Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Vesporigo

aktív tag

Végül sikerült vennem egy Vortex Viper HD 8x42 binokulárt Svédországból, szállítással együtt került kb 130.000 Ft-ba, a magyar ára 256.000 Ft. Leárazás volt egy ottani túraboltban, szóval lecsaptam rá, nekem megérte ennyiért, most teljes áron adják olyan 190.000 Ft-ért. 3 napja kaptam meg, komolyabban még nem tudtam tesztelni az esős idő miatt, csak az ablakból nézegettem a kert madárvilágát, meg összehasonlítottam a Scopium 10x50-nel és a Vortex Solo 8x36-tal.
    A Vipernek gyönyörű, élettel teli képe van (a Solo kicsit fakóbb képet ad, a Scopium meg labdába sem rúghat), a fogása kényelmes, a nagyítása is megfelelő, legalábbis egyelőre nem érzem, hogy a nagyobbat kellett volna venni. Nem színez, nagyon minimális elmosódás a szélén van, ha kifejezetten keresem.
    Viszont súlya azért érezhetően van, lemértem mindhárom távcsövet, védőkupakokkal együtt:
    Viper 8x42: 758g
    Solo 8x36: 283g
    Scopium 10x50: 833g

Keresnem kellene valami jó madaras helyet Budapest közelében, mert múlt héten voltam a Merzse-mocsárnál, és hát mocsár most nem volt, teljesen kiszáradt. Szóval ha tudtok ilyen helyet ajánlani, annak nagyon örülnék. (kevés ember, inkább sok madár)

• Vesporigo

aktív tag

válasz lugosi #629 üzenetére

Hjaj, nehéz döntés. :) Egy lépcsőfok a Crossfire és a Diamondback között, de szintén egy a Diamondback és a Viper között, viszont Viperért nem adnék teljes árat, az már túl van a keretemen. (Egy hónapja volt akcióban a magyar ár feléért, de későn vettem észre.)

Mi miatt döntöttél végül a Kowa mellett? Gondolom te is nézegettél összehasonlításokat, meg teszteket.

• Vesporigo

aktív tag

Valakinek van tapasztalata Athlon binokulárokkal? Ezekre is élettartam garancia van, mint a Vortexekre, és pl. az Athlon MIDAS G2 UHD 8×42 binoklikról egész jókat írnak a tesztek. Magyarországon nem kaphatók, de más EU tagállamokban igen, ha húsvét körül találok valahol jó áron, akkor beszerzek egyet.

Illetve sikerült kipróbálnom egy Vortex Crossfire HD 10x50 távcsövet, ez a Vortex legolcsóbb kategóriája. Méretéből adódóan nem vinném hosszabb túrára, meg kézben tartva sem kényelmes sokáig, a lencse minősége persze nem tökéletes (kissé színez, a széleken torzít), viszont az eggyel drágább kategóriás Vortex Diamondback és Viper távcsövek sokkal jobbak, és ár/érték arányban inkább ajánlják őket. Ez utóbbiakkal van valakinek tapasztalata? Főleg a 8x42 és 10x42-esek érdekelnének, szóval ezeket is figyelem, hátha találok majd valahol akciósan.
    Ezek egyébként kaphatók Magyarországon, de jóval drágábban, mint más EU országban, még postaköltséggel is sokkal olcsóbban jövök ki, és ugyanúgy élettartam garancia van rájuk. Tehát ha gond van, a gyártóval kell felvenni a kapcsolatot, és javítja/cseréli, elvileg még a szállítást is ők állják. Vortexből már van egy 8x36-os monokulárom, amivel tökéletesen meg vagyok azóta is elégedve, egy gondom volt csak, hogy nem járt hozzá védőkupak, és nem is lehetett sehol sem kapni, de sikerült rá 3D nyomtatni megfelelő méretűt.

• Vesporigo

aktív tag

válasz lugosi #514 üzenetére

Köszönöm, és élni fogok a lehetőséggel, ha Szegeden járok. :) Megírnád kérlek, milyen tácsöveid vannak?
    Viszont hirtelen felindulásból vettem egy 8x36 Vortex Solo-t, és nem csalódtam benne. Elvittem magammal a hétvégi túrámra, a súlyát meg sem érezni, az élességállítás nagyon hamar megvan (habár az állítógyűrű kicsit szoros, ezért mindenképpen kétkezes), a képe pedig tűéles és tiszta. A 8x nagyítás úgy érzem, elég lesz, ugyanis egy sűrű erdőben még ezzel is elég megtalálni, amit szabad szemmel kinéztem, meg azért rutinom sincs még benne, 10x nagyításnál meg a látómező is csökken. A Vortex élettartam garancia meg csak hab a tortán.
    A képét összehasonlítottam a 10x50 Scopium binokulárommal, és a Scopium érezhetően homályosabb, egyszerűen nem tudom teljesen élesre beállítani a képet.
    A Scopium 10x50 helyett szükségem lenne egy otthoni binokulárra, vagy pl. amikor kimegyek vízpartra madarakat nézni. 10x50 méretre nincs szükségem, a Scopiumot még kis ideig is elég kézben tartani, ezért egy 10x42 (vagy 40) méretben gondolkodom. A hosszabb túrákra meg a Vortex Solo-t vinném magammal. Ha lesz időm, elmegyek pár távcső boltba, és kipróbálok néhányat. De addig is, mik azok a konkrét típusok, amik ajánlottak 10x40/42 méretben, tetőél prizmával, vízálló kivitelben, max. 100ezer Ft-ig, amit érdemes lenne kipróbálnom? Az élethossz garancia miatt a Vortex Crossfire és Diamondback típusok is szóba kerültek, angol nyelvű oldalakon jókat írnak róluk. Egy külföldi barátomnak van Crossfire 10x50 távcsöve, ő dícséri, de élőben magyarországi boltban csak Baján tudnám kipróbálni, ahová csak ezért nem utaznék fél napot. Esetleg közületek valaki használ ilyen típusokat, vagy próbáltátok már ezeket?

• Vesporigo

aktív tag

Sziasztok.
    Madármegfigyeléshez és túrázáshoz szeretnék venni egy monokulárt. Van egy Scopium 10x50 binokulárom, de azt elég fárasztó egész nap cipelni.
    Visszaolvasva látom, hogy a Vortex Solo 8x36 eléggé ajánlott, viszont ez jelenleg sehol nem kapható, max külföldről tudnám megrendelni, de így látatlanban nem igazán merem. Valahol esetleg ki tudnám próbálni ezt a típust? Esetleg másféle ajánlottakat is szívesen megnéznék, csak összehasonlításképpen. (Elsősorban Budapesten és környékén.)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés