Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése.. kontra MS/Zintel korlátozásai.(Mehetnek a levesbe)
- bitblueduck: RTX 50-es széria PhysX támogatás nélkül. Tényleg akkora probléma?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Argos: Az vagy, amit megeszel
- GoodSpeed: Megint 3 hónap Disney+ akciósan :)
- GoodSpeed: Aquaphor Modern víztisztító
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
inf3rno
nagyúr
Esetleg tudja valaki, hogy Ubuntunál vagy Mint-nél merre keressem a libinput konfig fájlokat, vagy hogy milyen input könyvtárat használnak? Gondolom az érintőképernyő is valamerre arra lesz állítható. Vagy it is xorg-nál kell létrehozni külön fájlt hozzá?
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lionhearted #40702 üzenetére
Akkor gondolom a FAT16 partíciót már a Disks utility teszi mellé mindig. Azt gondoltam, hogyha a disks mellé tudott tenni egy ilyen partíciót, akkor a maradék helyre beteszek egy EXT4-et, aztán ennyi a történet. Ezek szerintem mégsem így működik a dolog. Nem világos, hogy miért ezt a formátumot választották valami épkézláb formátum helyett a telepítőknél vagy hogy egyáltalán hogyan lehetne használni az ISO fájlt, amit a Ventoy-nál adnak, hogy írjuk ki lemezre, ha nem lehet másik partíciót mellé rakni.
-
inf3rno
nagyúr
Én csak azt tudom, hogy ugyanez a gép Windows 7-el stabil volt, csak akkor omlottak össze alkalmazások, amikor elfogyott a 16GB memória. Ennél az Ubuntu 22.04-nél minden héten előfordul ilyesmi. Leginkább LibreOffice szokott összeomlani, ritkábban Firefox, még ritkábban a fájl kezelő, bár annak elég ha csak rámegyek a tálcán jobb gombbal valamelyik shortcutra, hogy bedőljön. Plusz itt van ez a hülyesége a Disks utility-nek, amiről nem tudom, hogy most tényleg ezzel van e a gond vagy pl. Rufus is így írná ki az ISO fájlokat, de most nincs kedvem ezzel szórakozni. A lényeg, hogy a jelen állapotában én hanyagolnám ezt a verziót, mert instabil a gépemen. Most hogy a kernel hibája vagy az alkalmazásoké, vagy esetleg hardver hiba, vagy valami más, azt nem tudom. Mindenesetre amint átraktam a fájlokat és lesz egy kis időm megy a levesbe, és felteszek ide is egy Mint-et inkább. Lehet, hogy abból is az eggyel korábbi verziót.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
#63718632 #40698 üzenetére
Nekem így egyszerűbb, hogy Windows-os gépre letöltöm ez exe-t, elindítom, megy, ennyi. Fent van a Mint 20.3 a dolgok nagyja működik out of the box, notepad-ként tudom már használni, tabletként még nem. Nem tudom, hogy az összejön e valaha, gondolom pár napom rámenne arra is, amire most nincs se időm se kedvem. Kösz mindenkinek a segítséget, úgy néz ki, hogy a Ventoy a megoldás az ilyen jellegű gondokra!
-
inf3rno
nagyúr
válasz
#63718632 #40696 üzenetére
A Ventoynál van többféle telepítési mód, néztem a GUI-t QT-t kell hozzá telepíteni gondolom, azzal nem volt kedvem kínlódni, a Ventoy ISO-t meg ugyanúgy nem írta ki rendesen a Disks utility, az van a képeken, a parancssorért meg nem vagyok oda, úgyhogy gondoltam inkább rövidítek, és Windows alól tettem fel, úgy megy rendesen.
Már közben telepítettem a Mint 20.3 XFCE-t, meg most a frissítéseket hozzá, úgyhogy úgy tűnik ez is rendben van. Az eszközök nagyja működik vele.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
gregory91 #40694 üzenetére
Mindegy, felraktam a 20.3-as Mintet, az ismeri a billentyűzetet és mégis megy a wifi róla, ahogy nézem. Teljesen rendben van eddig, egyedül a billentyűzeten az érintős egéren valamiért nem megy a tap meg double tap, de maga az egér működik. Az érintő kijelző is jó. Majd pár év múlva kukázom, ha addig nem javul meg a Mint 21 telepítője és lejár rá a support. Mindjárt teszek rá egy Wireguard klienst meg egy Firefoxot, ha nem az ment fel alapból, aztán rendben is van arra, amire nekem kell.
-
inf3rno
nagyúr
Jó, a tapasztalatok eddig. A Ventoy remekül megy. A Mint 21 telepítő nem indul, azt írja invalid magic number, you need to load the kernel first. A Mint 20 telepítő elindul. A Xubuntu 22 telepítőnél feljön a logo, aztán tölt ezerrel, de semmi nem történik, a végén meg lefagy, aztán 1o perc után mégis betölti. Ezek után nem tudom mit várjak tőle. Mindegyiket normal mode-ban indítottam.
-
inf3rno
nagyúr
-
inf3rno
nagyúr
Ezt tudja valaki értelmezni, hogy miért nem tudok hozzáadni a Ventoy-hoz új partíciót, amire az ISO fájlokat másolhatnám?
Most vagy ez a disks utility nem működik normálisan vagy fogalmam sincs, mindjárt megnézem, hogy dd-vel mit ad a ventoy. Mindenesetre furcsa, hogy a gparted egy partíciót lát a disks utility meg kettőt és egy csomó üres helyet. Azt hiszem az lesz a vége, hogy felteszem a Ventoyt egy Windows rendszerről, és megcsinálom ott a partíciót, amire az ISO fájlokat másolni lehet. Nevetséges már ez az egész.
A Windows látja a két partíciót, az üres helyet viszont szintén nem tudja felhasználni. Ki sem írja, hogy létezik.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
#63718632 #40682 üzenetére
Ja nem, alapból hibára fut, amikor próbálom, elvileg ez az Ubuntu verzió nem támogatott, de most összeraktam a másik gépet, amihez még alkatrészt várok, aztán arra fel tudok tenni egy régebbi verziót, ha ez megoldja. Az ATOM része érdekes, mert elvileg nekem csak a 32 bites micsoda kell, az ATOM ment out of the box másoknál.
-
inf3rno
nagyúr
Itt valami megkeveredett nálad vagy nálam. Én az asztali gépemről beszéltem, abban elvileg jó a memória, de max használat közelében hajlamosak befagyni az alkalmazások. Nem derült ki, hogy a memória hibázik e, vagy az alkalmazások vannak rosszul megírva. Abban 16GB van.
Ezen a tableten nem néztem még a memóriát, de jó ötlet. Nem hiszem, hogy van BIOS frissítés ehhez a tablethez, magát a problémát mondjuk nem oldja meg, hogy az UEFI 32 bites benne. Gondolom az az alaplaphoz kötött nem a CPU-hoz.
-
inf3rno
nagyúr
Drága memória van benne g.skill ares, semmi baja. A CPU memória vezérlőjével lehet valami a második csatornán, legalábbis a régi alaplapnál volt néhány görbe tüske, ami miatt nem is működött az a csatorna, és lehet, hogy károsodott tőlük. Nem tudom, mintha néha hibázna a memória, ha 8GB fölé megy, ebből is ezt gondolom, de a memtest nem mutat semmit. Majd bedarálom az egészet, a memóriát meg eladom külön, az az egy talán még ér valamit. Egyelőre most nincs pénzem ezt beújítani.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
#63718632 #40675 üzenetére
Másnak flottul megy, na jó ez túlzás, de sikerült feltennie, és szinte minden megoldható már a 20-as Minttel azt olvastam: [link] Fogalmam sincs hogyan csinálták, mert láttam 19-es és 20-as Mint-eket is ilyen tableten, de az ISO fájlt képtelen vagyok úgy módosítani, hogy működjön. A Windows 8.1-nél ami eredetileg rajta van meg biztonsági szempontból minden jobb kb.
Nem akarok más OS-t rá tenni Mint+XFCE az álmom
legrosszabb esetben Xubuntu, pláne nem 32 biteset. Valahogy csak meg lehet ezt oldani, ha másnak is összejött.
Elvileg ez a varázs eszköz rá, de valamiért nem működik az én 22.04-es Ubuntummal: [link] Esetleg akinek van régebbi Ubuntuja, az ki tudja próbálni, hogy azon megy e?
Hát félig hobbi, akarok egy kis gépet, amiről rá tudok csatlakozni az itthoni szerverre. Nagyjából erre cél eszköz. Másra nem akarom használni, erre meg pont elég a 2GB. Ez meg csak porosodott már egy ideje, szerettem, csak elromlott, és most találtam alkatrészt hozzá.
-
inf3rno
nagyúr
Most már próbáltam geteltorito-val, azzal sem csinál normális img fájlt belőle. Lehet elengedem a kérdést, aztán marad Windows ezen a tableten, ami cink, mert 8.1 van rajta.
Még van az isorespin, de az úgy tűnik Ubuntu 22.o4-en nem működik, és elvileg más Ubuntu verzión igen. Lehet mégis OS-t váltok ezen a gépen is. Amúgy is idegesítő, hogy összeomlik néha egy-egy alkalmazás. Legutóbb mondjuk még érdekesebb volt, hogy egyszercsak eltűnt a Firefox a gépről, aztán restart után újra előkerült. Kicsit agyfasz ez az Ubuntu.
-
inf3rno
nagyúr
Én nem tudom mi az oka, csak azt, hogy kell a 32 bites EFI fájl ahhoz, hogy bootoljon a telepítő, pedig elvileg 64 bites processzor van benne. Az Asust kérdezd, hogy ezt hogyan sikerült összehozniuk.
Na mindegy, a lényegen nem változtat, hogy már 5 órája szopok ezzel, és még mindig nem sikerült eljutni a telepítésig. Most találtam valami kerülőutat stackexchange-en, mindjárt megnézem, hátha azzal összejön.
-
inf3rno
nagyúr
Megnéztem, Xubuntunál is ugyanez az isofs fájlrendszer van, azt se tudom módosítani. Megpróbáltam x64-es bootloaderrel, az sem megy. Ha bemásolom az EFI fájlrendszerre, akkor csak a GRUB konzolig jutok vele.
-
inf3rno
nagyúr
De nem 32 bites az OS, csak a telepítő az vagy mi. Nem teljesen értem az egészet, elvileg a tablet támogat 64 bites OS-t de a telepítő nem. Valami ilyesmit írtak. Nekem ez kínai, talán azt jelentheti, hogy a boot loader 32 bites és az OS meg 64 bites? Erről van szó amúgy: [link]
-
inf3rno
nagyúr
válasz
#63718632 #40664 üzenetére
Nem működik, a FAT partíció elveszik belőle így, gondolom a GRUB azon van.
No elvileg az van, hogy CD-hez való ISO-t készít belőle, és azért törli azt a partíciót, viszont utána az isohybrid-el vissza lehet gányolni eredeti formájába, csak az meg nem működik a generált ISO fájlon, hibaüzenettel elszáll. Telepítővel még az életben nem szoptam ennyit, mint ezzel.
-
inf3rno
nagyúr
Ja írják máshol is, hogy az utóbbi időben ezt az ISO fájlrendszert erőltetik telepítőknél, ami nem írható. Elvileg van ISO respin, vagy bizonyos fájl kezelőkben be lehet bootolni, és átmásolni FAT32-re. Csinál egy FAT32-es UEFI partíciót is az elejére, oda be tudtam másolni, de az csak a GRUB-ot indítja, onnantól meg úgy tűnik vége a világnak, mert a Mint partícióján is van egy ugyanilyen EFI-s mappa, és gondolom annak is kellene. Nem tudom ki volt az az idióta, aki kitalálta, hogy ott is legyen egy külön másolat az EFI fájlokról egy nem írható fájlrendszerben. Minden elismerésem az övé.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
#63718632 #40661 üzenetére
Én azt nem értem, hogy elvileg jól csináltam az disks utility-vel: [link] Tényleg csak ennyi, hogy restore, és alapból van ebben a fura isofs fájlrendszerben a Mint telepítője, ami miatt nem tudom beletenni a 32 biteshez való efi fájlt. Lehet, hogy emiatt nem is Mintet fogok feltenni, hanem inkább Ubuntut.
Nem ismeretlen a dd, de valszeg ugyanide jutnék azzal is. Nem hiszem, hogy valami varázslatos módon létrehozott volna 2 partíciót a disks utility, szerintem under the hood ott is dd-t vagy ilyesmit használnak.
-
inf3rno
nagyúr
Jó, unetbootin lesz, most fél óra után rájöttem, hogy valami isofs fájlrendszert csinált neki, azért nem írható.
Nem támogatott már a 18-as Ubuntu sem unetbootin által, megy egyáltalán rajta? [link] Nálam is csak annyit ír, hogy nem tudom a repoból lerántani. Gondolom akkor marad a bináris letöltése. Nem szeretem az ilyet.
Jó, megpróbáltam, kuka az Unetbootin Ubuntu 22.04-en, és nem KDE, úgyhogy a másik is.
-
inf3rno
nagyúr
Egyelőre kiírtam rá ezzel, de nem akar bootolni. Viszont valszeg az a baja, hogy speckó EFI fájl kell erre a tabletre. Na most a Mint telepítő partíciójára kéne bemásolnom, de belefutottam abba, hogy read only fájlrendszer van rajta. Elvileg remountolni kellene, amit szintén nem enged. Arra meg elvileg az a gyógyszer, hogy "blockdev --setrw /dev/sdd1",
viszont ha su-val használom, akkor valamiért úgy gondolja, hogy a --setrw a su paramétere, és elszáll hibával. Nem láttam még ilyet. :S A root jelszóra már nem emlékszem, amit próbáltam nem vette be, úgyhogy csak su-val menne, ha menne. Idézőjelekkel sem működik. Bármit ötlet azon kívül, hogy tegyem újra a rendszert ezen a gépen is?Ja közben rájöttem, hogy sudo, amit akarok, nem su. Hülyét kapok már.
-
inf3rno
nagyúr
Szeretnék egy Mint telepítőt tenni egy pendrive-ra. A kérdésem az, hogy van ez a disks utility, és van benne olyan, hogy restore partition image. Ez jó arra, hogy bootolható pendrive-ot csináljak, vagy inkább dd-t vagy valami célszoftvert használjak?
-
inf3rno
nagyúr
válasz
#63718632 #40608 üzenetére
Én FreeBSD-n edződtem.
Kicsit felhúzott, amit a LibreOffice csinált, de nem halok bele.
Maga a LibreOffice alapból fent volt, örültem is neki, hogy nem kell külön telepíteni. Lehet csak egy törlés és újratelepítés kell neki, nem tudom. Egyelőre nem nyúlok hozzá, mert még dolgoznom kell a héten a szakdolgozattal, és nem akarok ezzel foglalkozni. Esetleg ha valaki hozzáértő rá tudna nézni a releváns logokra, azt megköszönném!
-
inf3rno
nagyúr
válasz
I02S3F #40605 üzenetére
A tördelést elcseszheti, szerintem azért mondta. Most is problémás, hogy egy-egy kép úgy van benne, hogy előtte van egy csomó hézag, mert már nem fért ki az oldalra, és új oldalra tette az office. Ezzel esetleg lehet probléma, de majd hozzáírok még néhány sort, vagy elveszek belőle, ha ilyen van. Egyébként ha nem így lenne, hogy nincs betűtípus, akkor már régen beállítottam volna én is.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
#63718632 #40602 üzenetére
Nem szeretek több OS-t tartani a gépen, pláne nem Windowst és Unixot keverni. Hosszú távon el akarom engedni teljesen a Windowst, csak egy gépen meghagyni alkalmazás tesztelésre. Tulképp már most is így van.
Köszi! Egyelőre most marad az Ubi, ha több időm lesz, és nem oldódik meg a probléma, akkor váltani fogok.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
#63718632 #40600 üzenetére
Az a terv, hogy a végleges változatot átrakom egy Windows-os laptopra, és ott beállítom a formai követelményeket mielőtt feltölteném a Neptunba. Nincs időm most a rendszert mókolni, hosszú távon meg azt hiszem elfelejtem az office-t, és webes felületen fogom az ilyeneket megcsinálni. Maga a táblázat kezelő is egy kalap kaki, ezerszer könnyebb megcsinálni amit akarok egy programnyelven. A táblázat egyedül az adatok felvitelére és a grafikon gyártásra jó.
-
inf3rno
nagyúr
Logok alapján nem tudom mi a hiba, vagy mi ez az egész. Fura, hogy ugyanez az office stabil Windows alatt, itt meg elég egy transpose és összeomlik. Most persze nincs baja vele, csak éles helyzetben.
Az 32 óra alatt 6 óra anyaga veszett el összesen. Éjfélre végezni akartam, így reggel 6 lett belőle. Na mindegy, legalább amit újraírtam az jobb színvonalú lett.
-
inf3rno
nagyúr
Nem csak ez, volt már, hogy az intéző omlott össze, máskor a Firefox többször. Nem értem én sem. Ugyanezek stabilak Windows alatt. Majd nézek naplókat, csak most éppen 32 órája vagyok fent és dolgozok egy huzamban, úgyhogy már ideje aludni is pár órát. De végre leadtam az előzetes változatot. Most van még egy hetem csiszolni rajta. Abból 6 napot megint alszok.
-
inf3rno
nagyúr
LibreOffice helyett nincs valami más? Amikor a szakdolgozat szerkesztése közben minden órában lefagy egy sima transpose-tól vagy táblázat beillesztéstől, akkor kezdem azt hinni, hogy rohadtul nem nekem való az Ubuntu. Most éppen 3 oldal szöveget nyelt be ez a szar, még az autosave sem működik rendesen benne. Sík ideg vagyok.
-
inf3rno
nagyúr
Van egy hátrány, amire nem számítottam. Nincs Times New Roman betűtípus, mert nem ingyenes. Az egyetemi képzéseken viszont mindenhol vagy Times New Roman-t vagy rikábban Arial-t várnak el.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Dark Archon #40561 üzenetére
Ubuntu szerintem vállalható ilyen szempontból. Nem igazán kellett még terminalhoz nyúlnom 1-2 telepítést leszámítva. Inkább az zavar, hogy nem teljesen stabilak az alkalmazások. Leginkább az office, ami meg szokott rogyni, ritkábban a böngésző és a fájlkezelő. Egyébként találtam alternatívát mindenre, amihez nekem kell. Thunderbird, Firefox, VSCode, LibreOffice, yED Graph Editor, InkScape, GIMP, VLC, Disk Usage Analyzer, GtkHash, qBittorent, OBS Studio, gyakorlatilag ennyivel megvagyok az alap szoftvercsomag mellett. Egyedül a video szerkesztő hiányzik, de annyira nem, hogy egy napot elcsesszek az alternatíva keresésre. Egyébként ahelyett is biztos találnék másikat. Ezek közül mindegyik van Windows-ra is, szóval kb. nulla idő volt az átállás. Azt hiszem talán ezt tudom javasolni azoknak, akik át akarnak állni Linux-ra, hogy először Windows-on cserélgessék le az alkalmazásokat egyesével olyanokra, amik vannak Linux-ra is, aztán utána már szinte nulla idő átállni.
-
inf3rno
nagyúr
Nekem már volt, hogy random portok nyitva voltak a UPC-s tűzfalon fogalmam sincs ki által, mert a család többi tagja nem ért hozzá, én meg nem nyitottam ki. Gyorsan zártam őket, azóta nincs anomália, de vannak furcsaságok. Nem mondom 1oo%-ra, hogy nincs senki a belső hálón valamelyik eszközön. Egyelőre még nem történt semmi extra, és ez évekkel ezelőtt volt. Össze akartam rakni egy routert pfsense-el, hogy meg tudjam figyelmi a hálózati forgalmat, de nulla időm van ilyesmivel foglalkozni. A fórum leköti minden energiámat.
-
inf3rno
nagyúr
"Vannak amúgy ilyen szolgáltatások"
Mindjárt előkeresem, hogy melyikre gondoltam. Nekem egészen elképesztő volt látni mennyire profin meg van szervezve ez is.
szerk:
Itt is van, Krasznay szokott beszélni sokat róla, nagy rajongója, Shodan a neve: [link]Most jutott eszembe, hogy a Shodan arra is jó, hogy megfigyeljék mikor nem vagyunk otthon.
-
inf3rno
nagyúr
Azért a "nem nagyon" helyett jó lenne valami pontos statisztika, hogy egy évben ez hány próbálkozást jelent, illetve, hogy használsz e dyndns szolgáltatót, fix ip van e, stb. Még az is lehet, hogy kapsz valamikor egy olyan IP címet, amiről benyalta már valaki, és emiatt gyakrabban fognak próbálkozni. Ez mondjuk az egyik része, a másik meg, hogyha próbálkoznak, és megtalálják a szervert, akkor mit teszel ellene, vagy ha esetleg feltörik, akkor mi a teendő. Egyáltalán hogyan ismered fel, hogyan kezeled le az incidenst, mekkora kár fog érni, a lehetséges kárral és valószínűséggel arányos e a védelem mértéke, stb. Szóval ez nem úgy megy, hogy teszünk dolgokat, aztán reménykedünk, hogy rendben lesz. Azért otthon általában az a jellemző, hogy nincs akkora várható kár, hogy ennél többet kéne tenni.
Ha így csinálod, hogy kiteszed a HTTP szervert, akkor figyelni kell rá a biztonsági frissítéseket is, hátha találtak valami újat, és a szerver típusa alapján már fel is tudják törni első próbálkozásra, ha nem frissítesz. Vannak amúgy ilyen szolgáltatások, amik listázzák, hogy hol mit találtak. Mondjuk azok általában IP kamerákra, ilyesmikre vannak. Azokon keresztül is fel tudják törni a hálózatot, azért jobb a VPN, mert azzal a minimumra szűkíted a támadási felületet, és ha nem hoszting szolgáltató vagy, akkor nincs is szükség nagyobb hozzáférési felületre.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Dark Archon #40543 üzenetére
Firmwaret tudsz rajta cserélni szerintem valamelyik opensource firmware-re, és akkor talán megoldható a port knocking. A VPN-nél is kell hozzá, ha WireGuard-ot akarsz, de nem tudom pontosan mit lehet ezzel a routerrel. A VPN szerver lehet a szerver gépeden is egyébként, ha a router nem bírja el, és úgy is jó. Akkor csak a VPN szervernek nyitsz portot, semmi másnak, aztán VPN-el tudsz a belső hálózatodra rácsatlakozni. Alapból ilyenkor kizár minden internetes oldalt, vagy hát esetleg az otthoni interneteden keresztül el tudod érni őket. Ez a helyes alapbeállítás, ne változtass rajta.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Dark Archon #40541 üzenetére
Annyi, hogy csak akkor nyitja neked a portot a VPN szerverhez, ha egy meghatározott sorrendben kopogtatsz másik portokon. Elég egyszerűen be tudod állítani, ha van saját routered, ami támogatja valamilyen szinten. De lehet enélkül is simán VPN szervert csinálni, ez inkább csak a támadási felületet csökkenti. Ha lakossági internet előfizetés, akkor még az IP cím változás, amit le kell követni. Ha dyndns szolgáltatóhoz regisztrálsz, akkor kb. azonnal betalálnak az a tapasztalatom. Figyelik azokat is. De simán csinálhatsz egy saját weboldalt, amin automatikusan frissíted az IP címet, ha változik, aztán onnan állítod be, amikor fel akarsz csatlakozni. Ha SSL-el védett a weboldal, akkor kicsi az esély, hogy onnan megszerezzék, és akkor sincs olyan nagy gond, ha ténylegesen megszerzik, mert csak egy IP címet látnak, nem tudják melyik portra kell csatlakozni, ahhoz még egy port scan is kell. Szóval ezek csak ilyen opcionális dolgok, enélkül sem biztos, hogy betámadnak. A legtöbb szolgáltatói router egyébként véd port scan ellen valamilyen szinten. A VPN-t viszont általában nem támogatják, mert el sem bírná az eszköz a most elterjedt erőforrás zabáló OpenVPN szervert. A WireGuard sokkal kevesebb erőforrást használ azt mondják. Maga a történet egyébként egyszerű lenne, ha a biztonságot nem veszed figyelembe.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Dark Archon #40539 üzenetére
Nem sokat, bár attól függ, hogy port scan ellen véd e a szolgáltatói eszköz. Ha másik IP-re váltanak, amikor letiltja őket, akkor valszeg egy idő után ugyanúgy célba érnek. A port knocking is lehallgatható, de kicsi az esély, hogy figyelik. Ha VPN-el kombinálod, akkor elég jó védelmet ad. A VPN azért jó, mert direkt erre fejlesztik, és csak a VPN szerver sérülékenységeit kell nézned, nem az össszes szerver alkalmazásod sérülékenységeit. Vagy hát az utóbbi akkor számít, ha már betörtek a belső hálózatodra.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Dark Archon #40536 üzenetére
VPN szervert tegyél fel (WireGuard) és port knocking, az úgy nagyjából elég otthonra, én is azt fogok. Ha kiteszel HTTP szervert a standard portra, akkor azonnal be fogják támadni a netről. Ha még válaszol is, akkor a HTTP fejlécekben benne van a szerver típusa, és lehet arra specifikus sebezhetőséget keresni. Ha még ráteszel PHP-t, WordPress-t vagy hasonlót, akkor megint nő a támadási felület. Lakossági nettel nem biztos, hogy engedni fogja a port nyitást a szolgáltató, legalábbis nálam Vodafone-nál a szolgáltatói routeren lévő "véletlen" bug miatt nem lehetséges.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
cappa72 #40494 üzenetére
Engem az irritál, hogy nem tudok billentyűzetet váltani a beléptetéshez, és angol billentyűn adtam meg a jelszót, mert az az alapértelmezett, és beszoptam már, hogy nem tudtam beütni a magyar jelszót indításnál. Aztán amikor magyaron marad a billentyűzet, és otthagyom 5 percre a gépet, akkor meg sokszor csak tizedikre sikerül feloldani.
-
inf3rno
nagyúr
Az lehet, de a gyakorlat szempontjabol meg jo lenne, ha a fixen bent levo meghajtokra lehetne kulon szabalyokat hozni, es az USB-sekre is. En pl. az USB meghajtokon sosem szerkesztek direktbe semmit, hanem elotte athelyezem vagy atmasolom, azert le is vennem a jogosultsagokat rola, de a jelek szerint erre nincs mod.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
inf3rno #40437 üzenetére
Ezen takoltam meg egy kicsit, hogy univerzalisabb legyen tipusok szempontjabol, meg postfix helyett prefixet tettem bele, hogy egyszerubb legyen egyszerre kijelolni az atmeretezett kepeket, bar akar kulon mappaba is lehetne tenni oket.
for p in `find . -name "*.jpg" -o -name "*.png"`
do
d=${p%/*}
f=${p##*/}
b=${f%.*}
e=${f##*.}
convert $f -resize 33% $d/thumb.$b.$e
done -
inf3rno
nagyúr
Kozben telepitettem az imagicket, es ez volt a telepito logban "ZSys is adding automatic system snapshot to GRUB menu". Ezek alapjan megis mukodik a Zsys valamilyen szinten, csak telepiteskor volt ures a GRUB menu.
Akinek kell egyszeru kepfajl atmeretezes:
sudo apt install graphicsmagick-imagemagick-compat
sudo apt install imagemagick-6.q16
sudo apt install imagemagick-6.q16hdri
for f in `find . -name "*.jpg"`
do
convert $f -resize 33% $f.resized.jpg
done -
inf3rno
nagyúr
Felvettem mobillal egy videot MP4, es nem tudom lejatszani. Azt irja, hogy unable to open the MRL. Mondjuk mountolt meghajton van. Kozben rajottem most, hogy a permissonsnel leszedtem a jogot hozza, mert nalam a mounted a pendrive-ot jelenti, nem a SATA3 meghajtot, amihez szet kell szedni a gepet, hogy radugjam. Kicsit kaotikus ahogyan ezt kezelik... Most mar jo, akkor megsem kodek gond volt.
Plugin van esetleg valami extra meg VLC-hez, ami jo?
-
inf3rno
nagyúr
VLC-hez codec-et hogyan tudok leszedni? Esetleg van valami plugin is, amit erdemes leszedni hozza? Most ugy nezem csak subtitles van.
-
inf3rno
nagyúr
At lehet allitani valahogy a PDF nezegetot, hogy ne 37%-os, hanem 100%-os meretben nyissa meg a fajlokat?
-
inf3rno
nagyúr
A disks mount at system startup ugy nez ki nem mukodik egyaltalan. Semmit nem csinal inditaskor. Fstabba meg nem szeretnem harcodolni az egeszt, foleg ha kesobb lesz meghajtotitkositas, mert ugy sejtem ott csak a jelszo szovegfajlba mentesevel megoldhato. Barmi otlet, hogy miert nem mukodik?
-
inf3rno
nagyúr
Nekem olyan anomalia van Firefoxban, hogyha menteni akarok kepet facebookrol, akkor nem tudok ramenni a save gombra, amig nem irok bele valamit a kepfajl nevebe. Nem engedi elmenteni az eredeti neven. Fura, hogy neha jelentkezik, neha nem.
-
inf3rno
nagyúr
Nautiluson belul lehet kitenni a bookmarks-ba mappakat, meg ha bekapcsolod a linkeket benne, akkor az asztalra. A bal savra nem lehet rahuzni oket sajna. Talan van valami megoldas erre is, pl egy inditofajl, ami megnyitja a mappat fajl kezeloben, de nem vagyok otthon ennek a lelki vilagaban. Ugy neztem, hogy .desktop a kiterjesztesuk ezeknek, es ini fajl szeruek. Ezeket mar talan ra lehet huzni a bal savra, passz. Igazabol olyan sokat nem ernel vele, legalabbis nekem csak ikonokat rajzol, neveket nem ir ala, ugy meg minden mappa egyforma kb.
-
inf3rno
nagyúr
A rotalast nem idore ertettem, hanem mennyisegre. Persze elo van irva altalaban, hogy hany napig vagy evig orzik meg a naplokat attol fuggoen, hogy milyen komolysagu a tortenet. Olyan viszont nem fordulhat elo, hogy betelik a tarhely, es azert kell naplot torolni vagy megy tovabb az uzletmenet naplozas nelkul. Igen, szokas archivalni a regi naplokat. Sot kimondottan jo tomoriteni oket, mert sokszor ugyanaz kerul bele ezer sorba.
Koszi! Most van egy laptop, amin Win 10 van, gondolkodok, hogy menjen e arra is Linux, vagy maradjon a Win. Tulkepp most nem annyira indokolt, hogy hozzanyuljak, kesobb viszont biztonsagi szempontbol az lesz. Sokszor kerek be virusos fajlokat, hogy megnezzem mivel szornak minket, aztan azt kevesbe jo Windows rendszeren tartani. Eleve a felet eltakaritja a Defender, a masik fele meg idozitett bomba.
-
inf3rno
nagyúr
Logtol el tud fogyni a hely, es loggolasnal az az alapelv, hogyha elfogy a hely, akkor uzemszunet, amig nem csinalunk ujra helyet. A log rotation korulbelul olyan, mintha nem is lenne naplozas. Akkor van szivas ebbol a szempontbol, ha jon egy DDoS, es telefossak a naplot.
Nalam Windows-nal nem a naplozo csinalja ezt. Jo, volt, hogy 16GB lemezkepet kimentett, es otthagyta Isten szent neveben, de altalaban a Temp mappa van tele szemettel, es nem torli, illetve az alkalmazasok kapnak indokolatlanul sok helyet. Van egy misztikus 50GB, amivel fogalmam sincs, hogy mit csinal, csak fogja. Gondolom koze lehet a frissitesekhez. Alkalmazasoknal a jatekok nagyon sok helyet ettek, azoktol kellett megszabadulnom eloszor, de aztan az evek soran egyre kevesebb lett a hely barmit csinaltam. Kenytelen voltam egymas utan torolni az alkalmazasokat, hogy helyet szabaditsak fel, meg allandoan atnezni a rejtett mappakat, hogy talalok e valami torolhetot. A vegen inkabb megvaltam a rendszertol. Ez meg a Win 7 volt. Nem tudom, hogy Win 10-re is igaz e ugyanez az elv, de gyanitom, hogy igen. Nem hiszem, hogy a naplozashoz koze lenne, azert szoveges naploval eleg nehez osszeirni 50GB-ot. Na mindenesetre most nagyjabol ugyanazt a funkciot ellato programok vannak fent, es 80 GB-al kevesebb helyet fogyaszt az Ubuntu, ugyhogy orulok neki. Windows-ra nem hiszem, hogy valaha visszaallok, esetleg virtualis gepen vagy fenntartok erre egy kulon laptopot egy halozati szegmensen, hogy tudjam tesztelni azon is, amit kell biztonsagi szempontbol, de igy 2 het Ubuntu utan maradni fog ez. A masik ami nem tetszik Windows-ban az a hatterben torteno adatgyujtes. Azt mobilon is korlatozni akarom valahogy.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
gyulank #40352 üzenetére
De amit linkeltem tab session manager kurva jo. Valami 8000 tab volt nyitva 2017-ben, amikor lefagyott a Firefox, mert mar nem birta a terhelest. Valahogy sikerult kinyernem azt hiszem a profiles mappabol, de eleg nehez volt kinyerni belole az url-eket, mert valami egzotikus jsonlz4 formatumot hasznalt. Ez siman meg tudta most nyitni, es normal json formatumra konvertalni, ami konnyen feldolgozhato. Nagyjabol annyi a logika, hogy minden munkamenetet temakoronkent uj ablakban kezdek el, aztan mentem az ablakot, ha ugy dontok, hogy eleg volt aznapra. Nekem ez igy teljesen korrekt, en is kb. ezt irtam volna meg. A Downloads mappaba teszi, olyan mappanevre, amit irok, de tudom onnan barhova symlinkelni, akar halozati meghajtora is szerintem. Ez utobbi, amit csinalni akarok, mert tobb geprol akarom tudni folytatni akar VPN-rol is.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
gyulank #40344 üzenetére
Nekem a Linux Mint egesz korrekten ment egy regi HDD-s gepen. Elotte Windows 10 volt, az allandoan akadt, mert folyamatosan irt a lemezre. Levelezo nem volt benne csak Firefox. Legtobbszor nekem bongeszes kozben szokott elfogyni a hely, ha sok ablak nyitva van. Gondolom ha beallitom, hogy restore previous session, akkor a lemezre menti, es az megeszi a helyet, ha tobbezer tab nyitva van, mint nalam altalaban. Mondjuk a munkaszervezes gond ezzel kapcsolatban. Sokszor elkezdek irodalmazni egy temaban, ami tobbszaz lap megnyitasat jelenti, aztan hetekig tart feldolgozni oket, addig meg nyitva vannak a hatterben. Arra meg ragyulik mas tema is, ami akkor eppen erdekel, aztan van, hogy elsikkad az egesz, vagy nagyon sokat vissza kell lapoznom, hogy visszerjek ugyanahhoz a temahoz. Mar regota kuzdok ezzel. Most a legjobb megoldas, ha egy ilyen sessiont-t kiirok egy konyvjelzo mappaba, aztan kesobb meg onnan folytatom, ahonnan abbahagytam, de meg ez is viszonylag gagyi, mert minden bezarasnal ujra kell menteni es torolni a regit, hogy a valtozasokat is kovesse. Nem igazan talatam meg erre jo megoldast. Valszeg irok majd egy bongeszo plugint, ami automatikusan koveti a munkamenetet, es kimenti az eppen nyitott lapokat egy szerverre. Azt hiszem talan mar van ilyen, ez igeretesnek tunik: [link]
-
inf3rno
nagyúr
válasz
stopperos #40337 üzenetére
Jo reszben igazad van, reszben meg nincs. Olyan szempontbol backup, hogy megjegyzi a tortenetet es vissza lehet allitani korabbi allapotot, olyan szempontbol meg nem, hogy nem redundans. Nem mintha a vita miatt jottem volna, en hasznalni akarom, nem diskuralni rola.
Elvileg van zsys [link], ami tud snapshotot kezelni, feltettem, de a Grub-ban nem latom a menuben, pedig elvileg ott kene, hogy legyen.
-
inf3rno
nagyúr
Esetleg van valakinek tapasztalata ZFS snapshots-al? Ugy nez ki a Timeshift nem megy ZFS-el, adat meghajtora meg nem akarom rakni a rendszer backupot.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
tordaitibi #40332 üzenetére
Hat sokat nem erek a KDE-s tutoriallal, Gnome alol, de masnak talan hasznos lesz valamikor.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
gyulank #40327 üzenetére
Nekem 120GB keves volt winnek, es mindig ossze kellett kaparnom valaminek a torlesevel plusz tarhelyet, aztan mindig felnyalta az egeszet. Most meg 30GB, amit Ubuntu hasznal, igaz csak 2.1GB a swap, nem 16GB, mint Windows-nal. Nem is tudom mi lenne, ha teljes memoriakepet ki kene irni ra, vagy ez hogy mukodik Ubuntu alol. Mindenesetre egyelore nem foglalkoztat, ha elmegy igy is a rendszer.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
tordaitibi #40324 üzenetére
-
inf3rno
nagyúr
válasz
#08299776 #40313 üzenetére
Most helyeztem at 1TB-ot egyik NTFS meghajtorol a masikra, vagy hat oda-vissza. Rendet rakok eppen. Nem volt masolasi gond, egyedul az zavar, hogy lassu. 450MB/s, amit Windows alatt hozott, itt 100 korul van az atlag. Ez mondjuk jellemzo Linux fuse micsodara, hogy rosszul van beallitva a buffer kezeles, es betelik rajta. Volt mar ilyenem Samba share-nel is. Jelentettem mar ezerszer, de semmit nem csinaltak vele. Kimondottan vicces lesz, amikor beletolok 400k-t QSFP+ halozati kartyakba meg NVMe SSD-kbe meg gep felujitasba, hogy meglegyen az 7GB/s, aztan a vegen leszabalyozza az egeszet 0.1GB/s-re.
-
inf3rno
nagyúr
Nekem elment a kep a KDEnlive telepitese kozben legutobb, ugyhogy inkabb nem probalom ujra. Mas is irja, hogy osszeomlik tole a rendszer. A Davinci Resolve-ot megnezem, koszi!
Ez a movavi inkabb ilyen prezentacios video keszito, lehet benne kep atmeneteket csinalni, kisvideokat belevagni, ilyesmi. Nem annyira komoly, de eleg kenyelmes. Ami tetszik, hogy latom a hangsavot is benne, hogy mikor van hang, es ra lehet nagyitani tetszoleges szintig, ugyhogy tized masodpercre pontosan tudom vagni vele. Nekem olyan nagy varazslat ezen kivul nem kell. -
inf3rno
nagyúr
Ja. Na vegul kikapcsoltam a settingsben, hogy rakeruljenek a panelra. Ugy tunt nincs olyan opcio, hogy csak a pendrive-okat tegye ra, ugyhogy ez lesz. A fajl kezeloben be lehet kapcsolni a mappak linkeleset, ugyhogy csinaltam par linket gyorsan. Jobban tetszenek az asztalon, mint a bookmarkolt dolgok a fajlkezeloben. Jo lenne, ha fel tudnam tenni ezeket a mappakat a panelra, de sajnos ez sem megy.
Azert egesz korrekt OS ez az Ubuntu, tetszik. Egyedul a Movavira nem talaltam meg alternativat, meg a vekony scrollbar, ami meg zavar egy kicsit.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
#08299776 #40299 üzenetére
Engem csak azert zavar, mert bal oldalt a 6 meghajto elfoglalja a panel felet, es abbol 3 bpool, rpool, encrypted 2.1GB, amik nem is meghajtok igazabol, csak ilyen mondvacsinalt valamik. Boven eleg lenne, ha ezek eltunnenek a fajlkezelobol es a panelrol. De megvagyok igy is, akar le is szedhetnem ezeket a panelrol, ha hagyna magat az Ubuntu, csak akkor gondolom a pendrive-ok sem jelennenek meg ott. Legtobbszor a files ikonra megyek ra, es ott a bookmarkolt mappakra.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
#08299776 #40292 üzenetére
Koszi! Igy mar vilagos.
En szeretem a ZFS-t es a BTRFS-t is, most ez ment fel alapbol a meghajtotitkositassal. Regebben elemeztem, hogy melyik mit tud, a BTRFS-nel nagyon szimpi, hogy tetszoleges meretu meghajtokat egymas melle szorhatok, es valahogy automatikusan megcsinalja nekem a RAID mirrort, nem kell azzal szivnom, hogy csak egyforma meretu particiokkal lehetseges, mint ZFS-nel. A ZFS-nel viszont nem CRC32 a checksum, hanem SHA1 azt hiszem, szoval sokkal alaposabb hiba detektalasban. Plusz a ZFS-nel volt native encryption, ami RAID-nel szamit, mert nem mindegy, hogy ala teszunk egy LUKS-ot es minden meghajtot elteroen titkosit n-szer annyi CPU-t es memoriat hasznalva, vagy fullra ugyanaz a block ciphertext megy ra mindegyik meghajtora es egyforman titkositja a redundans reszeket. Azt hiszem meg a swap titkositasa is ilyen szempont volt, illetve elvetemultebbek csinaltak olyat is ZFS-el, hogy a root-ot es a kernelt is titkositottak, bar szerintem eleg csak a root-ot titkositani, a kernelt meg digitalisan alairni, es akkor a secure boot kivedi a kulso beavatkozast. Ha a BTRFS-hez jon ki native encryption (nem kovetem) akkor hajlok inkabb afele az egyszerusege miatt. Szoval ez olyan kerdes, hogy kinek mire van igenye, es mennyi energiat hajlando raforditani a megvalositasara. Nekem a szerverre bitrot elleni vedelem ami kell, es hogyha lenyuljak a merevlemezt, akkor ne tudjak olvasni. Meg esetleg incremental backup, ami olyan buzzword, ami megfogott. Az a forgatokonyv sokkal valoszinutlenebb, hogy ramokolnak valami bootkitet vagy rootkitet a gepre, es azert vert lehet izzadni, ha ilyenre is fel akar keszulni az ember. Sokan nem veszik eszre, hogy ezek informaciobiztonsagi vedelmi intezkedesek, es hogy kockazat aranyos vedelem kell. Nem lehet altalanossagokban beszelni ezekrol a kerdesekrol. A fenti pl. a szerver gepre az igenyeim, az asztalira eleg csak a meghajtotitkositas, ugyhogy akar az ext4 + LUKS is boven jo lenne ra, csak most erre kattintottam, mert ez volt felajanlva by default. Egyebkent nekem edesmindegy, ha ellatja a feladata. Ennel a bpool rpool kerdesnel is ugy nez ki, hogy mountolva van alapbol, mert nagyjabol megvan a 250 GB system tarhely, csak valamiert odatett ket ilyen meghajtot a fajlkezelo.
-
inf3rno
nagyúr
Tudnatok 2 sort irni arrol, hogyha zfs-el telepitem az Ubuntut, akkor mi a bpool es rpool, es miert nem tudom mountolni oket?
-
inf3rno
nagyúr
Nem erdemes foglalkozni vele, a lenyeg, hogy mukodik, es a tarhely nagyja megvan. Egyebkent is erdemes kisebbre venni valamivel a helyet, mert a kovetkezo klonozasnal nem biztos, hogy rafer egy hasonlo meretu lemezre. A gyartok kozott szokott valamennyi elteres lenni, hogy mekkora tarhelyet adnak. A 180-as lemez mondjuk nem gyakori, de 2db 240-es vagy 256-os lemeznel lehet szivas, ha azert nem megy at a lemezkep, mert nehany MB-al kevesebb tarhelyet ad az egyik gyarto. A ZFS-nel szokott meg ilyen elofordulni RAID-ben, mert az megkoveteli az azonos meretu particiokat. A BTRFS ebbol a szempontbol jobb.
-
-
inf3rno
nagyúr
Leszedtem a gparted-et innen: [link] Az oldalán azt írták, hogy ez bootable Live Linux. Megpróbáltam DD-vel felírni pendrive-ra, aztán meg disk / restore-al is, de egyikkel sem sikerült bootolni róla, az UEFI-ben nem is írja, mint bootolható eszközt. A disks azt írja, hogy hidden NTFS fájlrendszer és hogy bootolható. Bármi ötlet?
szerk:
Úgy néz ki megvan a probléma oka, nem UEFI kompatibilis a gparted live, hanem legacy mode kell neki. [link] A gond csak az, hogy be van kapcsolva a legacy support. Az MBR is stimmel, nincs ötletem. -
inf3rno
nagyúr
Van egy Xiaomi Redmi 10-em. Arról szeretném leszedni a fényképeket, de nem igazán találom a megoldást. Volt, akinek összejött?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Designer 4K Monitor - BenQ PD-2700-U
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 16 M4 Max 36GB RAM 1TB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3050, 96% Akkumulátor
- PS Plus előfizetések kedvező áron
- Asus TUF Gaming F17 FX707 - 17.3"FHD IPS 144Hz - i7-13620H - 32GB - 1TB - RTX 4060 -3+ év garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest