Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Stauffenberg

nagyúr

válasz hibavissza #33020 üzenetére

Szerintem is felesleges lépés a matching LUT, kivéve stúdió körülmények között, ahol a fények/kamerák/objektívek állandóak, na ott sokkal egyszerűbb vele az élet. De egy narratív/dokumentarista anyagnál sokkal szofisztikáltabb módszer a Resolve CST.

Témához hozom a topiknak pár tapasztalatomat.

Egy hete adtuk át ezt a céges PR videót.

Ennél a projektnél használtam először élesben a CST-vel matchinget az elmúlt hetekben és meglepően jól működik (node sor elején megvan a matching transform, utána jön a grade, végén vissza Rec709-be), az más kérdés, hogy így sem feltétlenül sikerült mindenhol a Fujifilm X-T3 és a Sony A7S II képét tökéletesen matchelni, de ez két komponens volt:

1. Időhiány és én sem vagyok még a legtapasztaltabb colorist, tudtam volna még simogatni az anyagot, de az ügyfél annyiszor kért belenyúlást a vágásba (azt nem én csináltam), hogy a color grade-re volt nagyjából 6-7 órám a főállás mellett. Idővel sokkal pörgősebben le tudom majd darálni, nincs mese, gyakorolni kell. Illetve megfontolni, hogy mindkettőnknél legyen Resolve Studio és a felhőn keresztül én már akkor elkezdhetek színezni, mikor ő még csak vág.

2. A Sony 50mm f/1.8 objektív képe drámaian eltér minden Fuji és Sigma üvegemtől, nagyon máshogyan renderel és több helyen vért hugyoztam a kék/magenta casttal is.

Mivel nem extrém color grade, itt nem annyira jött ki, hogy az A7S II csak 8-bit, de azért ez még lehet egy potenciális probléma a jövőben, sajnos nagyon gyorsan szétesik csavargatásra. Fujinál meg érzésem szerint tök felesleges a zebrára hagyatkozni, néhol feleslegesen alulexponált lett, ezentúl inkább 100% zebra + hisztogram lesz alkalmazva (eddig 95% zebra volt, hogy védjem a csúcsfényeket, de a CST-nél input color space-nek a Rec2020-at kell megadni és lőn világosság, sokkal több részlet visszarántható).

De az ügyfél elégedett, annyira, hogy a majdnem végleges anyagot fel is töltötte (duhhh...), itt-ott még maradtak benne kisimítani való technikai bakik, de már most van egy-két üzleti partnerük, aki visszajelezte, hogy rohadt jó, az ő ipari szegmensükben látott anyagokhoz képest bőven kilóg felfelé, szóval remélem lesz még forgatni való. :D Szóval nincs bennem túl sok rossz érzés, csak pár jó tanulság.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés