted a mondatot , már találgat..

(#1425) And válasza nemdan (#1424) üzenetére


And
veterán

Na, ez már egy érdekesebb kérdés. Az adóteljesítménynek (mármint a kliens sajátjának) ugyan továbbra sincs ahhoz semmi köze, hogy a kliens hány hálózatot lát, de a vételi érzékenységnek természetesen van. Egyrészt a vételi érzékenység - és ez az adóteljesítményre is igaz - nem egy fix, stabil adat, hanem elég rendes szórása lehet. Tx-powernél (vagy épp EIRP-nél) is a maximum értéket adják meg, a valós adat példányról példányra változhat. Van gyártó, amely meg is adja, hogy például TX-power: 15±2 dBm, ami 2 dBi-s antennával kombinálva 17±2 dBm EIRP-értéket, tehát maximum 19 dBm-et takar, hogy még véletlenül se lógjon ki a megengedett tartományból. Másrészt a zajhatár is változhat elég gyorsan (szomszédos hálózatok vagy egyéb, a 2,4 GHz-es ISM-sávon működő eszközök, bluetooth, stb.). Harmadrészt a nagyon alacsony hullámhossz miatt beltéren a térerőviszonyok centiméterenként is változhatnak (ezt a hatást küszöbölné ki az antenna diversity, de ehhez egy b/g-szabványú eszközön is két antennának kellene lennie, ezeken meg csak egy van). Még kültérre telepített antennával is igaz, hogy ugyanaz a kliens-eszköz egyszer fele- vagy harmadannyi hálózatot lát, mint pár perccel korábban, pedig itt a vételi érzékenység szórása és a beltéri terjedés okozta anomáliák is kizárhatóak.

(#1426) nemdan válasza And (#1425) üzenetére


nemdan
senior tag

De akkor is jó az a wlan téma, nem lehet megunni, mindig hoz újdonságokat és mindig tanul az ember. :D Már csak a jó időt várom, hogy lehessen tesztelgetni a környékbeli dombokról, hegyekről. :))

A google olyan , mint a nők... Be sem fejezted a mondatot , már találgat..

(#1427) Pecc


Pecc
őstag

Sziasztok!
Olvasgattam a topicot, sajnos nem leltem számomra használható információkra. Adott egy TP link WR641 ösrégi router bent egy szobában 30as fallal elválasztva a kültértől 6/1es kábelnettel. Kb 150-200m-re fák, 3fal akadályozásával egy noti beépített gyári b/g/n vevőjével szintén szobában. Ha a routerem antennáját kivezetném mondjuk egy oszlopra, és egy erősebb antennát vennék/(vagy ha valami beváltat tudtok ajánlani) csinálnék, gyakorlatilag működhetne úgy, hogy a notinak nem veszek külön antennát? Mint pl a szomszédban látni a jelet, ami a routeremből jön..
Antennákat vagy egyéb eszközöket, diy megoldásokat ajánlókra, egyszerü gyakorlati tapasztalatokra lennék kiváncsi.

Köszi. :R

[ Szerkesztve ]

(#1428) barack21 válasza Pecc (#1427) üzenetére

lehetséges...

Alkudozni,csak személyesen,korrekt kereteken belül,pénzel a kézben !!! Néha kötelező !!! Ha több mindent viszel,jár a kedvezmény !!!

(#1429) And válasza Pecc (#1427) üzenetére


And
veterán

Ha nem volnának közben fák, akkor azt írnám, hogy simán, mindössze annyi a feltétel, hogy mindkét oldalon irányított és kültérre szerelt antennák legyenek. Hogy milyenek, az majdnem mindegy (az alap dolgokat leszámítva, mint pl. azonosan legyenek polarizálva). De mivel a rálátás nem tiszta, így sajnos biztosra nem tudsz menni, és az előző feltételeket mindenképp be kell tartanod. Csak az egyik oldalra kültéri antennát telepítve eléggé esélytelen, ha össze is jön, valószínűleg nem lesz stabil kapcsolatod.

(#1430) barack21 válasza And (#1429) üzenetére

100,120 méteren belül nálam a 3*8db is antenna át lövi a jelet egy 5 db is nek,és csak 3 fal van benne :)
jó nem full térerővel,mert csak 3as,de mükszik,ja és nincs fa köztük,és nem 200 méter :)

Alkudozni,csak személyesen,korrekt kereteken belül,pénzel a kézben !!! Néha kötelező !!! Ha több mindent viszel,jár a kedvezmény !!!

(#1431) And válasza barack21 (#1430) üzenetére


And
veterán

Ez pont annyira érv, mint az én esetem: két 10 dBi-s antenna között nem ment a kapcsolat, amíg nem biztosítottuk a szabad rálátást, pedig a táv mindössze 70-80m.
Mod: a lényeg, hogy felelőtlenség mással szemben, ha csak úgy rávágjuk a kérdésére, hogy menni fog, miközben csak az egyik antennát szánta kültérre (ráadásul a másik egy mozgó kliensgép), és még fák is kitakarnak, a táv pedig 100m-es nagyságrendű.

[ Szerkesztve ]

(#1432) barack21 válasza And (#1431) üzenetére

mert maga a 100 méter nem gáz,még az egyikk oldali irányított antenna dologsem lenne problem,csak igen a fák,és most olvasom hogy laptop... :(
mocorogni fog a jel nem kicsit...

Alkudozni,csak személyesen,korrekt kereteken belül,pénzel a kézben !!! Néha kötelező !!! Ha több mindent viszel,jár a kedvezmény !!!

(#1433) nemdan válasza Pecc (#1427) üzenetére


nemdan
senior tag

routerra írányított kültéri antenna, másik oldalon a laptopba cserélhető antennás usb-s wifi adapter szintén kültéri antennával és mondjuk egy 5m-es usb hosszabbítóval, hogy ne vesszen el az antenna koaxon a jel...persze ki a tetőre vagy ablakba, hogy a 3 fal ne legyen akadály..úgy valószínű, hogy a fák már nem fogják megfogni..kivéve ha nem erdő az az egész 150m :D

A google olyan , mint a nők... Be sem fejezted a mondatot , már találgat..

(#1434) jozsi252


jozsi252
veterán

Sziasztok

Egyik jóbarátom kért tőlem segítséget abban hogy, szeret az udvaron az ipad--al netezgetni. A router bentvan neki a házban, ami egy családi ház. Na és ugye van jópár fal amíg a jel kimegy az udvarig, és nemnagyon van már jel vagy nagyon bizonytalan a jelerősség, van hogy felse ismeri neki szóval gyengélkedik kintre. Gondolom a sok fal miatt.

TL-WR841ND router van neki. Ahogy néztem TL lapján:

Antenna 2*5dBi Detachable Omni Directional Antenna (RP-SMA)

Mi lenne a megoldás szerintetek hogy kint is nagyon jó legyen a net neki? Nagyobb fa nemnagyon van jelközelbe, csak kissebb bokrok. De 2 megoldást találtam

1; Vagy venni nagyobb antennát

2; Vagy láttam olyat hogy kilehet vezetni kültérre egy kis antennát

Melyik megoldás lenne jó szerintetek?

köszönöm előre is :R

iPhone 13 Pro Max

(#1435) And válasza jozsi252 (#1434) üzenetére


And
veterán

Nagyobb antenna csak kicsit segíthet (a gyakorlatban esetleg semmit, mert a falak csillapítása bőven túltesz az ezzel elérhető mindössze néhány decibeles jelszint-emelkedésen).
Kültérre vitt antenna nem rossz ötlet, de csak a kültéri kliens(ek)nek, mert akkor meg házon belül lenne nem túl jó a térerő :U. Azt a módszert pedig egy MIMO-s / diversity-s (két- vagy többantennás) router esetén gyorsan felejtse el, hogy az egyik antennát rajtahagyja a routeren, a másikat meg kiviszi.
A legtisztább módszer, ha szerez egy olcsó / használt AP-t vagy wifi-routert, és azt teszi a padlástérbe vagy az adott irányba néző ablak közvetlen közelébe. Vagy erre köt egy kültérre helyezett antennát, amely csak az udvaron lévő eszközökkel való kapcsolattartásra szolgál.

[ Szerkesztve ]

(#1436) jozsi252 válasza And (#1435) üzenetére


jozsi252
veterán

Hálózat témában nemvagyok annyira otthon. De az lenne a kérdésem hogyha venne egy Acces Pointot ahogy említetted is, akkor az egy olyan szerkezet ami továbbadja a jelet a routernak? Ennyi lenne a lényege igazából?

Nagyon gondolkoztam még amit említettél hogy nemjó, a

Antenne + Kábel megoldáson hogy így kivezetni kültérre és ezzel tuti nemlenne ilyen gondja.

Viszont akkor aztmondod hogy a benti jel nagyon leromlana? Mert amúgy 2 antennás neki.

iPhone 13 Pro Max

(#1437) And válasza jozsi252 (#1436) üzenetére


And
veterán

Nem, az AP nem 'továbbadja a jelet a routernek', hanem maga a wifi-router is egy AP (+ vezetékes router egyben). AP-re csatlakozhatnak a vezetéknélküli kliens-eszközök, ebből többet is lehet telepíteni egy lokális LAN-ban. A wifi-router a LAN-portok felől nézve egy egyszerű AP.
Ha az antennát kivinné, akkor pont olyan rossz lenne a jel a házon belül, mint most azon kívül, de gondolom ez logikus.
Többantennás routereknél az antennák szétválasztása nem lehet megoldás ilyen célra. Az n-szabványú, 300 Mbps jelzési sebességű routerekhez a két antenna egyidejű használata követelmény, mivel két stream-mel működnek. Régebbi b/g-szabványú kétantennás eszközök pedig antenna diversity-t használnak, vagyis a nagyobb térerőt produkáló antennát választják ki, a másikat meg egyszerűen lekapcsolják. Képzelheted mi történik, ha ilyenkor a házon belül és kívül is vannak kliensek. (Még működhet is a dolog, de abban nem lesz köszönet: állandó csomagismétlések, minden kommunikáló felet érintő irtózatos lassulás árán. Talán akkor lehet így működtetni egy wlan-hálót - de azért ezzel kapcsolatban is vannak kétségeim - , ha csupán egyetlen kliensünk van, amivel hol kint, hol bent vagyunk.) A két vagy több antenna egyetlen wifi-eszközön sosem arra való, hogy külön térrészeket fedjünk velük.

[ Szerkesztve ]

(#1438) jozsi252 válasza And (#1437) üzenetére


jozsi252
veterán

Szóval akkor azlenne a megoldás hogy

1; Beszerezni egy ilyen Acces Pointot pl TL-WA901ND

2; Összekötni ezt egy UTP kábellel a wifis routerral, így megoldva hogy az Acces Point-tól a jel eljusson a routerig

3; Venni egy TL-ANT2409A antennát illetve ezt kivezetni egy TL-ANT24EC5S -el kültérre

És mivel ez irányított antenna, ez megoldana minden gondot?

Illetve az első sorod ködös számomra kicsit, mégpedig a " az AP nem továbbadja a jelet a routernak, hanem magam a wifi-router is egy AP " Az AP valamivel továbbkell hogy adja a jelet a routernak nem? Ami pl egy UTP kábellel történik hogy ne legyen semmi jelveszteség.

iPhone 13 Pro Max

(#1439) And válasza jozsi252 (#1438) üzenetére


And
veterán

Így van, de természetesen nem csak tp-link eszközök léteznek a világon, illetve a kábelezés + antenna házilag is megoldható. Irányított antenna csak akkor jó ötlet, ha a kliens mindig az adott irány környezetében található. Ha például a ház a telek közepén van, akkor a körsugárzó is megteszi, nagy nyereség sem kell neki, csak ne legyen sok fal mögött. Akár a padlástérben elhelyezett AP / router is megfelelhet a saját antennájával, ha nincs fémes szigetelés a tető anyagában. Mivel az adott célra (Ipad kültéri ellátása) nem kell valami óriási áteresztőképességű eszköz, tényleg jó ide valami ősrégi használt b/g-s router is. Én börzén 2k-ért vettem leharcolt, de működőképes WRT54GC-t, hasonló feladatra.
Persze, az AP 'át kell adja' a jelet, csak kicsit félreértettük egymást. Összekábelezve természetesen megfelel, én is arra gondoltam. (Kábel nélkül már repeater-funkció kellene az újabb eszköz működéséhez, annak minden előnyével és hátrányával együtt.)

(#1440) jozsi252 válasza And (#1439) üzenetére


jozsi252
veterán

Köszönöm a segítséget :R :R Így már értem teljes mértékben.

Illetve nem teljesen ide de pl munkahelyemen, ( elég nagy cég ) levan fedve a nagyrésze wifiivel. És csak infó képpen ezt hogy tudják megcsinálni?

Ezis majdnem ugyanolyan elven működik mint amit akarom ismerősnek énis hogy pl van 1 fő router amihez pl emeletenként csatlakozik 1 Acces Point? És pl emeletenként így tudják lefedni az épületetet wifivel?

Vagy esetleg más elven müxik? Mert pl láttam hogy van a falon 1 nagy fekete doboz, hülyén hangzik de télleg nagy fekete doboz mivel foggalmam sincs hogy mi lehet benne, de gondolom valami AP-hez hasonló dolog.

iPhone 13 Pro Max

(#1441) makro


makro
aktív tag

No, újra visszatértem okosodni :C

(#1442) admin4911


admin4911
tag

sziasztok!
lenne egy kis problémám:

vettem egy ilyet:[link]

és csak csőre lehet szerelni én úgy tudom,de mi emeletes házban lakunk és nincs cső a közelben (kültéren).nem lehetne valahogy megoldani hogy ne csak csőre lehessen rátenni?

(#1443) makro válasza admin4911 (#1442) üzenetére


makro
aktív tag

Szia!

Ahogy látom, a 2db U alakú feszítőt kiveszed, és a testet felrögzíted. Teljesen mindegy mire barkácsolod fel, a lényeg hogy stabilan álljon. A polaritásra(remélem ez az a szó :) ) ügyelj, tehát az antennát ne fektetve helyezd el.

Korlát vagy hasonló jelenség nincs az ablak előtt?
[link] Ezzel még esetleg a oda is fel tudod tenni. Érdemes barkácsboltban körbenézni, hátha megakad a szemed valami hasznos dolgon :U

(#1444) barack21

srácok lenne egy intim kérdésem... ^^
létezik ollyan hogy 1 sma r/p aljazotból,csinál 2-őt vagy többet ???
mint az áramban az elosztós hosszabbíto vagy hosszabíto nélküli sima elosztó ???
na remélem értette mindenki :D

Alkudozni,csak személyesen,korrekt kereteken belül,pénzel a kézben !!! Néha kötelező !!! Ha több mindent viszel,jár a kedvezmény !!!

(#1445) makro válasza barack21 (#1444) üzenetére


makro
aktív tag

Remélem ERRE gondoltál.

(#1446) And válasza barack21 (#1444) üzenetére


And
veterán

Ezek szerint sajnos létezik, de használni ugye nem szeretnéd 2,4 GHz-en :U? Már akkor is szerencsétlen megoldás, ha egyszerre csak az egyik aljzatra dugsz antennát, mivel a másik ág ekkor egy lezáratlan toldás lesz (ami nem tűnik soknak, de a hullámhosszhoz képest az). Ha pedig egyszerre két antennával csatlakozol rá, akkor aztán tényleg totál elcseszi a talpponti impedanciát, mivel az antennák párhuzamosan kapcsolódnak. Ez nem egy minden ágán a kellő impedanciára illesztett elosztó, mint a TV-hez használt splitter, csak egy sima T-elágazó! Nagy jelszintnél persze "működni" fog, de akkor úgyis mindegy (olyan esetben akármilyen vezetékdarab is megtenné antennaként), egyébként viszont furcsa dolgokat produkálhat, szóval ne érjen meglepetés. Egy RF-tápvonalon nem ágazhatunk el csak úgy, mindenféle illesztés nélkül, főleg nem ekkora frekvencián, mert annak elég rossz következményei lehetnek.

(#1447) makro válasza And (#1446) üzenetére


makro
aktív tag

Kérdem én, akkor mi haszna lehet? :U

(#1448) barack21 válasza makro (#1445) üzenetére

igen ilyesmire gondoltam :)

and:
bíztam benne hogy írsz majd hozzá :) (privátot majd kukkoldmár majd meg,van még 1,2 reményem)
akkor viszont ajájj valami ollyan rutit,amin legalább 4-5 sma r/p lyuk van :D

Alkudozni,csak személyesen,korrekt kereteken belül,pénzel a kézben !!! Néha kötelező !!! Ha több mindent viszel,jár a kedvezmény !!!

(#1449) And válasza makro (#1447) üzenetére


And
veterán

Szerintem a válasz egyszerű: amire van kereslet, azt 'valakik' legyártják akkor is, ha egyébként műszakilag nem igazán korrekt, vagy épp teljesen igénytelen. Egyébként neves gyártók kínálatában is megtalálható ilyen T-adapter, de egész biztosan nem arra a célra, amit az eredeti linken írnak: "Enables connection of two antenna cables with RP-SMA (male) connectors". Végül is fizikailag valóban lehetővé teszi a csatlakoztatást, azonban az említett okok miatt eredetileg nem arra való. Az alapelv egyszerű: forrásimpedancia, tápvonal és lezárás, ezek mind azonos (karakterisztikus) impedanciával kell rendelkezzenek, mert ha ez nem teljesül, az állóhullámarány megnő, pluszveszteség lép be. Márpedig a terhelések (antennák) teljesen párhuzamos kapcsolása aztán minden, csak nem illesztett lezárás. Ezek a sima T-elágazók speciális esetben használhatók problémamentesen, pl. az adott leágazás kellően nagy impedanciával terhelt ahhoz (mondjuk egy műszer esetén), hogy ne befolyásolja a vonalat. Azt is tudjuk, hogy ez sem egy szimpla T-adapter: [link], pedig nem 2,4 GHz-re készül. Egy teljesen szimmetrikus (rezisztív) osztó / összegző belül így néz ki: [link], ennek minden ága 50Ω-ra illesztett, viszont minden irányban 6 dB veszteséget okoz. Itt egy jó általános anyag a splitter/combiner témakörben: Understanding Power Splitters (Mini-Circuits application note), benne az egyszerű T-elágazótól az illesztett megoldásokig.

(#1450) makro válasza And (#1449) üzenetére


makro
aktív tag

Kicsit ilyesmire gondoltam én is, viszont ilyen szakszerűen nem tudtam volna megfogalmazni. Asszem még rágódok azon amit írtál... :))

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  WLAN és antennák (téma lezárva)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.