Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- bacsis: Gyere el a 10. BRSZK-ra!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sellerBP
tag
Üdv!
Lenne egy kérdésem adott egy Honeywell CM67-es termosztát.
Nekem házközpontú egyedifűtésem van és nem tudom hogy kell bekötni mivel leírásban ez nem szerepel.
3 drótom van régi termosztátnál így volt bekötve:
Ezeket mielőtt régit szétszedtem meglett jelölve.
NO
COM
NCEsetleg valaki eltudja küldeni PÜ-be,hogy ezeket hogyan kössembe a Honeywell CM67-hez?
Előre is köszönöm.
-
Kephamos
addikt
Üdv!
Új albérletemben viszonylag régi FÉG készülék gondoskodik a meleg vízről.
Valami oknál fogva zuhanyzás közben periodikusan változik a víz hőmérséklete tűzforró és hideg között.
Én csinálok valamit rosszul vagy ez ilyen? Esetleg a készülék a rossz? Van rajta egy szelep, aminek a funkciójára még nem jöttem rá. Délután csinálok róla egy fotót. -
LaMeRick
csendes tag
válasz
DrTechnoid #160 üzenetére
Én meg gázszerelőt keresek, de elég kihaltnak tűnik ez a topic. Viszont nálam konvektor van, szóval ha minden klappol a cuccal, akkor a következő a teendő velük: Megkeresed azt a gombot, amelyiket ha megnyomod hallod, hogy megy gáz a készülékbe. Aztán megkeresed azt a gombot amelyik szikrát ad. (ez valószínűleg a szikra gomb lesz
) Útána nincs más dolgod, mint folyamatosan nyomni a gombot amelyik a gázt adja az őrlánghoz és mellette nyomkodni a szikra gombot és figyelni a kémlelőablakon, hogy begyulladt-e az őrláng. Ha igen, úgy vársz 10-30 másodpercet és elengedheted a gombot. Utána működnie kell. Ha téli első beüzemelés, akkor előfordul, hogy nem friss gáz van leágazásokban olyankor kicsit tovább tart. Úgy nézem az alsó képen a gázcsap el van zárva. Azt nyisd ki
Az alsó típusnál a teli kör lesz az őrláng és a fehér a szikra. Teli kör alatt meg egy biztonsági kapcsoló van, de adja magát ha hallod a gázt.
-
-
Marcelina
csendes tag
Sziasztok! Tegnap gázszagot éreztem itthon amikor hazajöttem. Kéményes konvektorom van. Lehet gázszag az erős szél miatt? Tegnap óta folyamatosan tombol a szél.
-
(ÉN)közPONT
őstag
Adott egy döglött kombi gázkazán és alatta egy 120L melegvíz tároló ...milyen elektromos holmival tudnám a vízet úgy melegíteni ,hogy legyen fűtés ? vagy csak melegvíz a fürdőben? pl ariston velis vízmelegítő ?
Ezt rá lehet kötni egy ilyen rendszerre?
-
djadji
senior tag
Hello!
Hátha valaki látogatja még a fórumot.
Szval arra lennék kíváncsi, hogy a vízcsap alatt ami van félkör alakú alátét, azt hogy hívják, hol lehet szerezni ilyet? Nem találok sehol. A kölkök meg rángatják a csapoit és folyton lötyög.. Szeretnék alátenni ilyen alátétet 4-5t hogyazt hátha nezebben hajlítják el, de nem találok sehol iylet, és a nevét sem tudom (így google-ba sem egyszerű keresbni).Tud valaki segítni?
UI: tudjátok a csapokat alul egy anya tartja ami alá kerül egy félhold vagy félköt alakú vas alátét (meg egy gumi is). NA ilyen kellene nekem!
-
wrox
őstag
válasz
gordonfreemN #153 üzenetére
Igen azt tudtam, a gázcső csak befigyel majd a falon, mert helyiségnek, ahol lesz a kazán, kívülről megy a gázcső.
Csak a fűtéscsövet akarom elrejteni, teszek egy álmennyezetet, legalább kevesebb lesz a légcmm.
-
wrox
őstag
válasz
gordonfreemN #151 üzenetére
Köszönöm a választ, közben a másik totyikban kitárgyaltuk.
Vegy. tüz. kazán idén nem lesz, majd később.
Közben csak osztókörös lesz, tervem szerint 4 körös. 1 körön csak a fürdőszoba lesz, a másik 3-on pedig 2-2-2 radiátor. Úgy fogom elvinni a csöveket, hogy plafon alatt, később pedig fog kapni egy álmennyezetet, és el is tűnt.
Persze ezt még legyeztetem a gázszerelő haverommal, hogy mit szól hozzá. -
gordonfreemN
addikt
válasz
gordonfreemN #150 üzenetére
Még valami! Műanyag csőnél osztó-gyűjtős megoldás a legkedveltebb, legegyszerűbb, legbiztosabb, talán még olcsóbb is, igaz, ez esetben törni kell a betont itt-ott.
-
gordonfreemN
addikt
Engedj meg pár választ itt, lehet tudok segíteni valamit.
Szóval, ilyen esetben gázszolgáltatónál ezt be kell jelenteni, gázórát levetetni velük, ha kész minden, visszatetetni velük, ez kb 20k körül mozog (nekem pont ennyi volt) és csekken kapod meg.
Ezután, ha a levétel megvan, kezdődhet a szerelés. Amihez terv is kell természetesen, amit tervezőmérnök csinál neked, 30k-tól akármeddig. Ezt a tervezőmérnököt , ha nincs más, beszerez neked elvileg a gázszerelő ember is.
Ha megvan a gázszerelés a lakásban, akkor jöhet a nyomáspróba, (egyénfüggő, de szintén 20k körül mozog) amit szintén a gázszerelő emberke végez, illetve ilyenkor (vagy utólag) kijön vele egy MEO-s szakember, aki leellenőrzi a tervben megvalósítottakat. Ha minden klappol, megvan az engedélyed az újbóli vételezéshez, visszacsatlakozáshoz. (bár nálam leellenőrizte a cirkó meglétét is, nem tudom mennyire kötik az ebet a karóhoz ez ügyben, de szerintem meg kell legyen a cirkó, MEO-kor nincs olyan, hogy utólag).
Szóval ha megvan az engedély, a MEO-s ürge ezt majd lejelenti és rövid időn belül jönnek visszatenni a gázórát. Kész.
A radiátorokról annyit, hogy nekem kisméretű tégla a fal szigetelés nélkül, 45-ös falak vannak 2,7-es belmagasság, legfelső emeleten lakom, beton elemből van a tető, meg nyilván valami szigetelés, de van vagy jó bő 1 méter vastag+műanyagablakok.
Nekem ugy jött ki, hogy 12nm-es szobába 60x1200-as, 20nm-es szobába 60x2000-es (60-as előremenő vizhővel jó, lejjeb már nem nagyon). És bevált. Demrad radiátorokat vettem, előny olcsó és semmivel nem rosszabb a többitől, hátrány, 10 év helyett csak egy év gar. De amit a másik fórumon is említettem, thermokraft, pekpan, demrad egykutya.
Ja és a csövezés jó, nincs alaultervezve az tuti, de szerintem eggyel kisebb lépcsőben is mehetsz, ha nem tervezel túl drága radiátorszelepet és megméred az áteresztési keresztmetszetét, bizony még 10-es is alig van (6-os?). Ha ebből indulsz ki, felesleges nagyobb leállásokkal tervezni. Henco csőnél, ha jól emlékszem (ha nem majd kijavítanak) 5mm lejön az eredeti méretből, akkor kapod meg a belső átmérőt.18-asnál ez 13mm, de ha 15-ös csövet teszel még akkor is bőven benne vagy és a falban jobban elférsz. -
wrox
őstag
Sziasztok!
Át szeretném alakítani a meglévő fűtési rendszeremet.
Leírnám hogy gondolom, és ha valaki hozzáértő esetleg fűzne hozzá valamit, azt megköszönném, illetve lenne pár kérdésem is.
Szóval. Adott egy 2 szoba konyha, nappali, fürdő, WC, folyosó össz alapterület kb 90 nm2.
Konvektoros fűtés van, ettől szeretnék megszabadulni.
Központi fűtést szeretnék, amit magam akarok kiépíteni. A vízvezeték hálózatot már kicseréltem, nem gondolom, hogy sokkal bonyolultabb lenne.
Minden helyiségbe radiátor lesz, légköbméterre kiszámoltam a KW igényt helyiségenként. Kicsit túlméretezve választottam radiátort kb negyed KW-al többet tudót, mint amit a helyiség igényelne. Kérdés, hogy elég-e, vagy válasszak nagyobbakat. A kialakítást úgy gondoltam, hogy házon körben megy egy fő gerincvezeték, abból lennének a leállások radiátoronként. A gerinc 26-os, a leállások 18-es henco csőből lennének. A kötések pedig press idomokkal oldanám meg. Szerszám van hozzá. Itt az lenne a kérdés, hogy ez elég vízmennyiség lesz-e a vegyes-tüzeléses kazánhoz? Első körben nem lesz gázkazán, csak vegy. tüz. kazán. Illetve még az is kérdés, hogy a hencot lehet-e használni ehhez a rendszerhez, vagy jobb lenne a réz cső? Azért gondoltam hencot, mert a réz kb 3x os áron van. Ehhez a kiépítéshez kell-e valami engedélyeztetés? Gondolok itt arra, hogy a gázrendszer megváltozik. Persze a gázszereléses részeket szakember fogja csinálni, gondolok itt a csövek lehegesztésére, gázkazánhoz leállásra. mekkora keringető szivattyút érdemes beszerelni? Hőcserélőből milyet érdemes beszerezni? Köszönöm előre is a segítséget. -
Bibby
addikt
Valamiért nem melegszik a radiátor, arra tippelnék hogy a szelep "szorulhat", hiába van teljesen kinyitva, nem halad át a melegvíz. Ilyen termosztatikus, ami a linken van, és ez valószínűleg egész nyáron elzárva volt. lehet ezzel házilag kezdeni valamit, vagy ilyenkor már kuka?
-
Ariadne
őstag
Mivel másnap írtál, ezért úgy tűnik, életben maradtál a pukkanás után is.
A konvektor egyébként olyan jószág, hogy kifelé megy belőle az égéstermék, tehát ha jól tudom igazán nincs olyan veszély, mint egy nyílt égésterű cirkónál pl., hogy szénmonoxid mérgezést kaphatnál.
-
Ariadne
őstag
Nem vagyok szaki, csak egyszerű júzer, tipp: nagyon poros volt a konvektor, azért pukkant? Szerintem simán próbálkozz még, kell általában jópár szikráztatás, amíg megmarad. Én egy nagyon jól karbantartott régi konvektort gyújtottam be pár hete, ott is kellett több próbálkozás, aztán meg ha jól emlékszem még benyomva kellett tartni kicsit a "gázadó" gombot, utána jó volt.
Egyébként meg csodálkozom, hogy egy ócska (ez a régi barna fajta) konvektor teljesen hangtalanul tud működni, külön oda kell mennem megnézni, hogy most épp fűt-e vagy sem, mert nem hallom. A korábbi jópár, amihez szerencsém volt, mind nagy robajjal lobbant be.
-
_ATi_1
senior tag
Sziasztok!
Ma reggel próbáltam begyújtani a gázkonvektort. Az első begyulladás után kialudt, de újrapróbáltam, és durrant egy nagyot. Utólag már olvastam, hogy kis ideig nem szabad újrapróbálkozni, de eddig nem használtam soha gázkonvektort és nem tudtam.
Okozhatott ezt valami kárt a konvektorban ?
Előre is köszönöm a segítséget. -
-
TA68
őstag
Érdekes, hogy rengeteg fórumot átolvasva sem találtam olyant, aki őrláng nélküli FÉG cirkót vett volna, de még ajánlat ként sem merül fel soha. Ennyire sz@rok lennének a mostani FÉG-ek?
A régi C24-esek elég jól bírták.
-
Retekegér
MODERÁTOR
Hali!
Csapszelephez kenderkóc vagy teflon tömítés a jobb?
A kenderkócot rögzítik a menetre valamivel, mondjuk csapzsírral? -
chant1973
újonc
Halihó!
Van egy problémám!
A villanyboiler összeszerelése után szinte mindig csöpög . Már a csaarokat szinte szakadásig húztam. Mit lehetne tenni?
Valami tömítőanyag kellene plusszba, esetleg ragasztó? -
Gabrio
csendes tag
Hello
Nem tudtok korrekt gáz szerelőt aki megnézne Budapesten belül egy konvektort és nem kér el irreális nagy pénzeket? Ismer valaki normális és megbízható gáz szerelőt, aki ad számlát is? Priviben is írhattok! Köszi!
-
R. Bagoly
csendes tag
Szia.
Elég rég tetted fel a kérdést, de hátha még aktuális:
A 20-as csőkb a régi 1/2 colos horganyzott csőnek felel meg. A nyomásesés a műanyag csőben kisebb, mint a vascsőben. Tehát szerintem elég a 20-as. Szigetelés jó ha van. Amellett hogy szigetel, védi is a csövet. Lehet kapni szigetelt ötrétegű csövet, nem olyan nagy az árkülönbség a csupaszhoz képest.
A KPE-t annyira nem ismerem, málunk az aknától a házig még régi vascsövek vannak. (Lassan azt is cserélni kéne.) Nem hiszem hogy lenne lényeges különbség a KPE és a Henco között. Kívül-belül műanyag ez is, az is. -
kopisti
újonc
Sziasztok!
Új, egyszintes házat építek és a vízvezetékszerelő azt mondta 20-as henco csővel legyen a vízellátása a háznak. A vízórától kb. 15 méteren keresztül lenne vezetve a házig és az alap alatt menne át. Kérdésem az lenne ha tudtok ebben segíteni elég-e a 20-as cső (nyomás miatt), kell-e valamilyen szigetelés köré, illetve okozhat-e bármilyen problémát az hogy nem kpe lesz használva.
Előre is köszönöm a segítségetek.
kopisti
-
Ariadne
őstag
Hali!
Ha minden jól megy, lakást veszünk, és a fűtés erősen korszerűsítésre szorul, költségszámításhoz kérnék némi segítséget tőletek.
Szeretnénk megsaccolni, nagyságrendileg mennyibe fájna a jelenleg egy konvektorral rendelkező lakást "cirkósítani". Hallottam kósza híreket, hogy az engedélyeztetés meg terveztetés macerás, mi igaz ebből?
A lakás paraméterei: 54 m2, lapostetős tégla legfelső szinten, 270 cm belmagasság, másfél szoba, tehát egy erkélyes nagyszobába meg egy pici kisszobába kell az ablak alá fűtőtest, no meg a konyhába, és ennyi. Gyakorlatilag a fürdőszobában a kémény (bélelt), onnan kell a nagyszobába meg a kicsibe elvezetni a csöveket egyik irányban, meg másik fele a konyhába. Márkás cirkót akarunk, ami nem fogja bemondani az unalmast (pl. Vaillant, Junkers?).
Laikusként úgy saccoltuk, hogy egy millából azért csak kijön a dolog.
Tud valaki esetleg segíteni abban, hogy felfelé vagy lefelé konvergálhat inkább ez az összeg? Előre is köszi...
-
szunyika
tag
üdvözlet emberek
van egy oldal ahol szintén feltehetitek a szakmai jellegű kérdéseiteket, viszont olyan előnnyel jár, hogy nem úgy működik mint ITT, vagyis ömlesztve írtok egy adott témára
az én álltalam protezsált honlapon viszont saját magatoknak nyittok egy témát a megfelelő kategórián belül és oda csak nyílván az fog írni aki ahhoz kíván hozzászólni
tehát jóval áttekinthetőbb
kissé még üres, de 1 napja kezdtem reklámozni,
legyél te az első hozzászóló / témanyitó !
köszönöm előre is
csövi
-
Martonvasar
újonc
Nekem m a , és pont m a kellene egy cirkót beszerelnem. Ebbe a rohadt kereskedelemben, a mai napon alig kaptam valamit. 3/4"-os flexibilis gázcsőre lett volna szükségem, de nincs. Miért is lenne? Miért könnyítené meg az életem.
-
Geller72
veterán
Nem fogod elhinni, de itt van a kezemben a cucc. Pont volt egy elfekvő készletben, 13100 huf a vége, plusz posta ha kell. Jelezd PÜ-be. Üdv:
Geller -
Geller72
veterán
Zozzantnak igaza van. valszeg nincs is szivattyúd, hanem gravitációs megoldású a fűtésed, és nyitott a rendszered. Ha 20 éves a rendszer, könnyen előfordulhat, hogy a keresztmetszetek annyira lecsökkentek, hogy a nullával egyenlő az áramlás. És mivel írtad is, hogy minden évben feltöltöd a rendszert, az új vízben sokkal könnyebben, előbb képződik vízkő. Bizony, lehet, hogy komplett csere megérett. Magáról a rendszerről, csövek, radiátorok, stb rengeteg trutyi leválik, lerakódik a rendszerben. Ha nincs iszapleválasztód, szűrőd, amit pucolsz, ami megszűrné a rendszert, akkor hamarosan teljesen nyekk lesz. Sztem fontold meg a teljes cserét, mert lehet, hogy jővőre már nem fűtesz. Minél tovább halogatod, annál többe kerül a fűtésed, és annál alacsonyabb hatásfokkal üzemel a rendszer.
Üdv:
Geller -
tbs
addikt
Srácok! Országomat egy ilyenért -> [link] ! Valahogy nem találtam olyan boltot, ahol akarnának rendelni nekem egy ilyet.
-
Zozzant
addikt
Nem vagyok szakember de: a gravitáció keringteti a vizedet, vagy a keringtetőszivattyú, nálad úgynézki egyik sem, vagy csak egy kis gravitáció. Ezen felül meg kellene nézetni a kazánt egy szerelővel, és kipucoltatni, lehetséges hogy a hatásfoka közelít a nullához. A radiátorok nyitogatása zárása csak látszatpróbálkozás, ott mindegyiknek melegnek kell lennie, azért van. Mindenképp hívj hozzáértőt, mielőtt komolyabb baj nem lesz!!!
-
Fecdzo
senior tag
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni, pontosabban azét aki ért a témához.
A helyzet az, hogy egy nagyobb családi házban lakunk aminek van még egy emeleti része is (sajnos nem tom hány négyzetméter). Központi fűtésünk van és közel 20 éve ugyanaz a rendszer. Arra lettem figyelmes az utóbbi években, hogy évről évre hidegebb van a házban és egyre csak többet fizetünk. ( ma kaptuk meg a számlát 89000Ft-ról!!!
). Általában 50 mx 60K között fizettünk.
Annyit tudok, hogy a víz keringetője nem jó és itt (okosak) azt mondták (bár nem szakember), hogy a hő keringeti a meleg vizet a csövekben. Az emeleten rettentő hideg van (12-13 fok!!), amikor a lent 18-20 fok körül van. Próbáltunk "zongorázni" azzal , hogy elzártunk egy-két radiátort lent és akkor 1-2 fokkal melegebb volt odafenn, de ez még így is siralmas helyzet. Nincsenek szelepek a radiátorokon.Minden tél előtt feltöltöm a rendszert, tradiátorok kinyitva! Max talán egy szobában lehet h nincs kinyitva töltéskor, de korábban is csináltam már így és sokminden nem változott!
Tudna nekem vki segíteni, hogy mi lehet a probléma? Tudom, szakembert kellene hívni, de előtte szeretném az itteni emberek véleményét kikérni az ügyben. Mi az amit lehetne csinálni, mit kéne csinálni, vagy mit fog kelleni csinálni és az mennyibe kerülhet?
Nagyon nem értek ehhez, ezért is kérném ki a véleményeteket.Előre is köszi a segítséget, nagyon várom a hozzászólásokat!
-
Zozzant
addikt
Sziasztok! Van egy gondom, van egy kis gázkazánunk, FÉG típusú. Észrevettem hogy amikor lekapcsol a termosztát nem alszik ki a láng egyből hanem 10-15 másodperc múlva lefullad, a keringtetőszivattyú az leáll egyből. Szerintem ez így nem egészen normális, lehetne ezzel valamit kezdeni házilag?
-
turho
addikt
Gallus2000 gázóránál működik a nagyerejű mágnes?
-
Drizzt
nagyúr
Konvektorokkat szeretnék itthon cseréltetni. Van valakinek valami javaslata? Milyen típus, esetleg kitől?
-
törölt tag
Sziasztok, kedves Szakik!
A jártasságotokra és az ismereteitekre van szükségem. Innen-onnan-amonnan azt hallottam, mióta a műszaki eszemet tudom, hogy házi gázvezetékhez (fél colos, gáztűzhelyhez menő, leginkább) ellenjavallt a teflonszalag, mint tömítőanyag használata.
Szeretném megkérdezni, hogy ha ez igaz, akkor miért nem szabad használni? (ha esetleg ehhez egy minden szempontból alátámasztott forrást is megjelölnétek, az lenne a legjobb, tehát pl. azért, mert ez és ez a szabvány tiltja, vagy ilyesmi).
Kenderkócot minden további nélkül lehet, igaz?
Gázszag van, pedig normálisan meg vannak húzva a csatlakozások, és teflonnal van tömítve, azért kérdezem.
Olvastam, hogy lehet kapni külön gázvezetékhez való teflonszalagot. Ez a vízhez való teflonszalagtól csak abban különbözik, hogy nincsen ilyen vagy olyan kloridtartalma?
Mi mostanában a legelfogadottam tömítőanyag gázvezetékhez? Ez a Loctite 55, amiről írt itt valamelyikőtök?
Ha netán még a mai nap folyamán tudnátok valamit mondani, azt nagyon megköszönném.
Hálásan köszi minden segítő hozzászólást. -
ody42
senior tag
Sziasztok!
Van egy problémám, ami az új albiban jött elő...
A konyhai csap, ha megnyitom, az elején irtózatos hangokat hallat, rezonál, hörög
A csapra rá van téve egy kicsi villanybojler. Érdekes, hogy csak a hideg viz megnyitásánál csinálja, a melegnél nem. Sőt, ha megnyitom a meleget, és utána a hideget, akkor sincs hangja.
Valószínűleg levegős a rendszer, de nem tudom mit lehet ezzel csinálni... Akinek volt már hasonló, és megoldotta, tudna segiteni?
Ami még érdekes, hogy a csapon két bemenő cső van, a baloldali a meleg, a jobb oldali a hideg, de a megnyitásnál pont fordítva működik, mintha keresztbe lenne kötve. Lehet, hogy ez a baj? -
turho
addikt
Panellakásunkban az anno divatos házgyári FÉG átfolyós gázüzemű vízmelegítő van felszerelve. Nos, sajna már mindene kivan
nehezen gyújt be, ingadozik a láng mennyisége stabil víznyomáésnál is, a legkisebb huzatra elalszik, és egyébként is viszonylag erős vízátfolyásnál hajlandó beindulni. A szabályzókarja amit tologatok, már nem csinál semmit, lelazult vagy eltört....Ha megjavíttatom, súlyos összeg? Illetve mondjatok már olcsó alternatívákat, ha mégis úgy döntök hogy lecserélem egy új típusra...
-
Nemgéza
csendes tag
Egy másik fórumban kértem volna segítséget, de nem sikerült...
Bemásolom ide, talán lesz itt valaki aki tud segíteni.
Sziasztok!
Tapasztaltabbak segítségét kérném egy meghibásodás kapcsán.
A társasházi lakásunkban Siemens (REV23) szobatermosztát vezérli a fűtést.
230 V feszültséget kapcsol ki/be, ami egy STA21 tipusú actuatort (nem tudom a magyar megnevezését) működtet.
Az actuator egy szelepre van rászerelve, ennek nyomja le a tengelyét. (Ha épp nem nyomja, akkor a szelep tengelyén lévő rugó állítja vissza másik állásba)
Megnézve amit meglehetett, nagyjából rájöttem a működési elvekre, de valami prücök azért van.
A termosztátból kijövő vezérlő kábelen, akkor jelenik meg a feszültség, amikor nem fűt. Amikor átkapcsol (indítaná a fűtést) akkor nem ad feszültséget.
Jól van ez így? Épp fordítva tartanám logikusnak.
Ha mégis így van jól, akkor ez azt jelenti, hogy kikapcsolt állapotban adja a jelet az actuatornak, ami (ha jól gondolom) valamilyen tágulóképes elemet felfűt és ezzel lenyomja a szelep tengelyét (rugó ellenében). Így az elzárja a víz útját.
Ha nincs fesz. akkor visszahűl (rövidül) és a rugó átváltja a szelepet, vagyis nyit.
Ez két dolog miatt nem szimpi, mert ha így van akkor teljes nem-fűtési idényben fogyasztja az áramot, hogy az actuatort zárva maradjon.
A másik ok ami miatt nem hiszem, hogy így lenne, az pedig az, hogy vizsgálódás közben amikor leszereltem a szelepről, tehát annak tengelye a fentiek szerint nyitott állapotban volt, de nekem úgy tünt nincs átfolyás, tehát mintha zárva lenne.
Minek írok ilyen részletesen? Ha valaki ismeri ezeket az eszközöket biztos tudja e nélkül is a megoldást.
Tehát röviden a kérdések: A termosztátnak mikor kell feszültséget adnia? Amikor fűtésre kapcsol, vagy fordítva?
A rugósz szelep mikor van nyitott állásba? Ha a tengelye le van nyomva, vagy ha a rugója kiemeli?
HA ezt tudom akkor tovább tudnék lépni. Kitapasztalni sem tudom ma már, mert nem a lakásban vagyunk.
http://www.siemens.cz/siemjetstorage/files/34642_N4877C$STA21$71$...$.pdf ez az actuator leírása
http://www.gepeszbolt.hu/product_info.php?products_id=87 a termosztát
Van még pár ötletem, de azért jól jönne egy kis segítség.
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Chieftec
őstag
Hello
Itthon olyan az egyik radiator mintha csak felig futene. A tobbi mar forro de ennek meg mindig csak a fele langyos. Olyan mintha levegos lenne. Talaltam 2 legtelenito csapot (also, folso szint elsoztoja''. De a radiatorokat nemtom lehet-e kulon. D-ég tipusuak.. -
Drizzt
nagyúr
Konvektorból az égéstermékeknek mi lesz a sorsa? Ma nézettem meg az enyémet, egy kicsit ereszt a gombjainál(ez gondolom nem az égéstermék...
), de azt mondta a szerelő ez nem nagy gond. 16-ért lehet a gombos részt cserélni, 60-ért a konvektort, azt mondta.
-
zfarkas
senior tag
Sziasztok!
Gázszerelőt keresek, aki korrekt áron javítana meg nekem egy konvektort BP-en, a XIII-ban.
Köszi!
[Szerkesztve] -
Laslow
senior tag
Sziasztok!
A mosógépszerelő adta a tanácsot, hogy érdemes a mosógépet félévente vízkőmentesíteni úgy, hogy egy teljes mosási ciklust csinálok vele ruha nélkül, vízkőoldóval.
A kérdésem egyszerű: mennyi vízkőoldót rakjak bele? (Nem szeretném ha szétmarna valami tömítést...) -
pitom
tag
Sziasztok lenne egy problémám ill. egy kérdésem:
Adott egy ilyen [link] öblítő szelep.
A probléma az, hogy ahogy megnyomjuk a ''gombot'', nincs nyomása a víznek, csak gyengén folyik. (elég rövid a gomb benyomhatóságának útja) Ez már egy elég régi cucc, gondolok arra, hogy már belül vízköves stb, és ezért nem úgy működik ahogy kellene. Viszont van rajta egy csavar, pontosabban egy anyaszerű, és ezen belül egy csavar, az lenne a kérdésem, hogy nem-e ezen kell állítani esetleg a nagyobb víznyomás érdekében? Nem nagyon akarom még piszkálni, mert félek, hogy ereszteni fog utána, ezért kérdezem meg itt előbb, hátha van valaki, aki többet tud erről. Szóval meg kéne gyógyítani, ezzel kapcsolatban várom az infokat, KÖSZI.
[Szerkesztve] -
antilib
újonc
Sziasztok, ha valakinek kellenek törölközőszárítós radiátorok, az keressen a www1@freemail.hu.
120×60-as fehér és króm ! -
Ariadne
őstag
Itt [link] dabadab fórumtárs írja, hogy neki ilyenje van, biztos tud pár dolgot. Olvasgatás alapján én is úgy tudom,hogy egy külön csatlakozás kell neki a csatornába, ezzel a víz gondja letéve. A kéményről meg [link] itt írnak az egyik gyártó kapcsán, kérdés, hogy mindez mennyibe kerül in concreto... Ha jól veszem ki, a meglévő kéményből veszi a levegőt, és a kéményben végigvezetett csövön át adja ki a végterméket.
Az árak alapján úgy tűnik, annál jobban megéri, minél nagyobb a lakás. Hmm, az 50m2-es kategóriában kezdem úgy érezni, inkább elég a hagyományos.
Új hozzászólás Aktív témák
- Filmvilág
- sziku69: Szólánc.
- Háztartási gépek
- S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Robot fűnyírók
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Nők, nőügyek (18+)
- BestBuy ruhás topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP ProBook 430 G8 - i5-1135G7 I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Honor Magic7 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 9400/ RTX 2060 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest