Hirdetés

Aktív témák

• GBX

aktív tag

Én a következoket tettem:
    (Eredetileg a konfig: Asus A7N8X Deluxe, 2600Xp (troughbred) , ezen Spire falconrock 2 (26dB), Ati 9700Pro (gyári hutés), Enermax 450W (8cm+92mm venti automata fordszabályozóval), házban +1 8cm-es spire ami kifujta hátra a levegot, Samsung 160GB-os vinyo ami hutés nélkül 33C és atomcsendes )

Addig amig a gép hideg, tök csendes, aztán bemelegszik a táp ás felkapcsolja a 2 venijét maxra, és ez már tök hangos, aztán idovel a Ati gyári ventije (az a vacak 4 cm-es) olyan hangos lett, hogy már a táp zaját is elnyomta.
    Én szivesen nézem a pc-n lévo filmeket TV-n, de annyira hangos a gép, hogy már zavaró.

Cél: Halk gép.

Megoldások.
    Hutést vettem:

Zalman Hp80C az Atinak

Vettem ventiket:
    -12cm-s Spire (36dB ~70 cfm@2500rpm)
    -2 db Thermaltake 8cm (25,26 dB @2400rpm~25cfm)

Vettem mást is:
    10 lap 3mm-es 60*60-as parafalapot
    3m^2 muszálas szonyeget
    vmi barna szutykos ragasztót

Szerelés:
    1)
    Atiról leszedtem a gyári bordát, felraktam a zalmant. Az a tapasztalat, hogy melegszik mint a fene tehát huteni kell. A beszerezheto Zalaman op1 mintájára felcsavaroztam egy thermaltake 8cm-ist. Túl hangos. Fogtam egy papa molex tápcsatit (leszedtem egy rossz tápról:) és a +12 ágára sorba forrasztottam egy 56 ohmos 5W-os ellenállást, errol táplálva a ventit annak fordulatszáma lement kb 1400 ra és halálcsendes.A kártya (új)bordája kézmeleg SINCS és többé már nem hangos.
    Eddig ez volt a legdrágább rész : kb 6e Ft

2) a parafából és a szonyegbol csináltam egy parafa+sz+sz+parafa+parafa szendvicset és egy nagy tuvel meg vékony kötözo madzaggal osszevartam nagy öltésekkel (kellett még egy fogó is, mert belenyomni a tut könnyu de kihúzni..).
    A ragasztást azért nem ajánlom mert az oldja a szonyeget és nem tart atombiztosan, leválhatnak egymásról a rétegek (pláne a parafa és a szonyeg)
    Ezt a kb 3cm vastag vmit felraktam a ház leveheto oldallapjára (belso oldalára).
    a ház másik oldallapjára már nem lehet ilyen vastagon dolgozni, ott van az alaplap rögzito lap(keret) ami miatt csak 3 parafa réteget sikerült berakni. Tehát eddig a ház 2 oldala parafával burkolt. Hangcsökkenés, megfelelo volt, sokkal jobb mint a sima csupasz fémlemezekkel. csak pl. a korábbi konfigot 15m-rol lehet hallani lakásban, most már csak 8ról (most, az amikor az Atinak még a gyári bordája volt).

3)
    Szereztem 25*15cm es alu lemezeket, ezeket kézzel lehet hajlitani, de a lényeg, hogy merevek. Csináltam parafa+alu+parafa lemezeket, itt már lehetett ragasztani. Fontos hogy az alu SEHOL ne lógjon ki.
    A cél az volt, hogy a procit és a tápot egy saját kis dobozkába zárom (persze a házon belül), de akkor a szellozéssel gondok akadtak volna, ezért a táp belso oldalára (ami általában belül a cd-rom felé néz) felcsavaroztam a 12 cm-es ventit. Tápot visszatakva a házba, a venti a procit fújta oldalról (mert úgy raktam rá a tápra, hogy az a táp szélebe kapaszkodik és teljesen ''lelóg'' a procira). Ezáltal a venti mellett lévo 2 db mem-et is huti. Tehát a tápot, és a procit a korábban elkészitett parafa+alu+parafa lemezekkel körberaktam azokat összecsavaroztam stb.
    A hutés tehát most már úgy müxik, hogy a házból szivja a huvos levegot (ott nincs más, aktiv hotermelo) benyomja a parafadobozba, ahol a procit oldalról fujva a levego bemegy a tápba (mert az a proci fölött sziv) onnan pedig ki, ill a proci meletti hátso venti helyen is kimegy a levego.

4)
    A tápból kiszedtem a gyári 8cm-es ventit és beraktam egy Thermeltake Slave ventit, a régi is slave volt, csak az már megjárta, és ha már csináljuk, akkor csináljuk meg rendesen. A gyári 92mm-es venti viszont jó és halk, csak viszont nincs fordulatszámkivezetése és vmi mikronagyságú dugasza volt, amit a tápon be kellett dugni egy helyre. Megnéztem jobban a ventit, és láttam, hogy a fordulatjezo lábra nem volt forraszva semmi, és mivel a meglévo vezeték azzal a dugasszal használhatatlan volt, ezért kerestem egy régi ventit, leszedtem róla a 3 vezetékes tápcsatit, odaforrasztottam a gyári helyére. Hogy ennek mi értelme volt, az most jön. A 2 db thermaltake ventihez a dobozban volt 1-1 átalakitó, amire már lehet ventit is rádugni és ezáltal egy tápcsatiról lehet táplálni a ventit.
    (Persze ezzekkel a modif-okkal az automata fordulatszámnak lottek)

5)
    Most a fordulatszámokkal volt gond, mert igy most minden teljes fordulaton megy, persze az is igaz hogy a proci hom a korábbi megszokott 52C max helyett most max 42-ig megy fel, mig a korábbi 42 fokos alapjárat lement 36C-ra. jó a hutés csak nagyon hangos, és a cél pedig a halk gép volt.
    Találtam egy slot lezáró lemezkét amire felszereltem 2 db 5W-os huzalpotit (100 ohm mind a ketto) és hozzájuk 1-1 billeno karos kapcsolót.
    A poti a +12 Volt ágra volt sorban kötve (Coolink-nek is vannak ilyen potijai 500ért de azok max 3W-ig birják).
    A tápban 2 venti van, ebbol a 8cm-es t lekorlátoztam 1800rpm-re, 36ohm bekötésével (most is a +12-os ágra sorosan) ezáltal megvan az ereje , de hangja alig van. A 92mm-est (táp) és a proci melletti 12cm-es ventit a potikra kötöttem.
    Összeszerelve a gépet, Nagyon csendes lett. pl csak akkor hallom (alig) a gépet ha tök csend van (2m-rol) és ha pl pc-s filmet nézek Tv-n keresztül, már nem hallani egyáltalán a gépet. Sacc: a korábbi átlagos 30 dB-rol lement 20-ra (subjektiv vélemény, nem tudtam megmérni).
    A rendszer hom. viszont nagyban függ a szobahom.-tol. A tapasztalat ha nyáron használod a gépet (amikor 40C van árnyékban) akkor a proci 1 óra után felmegy 50C-ra (ha zúzod), és 46-ra alapjáraton, a ház pedig kostans 36C-ra. Most pedig amikor a lakásban 24C van (és mivel a ház közel áll az ablakhoz ott még alacsonyabb a hom) a proci terhelésnél felmegy 46C-ra, nélkül 38C, a házon belül pedig konstans 32C van és ezt a jobb hutés egy sokkal csendesebb gépben valósult meg. Tehát az átalakitás abszolute megérte.
    Anyagi vonzata kb 10000 Ft.

Aktív témák