Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Mindent a StreamSharkról!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- Évente csak egyszer látod! 11 11 11 11 11
- Android másképp: Lineage OS és társai
- A legolcsóbb gamer laptop RTX 4060-al.
-
LOGOUT.hu
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dare2Live
félisten
válasz Dluinet #8153 üzenetére
"Európa leggyengébb, legszegényebb országával (Ukrajna) sem bír el."
Katonailag mérsékelten számít, hogy mennyire, gyenge vagy szegény egy ország. Jó plda erre a DPRK aminek a GDPje meg se közelíti a magyart, néha 10-100.000ek meghalnak éhinségben de pl 1.3millió!!! aktív katonával, több ezer tankal, nagyon komoly csöves és rakétás tüzérséggel rendelkezik.... és persze nuki fegyvert és ICBMet fejleszt.
Olyat meg ne mondjunk, hogy 2022 februárjában Ukrajna katonailag Europa leggyengébbje volt. Ez brutál hozzá nem értés lenne. Ukrajna Krím/Dombass óta készült arra, hogy Oroszország újra meg fogja támadni. 7év alatt három rétegű védelmi vonalt építettek ki. Ukrajna örökölte Szu felbomlásakor a Kharkiv Morozovot ahol 7éven keresztül reaktiválták/modernizálták a T64/T80akat. Rakéta technologiában élen jártak tessék a Yuzhmashra gondolni (pl Zenit rakéta) nem volt nekik nagy feladat!!! összerakni egy HRIM-2 SRBMet. De ott az R-360 Neptun hajó elleni cirkálórakéta amit detto ők (Luch) fejlesztett amibe hajtóművet! is Ukrán cég a Motor Sich gyártotta. A háború kitörésekor mennyiségben több földi pl légvédelemi eszközzel rendelkezett mint Németország, Franciaország vagy Anglia. Valószínűleg többel mint az elöző három kombináltan! És egy 1990es BUK, S300 azért 2024ben se mondható korszerűtlennek.
Nem tudom mennyire jön át de haditechnika és hadiipar vonalon is Ukrajna 2022ben nagyon erős volt.
Erre jön rá az, hogy Ukrajna maguk az emberek láthatóan nagyon nem adták meg magukat. Nem vagyok biztos abban, hogy ha egy Oroszo MOot megtámadná hasonlóan kiállna anerérthazáért.A 2021es békekör után ahol az US vezetés látszólag fixen meg volt gyöződve hogy Oroszo kész tervekkel rendelkezik és meg fogja támadni Ukrajnát érdemben beindult az US hadisegély akkor még csak jórészt javelin, nvg... "small arms" vonalon. A háború megindulásakor de valószínűleg már elötte az Ukránok elkezdtek intelt kapni az orosz tervekről.
Azóta pedig Ukrajna komoly mennyiségű hadianyagot kapott. A szovjet eredetű EUs/NATO eszközök nagyja át lett adva Ukrajnának legyen az S300, Mig-29 és legföképp brutál mennyiségű tüzérségi eszköz. Az ukrán katonák kiképzése folyamatos. 2023ban az Ukrán hadsereg létszáma 800.000fő fölé emelkedett. És persze folyamatosan megy a pénzügyi segítség is tessék pl a legutobbi összességében 50milliárd euros EU segítségre gondolni. Ezek nélkül is Ukrajna rég összeomlott volna. Láthatóan a nyugat mind hadianyag, mind pénzügyi vonalon keményen beállt Ukrajna mögé. Sajnos nem elég keményen.
Ennyit talán a gyenge Ukrajnáról.
És akkor itt szót lehetne még említeni a histrorikus orosz imperializmusról és arról, hogy Putyin követelése az Ukrajnai háború elött az volt, hogy a NATO katonailag vonuljon vissza a VSZ határok mögé.
Innen aztán sok kérdés nincs."Igazad van, de hogy az oroszok továbbjutnak, arra semmilyen reális esélyt nem látok."
Így hogy a nyugat nagyja így-úgy beállt Ukrajna mögé lehet hogy nincs. De én ebben se vagyok biztos."mint ürügy, élveznék, hogy legálisan oroszokat ölhetnének."
Ehez minek ürügy/háború? Akinek ilyen beteg vágyai vannak bármikor csatlakozhat az Ukrán hadsereghez."2022 megmutatta, hogy az oroszok papírkutyák."
Oroszország 2022ben ugyanazt akarta mint amit 2014 Krímben, 2015 Donbassban. 2022 azt mutatta meg, hogy ha ez ellen egy 40milliós nagy országi 7évig aktívan készül úgy hogy komoly katonai, hadiipari öröksége van és az US intellel tolja akkor ez nem feltétlen működik.
btw ahogy gondoljuk az USA se szokta megnyerni az utobbi időkben a háborúit ld pl Afganisztánt. Mégis elképesztő hozzá nem értés lenne paírkutyának gondolni.Elnézést mindenkitől ennyire hosszú lett sajnos így is nagyon felületes lett gondolkodtam rajta, hogy el se küldöm de már megírtam...
[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
válasz Ixion77 #8308 üzenetére
A lakosság min 80% nem azt nem tudja, hogy jóval 60% felett van az "újraelosztás" hanem azt se érti mi az. De még abban a 20%ban is aki érti jelentős % nem elborzad tőle hanem helyesli! Beszélni róla nem lehet mert 2percen belűl jön "a Gyurcsány jobb volt?" szlogen.
A leglegkeményebb pedig az volt amikor az oviban belefutottam abba, hogy Németországban éheznek!!! (meg átoperálják a gyerekeket transzfesztitává) és megy a bologatás, hogy mennyire jó itt nekünk.ultraoff:
Mozogsz(gunk) egy ITs közegben ahol a 99% beszél angolul vagy/és németül és még a gyengébb képességüek is átlag felett vannak. Ahol az 1misi netto az nem számít hude jónak miközben a magyar median 310k de még a magyar brutto is 380k. És nem az M1, TV2 és a Kossuth, hírlap a hírforrás mert 90+%unk hány attól a buta demagog agitproptól amit a lakosság nagyja bekajál. De mi vagyunk a "10%".
Olyan ez mint, hogy milyen őrült összeg áll bankszámlán vagy map+ban miközben infla 3év alatt 40-50%+. Nem értjük... Közben nem a plebszből de orvos, infós barátomat sőtt orvos (74éves) édesanyámnak kellett rábbeszélni a pmap/euro... vonalra.[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
válasz stingy2 #8318 üzenetére
Milye van Egyiptomnak? 100+milliós lakosság ami évente 1-1.5millióval!!! bővül.
De nincs érdemi ásványkincsük és exportjuk, nincs érdemi iparuk, a mezőgazdasguk a lakosságuk felét se lenne képes etetni brutális élelmiszer importjuk van. A 100millióból szó szerint 50+millió éhen halna ha nem tudnának élelmiszerért fizetni/importálni.
A fiatal 18-40éves lakosság min 50% munkanélküli.
Van vmekkora turizmusuk az időjárás+vörös tenger + Fáraó örökség miatt de annak meg mindig betesz amikor felrobbantanak egy repülőt, elrabolnak megölnek pár turistát és most pont dúl az Izrael-Hamasz háború.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
válasz Oppenheimer #8453 üzenetére
google az a cég ahol szabadprojektben nagy dolgokat kitalálnak majd azt más sikerre viszi. Mindez megy 20+éve... ami elsőre beugrik az az orkut -> facebook... De a nagy apple innováció 3D szemüveg is náluk indult aztán jött az FB most meg az apple.
Amit meg most csináltak a Geminivel az már a sötétebb történelemhamisításos a fehér embert lincselni kell woke vonalat idézi. [link]
és ez csak kis izelítő magyarul...Persze nem csak ők [link] tessék elolvasni és átgondolni de na már.
@Tapsi Apple watchról mindig ez ugrik be. [link] Teszem hozzá a konukrencival is komoly gondok vannak de na már.
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz Ixion77 #8587 üzenetére
4.5éves távon az inkább 500%+
Töröko az egyik igen jó pldaja, hogy a populizmus demagógia + vallási vonal (Erdogan iszlamista) + médiakontrol akkor is nyerni tud "demokratikus" választásokon ha a lakosságot totálisan kifosztják. Minket csak lelépett a rántotthús vicc Románia, sött már lassan Bulgária is, az EU szegényháza lettünk de a hibás Soros és Brüsszel... Hibátlan, zseniális.
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz HussarF #8600 üzenetére
Tengerpart turista vonalon logikusan imádják ha vki $/EUR KPban fizet. A kereslet is baromi nagy rá lirában már senki se hisz / akar megtakarítani. A crypto vonal is nagyon ment/megy ott a digit áramlást korlátozni se tudják.
Ha a turista vonalat elhagyod onnan nem tudom mi van. De gondolom senki se ellensége magának.
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz concret_hp #8624 üzenetére
Mi a baj a csokival? 99%+okban cukor sincs.
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz HussarF #8725 üzenetére
A drágán vett gáz az akkori agusztusi Szijártós vásárlás. Csak az. 30éves gázár csúcson vettünk plusz gázt nem keveset. Ez már nagyon rég kiment a külkerből.
funfact: Közben Oroszok a hosszútávú TTFhez kötött gázt nem szállították...szerk:
Pécs jórészt nap+biomasszából megy. Ha nincs nap több a biomassza.[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
Ez a téma nagyon nehéz.
Szerintem a falvaknak, sött a kisvárosoknak is elsősorban azért annyi mert nincs fiatal. Aki van az lép mert egyetem, városban van élet, több fizetés. Szerintem is értelmetlenül túl vannak tolva de jórészt a "falu" a kormánypárt fő szavazóbázisa.
Az időseket rémítően nehéz mozdítani. Rengeteg különböző élethelyzet vki azt nem bírná ha nem lenne mit csinálni valaki ott élt le 50évet... Az ingatlanok totál elértéktelenedtek. Minden második ház üres. Nem lehet városi panelre cserélni mert a városi panel az 30millió. Az eüt, kultúrális életet (nyugdíjasklubb) falun is meg lehetne szervezni. Közben városban is teljesen átlagos az az ügyelet ahol 2-3 folyós, kukacos vagy akár félig mumifikálódott halotthoz kell kimenni. Nem tűnik fel senkinek. De az elment fodrászhoz, felhúzta a 60éves menyasszonyi vagy legszebb ruháját majd kilépett a vonat elé se ritka.
Rengeteg különböző téma kering sztem itt elég OFF az egész.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
válasz HussarF #8767 üzenetére
"vidéken" is van net ott is tudsz mátixosan a quest 3, PS5, PC gaming... világban létezni.
Ez akkor már sokkal inkább gyerek függő. Nálunk is kettéoszlik a társaság. Ahol nincs gyerek ott sokszor "matrixos" az szabadidőt a PC/PS5/mobil gaming, quest 3, netflix, sorozat esetleg film, sport dominálja. Ahol meg van gyerek ott a gyerek. Ez inkább dönti el és nem a vidék/város.
btw az átlagéletkor nálunk vhol 40-45 közt van, 60+%nál nincs gyerek és túlnyomó részt nem is akarnak. Látják mennyire "fel kell adni mindent" és, hogy brutális anyagi teher/kiesés. A quest 3, a 4090, a foci, netflix, hothatch... sokkal olcsobb és nem ébreszt háromszor.
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
Saját merítés alapján a falvak nagy része döglődik. Amik Győr, BP... mellett vannak esetleg ott a Duna, Balaton van vmi spec dolog azok a kivételek.
Mert a fiatal nem akar ott élni. Nincs egyetem, nincs munka, nincs élet.
Ezt a folyamatot vmennyire csökkentette a HO de azt most pont visszavágják. És ott is a Balaton... volt a vonal ahova a lakosság mozgott.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
válasz attiati #8813 üzenetére
Én is új 7éves társasházban lakom 74m2 nem zárószint de sarkon. Nappalin relatave nagy ablakok, panoráma. Távfűtés. Az éves fűtésköltség fixen ~20.000Ft alatt van. 23Cra van állítva 0C felett lényegében 0Ft a fűtésköltségünk.
Karácsonykor nem voltunk 2hetet fűtást 0ra lecsavartam 19Cre jöttünk haza.
Én se értem nehéz elfogadnom de ez van. Mi meg az elektronika felfűtjük a lakást vagy fogalmam sincs.
Erre rájön, hogy légkondizni se igazán kell tavaly úgy hogy ketten hybrid HOzunk=2noti munkaidőben megy +2 gyerek belefértünk a rezsivédett alapba.@Feketelaszlo teljesen általános, hogy a külvárosi, vidéki kocsival napi 1-2ht áll a dugoban mert gyereket hordja ovi, suliba. Nekünk ez 5perc gyalog vagy 5perc bicikli. Ettől még van 2 autó évi 12.000kmre mert gyerek meg hobbi de ez nem létszükség mint egy külváros, vidékinek.
-
Dare2Live
félisten
válasz menledge #8818 üzenetére
jujj. Tessék az én esetem.
HO van visszahúztam a pizsit miután a gyereket levittem 7+7perc alatt a suliba. Gyalog. Biciklivel csak 4lett volna. Jövőre el is gyalogolhat. A vidéki detto 2 gyerekes kollégám ehez képest reggel 7kor berakta a gyereket az autóba 7:40kor kirakta aztán hazaért 8:20ra. És ezt a kört délután mégegyszer!!! eljátsza. Ha on siteozik akkor csak napi 2ht pöfög el a dugóban. Ha HOzik akkor 2.5h+t.
Városi én esetem: 0 CO2 kibosátás vs 2-2.5h+ dugózás.A paneles példád ugye érted, hogy "erős, barokkos túlzás"? pl Senki se hűti le nyáron 20Cre a panelját. Főleg nem mert a panelek túlnyomó részén légkondi sincs.
A vidékiek ugyanúgy mennek "plazazni" mint a városiak. A városi Józsi bácsi meg ugyanúgy nem plazazik mint a falusi Józsi bácsi.
Nah nem folytatom. Vannak gondok.
-
Dare2Live
félisten
Konkét plda nem aglós. Ill nekem amikor 20+kmre kell hordani a gyereket és napi 2-2.5h+t autózol mert nincs (vagy erősen "szegregált" az iskola) az nem aglomeráció. Tény BPs viszonylatban 20+km és napi 2-2.5h autózás viszont simán lehet aglomeráció.
Az igazán vidék az MOon egy külön csoda. pl Tamásiból!!! jár a DENSO busz be Szfvárra. Emlékeim szerint 90-100perc a buszozás a munkahelyre majd ugyanennyi volt haza. Napi 3h+ buszozás finom. És ezt nem jószántukból vállalták be férfiak, nők 3 műszakban havi 330k nettoért hanem mert nincs más.
-
Dare2Live
félisten
válasz menledge #8821 üzenetére
Már megint Mari nénizel. Tipikus városi Mari néni panelben lakik és a Sparig megy le gyalog. Légkondija nincs.
A tipikus falusi Mari néni ugyanezt teszi csak kádárkockában lakik. Gyalog megy ő is boltba. Rezsiköltsége energiafelhasználása a kádár kockának sokkal rosszabb mint egy körbefűtött panelnek.
btw csoda élmény amikor megyek karácsonykor haza és és ha nem fúj szél belső keringetést kell kapcsolni különben dől be az elégetett műanyag, akármilyen fa, levél, szemét... szaga. Amikor közelítjük a falut és látszik, hogy áll a szmogban.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
-
Dare2Live
félisten
Ami ebben érdekes, hogy már ~2éve tényleg "a nagy lóf@szt". Nem egy átmeneti dolog. És hogy ez az élelmiszereknél is az mégérdekesebb. Mert oké kevesebb "TV"t veszünk de, hogy reálértékben masszívan kevesebbet eszünk wtf.
Tessék választani: Nekiállt a fél ország fogyózni vagy ennyire beindult a Szlovén, Román... bevásárlóturizmus vagy...?Egy adat ami szembe jött remélem jól emlékszem. EU arányos fogyasztás/főben 4éve Románia elött voltunk. 2023ban A román fogyasztás/fő az EU átlagának 83% a magyar a 74%. Keményen lelép mintket Románia GDP/főben de nem ennyire...
más:
@Drizzt: Ahogy kinéz kijelenthető, hogy a jelenlegi feltételek mellett a magyar lakosság nem fogja finanszírozni a magyar államot.
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz Ringman #9022 üzenetére
Ez kb magyarázza is és magában nagyon durva. És ami a nagyon durva, hogy ilyen szintű adózás mellett nincs müködő EÜ, az köz oktatás borzalmas, szociális védőháló nincs.Közben hugom agitál legutobb most szombaton, hogy menjek Svájcba... ott a fordítottja van. Magyarhoz képest nagyon keveset adózol cserébe min 1évig kapod a fizud 100%át mint "munkanélküli segély". igazi wtf
-
Dare2Live
félisten
az álamcsődöt vizionálók alapból nem raktak bele, menekülni se fognak.
A ~10%os reálhozam miatt viszont rengeteg pénz ment pmapba. De még 9.9%on ami már csak ~3% reálhozam is jöttek a pénz. 0.25%ért viszont aki 10% évesért rakta be a pénzét ott sokan át fogják súlyozni.
Teszem hozzá, hogy az átlagmagyarnak príma befektetés lenne a pmap mert az infla nem enné meg a pénzét. Közben ausztriában
"JELENLEG A KAMAT AZ EGY HÓNAPOS KÖTVÉNY 3,50%-ÁTÓL A 10 ÉVES LEJÁRATÚ KÖTVÉNY 2,50%-A KÖZÖTT SZÓRÓDIK.Csak összehasonlításképp, a magyar lakosság számára itthon elérhető Euró Magyar Állampapír kamata jelenleg évi 3,94% (ez 3 havonta változik az EURIBOR-tól függően)."
-
Dare2Live
félisten
Tavaly mielött megkapta a Nobel díjat nekem is bedobta fb ott is ment a gyilkos, mengele néni vonal.... a legizgibb pedig az oltással rakják beléd az 5G csipet volt.
A legkeményebb ezen a vonalon az amikor pl játszótéren gondolom vegyülök szülökkel és kiderül, hogy ez nem csak FB. Olyan konteók mennek chemtrail, 5G, oltás, mi gyógyítja a rákot vonalon levegőt alig kaptam.
Hamár egy 2014es írás: [link]don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
válasz Ringman #9063 üzenetére
Míg a Matolcsy féle anyagok jól megfogják a gondokat, vázolnak egy mit hogyan kénét ez átfutva egy lósunggyüjtemény. Van alapja az AIs mondatodnak...
btw addig amíg egy sikeres KKVt/startupot el lehet venni a tulajától egy "telefonhívással" addig ne várjanak MOon új bajnokokat, pezsgő startupokat.
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz Ixion77 #9094 üzenetére
Szerintem metanal a metauniverzum vitte végtelen menyiségben a pénzt ehez képest a VR "quest" vonal még akár 0ban is lehet. A hogy gondolták, hogy az emberek beülnek a metauniverzumukba azt máig se értettem.
btw a meta, instagram, tiktok... vonalon a cégek egyik nagy gondja, hogy a szabályozó hatóságok kezdik felismerni, hogy legalább gyerek vonalon 16-18...év alatt tiltani kéne mert erősen káros, nagyon nem kéne....IBM szvsz az a cég ami 40éve volt amikor kihagyták a "DOS" ziccert. Átaludták az AWS cloud elejét, 2008ban!!! mondta Palmisano (ceo), hogy a cloud nem lesz tényező enterprise vonalon . Aztán jaj baj van és 2013ban softlayer. A Red Hat stratégia amennyire látom kimerült a megemeljük az árakat 15-25%al a hibrid cloud vonal nem megy eléggé. Az on premise és hozzá köthető SW vonal az még mindig megy és a Kyndryl leválasztása is zseniális húzás volt (pl RHra felvett nem kevés hitelt megörökli a leválasztott cég miközben RH marad IBMnél, IBM tudja fix szerződések vannak de licenszek árait megemeli)
NV P/Eje nekem értelmezhetetlen a konkurencia pedig ~összefogva már a nyomában.
AAPLnek kellene egy új termék különben nőni érdemben nem fog tudni, a 3D vonal egyelőre drága és béta.
GOOGról pedig IBM jut eszembe rengeteg kiagyott lehetőség. (De persze még mindig messze jobb mint IBM.)Nah kicsit pár gondolat kicsúszott.
-
Dare2Live
félisten
Szerintem az egyik legfontosabb ami a jó cégvezetést megkülönbözteti a rossztól, hogy jórészt kaszinóznak vagy jórészt van viziójuk és ami legalább ennyire fontos tudják e azt implementálni.
Vizio, implementálásra elég jó plda Steve Jobs. Tudta mit akar és tudta implementálni.
Másik oldalra tipikus plda a Xerox vagy az IBM. Cloud elöző hszben már volt ami még jó plda azaz IBM SAP reláció. Olyan vak volt ott is az IBM felső management, hogy a fal adta a másikat.
Remélem Krishna ezen a vonalon is jobb lesz."Legnagyobb Japán és Amerikai cégek történetei tele vannak horribilis buktákkal.
Olyan technológiákba fektettek irtózatos pénzeket, melyekről később kiderült, hogy a kutyának sem kellenek. Ugyanakkor elég, ha egyetlen nagy biznisz összejön, ezt láttuk a META, az Alphabet, az Apple, és még ezer másik cégnél.
Mindenki csak kaszinózik."A Meta esetén a nagy biznisz az az FB. Startupként "első" termék volt és nem multi féle őrületes pénz befektetve. Azóta "irtózatos pénzeket" szórtak ki jórészt érdemit profitot nem hozó projektekre ld metaverzum. Ami FBn kívül valamennyi profitot hoz azt felvásárolták.
Alphabetnél a dolgozóknak!!! fantasztikus vizióik voltak... de azt a google management nem ismerte fel vagy és képtelen volt implementáni. Orkut pl elöbb volt mint FB. Mégis FB lett a social media, orkut pedig már nincs is. A második nekifutásuk a google+ pedig borzalmas implementáció lett. És ezen felűl volt 101 projektjük amit más vitt sikerre.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
Sehol nem mondtam egyszerű vagy hogy nincs kaszinó effekt. Ezt írtam:
"Szerintem az egyik legfontosabb ami a jó cégvezetést megkülönbözteti a rossztól, hogy jórészt kaszinóznak vagy jórészt van viziójuk és ami legalább ennyire fontos tudják e azt implementálni."
A pldaidban is mindig megvan a mért lett sikeres. És az túlnyomó részt nem kaszinó.
-
Dare2Live
félisten
Érdermes átolvasni mert ez lesz és alapvetően ez fogja predesztrinálni MO jövőjét. Tegnap erre "15-20 éve még azt gondolták Magyarországon is, hogy a jövőt inkább a diplomás, szellemi foglalkozású emberek határozzák meg, de az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és mindenki tudja: munka és szakmunka, szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő."
"Reszkethetnek az irodisták, a jogászok, a fogalmazók és a programozók."
még erősnek gondoltam Mercutio_ Kádár Jánosozását... de picit belemélyedve már nem gondolom annak. És az az egy biztos hogy a szoci/Kádári gazdaságpolitika 2024ben a globális piacon totálisan versenyképtelen.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
MOon alapvetően a NERnek leejt a padló. Ha a NERnek leejt a német/orosz/kínai... akkor annak is. Aki viszont érdemben szóvá teszi, hogy itt gond van, nincs jogállam... annak meg nagyon nem leejt.
És kinek a legszarabb ez a rendszer? Az 99% átlagmagyarnak.
Magyar startup/unikornis is ezért nem nagyon lehet. Akinek jó ötlete, tudása... van az elviszi innen. Bármikor felfigyelhet rá egy NERes és aztán kap egy telefont, hogy el szeretné adni a céget... Ez magyaron teljesen átlagos dolog.Hamár "német" az audi vezér elképedése/megszólalása jut eszembe amit a kókós/kurvásnak címzett. Hogy ezért Németországban letöltendő járna. Ilyen "kellemetlenség" mondjuk Kínai/Orosz/Kirgíz... vonalon nincs.
-
Dare2Live
félisten
"audit a foldmutyi nem zavarta amin keresztul a telkekhez jutottak"
Akkor olvasd el mégegyszer a hszem."nem tudom mi kerult bizonyitasra"
Azt hittem képben vagy az üggyel de ezek szerint nagyon nem. Ugyanaz történ mint pl az Elios ügyben. Hiába vannak egyértelmű direkt bizonyítékok: NNI. Nincs is ügy."de valszeg ezert is borton jarna, az audi oldalrol szerzodoknek is."
Vmi nagyon félrement. A "bűncselekményeket" Borkai és társulata követte el nem az Audi.btw ilyen alapon az EUt is elő lehetne rángatni 2018ban pl ELIOS ügy után már egyértelmű volt, hogy szétlopják az EUs pénzeket... aztán mégis küldték, sött még mindig küldenek a tolvajoknak.
-
Dare2Live
félisten
válasz Ringman #9163 üzenetére
És akkor legyen itt a tényleges fogyasztás is, ember szempontból sokkal többet mond mint magában a GDP/fő
Egész elképesztő az a sikerstory amit a FIDESZ - NER összehozott.
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
Én nem látom, hogy jogállamisági kereteken belűl, hogy lehetne érdemben "visszavenni". Töredékeket lehet.
"Eddig azért nem lett sosem valódi balhé, mert mindkét politikai oldal benne van a buliban."
Ha tétje van napnál világosabb, hogy nincs értelme beleállni. Ha Schadl helyett Tibrocz lett volna az ügy el se jut semeddig. Ha van vmi hülye aki végigtolja akkor max Polt lelövi azt pl bizonyíték hiányába. Volt ügy nincs ügy.
ELIOS ügy mond vmit? Felderített ügy, bizonyítékokkal... el se jutott a bíroságig.Csak mert friss. A magyar autópálya hálózat 35 évre kiszervezett üzemeltetése és további szakaszok építése legalább 15,1-17,3 ezer milliárd forintba fog kerülni
más: Napi szinten hallom a horrort mi megy az EÜben. Az oktatás szembe jön. Munkatársak Asuztriában, hugom Svájcról mesél... két kisgyerekkel most nagyon felmerült, hogy hiába mindha fogam húznám, hiába szeretem a hazám, hiába barátok.... innen magunk és gyerekek miatt el kell menni.
-
Dare2Live
félisten
válasz PredatorZoli #9198 üzenetére
Erről a lakáshitelt hitelkártyával törlesztik majd amikor a hitelkártya kerete is fogyóban akkor igényelnek egy újabb hitelkártyát... csodája jut eszembe.
-
Dare2Live
félisten
Alapvetően nem a lokális fogyasztás ami nálunk hullámvölgyben van a lényeg hanem hosszú távon a fogyasztás alakulása és méginkább a GDP/fő és PPP GDP/fő. Ez utobbi kettőben is megelőzött minket az a Románia amivel én 2004-2005ben még rántott húsos!!! vicceltem!
Rémítő szomorú de MO Bulgária mellett az EU szegénytelepe lett. Sok mindentőlé függ de 2024ben az is összejöhet hogy már Bulgárok is lelépnek minket fogyasztásban.
Nagy Márton meg tolja a "magasnyomású" tervgazdálkodást. btw a felzárkozunk Ausztriához jelszót át kéne írni egy nem maradunk le jobban Romániátólra....
-
Dare2Live
félisten
válasz HussarF #9234 üzenetére
Ennek a költözz dumádnak semmi értelme. Egy utolért minketre mért költözne? Egy költözésnek, más nyelv, személyes kapcsolatok... miatt sokkal komolyabb oka szokott lenni.
Az átlag nem mozdult "dupla fizuért" életszinvonalért Ausztrába sem... Én is leginkább az oktatás/eü/élhetőség miatt gondolkodok rajta erősen és nem mert "dupla fizu".
-
Dare2Live
félisten
válasz HussarF #9249 üzenetére
Nem csak a GDPben léptek le a Románok. Hanem rakás metrikában pl egy főre jutó fogyasztásban is. Az a Románia aminél saját tapasztalatom van arról, hogy 2005ben tényleg olyan szegény, hogy amit láttam csak hvén volt hús és napi xht a panelben nem volt melegvíz!
A trend pedig elég egyértelmű. Nálunk az akugyár van tolva Romániában az IT/SSC...Közben nem csak Románia hanem KKEUból pl Horvátország is beérte MOot GDP/főben, fogyasztásban pedig lelépte.
Persze mindenkinek a "rántott hús vicc" Románia fáj igazán.Közben a FIDESZ legitimációjának egyik alapja, hogy gazdaságilag milyen sikeres az ország. Lopásban baromi sikeresek az tény.
-
Dare2Live
félisten
válasz Mercutio_ #9363 üzenetére
Ismerek olyat akik megbeszélték, hogy csok+bababváró miatt nem vállnak el hivatalsan. Vagyont felosztották és ennyi.
@Addel
Ez überdurva. Lényegében elhanyagolható az akitől a NAV be tudta vasalni. Nem lepne meg CSOKnál is hasonló lenne a szitu. Bababváró az érdekesebb mert az banki hitel.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
Amikor szemészeten a 70-75éves nagymama előadja, hogy azért kellett 17hónapot!!! várnia egy szürkehályogműtétre mert háború.... és megy a hasonló koruak körében a vad egymásra licitáló vér helyeslés... én meg ülök bután... és az ott nekem mindent elmondott arról, hogy mennyire jól működik a Fidesz populista hazugsággyára.
Nem kérdés, hogy velejéig rohadt a NER. És az se hogy amit csinálnak hatalom vonalon az működik.
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz HussarF #9469 üzenetére
"tehát mint fogyasztók, egyre nagyobb hozzájárulást adnak a gazdasághoz."
Saját merítés de én nem látom a 70+osokat mint nagyfogyasztók. Ülnek a pénzen. Ellenben ha a 40es örököl költ, ha gyerekei vannak főleg költ.
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz concret_hp #9466 üzenetére
Mindig lesz mi miatt.
Nekem konkrétan van ilyen kollégám. Ment hohoz az elküldte szakrendelésre kapott időpontot 7hónapra, 2 hónap múlva szivinfarktus. Tessék IT fizetéssel 25évre kiszámolni mennyi adóbevételtől esik el az állam mert nem került be időben szakrendelésre.
És erre jön rá, hogy leszázalékolták a köv 25+évben megkapja a havi fogalmam sincs 160KFtt mint rokkantnyugger.
Bár nem ennyire durva de az én esetem egy kettévágott tricepsz. Amihez régiós kp korházában nem volt felszivodó cérna = 2héttel izomvarrás után meg kell bontani a sebet kivenni a cérnát. = +2-3hét táppénz. Emberfüggően 200-1millió+ft bevételkiesés illetve kiadás az államnak.
Egy spulni felszivodó cérna aminek a töredéke kell egy ilyen balesetnél tudod mennyibe kerül?don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
Szerintem a megoldás nem a magán EÜ, magán ovi, magánsuli, magányugdíjpénztár.... hanem és ezért tudom hibáztatni, hogy ott kellett volna lépni. Csinálnia ugyanezt az ITs melót csak nyugaton. És most se lenne semmi baja.
Az összeomlott EÜ/oktatás a regnáló NER rendszer bűne. Tény. Pont. Elhiszem hogy te meg tudod magyaráni, hogy nem is mert Gyurcsán meg háború.
-
Dare2Live
félisten
Onkológiáról mindig ez a video jut eszembe, meg a Kaiser (aki amúgy onkologus) bemondja a kameréába, hogy "nem baj ha elmarad a mamográfia".
[link]Én úgy mondanám, hogy 15-20-30éve az ország nagy részén "elég jó" volt az ellátás és volt pár hely ami világszinvonal közelében volt. 2024ben a legtöbb 100k+os városban/szakágban rossz sött sokszor nincs! ellátás és van pár hely/szakág ahol "elég jó" esetleg világszinvonal közelében van.
Az alapellátás meg összeomlóban. 4 gyerekorvos van a városban abból 3 70+. Az egyik csak 60+... Szakellátásban 3-12hónapos várólisták. Országosan pedig osztályok szünnek meg zárnak be mert nincs orvos.
A leterheltség sok helyen továbbra is brutális.
Mondjak pozitívat is tudtommal megszűnt a 36hs munkavégzés. Ez elég jó mert 28-30h meló után szakmailag tényleg komoly gondok voltak az idősebb dokik meg munka közben kórházban adták fel.
Az orvoshiány mondjuk 10éves távban olyan szintet fog ölteni, hogy a helyzet a jelenleginél is sokkal rosszabb lesz.@attiati
"Mondjuk egy magyar orvos szaktudásával kevés másik ország orvosa ér fel."??? ld a fenti műtétet pl. Ilyenből van millió.
szerk: Témát részemről befejeztem. Családi vonal miatt elég jól ismerem az EÜ helyzetét heti szinten hallok storykot akár vasárnapi ebédnél.... ennek ellenére nem realizáltam mert ugye nekem mindig volt péntekre időpont. Aztán amikor trauma (cérnás story) majd adott szakágnál egyszer magam akartam megoldani... aztán átéreztem pár ismerős/munkatárs storyát akkor jött a felismerés hogy úristen.
@concret_hp
Nekem az a kettőség érdekes amire emvy is utalt. Felszívodó cérna nincs, szűrésekkel bazi nagy gond van, onkologia műtét késik 3hónapot.... de drága immunulogiai terápia van.[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
"Jelzáloghitel 6%-körül, vállalati (államilag támogatott) hitelek 5%-on pötyögnek. Ennél alacsonyabbat most külföldön se találsz. Nem látom, hogy milyen nyomás lenne a jegybankon ilyen szempontból."
+volt femérés hitelkamatok nincsenek első 10ben mint amik akadályozzák a vállalatok növekedését.Az állam nagyon rá van álva a témára, futott évelején a Baross, most fut a "KKV Technológia Plusz Hitelprogram" 0%os fix kamattal.
Ha jól rémlik ezt is érintette Zsiday pár napja. [link]
-
Dare2Live
félisten
válasz Ringman #9625 üzenetére
"Magyarország (nota bene, ahol a magánnyugdíjmegtakarításokat elvette az állam attól, aki hagyta) a GDP 10,6%-áról (2010) a GDP 7%-ára (2021) szorította le a költést, jó sokat sikerült spórolni a nyugdíjasokon."
"ezen meglepődtem, akkor ennyire el lettek inflálva a nyugdíjak. csak hová lett a pénz, ha erre sem költünk?"
És most gondolj bele abba, hogy nem csak a nyugdíjak jártak így hanem az EÜ és oktatás is.
És akkor most tedd fel újra a kérdést hová lett a pénz, ha ezekre sem költünk?
-
Dare2Live
félisten
"Az optimális valutaövezet definícióját az euró messze nem teljesíti, nem adottak az intézményi keretek az euró optimális, és igazságos használatához."
Nagyon nem mennék bele de ez az "igazságos", meg "optimális" valutaövezet max elméletben/definicióban van.
Máshogy: Sehol sincs optimális/igazságos valutaövezet.Nem tudom mire gondolál de klasszikus centrum periféria az EUban szerintem nincs.
-
Dare2Live
félisten
"a politikai kommunikáció jutott olyan szintre"
Pár hete podcastban az a statisztika ütötte meg a fülem, hogy MO az EUba lépéskor (2004) az EUs PPP fogyasztás 64%át tudta 2023ban a 70%át. Románia (2007) 56%ról ment fel 87%ra.
Volt pontosítás adatokban 2023ban Bulgária is lelépett minket.
Mindezek mellett 2024ben ha lenne parlamenti választás a pedofil ügy, Tisza... mellett is egyértelműen a kormánypárt nyerne. Max nem lenne 2/3a. Nem számít ami 2/3ot akartak már mindent átvertek.
Innen nekem érdemben nehéz mással magyarázni mint hogy a pilitikai kommunikáció (és benne minden a média leuralásától a populizmustol a hálózatkutató teamtől...) jutott olyan szintre...
Szóval nagyon-nagyon jól csinálják a kommunikációt amblokk.
Lehetne elemezni izgi adalék pl, hogy a FIDESZ tarol a 8 osztályosa vagy még az sincs vonalon és bukik a diplomások közt.Na de ez itt elég off.
-
Dare2Live
félisten
"egyetlen politikai erő sem akarja, hogy komplett régiók leszakadjanak, mert akkor szavazatokat veszít"
A FIDESZ-KDNP szavazó törzsbázisa a szegény vidék. [link] Oktatásra a 8általános vonalon tarol, diplomás rétegnél bukná a választást!
Az oktatás összeomlott. EUban utolsó elöttiek vagyunk Bulgáriát elözzük.
Ha vmiben a NER FIDESZ-KDNP vérprofi akkor az ez.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gamer PC (I713700KF,RTX4070TI,1TB M.2,32gb D4,RGB) 2ÉV Garancia!Beszámitás OK!
- Laptop Wifi és WWAN (3G 4G) kártyák
- Thrustmaster T300 Ferrari alcantara t-lcm pedálal
- RPI 4 és 5 Service: komplett gépek (2, 4 és 8 GB RAM) összeállítása, alkatrészek
- AKCIÓ! HP ProDesk 600 G5 SFF számítógép, CPU: i7-9700, 16 GB RAM, 512GB SSD, Win10/11 PRO, telepítve
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest