Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
lev258
veterán
válasz Zoli1222 #18129 üzenetére
Lehet usb-vel, az így még újrahasználható is. Lehetőleg LTS-t tegyél, és ki is tudod próbálni telepítés előtt, így könnyebb választani. Én mostanság a Linux Mint-et ajánlgatom (a 17-es a legújabb LTS).
A szörnyű az, hogy Dell termékkód nélkül még csak panaszkodni sem lehet nekik, pedig ez egy fatális hiba. Ha AMD videókártya van benne, akkor még folytathatjuk a csevegést később, de az már a könnyebbik része a dolognak.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
válasz Zoli1222 #18131 üzenetére
Azzal nem lesz semmi baj. Skype is működik, bár nem azonos értékű a Windows-os verzióval. A garanciához pedig semmi köze az előtelepített Ubuntunak.
Ezt meg csak úgy belinkelem.[ Szerkesztve ]
-
-
Thocy a ZAGY
tag
válasz Zoli1222 #18129 üzenetére
Ugyan laptop, de szintén Dell és HD4000 vga. A gyári Ubuntu 12.04 teljesen jól működött, nemrég frissítettem 14.04-re, itt is minden oké. Skype természetesen mindkét LTS verzión - gondolom a nem LTS-en is, de olyat nem próbáltam - tökéletesen működik (kicsit kevesebbet tud, mint a Win verzió, de miután a chat és a videochat is megy hókuszpókusz nélkül, nekem nem hiányzik semmi belőle).
[ Szerkesztve ]
A legtöbb ember nem jut el a ''Miért pont Én?''-től a ''Miért ne?''-ig.
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz Zoli1222 #18156 üzenetére
Ja igen, azt nem mondtam. Ahhoz egy tárolót kellene felvenned. Arról van szó, hogy mindent Szoftverközpontból telepítünk (esetleg Terminálból), azt is, ami nincs is benne.
Hozzáadhatsz a rendszerhez tárolókat, amelyek más, vagy épp frissebb programokat tartalmaznak, persze fontos, hogy a forrás megbízható legyen. Ha ez első lépés a Linux felé, akkor tényleg inkább a Mint 17-et javaslom felrakásra. Az Ubuntu és az általa használt Unity a mobil szegmens felé vett irány, ami megszokható, de talán nem a legkellemesebb első élmény.
Javaslom azt is, hogy telepítés előtt próbáld ki.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz Zoli1222 #18158 üzenetére
A Linux telepítők gyakorlatilag minden esetben megkérdik, hogy telepítesz vagy kipróbálsz. Utóbbi az úgynevezett Live mód, teljes értékű rendszerként tudod használni egészen kikapcsolásig, amikor viszont a módosítások elvesznek. A HP nyomtatók általában egyszerűen mennek, nekem eddig kevesebb bajom volt nyomtatókkal, scanner-ekkel, mint Windows-os ismerősöknek. Persze vannak nagyon nem támogatottak is, de a HP a jobbak közül való.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz Zoli1222 #18160 üzenetére
Pedig nagyjából ennyi. Nekem a hálózati nyomtató is abból állt, hogy tovább, tovább, ...
Inkább az volt a baj, hogy 6 nyomtatót is látott, így ki kellett derítenem, melyiket is szabad használnom.
DVD-ről, usb-ről csináld, a képfájlos megoldás kicsit bonyolultabb.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Zoli1222 #18160 üzenetére
Annyi a különbség, hogy itt rádugod és megy. Na jó, nem teljesen, de pl. HP-driver-t nem kell telepíteni, mert alapból települ a rendszerrel.
Trusty Tahr telepítőlemezen lévő fájlok listája:
hplip 3.14.3-0ubuntu3
hplip-data 3.14.3-0ubuntu3Bootolható pendrive:
How to create a bootable USB stick on Ubuntu -
lev258
veterán
válasz Zoli1222 #18185 üzenetére
Hűha, akkor eléggé elintézted a rendszert. Itt a jelszónak fontos szerepe van, nem úgy megy, mint Windows-on. Kicsit keresgélek. A Grub-ban próbálj recovery módban root Terminált indítani. Ott pedig a passwd parancsot.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz Zoli1222 #18187 üzenetére
Neked lyuk, nekem nem. Az jelszó megváltoztatásra van kitalálva, nem annak törlésére. A Grub a rendszerindító. Ha az Ubuntu az egyedüli rendszered, a Shift nyomva tartásával tudod előhívni boot-nál (pontosabban közvetlenül azelőtt).
http://www.fernhilllinuxproject.com/guidesandhowtos/resetpassword.html[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz Zoli1222 #18193 üzenetére
A boot sorrendet kellene megváltoztatni. Utána adja magát, szerintem. Javaslom a kipróbálást először, aztán meglátod. Ha fel is telepíted, ne feledd, hogy törölni fogod az Ubuntu-t a dolgaival (fájlokkal) együtt, amennyiben nem mellé szándékozol felrakni.
-
lev258
veterán
válasz Zoli1222 #18199 üzenetére
Az ISO kiírása után már nem FAT-os fájlrendszerű lesz a pendrive.
Ha van kedved, megpróbálhatod a dd használatát is. Inkább kérdezz többször, mert van kockázata is.
pl. véletlenül a rendszerpartíciót adod meg neki célnak
http://ubuntu.hu/node/38579[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Zoli1222 #18199 üzenetére
Bios boot menüjében választasz az F12 lenyomásával? egyes alaplapoknál lehet F10 v F8 is
USB írásához használhatod a mintstick- et, nincs egyszerűbb.
3 parancsot kell beírnod a terminalba hozzá:
sudo add-apt-repository ppa:tsvetko.tsvetkov/trusty-backports
sudo apt-get update
sudo apt-get install mintstickHa nem tudod kiválasztani, hogy usb- ről bootoljon, akkor úgyis mindegy mivel írod az iso- t!
Egyébként 2-3 perc alatt megírja a MINT- et a mintstick. Szerintem az usb függő.[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
lev258
veterán
-
nagyúr
válasz Zoli1222 #18218 üzenetére
Kizárt, hogy tudd, melyik a szebb, ha még ki sem próbáltad! A szoftverközpontot nem találod, akkor még nem is próbálgattad. Olvasd át a leírást és próbálgasd a MINT- et! Ha annyira nem érdekel, hogy átnézd azt a roppant egyszerűen használható leírást, akkor hagyd a fenébe, annak semmi értelme, hogy minden egyszerű lépést itt kérdezgetsz és 2 perc múlva beírod, hogy már megvan. Minden kérdésedre ott a válasz a leírásban. Nem gondolod, hogy majd helyetted lapozgatja valaki!?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Zoli1222 #18232 üzenetére
Sorry, de félreérthettél, utolsó mondatod a magyarázat arra, amit írtam. Ezeknél a nem fapados disztróknál nincs olyan, hogy egyik szebb, mint a másik, mert olyan kinézettel ruházod fel bármelyiket, amilyennel akarod! MINT- re is van sok téma és egyéb beállítás, indulásnak a 28. oldalon látható Rendszerbeállításokat javaslom próbálgatni. A Noobslabon is sok téma van.
Ha nem találsz aero kinézetű témát, akkor próbáld ki a MINT 17 KDE változatot, azon biztosan van ilyesmi. KDE jobban skinezhető.Egyébként, ha tetszett az Ubuntu, akkor miért váltasz?
Gparted használata, ha szükséges.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Zoli1222 #18187 üzenetére
Azért nem hiba, mert mint látod, egy rendszergazda fiók mindenképp lesz, de ez grafikus felületen alapból nem érhető a el. Minden grafikusan elérhető juzer csak kaphat admin működési lehetőséget, ha ehhez joga van. Ha elveszed a jogot vagy a jelszót akkor annyi.
"Mondjuk az a legdurvább, h kezdem ezt a felületet is megszokni."
Látod, nem olyan rossz az. Lehet, szüleid is így lennének ezzel. Próbáld ki. Utólag még bármikor csinálhat bármilyen felületet.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Vírusirtó topic
- Bestbuy játékok
- OTP Bank topic
- Linux kezdőknek
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Honda topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Két üvegpanel és megdöntött front; itt az APNX V1 névre keresztelt miditornya
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest