Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Random25: Windows 11 telepítés Pendriveról
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Aktív témák
-
lapa
veterán
válasz
Veriakilis #45 üzenetére
köszi, akkor már kettőnknek tetszik. :) küldöm a powertape-et, ahogy megbeszéltük... :D
-
benyo
tag
mondjuk nekem már az énektanár is megmondta a valót,h nincs hallásom és azóta senem lettem operett énekes miazmás, szal engem spec nem zavarnak a hangot,(illetve kicsit néha:DDD)de ha halkítani akarnám a gépet én is vmi ijen egyventis megoldásosságra törekednék.amúgy rájöttem hol a hiba:
semmi extra,villogó bizb@sz, kütyü, gravír ijenek
majd a v4ben lesznek:))
dícséretes elszántságát díjjazom a kollégának, h mit össze szenvedhetett a kombifogóval..
üdv -
lapa
veterán
ööö egy brazil parti esetleg? vagy senki se döbbent meg? kicsit se? pedig még a kartonpapperos modot is beraktam csalogatni... :D
[Szerkesztve] -
benyo
tag
vaz még csak a képeket futottam át,majd átolvasom:C
-
lapa
veterán
akkor most következzen a gyakorlat. a cél az egyventis átlaggép volt, megfelelő hűtési teljesítménnyel. sokat gondolkodtam azon, hogyan lenne célszerű publikálni, végül arra jutottam, hogy ez a topik megfelel, nem sok értelme van külön weblapra linkelni. a modemesektől sorry, ez igazán hosszú lesz...
1. v1 (avagy hűtési technikák alapfokon papírcsákóval):
További képek: www.freeweb.hu/lapanet/v1/ (01.JPG - 15.JPG)
1.1 elég régen volt már, jóval korábban, mint ahogy belekezdtem a totyikba. csak röviden: a ház yó kis dtk, az előlap alsó részén előre pontozva direkt modding célra. fúrtam egy csomó lyukat és kiszedtem a mögötte rejlő értelmetlen acéllemezt is. az alkalmazott eljáráshoz kombifogót használtam. csincsi lett...
1.2 a vinyó (amíg csak 1 volt) rugalmas talpat és szép nagy bordát kapott, ezüstzsírral. a táp (codegen 300x) ránézésre nem kapott levegőt, ezért a venti mögötti acéllemez és a belső beömlőnyílások is moddosultak. a tápventi sorba lett kötve egy másik 8 centissel. a vinyó később kapott havert, így a standard helyre krültek, bár nem standard formában. a két floppy-előlap eltávolításával egész jó beömlőnyílás kerekedett, az egyik vinyót rögtön első használattól kezdve fordítva üzemeltetem. így egész elviselhető mennyiségű levegő befér közéjük, az elektronikát hűtendő. paráztam ám a fordítgatás miatt, de pl. a cég dell desktop gépeiben is hétköznapi maxtorok nyomulnak gyárilag fejjel lefelé.
1.3 a legizgalmasabb rész persze a kartonpapír volt. ennek célja a levegő egyirányusítása volt. alapesetben a proci fújja szerteszét a meleg levegőt, majd az keveredve a hideggel részben újra a prociba jut. a deltaté tehát kisebb lesz, így a teljesítmény is. leválasztottam a prociventi feletti-előtti-alatti részt a táptól. a procihűtő (titán tu-154) által feldolgozott levegő csak friss lehet, az általa felmelegített pedig csak hátra-fel távozhat a 2 X 8cm ventin. igyekeztem pontosan dolgozni, de a biztonság kedvéért hagytam 2-2 centiket a kartonpapír mellett, justincase a prociventi és a két kimenő venti nem ugyanannyi levegőt szállít.
1.4 hoppá majdnem elfelejtettem. a videokártya korábban ventis volt, aztán csapágyasodás miatt kénytelen voltam az eredeti bordától megválni. a felapplikált passzív borda mind tervezés, mind kivitelezés szempontjából sok kívánnivalót hagy maga után (nem is vagyok már büszke rá), de ez volt az első mod és mivel működik (ez nem csoda a radeon 7500 tekintetében) nem akarom babrálni. majd a 9600-os szebb lesz. meg kellett oldani még a levegő áramoltatását a borda körül hiszen belátható, hogy irányítás nélkül átbukna a kártya mellett. a kártya alatti két pci fedőlemezt kivettem és egy nyárias jellegű színösszeállítással újrahasznosítottam az abit ex-alaplapom user manualjának hátsó borítóját. a dolog bár bénán néz ki jól működött, a borda erőteljesen szöszölődott ami mindenképpen levegőáramlásra utal.
1.5 az u alakú oldal-tetőlemez miatt rendes oldalsó hangszigetelés nemigen volt megvalósítható, így csak egy milis parafalap került rá belülről, valamint a fémes érintkezések közé a fellépő rezonanciák terjedésének csökkentésére.
1.6 a fentiekkel egy-két fokot nyertem, meg sikerült megbotránkoztatni pár jóérzésű embert. persze a gép még 50% prociventi (speedfan) mellett is aránylag zajos volt, ezért beraktam egy kisszekrénybe a megfelelő méretű ki és beömlőnyílások biztosítása és természetesen a légáram egyirányúsítása mellett. így egész tűrhető lett.
2. v2 (avagy ''úristen mi ez a nagy doboz?''):
További képek: www.freeweb.hu/lapanet/v2/ (01.JPG - 25.JPG)
2.1 sajnos a kisszekrényes megoldás az idő múltával nem volt tartható (merhogy polcrendszer lett helyette), így szükség lett egy desktop házra. kerestem is több helyen, de nem találtam olyat, ami olcsó (=max. 5e huf) és megfelelő lett volna. a projekt kicsit megállni látszott. aztán...
2.2 valahogy ráérzek néha és megtörténik egy lov at försztszájt bizonyos tárgyakkal kapcsolatban. ilyen volt a cég egy régi szerverháza is. saccra 8 kiló, atom lemezekkel, 12 cm ventivel meg mindennel ami szép és jó. kivéve persze az atx szabványnak megfelelő likak és távolságok meglétét. mindegy, hazahoztam. szemeztem vele pár hónapot mire rászántam magam, aztán végül aránylag gyorsan ment. hosszú küzdelmek során megszabadultam a pár felesleges lemeztől (1mm vastagság). a ház a pöcsét tanulsága szerint 1994-es, a taiwani mérnökök azóta is azon mulatnak esténként, mekkora eszméletlen nagyot szív majd az, aki a különös alapossággal végrehajtott ponthegesztések kötését meg akarja törni. jogosan mulatnak, nagyon kemény volt.
2.3 az alaplapot gumibakok közé, önvágó (? kb olyan a vége, mint egy fúrófejnek)) facsavarokkal rögzítettem, jobb ötletem nem lévén. persze előtte tesztalaplap bejáccott, mert az istennek nem találtam meg az atx specben, hogy a pci slotok mennyire vannak az alaplapi likaktól. végülis jó lett. bekerült a táp, amihez persze megint barkácsolni kellett a furatokat meg miegymást. közben jáccottam egy sort a lehetséges variációkkal venti meg beömlőnyílások ügyben.
2.4 közben beújítottam olcsó és jó whisperrock iii hűtőbe, ami egy álom volt a régihez képest. aztán fordulópont következett, mint kiderült a táp nem bírja a raid-et. vettem tahát egy csendes (f@szt csendes) enermax ax-ve 365 típusú ''noisetaker'' (=takes all the noise direct to you) tápot, ami csutkára lecsavarva is hangos volt. majd megőrültem. persze kb két héttel ezután megjelent pl. ph-n a coolink 12 centis tápja, és ezzel egyidőben elárasztották a piacot a legkülönfélébb 12 cm-es tápok. brávó.
2.5 a vinyónak kivágtam egy szép nagy beömlőnyílást a ház elején. igyekeztem fűrészelés meg egyéb hardcore anyagmegmunkálás nélkül dolgozni, így döntöttem a lemezvágó olló & lyukacsos lemez kombó mellett. persze tudtam, hogy nem célszerű szemezni a seekelő vinyóval, de ez volt. sajnos a két vinyónak akkor nem találtam elég nagy keretet, pedig a húzózáras felfüggesztés mindenképpen jó lett volna. így maradt az eredeti keret, amiben természetesen ugyanúgy helyeztem el a vinyókat ahogy korábban volt (lásd ugyanaz a vinyó újfent fejjel lefelé). a beömlőnyílás szigetelésre került, csakúgy mint az összes többi lyuk az elő- és hátlapon.
2.6 ekkor kicsit elszaladt velem a ló, ugyanis egy hirtelen ötlettől vezérelve ráraktam az egyébként igen kultúrált vérhólyaglila szünetmentes tápot a vinyó keretére, majd ''jééé bazz, pont ráfér'' csodálkozás után elkezdtek forogni a kerekek... egyébként nemtom milyen faszik tevékenykednek az mge ups marketingosztályán, de visszakézből kirúgatnám az összeset. hogylehetmá' ilyen színű alkatrészt piacra dobni? szóval szépen beillesztettem a szünetmentest a keretre. ehhez és a többi dolog rögzítéséhez a brikóboltban kaptam ragyogó ötletet, emberünk mondta, hogy használjak tükörragasztó szalagot, merhogy jól bejön. hát az egy csoda anyag. 4 db 1,5 x 1,5 centis tappancs atomstabilan tart bármit, a szivacsos réteg pedig jó hibatűrő, ha a két felület nem teljesen sima. óvatosan kell vele bánni, nagyobb tappancsok esetén feszegetéssel old csak (vagy még uccse).
2.7 hamá' lúd alapon gyorsan kitaláltam, hogy ugyebár az nem lehet, hogy áramszünetkor nincs internet, tehát az adsl modemnek is kellett a táp. ami persze a házban volt, így nem maradt más, mint a modem integrálása. hallottam, hogy a modem nem szereti a kibe kapcsolásokat, pedig eredetileg a gép tápjáról akartam hajtani. no mindegy, az adapter még simán befért, egyébként sem volt otthon belevaló dugasz, a modem (és az adaptere) meg kölcsibe van a provájdertől. emi+emf rulez.
2.8 hangra érzékeny lévén soksok éve küzdök mindenféle kábelhosszabbításokkal. a korábbi lakásban a gép (lásd titánhűtő) a másik szobában székelt, onnan meg vastag kábelkötegeken jöttek ki az elektromosságok a monitor+bill+egér kombónak. szóval itt is kellett egy ilyen. a nappali közepén, a dohányzóasztalon kapott helyet a júzer interfész. a billentyűzet kb 4 méter stp-be került, a video egy franyesz ujjnyi vastag, 5 méteres kábelt kapott. még egy stp-t kapott a mikrofon+monitor hangszóró kombó.
2.9 kirájság lett így, hogy van internet, de muszály volt valami megoldást találni a monitor ups ellátására. gyárilag 2 méteres ''220v számítógépkábel'' ment bele egy lapos dobozba, abból meg vékony kéteresen ment további 1,5 méterre a 12v. ez sehogyse volt jó, mert nekem a szobán (asszony teljes megrökönyödésére) keresztülvezetett egérszürke típusú kábelcsatorna (--> (| <-- alakú, kb 3 x 1cm) 3 méterét kellett áthidalni. fogtam tehát egy frankó vastag hangszórókábelt, találtam egy, az eredetivel kompatibilis monitorba-dugeszt, a hangszórókábel másik felét meg jól reádugtam a külön molexre. zavarszűrő sajnos kájne volt, így bizonyos frekiken csíkoz (mostanra találtam zavarszűrőset).
3. v3 (elég egy venti, avagy csináld magad procihűtő):
További képek: www.freeweb.hu/lapanet/v3/ (02.JPG - 99.JPG)
3.1 igazából most érkeztünk el a topiknyitóhoz, a tervek meg voltak. sajna nem találtam megfelelő gyári bordát a 12 centis ventihez. a bat-ra csorgattam a nyálam egy darabig, de procisapka nem lévén nem lehet k7-re rakni. habár sztem megoldható lett volna, a 10e huf-ot nem mertem kockáztatni. volt viszont már korábban egy első látásra szemfelcsillanós érzésem egy bizonyos dell gx1 pii@350 procibordával kapcsolatban. a borda hatalmas, a legnagyobb amit eddig gépben láttam. 13 centi hosszú és látszott rajta, hogy nem csak vonalakat huzigáltak összevissza tervezéskor. ebből lebarteroltam 2 darabot (köszönet tana-nak), majd nekiláttam csiszolgatni. 360 és 500 finomságú papperral csiszoltam fel, részben nedvesen. sajnos a gyártástechnológiából adódóan a borda alja egyrészt finoman recés volt, másrészt nem volt teljesen sík. de sebaj, kb. 8 óra csiszolgatás után (8 mm-es üveg dohányzóasztal rulez) érezhetően cuppanós lett a két borda alja.
3.2 hallgatva andorpapa bölcsességére folyamatosan a tervezés fontossága járt az eszemben. többek közt ezért is vetettem el saját borda készítését, ami sok, u alakban meghajlított részlemez lett volna. a két bordát viszont az eredeti konfignak megfelelően lehetett alkalmazni ([L]http://www.freeweb.hu/lapanet/brand/dell_gx1.jpg[/L] ez egy ugyanolyan gép, csak a borda más revízió-ez is jól néz ki…), és ha elég volt a 350 mhz-re, akkor simán elviszi a 2000+ palomino-t is. :D próbáltam réztömböt keresni, de nem találtam. elmentem tehát gubizni. [L]http://prohardver.hu/rios3_forum.php?mod=40&id=39047&start=84[/L]
3.3 mivel a bordák hatalmasak, aránylag magasra kellett rakni őket a northbridge és a kondik miatt. a gubizott tömb jól nézett ki, de nagyon féltem, hogy nem vezeti el elég hatékonyan a hőt a bordával érintkező teljes felületre. félelmeim teljesen alaptalannak bizonyultak. azt is jól lecsiszoltam, különösen ügyelve a talp simaságára. nincsenek jó felvételek sajna, de sima lett, mint a babapopsi. kis fúrás meg bénázás után (hülyegyerek hatlapfejű csavart vásárolt) készen volt a borda. a két rögzító furat közötti egyenes procihoz közelebb eső végébe mindkét oldalon nyomtam egy kis ezüstpasztát. ezután először az alsó csavart szorítottam meg, hogy sugárirányban, buborék nélkül terjedjen a zsír, majd a fentit. a felesleget letöröltem a szélekről és atomra meghúztam a két csavart.
3.4 a rögzítés kemény diónak látszott, de volt segítség a totyikból. [L]http://mono.uw.hu[/L] mono sok okosat írt a rögzítésekről én meg jobbnak láttam magfogadni a tanácsokat, hiszen még mindig egy 1 cm2 felületről van szó, amire a brutál bordát lesarkazás nélkül kell rögzíteni. a rögzítést a whisperrock bánta. nagyobb élmény lett volna a titánhűtőt destruktingolni, de annak a kapaszkodója csak 1 füles, így oldalirányba kájne tartás. az pedig nagyon kellett.
3.5 a minimum konfig összeállítása után következtek az első smoke-tesztek, ahol bizonyítást nyert a dolog életképessége. apu szívéről leesett nagy kő vagyok... ezután a meghajtók beépítése történt meg, ahol sajnos változtatnom kellett a terveken. a hd keret és a cd-rack keret helyet cseréltek, a szünetmentes elhelyezése így kultúráltabban történhetett meg. ennek annyi hátránya volt, hogy a légáramnak 180 fokot kell fordulnia a procihűtőhöz. ez van, majd v4-ben kiokosítom. a beömlőnyílás 15 x 20 cm lett asszem. itt kényszerítve van a levegő a hd-kon áthaladni. az optikai+rack keret és rögzítés kissé kezdetleges lett, meg ferde is. ájdontkeer :)
3.6 a táp és a 220 v vezetékek is beépítésre kerültek, ahol csak lehetett-kellett árnyékoltam. itt megint elb@sztam, ha valaki rájön hogy mit, annak küldök 10 centi powertape-et. itt jól jött a régi at táp hatalmas hátlapja, gyakorlatilag akkora kimenő nyílást csináltam bele, mint egy atx táp.
3.7 mivel tudtam, hogy menni fog a dolog és mivel a ház ventije saccra 5 évig ment 24/7 (kicsit morgós hangja volt), jó kis coolink v4sb 12 cm ventit vásároltam a bótba', 2500 hufba került. a paraméterek: 2000rpm@12v, 19db@1000rpm, minimum fesz 4,5 volt (speedfan 35%-nál elindul álló helyzetből és ez csincsi), potméter (kukázva mert speedfan), molex és venti csati. ez is beszerelésre került, majd az egész be lett burkolva. itt megemlékeznék a pattex powertape amcsi-sztájl ragasztószalagról, amit én jópofa módon elneveztem ''téphető fém''-nek. haláli vele dolgozni, nagyon erősen tapad, derékszögben téphető és átlósan aránylag rugalmas (tehát enyhe paralelogramma is belefér). igazi túlélőfelszerelés, mindenkinek legyen otthon. egyébiránt a speedfanos ventiállítgatásnak az is előnye, hogy kikapcskor a speedfan kilép és egyből 100%-ra álla a venti. Ilyenkor „nehogy elrepűjjé má” típusú hang kíséri a kijelentkezést-kikapcsolást, a venti meg az alatt a 10 mp alatt legalább kicsit jobban kiszippantja a meleget a házból.
3.8 a hd-k felfüggesztése rugalmas megoldással történt, kicsit játszottam a húzózárakkal. mivel a két hd közé kellett vmi távtartó, egy megfelelő méretű bordát kaptak bepasztázva. erre még jött a rezgéselnyelő gumigyűrű. mivel a vezetékek rögzítve lettek, igen stabilan áll, nem kószál el semerre.
3.9 sok figyelmet fordítottam a vezetékezésre, gyakorlatilag mindent elrejtettem, amit lehetett. jól jött a hd keret és a táp közötti holttér, ide begyömöszöltem az összes felesleges cucut. ide kábelt se nagyon látni. következett a parafa, talán inkább esztétikai, mint hangelnyelő hatásmechanizmussal.
3.10 rögzítésre került a szünetmentes táp is, meg a hozzá kapcsolódó vezetékek. ami még nem látszik a képeken az a modem, a mindenféle biszb@sz kimenet (firewire, hang stb) meg a szünetmentes komportya. ezeket is igyekszem a lehetőségek szerint elrejteni, de már nagyon untam a vége felé a témát, most kicsit pihizek és majd esténként a jó meleg szobában barkácskodok. lesz még aránylag vastag szigetelés a tetőlemezen belülről, meg egy csincsi alumínium előlap. mondjuk az leginkább akkor, ha rászántam magam az előlap közepére álmodott kidudorodás megszüntetésére. a taiwani mérnökök a térdüket verik esténként a röhögéstől... vettem már festéket is meg kiokosodtam a fórumból, úgyhogy lehet nemsokára nyitok egy ''nézmá lefújtam a gépet kályhaezüsstel'' totyikot.
4. összegzés (avagy örülünk)
4.1 a teljesítményről annyit, hogy a házban található egyetlen 12 cm-es venti képes a terhelt (hot cpu lite = cpuburn) processzort 40% fordulatszám mellett (2000 x 0,35 =~666 rpm, tehát ördöngősen lassú) 55-58 fokon tartani. idlén a speedfan lenyomja az fsb-t 133-ról 66-ra, ekkor beáll 35-36 fokra a proci hőmérséklete. még a korábbi tesztek alapján biztos vagyok benne, hogy egy kisebb kéményes megoldással elmenne 1 ghz körül terhelés alatt is passzívan, de ezt a gyakorlatban egyelőre nem áll módomban kipróbálni. a csupasz borda korábban kémény nélkül, a nyitott háznál 45-50 fokos idlét tartott, ami sztem elég bíztató.
4.2 a zajról annyit, hogy tökéletes csendben, kb 3 méterről figyelve még lehet hallani egyfajta susogásszerűt, aminek egy részét sztem az aránylag sűrű szövésű ki és bemeneti háló generálja. ha valaki ilyesmit akar, sztem nézzen vmivel ritkábbat. láttam kb egy centis kockahálót a falu vasboltjában, de az a táphoz már kicsit merész lett volna, lévén kisujj befér rajta... hallani még a vinyó csapágyazását is (persze pláne a seeket), de szerencsémre igen kultúrált zajszint mellett. lehet, hogy a seekelést még csökkentem a maxtor progival, csak sztem nem szereti a sata raid-et.
4.3 záró gondolatként először is köszönöm mindenkinek a segítséget. másodszor pedig sztem mindenki gondolkozzon el rajta, hogy mit tud az atx-szabvány, ehhez képest mik történtek hűtési igény szempontjából az utóbbi években és ami a legfontosabb: mindenki jól nézze meg a btx szabványt, ami szinte semmit sem változtatott az egészen, ugyanolyan sz@r maradt. félreértés ne essék, az atx a maga idejében nem volt sz@r, csak már igencsak eljárt felette az idő. erre megcsinálják ugyanezt mégegyszer. gratula. ehhez képest megnézel egy macintosh-t... …hja, vagy egy v3-at :) :) :)
üdv,
lapa
bónusz kérdés: milyen világ örökélet-legkirályabb gumi van a bringán (v3-as fotók, 10 centi téphető fémért)
[Szerkesztve] -
lapa
veterán
-
zeros
tag
ÖÖ miért mondja mindenki, h. a vízhűtés nem mobil??? csak ezt zeretném tudni....
-
GBX
aktív tag
Én a következoket tettem:
(Eredetileg a konfig: Asus A7N8X Deluxe, 2600Xp (troughbred) , ezen Spire falconrock 2 (26dB), Ati 9700Pro (gyári hutés), Enermax 450W (8cm+92mm venti automata fordszabályozóval), házban +1 8cm-es spire ami kifujta hátra a levegot, Samsung 160GB-os vinyo ami hutés nélkül 33C és atomcsendes )
Addig amig a gép hideg, tök csendes, aztán bemelegszik a táp ás felkapcsolja a 2 venijét maxra, és ez már tök hangos, aztán idovel a Ati gyári ventije (az a vacak 4 cm-es) olyan hangos lett, hogy már a táp zaját is elnyomta.
Én szivesen nézem a pc-n lévo filmeket TV-n, de annyira hangos a gép, hogy már zavaró.
Cél: Halk gép.
Megoldások.
Hutést vettem:
Zalman Hp80C az Atinak
Vettem ventiket:
-12cm-s Spire (36dB ~70 cfm@2500rpm)
-2 db Thermaltake 8cm (25,26 dB @2400rpm~25cfm)
Vettem mást is:
10 lap 3mm-es 60*60-as parafalapot
3m^2 muszálas szonyeget
vmi barna szutykos ragasztót
Szerelés:
1)
Atiról leszedtem a gyári bordát, felraktam a zalmant. Az a tapasztalat, hogy melegszik mint a fene tehát huteni kell. A beszerezheto Zalaman op1 mintájára felcsavaroztam egy thermaltake 8cm-ist. Túl hangos. Fogtam egy papa molex tápcsatit (leszedtem egy rossz tápról:) és a +12 ágára sorba forrasztottam egy 56 ohmos 5W-os ellenállást, errol táplálva a ventit annak fordulatszáma lement kb 1400 ra és halálcsendes.A kártya (új)bordája kézmeleg SINCS és többé már nem hangos.
Eddig ez volt a legdrágább rész : kb 6e Ft
2) a parafából és a szonyegbol csináltam egy parafa+sz+sz+parafa+parafa szendvicset és egy nagy tuvel meg vékony kötözo madzaggal osszevartam nagy öltésekkel (kellett még egy fogó is, mert belenyomni a tut könnyu de kihúzni..).
A ragasztást azért nem ajánlom mert az oldja a szonyeget és nem tart atombiztosan, leválhatnak egymásról a rétegek (pláne a parafa és a szonyeg)
Ezt a kb 3cm vastag vmit felraktam a ház leveheto oldallapjára (belso oldalára).
a ház másik oldallapjára már nem lehet ilyen vastagon dolgozni, ott van az alaplap rögzito lap(keret) ami miatt csak 3 parafa réteget sikerült berakni. Tehát eddig a ház 2 oldala parafával burkolt. Hangcsökkenés, megfelelo volt, sokkal jobb mint a sima csupasz fémlemezekkel. csak pl. a korábbi konfigot 15m-rol lehet hallani lakásban, most már csak 8ról (most, az amikor az Atinak még a gyári bordája volt).
3)
Szereztem 25*15cm es alu lemezeket, ezeket kézzel lehet hajlitani, de a lényeg, hogy merevek. Csináltam parafa+alu+parafa lemezeket, itt már lehetett ragasztani. Fontos hogy az alu SEHOL ne lógjon ki.
A cél az volt, hogy a procit és a tápot egy saját kis dobozkába zárom (persze a házon belül), de akkor a szellozéssel gondok akadtak volna, ezért a táp belso oldalára (ami általában belül a cd-rom felé néz) felcsavaroztam a 12 cm-es ventit. Tápot visszatakva a házba, a venti a procit fújta oldalról (mert úgy raktam rá a tápra, hogy az a táp szélebe kapaszkodik és teljesen ''lelóg'' a procira). Ezáltal a venti mellett lévo 2 db mem-et is huti. Tehát a tápot, és a procit a korábban elkészitett parafa+alu+parafa lemezekkel körberaktam azokat összecsavaroztam stb.
A hutés tehát most már úgy müxik, hogy a házból szivja a huvos levegot (ott nincs más, aktiv hotermelo) benyomja a parafadobozba, ahol a procit oldalról fujva a levego bemegy a tápba (mert az a proci fölött sziv) onnan pedig ki, ill a proci meletti hátso venti helyen is kimegy a levego.
4)
A tápból kiszedtem a gyári 8cm-es ventit és beraktam egy Thermeltake Slave ventit, a régi is slave volt, csak az már megjárta, és ha már csináljuk, akkor csináljuk meg rendesen. A gyári 92mm-es venti viszont jó és halk, csak viszont nincs fordulatszámkivezetése és vmi mikronagyságú dugasza volt, amit a tápon be kellett dugni egy helyre. Megnéztem jobban a ventit, és láttam, hogy a fordulatjezo lábra nem volt forraszva semmi, és mivel a meglévo vezeték azzal a dugasszal használhatatlan volt, ezért kerestem egy régi ventit, leszedtem róla a 3 vezetékes tápcsatit, odaforrasztottam a gyári helyére. Hogy ennek mi értelme volt, az most jön. A 2 db thermaltake ventihez a dobozban volt 1-1 átalakitó, amire már lehet ventit is rádugni és ezáltal egy tápcsatiról lehet táplálni a ventit.
(Persze ezzekkel a modif-okkal az automata fordulatszámnak lottek)
5)
Most a fordulatszámokkal volt gond, mert igy most minden teljes fordulaton megy, persze az is igaz hogy a proci hom a korábbi megszokott 52C max helyett most max 42-ig megy fel, mig a korábbi 42 fokos alapjárat lement 36C-ra. jó a hutés csak nagyon hangos, és a cél pedig a halk gép volt.
Találtam egy slot lezáró lemezkét amire felszereltem 2 db 5W-os huzalpotit (100 ohm mind a ketto) és hozzájuk 1-1 billeno karos kapcsolót.
A poti a +12 Volt ágra volt sorban kötve (Coolink-nek is vannak ilyen potijai 500ért de azok max 3W-ig birják).
A tápban 2 venti van, ebbol a 8cm-es t lekorlátoztam 1800rpm-re, 36ohm bekötésével (most is a +12-os ágra sorosan) ezáltal megvan az ereje , de hangja alig van. A 92mm-est (táp) és a proci melletti 12cm-es ventit a potikra kötöttem.
Összeszerelve a gépet, Nagyon csendes lett. pl csak akkor hallom (alig) a gépet ha tök csend van (2m-rol) és ha pl pc-s filmet nézek Tv-n keresztül, már nem hallani egyáltalán a gépet. Sacc: a korábbi átlagos 30 dB-rol lement 20-ra (subjektiv vélemény, nem tudtam megmérni).
A rendszer hom. viszont nagyban függ a szobahom.-tol. A tapasztalat ha nyáron használod a gépet (amikor 40C van árnyékban) akkor a proci 1 óra után felmegy 50C-ra (ha zúzod), és 46-ra alapjáraton, a ház pedig kostans 36C-ra. Most pedig amikor a lakásban 24C van (és mivel a ház közel áll az ablakhoz ott még alacsonyabb a hom) a proci terhelésnél felmegy 46C-ra, nélkül 38C, a házon belül pedig konstans 32C van és ezt a jobb hutés egy sokkal csendesebb gépben valósult meg. Tehát az átalakitás abszolute megérte.
Anyagi vonzata kb 10000 Ft. -
lapa
veterán
-
dabadab
titán
válasz
BobChemistry #24 üzenetére
Nekem ez a heatpipe mindig is egy kicsit atveresszagu volt, mivel ugy kell(ene) beloni a cuccot, hogy a cso aljanak a homerseklete forraspont felett, a teteje meg a forraspont alatt legyen - marpedig tekintettel az egyes komponenesek hojenek nagy szorasara, meg a heatpipe alja es teteje kozotti kis homersekletkulonbsegre (ami a kis tavolsagbol adodik), nem hiszem, hogy olyan gyakran beallna ez az allapot.
-
-
Loretto
veterán
''ahol 2-5 fok eltérés nagyjából 4-12%-os különbséget jelent. 12% azért akár jelentősnek''
nem kötekedni akarok, mivel csak bele-bele olavstam a topicba tehát lehet hiányosságom.csak árban nem ennyi a különbség.(zalman alcu vs cu)9000/12000=25%
és sajnos sztem mindenképpen ez a áll az első helyen amit a vásárlók néznek. -
BobChemistry
őstag
heatpipe:
csak akkor alkalmazható, ha nem nagy hőmérsékletekről van szó
ok: működési elve egyszerű
a csövekben folyadék, ami a meleg miatt elpárolog, gázzá válik, és a cső felső részeibe kerül
mivel a párolgás igen endoterm folyamat, jelentős mennyiségű hőt von el a melegedő résztől
a cső felső részébe jutott - immár gázállapotú - folyadék lehűl a forráspontja alá - lecsapódik, és visszajut a cső alsó részébe
ha viszont olyan magas a hőmérséklet, hogy nem tud lecsapódni, vagy csak részlegesen (mert sokáig volt használva és átmelegedett, ami előfordul mert ugye a Cu jó hővezető, vagy mert nem megfelelően méretezték, stb)
akkor nem fog tudni ujra elpárologni, így nem fog hőt elvonni, ergo: nem tudja teljesíteni feladatát! -
xedos
addikt
[L]http://www.radikalmod.hu/index.php?p=9&y=55[/L]
Sajna a lényeg nem látszik rajta...
Elküldtöm mail-ben... ha érdekel
A lényeg:
2részre van osztva (hűtés szempontjából) a gép.
Proci kintről szívja a levegőt, majd egy venti szívja ki felül a meleg levegőt a prociról-memről stb.
Alul van egy befujó venti, ami hűti a winyót és a videokártyát.
A 9600Pro-n csek egy régebbi réz lamellás hűtőborda van felszerelve.
A táp egy spéci kisméretű, mind a két végén ventivel...
Az előlapon található iszonyatos mennyíségű lyuk ahoz kell, hogy a táp és a felső rész friss levegőt szívhasson a kifújt meleg helyett... -
xedos
addikt
Hi!
Én már a sokadik ''egyedi'' gépemet építem.
A mostaninál odáig jutottam, ha le van véve az oldala, akkor melegebb,
mint amikor be van zárva! Mindezt egy micro ATX méretű házban,
passzív Radeon 9600Pro videókártyával (nem Zalman) -
lapa
veterán
egyelőre még csak ''technical preview edition'', de a terv lassan megvalósul. a cél a #1-ben részletezett 1 ventis hűtés. [L]http://www.tar.hu/lapanet/machinet/915.jpg[/L]. a vajszínű dobozban nem látható egy 12cm-es venti, pedig ott van :)
a tegnapi smoke-teszt során: teljes terhelésnél kábé fél óra után 36 fok a proci, idlén meg elmegy passzívan 43 fokon, a nyitott házban (palomino 2000+). a külső hőmérséklet csak 15 fok körül volt. a ventilátor 50%-on üzemelt, ekkor aránylag kicsi volt a légszállítás (noname, nem tudok mást róla sajna).
majd ha kész, összerakok egy readme-t róla, amit lehetett képekkel dokuztam és fogom továbbra is.
[Szerkesztve] -
lapa
veterán
ha már procikról is szó esett. a www.coolink.com.tw oldalán van egy (nekem) új hűtő, a BAT. nem írják a drágák, hogy K7 kompatibilis lenne, meg azt se, hogy merre lehet forgatni. van vkinek infója, hogy fel lehet-e rakni Athlon-ra? reménykedem, hogy csak a nagy tömeg kontra kis mag miatt nem írják...
-
Fade_Away
őstag
Én egy hónapja foglakozok a hűtés témával elég aktívan....
és minnél többet foglalkozok vele annál jobban látom, hogy még semmit se tudok róla.
:)
Nembaj jövőre lesz áramlástan/hőtanom és belejövök. :)
Egyébként amit mono.uw.hu n le van írva azse szentírás, mosthogy mélyebben olvasgatok szakirodalmat látom vannak benne aprobb hibák.
éscsak jönnek a kérdések....
Hogylehet, pl, hogy egy kigyos vizes blokk jobban teljesít ugyanazon feltételeknél mint egy fúrt/cilindreres.....
Mérteljesít jobban a 2mm es talpú kigyos blokk mint egy 5mm es talpú kigyos és ha cilinnderes a blokunk akkor mértvan ez fordítva. (azaz ott jobb a 4-5mm es talp és roszabb az 1-2mmes)
...és egyébkéntis szinte képtelenség számolni annyi változó van.
Ha pedig valamelyik blokkterv jónaknézki akkor kiderül valami nemstimmel. Pl. ez a baja a cilinderes blokktervemnek és általában a cilinderes, ''fúrt'' tipusnak.
Szakirodalmat nemtudna valaki ajánlani?
az amd64 p4 proci magjan ugye egy 3*3cm es sapka van ez mennyire vezeti jól a hőt, mennyi a DT a közepe és a széle között nemtudja vki?
gl&hf -
lapa
veterán
2.7-hez valami hasonlót akartam, csak elbénáztam. a harmadik hatványt nem tudtam, de sejtettem, hogy nem egyenesen arányosak...
2.1 gondolom sebesség (m/s), de ezzel csökken a keresztmetszet és azzal elméletileg a hőt átadő felület is, hacsak nem nyújtod meg a bordát áramlási irányban. -
mr_ricsi
veterán
''2.7 adott terjedelmű levegő szállításához szükséges energia a légáram útjában lévő alkatrészek közegellenállásával fordítottan nő vagy csökken (de asszem itt nem fordított arányról van szó).''
Nem fordított arányosság van: ha nő a közegellenállás, akkor az energiaigény is nő.
Az energiaigény viszont az áramló levegő sebességének 3. hatványával növekszik.
A 2.1-ben tisztázni kellene, hogy a ''légáramlás sebessége'' nem térfogatáramot jelent-e -azaz a mértékegység [m/s] vagy [m3/s]?
Ugyanis előbbi esetben szűkítőkkel volna célszerű felgyorsítani a levegőt, utóbbinál viszont nagy mennyiségű, de lassan mozgó levegővel lehetne a legjobb eredményt elérni.
[Szerkesztve] -
andorpapa
őstag
2.1 Mitől jó egy borda? Megállapítható-e? Általában igen, persze nem 100%-os biztonsággal. A hűtő mérete, a bordalapok vastagsága, távolsága, alakja, talpba történő integrálásának minőségi, a talp vastagsága, megmunkálása, a ventilátor típusa, rögzítése, távolsága, a rögzítés módszere, leszorítóereje - ezekből lehet következtetni egy hűtő várható képességeire, de mindig vannak coolerek, melyek meglepetést okoznak. Legutóbbi például a Titan K8CTB volt a kis hamis. Athlon 64-es vörösréz hűtő, szinte teljesen megegyezik a CU9TB-vel (Socket A-s), ami baromi jól teljesített. Szóval sokat vártam tőle, de a mérések szerint nagyon gyatra. Átnéztem az egészet, és rájöttem, hogy gyenge volt a leszorító rendszere, amiatt nem hozta az elvárt szintet.
2.7 Most már értelek. Ráadásul a rossz ventirácsok nem csak ellenállást jelentenek, de zajt is generálnak.
3.3 Egy hagyományos, ''nagy borda a CPU-n'' kialakítást követő rendszerben is megoldható az, hogy a levegőt ne a házban fújja szét, hanem kivezesse a házból, persze a heatpipe meg mégegyszerűbb. -
lapa
veterán
http://www.tar.hu/lapanet/machinet/dell_01.jpg
http://www.tar.hu/lapanet/machinet/dell_02.jpg
http://www.tar.hu/lapanet/machinet/dell_03.jpg
mondjuk ezektől én nem lettem okosabb, mert nálam ránézésre mind a kettő az ''ez biztos nem műxik'' kategória, de csak műxenek a fene essen beléjük. :F -
lapa
veterán
és ha már ''brand'' megoldásokról és tanulmányról volt szó: szívesen vennék fényképeket a ''nagyok'' hűtéséről, attól biztos okosak leszünk. :)
http://www.tar.hu/lapanet/machinet/dell_gx260_p4_2ghz.jpg
ez pl. kifelé fújja, a ház hátsó lemeze meg mint az ementáli csak még jobban. lehet, hogy lesz egy másik kép is, egy nagyobbról... -
lapa
veterán
huh. köszi a kimerítő véleményt. röviden:
2.1 ponthoz: teljesen jogos, abból indultam ki, hogy ha már uccse értek hozzá, akkor egy kétszer akkora, rosszul megtervezett borda csak feleolyan rossz mint a kisebb, ugyanilyen rosszul megtervezett. itt persze nem házibarkács a tervezett megvalósítás, hanem értelmes, gyári heatpipe-os borda. az mindenesetre érdekelne, hogyan lehet eldönteni, hogy az adott borda jól van-e megtervezve? csak gyakorlati teszt?
2.2 persze én is tiszta rezet vennék, 4.2.4 pontomban le is írom. a 12% persze jelentős - teljesen jogos - de nem nagyságrendi. nem fogalmaztam meg rendesen, a főbb tényezőkhöz képest gondoltam.
2.5-2.6 ez magánvélemény, de részemről nem erőltetem a vízhűtést, amíg megoldható a dolog egyszerűbben. a jelenlegi körülmények között (2000+ palomino, később talán 3000+ barton) egyszerűbb és mobilabb megoldásnak tűnt.
2.7 arra gondolok, hogy a levegő útjába kerülő akadályok növelik a közegellenállást és csökkentik a hatékonyságot. jó példa erre az egyes noname tápok lemezpréselt hátsó fele a ventinél, ahol kevesebb, mint a fele a tényleges áteresztő keresztmetszet.
3.3 a lényeg itt nem elsősorban a rögzítés vagy a tömeg, hanem, hogy arra külön venti kell --> az a házba fújja szerteszét a meleget --> stb... itt egyetlen ventillátorral oldod meg a teljes rendszer hűtését, ami a jelenlegi 3 kisebbhez (proci + 2 táp) képest biztosan halkabb, ugyanakkora teljesítmény mellett. -
andorpapa
őstag
Az én meglátásom és tapasztalatom szerint:
2.1 A hűtés hatékonyságát valóban befolyásolják azok a tényezők, amiket írtál, de rengeteg példával tudnám illusztrálni, hogy az elmélet helytelen, ha csupán ezeket a paramétereket vennénk figyelembe. A legfontosabb tényező továbbra is a TERVEZETTSÉG. A borda tervezése mérnöki feladat, nagyon apró részleteken is sok múlik. Hiába az óriási hőleadó felület, ha egyszerűen nem áramlik jól a bordán belül a hő, akkor megette a fene. Továbbá a nagy légszállítás sem jó semmire, ha nem passzol a ventilátor a bordához, vagy egyszerűen a borda kialakításából adódóan nem használ a nagyobb légáramlás. Ezt is sok gyakorlati példával lehet ábrázolni. Tehát én a 2.1-es pontot úgy fogalmaznám meg, hogy ''a hűtés hatékonyságát elsősorban a borda tervezettsége (amibe természetesen beletartozik azért a hőleadó felület, de még sok egyéb is), valamint a többi komponensnek a borda sajátos tulajdonságaihoz (minden bordának vannak sajátos tulajdonságai - méret, bordalapok száma, azok távolsága, magassága, vastagsaága, talp vastagsága stb.) való illeszkedésének mértéke határozza meg (ez kicsit bonyolult mondat lett).
2.2 A kérdés csak az, hogy mit értesz nagységrendbeli különbség alatt. A Zalman CNPS7000 széria alu-réz és réz verziója, valamint a Gigabyte 3DCooler Pro és Ultra (réz-alu vs. réz) között is átlagosan 2-5 fok különbség mérhető. Természetesen a súlykülönbség is említésre méltó. Ha belegondolunk, ezekkel a coolerekkel a legtöbb CPU hőmérséklete 40-50 fok körül tartható, ahol 2-5 fok eltérés nagyjából 4-12%-os különbséget jelent. 12% azért akár jelentősnek is nevezhető, főleg akkor, ha az anyagon kívül semmilyen felépítésbeli különbség nincs. Abban viszont igazad van, hogy igazából nem az anyag dönti el, hogy az adott cooler nagyon jó lesz-e vagy sem (lásd 2.1-es pontom).
2.3 Tejesen igazad van, a légáramlás sebessége arányban áll a légszállítással. A képlet egyszerű: ventilátor felülete szorozva a levegő sebességével egyenlő a szállított levegő mennyiségével. Így jön ki a légszállítás mértékegysége, a köbláb/perc vagy a köbméter/óra.
2.4 Jól mondod, adott légmennyiséget a nagyobb átmérőjű ventilátor tudja halkabban szálíltani, hiszen a 2.3-as képlet alapján ilyenkor nagyobb az átmérő, tehát kisebb a légsebesség, ami kisebb fordulatszámot feltételez a ventilátor esetében. Azt viszont érdemes kiemelni, hogy nem feltétlenül ez az üdvözítő út. Tehát okos tervezéssel kisebb légszállítás is elegendő azonos hatás eléréséhez. Érdemes megnézni a brand gépek belsejét, miképpen oldják meg a hűtés kérdését.
2.5 Ismét jól látod a helyzetet, a vízhűtés a hőt nem semlegesíti, az energia nem vész el, csak átalakul. A hő megmarad, viszont nagy előnye a vízhűtésnek, hogy hatékonyan képes a CPU-tól messze szállítani a hőt, és ez a nagy előnye, hiszen oda vezetjük a meleget, ahová csak akarjuk, így sokkal több variációs lehetőségünk adódik a hő ''eltávolítására''. Gondolok itt arra, hogy a házon kívül például sokkal több hely van a hőleadásra, valamint alacsonyabb a környezeti hő, ráadásul nem vagyunk szabványokhoz és ezáltal korlátokhoz kötve, mint ahogy például a Socket A-s léghűtés esetében vagyunk.
2.6 Igen, hűtést igényel, csak máshol, és ez benne a jó, mondhatni ez a lényeg, lásd 2.5.
2.7 Igazából nem teljesen értem, hogy itt mire akarsz utalni. Ha sok cucc van a venti útjában, akkor nagyobb kraft kell a levegő szállításához? Esetleg arra gondolsz, hogy a hagyományos szellőztetés esetében a ventilátorok mindig nagy területre fújnak levegőt, míg megfelelő szellőző csatornák kialakításával a luft akadály nélkül juthat oda, ahová csak akarjuk, ráadásul koncentrált marad?
3.1 A saját 2.1-es pontomból én inkább azt a következtetést vonom le, hogy nem feltétlenül szükséges a nagy borda és a nagy légszállítás. Persze megfelelő tervezés esetén a nagyobb borda + luft kombó jobb eredményt ér el kisebb társánál, de mint írtam fentebb, nem feltétlenül ezeken áll vagy bukik a hűtés hatékonysága, tehát a borda tervezésének kell a középpontban állni, minden egyéb csak aztán jöhet számításba.
3.2 Nem tuning körülmények között a heatpipe létjogosultságát is megkérdőjelezi a jól tervezett bordák rendelkezésre állása, melyek irtózatosan halk hűtést tesznek lehetővé. A heatpipe hátránya, hogy jelenleg még mindig nem tökéletes a gyártók felfogása. Kezdetben a sima bordákat fejelték meg pár heatpipe-pal, amiről tudjuk, hogy semmi értelme. Manapság kezdik felfedezni az igazi lényeget, jó példa erre az AeroCool HT-101, mely esetében a csövek a CPU-tól lehetőleg minél messzebb, a heatpipe technológiához illő hőleadó bordázattal próbálják megoldani a kérdést, de az igazi az lenne, ha a vízhűtéshez hasonlóan olyan helyre vezetnék a hőt, ahol könnyen lehet kezelni azt.
3.3 Igen, a jelek szerint a heatpipe a jövő útja, bár azt azért érdemes leszögezni, hogy a nagyméretű bordáktól semmi baja sem lesz a procinak. Megfelelő rögzítőrendszerrel ellátott hűtő szakszerű felszerelése esetén kizárt a károsodás.
3.4 Teljesen igazad van.
Az elméleti résszel kapcsolatban ezek voltak a meglátásaim, a gyakorlatot meg majd valamikor máskor nézem át, még nem ébredtem fel hozzá teljesen. -
Pred
tag
Köszi a linket (mono.uw.hu)... Épp vízhűtés építésében gondolkodom...
A tanulmány tetszik, bár kicsit hosszú.. Ezt inkább monohoz hasonlóan írtam volna meg (részletesebben).. de így is jó -
Fade_Away
őstag
''2.2 a hűtőbordához használt anyag lehet alu vagy réz, nincs nagyságrendi különbség a teljesítmény között.''
zalmannal alcu cu között 3-4C fok ez azért jelentős különbség
''2.1 a hűtés hatékonyságát elsősorban a légáramlás sebessége, a felület mérete és a deltaT (borda és levegő hőm. különbsége) határozza meg.''
Általánosan elfogadott képlet millio hiányossága ellenére a foruier tv ami
q=f*lambda*dt/dl
igaz evvel is jópár probléma van hisz nálunk áramlik a levegő vagy víz és van pl turbulencia meg azse igaz hogy minnel nagyobb a felület annal jobba hütőborda mert a 800 járatos hütések sokkal roszabak sokszor mint egy jolemgtervezett kigyos.
du még értekezek megyabuszom.....
nézdmeg mono.uw.hu blokkelméletét!!! -
lapa
veterán
persze kimaradt valami: 4.2.1: csak ez a nyílás (és az eltávolított takarólemezek lásd később) célszerű a házon, az egyéb kisebb-nagyobb szellőzőket célszerű szigetelni, hogy biztosítva legyen a vinyón és a GPU-n a teljes levegőmennyiség.
-
lapa
veterán
tanulmány: az optimális hűtés
1. célkitűzés
1.1 a számítógép alkatrészeinek üzemi hőmérsékleten tartása az elérhető minimális zajszint mellett.
2 elméleti háttér (a fórumokból és saját tapasztalatokból levont tanulságok)
2.1 a hűtés hatékonyságát elsősorban a légáramlás sebessége, a felület mérete és a deltaT (borda és levegő hőm. különbsége) határozza meg.
2.2 a hűtőbordához használt anyag lehet alu vagy réz, nincs nagyságrendi különbség a teljesítmény között.
2.3 adott keresztmetszeten a levegő áramlásának sebessége logikusan egyenes arányban áll a szállított levegőmennyiséggel.
2.4 adott levegőmennyiség szállítását a legkisebb zajszint mellett egy nagy (pl. 12cm) venti tudja biztosítani.
2.5 a vízhűtés az esetek nagyrészében mindössze hatékony szállítást végez, a leadandó hő állandó marad.
2.6 a 2.5 alapján a radiátor vízhűtésnél ugyanazt a hűtést igényli, legfeljebb máshol (nem Reserator).
2.7 adott terjedelmű levegő szállításához szükséges energia a légáram útjában lévő alkatrészek közegellenállásával fordítottan nő vagy csökken (de asszem itt nem fordított arányról van szó).
3 a 2. pont alapján levont következtetések
3.1 nagy borda és nagy légszállítás szükséges, biztosítva, hogy a hideg és meleg levegő ne keveredjen (2.1).
3.2 a vízhűtés létjogosultságát normál (nem tuning) körülmények között megkérdőjelezi a heatpipe, ugyanis ugyanazt a feladatot képes ellátni (persze rövidtávon) (2.5, 2.6).
3.3 heatpipe-ra szükség van, ugyanis a nagyméretű hűtőbordát (proci) nem célszerű a procira rakni. nem is lenne hatékony, a borda széleibe kevesebb hő jutna el.
3.4 a levegő útját meg kell tervezni és minimalizálni kell a légellenállást az áramlás során.
4 megvalósítás
http://www.tar.hu/lapanet/machinet/hutes.jpg (600 kB)
4.1 a hűtendő alkatrészek: vinyó, GPU, chipset, CPU, táp.
4.2 lásd mellékelt ábra (1) rajza. a nyilak a levegő irányát mutatják.
4.2.1 vinyó: a ház oldalán nagy méretű nyíláson át a levegő egy csőbe jut. a csőben a vinyó(k) hűtése megtörténik. fontos, hogy elegendő hely maradjon a levegőnek az áramlásra. a vinyónál a chip oldalának hűtése a fontosabb. a ferde elrendezés némiképp kiegyenesíti a levegő útját és az oldalsó beömlőnyílás véd a vinyó hangjától (feltételezve, hogy szemben van a gép)
4.2.2 GPU: a GPU nagyméretű, passzív hűtést kapott (ez lehet aktív is). a friss levegőt az alatta lévő PCI-slotok (2 v. 3) takarólemezeinek eltávolításával kapja. itt szintén célszerű irányítani a levegőt egy cső segítségével, hogy a GPU bordája biztosan ''útban legyen''.
4.2.3 chipset: a két csőből (4.2.1 és 4.2.2) a chipsethez áramló levegő hűti a (nálam) passzív bordát.
4.2.4 CPU lásd (2, 3): 3-4 heatpipe egy, a processzor felületéhez képest 90 fokkal elfordított, 12X12 cm-es hűtőbordába vezeti a proci hőjét. a 2.2 ponttal ellentétben valószínűleg a réz bordázat célszerűbb mint az alu, ugyanis a vékonyabb lemezeknek valamivel kisebb a légellenállása (2.7). konkrét terv nincsen, de célszerűbbnek tűnik a széles borda (12X12Xszéles), a nagyobb felület miatt. persze figyelni kell, hogy eljut-e a heatpipe-ből a hő a szélekre.
4.2.5 táp lásd (3, 4): a CPU bordája felfekszik a táp aljára, ami a borda méretében ki van vágva. a tápon csak ez a bemeneti nyílás és a hátsó (külső) nyílás maradhat nyitva, a belső-elülső oldalon lévő (ahol a kábelek kibújnak) szellőzőket el kell takarni. a táp hátulján általában aránylag kicsi a légáramláshoz a keresztmetszet, itt a lehető legnagyobb kimenő felületet kell biztosítani (pl. hálóval (4)).
4.3 a működés
4.3.1 a ventillátorról még nem esett szó. a 2.4 pont alapján egy 12 cm-es venti az ideális, ami a CPU borda elé kerül rögzítésre. itt egyes vélemények szerint célszerű egy távtartót alkalmazni (3), hogy a bepréselt levegő ne csak a széleken áramoljon, hanem a borda teljes felületén egyenletesebben. fontos, hogy venti csak a tápa juttathassa el a levegőt, az oldala (és a távtartó) zárt. a tápért nem aggódom, lévén minden hagyományos esetben ''megkapja'' a proci melegét.
4.3.2 egy fordulatszámmérős ventivel a hűtés prímán szabályozható a proci hőmérséklettől függően, a SpeedFan nevű nagykirályság alkalmazással. (http://www.almico.com/speedfan.php)
nem vagyok szakember, igyekeztem egyértelműen és lehetőségeimhez képest szakszerűen fogalmazni. az általam állítottak nem feltétlenül igazak, de sok téma tapasztalatát tartalmazzák.
várom a véleményeket.
[Szerkesztve]
Aktív témák
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Fotók, videók mobillal
- iOS alkalmazások
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- Projektor topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Építő/felújító topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Háztartási gépek
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Be quiet! Pure Base 500DX TG White
- Garanciális ID-COOLING FX 360 ARGB WHITE
- Újszerű iCUE H100i ELITE CAPELLIX RGB - Corsair iCUE H115i ELITE CAPELLIX RGB Processzor Vízhűtés
- nJoy Cadu 1000VA / 600Watt / 2026.07 garancia/ Usb management / Line-interaktív / 2aksi / Schuko
- Cooler Master MasterAir MA824 Stealth CPU Hűtő!
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- IKEA (HAVREHOJ) tablet tartó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest