Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- Kalandor: Habemus papam
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrChris
nagyúr
válasz
halzoli #1766 üzenetére
60-nak nem osztója a 25. 25 gyerek közt nem tudsz egyformán kiosztani 60 csapágygolyót.
60-t 30-ra tudsz lekonvertálni, azaz 30 képet kukázol. Ugyan így 50fps-ből 25-t lehet csinálni. A kettő nem átjárható, csak erőforrást zabáló szoftveres bűvészkedéssel aminek nyoma marad a mozgásban. 60fps-nek 25fps környezetben csak lassítás esetén van értelme használni, de ezt felvételkor előre be kell kalkulálni, hogy nem lesz belőle valós idejű megjelenítés.
Ha esetleg máskor meg 24fps filmet szeretnél készíteni akkor 24-el, (esetleg 48-al utómunkában 24 képkockát kidobva) kell rögzítened. -
MrChris
nagyúr
válasz
Creative997 #1689 üzenetére
Ha komolyan gondolod akkor Davinci Resolve, kb. ipari szabvány lett. Ingyenes, a fizetős fő különbsége a GPU támogatása, szereti a sok VRAMot főképp a 4k-hoz.
A Vegasnak elég a 4GB vram, viszont nvidia esetén szoftverből nyomja a preview-t, ami 4k-nál lehet problémás, alap esetben se fluid az előnézet.
Mindegyik szerkesztő pepcselős, instant megoldásért az igényekből kell engedni.
A videós topikban vannak szakik. -
MrChris
nagyúr
válasz
Graphics #1675 üzenetére
A projekt képfrekijére fogja interpolálni. Ha az 60fps akkor a 25-ből csinál 60-t ami elég ronda ha mozgás van. Alap követelmény hogy minden forrás egyforma legyen, úgy lesz jó. A 30 is megfelelő 60fps esetén, de értelemszerűen két egymást követő kép tartalma azonos lesz. Lehet generáltatni speciális pluginekkel két kép közé harmadikat, de marha számításigényes. 60-ból 25fps is szarul fog kinézni.
-
MrChris
nagyúr
Erre kíváncsi vagyok! A videófájlok mekkora bitrátájúak? Egy időpillanatban hánnyal dolgozol? 400megabites fájl az 50MB/s-ot jelent ami HDD-n nem szokott gond lenni, esetleg indításnál kicsit megröccen. Az editált videó kódolása is eléggé számít ami a cpu, gpu-t terheli szerkesztéskor, a legtöbb a cpu-n dől el.
-
MrChris
nagyúr
válasz
markknight #1549 üzenetére
Interlaced, váltottsoros és valszeg el is van cseszve.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Rodzser Mór #1446 üzenetére
A mérethez hozzátenném, hogy a tartalom se mindegy. Ezért is jó a CRF. Feleségem zongorás tanítványairól (vagyis tök statikus téma) készült 1080p 30 FPS videók, 6-9mbps közöttiek. De 2.5mbps-ra összenyomva is szinte tökéletes.
Ha youtube a cél ahhoz is elég, hiába nyomod fel 30-40mbps-ra nem lesz jobb. Hogy rendes minőségű FHD videót láss a youtube-on ahhoz ki kell őt cselezni, az 1080p videót konvertáld fel 1440p-be és azt töltsd fel.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Rodzser Mór #1444 üzenetére
Én is szerkesztem (Resolve, korábban Vegas), majd exportálom egy átmeneti formátumba és abból kódolok feltöltésre, archiválásra, akármire. A 'nagyok' is így szokták, különben mindig újra kellene renderelni, megőrizve az eredeti esetleg nagy méretű különböző fájlokat, elérési útvonalakat... Átmenetinek azaz a szerkesztőből kimenetként valamilyen prores szokott lenni (dnxhd 422/10, ami ~220mbps), de lehet más is.
Természetesen tud. Az MP4 egy konténer, abban sokféle kódolás lehet. Sokáig én is tartottam a konvertálásoktól, de ezekkel a programokkal ésszel használva nem lesz minőségromlás.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Rodzser Mór #1442 üzenetére
A leghatékonyabb és legjobb minőségű kódolást az ffmpeg adja. Lehet vele GPU kódolni h264 és 265-t is. Parancssoros annak minden előnyével, hátrányával, ebben tudok segíteni és akkor nagyon kényelmesen content menüből (jobb gomb legördülő) kb. egykattintásossá lehet tenni. Ennek van grafikus felületű változata az xmediarecode. CRF kódolás az ajánlott 18-24 közötti értékkel, 18-as alatt már nincs javulás, 24 felett meg rohamos a romlás mértéke. Sok videózás alatt a 23 vált be.
-
MrChris
nagyúr
Ezzel a procival nehezen fog menni a 4k. A preview sokszor full szofverből megy, a Vegas Radeonnal talán elbírkózik, Nvidia csak rendernél a gpu támogatott dolgokat viszi, Resolvból csak a fizetős használja igazán a GPU-t, ott viszont 6GB a minimum Gram 8-cal is előfordul, hogy kilép.
Magam is a proxizást ajánlom, általában jó sok helyet foglal és +időt +odafigyelést igényel. -
MrChris
nagyúr
Jó lenne tudni, hogy mi lehet a tényleges problémája a Cyberlink Power Director-nak. HDR általában 10 vagy több bites felvétel, jellemzően hevc kódolással, meg még sok minden más... Első körben csak simán konvertálnám 'Main' profillal, ezzel normál 8 bites csatornát kapsz. Így kiderül, hogy a bitekkel áll e hadilábon. Ha ezt nem eszi meg akkor a 'Kodek'-nél h264-re válts, annak csak kell mennie. Az 'Arány vezérlő'-t minőségre és 18-ra. (ez a magyarított xmediarecode nagyon bénán hangzik)
-
MrChris
nagyúr
válasz
scansat #1428 üzenetére
ffmpeg-el szoktam konvertálni. De az valszeg meredek lenne elsőre. Xmedia Recode-t használtam korábban, mint grafikus felületűt, részletesen paraméterezhető és jó minőségű (ffmpeg alapú) kodekje van.
-
MrChris
nagyúr
Nemtom tisztában vagy e vele, hogy az 50i az 50 időben egymás után következő fésűsen egymásba illeszkedő képből áll, vagyis képpárok vannak A (upper) és B (lower) frame. Ha egyetlen képen jeleníted meg a két félképet és mozgást tartalmaz az így fog kinézni. Ebből 25 képet csinálni sorfelbontás felezésével lehet kidobva az egyik félképet, vagy összeblendelve ami mozgásoknál nem annyira szép. Lényeg hogy nem tisztán kapod meg a teljes képet 25p-n. Ez a beállítás nem jó? A videós topikban vannak DR guruk.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Márványember #1382 üzenetére
Létezik.
-
MrChris
nagyúr
Ennyiből nem nagyon lehet megállapítani mi a probléma. Valahol van egy szűk keresztmetszet (kicsi adatkapcsolati sebesség, túl nagy videó adatsebesség, nem bírja a CPU, HEVC kódolású és leterheli...), vagy kodek probléma, vagy kódolási próbléma... Egy megosztott videómintával lehetne talán előrébb jutni.
MPCHC egy elég erőforrás hatékony lejátszó, ha megállítod léptetni is lehet (ctrl+right). -
MrChris
nagyúr
válasz
30z.Samu #1349 üzenetére
Van ingyenes professzionális videó editor Davinci Resolve free. Fő korlátozás, hogy nem engedi a zajcsökkentőt. De ezen kívül is még vannak ingyenes progik. Vágás, némi colorgrade, felirat, pár effekt, hangszerkesztés azokban is van. Persze ettől még lehet, hogy a Movie studio tökéletes számodra.
-
MrChris
nagyúr
válasz
scansat #1343 üzenetére
Twixtor plugint használgattam lassításra, mint ethalonnak mondottat, néha egészen meggyőző az eredmény és marhára terheli a HW-t. Resolve retime-al is lehet próbálkozni. Általánosságban csodát ne várj, főképp szellemkép és fura folyékony mintázat, érdekességek jelennek meg, tartalomfüggő milyen lesz az eredmény, homogén háttér és rövid záridő kedvez nekik, de az interferencia pl forgó kerék megvicceli.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Falovas #1338 üzenetére
Zenéről az ének eltüntetés? Arra már vannak egészen jó megoldások.
-
MrChris
nagyúr
válasz
liszi70 #1331 üzenetére
Tutorials/Video/Pixel Aspect Ratio
Milyen hátránya jelentkezhet, ha nem pont az eredetivel megegyező a felbontás?
Röviden minőségromlás, amit az interferencia okoz. -
MrChris
nagyúr
válasz
liszi70 #1326 üzenetére
29.000kbps = 29mbps. Valóban a régi SD dv kamerák magas bitrátán dolgoztak, jóval kevésbé hatékony volt a kodek, a kor processzorához igazítva. 60 perces dv kazetta kb ~12GB-os volt, 12GB-ba ma 4k filmet tömörítünk.
576-ból felinterpolálni 960-ra nem sok értelme van, csak rontod a bitarányt. Ha nagyobb felbontású lesz a megjelenítő az majd elvégzi a konverziót.
Nem ismerem a Movavi-t, gondolom 576p-nek elég a sacc 6mbps, de még lehet bátran lejjebb is menni. Újra példának hoznám a Youtubot ahol ebből a 4k-t oldják meg. Más okból ha valami kétségem van akkor pár másodpercet kirenderelek a videószerkesztőből és megnézem jó e.Ha jól kódol a Movavi akkor teljesen jó lesz az mp4, gondolom ez h264-et takar, mert az mp4 elég sokféle kódolású lehet, konténerfájl. Akár h265 is, vagy H.262...
-
MrChris
nagyúr
válasz
liszi70 #1322 üzenetére
Az interpolált kép két kép közé kiszámolt általában elmosott, gagyi harmadik. Minél több a mozgás annál rosszabbul néz ki. Nyerni nem nyersz semmit.
Növelni nem érdemes a bitrátát. FHD sztenderd a 28mbps. Ha jó minőségű a kodek, pl x264, vagy ffmpeg (ennek gui-s 'változata' az xmediarecode) akkor 20 alá is bátran le lehet menni, akár 10-ig. Youtube 1-1.5 közöttit használ.
Viszont nem CBR-t javasolnék hanem CRF-et (Constant Rate Factor ) 18-23-as érték között. Minél kisebb annál nagyobb lesz a bitráta. -
MrChris
nagyúr
A videó fülön.
Bitrate (kbps):
h264 kodeket használj.
Ha nem a te tárhelyedet foglalja akkor feltolnám az eredetit, könnyen lehet, hogy a messenger átkódolja, hogy a saját felületén jól tudja megjeleníteni. -
MrChris
nagyúr
válasz
Prosector #1280 üzenetére
A videós, mozgóképes topikban vannak profi felhasználók.
-
MrChris
nagyúr
válasz
tibbike01 #1258 üzenetére
1080/25p-re a jó minőségű algoritmussal 20mbps körül érdemes lemenni, alatta kezdenek látszódni a különbségek, de ez ízlés kérdése. Mivel nálad 50p az ha nem is kétszer annyit jelent, de pár mbps-al feljebb illene tornászni. A Youtube 2mbps-ra nyomja a FHD-t, ha az is megfelel mehet ilyen nagyon kicsin, de ez utómunkára végképp alkalmatlan, vagyis bevállalod a látható minőség romlást pl 6-10mbps-al. Lehet egy próbát csinálni egy fájllal és eldöntöd megfelel e.
Az általad mutatott progi nemtom milyen h264-el dolgozik, az ffmpeg talán a legjobb minőségű én azt használom, abban tudok segíteni. -
MrChris
nagyúr
válasz
liszi70 #1253 üzenetére
Ha nagyon szeretnél felbontást növelni akkor van rá valamennyire értelmes lehetőség is az AI segítségével. Mesterséges részleteket hoz létre, van akinek tetszik, van akinek nem, eddig fotóra próbáltam. Nem minden esetben bravúros a végeredmény, de van ami tényleg jobban néz ki. SD-ről FHD-ra vagy inkább egész számú többszörösére, (esetedben pl. 1440x1152-re) biztosan kipróbálnám.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Gyuszi83 #1230 üzenetére
Ez a moiré hatás, speciális szűrővel szűrhető. Egy norvég cég csinál ilyet képernyőkre. Premiere-ben van egy anti aliasing filter, meg szelektív színmódosítással nagy munkával lehet csökkenteni, de én nem pazarolnám rá az időm.
Némely TV-ben van felvételi lehetőség...PC képernyőt digitálisan szokták rögzíteni, pl a Windows is tartalmaz ilyet, de vannak speckó progik, pl Filmora.
-
MrChris
nagyúr
Ebben nincs tapasztalatom. Vannak tesztek ilyen eszközökről. Bennem ott van a kérdés megéri e. Vagy inkább eggyel drágább univerzális mobiltelefonba szórjam a pénzt.
Régen egy rendes videókamerát kapcsoltam a TV tuner kártyára videótelefonáláshoz, akkoriban kiváló minőség volt, ma már...
-
MrChris
nagyúr
CPU-ra mindenféle enkóder létezik és ízlés szerint paraméterezhető, persze ez program függő.
GPU videó kódolás kissé más, még nem is annyira kiforrott, amiről tudok és használható az a h264 és h265 GPU-ra írt változata. Nvidiára régebb óta, mint AMD-re. Ezek általában jóval gyorsabban dolgoznak, de kissé gyengébb képminőségűek, amit magasabb bitrátával lehet kompenzálni, de nem lesz olyan mint a cpu-s. Persze ez még sokaknak megfelelhet. Én gpu-val proxifájlok készítését csinálom. Valamint teljesen átálltam az ffmpeg open source, szabadon hozzáférhető programra. Ami a hátránya, hogy parancssoros, de ez az előnye is. Bármilyen felbontás, színmélység, chromasubsampling megadható neki, sokféle enkóder, a bitráta lehet cbr, vbr, crf, többmenetes. Frame rate is átírható vele. Felbontás konverziónál megadható az átméretezés eljárása. Parancssor segítségével jól használható csoportos konvertálásra.Az audió kódolás mára jelentéktelen szinten terheli a cpu-t, lehet hogy van gpu-s enkóder, de ilyennel még nem találkoztam.
-
MrChris
nagyúr
válasz
bugizozi #1208 üzenetére
Egyszerűt nem ismerek, de szerintem mindhez van szájbarágós videós tutoriál.
Adobe Premiere-ben van a Warp stabilizátor, az egyik legjobb minőségű és szerintem nem túl bonyolult.
Davinci Resolve professzionális, ingyenes, de gépigényes progi, a stabi is kicsit nehézkesebb.
A Vegas Pro 17 elfut régebbi konfigon is, de a beépített stabija elég vacak, erre szoktam pluginelni a Prodad Mercalli v4-t, ez versenyben van a Premierrel.
Legfapadosabb és ingyenes a VirtualDub és hozzá a Deshaker plugin.
Ezeken kívül még vannak más progik is, csak nem próbáltam. -
MrChris
nagyúr
válasz
energomatt #1176 üzenetére
Többre nem nagyon van szükség, de a piktogramokkal is el lehet boldogulni.
-
MrChris
nagyúr
válasz
robi1979 #1138 üzenetére
Ez kevés a 4k-hoz, nagyon megeszi a gépet. i5 8600, 16gb ram, ez szinte alap és legalább 4gb-os videókártya. Alatta korlátozott, vagy egyáltalán nem működnek dolgok, pl Neat video, Resolve 4k render. Valamint sokszor egyszerűen kidob a program a kevés vram miatt. Nvidia-t ajánlanám, minél több cuda maggal, 1050-es gpu nem elég. Vegas korábban az Ati-t preferálta, gondolom a Magix Vegas-ra épül. Premiere inkább az Nvidiát.
Már két éve küzdök 4k-val, de proxival Vegas alatt. Így el lehet vegetálni. 720p vagy még kisebbet generálok, esetleg megpróbálhatod, ha összehozható az általad használt progival.
Írod, hogy LUT-ot is használsz, nemtom milyen módon, nálam a Vegas saját lut fx pluginjével hívom a .cube fájlokat, sokkal gyorsabb, mint korábban az ingyenes Visionfx lut plugin.A6500 jó kis gép, nagyon éles 4k-t tud, jó a zajtűrése és kiváló az AF. A beépített szenzorstabi harmatos, kevés ahhoz hogy ne vágyjál majd gimbalra. Viszont a fhd elég ótvar, linescippelt, interpolált. Két lényeges dolgot mérlegelj, hosszabb, 20-30 perces videózásnál túlmelegedhet és leáll. Hogy kímélje magát 4k esetén csökkentett kijelző fényerővel müxik ami napon szinte alig látszik.
Az alap kitzoom pedig méltatlanul gyenge képminőségű, még fhd-ban is keni a széleket. -
MrChris
nagyúr
Magam is egyre jobban 40-en túl vagyok, nem tanultam angolt, de annyira nem bonyolult a nyelvezetük, meg rengeteg videós tutorial van, hangot ki is kapcsolom.
Én az ingyenes Davinci Resolve-t használom, de apró munkára nekem még jobban bevált egy okos Vegas.
Vágni valahogy jó benne, áttekinthetőbb, rajzosabb.
-
MrChris
nagyúr
válasz
maxika2004 #1105 üzenetére
Erre így nehéz mit írni. Célravezetőbb lenne egy rövid videót és a hozzá tartozó szerkesztést azaz *.veg fájlt (amivel remegős lesz) megosztanád, hogy kipróbálja más is, hogy mi a baj.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Teasüti #1098 üzenetére
A 422 is már parádésan jobb a 420-nál. Egy esti 4k-s videó ami gradelés után nagyon sávosodó lett (fekete-barna égen) ha 420/8 helyett 422/8-ba rendereltem kb. megszűntek a sávok, pedig ugyan úgy 8 bites. Egy a baj vele, hogy a tv-k nem igazán játsszák le, valamint a videómegosztók is letojják, átalakítják.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Teasüti #1096 üzenetére
Gratula! Kipróbálom! Én is szenvedek ezekkel a .bat fájlokkal.
Így aztán inkább xmediarecode... Még nem próbálgattam a downscale-t, csak egy projectnél, hátha jelent előnyt a PC terhelésében, de láthatóan (azért sasolva) gyengébb lett az élesség a végterméken.
Viszont találtam egy ilyet, ha jól értelmezem ez egy 4k->2k konverzió összevetés a remélt javító hatással, ami mintha elmaradna. -
MrChris
nagyúr
válasz
elistvan #1093 üzenetére
Hardver szempontjából a Sony ott követte el a hibát, hogy a Betamax kazettára egy óra műsor fért, ami nyílván nem elég egy átlagos filmre (máris dupla ár a két kazetta!). Valamint egy tv epizód reklámokkal vagy hosszabb volt vagy bőven maradt még feleslegesen üres hely a drága 20$-os kazettán. Később ezt látva volt longplay üzemmód, de akkor meg elveszítette a minőségi előnyét a VHS-el szemben. Üzletileg meg Sonyssan zárt volt, a VHS-t könnyebben lehetett licencelni. A filmkölcsönzés is hamar megindult, márpedig egy órás kazettáre nem fért rá egy film. Feltételezem a lejátszók is hamar olcsóbbá váltak VHS-re.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Teasüti #1091 üzenetére
Persze, ezek a mai cuccok kiváló képminőségűek.
Mikor megjelent a gh4 eoshd-n rögtön ötleteltek egy 4k 420/8 -> 2k 422/10 konverteren, de nem vált be. -
MrChris
nagyúr
válasz
Teasüti #1089 üzenetére
Az a PAL rendszer teljes sorfelbontása, de ebből alul-felül, jobbra-balra egy adagot levágott a tv. VHS függőlegesen elvileg 576 oszlopnyi jelszintre volt képes, bár ez analóg jel. PAL tv teljes jelátvitele 8MHz, míg a VHS csak 3MHz. A vízszintes felbontás 240 sor. Egyik érdekesség, hogy kb 335x576 pixelnyinek felelt meg az össz világosság jel, ami mellé mindössze 40x240 színjel jut! Ha csak a színt jelenítetted meg szinte csak felismerhetetlen foltok maradtak. Bár a mostani 4:2:0 is eléggé csonkított színjel.
-
MrChris
nagyúr
Igen, legjobban az x264-t ajánlanám, ingyenes és hatékony.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Teasüti #1062 üzenetére
Hasonlóra jutottam én is mikor egy-két éve nekifeküdtem a sima optimized media-nak. Úgy tűnik még most is csak a saját maga generálta proxit engedi. Próbáld meg ezt, biztató, majd én is kipróbálom.
Vegas-nál ha magad készítesz egy akármilyen formátumot az eredeti nevén akkor simán ki lehet oda-vissza cserélgetni a forrás fájlra, megeszi. Próbáltam ilyet Resolveban de katyvasz kép lett az eredmény.
A fenti után ha nem jön be akkor még a relinkel kísérletezem. -
MrChris
nagyúr
válasz
Teasüti #1058 üzenetére
Akkor az a proxifájl giga nagy lett, talán többszöröse az eredetinek. Nézz utána a dnxhd melyik formátuma mekkora adatsebességű és válaszd az optimálisat.
A Premiere már inteligensen kezeli, lejátszáskor, mivel az kis ablakban történik a proxit dolgozza, ha megállítod akkor az eredetit. -
MrChris
nagyúr
válasz
Teasüti #1056 üzenetére
Hát most röviden ez nem teljesen így működik.
Nem a háttértárról való beolvasás sebessége az elégtelen. Valszeg 100mbps körüliek a fájljaid, az 12.5mbájt/s, ebből egy lassabb vincseszter is egy időben ötöt simán bedarál.
A 4k sajnos ilyen, egy fade effekt és már zabálja a procit, négyszer annyi idő egy művelt egyetlen képen, mintha csak fhd lenne. Valamennyit elvileg nyerhetsz, ha átkódolod DNxHD220-ba, ez képenként tömörített formátum és gyorsabban boldogulnak vele a vágóprogik, professzionális videó szabvány, ekkor már előre meg is forgathatod.
Másik sajnálatos dolog, hogy a Resolve elég vacakul oprimalizálja, vagyis proxizza a videót, bár én a 12.5-öst használom, az újabb lehet jobb. Vegas proxiját ki lehet cselezni, magad gyártod le a proxi fájlokat egy akkora felbontásba amit jól visz a géped. -
MrChris
nagyúr
válasz
Teasüti #1054 üzenetére
Ha tömörítetlen 4k-s videófájlokat vágsz akkor lenne ilyen nagy a sávszél. De az átlag 4k videó folyam 100mbps-os, erősebbek 400. Ezek simán mennek HDD-ről, (én 5400-as fordulatúról vágok 4k-t) sokkal lényegesebb a zökkenőmentes működéshez az erős CPU és GPU, abból kb semmi se elég, meg legalább 16gb memória és minimum 4gb videómemória.
Ajánlom inkább ezt a fórumot, ott nagyobb a 'pörgés' és van pár szaki, Resolve, Preimere terén.
-
MrChris
nagyúr
válasz
balazs1022 #1031 üzenetére
Nemtom, nekem okos 2015-ös. 2017-estől full reszetelte magát a gép. Szerintem a rendszert kéne újra telepítened vírus mentesen, mert így magaddal szúrsz ki és az időt, energiát pocsékolod. Semmilyen csoda progi ezen nem segít csak újabb szarok települnek fel.
A hang csúszáskor valami nem kerek, nálam Vegassal is volt. A rengetg ok közül egyik a kimeneti kodek amivel rendereled a videót, pl a népszerű x264 vfw libav-ban van egy kapcsoló, zero latency és akkor szinkronban marad. De a forrás is lehet egzotikus, meg a konvertálások... Olyannal is talákoztam, hogy okos verzióban volt hiba és mindenki arra panaszkodott, hogy maga a progi rossz, pedig csak náluk volt a selejtes példány. -
MrChris
nagyúr
válasz
balazs1022 #1029 üzenetére
A Premiereben lévő Warp stabilizer jó minőségű és a rollingot is hatékonyan csökkenti, használatához se kell pilótajogsi. Másodiknak a prodadMercali v2-t tenném és a NewBlueFX stabilizert.
Ingyenesek közül a Resolve szerkesztőben lévő, valamint a Virtualdub deshaker plugin.
Mindegyik croppol és előfordul hogy lágyítja az élességet, lévén az adott képkocka exponáláskor be is mozdulhatott. Sok jutubos videó van ahol összehasonlítják ezeket, én az elsőt ajánlom. -
MrChris
nagyúr
Nem béta, még 1-2 éve töltöttem le és maradtam annál, arra elég amit írsz. Ez egy profi szerkesztő, nagyon jól kitalálva. A 12.5-ben a zajszűrő és a motionblur vagy mi van pluszban a fizetősben.
Ha ennyi formátum akkor részvétemHa ilyen vegyesvágott akkor törekedj arra, hogy a képsebesség mindenképp azonos, vagy az alap többszöröse legyen. Másodsorban pedig interlaced, vagy progresszív legyen. A felbontás kevésbé kritikus kisebbet felinterpolálja...
Tehát a különböző képsebesség, leginkább a 25/50 keverése a 30/60-al nem szerencsés, de elvileg nem kéne kidobást okozni, annak inkább a memória hiánya szokott az oka lenni. Rendes verzió nincs a Resolve honlapon?
Hogy biztassalak
lehet még vidkari driver probléma, de ez a többi szerkesztőre is igaz. Még van ingyenes progi, pl a windows movie maker. Vágást, némi szín, világosság, kontraszt, felirat... tehát ezeket mind tudja.
A videózás dslr topikban vannak szerkesztésben, Resolveban jártassak.
-
MrChris
nagyúr
Nálam 12.5-ös van, szintén 8GB memóriával, jóval gyengébb procival, viszont a vidkari 3GB. Előtte 2 volt és az nagyon nem tetszett neki. A Neat zajcsökkentő így is rinyál néha, 4-t szeretne. Összesen max 1 órányi anyagból vagdosok amiből 5-15 perc lesz, nem szokott kidobni. Ja 4k-s videóból 2k-s a kimenet.
-
MrChris
nagyúr
Ok! Az 50i persze csak az elnevezésen való lovaglás
A kameráimon következetesen 50i van, meg a PAL technikai leírásaiban is 50i-t írnak, valszeg csak a köznyelv használja a 25i-t ami technikailag helytelen, mert az 2 x 12,5 félképet jelentene. Az interlaced csak akkor néz ki olyan gyalázatosan mikor progresszív képernyőn nézzük a jellemzően 59-60Hz-es képfrissítésű monitoron. A legtöbb LCD tv többféle frissítést ismer, ezért is néznek ki azon jobban ilyen szempontból, pl az én mezei 3 éves TV-m tud 24, 25, 30, 50, 60, 48i, 50i, 60i-t. Olyan monitor ami ennyit ismer sajnos elég drága. A színek persze más kérdés.
Gsx-rr: Nem jó ötlet, bénán fog kinézni mikor mozog a kép, minden másodpercben két plusz képet kell betoldani, interpolálni, vagy fel kell gyorsítani. Utóbbi bevett eljárás mozifilm vetítésre TV-ben, hangra pedig pitchshifter.
-
MrChris
nagyúr
Felbontásban minden járható, értelemszerűen a részletek, élesség aszerint ingadozhatnak. 2,7k-t felinterpolálható 4k-ra meg a 4k is le 2,7 vagy fhd-ra.
Az eredeti kérdésedre hogy 60-ból 30 fps mekkora minőségvesztéssel jár az eleve 30p-hez képest, az én kamerámnál minimális, nem tűnt fel, hogy erre figyelnem kéne. Sokkal jelentősebb a motion változása hogy 60 helyett 30 lett.
Premieret, vagy Vegast javasolnám, ha már elkezdesz elmélyedni a szerkesztésben. A nagyfelbontásút lehet proxiztatni Vegasnál manuálisan szoktam (egy kisfelbontású változaton dolgozol és a nagyfelbontású eredetiből történik a render) így a 8k se jelent határt, csak a rendert kell kivárni.
-
MrChris
nagyúr
A helyedben 2.7k-val használnám a goprot és fhd-n a mobilt, 60p-ben, ezeket pedig egy fhd projektbe importálnám. A fhd kompatibilis mindennel, míg a 4k-val lehetnek nehézségek meg abból a 60p még kissé erős sok készüléknek. Felesleges felkonvertálni 4k-ba, attól nem lesz jobb, a 2.7k viszont jót tesz a fhd élességnek.
Magam részéről kimenetnél még a képsebességet is 30p-re venném, nem szeretem azt az eszmeraldás folyamatosságot.Ha megnézted a videót ott láthatsz egyszerre 60 és 30p-t, meg felül 60-ból 30-ra lassítottat. Maga a videófájl 60p. Ismerni kell a szerkesztőprogit és akkor minden lehetséges. Pár perc alatt dobtam össze.
-
MrChris
nagyúr
Huh, fiúk, itt sok a kavarc! Mi az hogy "Ha a 60 frps progresszív felvétel (60p), akkor nem lehet 30-ra átalakítani, mert szakadozva fogja visszaadni a képet, pl. ha egy ember megy keresztűl a kamera előtt, akkor szakadozva megy, mivel lefeleződik a képek száma."?
60p-ből kiváló 60i-t lehet csinálni és képeldobással 30p-t. Téves megnevezés a 30i, mint ahogy 25i sincs. Viszont 60p-ből 25p-t, 50i-t vagy 24/48p-t csak interpolációval lehetséges, ami csúnyán néz ki.Gsx-rr: A lényeg, hogy válassz a három fps csoport közül az interlaced, azaz váltottsoros rögzítést lehetőleg mellőzd. Tehát 60/30p vagy 50/25p vagy 48/24p és minden készüléket abban használj. A 60, 50 és 48fps motion-ja teljesen folyamatosnak látszik, olyan videós, brazil sorozatos. A 30, 25, 24, főképp utóbbin a mozgás mozis képi világú. Valamint a végterméked milyen lesz? Ha 30/25/24 akkor van lehetőség 50%-os lassításra ha 60/50/48 fpsal rögzítesz. A legerősebb lassítást úgy éred el ha 60p-ben rögzítesz és a szerkesztőben 24p-re lassítod, viszont ez meg is határozza, hogy 24p a végtermék.
60 és 48-at vagy más keresztbe fps-t ne használj, az utómunkánál csak csúnyán tudod vegyíteni, ronda lesz.
Bármelyik képsebességgel lehet dolgozni, nincs erre szerkesztő korlát, csak érdemes betartani a fent vázolt okok miatt a képsebességeket.A 48fps mozis szabvány, de nem nagyon használják, pont azért mert elveszíti a mozis képhatást. Voltak vele próbálkozások pár éve. A Hobbitot is abban forgatták, de végül próbavetítések után 24p-ben mutatták be.
A felbontás már jóval rugalmasabb, abból érdemes a natívot használni, könnyen lehet, hogy a goprohero5-nél 2,7k. Telefonnál meg mehet a fhd/60p és javaslom az utómunkánál a fhd/60p vagy 30p kimenetet. Ha 60p-be renderelsz abba is lehet tenni 30fps-ra lassított részeket.
Itt csináltam egy mintát 30p és 60p egymás mellett. Ez igazából nem minőségi tényező (moziban csak 24fps van), hanem a mozgás jellegét határozza meg. Ehhez kapcsolódik a zársebesség is, de azt úgy se nagyon tudod azokon a kamerákon befolyásolni.
-
-
MrChris
nagyúr
Nálam a Resolve (ingyenes) amit használok a jelen konfiggal nem enged kimenetnek 4k-t. Valszeg a vidkari (R9290/3gb) a bibi, legalább 4gb-os kell neki. Ami erre (4k kimenet) bevált nekem az a Vegas. Ha a proxizással el tudsz mojolni (persze csak ha szükséges, nálam alap) akkor talán a 8k se jelent problémát, csak a rendert kell kivárni. Neat is jól megy vele, prodad mercali stabival, meg a ColorFasttal gyorsan lehet elfogadhatót csinálni. Vágásra is számomra eddig nagyon, legjobban bevált. A LUT-ba egyenlőre beletört a bicskája, nálam használhatatlanul lelassul.
A Premiere-ből is lehet kis konfiggal is 4k-t menteni, preview-nél automatikusan lebutít, hogy menjen valamennyire, ha meg megállítod pl gradelésre akkor átvált nagyobb felbontásra, ez elég praktikus. Nálam szintén a lelassult LUT miatt esett ki, viszont nagyon jó a stabija és a rollingshutter kompenzációja.
Tehát a szokásos Vegas-t, vagy Premiere-t ajánlanám, leginkább ízlés szerint amelyik jobban áll a kezedre. Sok tutorial van velük. Resolve egy érdekes szerzet, számomra nagyon bejött a Node rendszere, jól átlátható. -
MrChris
nagyúr
.vproj a Vegas munka fájlja, csak az tudja használni. Ingyenes és professzionális a Davinci Resolve. Vegasban le tudod menteni a vproj-t Resolve munkába is, csak nem minden kerül bele, ezt megnyitod Resolve-ban és renderelsz, ami bár egyszerű mint az ördöglakat csak tudni kell mit hogyan.
Ingyenes videószerkesztő a Windows Movie Maker, de abba nem tudod importálni amit Vegasban szerkesztesz. Érdemesebb lenne egy programon belül megoldanod a videószerkesztést. -
MrChris
nagyúr
1080p esetén azt már nem nagyon. Nagyon függ az egész attól, hogy milyen minőségű az eredeti videó. Ha nagyon jó akkor le lehet menni és értékelhető marad 5-6mbps is, ennyit használ a youtube fhd-ban. (De feltölteni nem ennyivel kell.) Sok felvétel jól néz ki még ennyivel is, de van olyan (ez a többség) amit már tönkrevág, erősen blokkosodik... A kis kamerák, vagy gyenge kódolású kamerák képe újratömörítve 18 alatt egyre gyengébb. Ha a forrás anyagban alapba, sasolva mikroblokkokat lehet látni akkor abból sok jó nem származik. Amit linkeltem kodeket az egy elég jó minőségű, kiváló képből ezt tudja 7-8mbps-al tömörítve.
-
MrChris
nagyúr
Tehát a forrás 1080/25p, akkor azt tartsd mindenhol. Az a kodek nemtom milyen, mi van benne, nem hangzik jól
még soha sem csináltam vele. Inkább a vfw h264-et javasolnám. Megfelelő változat telepítése után a Render As-ben ne legyen pipa a Show favorit és Match project settingsnél, válaszd a Video for Windowst, alatta tökmindegy melyiket és nyomj egy Customize Template-t.
Itt először a Video format-nál a x264vfw-H.264...-et
Frame size-nál a HD 1080
Framerate: 25 PAL
Field order: None (progressive scan)
Pixel aspect ratio: 1,0000
Majd Video format-nál a Configure, ebben a Rate control-nál Singel pass ABR és valami megfelelő bitrátát kbit/s-ban. Ha gyenge minőségű az anyag akkor 20000-28000, ha jó minőségű akkor erősebb tömörítést is elbír. Ha jutubra megy akkor mivel ott újra lesz tömörítve kénytelen vagy a magasabbat megadni.
A Basic-nál Zero Latency pipa!
Audió rész egyenlőre maradjon. -
MrChris
nagyúr
Például igen. De ha meg lehet kapni a diát kép formátumban az még jobb. Ha két videófájl van akkor azokat valszeg szinkronba kell hozni, diás videónál talán nem kritikus, de egy több órás dolognál már lehet, hogy összetettebb, olyat még nem csináltam. Képeknél viszont tudni kell mikor melyiket szerepeltesd. Tehát el lehet vele szöszölni és jó lenne valamennyire kiismerned azt a progit amit használni szeretnél.
Új hozzászólás Aktív témák
- Csere-beszámítás! Számítógép PC Játékra! I3 14100F / RTX 3060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- AKCIÓ! Lenovo IS8XM LGA 1150 DDR3 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest