Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 12 – Ecetek és zsiradékok
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
mr_ricsi
veterán
válasz
építész
üzenetére
Még ócska táp esetén is több útja van annak, hogy ez ne okozzon gondot.
Ha leesik a 12V, akkor a táp komparátora elveszi a powergood jelet, az alaplap pedig erre kikapcsolja a gépet.
Ha a táp védelme zárlatnak vagy túláramnak tekinti, akkor 10 ms-os válaszidővel leállítja a tápot.
Ha a főoszci kitöltési tényezője eléri a gyárilag engedélyezett maximumot, és így sem sikerül a feszültséget a szabvány minimumon tartani, akkor azt túlterhelésnek veszi, és kikapcsol.
Ha esetleg az ágon van áramfigyelő sönt, akkor a túláramvédelem tilthat le.Elég nagy az esély, hogy ezekből 1-2 féle a gagyi tápban is meglegyen.
"A HDD-nek se tesz jót, ha eltűnik a +12V-ja, vagy ha beáll +6V-ra az elektronikájának a földje, vagyis az ATA kábel két végén lévő meghajtók között 6 V differencia alakul ki egy rövid időre."
A fekete madzag duplázva van, ezért esetleg +4V-ra állhatna be, ami a TTL max tartománynál kevesebb, ezért nem károsodik semmi.
Ha csak a 12V megy el, akkor az 5V-ről működő vezérlés megszakítja az írási folyamatot, aztán a fizika kiparkolja a fejet. Ha az 5V megy el, akkor a 12V-os dolgok is kikapcsolnak, mert a motoroknak a vezérlését az 5V-ról működő oszcik végzik. És végül: vannak olyan 3.5-ös HDD-k, amelyek kizárólag a 12V-ot használják a működésükhöz. -
mr_ricsi
veterán
"A nagygépemben például Azona táp van."
A kollégám is elégedett volt vele, amíg egyik este büdös füst nem jött belőle, majd cserélni kellett az alaplapot is.#14228:
"És akkor mi volt ha 0,5 helyett egy véletlen mérési pontatlanság okán 0,6 ohm volt? Vagy 0,4 ohm?
SEMMI !"
Az például egy LM2576-tal megvalósított áramgenerátornál 0,16 vagy 0,25 A. Másfélszeres különbség, amit a fél wattos LEDsor nem sokáig tolerál. Vagyis nagyonis nem "semmi".#14205:
"Sokszor egy tök gagyi kínai szar jóval többet kibír, mint a kétszer annyiba kerülő nagyonmárkások.
Bár nem kimondottan számítógép alkatrész, de elmesélem:
vettem egyszer valami 3000 forint körüli áron az Intersparban egy sarokcsiszolót (flexet)."
Tetőtér beépítéshez vettem az Intersparban egy barkácsgép szettet (sarokcsiszoló, fúró, dekopír, hőlégfúvó). A dekopír kb. 1 m-re jutott a CK lapban, aztán nem működött tovább. A fúróval 19 db lyukat sikerült kifúrni, míg aztán örökre leállt, a sarokcsiszolóval pedig 1 db járólapot sikerült kettévágni, a másodikba már belehalt. Másnap ment vissza az egész pack 3 napos vételárvissza gariban. (A hőlégfúvót nem próbáltam. Lehet, hogy az bírta volna mindörökké.) Apám vett sarokcsiszoló&fúrógép szettet. A sarokcsiszoló szénkefe burkolatára ráejtette a villásdugót, amitől az eltörött. Kiderült, hogy még a kontaktspay-m kupakja is vastagabb anyagból van. Törés miatt nem cserélték, aztán pár nap után bedöglött, mert a műanyag(!) fogaskerekéről eltűntek a fogak. A fúró sokáig nem lett kipróbálva, aztán néhány hónap múlva már cserélni kellett a madzagját, mert tárolás közben szétrepedezett a szigetelés, és életveszélyessé vált. Aztán pedig néhány lyuk kifúrása után megszakadt a forgórész tekercselése, és bizonyos pozíciókban nem volt hajlandó elindulni. Kézzel kellett tovább forgatni. Aztán idővel a kommutátor szikrázástól elolvadt a szénkefetartó, és megszorult a kefe, és ment a kukába ez is.Tehát menj a picsába a hülyeségeiddel! (Én is tudnék történeteket írni arról, hogy régen mit csináltunk esténként a tábortűznél, dinoszaurusz vadászat után, de nem teszem, mert ezeknek semmi közük sem lenne a topic témájához.)
-
mr_ricsi
veterán
"A táp megfővése általában azzal szokott járni, hogy mindjárt nem ad ki semmiféle feszültséget. Se 12 V-ot, se 5 V-ot. Sőt még a saját ventije is leáll, mert az már többnyire a saját maga termelte 12 V-ról üzemel."
Nem csak így történhet. A gagyi tápok szokták így végezni, a márkásakból idővel kifogy a szufla. Most is van egy CTG-550 a munkahelyemen, aminek a ventirácsát teljesen elzárta a por. Ez a táp terhelés nélkül vagy kis terheléssel gond nélkül elindul, még a feszültségei is jók, de már egy gyenge konfigot sem tud meghajtani, mert úgy nem indul el."Ahol intenzív levegőáram van (ha meg mesterséges, akkor pláne) ott bizony mindig megjelenik a "porártalom"."
Nem így van. A por ott jelenik meg, ahol a levegő irányt vált. Ha a sebességgel függne össze, akkor a porszívóknál a szívófejben rakódna le a legtöbb por."Aztán a BIOS-ába is belenéztem.
A szerencsétlen alaplap automatikája már rég átállította 600-asra az 1100-as procit, hogy ne melegedjen annyira."
Ilyen automatika nincs az alaplapokban, abban az AMD-s alaplapban sem volt. A lefagyás miatt állt vissza 900-ra az a TB proci, amit aztán visszaállítottál 1200-ra. -
-
mr_ricsi
veterán
- 2011 január 1 óta az EU területén minden újonnan bevezetett gépjármű típusnál kötelező a nappali menetfény, aminek a járó motornál automatikusan világítania kell
- Volt pillanatnyi fogyasztást mutató kocsim, és a lámpa kapcsolgatásától nem változott a fogyasztás (vagyis 0,1 liternél biztosan kevesebbel növeli)
- az elektronikád amiatt is szabálytalan, mert izzónként kellene belőle 1-1 db, hogy a meghibásodása esetén ne maradjon fény nélkül a kocsi."A másik okos megjegyzése szintén éjjelre vonatkozik."
Az a megjegyzés nappalra vonatkozik."Most meg, hogy a pórnép '89 után a Trabantjából rögtön átült a sokkal gyorsabb és erősebb Toyotába vagy Audiba"
Miről beszélsz, ember! '90 óta a gépkocsik száma másfélszeresére nőtt, miközben az évenkénti baleseti halálozások a harmadára csökkentek. [link]
1993 óta kötelező a lakott területen kívül a tompított használata. 1993-ban 20%-kal csökkent személyi sérüléses balesetek száma. Többek között emiatt is."Én még téli gumit sem használtam soha, de nem érzem hiányát. Vezetni kell tudni és alaposan ismerni a kocsi erőátviiteli, gyorsulási-lassulási, kanyarodási és megcsúszási képességeit, valamint a mechanikát és a fizikát."
A nyári gumiddal télen vagy folyamatosan túlvállalod magad, és így egy potenciális gyilkosként járod az utadat, vagy ha figyelembe veszed a felsorolt tényezőket, akkor egy mozgó forgalmi akadály vagy a közlekedés többi résztvevője számára. Ezt tapasztalatból mondom, mert részt vettem téli vezetéstechnikai tréningen, ahol kipróbáltam két ugyanolyan típusú autót téli- illetve nyári gumival. -
mr_ricsi
veterán
válasz
Jason Bourne
üzenetére
A p4-es konfigot másik táppal próbáltad?
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Jason Bourne
üzenetére
AGP-s az alaplap? Van rajta a procinak 4pines tápcsati?
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Jason Bourne
üzenetére
Az 560TI VGA 170W-ot fogyaszthat maximum, míg a Giga tápod a 12V1 ágán legfeljebb 14A-t, azaz 168W-ot adhat le. És ebből kajálnának még a HDD, az ODD és a ventik is.
Én ebben az irányban keresném a probléma okát. -
mr_ricsi
veterán
"A csökkentett fényerővel többnyire a fogyasztás is némiképpen csökken."
Igen, a 6 literből lesz mondjuk 5,99-5,995l.
Cserébe viszont a sötétszürke aszfalton a sötétszürke-fekete autókat sokkal messzebbről észre lehet venni, és a sebességüket pontosabban lehet megbecsülni.
Az autóknál a fogyasztás miatt takarékoskodni a villannyal igazi pitiánerség."Más országokban egyáltalán nem kötelező a nappali világítás - ez ha jól tudom, csak itt van elrendelve minálunk - meg tán a horvátoknál ... (és a svédeknél - de az megint más tészta)"
Kötelező: Olaszország, Románia, Csehország, Norvégia, Svédország, Finnország, Oroszország, Dánia, Lengyelország, Észtország, Lettország, Litvánia (októbertől-márciusig), Makedónia, Montenegró, Portugália, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Magyarország
Javasolt: Németország, Franciaország, Anglia, Ausztria, Svájc, Hollandia, Belgium, Görögország, Írország, LuxemburgÚgy látszik, az olajlobbi lenyomta egész Európát, haha!
-
mr_ricsi
veterán
válasz
tornas
üzenetére
"Ha tényleg csak megszerezte a SOWAH a kész Sirtec panelt, akkor neki csak házat kellett volna neki gyártani hozzá."
Én is úgy látom, hogy nem teljesen ugyanott vannak az alkatrészek a NYÁKon. Viszont úgy tudom, hogy a HighPower liszenceket viszonylag könnyű megvásárolni. Nem lehet, hogy egy akkorra már elavult kapcsolást vásárolt meg a Codegen? -
mr_ricsi
veterán
válasz
tornas
üzenetére
"kondik cseréje HEC-re"
Nekem amikor a helyi számtechboltban mutatták annó, hogy ez a Codegen chieftec-beles szervertápja, a réseken bekukkantva az tűnt fel, hogy nem a yageo-teapo csillagot láttam a szekunder kondik tetején."Nem tudod véletlenül, hogy milyen IC-t használt az a 480 W-os Codegen?"
SG6105D+LM339N
(forrás: [link]) -
-
mr_ricsi
veterán
válasz
bandi0000
üzenetére
"ez lehet táp probléma?"
Lehet. Mint ahogy bármi más is, vagy több dolog is egyszerre.
Zárlatot nem "valami" csinál, hanem a gép összeszerelője.
Először a gépet kellene szakszerűen összeszerelni, hogy semmi ne érjen össze, aminek nem kell, de minden csatlakozó normálisan a helyén legyen. És azután lehet vizsgálni a tápot.
Bár, az is lehet, hogy onnantól minden normálisan működne. -
mr_ricsi
veterán
Értem!
A vírusokra nem azt írtad, hogy víruskereső védi a gépedet, hanem hogy nem jártál olyan oldalakon, amelyek fertőzöttek lehetnek. (Ez olyan egyébként, mint ha azt mondanád, hogy biztosan nincs nemi betegséged, mert csak azokat a nőket dugtad meg koton nélkül, akik sokáig kérették magukat.)
A windowsodat nem lehet frissíteni, a memóriákat nem tudod tesztelni.Ezek szerint a szokásos megoldások nálad nem alkalmazhatóak, ezért már csak egy dolog van, ami nem kerül pénzbe, és esetleg mégis tud rajtad segíteni: ugorj rá a Googlera, és keress rá arra a szóra, hogy "imádságok".
-
mr_ricsi
veterán
"Az most akkor rosszabb táp?"
Nem biztos, hogy rosszabb, de ez is gagyi. (Két szar közül hogyan lehet eldönteni, hogy melyik a büdösebb?)"Nincs soha kékképernyőm,csak újraindu a gép."
Azért nincs, mert az automatikus újraindulás van (volt) beállítva."Memória tesztet nem csináltam még,senki nem javasolta. Azt mivel lehet? "
Memtest86 progival. Pendriveról még biztosan nem tud bootolni az alaplapod, ezért cd-t kellene írni ennek a proginak a cdről bootolós változatából. Ha úgy sem lehet elindítani, akkor már csak a floppy marad. -
mr_ricsi
veterán
válasz
matolcsida
üzenetére
"nem nagyon értem a magyarűzatodat hogy miért a vga a hibás?"
Jogos, igazad van. Nem biztos, hogy a VGA a hibás, lehet hogy az alaplapod adta be a kulcsot, vagy esetleg a procid. -
mr_ricsi
veterán
válasz
matolcsida
üzenetére
Amennyiben a VGA kártya 6 tűs csatlakozójára nem felejtetted el rádugni a tápod 6+2 csatijából a 6pines részt, akkor mostanra kiderült, hogy a VGA miatt állt le a gép, és hiba volt úgy döntened, hogy tápot veszel.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
üzenetére
"nekem egy ágat le kellet forrasztanom, mert a ventilátor vezérlő egység elszállt, így fel kellet használnom a helyét."
Ha az egyik ágat leforrasztottad volna, akkor nem működne a géped, mivel az egyik a procit táplálja, a másik a VGA-t, a HDD-t és az összes többit. Legfeljebb az egyik kábelköteget forraszthattad le."Van egy ATi 6950 kártyám amire az van írva hogy 6pin, plusz 8pin (30A) Mivel nekem egy 12V ágam van, le bír adni 30Ampert egy ágon?"
Ha nincs túlhúzva, a 6950 legfeljebb 17A-t fogyaszt, ezért a tápod elvileg képes kiszolgálni. -
-
mr_ricsi
veterán
válasz
04ahgy
üzenetére
"A tápon nem maradhat rajta az összes fesz, mert azt is írta, hogy a gép ventilátorai, meg úgy mindene meg lekapcsol."
Elvileg elképzelhető, hogy minden leálljon, ha a ventik mind az alaplapra vannak dugva, illetve a SATA-s vinyók között vannak olyanok, amelyik érzékelik, ha a SATA csatorna nem aktív, és leállítják a motorjukat.Viszont ha a táp kikapcsolt, akkor mi forgatja a tápventit? Relé lenne az 5Vsb-re?
-
mr_ricsi
veterán
válasz
04ahgy
üzenetére
"A ventilátorvezérlésben van a hiba!"
Nem lehet csak a ventivezérlés, mert azt írta, hogy "ha leállítom a gépet a ventilátor akkor is pörög". Márpedig leállított gépnél már nem lehet 12V, ami a ventit forgatja. Szerintem ezen a tápon rajta marad az összes fesz.
Vagy a tápvezérlés, vagy az alaplap lehet beteg. -
mr_ricsi
veterán
válasz
modern
üzenetére
A meggyőződése kevés ehhez. A Ptk szerint fél évig szavatossággal tartozik minden olyan hibára nézve, ami már az eladáskor a tápban volt.
Te láttad nála a tápot működés közben? Mert ha nem, akkor te pedig arról lehetsz meggyőződve, hogy már az eladás pillanatában rossz lehetett, vagyis rád akarta sózni. -
mr_ricsi
veterán
válasz
modern
üzenetére
"És ha igen mennyibe fájna?"
Miért akarod javíttatni? Add vissza az eladónak. Az édeskevés, hogy szerinte te tetted tönkre. Azt is meg kellene mondania, hogy mi volt részedről az a rendellenes használat, amitől a táp tönkrement. Jelenleg nagyon úgy néz ki, hogy a rossz tápjától így szabadult meg. -
mr_ricsi
veterán
válasz
tornas
üzenetére
"Ami pedig a kapcsoló világítását illeti, lehet hogy jobb is, ha csak akkor világít, amikor a PC be van kapcsolva."
A kapcsolón lévő világításnak az lenne a logikus funkciója, hogy jelezze: a készülék feszültség alatt van. Ha nem ezt teszi, akkor csak dekorációnak van rajta, és esetleg még a tápot javító személy életét veszélyezteti is. Szerintem... -
mr_ricsi
veterán
válasz
üzenetére
"Amúgy ez a ventilátor mikor még jó volt, terhelés közben se ment gyorsabb fordulatra, legalább is úgy vettem észre. Melegedni melegedet, de nem lett hangosabb. Szerintem max fordulata 8-1000 fordulat."
A venti névleges fordulatszáma 2500 1/min. Ha csak 1000 körül forgott, akkor valamiféle szabályozásnak biztosan kell lennie. -
mr_ricsi
veterán
válasz
andrade
üzenetére
Ez a hozzászólás szakmai szempontból 0(nulla) pontra értékelhető.
(Az 1-től 10-ig terjedő skálán.) -
mr_ricsi
veterán
válasz
HUAFBANDITA
üzenetére
"Olyan hang mint ami hegesztés közben a trafó ad, csak halkabban, és ilyenkor a kislámpám izzója is "hunyorog". Rendszertelen időközönként csinálja, hidegen melegen is."
Valami kontakthiba lehet vagy az elosztóban, vagy esetleg a falban a villanyvezeték egyik kötésénél. (ebbe beleértve a konnektorok érintkezőinél lévő kontaktokat is.) -
-
mr_ricsi
veterán
válasz
BerlinBoy632
üzenetére
"Szervízben azt mondták,hogy az alaplap tuti meghalt,a táp meg nem tökéletes, ingadozik a feszültség"
Én ezt így nem fogadnám el kritika nélkül. Esélyesebb, hogy vagy ez hibás, vagy az.
Az alaplapot próbáld ki másik táppal, HDD-k,VGA nélkül, aztán ha működik, mindent egyenként vissza lehet csatlakoztatni.
Az, hogy az alaplapon villog a LED, arra utal, hogy valami zárlat van a táp készenléti körén. A szerviz emiatt mérhetett ingadozó feszt.Ha valóban csak a telefonvonalon jött túlfesz, és közben volt egy modem és router is, akkor esélyesen az alaplapodon legfeljebb az integrált LAN hibásodhatott meg.
"A router viszont meghalt,pedig ki volt húzva"
Resetelni próbáltad? -
mr_ricsi
veterán
válasz
menjapipaba
üzenetére
"Egy 350W FSP elbír egy ilyen konfigot?"
Elbír. -
mr_ricsi
veterán
válasz
shouryuken
üzenetére
"Azért idővel nézek valami jobb légszállítású 12cm-es ventit, amit bedobhatok a régi tápba"
[link] -
mr_ricsi
veterán
válasz
shouryuken
üzenetére
Olvasd el a 4. bekezdést: [link]
-
mr_ricsi
veterán
válasz
shouryuken
üzenetére
Szerintem ez egy nagyon rossz tipp!
Az eredeti venti egy Yate Loon GP D12SH-12(f), ami 2200 fordulat mellett 88CFM légszállítású. Ehhez mérten az Arctic 51CFM-es légszállítása nevetségesen kevés. (a táblázatodban lévő adat hibás)A másik probléma, hogy az arctic szabályozási görbéje csak véletlenszerűen egyezhet meg a táp gyári szabályzójáéval. Mivel ez egy házventilátor, már 38°C-nál teljes fordulatszámra kapcsol, ezért a tápodban a bekapcsolás után pár perccel már felpörög, és aztán teljes fordulatszámon megy a kikapcsolásig.
A harmadik, hogy az F12 Pro TC venti 40 mm vastag, ezért nem fér bele a tápba. Inkább talán az F12 TC-ről lenne szó, de ennek a 75CFM-es légszállítása is túl kevés a gyári venti helyett.
Az érzékelőt pedig nyilvánvalóan oda kellene rakni, ahol jelenleg a gyári érzékelő van.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
shouryuken
üzenetére
Önmagában jó választás, de nézd meg, hogy a jelenlegi gépedhez és a jövőbeni terveidhez megfelelő-e a 12V-os ágak teljesítménye, illetve a csatlakozók száma.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
andrade
üzenetére
"Megint koppanás ezt írtam!"
A lónak a lába között himbálózó nemi szervét írtad azt!
Ott van a [#12739-ben], hogy "Elképzelhető hogy a termisztor mivel ellenállás megnyúlott ami azt jelenti hogy lecsökkent az ellenállása"."Az én szóhasználatomban ami nyúlik az gyengül."
Akkor kommunikálj kizárólag magaddal, mert mindenki másnak éppen az ellenkezőjét jelenti.Egyébként mitől lenne "gyengébb" egy 47ohm/0,25W-os ellenállás egy 1Mohm/0,25W-osnál
Építsd be őket egy elektroncsöves áramkörbe, és lássuk, melyik bírja tovább! -
mr_ricsi
veterán
válasz
shouryuken
üzenetére
"Ellenőrízhető valahogy a szenzor működése? (ha egyáltalán van ilyen"
Van ilyen, de te nem tudod ellenőrizni a működését. (Vagyis szétszedett és áram alatt lévő tápban kellene méricskélni, amit az áramütés veszély miatt nem javaslok a számodra)"Érdemes esetleg moddoláson gondolkodni"
Ha arra gondolsz, hogy kiviszed a venti drótjait, és kívülről szabályozod a forgását: ezt határozottan nem javaslom.
Ha arra gondolsz, hogy a ventit 3 vezetékesre cseréled, és a forgásjel drótját kihozod a tápból, és az alaplapra dugod, amivel menet közben mérni tudod a venti fordulatszámát: ez jó ötlet lehet. (Arra figyelj, hogy az új venti a jelenlegihez hasonló paraméterekkel rendelkezzen, mert különben a táp károsodhat.) -
mr_ricsi
veterán
válasz
Diarmand
üzenetére
"a vidikártyán lévő minden csatlakozóhoz kell kötni valamit? Két táphoz való dugó van, de csak az egyiket dugtam be bár így is működik."
A kártyádon elvileg csak egy db 6 érintkezős tápcsati kellene hogy legyen. Ha kettő van rajta, akkor mindegyikhez csatlakoztatni kell."A táp valami noname lesz"
Ha valóban noname. akkor mihamarabb le kellene cserélni.Andrade troll hozzászólása most is hozza a szokásos formáját, azaz beépített csapdát tartalmaz a számodra. A CTG450-en csak 1 db PCIe csatlakozó van, miközben írtad, hogy a kártyádhoz kettő kell. Ha átalakítóval próbálod ezt megoldani, akkor 1 vagy 2 molexet fel kell áldozni, és kérdés, hogy a szabadon maradó 2 vagy 1 elég lesz-e a többi hardveredhez.
Ezért én inkább a CTG500-ast javasolnám. -
mr_ricsi
veterán
válasz
andrade
üzenetére
"És azt rajtam kívül senki nem mondta a kérdezőnek hogy terhelje a tápot ha indítani akarja."
Mert a táp vagy igényli a minimális terhelést, vagy nem. És ez csak akkor derül ki, amikor kipróbálja."A tápban már van egy ventillátor ami terhelés egy másik 0,3A-es meg HDD-t említettem az már terhelés"
Hazudsz, ugyanis nem ventit és HDD-t írtál, hanem ventit vagy HDD-t.Hidegen indítva a belső venti 4,5-5V-ot kap, és fogyaszt úgy 50mA-t. És a belső venti fogyasztása eleve nem számít bele a minimálterhelésbe.
Ami egyébként az ATX szabványban is benne van:
-
-
mr_ricsi
veterán
válasz
tornas
üzenetére
"Nincs itt ellentmondásban ezzel a hsz.-el az előző hozzászólásod?"
Nincs. Ott az eredeti probléma szerint gépinduláskor a win nem ismeri fel az USB-s egeret, ki kell húzni és újra visszadugni.
Nem arról van szó, hogy az eredeti 1000uF-os púpos lenne, hanem a szakértő kondikapacitás növeléssel gondolja megoldani a problémát. Ha az eredeti kondi egyébként jó, akkor felesleges cserélni, mert az a tápág úgyis csak a gyárilag megengedett áramerősség ötödével-negyedével van leterhelve. Ehhez a gyári kondikapacitás még akkor is elég, ha egyébként alul van méretezve. -
mr_ricsi
veterán
válasz
xmasterteam
üzenetére
"Mit lehet tudni ezekről a Panasonic kondikról? Jó a minőségük?"
=Matsushita, Japan -
mr_ricsi
veterán
válasz
xmasterteam
üzenetére
"egy 2200uF 6.3v-os kondenzátornak púpos a teteje. Van itthon 3300uF 6.3 v-os kondi, és erre kilehetne e cserélni? "
Ha alacsony ESR-ű a 3300-as kondi, és befér a kisebb kondi helyére, akkor egy kicsit még jobb is, mint az eredeti. -
mr_ricsi
veterán
Nem tudtok olyan multimétert, amibe valamilyen memória kártyát lehet tenni, és képes arra hosszú időn át rögzíteni a mért mennyiségeket?
(Konkrétan DC árammérés 10-15V-os hálózatban, max. 0,5A áram 1mA-es kijelzési pontossággal, hordozható változatban, elemről vagy akkuról működjön, az adatrögzítés pedig másodpercestől párperces időközig bármi lehet.) -
mr_ricsi
veterán
válasz
andrade
üzenetére
Ezen az alaplapon nincs ATX12V csatlakozó. Ebből következik, hogy a procit a +5V-ról hajtja.
A tápjaidnak az 5&3.3V-ját terheli 60-80W, a 12V-ját pedig csak a prociventi 0,3A-e.
A 200 órás tesztjeidnek így sok értelme nincs, legfeljebb az ATX1.x Codegen tápjaidnál.Egyben itt a magyarázat arra, amikor a korábbi felhasználóneveddel végigfröcsögted a tápos topicokat azzal, hogy egy FSP táp 13,02 voltot adott a 12V-os kimenetén. Azért történt mindez, mert a 12V-ra kihegyezett táp ágai a teszt során olyan aszimmetrikus terhelést kaptak, ami ATX2.xx-es alaplapra csatlakoztatva sosem fordulhat elő.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
awertuskov
üzenetére
"az "normális" hogy egy ilyen típusú táp két év után tönkre megy?"
Igen, normális."Az a gyanúm hogy a hálózati áram ingadozása teszi őket tönkre."
Van sok olyan táp, ami 100-240V között működőképes. Ezekből válassz, mert így nem lesz annyira érzékeny a feszingadozásra.
Viszont a földelés mindenképpen kötelező, nem csak az érintésvédelem miatt. A táp is meghibásodhat miatta, és túlfeszvédelmet sem tudsz használni nélküle."Ma egy külső táp, ami vitte magával az 500 GB-os HDD-t is"
Az adapternek is földelt dugója van? Miért nem olyat használsz, amit egy 12V-os adapter hajt. Annak nem kell földelés. -
mr_ricsi
veterán
válasz
andrade
üzenetére
"Már miért ne lehetne egy megfutást multiméterrel is észlelni?"
Mert az csak másodpercenként kétszer-háromszor vesz mintát."Példul méred a 12V-ot és megy felfelé a feszültség nem egy század mp alatt lesz az 40V."
Ha lassú a változás, akkor a táp szabályozása és a védelem kényelmesen be tud avatkozni, és nem engedik, hogy bekövetkezzen.
40V-ra csak akkor tud felmenni, ha a védelmeknél és a szabályozásnál gyorsabb a feszugrás."A processzorhűtőt teszem az asztalon levő alaplapra mán hogy jól hűt e. Mer én nem szeretem a túlmelegedést!"
A procikba épített hardveres hővédelem, és az alaplapokon lévő hő- és ventiforgás védelem korában ez egy igen értelmetlen cselekedet.
Melegedés szempontjából is teljesen értelmetlen, mert a zárt házban teljesen más hőmérsékletek alakulhatnak ki, mint az asztalon, ahol szabadon járhat a levegő. Illetve az asztalon fekszik a lap, míg a torony házakban az élén áll, ezért teljesen más áramlási viszonyok alakulnak ki."Ahhoz mit szólsz hogy nekem FSP Hexa 400-ban kellett két hónap után ventillátort cserélni"
Garancia miért nem volt, ha csak két hónapos a táp? -
mr_ricsi
veterán
válasz
andrade
üzenetére
"Tudod a feszültségek és áramok változását méréssel lehet megjeleníteni!"
Biztos később tanultam, de állítólag számítással/szimulációval is."A táp megszaladását pld méréssel lehet észlelni."
Ja, csak multiméterrel az esetek nagy részében esélytelen a dolog. Azt meg nem írtad, hogy szkópot használjon."Én pld egy alaplapot tápot hűtőt nem építek be amíg asztalon nem ellenőrzöm és járatom egy ideig általában 200 órát."
Ettől még más megbízhat a saját szakértelmében. Neked viszont szükséged van igazolásra, hogy most éppen véletlenül összejött a dolog.
(Én a hamisított alkatrészekben nem bízom, ezért 2-3 órát járatom a műterhelésen. De tényleg csak emiatt.)
Ui: a hűtőt miért rakod az asztalra
Azt mindenki a padlószinten használja, esetleg raklapra állítva. 
"Ugyanis az elektronikai alkatrészek a tapasztalatom szerint az üzemelés első időszakában hibásodnak meg nagyobb arányban"
Ez a statisztika legfeljebb azokra igaz, amelyeket te építettél be...
-
mr_ricsi
veterán
válasz
04ahgy
üzenetére
"(célszerűen gyufaszál) a szennyeződésektől meg kell tisztítani, alkohollal átmosni, majd 3-4 napot olajban áztatni (a siklócsapágy perselyét alkotó bronz porózus, felveszi az olajat)."
Nem csak áztatják, hanem főzik az olajban."A tengelyt pedig ezután zsírozni szokták, összeszerelés előtt."
A zsír csak kis fordulatszámnál működik. Nagyobb fordulatszámokhoz olyan olaj kell, ami jól megtapad a felületeken."Amit pedig írtál, golyós csapággyal ellátott tápventilátor esetén szinte hatástalan."
Sőt, kifejezetten ártalmas. Ugyanis a golyóscsapágyakba gyárilag beleteszik a teljes élettartamra méretezett csapágyzsírt, majd a csapágy golyóskosarát mindkét oldalról lezárják.
A WD 40 benzin- és olajtartalma kimossa a gyári zsírt a csapágyból, majd elpárolog, kifolyik, kinyómódik, és végül a csapágy teljesen kenés nélkül marad. -
mr_ricsi
veterán
válasz
logaritmus
üzenetére
Nézd meg a gyári venti cimkéjét, azon a típusszámot. A neten rákeresve jó esetben meg lehet találni a műszaki adatait, és akkor már lehet nézni hasonló tulajdonságú helyettesítőt.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Ł-IceRocK-Ł
üzenetére
Minden javítható, csak nem biztos, hogy gazdaságos.
Itt pedig az a kérdés, hogy mi pukkant el? -
mr_ricsi
veterán
válasz
JoolsNOS
üzenetére
Megkenni nem érdemes.
Először arról győződj meg, hogy valóban a tápventi adja-e a hangot.
Aztán hogy a táp nem rezonál-e be, jól hozzá van-e csavarozva a táphoz, illetve hogy amikor a venti hangját hallod, nem szűnik-e meg, ha felülről pár kilónyi erővel megnyomod a házat. -
mr_ricsi
veterán
válasz
Livius
üzenetére
"két RAM modulból ha csak az egyik van bent, akkor stabil jó a gép."
És a memtest86+ progival próbáltad akkor is, amikor mindkét RAM benne van? (Mert azt írtad, hogy külön-külön próbáltad.)"már csak két eszközre tudok gyanakodni, az egyik az alaplapom (Intel DX38BT) a másik a tápom (Chieftec GPS-550AB-A)"
Memória hiba esetén a procidra miért nem? -
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Nagynozi
üzenetére
"Ma szétszedtem a tápot és a kezemmel megpörgettem a ventilátort és nagyon nehezen mozog és furcsa berregő hangja van. Mit tudok tenni?"
Ezt a ventit még érdemes szétszedni, a csúszó csapágyát kipucolni és újrakenni.
(A címkéjét kell lehúzni, alatta lehet a tengelyt rögzítő behasított gyűrűhöz hozzáférni.) -
mr_ricsi
veterán
ez még az eco I.
Két dolgot tehetsz.
Van valaki a Hardveraprón, aki kábeleket gyárt. Ő biztosan tud neked olyan kábelt készíteni, ami jó a tápodba, és 8 pines PCIe csati van a végén.
A másik megoldás pedig egy ilyen átalakító. De csak az jó neked, amelyiken 3 sárga és 5 fekete drót van. -
mr_ricsi
veterán
Az Enermax honlapja szerint ehhez a táphoz az EMC14-es modul kábel végén kettő 6+2-es PCIe tápcsati van. Ebből az egyik megy a VGA-dba, ha azon 8 pines csati van.
Akkor hol van itt a gond? -
mr_ricsi
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
- REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 USB-C Dock (ELKELTEK) - CSAK RENDELÉSRE
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3503
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- HP EliteBook 840 G9 i7-1265U 16GB 512GB 14" FHD+ 1 év teljeskörű garancia
- Honor 200 Lite / 8/256GB/ Kártyafügetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Építsd be őket egy elektroncsöves áramkörbe, és lássuk, melyik bírja tovább!