Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• kymco

veterán

válasz borg25 #22697 üzenetére

Nem értek egyet ezzel teljesen.
    Van olyan, hogy az ember beleszületik egy kultúrába és ez hatással van az életére. De a keresztény kultúra gyakorlása még nem személyes hit.
    Ez biztos, hogy sokkal könnyebben ráragad az emberre egy olyan környezetben, ahol ez az alap. Megtarthatja a Karácsonyt, ismeri a Húsvétot, idézni tudja Jézust, megható neki a jászol, a szeretet, hiszi hogy ez a világ nem jöhetett létre a véletlen folytán, és erre neki hihető választ ad a Biblia válasza a Teremtő személyében.
    De ez még nem kereszténység, maximum kulturális alapú vallásosság.
    De nincs személyes kapcsolat, nincs személyes felismerés, hogy a bűn miatti elveszettség és a megváltás ténye konkrétan, személyesen engem is érint és az én személyes döntésemen múlik, hogy a kegyelemnek részese leszek-e.
    Ezt a döntést sokszor nehezíti a kulturális vallásosság. Nem kell ide megutálás. Elég, ha a sokszor ismételt fogalmak kiüresedetté válnak. Túl sokszor hangoztak el személytelenül ahhoz, hogy személyessé válhassanak, üresen, unalmasan konganak.
    Nem lehetetleníti el, de az tuti, hogy nem könnyíti meg a legtöbb esetben.
    A nem keresztény kulturális gyökerekkel rendelkező emberek sok esetben az Isten személyes szeretet üzenetét sokkal intenzívebb "AHA" élménnyel fogadják, amint megértik személyes voltát, el tudják, be tudják fogadni.
    Az apostolok cselekedeteiben is jól látható, hogy a fogalmakban gyakorlott zsidó emberek a provinciákban sokkal kevésbé voltak fogékonyak, mint a teljesen eltérő kulturális környezetből érkező "pogány" keresztények.
    Jézus azt mondja Máté 24-ben:
    "40 Akkor ketten lesznek a mezőn, az egyik felvétetik, a másik otthagyatik,
    41 két asszony őröl a kézimalommal, az egyik felvétetik, a másik otthagyatik.
    42 Vigyázzatok tehát, mert nem tudjátok, hogy melyik órában jön el a ti Uratok!"
    Ugyanaz a közeg, az egyik nem hívő, a másik az.

Máté 10-ben pedig
    "35 Azért jöttem, hogy szembeállítsam az embert apjával, a leányt anyjával, a menyet anyósával,
    36 és így az embernek ellensége lesz a háza népe."
    Itt pedig a család is ugyanaz, de a Krisztus hit meghasonlást eredményezhet még a legszűkebb családban is.

www.refujvaros.hu

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés