Hirdetés

2024. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#8101) Dyde


Dyde
aktív tag

Sziasztok! Keresek valakit, aki pár alkalom elejéig kicsit fel tudná dobni a c# tudásom. Fősulin tanultam fél évig, de már elég rég volt és nem is sok minden maradt meg azóta. Nagyjából az alapoktól kéne és 2-3 óra pl szerintem 5-10 alkalom mondjuk első körben. Természetesen nem ingyen, a részleteket privátban megbeszélnénk. Ami fontos hogy BP 13 kerületben lakok, vagy ide kéne jönni, vagy ha nekem kellene mennem akkor valahol nem túl messze. Hétvégék is jó illetve hétköznap 6 óra után. :)

(#8102) tboy93 válasza Dyde (#8101) üzenetére


tboy93
nagyúr

Olcsóbb ha veszel pár udemy, pluralsight, lynda kurzust ;)

(#8103) Dyde válasza tboy93 (#8102) üzenetére


Dyde
aktív tag

És ezek közül melyiket ajánlod első körben? :)

(#8104) tboy93 válasza Dyde (#8103) üzenetére


tboy93
nagyúr

En pluralsightot es lyndat neztem eddig sokat, talan nekem a plural jobban bejött. Vannak kezdo c# kurzusok itt is ott is.

(#8105) chepavel válasza Dyde (#8103) üzenetére


chepavel
aktív tag

Szia,
Csak tippkent: Bob Tabor videoi MVA-n, en birtam a csokat! :)
Van egy teljesen beginner, meg egy UWP alapu a beginner utan.
Egyebkent, MVA-n amugy is szetneznek, avn egy csomo intermediate/advanced szett is.

Áj Láv Aggregáth 5.0! ||| Rosetta@home, lépj be Te is a PH! csapatába! ||| https://500px.com/pavelandras

(#8106) Chesterfield válasza Dyde (#8101) üzenetére


Chesterfield
senior tag

Udemy-n nézzél szét Mosh Hamedani kurzusai között, a legjobb előadó, akit valaha láttam.
Bizonyos helyeken talán ingyen is megszerezhető néhány.

(#8107) user112


user112
senior tag

Sziasztok!

Adatbázis kezeléssel kapcsolatosan szeretnék kérdezni, mert nem látok tisztán.

Feltettem a Visual Studio Community 2017-et. Ebben tudok mdf fájlokat menedzselni.

Ez most min keresztül történik?
Úgy látom az MSSQLLocalDB települt fel automatikusan. De akár indítom ezt, akár nem a studio akkor is működik. Akkor minek kell a localdb?

A másik kérdésem az lenne, ha át akarom tenni egy másik gépre az exe-t akkor a .net-et kívül mi kell még telepíteni? A localdb-t vagy az Express-t (core, advanced) (SqlLocalDB.msi). Vagy hogy van ez?

Egyébként az mdf fájlokat milyen külső programmal lehetne módosítani?
Köszönöm.

[ Szerkesztve ]

(#8108) Chesterfield


Chesterfield
senior tag

Sziasztok!

Valaki pár szóban el tudná mondani, hogy miért és hogyan kéne ObservableCollection-t használni WPF-ben?

Most a programban, amit csinálok ezek vannak:
MainWindow.xaml:
<ListBox x:Name="listBoxTodos" Grid.Row="1" BorderThickness="0" ItemsSource="{Binding}" >

Az adatot pedig a MainWindow konstruktorában kapja így:
listBoxTodos.ItemsSource = toDoContext.ToDos.Include(x => x.Status).Where(x => x.Account.Id == currentUser.Id && (searchString == null || x.Content.Contains(searchString))).ToList();

Itt hogyan kellene helyette (ha kell egyáltalán) ObservableCollection-t használni?

köszönöm!

[ Szerkesztve ]

(#8109) bandi0000


bandi0000
nagyúr

sziasztok

kérnék egy kis segítséget

Suliba beadandó feladatot kellene megvalósítani, de az adatbázissal nem haladunk, hibát ír ki, és nem tudom hogy mit kellene csinálnom, arra már rá jöttem hogy nem kellett volna megadnom a táblákba az ideiglenes kulcsok mezőit, csináltam egy újat 3 táblával, de azzal is szinte ugyan ezeket a hibákat dobja

Szóval lényeg hogy modell first adatbázist akartam össze hozni, de lehet hogy ez változni fog, bár nem akarom elbonyolítani, csak legyen egy működőképes adatbázis és kész

szóval a hiba ez:

Xbox One: bandymnc

(#8110) amargo válasza bandi0000 (#8109) üzenetére


amargo
addikt

Mondjuk a hibaüzenet elég egyértelmű. jól állítottad be az sql elérését? Azt megtudnád mutatni? Ha egyáltalán raktál fel.

Ez csak mellék szál, de ha egyszerűen akarod kezelni, miért model first lett? Code first inkább illik nekem a képbe vagy direkt ezt kérték a suliba?

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#8111) bandi0000 válasza amargo (#8110) üzenetére


bandi0000
nagyúr

igazság szerint ezt mutatták meg, és mivel el úsztam a többi teendőimmel, így gyorsan ezt akartam össze dobni...

igen a hibát én is olvastam, laposon valami bekeverhetett, mostanába jó pár sql szervert meg adatbázist kezelő cuccot dobtam fel, másik gépen le ment szépen

bár már a kolléga mást kezdett el csinálni, amiről meg fogalmam sincs, de ha jól vettem ki a szavából akkor code first

de amúgy ennél a modell firstnél létezik hogy sokkal több táblát hozna létre? bár ahogy látom ilyen kapcsoló táblákat csinált, csak fura azért

Xbox One: bandymnc

(#8112) Chesterfield válasza bandi0000 (#8111) üzenetére


Chesterfield
senior tag

Pont erre csodálkoztam rá, hogy a GAMF-on a model first-öt mutatják be egyedül, ez pedig az, amit kb sehol nem használnak.

(#8113) bandi0000 válasza Chesterfield (#8112) üzenetére


bandi0000
nagyúr

pláne úgy, hogy a követelménybe code first vagy db first volt, aztán megvártuk az órát amin ezt leadják, hogy hátha könnyebb lesz megoldani, aztán leadták a modell first-öt :D

Xbox One: bandymnc

(#8114) fatal` válasza Chesterfield (#8112) üzenetére


fatal`
titán

A model first az azért jó, mert már deprecated :D

(#8115) lord.lakli válasza bandi0000 (#8109) üzenetére


lord.lakli
őstag

A hibára már kaptál megoldást és működik is nálad, ahogy olvastam. Modell first "jóságát" is tudod már. Sok minden nem látszik a képen, de ami igen ott van egy kis hiba: yachts - yacht_rent kapcsolat direkt lett 1-1?

(#8116) bandi0000 válasza lord.lakli (#8115) üzenetére


bandi0000
nagyúr

sztem véletlen, 1-* akart az lenni

Xbox One: bandymnc

(#8117) petyus_


petyus_
senior tag

Sziasztok!

Egy haveromnak nyáron lesz az esküvője, megkért, hogy csináljak neki egy weboldalt, ahol a vendégek vissza tudnak jelezni, illetve van egy oldal, ahol tudnak zenéket kérni. Nem egy túl bonyolult feladat, de csak pár hónapja foglalkozom ezzel, úgyhogy nem tudom mennyire jó amit csináltam.

ASP.net MVC-ben csináltam meg, kicsit lehet overkill, de mivel munkahelyemen is ezt használom, ezért erre esett a választásom. asphostpage.com-on fogom hostolni, az lenne a kérésem, ha van egy kis időtök, nézzetek rá a repora, hátha van valami, ami nagyon nem úgy működik ahogy kéne.

Van egy admin felület is, itt most admin/admin a user/pass, az éles oldalon nyilván nem ez lesz, illetve most google smtp-n keresztül megy az email küldés, ezt majd változik az asphostpage-re, most csináltam gyorsan egy ideiglenes fiókot, a jelszó megvan adva web.configban, de ez nem lesz használva később.

Szöveget/képeket mindenhol placeholderre illetve lorem ipsumra cseréltem, amúgy viszont minden ugyanaz, mint amit az éles oldalon tervezek.

Itt a repo.

[ Szerkesztve ]

(#8118) martonx válasza petyus_ (#8117) üzenetére


martonx
veterán

Előre is bocsánatot kérek, elég szókimondó, de pozitívnak szánt kritika következik:
Én erre egy Facebook csoportot csináltam volna, de nem vagyunk egyformák :D

Azért, hogy konstruktív is legyek:
1. ha már Asp.Net (ami egyébként alapvetően jó választás volt, és gondolom némi önképzési vágy is lehetett ebben, hogy nem Facebook-on csináltál ehhez egy csoportot), akkor már miért nem szavaztál az igazi önképzésre, és csináltad Asp.Net Core-al, ellentétben a legacy MVC-vel?
2. kettő darab DB entitásod van, ehhez miért kell egyáltalán adatbázis EF-el, mindennel? Én simán egy csv-be, vagy xml-be letettem volna, azt' kész a Service-ekbe meg elfér az a plusz 20 sor, ami a fizikai adattárolásért felel.
3. A Contracts projekt teljesen felesleges kiszervezése mindannak, aminek szerves helye lenne a Services-ben.
4. De ha már Services, akkor könyörgöm a Service-eket ne hívjuk már Manager-nek :D
5. Autmapper a két darab, egyébként 4-5 property-s modelhez. WTF? Automapper vagy sem, ezen hitvitákat lehetne folytatni, hogy itt biztosan nem kell, az halál biztos.
6. Javascript része pedig a nocomment kategória.
7. DI: Autofac fasza, és nagy kedvenc, de ide minek?

Elmondom a helyedben mit csináltam volna, ha már önképzés, meg végre egy projekt, meg lelkes fiatal lennék, meg stb...

1. Asp.Net Core-al oldottam volna meg, erőltetve hogy mindent az Asp.Net Core out-of-the box megoldásaival oldjak meg (pl. beépített DI), hogy lássam mi, mit tud, minek hol a határa.
2. Azure-ban hostolnám (App Service, vagy még menőbb, ha Azure Functions), hogy újat tanuljak, használnék valami Azure-os NoSQL DB-t, mondjuk ehhez simán elég egy Azure Table Storage
3. Beleállnék a JavaScript, CSS részébe, és vanilla js-el oldanám meg, CSS vonalon bootstrap helyett használnék flexbox-ot, megcsinálnám azt a minimális dizájnt a saját kezemmel, és máris többet tudnék ezekről a dolgokról is.
4. Neadj Isten pusztán önképzésként beüzemelnék a projekt keretein belül egy npm-et, browserify-t, vagy webpack-et, és még a melóhelyen is menő lennék, hogy én tudom mik azok a buzzwordök, amik a menő közösségekben már évek óta alap tudásnak számítanak.

Ehelyett amit csináltál, csak simán ugyanaz, amit a melóhelyeden csinálsz nap, mint nap (legacy technológiákon alapuló favágás), semmivel nem vitt előrébb semmihez, az idődet pazaroltad, ahelyett, hogy tíz perc alatt összeraktál volna egy FB csoportot, vagy (figyelem szintén önképzés) indítottatok volna SurveyGizmo-n egy ingyenes survey-t, amin a vendégek pont ugyanezeket az adatokat megadhatják, és ugyanúgy ad admin oldalt, ahol a megadott adatok megtekinthetőek.

Én kérek elnézést!

(#8119) petyus_ válasza martonx (#8118) üzenetére


petyus_
senior tag

Szia!

Köszi, hogy szántál rá időt, és leírtad a véleményedet :) .

Amikor pár hónapja elkezdtem csinálni, még egyáltalán nem ismertem az MVC-t, a leendő (most már mostani) munkahelyemen viszont az kellett, úgyhogy ezért abban írtam. Újrakezdeni nem akartam, azóta csak néha-néha hozzányúlok, 1-2 dolgot változtatok. Tehát a project nagy része még inkább a munkához szükséges dolgok gyakorlása volt, mint munkán felüli önfejlesztés.

Egyébként sok dologban egyetértek veled (felesleges Autofac, Automapper, SQL), ezeket azért használtam, hogy megtanuljam a nulláról megcsinálni, nyilván ezek nélkül is simán működne.

Az SQL-t pedig valszeg le fogom cserélni, még gondolkozom, hogy simán egy file-ba szerializáljam, vagy használjak valamilyen NoSql databázist, ez tényleg adna valami újat, ami a jövőben hasznos lehet, nyilván ehhez a projecthez nem kell túlságosan elmélyedni benne, de legalább lenne róla fogalmam.

Abban is igazad van, hogy a javascript nem túl szép, illetve elég overkill ez a pár dolog miatt behúzni a jquery-t, illetve bootstrapet, de itt főleg a backend része érdekelt a dolognak, ennek ellenére lehet átírom ezeket is, nem árt, ha jobban átlátom ezeket.

Azure-on gondolkozom majd, de egyelőre elég nehezen látom át, mire is lenne szükségem.

(#8120) martonx válasza petyus_ (#8119) üzenetére


martonx
veterán

Oké, én nem ismertem a projekt létrejöttének a körülményeit, sima MVC-t én már akkor se választottam volna (Asp.Net Core éppen egy éve stabil, használható, tavaly ősz óta már 2.0 is van belőle).
A klasszikus aspHOSTpage-es hostolást pedig mindenképpen kiváltanám Azure-al, a DB-t meg Azure Table Storage-al (olcsóbb nem lesz az biztos, de sokkal előre mutatóbb, és legalább kicsit bele fogsz látni az infrastruktúra szintbe is).
Azt neked kell tudnod, hogy backend vagy frontend vonz-e jobban, ártani biztos nem árt, ha egy kicsit jobban utána nézel a frontendnek is.

Én kérek elnézést!

(#8121) tboy93 válasza martonx (#8120) üzenetére


tboy93
nagyúr

MVC appot lehet valahol ingyen hostolni?

(#8122) Keem1 válasza tboy93 (#8121) üzenetére


Keem1
addikt

Sőt, tovább megyek. C# web appot ingyen (max domain vásárlásért) lehet úgy hostolni, mint a PHP weboldalakat? Pl ha csak egy darab .aspx fájlt töltök fel hello worddel, az is fusson.
Sok év PHP (+codeigniter framework) után beleásnám magam ebbe is.

(#8123) martonx válasza tboy93 (#8121) üzenetére


martonx
veterán

Azure-ban például lehet ingyen hostolni, egy komoly kompromisszum (nem lehet custom domaint hozzá rendelni, azaz csak amit éppen dob a gép, mondjuk azureizébizé.mysite.com lesz fixen a domained) árán.

Én kérek elnézést!

(#8124) martonx válasza Keem1 (#8122) üzenetére


martonx
veterán

Persze, hogy lehet, a kolléga például az aspHOSTpage-en tervezi hosztolni, az őskorban még én is hosztoltam náluk több oldalt is, elég korrektek, csak épp az Azure óta (jelzem AWS-ben is lehet, sőt ott is van ingyenes opció, bár ott egy fokkal macerásabb, mint Azure-ban), semmi értelme nincs az ilyen hoszting cégeknél hosztolni. Na jó, a dedikált hoszting cégek valamivel olcsóbbak tudnak lenni, mint az Azure.
Kismillió hosting cég van, ahol pont ugyanúgy tudsz asp.net-et is hosztolni, mint php-t (mint pl. godaddy, hogy csak egy ismertebbet mondjak).

Én kérek elnézést!

(#8125) amargo válasza martonx (#8123) üzenetére


amargo
addikt

és shared lesz az erőforrásod is én úgy tudom.

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#8126) martonx válasza amargo (#8125) üzenetére


martonx
veterán

Ez így van, de gondoltam, ha az ingyen a lényeg, akkor úgyse erőforrásigényes, nagy terhelésű dolgot akarnak a kollégák próbaképpen hostolni. Pláne, nem mintha a normál hosting cégeknél nem lenne minden shared :D

Én kérek elnézést!

(#8127) amargo válasza martonx (#8126) üzenetére


amargo
addikt

Igen, én is csak kiegészítésnek írtam :)
Megnézem az ingyenesen ssl sincs, cserébe ingyen van :)

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#8128) boorit


boorit
csendes tag

Sziasztok!

Szeretnék írni egy költségvetés kezelő appot. Tudom, van rengeteg ilyen, én is használok, de 1-2 funkció nekem hiányzik, de ami fontosabb, hogy tanulási céllal vágnék bele.

Először egy UWP appot csinálnék (ez már nagyjából összeállt a fejemben, eddig csak WPF-fel foglalkoztam, de egy ideje már tanulgatom, tehát nem minden lenne teljesen új), később viszont szeretném megírni Androidra is.
Ez viszont teljesen új lenne, még egy hello world-öt sem írtam androidra. Úgy képzelem el az egészet, hogy először megírom az UWP-s appot, aztán meg kéne csinálni úgy, hogy felhőben tárolja az adatokat, és ha eddig eljutok, akkor megírnám Androidra is.

Olvasgattam már a Xamarinról, de még nem teljesen tiszta, hogy lenne érdemes nekiállnom úgy, hogy később ne legyenek kompatibilitási problémák (pl milyen adatbázis használjak), tudtok ötleteket adni, esetleg kurzosokat ajánlani?

(#8129) vlevi válasza boorit (#8128) üzenetére


vlevi
nagyúr

Androidra már írtam pár mórickaprogit, semmi komolyat, de valahogy eszembe nem jutott volna olyan programnyelvben, és olyan keretrendszerrel elkezdeni fejleszteni, amelyiknek nincs semmi köze a végeredményhez.
Ezalatt azt értem, hogy próbálkozott sokat a Microsoft a Xamarinnal, a közös fejlesztőplatformmal, csaképpen a Microsoftnak nincs mobil platformja :)
A Xamarint csak azért próbálták valahogy előszedni, hogy aki más platformra fejleszt, az lehetőleg próbálja már meg lefordítani az appját Windows Phone-ra is. Nem láttam még ilyen embert :)

(#8130) lord.lakli válasza vlevi (#8129) üzenetére


lord.lakli
őstag

Xamarin nem is MS termék volt. Egy-két éve vette csak meg. Pont fordított volt az eredeti cél a Xamarinnal. Pont hogy .net-eseket akartak ösztökélni android és ios platformra való fejlesztésre. Xamarin natív kódot fordít, még ha nem is szépet.

(#8131) Chesterfield


Chesterfield
senior tag

Valaki meg tudná mondani, hogy miért nem tudom beállítani a WPF ComboBox értékét?

Van egy Priority osztályom:
public class Priority
{
public int Id { get; set; }

public string Name { get; set; }

public virtual ICollection<ToDo> ToDos { get; set; }

}

Ez a XAML:
<ComboBox x:Name="cmbPriority" SelectedValue="{Binding Id, Mode=TwoWay}" DisplayMemberPath="Name" ItemsSource="{Binding}" SelectedValuePath="Id" />

És a code behind:
public EditToDo(ToDo toDo)
{
this.toDo = toDo;
InitializeComponent();
txtToDo.Text = toDo.Content;

cmbPriority.ItemsSource = toDoContext.Priorities.ToList();
cmbPriority.SelectedValue = toDo.Priority.Id;

}

(#8132) Szabesz válasza Chesterfield (#8131) üzenetére


Szabesz
őstag

Elég sok a zavar azokban amit bemásoltál, sok irányból lehetne nekikezdeni mi miért rossz.

Érdemes lenne átolvasnod pár dolgot, és újragondolni mit is szeretnél csinálni pontosan.
Data Binding (WPF)
Windows Presentation Foundation Data Binding: Part 1
Windows Presentation Foundation Data Binding: Part 2
WPF - Data Binding
FrameworkElement.DataContext

¯\_(ツ)_/¯

(#8133) Chesterfield válasza Szabesz (#8132) üzenetére


Chesterfield
senior tag

Szia!

Köszi!

Akkor az úgy alapjában véve teljesen hibás elgondolás, hogy a comboboxnak így adok át egy listát?
cmbPriority.ItemsSource = toDoContext.Priorities.ToList();

(#8134) Szabesz válasza Chesterfield (#8133) üzenetére


Szabesz
őstag

Alapvetően ajánlás szokott lenni, hogy ezek maradjanak xaml szinten.
Ezt ugye meg is csináltad ezzel:
ItemsSource="{Binding}"
Ennél ugye megtörtént az adatkötés (a példádban látható részek alapján rosszul, ezért linkeltem be pár leírást az adatkötésről), nem kellene már utána hozzányúlnod kódból többet.
Szintén alapvető MS ajánlás szokott lenni a WPF-hez (is) az MVVM, ami elég jól a helyére tudja rakni a dolgokat (fejben és kódban is), ezt is érdemes lehet átolvasni és alkalmazni.

[ Szerkesztve ]

¯\_(ツ)_/¯

(#8135) rob22 válasza martonx (#8124) üzenetére


rob22
csendes tag

Szia!

Azure óta semmi értelme hoszting cégeknél hosztolni. Na jó, a dedikált hoszting cégek valamivel olcsóbbak tudnak lenni, mint az Azure.

Szerintem ez eléggé sarkított!
Nekem aspHOSTpage érdekeltségem van, de szoktam nézni más szolgáltatók (köztük az Azure) árait is.

Eddig még nem sikerült eldöntenem, hogy az Azure tényleg ilyen drága, vagy csak nem tudom értelmezni a díjszabást, de nekem mindig az jön ki, hogy az Azure-ban a legolcsóbb előfizetés esetén is kb. 10x-es árkülönbség van bármelyik normális hoszting céghez képest. Ha nem a minimum kell, akkor ez az arány gyorsan romlik az Azure kárára (aránytalanul drágább).

A következő átlagos ASP.NET alkalmazáshoz szerinted mire kell előfizetni, és az kb. mennyibe kerülne?
Min. követelmények: 10GB tárhely és 1GB memória, 500MB MS SQL, folyamatos üzem (24óra/nap), az adatforgalom nem lesz jelentős de 100GB/hó azért jó lenne.

És akkor még nem számoltam, hogy jó lenne egy Mail szerver is, az adatbázist időszakosan menteni kéne, amit kényelmesen le lehet tölteni, esetleg valami ütemező, MySQL és nem utolsó sorban magyar support.

Jelenleg én megfordítanám és azt mondom, hogy az Azurban nincs értelme hosztolni, kivéve, ha:
-valami egyéb előfizetésből van ajándék Azure credit
-néhány napos projekthez kell valami, és nincs időnk vagy vasunk hozzá
-a hozzá nem értő megrendelőkre rátukmálják a fejlesztők (ezzel nagyon nem értek egyet)
-már nem tudjuk mire költeni a pénzt

Abban egyetértek, hogy hosszú távon eltűnnek a hoszting cégek, de nem azért mert rosszabbak, hanem mert felvásárolják vagy ellehetetlenítik a nagyok, ugyanúgy, mint az üzleti étel bármely másik területén.

Üdv.

(#8136) amargo válasza rob22 (#8135) üzenetére


amargo
addikt

Ha nem kell custom domain vagy ssl és jó a shared erőforrás is, akkor ez ingyen is van. [link]
De nem ez az átlag, leírom az én egyik példámat
S1 1 1.75 GB 50 GB ~€61.57/month , ez kb 1-2 instance
Ehhez hozzá jön még egy DB, ~€6/month (10 DTU)
Az egyéb extrákat nem írom most be, de rengeteg dolgot ad ingyen, pl email, security és persze fizetős része app insights, threat detection.
Ebből ki jön, hogy ~€70/month többször

Az asphostpage ennél olcsóbb, de hogy is mondjam én a vállalkozásomat nem viszem olyan helyre, akinél még az én jegyzet tőkém is több a szolgáltatások száma pedig töredéke az azure-nál.
Viszont a smarterasp.net-et is nézzük meg, ha ott már nem shared erőforrást akarsz, akkor bizony ott is kemény összegek vannak és az ökoszisztéma hiányozni fog, mindent magad kell állítgatni kitalálni.

Összességében, ha egy kis erőforrás igényű párszor látogatott oldalról van szó, semmi extra nem kell, akkor én smarterasp.net-et használom vagy asphostpage. Minden más esetben azure (jelenleg).

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#8137) martonx válasza rob22 (#8135) üzenetére


martonx
veterán

Szia, offba rakom a válaszom, de a kezdeményezés nagyon hasznos, és éppen ezért szoktam rendre javasolni az AspHOSTpage-et, mint hoszting szolgáltató alternatíva, mert korrektek és nyitottak vagytok, noha a véleményemet továbbra is fenntartom, hogy én személy szerint inkább Azure-t választanék. Tudva, hogy te érdekelt vagy a hagyományos hosztingban, én meg nem vagyok érdekelt az Azure-ban, nyilván a végén neked lesz igazad, de azért hátha sokaknak lesz gondolatébresztő amit leírok.

Az Azure-nak, ahogy fentebb is írtam nem az ár az előnye, pontosabban az a vicc, hogy ha ért hozzá az ember, akkor tényleg bagóért lehet Azure-on hosztolni.
Hogy a példádra válaszoljak, és megmutassam micsoda lehetőségek rejlenek a felhőben két példán keresztül válaszolok:

1. buta fejlesztő fogja az Azure App Service-t, havi nettó 8 EUR-ért, plusz hozzácsap egy MySQL-t havi nettó 25 EUR-ért, és egy üzleti Outlook (vagy Office 365 vagy nem is tudom mik ennek a nevei, Gmail is van üzleti, fogalmam sincs a díjszabásaikról, ezért ezt most ki is hagynám az összehasonlításból) és máris megoldotta a kérdéses infrastrukturális feladatot. Számol és rájön, hogy nahát ehhez képest AspHOSTpage-nél már havi 1800Ft-ért kijön ugyanez (Azure 9900Ft vs 1800Ft).

2. okos fejlesztő átgondolja, utánanéz és kitalálja, hogy erre neki tökéletes az Azure Functions ingyen, ehhez hozzácsap 10Gb blob storage-et havi 0,26EUR-ért és egy Azure SQL-t havi 4,13 EUR-ért. Feladat teljesítve Azure havi 1350Ft vs 1800Ft De simán lehet, hogy elég neki erre egy Azure Table storage ez esetben az Azure havi díja kemény 0,6 EUR per hónap lesz, ami azért már igazán baráti, nem?

De valójában nem is az árak miatt mondom, hogy semmi értelme manapság garázscégeknél hosztolni (legalábbis az én szemszögemből nézve). Hiszem, hogy aki Asp.Net-et használ, az jellemzően nem móricka projektekben utazik, és nem havi 4-5 wordpress-re (ok, ennek asp.net es bármelyik megfelelőjére) alapuló portet tol ki magából, hanem komoly üzleti alkalmazásokat épít. Ekkor a leglényegtelenebb, hogy sikerül-e havi 2K-ból vagy netán havi 50K-ból kihozni a hoszting költséget, mert egy több milliós projektnél régen rossz ha ezen múlik a döntés, és a nyereségesség :D
Nálam amikor szabadúszó munkát vállalok el, pont az egyik fokmérője a megrendelő komolyságának, hogy az érdekli-e, hogy mennyibe fog kerülni a havi hoszting, vagy az, hogy mennyire lesz jól skálázható, profi a végeredmény a várható nagy terhelésre, speciális felhasználásra való tekintettel.
És ilyenkor minden pénzt megér, hogy bármikor indíthatok plusz teszt adatbázisokat, plusz teszt szervereket, csinálok egy cdn-t, a db backupokat ide-oda csatolhatom, szerver imageket mozgathatom, duplikálhatomm beröccenthetek egy distributed cachet mondjuk redis alapokon, és mindezt azure-on belül pár kattintással (a megrendelő számlájára persze).
Ugyanezen okból használjuk a főállásomban AWS-t, ahol terheléstől függően 10 és 300 szerver között ingadozik a terhelésünk, és minden ki van szervezve distributed megoldásokba.

Én kérek elnézést!

(#8138) Keem1


Keem1
addikt

Srácok, bizonyára lesz olyan, aki emlékszik rá, hogy nagy xml-ekkel dolgozom.

A korábbi megoldásom az volt, hogy XmlDocument + XmlNode, amíg az XML befért a memóriába. Mostanra sok lett az, ami nem fér be.
Új megoldást találtam ki: alapvetően XmlReader (ez a nagy XML), és amelyik node épp kell, azt beolvasom DOM-ba.

using (XmlReader xmlReader = XmlReader.Create(docUrl))
{
while (xmlReader.ReadToFollowing("product"))
{
if (xmlReader.Name.Equals("product") && (xmlReader.NodeType == XmlNodeType.Element))
{
XmlDocument xmldoc = new XmlDocument();
XmlElement root = xmldoc.CreateElement("product-export");
xmldoc.AppendChild(root);
XmlNode node = xmldoc.ReadNode(xmlReader);
}
}
}

Így elvileg egy node-ot tartok a ramban, mindig amivel épp dolgozom. Működne is a korábbi megoldásom az által, hogy a node nevű aktuális csomópont ugyanúgy megvan, csak eddig DOM-ból foreach-csel körbejárva, így meg mindig csak egy van beolvasva.
Igen ám, viszont előállt egy olyan gond, hogy midegyik node mellé társul egy #whitespace elnevezésű üres cucc, amit az eddigi kód megpróbál feldolgozni.
Tehát most a node.ChildNodes.Count = (régi) node.ChildNodes.Count *2, mivel van egy #whitespace nevű érvénytelen node-om is.
Ezt hogy tudnám kiszedni? És mitől keletkezett? Így kell elképzelni: [kép]

[ Szerkesztve ]

(#8139) Keem1 válasza Keem1 (#8138) üzenetére


Keem1
addikt

Ilyen is ritka, de megválaszolom magam :DDD

Kicsit túrtam a netet, és két helyen egészítettem ki a fenti kódot:
xmlsettings.IgnoreWhitespace = true;
using (XmlReader xmlReader = XmlReader.Create(docUrl, xmlsettings))

Így frankón működik :)

(#8140) Keem1


Keem1
addikt

Srácok, window 10-féle menüvel próbálokozom, nyitás-csukás animálva.
Kód

Amíg nem volt async a menü mozgatása, bármilyen animációs idővel működött, ám pl. egy életszerűtlen 1 másodperces időnél, amíg az animáció le nem futott, addig kb. kattintani se lehetett. Ilyennel még nem foglalkoztam, de gugli ugye a barátunk, rájöttem, tegyem az ilyen metódusokat async-é. Működik mondjuk 150 miliseccel, de pl. 300-zal vagy 500-zal már lefagy az egész.
Miért? :F

(#8141) harylmu válasza Keem1 (#8140) üzenetére


harylmu
őstag

thread.sleep helyett task.delay, az segit?

(#8142) Keem1 válasza harylmu (#8141) üzenetére


Keem1
addikt

Sajnos nem. :(
An unhandled exception of type 'System.Reflection.TargetInvocationException' occurred in mscorlib.dll
F5-tel ezt kapom. 150 ms-ig nincs probléma egyik megoldással sem.
Viszont ennél a hibaüzenetnél nem jelzi a VS, hogy melyik programsor okozza a hibát.

Megvan a hiba oka! Túl magas delay-nél a MouseLeave() esemény okozza, elmozdítom az egeret, amire össze kéne csuknia a menüt, ám mivel a panel még nem érte el a nyitott végértékét, hibát dob.

[ Szerkesztve ]

(#8143) indigo


indigo
aktív tag

Sziasztok!

A segítségeteket kérem. Készítettem egy egyszerű eszköztár-szalagot a Ribbon komponensek felhasználásával. Viszont ToolTip alkalmazásakor azt vettem észre, hogy a ToolTip a program ablak alján kerül elő, nem pedig az eszköztár-szalag alján, ahogy egyébként is szokott. Van-e valami ötletetek, hogy mit kellene átállítani a normális működéshez? Visual Studio 2017 Communityt használok.
Az alábbi képen az általam hibásnak vélt állapot áll fenn.

Köszönöm a válaszokat!

(#8144) indigo válasza indigo (#8143) üzenetére


indigo
aktív tag

Megtaláltam a válaszom. Hátha valakinek még jó lehet: Ribbon elemere a VerticalAlignment="Top" igazítás esetén már helyes a kirajzolás.

(#8145) Goose-T


Goose-T
veterán

Van valami tippetek senior C# fejlesztő interjújához kérdésekre? Keresgélek én is, csak bedobtam ide, hátha van valakinek valami tuti tippje, mert a Google elég sok találatot ad.

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#8146) #40351744


#40351744
törölt tag

Sziasztok! Készítettem anno a PH-hoz egy Komment számláló programot, ami tökéletesen végezte a dolgát, jó ideig. Viszont hirtelen a következő hibaüzenetet dobja, minden topikra amit megadok neki:

HTMLAgilitypack-et használtam, amivel parse-olom a weblap kódot.

private string _maxComment(string _topic)
{
try
{
w = new HtmlWeb();
return w.Load("https://prohardver.hu/").DocumentNode.InnerText;
}
catch (NullReferenceException ex)
{
System.Windows.Forms.MessageBox.Show("Hiba: " + ex.Message);
return "";
}
}

A kódban a PH főoldalát töltené be, de lényegtelen hogy mit választok ki betöltésre, topiktól kezdve a főoldalon át a képen látható hibaüzenet fogad.
Valaki, aki esetleg ph site-scriptekkel foglalkozott, neki működnek rendesen mostanság a dolgok?

(#8147) Keem1 válasza #40351744 (#8146) üzenetére


Keem1
addikt

502-es hiba, azaz szerver oldali.
Esetleg gond lehet, ha useragent string nélkül akarsz hozzáférni. (Mi szűrtük szerver oldalon bizonyos lapoknál a "noname" kliensek hozzáférését).

Én azért megpróbálnám egy IE-re felparaméterezett webclient elérést is, teszt jelleggel - mintha böngésző lenne.

[ Szerkesztve ]

(#8148) martonx válasza Goose-T (#8145) üzenetére


martonx
veterán

Jaj tényleg erre akartam válaszolni. Ez örök dilemma, hogy az állásinterjú mennyire legyen elmélet vagy gyakorlat orientált. Szvsz senior szintnél inkább a gyakorlat a lényeg. Mert mi van, ha pöccre meg tudja mondani, hogy mi a különbség az érték és referencia változó típusok között, meg mi az a boxing, unboxing, de közben egy értelmes sornyi kódot se tud leírni?
Ha egy senior-t mindenképpen kérdezgetni kell, akkor én szakmailag inkább arra lennék kíváncsi, hogy mennyire naprakész, mennyire követi az aktualitásokat. Ez számomra nagyságrendekkel többet elárul a jelöltről, mint a száraz elmélet felmondatása. Nagyvállalatoknál dolgozó "senior" kollégáktól előre is elnézést kérek, de ha az idestova több, mint egy éve megjelent .Net Core-al nulla tapasztalata van egy jelentkezőnek, még csak egy hobbi / side projektben se próbálta ki soha, akkor az a fejlesztő rögtön nem senior, csak sok gyakorlattal rendelkező iparos.

Ha meg gyakorlat, akkor adjatok neki valami egyszerű feladatot, ahol nem a feladat bonyolultsága a lényeg, hanem hogy mennyire lazán, mennyire szépen, mennyire olvasható kóddal, jó nevezéktannal oldja meg. És indoklást kérni, hogy miért, hogy. Nálunk meglepően sokan véreznek el a legegyszerűbb feladatokon is :D
Máris nagyságrendekkel értelmesebben eltöltöttétek az időt, és sokkal többet megtudtál a jelöltről, mint ha végigmész egy debil állásinterjús C# kérdéslistán.

Én kérek elnézést!

(#8149) Goose-T válasza martonx (#8148) üzenetére


Goose-T
veterán

Közben kiderült, hogy valami online tesztet szeretnének kitöltetni, amin nem lehet csalni, és elküldi az eredményt is, hogy ne kelljen a kiértékelésére se erőforrást allokálni. Találtam egyet (test4geeks), ami tűrhetőnek tűnt erre a célra, aztán meglátjuk, hogy jó-e nekik. Én személy szerint utálom az ilyeneket, de ha ez kell a menedzsmentnek, akkor ez van. Szerintem sok fejlesztőt csak elriasztanak ezzel, főleg ezekben a vérzivataros időkben, amikor már rablórömiznek a cégek a programozókkal.

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#8150) martonx válasza Goose-T (#8149) üzenetére


martonx
veterán

:D aztán majd a menedzsment jól rácsodálkozik, hogy de miért nem sikerül jó embert találni :D Örök igazság, hogy a menedzsment mindig hülye.

Én kérek elnézést!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.