Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3151) #76027648


#76027648
törölt tag

[link] - Mindenkinek ajánlom ezt a videót megtekintésre, elég motiváló! Bár nem szeretem a TED-es előadásokat, de ez megér 10 percet.

(#3152) prozodus válasza #76027648 (#3151) üzenetére


prozodus
őstag

Ez tényleg egy jó videó :)
És erről eszembe jutott pár dolog, ami részben igazolja a videót, másrészt utólag jókat tudok röhögni magamon:
1. Kamaszkoromban fogadásból megtanultam egy hét alatt az egész gimis angol nyelvtankönyvet, és a végén levelet is kellett írnom. Akkor ez már a 4. idegennyelv volt. És vmi olyasmi volt a fogadás háttere, h öcsém elég gyatrán állt angolból, és a tanárával megdumáltam, h majd én segítek neki. Öcsém jókat röhögött az angol leveleimen, de egyrészt csak megtanult úgy, h végül nem kukán ment ki Angliába, másrészt nekem lett az angol nyelv felépítéséről némi fogalmam, meglett a nyelv csontváza, amire aztán építkezhettem.
2. Mikor először mentem Olaszországba, 1 hónappal előtte kölcsönkértem egy olasz nyelvkönyvet. Igaz, csak a 2, leckéig jutottam, de a végén én intéztem az autószereléstől kezdve minden vackot, ill tolmácsoltam a csoportnak, ahol én voltam az egyetlen magyar a németek között. Igaz, egyszer állítólag magyarul szólaltam meg a német helyett.
3. Mikor Törökországba készültem, rádöbbentem, h ez most egy olyan ország lesz, aminek nem tudom a nyelvét, de még egyik rokonáét se, és életemben először megértettem, miért tudnak félni emberek a külföldtől. Gondoltam, előveszem az "olasz" módszeremet, de annyira sűrű volt az a hónap, h az első leckéig se jutottam. Hajnal f2-kor érkeztem Isztambulba, de onnan még tovább kellett mennem vidékre. Már a reptéren sem tudtak smi eu-i nyelvet, úh kézzel-lábbal boldogultam, no meg, h a sok beszéd helyett csak a kulcsszavakat használtam, mint pl a célváros neve. A saccolt dél helyett oda is értem kora reggelre, mégpedig úgy, h akkor már megnyugodtam, mert addigra megtanultam pár alapdolgot törökül. A többórás út alatt ui odamentem a sofőrhöz, és elkezdtem taníttatni magam. Elsőre kicsit nehezen értette, mit akarok, de annyit nyitogattam az ujjacskáimat, míg csak leesett neki, h tanítson számolni. Én meg ismételgettem, mint egy mondókát, aztán ha elfelejtettem vmelyiket, megint előrementem. aztán további mutogatással még mást is kiszedtem belőle. A 3 hét végére már annyit tudtam törökül, h az őröket rábeszéltem és beengedtettem magam egy lezárt katonai területre, mert ott akartam napfelkeltét nézni a hegyen. Meg volt, h amíg csak 1-2 szót szóltam, töröknek néztek, és csak azon buktam le, h beszélgetni akartak, és emiatt mégis a drágább turistajegyet kellett megvennem. Viszont cserébe bejutottam lezárt múzeumi területekre is.
4. Jelenleg írül tanulok. És még csak nem is azért, mert kell egy kelta nyelv is a repertoárba. Tudom, h gyakorlati haszna konvergál a nullához, de -és itt kanyarodnék vissza a videóhoz: szerelem, egyszerűen szinte eufóriát okoz, amikor az írrel foglalkozom, és vmi újat sikerül megérteni, elsajátítani. Próbáltatok már amúgy ír szöveget kiolvasni? Ízelítőnek :)

[ Szerkesztve ]

A minihitlerek sosem gyoznek, akkor sem, ha adminok. Magasrol!

(#3153) devil-k


devil-k
nagyúr

Sziasztok!

Milyen könyv alapján érdemes egy totálisan kezdőd elkezdeni angolul tanítani? :R

- mozi bolondéria -

(#3154) prozodus válasza devil-k (#3153) üzenetére


prozodus
őstag

1. Az attol fugg, milyen a tanitvany.
2. Az attol fugg, milyen a tanar.

A minihitlerek sosem gyoznek, akkor sem, ha adminok. Magasrol!

(#3155) Di Natale


Di Natale
aktív tag

Angolul keresek egy könyvet. Sajnos a szerzőre és a címére nem emlékszem, de maga a könyv nagyon szépen, részletesen bemutatja Anglia történelmét, kultúráját és társadalmát.

(#3156) devil-k válasza prozodus (#3154) üzenetére


devil-k
nagyúr

Ez egy költői kérdés. A tanítvány felnőtt.

- mozi bolondéria -

(#3157) b0bcat válasza devil-k (#3156) üzenetére


b0bcat
addikt

Én eddig egyetlen olyan könyvvel találkoztam pályafutásom során, ami szerintem erre a feladatra ténylegesen alkalmas, ez pedig a Lopva Angolul. :K A mai napig tanítok belőle. (Sőt, neves nyelviskolák is tanítanak belőle, miközben forradalminak hirdetik a tanítási módszerüket, pedig ez a könyv már 40 éve korszerű... :D)

Online angol nyelvtanfolyam tanári felügyelettel, mindössze havi 990 Ft-tól! > http://tinyurl.com/yvpnn99r

(#3158) prozodus válasza b0bcat (#3157) üzenetére


prozodus
őstag

Nekem is az a kedvencem, de meg Czobor-Horlaikent talalkoztam vele :) Iszonyat jol fel van epitve a sztori (marmint nem irodalmi szempontbol).
A legtobben szeretik is, de akadt mar olyan habitusu tanitvany is, akivel ezt nem lehet megcsinalni.

[ Szerkesztve ]

A minihitlerek sosem gyoznek, akkor sem, ha adminok. Magasrol!

(#3159) bghistvan


bghistvan
senior tag

Üdv, sziasztok!

Elég gyengécske az angol nyelvtudásom márcsak azon okból kifolyólag is, hogy nagyon régóta nem használom mint anno amikor vendéglátóztam, és már sajnos minden egyes nyaralás alatt csak makogok, és abszolút nehezen értem mikor hozzám beszélnek, le is blokkolok és a meg lévő szókészletem is lefagy......
Szeretnék tőletek tanácsot kérni, hogy amennyiben egyedül szeretném felfrissíteni az igencsak megkopott angolom, akkor milyen könyvet illetve milyen könyveket ajánlanátok a valóban jól értelmezhetőség és hasznosság tekintetében?
(sok mindent autodidakta módon tanultam meg eddig az életemben, és ezért nem vonzanak a csoportos tanfolyamok és online dolgok......., valamint nagyon érdekel és ha lenne igencsak ajánlott bármilyen nyelvkönyv, akkor érzem magamban az erőt)

Köszönöm előre is, sziasztok! 😉

(#3160) b0bcat válasza prozodus (#3158) üzenetére


b0bcat
addikt

Én is találkoztam vele azon a néven, de mondok jobbat: én találkoztam személyesen a szerző párossal is, sőt, Horlai Gyuri bácsival még interjút is készítettem a könyv keletkezésének történetéről, és dedikáltattam vele a nagyon régi kiadású egyik példányomat. :) Czobor Zsuzsával pedig majdnem sikerült online formában új életet lehelni a könyvbe (de végül sajnos az a projekt kudarcba fulladt). :U

Online angol nyelvtanfolyam tanári felügyelettel, mindössze havi 990 Ft-tól! > http://tinyurl.com/yvpnn99r

(#3161) prozodus válasza b0bcat (#3160) üzenetére


prozodus
őstag

Akkor en most nagyon irigy... nagyon sarga :R

A minihitlerek sosem gyoznek, akkor sem, ha adminok. Magasrol!

(#3162) b0bcat válasza prozodus (#3161) üzenetére


b0bcat
addikt

A régi könyv is az. Szép narancssárga. :DDD

De a viccet félretéve: tényleg sokat jelentett nekem, hogy sikerült velük találkoznom, amíg még mindketten éltek. Horlai Gyuri bácsi sajnos már meghalt azóta. :O

Online angol nyelvtanfolyam tanári felügyelettel, mindössze havi 990 Ft-tól! > http://tinyurl.com/yvpnn99r

(#3163) philoxenia válasza b0bcat (#3157) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Nekem már anno is elég gagyinak tűnt a történet. Retro-ként felfogható természetesen. Mint nyelvkönyv tényleg jó, de nagyon sok korszerűsítés ráférne. Kezdve a sztorival és a szereplőkkel, de a szókincs sem igazán korszerű már, kellene egy kis aktualizáció. Meg persze nyelvet könyvből tanulni ma már nem igazán hatékony, mesterséges intelligenciával segített interaktív módra kellene átdolgozni. Mivel alapvetően egynyelvű, lehetne pénzt is csinálni belőle, a segédanyagok más (népesebb) nyelvre fordításával. Persze gondolom jogdíjas.
Mondjuk aki ennek a stílusnak és kornak rajongója, annak kincs így is nyilván.
Jó sorozat, csak nem tudom nyelvgyakorlás céljából szóba jöhet-e?
Ilyesmi stílusban lehetne hozni egy sztorit.

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#3164) b0bcat válasza philoxenia (#3163) üzenetére


b0bcat
addikt

A történet szándékosan bugyuta. Megjegyzem, egészen más fíling kezdőként olvasni illetve tanulni belőle, mint utólag megítélni. ;) Én magam is tanultam belőle, akkor és azért szerettem meg. :K

Érdekes módon nem lett volna szükség drasztikus korszerűsítésre sem a szókincs, sem a nyelvezet tekintetében, ezt elég alaposan körbejártam, amikor modernizálni szerettük volna. :) Én például indulásból kétnyelvűvé alakítottam volna, de nem ez volt a dolog akadálya.

Sajnos el kellett engednem ezt a dolgot, de sebaj, már a sajátomon dolgozom. ;)

Online angol nyelvtanfolyam tanári felügyelettel, mindössze havi 990 Ft-tól! > http://tinyurl.com/yvpnn99r

(#3165) prozodus válasza philoxenia (#3163) üzenetére


prozodus
őstag

A koncepcio a zsenialis benne: a folytatasos tortenet. Nem is tudom igy hirtelen, h letezik-e meg egy ilyen.
Viszont Lopva angolul cimmel voltak oktatocd-k is anno.

A minihitlerek sosem gyoznek, akkor sem, ha adminok. Magasrol!

(#3166) b0bcat válasza prozodus (#3165) üzenetére


b0bcat
addikt

Igen, zseniális. :K Alig várod, hogy a következő epizód jöjjön, mert érdekel, hogy ott mi fog történni. ;) És közben ismerkedsz a szavakkal és a nyelvtannal. Ez a linearitás is szuper benne.

Az egyik rendezőelve az volt a szövegezésnek, hogy minden szó illetve szerkezet legalább 7 alkalommal ismétlődjön meg, ahogyan halad előre a történet.

Az oktató CD ugyanerre a könyvre (anyagra) épült. Az is megvan nekem természetesen. :) (Nem mellesleg az eredeti könyv hanganyaga aranylemez lett a maga idejében, ami nem semmi.)

[ Szerkesztve ]

Online angol nyelvtanfolyam tanári felügyelettel, mindössze havi 990 Ft-tól! > http://tinyurl.com/yvpnn99r

(#3167) #76027648 válasza b0bcat (#3166) üzenetére


#76027648
törölt tag

Mi a neve ennek? Lopva Angolul?

(#3168) philoxenia válasza b0bcat (#3166) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Kamaszként talán az lett volna, (kb akkoriban, mikor írták) de nekem addigra, mire tanultam belőle, pár éve, már többszáz( néhány ezer?) regény lement a torkomon, sőt rengeteg film is. Nagy fordulatokat nem kaptam. Viszont a linkelt sorozat még ma is meg tudott lepni itt-ott ...(HBO-n megy) :)

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#3169) prozodus válasza philoxenia (#3168) üzenetére


prozodus
őstag

Mert ennek nem is ez a pszichológiája.
A tanulást bizony segíti, h állandó szereplők vannak. Olyan ez, mint a sorozatfüggőség.
Amúgy tanulásra/gyakorlásra sztem minden sorozat jó, ami érdekli a delikvenst. Engem pl, amit linkeltél, a leírás alapján nem csigázott fel, de lehet, h ha belenéznék, más lenne.

[ Szerkesztve ]

A minihitlerek sosem gyoznek, akkor sem, ha adminok. Magasrol!

(#3170) b0bcat válasza philoxenia (#3168) üzenetére


b0bcat
addikt

Sejtettem. :) Ezért írtam, hogy egész másként nézel rá, ha abból kezdesz tanulni. ;)

@Peti300:

Igen, ez a címe: Lopva Angolul (English by Stealth). :K A szerzők: Czobor Zsuzsa és Horlai György. Elvileg a mai napig kapni könyvesboltban. ;) (Corvina kiadó) Négy könyvből áll a sorozat: 3/1, 3/2 és 3/3 rész + a nyelvtani összefoglaló.

Online angol nyelvtanfolyam tanári felügyelettel, mindössze havi 990 Ft-tól! > http://tinyurl.com/yvpnn99r

(#3171) devil-k


devil-k
nagyúr

Ismeri valaki a gyakorlatias angol.hu weboldalt?
Nem olcsó, ilyen anyagokat árul:
[link]

- mozi bolondéria -

(#3172) prozodus válasza devil-k (#3171) üzenetére


prozodus
őstag

Hat... Oszinten? Ingyen es olcson is hozzajutni ilyen anyagokhoz. Es azert ekkora szarvashibat beleirni... Es ezt adjak DRAGAN?!

A minihitlerek sosem gyoznek, akkor sem, ha adminok. Magasrol!

(#3173) bghistvan válasza bghistvan (#3159) üzenetére


bghistvan
senior tag

:F

(#3174) devil-k válasza prozodus (#3172) üzenetére


devil-k
nagyúr

Nekem sem szimpatikus. :(

- mozi bolondéria -

(#3175) prozodus válasza bghistvan (#3173) üzenetére


prozodus
őstag

Azert olvasod is a topikot?

Nem mellesleg sztem neked nem konyv kell, hanem egy jo tanar. De ezt eleve kizartad. Uh innentol kezdve...

[ Szerkesztve ]

A minihitlerek sosem gyoznek, akkor sem, ha adminok. Magasrol!

(#3176) bghistvan válasza prozodus (#3175) üzenetére


bghistvan
senior tag

Köszi szépen a segítséget, sziasztok.... jó volt itt lenni :R
(...én egy icipicit segítőkészebb szoktam lenni általában...... akár a topik családban, akár az életben előforduló azon területeken, amikben nekem van tapasztalatom, rutinom..... de már eljutottam arra a szintre, hogy lepereg rólam az idehaza egyre jobban fennálló ez a féle igazmagyar építő nevezzük akárminek 😂...... ya és válaszolni nem kell,ezek után felesleges a karaktereket pazarolni.... köszi.)

[ Szerkesztve ]

(#3177) prozodus válasza bghistvan (#3176) üzenetére


prozodus
őstag

Akinek fáj az igazság, minek néz tükörbe? :))

A minihitlerek sosem gyoznek, akkor sem, ha adminok. Magasrol!

(#3178) Di Natale válasza bghistvan (#3176) üzenetére


Di Natale
aktív tag

Ne legyetek már ilyenek. Segítsetek már bghistvan felhasználónak. Hiszen pont előtte ajánlottatok egy nyelvkönyv sorozatot.... :O

(#3179) BonFire válasza Di Natale (#3178) üzenetére


BonFire
veterán

Biztos úgy "beszélt" ő angolul, ahogy én építek áramkört...

Nem értem ezt a hisztivilágot. Betoppan, azt se mondja bú, és ha két másodperc alatt nem kap választ személyesen mindenkitől, akkor sértődötten el.

Anno mikor elkezdtem fórumozni, és bementem valahová, hetekig csak olvasgattam, tanultam, mire fel tudtam egyáltalán tenni egy olyan kérdést, ami megfelelt az ottani szokásoknak. Mondjuk ha esetleg használná a fórum keresőjét, lehet, hogy már meg lett ezerszer válaszolva a kérdése. De inkább én linkeljem be ugyanazt sokadjára is.

"Nyelvcsoport kizárva (pedig tudom angolul a rántott húst, meg a bubimentes vizet, szóval én pró vagyok, csak valamiért nem jutok át a reptéren, és nem találok el a szállodáig.)"

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#3180) Di Natale válasza BonFire (#3179) üzenetére


Di Natale
aktív tag

Szerintem csak trolkodott...

(#3181) #76027648 válasza b0bcat (#3170) üzenetére


#76027648
törölt tag

Köszi!

Lenne egy kérdésem. Munkahelyet váltottam, itt pedig elég sok a külföldi kolléga, legalábbis a német/kínai, de ugye angolul beszélnek.

Arra gondoltam, hogy ez jó lehetőség gyakorolni az angol tudásomat. Bár nem egy helyen vagyunk, de azért összefutok, találkozok velük.
Tanuljak meg párbeszédeket szerintetek? Sok-sok kérdést? Magamtól nem igazán tudok összerakni még mondatokat... Melyik könyvek a legjobbak erre?

[ Szerkesztve ]

(#3182) b0bcat válasza #76027648 (#3181) üzenetére


b0bcat
addikt

A mélyvíz jó tanítómester. :D

Első körben némi small talk-ot javasolnék velük. Ezzel kapcsolatban küldök egy PM-et. ;)

Online angol nyelvtanfolyam tanári felügyelettel, mindössze havi 990 Ft-tól! > http://tinyurl.com/yvpnn99r

(#3183) BonFire válasza #76027648 (#3181) üzenetére


BonFire
veterán

Munkahelyen valószínűleg legelőször a szakmai, gyakorlati dolgokról fogtok beszélni, amennyiben összefutsz egy külföldivel. Nekem is el kellett magyarázzam az olasz szervizesnek, mi baja a palettázógépnek, mit és min kéne állítani rajta, ha egyáltalán lehetséges. Akkor nagyon meglepődtem magamon, ha egy problémát próbál az ember elmagyarázni gyakorlatiasan, akkor folyékonyan lököm az angolt. Még olyan szavakat is kitaláltam, amelyekről nem vagyok biztos, hogy helyes (fóliatekercs, kocsiszekrény), viszont megértettük egymást. Persze volt egy kis barchoba itt ott, de nagyjából minden okésan ment.

Az efféle ultimate mindenkinek minden szitura jó panelek egyáltalán nem biztos, hogy minden helyzetben megfelelnek. Vannak népek, akik minálunk jóval zárkózottabbak, és nem mesélik el egyből a fél életüket, meg hogy milyet szexelt az éjjel az asszonnyal. Nem kell túlkomplikálni. Hello! How you doin'! English...? Oké... Durr bele. Ha te teszel fel kérdést, akkor úgy fog tűnni, milyen jól beszélsz a nyelven. És akkor sincs nagy baj, ha nem értesz valamit. A személyes párbeszédek mindig előhoznak jó néhány olyan dolgot, amit éppen nem tudsz, de pont ebből tudod meg, mire lehet szükséged. Ezt a tapasztalatot egyetlenegy tankönyv vagy kurzus sem fogja visszaadni.

Tehát legózni kell, méghozzá abból a készletből, ami a rendelkezésedre áll.

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#3184) #76027648 válasza BonFire (#3183) üzenetére


#76027648
törölt tag

Köszönöm!

(#3185) prozodus válasza #76027648 (#3181) üzenetére


prozodus
őstag

Igen, először kis párbeszédeket tanulj be, h a napi small talk jól menjen.Rengeteg ilyen videó van a tubusban is.
A szakmai dolgok úgyis adni fogják magukat, főleg a szókincs. Úh nem árt mellette némi "sima" angolt tanulni.
Amire számíts, az az, h rengeteg hibát fogsz hallani a többiektől, és ezek könnyen rádragadnak, ha sokat hallod. Amire viszont nagyon jó ez a helyzet, h szokjad az aktív nyelvhasználatot, h megszokod, h angolul is meg kell, meg tudsz szólalni.

[ Szerkesztve ]

A minihitlerek sosem gyoznek, akkor sem, ha adminok. Magasrol!

(#3186) prozodus válasza Di Natale (#3180) üzenetére


prozodus
őstag

Sztem nem trollkodott, csak...
De nem fogok regényt írni a vendéglátós angolról, az külön állatfaj, nem nyelvtudás. Sokan azt hiszik, h úgy lehet nyelvet tanulni autodidaktán, mint mondjuk, a történelmet. Hát...
H a többiek miért nem válaszoltak, nem tudom, de én csak olyan tanácsot adok, ami mögé oda tudok állni, felelősséget vállalni. És ez nála egy jó tanár.
Erre besértődött. Na, erre már nem(csak) tanárt ajánlanék :)
Arról meg külön megvan a véleményem, h éppen egy könyvet dícsérünk itt ezerrel, és ahelyett, h beszerezné, ha már annyira könyvhöz ragaszkodik, itt arénázik, h nem válaszoltunk neki... Erre is tudnék mit ajánlani :)
Nade, túlragoztam, lapozzunk, csak ez könnyebb, mint h boncolási jegyzőkönyvet fordítok szívességből... :D

[ Szerkesztve ]

A minihitlerek sosem gyoznek, akkor sem, ha adminok. Magasrol!

(#3187) b0bcat válasza prozodus (#3186) üzenetére


b0bcat
addikt

Tapasztalataim szerint a többség sajnos nem képes hatékonyan autodidakta módon tanulni. :( Ennek pedig részben az az oka, hogy nagyon kevés olyan anyag (pl. könyv) van, ami kellően részletes és érthetően "vezeti" a diákot. :U

Ergo hiába van fent minden is a neten az angol nyelvtanulásról (meg maga az anyag is), a többség egyszerűen nem tud élni ezzel a lehetőséggel. :(

[ Szerkesztve ]

Online angol nyelvtanfolyam tanári felügyelettel, mindössze havi 990 Ft-tól! > http://tinyurl.com/yvpnn99r

(#3188) prozodus válasza b0bcat (#3187) üzenetére


prozodus
őstag

Igen, vegyük úgy, h vban minden fent van, akkor is egyrészt az a minden sem személyreszabott, másrészt még ha becsülettel be is magol vki mindent, az még nem lesz egy élő, rendes nyelvtudás, és most nem a felsőfokról beszélek, már alapszinten is óriásiak a különbségek....

A minihitlerek sosem gyoznek, akkor sem, ha adminok. Magasrol!

(#3189) b0bcat válasza prozodus (#3188) üzenetére


b0bcat
addikt

Igen, erre céloztam. :K Hiába van nagyjából minden fent a neten, ha nincs valaki, aki végigkíséri a diákot a folyamaton. Ezért is van az, hogy azok, akik igazán szeretnének megtanulni egy idegen nyelvet a saját hazájukban, azok végül egy nyelvtanárnál vagy egy nyelviskolában kötnek ki, mert rájönnek előbb vagy utóbb, hogy egyedül nem tudnak hatékonyan tanulni. :N

[ Szerkesztve ]

Online angol nyelvtanfolyam tanári felügyelettel, mindössze havi 990 Ft-tól! > http://tinyurl.com/yvpnn99r

(#3190) Narxis


Narxis
nagyúr

Google Assistant Interpreter Mode [link]

Na akkor ennyit a nyelvtanulásról, inkább tanuljunk programozni. :D

Thanos was right.

(#3191) zharkanyi válasza Narxis (#3190) üzenetére


zharkanyi
tag

Nem rossz gondolat, de a legtöbb ezzel kapcsolatos anyag angolul van... :)

(#3192) Narxis válasza zharkanyi (#3191) üzenetére


Narxis
nagyúr

Jó akkor egyezzünk ki abban, hogy angolul még muszáj... :D

Thanos was right.

(#3193) prozodus válasza Narxis (#3190) üzenetére


prozodus
őstag

Hát... amilyen minőségűek ezek jelenleg, inkább megtanulom a nyelveket, amennyire lehet :D

A minihitlerek sosem gyoznek, akkor sem, ha adminok. Magasrol!

(#3194) axioma válasza prozodus (#3193) üzenetére


axioma
veterán

Nyilvan nem az szamit, hogy ma mit tud (azert egy tok csondes hotel halljaban, szepen beszelok kozott az az eset mint verofenyes napsutesben fotozni - de azt se feledjuk hogy a mobilok fenykepezoi 1-2 evtized alatt mennyivel javultak). Az unokaimnak siman lehet hogy ismeretlen fogalom lesz mar a nyelvtanulas.

(#3195) #76027648 válasza axioma (#3194) üzenetére


#76027648
törölt tag

Miért lesz ismeretlen fogalom?

(#3196) Narxis válasza #76027648 (#3195) üzenetére


Narxis
nagyúr

Mert fordítógép lesz az agyukban mint a Star Trek-ben.

Thanos was right.

(#3197) prozodus válasza Narxis (#3196) üzenetére


prozodus
őstag

NAGYON remélem, h nem.

A minihitlerek sosem gyoznek, akkor sem, ha adminok. Magasrol!

(#3198) Narxis válasza prozodus (#3197) üzenetére


Narxis
nagyúr

Minket úgyse érint, távoli jövőben lesz az ha lesz. Ez a google translate videó amit linkeltem nekem azért megdöbbentő mert 2004-ben még a szótárkönyvből kerestem ki házi feladathoz a szavakat és ugye kiejtés hallásáról szó se lehetett de asszem az még akkor se volt mikor 2005-ben bekötötték a netet mert egyszerűen nem volt még, csak online szótár de az is hatalmas segítség volt. Most meg a telefonomon van az akadémiai szótár androidos alkalmazás és komplett mondatokat tudok fordítattni kiejtve vagy a feliratra irányítva a kamerát. Nyilván nem tökéletes de cirka 10-15 év alatt honnan hova jutott az nekem meglepetés. Érdekes lesz ebből a szempontból is a jövő.

Thanos was right.

(#3199) b0bcat válasza Narxis (#3198) üzenetére


b0bcat
addikt

Abban teljesen igazad van, hogy ezek a technológiák hatalmasat fejlődtek, tehát most már például a Gugli Trenszléjt el tudsz beszélgetni (leginkább írásban) egy külföldivel úgy, hogy egyáltalán nem ismered a nyelvét. Ugyanakkor a tanulást segítő technológiák közel nem fejlődtek ennyit, és az előbbiek meglátásom szerint nem tudják kiváltani a nyelvtanulást (nyelvtudást).

Online angol nyelvtanfolyam tanári felügyelettel, mindössze havi 990 Ft-tól! > http://tinyurl.com/yvpnn99r

(#3200) dudi6 válasza b0bcat (#3170) üzenetére


dudi6
senior tag

Szia!

Ezek a lopva angolul könyvek közül melyik az amelyikről szó van? Amelyiken a kis kép van?
Köszönöm!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.