Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
tornas
őstag
válasz mr_ricsi #11593 üzenetére
Az régi Acorp és a régi Mercury tápok is szinte ugyanilyen belsővel készülnek. Csak a 400 W-os Mercury tartalmaz EMI szűrőt a bemeneten és nagyobb kapacitású primer pufik vannak benne, valamint a szekunderen CapXcon kondikat is találunk. Ha jól emlékszem régebben a Tápokról alaposan - mélyvíz topicban Stol kielemezte azt a Vargáné tápot amit Te is belinkeltél (a kép pontosan ugyanez, még a kondik is púposak voltak benne). Egy tag érdeklődött felőle és Stol javaslatot tett a kijavításra. Primer pufik cseréje nagyobb kapacitásúra, szűrő beiktatása, hibás alkatrészek cseréje és még egyéb. A 400 W-os Mercury gyakorlatilag egy feljavított Vargáné táp. Max. 300 W leadására képes.
Közben meg van a link:
206-os hozzászólástól 208-ig.
[ Szerkesztve ]
"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."
-
tornas
őstag
válasz mr_ricsi #11642 üzenetére
"A 400 W-os Mercury gyakorlatilag egy feljavított Vargáné táp."
Ezt hol írja Stol?Nem állítottam ilyet, hogy Stol írta volna ezt! Ez csak egy észrevétel lett volna. Az előző hsz.-em csak egy megjegyzés volt abból fakadóan, hogy a Stol által javasolt alkatrészek nagy része benne van a fent említett tápban. Ezért írtam a fenti idézetet. Nem lehet, hogy keveritek a tranziens szűrőt a lemezelt vasmagos fojtótekercsel?
Tranziens szűrő tekercs:
http://www.hardwaresecrets.com/fullimage.php?image=5576
http://www.hardwaresecrets.com/fullimage.php?image=5579Passzív PFC tekercs:
http://www.hardwaresecrets.com/fullimage.php?image=24290
http://www.onsemi.com/pub/Collateral/HBD853-D.PDFMegjegyzés: bifiliáris tekercs:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Bifil%C3%A1ris_tekercs[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz mr_ricsi #11647 üzenetére
A sajátomon "érzékelem" a feljavítást. 2003-as kiadás és gyárilag újonnan, sértetlen címkével került hozzám egy Mercury Eros házzal. És igen, az van benne, amit leírtam és nem is volt benne passzív pfc. A Tiéd viszont újabb (néhány évvel) verzió. Hasonló, de mégsem ugyanaz.
-
tornas
őstag
válasz építész #11744 üzenetére
Itt írta mclaren-d, hogy kivette a vasat, mielőtt újra bedugta a 220 V-ba.
#6996 hsz.
Viszont újra áram alá helyezve is lenyomta a kismegszakítóját.
Én a nyák alját is megnézném. Esetleg még maradt a vasból benne. Vagy valami összeolvadt.
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz mclaren-d #11755 üzenetére
Valószínűleg a primer nagyfesz. hűtőbordához értél hozzá. Esetleg víz került tápodba. Egy csepp is elég. Én megnézném a nyák alját is, mert ott is lehet égésnyom! A géped kikapcsolt állapotában is áram alatt van a tápod. Vagyis megy a készenléti kör. De szerintem el lehet vinni szakemberhez megjavíttatni!
Tudom, könnyű utólag okosnak lenni, de bármilyen műszaki eszközt, ami árammal megy, KÖTELEZŐ TELJESEN ÁRAMTALANÍTANI, MIELŐTT BELENYÚLUNK !!! A tápegységen lévő kapcsoló sem teljesen jó, mert rendszerint csak az egyik ágat szakítja meg. Könnyen előfordulhat, hogy csak a nullát szakítja meg, mert a villásdugó éppen úgy van bedugva. Ez esetben ki van kapcsolva, de mégis fázis alatt van a tápegység. És a fázis a földhöz képest is 220 V-on van, nem csak a nullához képest. Ha pedig fordítva dugod be a konnektorba, akkor meg a fázist fogja megszakítani neked. Egy kínai hosszabbító is megteszi áramtalanításhoz, mert az mind a két ágat megszakítja.
Ez az egész nem történt volna meg, ha csak egyszerűen kihúztad volna dugót a konnektorból (ez a tuti megoldás!! ) !
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz építész #11757 üzenetére
Rendben van, akkor nem túlzok!
Akkor így írom le: - primer kör = kisfeszültségű kör (100 - 220 V)
- szekunder kör = törpefeszültségű kör. (3,3 V ; 5 V ; 12 V +stb.)Azért valljuk be, a legtöbb laikus számára a 220 V és 380 V már nagyfesz. Ami e fölött van, az már maga misztikum.
-
tornas
őstag
válasz Goatman #11759 üzenetére
Ha a ventid címkéje - amin a venti adatai vannak - az elektronika felé néz, akkor a levegőt a tápba szívja a gépházból és a 230 V-os csati oldalán fújja ki. Ez az általános elrendezés. Címkével az elektronika felé! De általában a ventiken fel szokták tüntetni a kereten, hogy merre forog és merre halad a légáramlat.
-
tornas
őstag
válasz piadex2 #11764 üzenetére
Egy kis zsírozás, esetleg kenőolaj (ha csúszócsapágyas) vagy ha ez sem segít, akkor csere hasonló paraméterűre. Eltérés max. + - 10 % lehet a légszállításban. Az áramerősség értékre is figyelni kell! Ott is + -10 % eltérés engedett meg. Ha már elég régi és sokat ment a venti, én inkább a cserét javasolnám! Nem olyan vészes pénzkiadás.
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
Jól rárepültetek erre a kisfesz - nagyfesz témára!
-
tornas
őstag
válasz gyenesmartin #12109 üzenetére
Valóban nem egy a kettő az biztos. Viszont tápot tesztelni az 5 V és 3,3 V leterhelésével érdemes! Jelen esetben célszerű legalább egy-egy (összességében, feszenként) 0,5 ohm ellenállást rárakni a 5 V-ra (10 A és 50 W a terhelése így) és 3,3 V-ra (6,6 A és 21,78 W a terhelése lesz), és úgy terhelni a 12V-ot! Vegyük figyelembe a vezetékek számát is és, ha lehet, ne egy vezetéket terheljünk! Én így csinálnám...
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz gyenesmartin #12112 üzenetére
A 12 V-on 15 A az nem is rossz (400 W-os és 350 W-os - nari címkés Codegen-re 16 A-t írnak), viszont a 3,3 V-ra és az 5 V-ra írt 5-6 A nem túl sok. Én inkább kondi fáradásra gyanakszok, mert azért ennél valamivel többet kellene bírnia, min. a 2x-esét az 5-6 A-nek. És még le is égett...ott valami gebasz volt a tápodban. Ha lesz egy másik ilyen tápod, a helyedben újra megpróbálnám. Ami az akkus fúródat illeti, az induláskor hirtelen nagyon nagy áramot vesz, de jobb esetben le kellett volna kapcsolnia, és áramtalanítás után újra működnie kellett volna. Nem pedig leégnie.
Ugyanez történne akkor is, ha autóakksit próbáltál volna tölteni vele. Az akksi (akárcsak az elkók) a kis belső ellenállásuk miatt nagy árammal akarnak feltöltődni nagyon gyorsan. A kapcs.üzemű tápok lekapcsolnak, viszont a trafó + egyenirányító páros meg azt mondja, hogy ennyi A-t kapsz max. és sussz-passz. És ennyivel töltődik, majd egyre kevesebb A-rel töltődik tovább.
-
tornas
őstag
válasz agressiv #12111 üzenetére
Valóban, ha a normál körülményeket vesszük alapul, akkor elég az 5 A mindkét feszre (3,3 V és 5 V). De ha a névleges (a címkén szereplő) teljesítményt szeretnénk kihúzni belőle teszteléskor, akkor jóval több A-rel (ami a címkéjén szerepel) is rá lehet terhelni az összes kimenetre is akár! Vagy még többet is, ha nem sajnáljuk!
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz gyenesmartin #12115 üzenetére
Mivel terhelted az 5 V-ot és a 3,3 V-ot? És milyen Codegen volt ez?
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz gyenesmartin #12117 üzenetére
Ha párhuzamosan kötötted, jó hogy nem bírta. A 4x 0,47 ohm eredője kb. 0,11 ohm. Az kb 45,5 A, 5 V-on, és kb. 30 A, 3,3 V-on.
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz agressiv #12123 üzenetére
Az nem durva rövidzár, ha a 12 V-ot közvetlenül rövidrezárom...???
Bár, a vezeték rövidrezárásánál is van egy x értékű ellenállás, a molexen túl meg lehet sokkal kisebb y értékű ellenállás is. Ez esetben nem biztos, hogy durvának számít a közvetlen (sárga-fekete drót) 12 V-os zárlat.
Na igen... Kis feszeknél a rövidzár, mint fogalom, érdekes dolgokat eredményezhet... De nagyobb feszeknél már eléggé egyértelmű. Pl. 230 V rövidzárja során legyen a rövidzárási pont ellenállása mondjuk 0,5 ohm. Eredmény 460 A! . De még 115 V-nál is 230 A. No komment...
-
tornas
őstag
válasz laceszgamer #12251 üzenetére
Előfordulhat, hogy zizeg a tápod. Leginkább a tekercsek zizegnek. Azt nem tudom, hogy amikor felzizzen 1 mp-re, akkor éppen mit csinálsz a gépen (internet vagy játék esetleg). De talán a BIOS-ban az energiatakarékossági opciók kikapcsolása segíthet. Viszont zizeghet a rögzítő-ragasztók (tekercseken is látni lehet) elengedése miatt is.
-
tornas
őstag
válasz handballman1 #12252 üzenetére
Ha játszott a gépen, akkor esetleg túlterhelés miatt a táp lekapcsolt. Vagy éppen meghalt. Rengeteg hiba lehetőség van ilyenkor. Esetleg konkrétumok, előzmények??
-
tornas
őstag
válasz nehemiah #12250 üzenetére
Szia!
Ha már meg volt bontva, akkor nem vettem volna meg. A kapcsolód is lehet kontaktos. Vagyis egy kapcsolócsere vagy annak kiiktatása is megoldás lehet. Nem tudom viszont, hogy mennyire értesz az elektronikához.
Ha nem a kapcsoló okozza, akkor meg kell nézetni szakemberrel. De normális esetben egy táp sem ad ki semmilyen csattanó hangot a bekapcsolás pillanatában.
Én kipróbálnám elsőre úgy, hogy a kapcsolót on állásban hagynám és egy kapcsis hosszabbítóval kapcsolnám be a tápot és utána a gépet.
-
tornas
őstag
válasz andrade #12354 üzenetére
Nem mai a cikk, de benne van nagyjából, hogy mire is elég az a kb.15 A.
Ráadás:
Nem árt figyelembe venni az újonnan megjelenő (és a közeljövőben megjelenő) hardverek csökkenő fogyasztási igényeit is!
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz 04ahgy #12363 üzenetére
Csak azt nem tudom, hogy miért volt olyan fontos mindezt működés közben (áram alatt) végezni?
Ecsettel és a porral (esetlegesen a benne lévő fémrészecskék miatt, de lehetett az ecseten is áramvezető anyagmaradék) együtt is lehet zárlatot okozni tisztítás közben a táppanelon. Meg aztán az alaplapok (és más egyéb kártyák is, pl VGA, audio stb...) a finomabb áramkörök miatt ezt a dolgot még inkább kevésbé szeretik. Más a lerakódott por, és megint más az amit felvernek...
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz agressiv #12365 üzenetére
Az az érzésem, hogy lassan már nem lesz érdemes finomkodni... Elképesztő, hogy a legtöbb embernek semmi sem szent. Még a saját élete sem (vétlenek életéről nem is beszélve). A nagy többség néhány hülye miatt szívja a pocsolyát az aszfaltról.
-
tornas
őstag
válasz Ł-IceRocK-Ł #12403 üzenetére
Azért egy pár fényképnek nagyon tudnánk örülni...
Thanks a nép nevében!!
-
tornas
őstag
Ajánlom figyelmetekbe az alábbi linket:
[link]"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."
-
tornas
őstag
válasz Kocska89 #12407 üzenetére
Elsőre talán az alaplapod energiatakarékossági beállításait kellene megnézni a BIOS-ban. Az a lényeg, hogy ki kellene kapcsolni ezt a funkciót vagy funkciókat, és így kipróbálni utána!
A 0,8 V az 800 mV. Ez magas zajérték minden fesz.tartományban.
A cincogó és ciripelő hangokat meg leginkább a tekercsek adják ki."Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."
-
tornas
őstag
Szerintem inkább, próbáljunk meg awertuskov fórumtársnak segíteni a probléma megoldásában!
Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa...
Megértem a harcotokat andrade-del szemben is. De sajnos fölösleges is, meg nem is. Ez a kettősség legrosszabb állapot. Ki hogy bírja, és hogy a hozzá nem értő bedől-e neki vagy sem...
(#12539) awertuskov
Nem lehet, hogy a meghajtód a rossz és emiatt kapcsol le tápod? Vagy több meghajtóval és egyéb más terhelésekkel is ezt csinálja? Pl. 12 V-os PC ház venti-nél mi a helyzet? PC-be beszerelt állapotban mi a diagnózis?
És milyen táp ez?[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz andrade #12551 üzenetére
Ezt a hsz.-t biztosan nekem szántad???
"Az üresjárat alatt mit értesz? - hogy nincs rákötve a multiméter kivételével semmi."
Ezt a mondatot én nem írtam az előző hozzászólásomban.
Ja csak azt tudni kéne hogy úgy nem megy a táp legalább egy pár wattos fogyasztó kell!
Azért a legtöbb PSU elindítható mindenféle terhelés nélkül is. Még a kW-osak között is van ilyen. Ha valóban van szakmai múltad, akkor ezt is tudnod kellene többek között!
Az meg hogy egy fogyasztó zárlatos is lehet a kérdezőnek is tudni kellene.És kipróbálhatta volna egy másik fogyasztóval is!
Honnan tudod, hogy másoknak mit kellene tudniuk, pláne úgy, hogy te sem vagy képben???
És még meg is szabod, hogy mit kell tudnia a másiknak... Röhej....[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz építész #12555 üzenetére
Az igazság andrade gondolatában inkább csak részleges. Mert ha minden egyes elektronikai terméket teszteltek volna, mielőtt a nagykerekhez kikerül, akkor fennakadás lenne a vadkapitalizmus gépezetében. Azért a fogyasztói igény gyorsabb és nagyobb ütemű annál, mint hogy a teszteket megvárják. Ez régebben is így volt. Viszont normális esetben minden egyes műszaki cikk egy-egy darabját alapos tesztelés alá vetnek, miközben már folyik a termelés. A hiba meg persze úgy is később derül ki. Aztán a gyártó vagy visszahívja vagy nem a hibás termékét. Esetleg más megoldást talál ki a korrigálásra...
Az igazi meg persze az, ha a műszaki cikket megtervezik először, tesztelik és a tesztek eredménye függvényében döntenek a sorozatgyártásáról.
Az tény és való, hogy az újdonságokat is tartalmazó műszaki cikk (vagy bármi egyéb más komolyabb cucc) hibája általában a üzembe-helyezés kezdeti szakaszában jelentkezik. És nyilván az hibásodik meg benne legtöbbször és legelőször, ami még kiforratlan tervezés a cuccban. Ekkor jönnek a későbbi kijavított verziók, szériák...
-
tornas
őstag
válasz awertuskov #12557 üzenetére
Na szóval LC Power és noname PSU...
Ne foglalkozz velük, mert selejtes a minőségük eleve! Kár a gőzért és pénzért is meg az időért is. Még ha javítva lenne is, később újabb gondokat fog még neked okozni. Ha gépedet nem károsította, akkor még szerencséd is van.
Cseréld ki inkább egy normális tápra, ha teheted! És ha jót akarsz magadnak...
-
tornas
őstag
válasz awertuskov #12567 üzenetére
A (jövőbeni és a jelenlegi) tápod minőségétől függetlenül: TILOS FÖLDELETLEN KONNEKTORBÓL ASZTALI PC-T ÜZEMELTETNI !!! BELEÉRTVE MINDEN OLYAN HÁZTARTÁSI ESZKÖZT IS, AMELY IGÉNYLI FÖLDELT KONNEKTORT!
Lehet, hogy először inkább keresd fel a villanyosokat!
-
tornas
őstag
válasz andrade #12574 üzenetére
Mi van műanyagból? Mi van összehegesztve? Ezt nem értem...
Az a forgógyűrű lényegében egy ferritmágnes.
"Ferrit (kerámia mágnes)
1952-ben szabadalmaztatták az isotrop- , majd 1954-ben az anisotrop ferrit mágneseket. Gyártástechnológiájuk és fizikai tulajdonságuk alapján gyakran említik kerámia mágnesekként is. Az olcsó és korlátlanul rendelkezésre álló alapanyagoknak köszönhetően áruk a legalacsonyabb. Ugyanakkor a kedvező mágneses jellemző miatt a legjobb ár/érték arányt mutatják.
Előállítás
Gyártási folyamat a 80% vasoxid és a 20% stroncium- vagy báriumkarbonát keverék összeörlésével kezdődik. Ezt követi a keverék kiégetése (ferritizálás) aminek az eredményeként kapjuk oxidkerámiát (stoncimferrit vagy báriumferrit). Az újabb őrlés egészen egykristály méretig (mikronos szemcseméret) tart. Itt már elemi mágnes kristályokat kapunk. Az őrölt porból száraz vagy nedves préseléssel állítják elő a kívánt alakú mágneseket. A préselt mágneseket magas hőfokon alagútkemencében szinterelik. Ekkor a méretek kb. 17%-ot zsugorodnak ezért a normál mérettűrés +-2%. A pólusméreteken általában ennél szigorúbb tűrést írnak elő, ezért a végső méretet köszörüléssel állítják be.
Mechanikai jellemzők
Nagyon kemények, ezért köszörülni is csak gyémántszerszámmal lehet. Rendkívül ellenállóak a korrózióval, savakkal, sókkal, olajakkal és gázokkal szemben. "
Forrás: Metapedia.
A te FSP Hexa tápod ventije is - ha minden igaz - akkor a köszörülés nem megfelelő végrehajtása miatt érintkezett a tekercselt vasmaggal (állórész).
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz andrade #12578 üzenetére
Ezt már én végképp nem értem... Biztos, hogy műanyag az?
Mert az a bizonyos "varrat" az lehet a préselési forma nyoma is. Nem volt a "varrattal" szemközt is még egy "varrat" esetleg?
Az állórész és a forgórész között már csak a légrés van.
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
-
tornas
őstag
válasz andrade #12589 üzenetére
De ez egy ősrégi, S478-as, P4-es, DDR266-os, mATX-es alaplap. A legnagyobb proci tdp-je max/kb. 75,3 W. De ahhoz már fullra kell járatni a procit, és ez magában nem lehetséges nyilván.
Üresen magában a procival plusz annak hűtőjével és a memóriával a büdös életbe nem fog neked 80 W-ot kivenni a tápból. Ennél sokkal komolyabb komplett PC-k is vannak, amik összesen 80 W-ot vesznek ki a tápból, vagy egy kicsivel kevesebbet.
-
tornas
őstag
válasz moha21 #12591 üzenetére
Ez azért már eléggé szélsőséges eset...
Az alaplapon még P4 CPU csati sincsen, és az alaplapi kábele is csak 20 pin-es. Vagyis egyetlen egy +12 V-os érről táplálkozik az MB és a CPU is. Gondolom nem 119 és 85 A-t akartál írni, hanem 11,9 és 8,5 A-t. Ezek már határértékek az alaplapi csatlakozó tüskéjére (meg a sárga vezetékére is) nézve. Meg aztán ezen a MB-on nem biztos, hogy megtudtad volna csinálni azt, amit leírtál.
Egyébként milyen alaplapon mérted az értékeidet?
-
tornas
őstag
válasz moha21 #12591 üzenetére
Meg aztán nem említette, hogy HDD-t is rakna a táp teszthez az MB-re. Ha pedig nincs HDD, akkor nem teljes PC és nincs rajta program sem. Tehát az egész rendszer max csak üresen jár, még a legnagyobb proci is. A monitort sem említette tehát még a VGA sincs terhelve. Sem az integrált, sem a dedikált. Program nélkül sok értelme nincs. Max a BIOS-ig juthat el, de az alatt is csak üresen járnak a PC komponensek.
De ezek már OFF dolgok, éppúgy mint andrade-del vitatkozni. Vagy lóval kártyázni. Teljességgel felesleges.
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz agressiv #12600 üzenetére
Ezt én nem vitatom, de szerintem azzal az alaplappal (andrade asrock MB-je), ezt tunnig lehetőséget nemigen lehet kivitelezni. A BIOS-ában biztosan korlátozva vannak ezek az opciók. Ez az MB nem alkalmas a komolyabb tunnigokra.
De ez már tényleg nagyon OFF...
-
tornas
őstag
válasz mr_ricsi #12603 üzenetére
A harmadik, általad linkelt, képen mik azok nyugdíjszelvények (vagy a munka nélküli segélyek igazoló szelvényei) ott azon az asztalon?? És az alaplapi csatlakozók (hangkimenet, midiport, VGA port, LPT port, stb...) frontpanelje szintén mit keresett ott olyan közel az alaplaphoz?? Zárlat okozás veszélye áll fenn.
Nagy a kupleráj ott azon az asztalon, de ahogy elnézem az egész lakásban is az van. Eszembe nem jutna asztalterítőn tesztelgetni ilyesmit!
Meg aztán a hálózatból kivett teljesítmény (80 W vagy 85 W, teljesen mindegy), nem azonos a táp által leadott teljesítménnyel.
Az alábbi két képet összehasonlítva, ha jól látom, akkor a chipset hűtőt is kicserélte. Gondolom azért, hogy minden reggel egyszerre két csésze kávét is eltudjon készíteni vele!
[link]
[link]Bocs az OFF-ért!
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
Tápoknak a 6 pin VGA kábele általában 3 ér +12 V sárga kábellel készül viszont az átalakítók csak 2 ér +12 V-os sárga drótot tartalmaznak 6 pin VGA esetében. 8 pin-nél mindkét esetben egyforma az sárga erek kiosztása.
Itt egy kis infó róla angolul. Itt is leírja azt, amit írtam most.
[link]/felülről a második táblázat, "however, many PSUs include a redundant +12V (yellow) wire at pin 2."/
"Also note that pin two is technically listed as “no connection” in the official specification, but most power supplies do seem to include +12 V there."
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lexus, Toyota topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Ezekben a változatokban lesz elérhető a OnePlus 13 Kínán kívül
- Formula-1
- Battlefield 2042
- Hálózatokról alaposan
- LEGO klub
- Projektor topic