Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Stauffenberg
    nagyúr

Amúgy csak egy tipp (tényleg nem bántásból), hogy ha leírod a pontos igényeket, milyen feladatra kell, mik a főbb szempontok (pl: nagy zoom átfogás fontosabb, mint bármilyen más aspektus), akkor elkerülhetők azok a körök, hogy kapsz egy nagy halom tippet és okoskodást olyan gépekről, amik egyértelműen nem felelnek meg neked. :)

Vonat vagy repülő spottingra amúgy tényleg ezek az ultrazoom, kompakt szenzoros dolgok valók (mindegy, hogy bridge gép vagy kézikamera), szenzorban nem erősek amint kezd kevés lenni a fény, de a lencséjük gyakran közel teljesen parfokális és elektromos zoom motor van bennük.

Ennél feljebb már jelentős többlet pénzt kell fizetni, például a Sony RX10 IV már közelíti a 800 ezer forintot, de még abban is csak 1" szenzor van. A Sony NX800 már egyértelműen nem is kicsi, de annak is komoly, parfokális zoom objektíve van, tud egy csomó pro dolgot (S-Cinetone, LOG, HLG HDR, 4K120p, Sony AI alapú AF rendszer, stb) és már 1,5 millió és szintén csak 1" szenzoros. De még léteznek 3x1/2,3" szenzoros pro XDCAM gépei a Sony-nak még drágábban (egy prizmával szétbontja a fényt és a három aprócska szenzor dedikáltan R, G és B színcsatornákat tud csak). Én ezeknek az őseivel dokumentumfilmeztem és stúdióztam az egyetem alatt (emlékszem amikor megkaptam az első 1080p képes kamerát és az akkori PC-m letérdelt tőle, mondjuk az AVCHD-tól a mai napig lábrázást tudok kapni). :D Ezek jó cuccok, csak komoly árfelhajtó tényező a parfokális lencserendszer, komoly audio és stúdió interfészek, beépített ND és így tovább.

Innen nézve csoda, hogy egyáltalán létezik még az általad keresett műfaj fél millió alatt is, de jó látni, hogy nem állt teljesen földbe a fejlesztésük (a linkelt Sony-ban lévő IBIS egész jónak tűnik még a tele végén is).

Ismerek olyan plane spottereket, akik Micro 4/3 géppel és a 14-140mm (ekv. 28-280mm) objektívvel tolják, nyilván ezeknek megvan a maga hátrányuk (nem parfokális az objektív és kézzel tekerős a zoom), de cserébe ténylegesen hibrid gépek, elég jó fotó teljesítménnyel. A vége nem olyan hosszú zoomban, de a reptér közelében állva, nagy jeteket videózni ez is elég. Sajnos a cserélhető objektíves lakossági gépekhez elérhető parfokális lencsék, villany zoom-mal elég drágák, már ha léteznek egyáltalán az adott rendszerre ekkora átfogással (nem igazán).

Új hozzászólás Aktív témák