Hirdetés

2024. június 17., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#8137) martonx válasza rob22 (#8135) üzenetére


martonx
veterán

Szia, offba rakom a válaszom, de a kezdeményezés nagyon hasznos, és éppen ezért szoktam rendre javasolni az AspHOSTpage-et, mint hoszting szolgáltató alternatíva, mert korrektek és nyitottak vagytok, noha a véleményemet továbbra is fenntartom, hogy én személy szerint inkább Azure-t választanék. Tudva, hogy te érdekelt vagy a hagyományos hosztingban, én meg nem vagyok érdekelt az Azure-ban, nyilván a végén neked lesz igazad, de azért hátha sokaknak lesz gondolatébresztő amit leírok.

Az Azure-nak, ahogy fentebb is írtam nem az ár az előnye, pontosabban az a vicc, hogy ha ért hozzá az ember, akkor tényleg bagóért lehet Azure-on hosztolni.
Hogy a példádra válaszoljak, és megmutassam micsoda lehetőségek rejlenek a felhőben két példán keresztül válaszolok:

1. buta fejlesztő fogja az Azure App Service-t, havi nettó 8 EUR-ért, plusz hozzácsap egy MySQL-t havi nettó 25 EUR-ért, és egy üzleti Outlook (vagy Office 365 vagy nem is tudom mik ennek a nevei, Gmail is van üzleti, fogalmam sincs a díjszabásaikról, ezért ezt most ki is hagynám az összehasonlításból) és máris megoldotta a kérdéses infrastrukturális feladatot. Számol és rájön, hogy nahát ehhez képest AspHOSTpage-nél már havi 1800Ft-ért kijön ugyanez (Azure 9900Ft vs 1800Ft).

2. okos fejlesztő átgondolja, utánanéz és kitalálja, hogy erre neki tökéletes az Azure Functions ingyen, ehhez hozzácsap 10Gb blob storage-et havi 0,26EUR-ért és egy Azure SQL-t havi 4,13 EUR-ért. Feladat teljesítve Azure havi 1350Ft vs 1800Ft De simán lehet, hogy elég neki erre egy Azure Table storage ez esetben az Azure havi díja kemény 0,6 EUR per hónap lesz, ami azért már igazán baráti, nem?

De valójában nem is az árak miatt mondom, hogy semmi értelme manapság garázscégeknél hosztolni (legalábbis az én szemszögemből nézve). Hiszem, hogy aki Asp.Net-et használ, az jellemzően nem móricka projektekben utazik, és nem havi 4-5 wordpress-re (ok, ennek asp.net es bármelyik megfelelőjére) alapuló portet tol ki magából, hanem komoly üzleti alkalmazásokat épít. Ekkor a leglényegtelenebb, hogy sikerül-e havi 2K-ból vagy netán havi 50K-ból kihozni a hoszting költséget, mert egy több milliós projektnél régen rossz ha ezen múlik a döntés, és a nyereségesség :D
Nálam amikor szabadúszó munkát vállalok el, pont az egyik fokmérője a megrendelő komolyságának, hogy az érdekli-e, hogy mennyibe fog kerülni a havi hoszting, vagy az, hogy mennyire lesz jól skálázható, profi a végeredmény a várható nagy terhelésre, speciális felhasználásra való tekintettel.
És ilyenkor minden pénzt megér, hogy bármikor indíthatok plusz teszt adatbázisokat, plusz teszt szervereket, csinálok egy cdn-t, a db backupokat ide-oda csatolhatom, szerver imageket mozgathatom, duplikálhatomm beröccenthetek egy distributed cachet mondjuk redis alapokon, és mindezt azure-on belül pár kattintással (a megrendelő számlájára persze).
Ugyanezen okból használjuk a főállásomban AWS-t, ahol terheléstől függően 10 és 300 szerver között ingadozik a terhelésünk, és minden ki van szervezve distributed megoldásokba.

Én kérek elnézést!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.