Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- sziku69: Szólánc.
- Random25: Windows 11 telepítés Pendriveról
- bitpork: Nagy dilema
Aktív témák
-
mikado
tag
Élsz még, vagy már temetnek? :DDD
-
jpisti
senior tag
Szvsz nálad van két fázis egy nulla + egy védelem (föld) fekete-fekete-kék-zöldsárga leosztásban.
szerintem a fázisok azok egy potenciálon lehetnek és a vezeték terhelését csökkenteni hivatottak (viszont akkor a nullának is párban kéne lennie.) ezt egy miltuméterrel tudod ellenőrízni,ha nincs közöttük mérhető feszültség kölönbség akkor igaz a dolog ha viszont van akkor ennek uszkve 400V-nak kell lennie. amennyiben ez áll fenn vagy mást mérsz akkor azért kell szakit hívni mert ez így nem normális. (két fázis nincs harmadik nélkül, vagy ha kevesebb mint kb 400V akkor valami más gebasz van a dologban.)
a fázis-null között 230V kell legyen, a fázis-védelem között szintén, a védelem- null között elméletileg nincs semmi vagy csak pár 10V mondjuk úgy 60 ami a kölőnböző ezközök szűrő kondijain keresztül szivárog (ez csak fezültség pár mA társaságában, de akkor nem működik a földelésed!!!)
A fázis helyét T-vel szokás jelölni a nulla helyét N-el a védelem meg általában a fémházra van kötve, és ott a jólismert szinbólum.
(ezekre a készülékekre több év garanciát válalnak ami csak igazoltan ''szakszerű'' üzembe helyezésnél él, tehát a bekötés árát oszd el a garancia éveivel és így számolj) -
makimiki
tag
válasz
Zordkaszás #24 üzenetére
Bocsi
Igazatok volt! Nem kell külön óra . Én emlékeztem rosszul :B -
Bazsiii
tag
Kedves Mikado,
köszi a választ, megnézem holnap a dolgot (nem vagyok a lakásban most), és ezért sajna ábrát sem tudok küldeni.
Tehát a zöld-sárga helyét megállapítottam, kis fejre fordított gomba szerű a jele, és a kék és 2 fekete közül az egyik fekete nem kell. Igy marad 2 vezeték.
Ha leszek 100%ig biztos benne, akkor hívok egy mestert. Megkérdezhetem, hogy a 4000 Ft az általános ár, vagy akadhatok barátibb ajánlatra is?
kösz
Bazsiii -
mikado
tag
Ha küldesz 1 képet a kapocstábláról by mail akkor esetleg többet is tudok segíteni.
-
makimiki
tag
válasz
Zordkaszás #16 üzenetére
Na mind1 holnapra megkérdezem fatert.
[Szerkesztve] -
Dani [Amp]
csendes tag
Szia,
Én azt mondanám, jobban jársz ha bekötteted, még ha rablás is az a pénz (az.)
Három dolog miatt:
1, Lehet hogy többfázisú hálózat van
2, Azon belül is többféle bekötési mód van (reteszelt stb.) - mert ugyi minden lapot + sütőt nem visz el egyszerre 1 villanyóra
3, Ha új a termék, csak akkor él a garancia ha szaki köti be és arról papírt is ad.
Én is értek az alapvető villszereléshez, nagyanyámhoz mégis kihívtam a szervízt hogy kössék be az új tűzhelyt, különber no gari (ez esetben 5 év)
Ha mégis magad csinálod, okvetlen ellenőrizz minden eret fáziscerkával!
Üdv.: Dani -
mikado
tag
Hi!
Mint szakképzett villanyszerelő a következőket tudom javasolni:
1. Hívj szakembert.
2. Ha ez nem megy, akkor a szvsz két fekete vezetékből csak az egyik élő,
ezt egy fázisceruzával meg tudod nézni. (Ha mind2 él akkor értelemszerűen csak az egyiket használd, a másikat szigeteld le.) )A kék a nulla, ennek a kettőnek (fázis&nulla) a bekötése szinte mind1, ha felcseréled sem lesz baj. A földelés a zöld-sárga (régebben piros) vezeték. Ez a kapocstáblán általában jelölve is van pici földlés-jellel, vagy láthatóan a berendezés fémrészéhez van kötve.
3. Hívj szakembert. -
Bobojsza
aktív tag
en mar kotottem be vill. tuzhelyet, ugyanigy nem tartottam aranyosnak az 5000-kiszallasi es 4000-oradijat amit kertek volna.
Szoval nekilattam, en aki felmentetett voltam fizikabol :C
Es sikerult!
Mondjuk nem mindennel jartam igy, egyszer egy hutot csesztem el igy teljesen....
De most mar tudom miert, mert forditva kotottem be, mielott bekotottem volna egy kis papirra felirtam mi hogy volt, igenam csak a cedula leesett mert nedves volt a huto fala, es mikor visszatettem, forditva ragasztottam fel. Ez utolag derult ki ... Sajnos.
Szoval a tanacsom. Nezz meg egy mukodo, bekotott keszuleket valahol, konyhastudio, ismeros akarki, mindegyik tok egyforma a bekotes tekinteteben. azt jegyezd fel es csinald te is ugy.
Szerintem :) -
pojakcs
senior tag
Először is mindenképpen szakembert hívnék!
A villanytűzhelyek általában 3 fázisról működnek, de beköthetőek 1 ,esetleg 2 fázisra is. Az a két fekete kanóc a gyanús a te esetedben, mert ilyet ritkán csinálnak, nem tudom rá a magyarázatot, mérni kellene hogy mi van a drótokon. -
Msanko
tag
Hali
Vszinüleg csak azért van két fázis, hogy a terhelést megossza a vezetéken, automatán ha fázisceruzával kimérve mind a kettőben tényleg fázis van és csak a két feketében!! akkor nyugottan kösd be ahogy mondtad biztos jó lessz de igazán nagy hibát nem tudsz csinálni csak ha aházra kötöd a fázist akkor megrázó :) élményben hehet részed
[Szerkesztve] -
makimiki
tag
ja mégvalami ha te kötöd be akkor ugrott a gari is.
-
makimiki
tag
Előszőr is én szakembere biznám.
Ha csak áramal működő a tűzhely akkor külön villanyóra kell neki
(asszem).
apukám villanyszerelő -
rdi
veterán
ja most olvasom, neked ott mindjárt két fázisod is van ? És a tűzhelyhez nincs kapcsolási rajz? Mert lenni kéne.
Garancia?
Egyébként pl.milyen a kismegszakítód ? Lomha, vagy gyors ? Hány amperos? Egyáltalán bírni fogja a renccered a terhelést ???? -
rdi
veterán
hát azért ...
fázisceruzád van ?
Ugyen nem föltételezem, hogy háromfázisú ipari áram van a lakásodban, akkor kell aegy fázis, egy nemfázis, + egy földelés.
De3! Mi van akkor ha a földre kötöd a fázist ?? Akkor is folyik az áram, csak szerteszét a fázisban lesz kóbor áram. Az nem jó. De ha tudod melyik a föld akkor már sztem nyert ügyed van.
Nálunk volt ilyen, aztán vmelyik kábelezéskor +szűnt :)) -
illusiON
őstag
ez igaz, teljesen, ha megcsap nem fizetem a kórházt :D najó téleg nem vicc a dolog...
-
illusiON
őstag
nekem ahverom csinált ilyet aszongya nem baj ha felcseréled a 2-t, de várjál vmi okosabb válaszra, lehet h. cask szerencséje volt havercsókának :DDD
-
Bazsiii
tag
Hali,
aki tud segítsen nekem pls.
Kérdés: Adott egy elektromos tűzhely. Be kellene kötni, a falból 4 vezeték jön ki, két fekete (gondolom a két élő), egy kék (neutral) és a zöld-sárga (föld). A tűzhely hátulján meg van mindennek a helye, a föld és a kék helyét ki tudom következtetni, de a két feketét két helyre köhetem.
Kérdés:
1. Mindegy hogy felcserélem a feketéket, vagy csak a meghatározott helyre köthetem?
2. Ha elcseszek valamit, akkor baja lesz-e a tűzhelynek bekapcsoláskor? Vagy nekem? :)
Ha valaki otthon van a 3 fázisos villanyszerlésben, vagy csinált már ilyet, kérem segítsen! kösz
Bazsiii
Aktív témák
- Slot1 Processzor
- HP ProBook 430 G8, 13,3" FHD IPS, I5-1135GU CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11, 27% áfás számla, 1 év
- HP ProBook 430 G6, 13,3" FHD IPS, I5-8265U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11, 27% áfás számla, 1 év g
- HP ProBook 440 G7, 14" HD, I5-10210U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, 27% áfás számla, 1 év garanc
- EliteBook 840 G11 14" FHD+ IPS Ultra 5 135U 16GB 256GB NVMe ujjlolv gar
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2400MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 12991Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB CM CMP 510 Corsair 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest