Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Lalikiraly: Kinek milyen setupja van?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- potyautas: Az utolsó közös út
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
BonFire
veterán
Ez egy ismerős probléma, meg kell tanulni figyelmen kívül hagyni az ismeretlen kifejezést, mert közben míg töröd rajta a fejed, lehet, hogy elhangzik tíz másik, amit különben értesz, és ebből a kontextusból ki tudod következtetni, mi is lehetett az ismeretlen szó.
Hagyd, hogy a szöveg csak úgy átfolyjon rajtad. Ne arra koncentrálj, amit nem tudsz, hanem élvezd azt, amit sikerül elcsípni. Ha így állsz hozzá, és rá vagy kényszerítve, mert nincs, aki fordítson, rá fog állni a füled. Én sok DVD mellékletet néztem, meg később YouTube-on afféle Behind The Scenes videókat, hogy hogy készült a film. Ez engem nagyon érdekelt, és akkor is néztem, amikor még csak alig-alig értettem belőlük valamit. De ahogy egyre több tartalmat néztem a YouTube-on, egyre megszokottabbá, természetesebbé vált a szövegértés, és most már minden videót értek.
Természetesen a hallás utáni szövegértés, mint mondtam, tollbamondással rendkívül jól fejleszthető.
A másik tippem a telefon hangvezérlése. Ott van kéznél: OK, Google! How big is the sun? Angolul kérdezni és kerestetni. Amelyik szót nem ismeri fel, azzal problémáid vannak a kiejtéssel, tehát a kiejtést kell csiszolni, nagyon-nagyon! Sokan nem értik, miért annyira fontos a kiejtés. Elsősorban nem az anyanyelvinek fontos, mert a legdurvább akcentust is meg fogja érteni, viszont a tanulónak azért fontos, hogy tisztában legyen a szavak helyes kiejtésével, hogy egy natív szövegben képes legyen felismerni. Mert ha azt mondod, hogy "komfortÉBÖL", és nem vágod, hogy ez így nagyon helytelen, akkor a helyest se fogod felismerni. A legnehezebb szvsz a kötőszavak (that) felismerése. Ennek az eleje hol zöngés, hol zöngétlen, de sokszor hozzá van linkelve az előző szó végéhez, tehát a th nem hangsúlyos, a szó végén álló t-t pedig nemes egyszerűséggel mind az amerikai, mind a brit elhagyja, csak mindkettő másképpen.
Kiejtés gyakorlásához nagyon ajánlom Rachel's English videósorozatát. Ez amerikai akcentust tanít. Minden videóján van szöveges transzkript, és a szavak linkelését, mondatok hangsúlyozását is tanítja.
Összefoglalva: két dologra kell gyúrni: tollbamondásra, és kiejtés tréningre. Minél jobb lesz a kiejtésed, annál többet fogsz érteni. A kiejtés mindig fennhangon kell történjen, hogy szokjad a saját hangod idegen nyelven.
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Starlight- 1 ÉV GARANCIA, Kártyafüggetlen,,MS3433
- Bowers & Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
- Apple iPhone 15 pro 128Gb,Átlagos,Dobozával,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest