Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Rák
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
Új hozzászólás Aktív témák
-
erhas01
tag
Én nem értek a villanyszereléshez.
A képre írd rá helységenként a fogyasztókat:
pl._ ( hűtő 68W-1007W, indukcios főzőlap 0,4A-10A, mosógép 1100W-2200W. Azt nem fontos mi micsoda, elegek a számok; mikor, mi megy egyszerre együtt.
Beszereléskor - a falban - szakaszonként számozd meg a vezetékeket . -
PROTRON
addikt
Amit beraktál azt a magyar boltokban kismegszakítós Fi relének hívják, ugyanúgy többféle van mind a túláram kioldási karakterisztikára, mind pedig a hibaáramra, amit linkeltél az pl "A" típusú, 16A-B.
Én feleslegesnek tartom minden egyes kismegszakítót le Fi relézni, továbbá a példád nem válasz arra hogy mi van ha jelenleg 1 db nulla vezeték indul hátra...ugyanúgy meg kell csinálni a ház hálózatát, utána meg már nem lesz gond hogy ha 2 dugalj kör kap 1 közös Fi relét, csak jól kell a testvéreket kiválasztani.
Am
Amúgy egyes tipusokból van olyan változat, hogy csak alig 2k huffal drágább 1 ilyen kombi-ÁVK, mint ha külön kismegszakítót és külön Fi relét veszel. De egyébként tud ám jóval drágább is lenni. Most gondold el, ha van 14 db elmenő áramköröd, akkor az óvatosság miatt +30k-val drágább az elosztó, miközben olyan dolog ellen védekezel amire nem 0,01%, hanem ennek az ezred % esélye van.BTW az a gondom pl az OMUsystems 1 modul széles példányaival, hogy nem látom rajtuk a hibaáram kategóriát...így azt csak hűtőgéphez szoktam használni, ha már kevés a hely az elosztóban.
-
demars
addikt
válasz
PROTRON #8278 üzenetére
Értem amit szeretnél mondani, és igazad is van.
Jelen esetre írtam, hogy egyszerűbb lenne egy AVK.
A hibás, zárlatos készülékekkel (hibás kötés, dugalj, stb) nem tudsz mit kezdeni, meg kell keresni (és megint igazat adok, hogy sokkal egyszerűbb, ha több AVK van).
Még régebben írtam egy munka kapcsán, hogy 4-5 AVK van tervben, meg több RCBO erre írták itt, hogy a költséget azért ez megdobja.
Én még nem találkoztam olyan szereléssel, hogy több AVK lenne a lakásnál elosztva csak napelemes rendszernél.
A héten szeretnék délutánonként egy elosztót készre szerelni (munka után), volt több elgondolásom is, majd a helyszínen kitalálom, hogy mi merre menjen. Ott is 3 f rendszer van, kettő AVK van tervben a lakásnak, kettő RCBO a hűtőknek és egy AVK a melléképületnek (pince, garázs, kis műhely, körfűrész, tároló, stb, de ezek még csak tervben vannak)
Ahogy írtad, egy lakásban (házban) ritka a 3 f fogyasztó, észszerű amit javasolsz (1x50A), de Magyarországon vagyunk -
Pkc83
őstag
válasz
Audience #8282 üzenetére
Ez igaz viszont számold bele,hogy úgy jóval többet kell vezetékezned az elosztóba, míg Fi Ls-el egy vagy három fázis, egy nulla és egy hozzá való sorolósínnel egyszerűen és gyorsan megoldod.
-
fulton
addikt
válasz
PROTRON #8276 üzenetére
Lerajzoltam az alaprajzot mi hol.
[kép]
Arra gondoltam hogy ugymond gerincnek 2.5mm húznék be. Aztán a szobákba (konnektor, lámpa(ledes izzók)1.5mm ágaznék le.)
Amit úgy használni szoktunk hajszárító porszívó, kis konyhai felszerelések...de ennyi.
szoba1 ben a Tv+hazimozi. Szoba2-ben tv, pc. A konyha jobb oldali konnektora (ezen a hűtő, sutő, mikró..) és fürdő konnektorok a 16A fázisról mennek. (Ez amit utólag húztam be)Garázsokban, műhelyben szoktam használni inverter heggesztő, flex.. ..szóval efele gépeket.
Ti hogy osztanátok meg?
Van fogyasztásmérőm, makd csinálok méréseket.
3 fi relet lenne jó tenni, kerdés lesz e hely a falban... mert így nem adódna őssze a hibaáram a 3 fázisról, 2. Jobban izolálható a hiba késubbiekben.3. Ha baj is lesz, lesz áram a házban. (Ha jól rendszerezem ugye) -
Pkc83
őstag
-
Blackmate
őstag
-
Pkc83
őstag
válasz
PROTRON #8278 üzenetére
Szia.
Régebben már beszéltünk róla pár szót, én ezért szoktam (amennyiben kifizeti a megrendelő) az egyfázisú fogyasztókhoz Fi Ls-t használni. így egy esetleges későbbi bővítésnél vagy hibánál nem kell vacakolni a nullák keresgélésével, és nem megy el a fél házban az áram ha valami hibás.
-
PROTRON
addikt
Nagyjából sőt, minden fogyasztója 1 fázisú.
Viszont ha több áramkör indul el a FI reléből, akkor a Fi relénél összegződik a hiba, összegződnek az egyes vezetékeken önkéntelenül elinduló szivárgások, így ha pl 2 dugalj kör helyett 3x2 dugalj kör van egy db Fi relére kötve, akkor simán összejön hogy összegezve eléri a 30mA feletti értéket és egyszerre levág mindent.
Jelenleg nagyon valószínű ez a probléma, tehát hogy a mostani 8 áramkör elé 1 db háromfázisút téve (ahogy első körben javaslod) nagyon valószínű hogy random levágások lesznek. Valszeg ezért nem lett a meglévő 1 db-ra több rákötve.
Oké, lehet később szeparálgatni, de továbbra sincs értelme 6 áramkörönként egyszerre kapcsolni, mert ha valamelyiken bekapcsolva felejt egy zárlatos rádiót, akkor megint csak 6 áramkör vágódik le. Meg a háromfázisúak még drágábbak.
Ha lenne sok háromfázisú fogyasztó, ott más a helyzet, de itt ugye nem ez a helyzet.Mindig feldühít a téma hogy anno 5-8 emeletes társasházakban a lakásokat rengeteg helyen 3x10A-re kötöttek be, sose volt semmi értelme.
Inkább csak a bajt okozták ezzel, pl lakáson belül is összelehet így simán találkoztatni 2 fázist...könyörgöm ki fog 3 fázisú csillárokat bekötni? Meg minden egyes szobában a falak mentén egyenlően elosztani a terhelést a 3 fázis között?A modern lakások esetén is csak a főzőlap miatt kell hogy a nappali tarifán legyen nagy maximális terhelhetőség. 3.-ik emeleten mikor fogsz háromfázisú berendezést, pl autótöltőt üzemeltetni??? Még a háromfázisú bojler, vagy hőszivattyú is ritkaságszámba megy.
Sokkalta jobb lenne 1x40-50A nappali, mellé 1x16-20A fűtéshez(jó lenne ha elektromos padlófűtést is megengednék "H" tarifára kötni), meg 1x10-13A bojlerhez.
Egyidejűség miatt simán beleférne 1x63A-be, azaz mehetne a 3x16-os leágazó vezeték a mérőóráig, majd a mérőóra sorkapcsainál elágaztatni hogy 3 külön tarifa legyen mérve.
Nyugaton is és még Romániában is simán megtudják így oldani, csak nálunk vannak fejben elmaradva a szolgáltató döntéshozói...így elég lenne 1 db "smart"mérőóra (végre lenne értelme a smart jelzésnek), nem kellene 3 db, 3 különböző gyári számmal, meg nem kéne 3x akkora méretű doboz, elég lenne 1 db 30x60 cm....hú de feldühít mindig, hogy csinálhatnánk okosan is, de nem.De családi házaknál is elenyésző azoknak a száma akik valójában kihasználják hogy háromfázisú vételezésük van...ott is felesleges, de ott még talán van ráció a hőszivattyú, autótöltő, vagy a barkácsműhely okán.
-
demars
addikt
válasz
PROTRON #8276 üzenetére
Nyilván jobb ha több AVK van beépítve, de miért jobb 2-3 egyfázisú AVK mint 2-3 db háromfázisú?
Azért írtam, hogy tegyen fel nagyobb elosztót és később lehet bővíteni (plusz AVK). Erre a mostani 8 áramkörre szerintem mehet 1 db AVK. Így nem kell a nullákkal vacakolni. Ha pedig átfűzi a házat, az új köröket úgy osztja szét ahogy akarja (kültér, hűtő, világítás, stb). -
PROTRON
addikt
Na igen, egy komplett családi házhoz ma már 8 nappali +1 bojler áramkör eléggé kevéske...
Ha nem is kiált annyira felújításért mint a kollega írja (felkiáltójellel), azért tényleg rendbe kéne szedni.
Pl nincs rendes nulla sín mert hogy "minek"
Látok összesen 4 db elmenő nulla vezetéket a 8 db áramkörhöz...ez már sejteti hogy lesz dolog az elmenő szakaszokon legalább a nullák újra behúzásával.Továbbá nem értek egyet demars kollegával hogy 1 db 3 fázisú Fi relé kerüljön fel ha már megtörténik az elosztó felújítás, pláne azok után hogy írtad újra akarod húzni a vezetékeket.
Az 1 db 3 fázisút akkor rakunk ha azt akarjuk hogy a régi háznak a tulaja sokszor hívja fel a villanyászt alkalmanként 15k-s kiszállási díjért.
De tényleg az 1 közös Fi relé mindenre levág, mert ott összegződik az áramkörönkénti, egyébként egyenként veszélyhatár alatti hibaáramok.
Szerintem is jobb amennyire csak lehet szeparálni...a maradékra mehet persze 3 fázisú amikor már töke ki van az embernek. -
Audience
aktív tag
A keresztmetszetet a fogyasztóhoz válaszd! Én 2,5-est használtam a földszinten, ott gyakori a nagyobb áramú fogyasztó/berendezés és 1,5-est az emeleten ahol a hálószobákban az elég. A tűzhely 4-est kapott.
A FI reléket én külön szoktam szedni a világítás, dugaljak és kültér, amikor nagyon belefér akkor a hűtők is külön FI-n vannak. Ha többszintes az épület akkor szintenként kiselosztó és 2 FI->dugalj, világítás.
-
demars
addikt
Ez az elosztó felújításért kiállt!
Szereltess fel egy jóval nagyobb elosztót, hogy később is lehessen bővíteni.
Szerintem a több FI relét engedd el, tegyetek egy db 3F FI relét (ha már 3 fázisod van). Természetesen 40A/30mA értékűt.
Ha újra húzod a házat, lehet bővíteni (még 1 FI, vagy RCBO) az áramköröktől függően.
De ez csak az én véleményem. -
fulton
addikt
válasz
csemberlen #8271 üzenetére
Lefotóztam a kismegszakítói árramköröket.
[kép]Sajnos nem látni a 0át hol megy be a házba. Ami itt látható, az más. Ami látható, a külön behúzott árramköré amit csinaltam a konyhába fürdőbe, illetve kapunál lévő konnektor es kapu elektronika, amin van fi relé. Ami középen sorban van az megy a házba.
Ujra kellesz húzni a vezetékeket. 1985 ben volt megcsinálva a kábelezés, alu kábelek, se vég rajtuk...es akkor úgy alakitom majd az árramköröket hogy rendben legyenek. 1.5mm2 tervezem áthúzni.
-
fulton
addikt
válasz
PROTRON #8270 üzenetére
a főmegszakító - ezt akartam en írni.
ami közvetlen az óra előtt van
csemberlen:
Hazaerek csinálok. -
PROTRON
addikt
Pedig jól összefoglaltad. (mondjuk a meglévő kismegszakítók terén még van némi bonyid, de majd úgy is csak akkor lesz érdekes amikor elkezditek a munkát, amúgy nagymegszakítód tuti nincs mert az nem férne be fizikailag, kismegszakítóid vannak. Amúgy 63A vagy felette van még olyan nevű hogy nagyáramú kismegszakító)
Az utoljára kiemelt részletem is arra vonatkozik amit eddig összeszedtél, csak másképp megfogalmazva.
Az elosztónál majd meglátjátok hogy a kismegszakítókból induló fázisokhoz képest hány db nulla és milyen irányokba indul el.
Ahogy írod, mivel eddig nem nagyon voltak bent Fi relék, így eddig nem volt gond abból hogy a fürdő nullása össze volt kötve a szoba nullájával. Ha külön FI relére kerülnek, akkor külön-külön kell nulla vezeték is, nem köthetőek össze, mert akor a FI relé hibát érzékel és lekapcsol. -
fulton
addikt
válasz
PROTRON #8268 üzenetére
Köszönöm a választ.
Tehát ha jól értem:
Nekem most 3 fázis nagymegszakító után az óra- és onnan 6 kismegszakító van a házban(erről mennek a fogyasztók).. jó eséllyel 2-2-2 tagolásban megy a ház. De ezt a fázis bekötésből látni lehet majd az óraszekrénynél.Ahhoz hogy én 3 Fi relét bekössek, az óra után közvetlenül a 0-ás vezetéket 3 részre kell választani, és azokkal menni a 3 darab 30mA fi relébe, a 3 fázissal együtt. Majd innen a fázisok a kismegszakítóba-aztán a házba, + ha tegyük fel az 1 fázis megy az 1. és 2. kismegszakítóba, akkor az 1. Fi relé 0-ása kell hogy menjen az 1 és 2-ik kismegszakítóból házba futó fázis mellé is?
És erre írod hogy nem tudni a házba befutó 0-ás kábelek mi hova és hogy van összekötve házon belül, ezt kéne kimérni.Tegyük fel, a hálószobába fut be az 1 és a 2 kismegszakító fázisa, máshova nem, akkor az ide bekötött 0-ák lehet hogy a falban valahol rá vannak kötve a fürdőszoba konnektor 0-ára is? és ez így már borít mindent?
Vagy csak elég azt mérni hogy az óraszekrénytől kiinduló 0-ás kábelek mivel csipognak a házban, és a szerint meglesz hogy melyik fázishoz melyik 0 van bekötve?"Viszont ha már a Fi relék előtt elágaztatod a nullát, akkor már nem mind1 hogy hány db nulla vezeték indul el az elosztótól." ez alapján akkor mégse értem, pedig szeretném megérteni, kicsit ezt tudnád vázolni mire gondolsz itt pontosan.
-
PROTRON
addikt
Azt érti hogy sok esetben ahol 3 fázisú a lakás, mivel a 3 fázis között a szinuszhullám szerint épp mindig csak 1-nek van maximuma, emiatt sokhelyen azt csinálták hogy csak 1 db nulla vezetéket húztak végig az egész lakás összes elágazó dobozán.
Amíg csak 1 db központi 3 fázisú FI relé van addig ezzel nincs gond, mert mind1 hogy a FI relé után hányfele ágaztatod a nullát, 1 adott helyre fog visszafolyni.Viszont ha már a Fi relék előtt elágaztatod a nullát, akkor már nem mind1 hogy hány db nulla vezeték indul el az elosztótól.
Mindegyik Fi relé a saját nulláját várja vissza, tehát ha véletlen valahol nem a sajátjára kötitek, akkor azonnal le fog vágni. Ezt a villanyszerelők nem szeretik, mert órákba tellhet 1 db félrekötött nullát megtalálni a 20 doboz között, keresgélni hogy melyik mivel csipog össze.A villanyszerelőnek nyugodtan megmondhatod hogy 32A alatti végáramkörök esetén kötelező a 30mA-es Fi relé. Ha több kör összegezve nagyobb hibaáramot okoz, akkor körönként kell Fi relézni. Nem kötelező 1 nagyot rakni az egész házra, pusztán azért mert a bojler másképp operál. Ne hagyd magad!
A 100mA-es Fi relé is létező kategória, pl ott ahol 3x32A-es végáramkör van, ott elfogadott, pl építkezésen, ahol van egy 3x32A-es berendezés, oda szoktak.
Továbbá építkezésen elnézik azt is ha az elektromos elosztó kalocsában is csak 100-as van.De megépült családi ház-lakások esetén dugaljakat 30assal kell védeni, ahogy az általad hozzáférhető információk is sugalljaák, 50 már nagyon sok lenne.
Ugyanígy a bojlert is. -
fulton
addikt
válasz
csemberlen #8265 üzenetére
mit értel vezetékelés alatt?
Az óra után kéne elhelyezni a Fi relét, és onnan vinni tovább a fázis és 0-át. Jól mondom? -
PROTRON
addikt
Köszi szépen a tájékoztatást.
Pesten ugye általában egyben zajlik a folyamat, a mérőóra előtti méretlen vezetéket a mérőóra szabványosítással együtt cserélik, nem tudtam hogy máshol van amikor a társasház kicseréli az elágazó tokozattól a mérőhelyig a régi 4-est.
Mert sok helyen a 16-oshoz még anno 4-es alu.t húztak, arra én nem adnék ki 32A-t.De ha eleve megengedik hogy még mindig a lakásban legyen a PEN szétválasztás nem pedig a társasházi főelosztóban, az már kapásból elég sok mindent megmagyaráz.
Amúgy Bp-n volt ebből haláleset, hogy a folyosóról érkező PEN vezetéket egy szomszéd lakás kontár szerelője véletlen elvágta és az adott PEN vezető másik végén a lakásban épp zuhanyzott egy anyuka, ahogy hozzáért a zuhanytálca fém vízelvezetőjéhez ami be volt kötve az EPH-ba, megrázta az áram...a kislánya meg segíteni akart neki, egyikőjük sem élte túl.
A lakásban 2 évvel korábban teljeskörű felújítást végeztek és a PEN szétválasztás után természetesen minden dugalj és világítás FI relével volt védve...de az EPH a PE még a PEN szétválasztásra csatlakozott, ahogy az engedékeny szabványok általánosságban engedik.Amikor egyetemi előadót kérdeztem hogy ilyen PEN elvágásos esettel szemben, amikor a EPH sín a falban bekötött fém elemeken keresztül felveszi a potenciálrögzítés szerepét és feszültség alá kerül, milyen védelem van, azt válaszolta hogy annyira kicsi a kockázat hogy nem fogják ezzel terhelni a lakosság pénztárcáját...én meg ott álltam megrökönyödve hogy amikor Pesten 40 milla már egy 45 nm másfél szobás emeleti lakás régi tégla társasházban, még csak nem is a belvárosban, akkor nem értem, még a legdrágább Fi relék is megállnak 80-100k körül...az ember élet meg...
Oké, nyilván máshogyan kell megközelíteni a problémát, hisz a PEN-re kötött lakás EPH-n mindig is lesz szivárgó áram, ami lakásonként eltérő mértékű. -
fulton
addikt
Volt ki villanyszerelő.
Elsőnek a bojlert nézte át, én úgy láttam rajta nem látott semmit. (valamit említett, de szerintem az nem volt semmi, csak hogy mondjon valamit).
Mivel volt egy olyan tünet együttesem, hogy a két szünetmentesem a házban egyszerre kapcsolgatott oda vissza, plussz akkor rázott meg a víz is (illetve a bojler lekapcsolása után is rázott a viz), a házban lehet valami gubanc. Namost amit még megnéztünk kérésemre, hogy a fi relé működik e. Igen ám, működik de maga a ház nincs rajt a fi relén, pontosabban csak 1 fázis a 3 ból. Tehát a konnektorok , csillár..stb java része nincs fi relén. (ezen is csak ezért lett, mert utólag növelve lett a 3 x 10A ből az egyik 16A re és arra tettünk.Kértem tőle hogy a bojlerhez tegyünk egy fi relét, illetve a házra is. Ő azt javasolta 1 db 100mA - 3 fázisút vegyek a házra, én viszont inkább vennék 2 db 30 mA a másik két fázisra.
1 így jobban izolálható lesz a hiba ha megint előfordul, (nem pedig az egész házban vágja le a villanyt) csak adott áramkörnél.
2. Marad villany a házban ha le is vágja majd.
3. 1 db a 100mA javasolt 3 fázisút, de szerintem az sok, mert ha egy adott fázison van szivárgás akkor annak kerete 100mA - ott old csak le, az meg halálos is .... arról nem beszélve hogy így nem tudjuk szűkíteni a lehetséges hiba helyét.
4.Van hogy használok felx, ütve fúró stb.. gondolom ezekkel nem lenne gond(?)Mit gondoltok?
A fi relét be lehet kötni a főmegszakító és a kismegszakító közzé?
-
313313
addikt
válasz
PROTRON #8259 üzenetére
MVM-nél (Démász/Émász) egyre több engedmény van, mindent a fogyasztóért...
MVM-nél a teljesítmény növelés az nem teljesen új folyamat, mint EON-nál, ergó nem a mostani szabványoknak kell megfelelni, hanem a ház építése korinak. Akkor az óratábla jó volt, most is jó.Nem cserélnek azok ki semmit, révén az társasházi tulajdon már (sok helyen cserélgeti a társasház azért). 10mm2 MLC-re simán kiadható a 32A, egyidejüleg 4xA...
Teljesítmény növelésnél van a fotmanyomtatvány, amiben a kivitelező villanyszerelő vállal mindent is, azt szoktuk kérni. Földelést ellenörízzük van-e, mérni nem mérünk rá....
Ezek az új csatári szekrénycsoportok az EON agymenései, Démász már 10+ éve saját műanyag szekrényekkel dolgozik, amik kb semmit nem változtak, max a fökdkábel fogadó...
4 szekrényt lehet felfűzni egymás után: oszlop-50mm2 alu kábel-1szekrény-35mm2 alu kábel-2 szekrény-25mm2 alu kábel-3szekrény-25mm2 alu kábel-4 szekrény. Ez a stansard, ezekre zokszó nélkül megy ki a 3*32A. Fölötte ugye kicsit macerássabb, de semmi se megoldhatatlan. Bármelyik Démászos szekrénybe (3db van S20 1 órás, S300 2 órás, AR3 3 órás, kisfogyasztónál) kiadható a 3*80A is, ha megfelelő a réz vezeték belül (32A-ig 10mm2, 50A-ig 16mm2, 63A felett 25mm2) -
yazoo1
tag
Kérdésem:
van egy kerti szivattyú ha jól tudom 1.1-1.6(?) kW
egy ipari csatl. Doboz dugaljába csatlakozik , a táv. Max 6 m…
a dugalj 1.5 mm 2 vezetékelésű
a szivattyú kábele nem Tom de kb 1-1.5 es
Jó neki a C10 ?!
vagy inkább C6 legyen?! -
PROTRON
addikt
Tehát megúszhatja a tipizált doboz telepítését arrafelé? Tudom kapott "külön eljárást" a térség, csak azóta már eltelt 2 év.
Mért-méretlen védőcsövezést azért megnézik a démászosok?
Amikor kismegszakítót cserélnek, akkor a méretlen vezetéket is cserélik 10-es rézre a szolgáltató emberei?
Nem kötekedésből, én is van hogy kapok kérdéseket meló közben nem csak Bp-re vonatkozóan. -
313313
addikt
válasz
szimcsi #8254 üzenetére
Helyes elgondolás.
Kérsz egy plomba bontást, és a te villanyszerelőd behúzza a mérő alá az új mért vezetéket.
Aztán ha ez megvan, bemész irodába, kéred a 32A-t. Kapsz egy nyilatkozatot, annak a 3 pontját íratod alá a közös képviselővel, a villanyszerelőd kitölti a 6-os pontot, dátumot aznap írj rá,mikor kimegy valaki kismegszakítót cserélni.Fí relé jó ha van, Démász nem !követelheti meg! Társasházban elfogadott a 10-es PEN szétválasztása az elosztóban földeléskét
-
szimcsi
senior tag
válasz
PROTRON #8256 üzenetére
A 2. kommentedből, ha jól értem, akkor az jön le végülis, hogy lehetséges, hogy egy "mezei" szerelő építse ki a fővezetéket, ahogy én is szeretném.
Nem is ragaszkodnék alapból ehhez, csak az ár miatt nem mindegy.
Munkadíj+alapanyag, ahány villanyszerelő annyi különbség lehetséges. Emiatt is nem mindegy, hogy csak mvm csinál meg mindent egy fix összegért, vagy te válogathatsz szerelők között, különböző munkadíjjal. -
PROTRON
addikt
válasz
szimcsi #8254 üzenetére
Ha jól gondolom, akkor Békéscsaba Démász terület, így abban az alábbi forumozó biztosabbat tud mondani mint én: #313313
Ha majd lesz ideje felnéz.
Budapesten a Te általad választott szerelőből 2 fajta lehet, a mezei, valamint az ASZR engedéllyel rendelkező. Itt a szolgáltató embere csak a visszaplombálást csinálja, minden mást a választott szerelő.
Ügymenet szempontjából meglehet engedni hogy a nem ASZR-es szerelő kihúzza a vezetéket a két végpont között (mérőóra valamint a lakás kiselosztója), ha betartja a védőcsőre és a vezetékre vonatkozó előírásokat.
DE az én ASZR kollegáim nem szeretik, mert volt már hogy a kezdő villanyász hibázott és majdnem a kollégám engedélyébe került.
Jobb szeretik saját maguk az elejétől a végéig végigcsinálni, mivel az Ő azonosítója kerül rá a papírra, övé a felelősség, mind az érvéghüvelyezés terén, mint a bekötés terén, de ha behúzás közben egy kis szakaszon megsérül a vezeték a másik Józska vehemenciája miatt, akkor is az ASZR-é a felelősség, annak ellenére hogy "emailben ezt meg azt beszéltük le".De ez Budapest, itt sok a kókler, van lehetőség mellényúlni.
De majd jön a a fentebb említett forumos és leírja, csak van amikor elhavazódik és 1-2 napig nem néz fel.
-
szimcsi
senior tag
válasz
PROTRON #8253 üzenetére
Köszi a részletes választ!
Békéscsaba.
Bocsánat, ha ködösen fogalmaztam.
Tehát úgy értem, hogy egy általam választott villanyszerelő csak az új fővezeték (réz) beszerzését, kiépítését végezné el előzetes felmérés után (mérőórától kb 30 méterre van a lakásunk sajnos). Az mvm-től kiérkező szakaember pedig a mérőórával kapcsolatos dolgokat végezné el. Ez így lehetséges vagy mindent az mvm-nek kell elvégezni? -
PROTRON
addikt
válasz
szimcsi #8252 üzenetére
Az Ország nagyrészén ez így nem megfelelő.
De nem mind1 melyik város, aztán lehet még a városon belül a kerület is számít.
Mezei villanyszerelő nem bonthat "plomba zsinórt" amivel a mérőórád kapcsai le vannak "zárópecsételve", tehát nem nyúlhat a vezetékek végéhez, nem kötheti be a mérőórába sem a mérőóránál lévő kismegszakítóba.
Ahhoz úgynevezett ASZR külön képesítést elvégző és engedélyt megszerző "mezei" villanyász kell, nem elég a mezei villanyász VETR azonosítója, külön kell szolgáltató által kiadott ASZR azonosító, ezzel tudja telefonon bejelenteni a plomba bontást. (persze vannak területek ahol kicsivel lazábbak a szabályok, kellene a város név.)
Maga a munkálatokhoz fő szabályként:
Ha korábban 16A-ed volt, akkor nagyon valószínű hogy az elmúlt 20 évben nem volt szabványosítva a mérőhelyed, márpedig ha a jelenleg meglévő vezeték nem megfelelő a 32A kiszolgálására(valószínűleg 6-os vagy gyengébb alu vezetéked van ami KEVÉS), akkor szabványosításra van szükség.Szabványosítás "definíciója", amit szintén ASZR villanyszerelő jelenthet be:
a mérőórát tipizált, a szolgáltató által bevizsgált és rendszerengedélyezett, műanyag dobozba helyezik, amely dobozt akár ugyanoda felhelyezik ahol előtte a mérőórád volt.
Valamint kicserélik a méretlen beérkező és a mért vezetékezést legalább 10-es keresztmetszetű, érvéghüvelyezett, MKh réz vezetékre. Ezen kívül ha a vezeték védőcsővezése nem teljesíti a jelenlegi feltételeket anyagminőség és keresztmetszet szempontjából, akkor azt is cserélni kell.
A doboz valamint a védőcső is lehet besüllyesztett, vagy falon kívül, csak a falon kívüli esetben a védőcsőre vonatkozóan szigorúbbak az előírások, pl a típusok közül a legvastagabb, legalább 36-os belső átmérőjű, keményfalú kell, amit toldások, valamint dobozba bevezetéskor ragasztani kell.Persze elképzelhető hogy korábban már megtörtént a mérőóra behelyezése az akkor érvényben lévő tipizált műanyag dobozba, ehhez fotókat kéne feltöltened.
Ha viszont pl 10 éve megtörtént a szabványosítás, akkorirban 6-os réz vezetéket használtak, ez ma már legtöbbször nem elfogadott, így megint csak ASZR szerelő kell aki kicseréli a vezetéket.Ezek a szabályok Budapesten és Pest megyében pl kötelezőek.
De vannak területek ahol picivel lazábbak a szabályok, szal kellene a város neve. -
szimcsi
senior tag
Sziasztok!
Amperbővítéssel kapcsolatos kérdéseim lennének.
Nemrég a lakásban történt kisebb-nagyobb javítgatás (kb 50éves társasház):
-Nagyfogyasztók külön áramkörre kerültek, rézvezetékkel. (2 klíma, 1 villanysütő, 1 mosógép), minden más maradt.
-Új elosztót kaptunk.Jelenlegi 1x16amperről szeretnénk 1x32amperre bővíteni. Nyilván nem menne minden készülék egyszerre.
Társasháztól kaptunk engedélyt a bővítésre.
Villanyszerelőt is kerestem, aki behúzná a vezetéket a mérőórától.
Kérdésem az volna, hogy ez így helyes? Tehát, hogy egy általam választott villanyszerelő x összegért behúzza a vezetéket, az mvm meg intézi a mérőhely szabványosítást stb.
Vagy az mvm szerelne be mindent?Köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
- Black & Decker töltőt keresek
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Ryzen 7 CPU-k
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest