Új hozzászólás Aktív témák

• csusza`

senior tag

Sziasztok!

Egy másik topicban kezdtem az érdeklődést, mert egy cégnél Windows Server csere erősen javallott már.
    Előre bocsátom, hogy Server téren nem vagyok nagy ász, szinte semmit nem tudok róluk, viszont most kicsit bele kell mélyednem a dolgokba - elég csak felszínesen, legalábbis amennyire jelenleg szükség van.
    Van egy kb. 10 éve üzemelő, szervernek kinevezett Pentium D 3.00 GHz procival és 2 GB RAM-mal üzemeltetett gép - igen, ez a szerver. :) Ja igen, Windows Server 2003-al.
    Fut rajta egy SQL szerver, illetve egy Firebird szerver, meg még pár dolog. Nagyjából 20 felhasználót (mondjunk inkább gépet) szolgál ki.
    Már csak a kora miatt is cserére ajánlottam a szervert, ami nagyjából fél éve múlva fog realizálódni...
    Lehet, rossz helyen kezdtem az érdeklődést, egy szerverépítős topicban, de első körben egy DELL T20 mikroszervert néztem ki G3220 Pentium procival, 4 GB RAM-mal, 2db 1TB HDD-vel. A Pentium processzor miatt gyorsan le is beszéltek erről, szóval inkább egy HP ML10-el kezdtem szemezni Xeon E3-1220v3-al, 8GB RAM-mal 2x1TB HDD-vel.
    Felmerült a kérdés, hogy ugye milyen oprendszer legyen, a W8.1/10 Pro-ról is lebeszéltek.
    A következő a lényeg: ezen a gépen leginkább megosztott mappák vannak, amiknek az adatbázisához kapcsolódnak a felhasználók - gép induláskor felcsatolják a hálózati meghajtót, ami a szerverre mutat. Nagyjából 4 mappa van megosztva, 2 db adatbázis fut - az előbb említett SQL és a Firebird.

Kérdés 1: indokolt-e a Windows Server 2012 jelen esetben? Ha igen, milyen gép illene alá?
    Kérdés 2: kissé elvesztem itt a licenszelés témában is - Foundation 15 felhasználós, vásárolható 5-ös eszköz-, illetve felhasználó bővítő csomagocska hozzá. Nagyjából 20 gép van, ha minden jól megy, nem lesz több, mint 10 felhasználó - aki a megosztott mappákat felcsatolja. Most akkor mit is kell nézni? A kapcsolódó számítógépek, vagy felhasználók számát? Mert akkor az alapcsomag is bőven elég lenne.

Előre is köszönöm és nézzétek el, ha nagy baromságokat kérdeztem, de tényleg nem vagyok otthon szerver témában.

Üdv!

Új hozzászólás Aktív témák