Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#2351) BonFire


BonFire
veterán

Pont az a jó a tanulókártyás módszerben, hogy a holtidőket használod ki. Amikor amúgy sincs mit csinálni. Mondjuk sorban áll a pénztárnál. Vagy ülsz a buszon, metrón, villamoson 10-20 percet. Vagy urambocsá' a klotyón tíz percet. Reggel míg bedobod a reggelid. stb. Vagy amíg a Windows éppen frissít.

Van egy csomó ilyen 10-15 perc, amelyekből a sok kicsi sokra megy elve mentén hamar összejön mindennap egy órányi angolozás.

Fürdés közben, amikor vizes mindkét kezed, és amúgy se lehet mást csinálni, lehet tolni a hanganyagú leckéket, például a kétnyelvű mondatpárokat. Vannak ilyen anyagok online, aki keres, talál. Elhangzik a magyar mondat, egy kis szünet, hogy legyen időd lefordítani, majd az angol megfelelője, hogy ellenőrizhesd. Persze sokan ezt sem tartják jó módszernek, és azt mondják, fordítgatni nem jó, de ha valaki kezdő szinten van, annak talán még megbocsátható, ha mondattárakat gyakorol.

Ha edz az ember, fut vagy más sporttevékenységet csinál, ami monoton, ott pedig lehet angol nyelvű adásokat, podcastokat hallgatni. Nekem nagyon bejöttek egész napos kerékpártúrák alkalmával a passzív listening. Sőt, a sport jó hatással van a szellemi képességeinkre, tehát ajánlott.

Szóval a holtidők. És segíthet a pomodoro módszer is.

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#2352) BonFire válasza BonFire (#2351) üzenetére


BonFire
veterán

Az is jó módszer, ha írsz. Mit tudom én, blogot. Persze nem kell online, elég egy Word vagy akármilyen doksi. Akár TXT is lehet. Tökmindegy, csak írj. Abból, amit már megtanultál, azzal a szókinccsel, ami van. Ha belefutsz 1-2 ismeretlen szóba, amit nem ismersz, akkor néhány esetben szabad szótárat használni, de még sokkal jobb, ha megpróbálod átfogalmazni a mondatod. Ha mégis megkerülhetetlen, mert nincs rá szinonima, akkor jöhet a szótár. Eltöltesz mondjuk 25 percet a szöveg megírásával. Utána öt perc szünet. Utána újabb 25 percet a hibák javításával. A Grammarly online eszközével az ingyenes változat is segít rámutatni a durva hibákra, névelőhasználatra, többes számra, hiányzó vesszőkre stb. Ráadásul ha kijelölsz egy szót, felajánlja a szinonimákat. Tehát ezáltal még a szókincsedet is bővítheted. Ez újabb 25 perc, és nagyjából gatyába van rázva a szöveg.

Utána a szöveget többször is fennhangon felolvasod, hogy szokjad a kiejtést és a saját hangodat az idegen nyelven. Ez már majdnem beszéd. Az írás nagyon segíti a folyékony beszédet. A folyékonyság alatt nem azt kell elsősorban érteni, kinek nagyobb a szókincse, hanem azt, hogy a rendelkezésre álló kifejezésekkel és nyelvtani szerkezetekkel mennyire vagy képes fesztelenül és gondolkodás nélkül kifejezni magad. Ez már fél siker.

Szóval szerintem az írást és a fennhangon olvasást nagyon ajánlott beiktatni a mindennapi gyakorlatok közé.

[ Szerkesztve ]

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#2353) csiben1 válasza BonFire (#2352) üzenetére


csiben1
tag

+1
Amit én észrevettem magamon, hogy a szókincsem könnyebben fejlődik, ha írok, mint ha olvasnék. Sokkal. Szóval ezt én is tudom ajánlani.

You can walk straight through hell with a smile

(#2354) BonFire válasza csiben1 (#2353) üzenetére


BonFire
veterán

Igen, mert kénytelen vagy felidézni, ez erőfeszítést kíván, míg olvasás közben hajlamosak vagyunk egyszerűen átugrani, levegőnek nézni az ismeretlen szavakat, főleg, ha egy egész regényben mindössze egyszer találkozunk velük.

Ha elolvasol egy ~70 000-120 000 szóból álló könyvet, és egy hülye szóval csak egyszer találkozol vele, azt nem is biztos, hogy érdemes megjegyezni. Én akkor szoktam kiszótárazni, amikor harmadjára, negyedjére ugrik elém, és még mindig nem tudtam megfejteni, mi akar ez lenni. Egyébként nem.

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#2355) b0bcat válasza BonFire (#2351) üzenetére


b0bcat
addikt

Ez úgy általában igaz az online tanulásra. ;) Ha az ember kihasználja az ilyen üresjáratait. :K

Online angol nyelvtanfolyam tanári felügyelettel, mindössze havi 990 Ft-tól! > http://tinyurl.com/yvpnn99r

(#2356) ReSeTer


ReSeTer
senior tag

Helló!

Tudtok valami olyan szókincses oldalt, ahol nem csak egyedül vannak az igék, hanem inkább kifejezésként?

Most pl olyan probléma van, hogy tanulom a persevere szót, de azt nem találom, hogy mitől függ, hogy in vagy with van utána.

Talán az in akkor van, ha valami mellett tartunk ki? De akkor a with?

(#2357) b0bcat válasza ReSeTer (#2356) üzenetére


b0bcat
addikt

Valami jó szótár oldal segíthet neked. ;)

Online angol nyelvtanfolyam tanári felügyelettel, mindössze havi 990 Ft-tól! > http://tinyurl.com/yvpnn99r

(#2358) BonFire válasza ReSeTer (#2356) üzenetére


BonFire
veterán

Szöveggyűjtemény, ahol kontextusban látod a szavakat.
Szinonimák phrasal verb-ekkel

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#2359) axioma


axioma
veterán

Koszonet a Drops ajanlasaert!
Tippek-trukkok rovat: akar napi 30+ percet is angolozhatsz vele ingyen! Egyreszt letoltod a 'nagy' programot, masreszt a brit angol kulon letezo programot, harmadreszt az amerikai angolt. Ez igy egybol 3x5 perc, es 10 orankent, praktikusan napi 2x.
Ha reggel nincs idod vegigtolni: inditsd el, majd a bal felso sarokban levo szunet gombbal allitsd meg. Ekkor a 10 orat onnan szamolja, amikor elinditottad, de akarmikor kesobb megcsinalhatod a reggeli 5 percet, akar az esti elott (azt me'g nem probaltam, hogy "atengedve" a 10 oras hataron osszeadja vagy elbukom a reggelit es elolrol kezdi az ujat).
Mellesleg en most a 2 angolt, a foprogrammal egyutt ket eszperantot, nemetet es oroszt tolok. Sajna finn nincs, az is jol jonne (ezek a valaha tanult nyelveim). Tetszik, hogy jol eszrevehetoen profi anyanyelviek mondjak be a szavakat, es a nemet nemetes, az orosz oroszos... Ha esetleg vegigernek rajtuk meg mindig el lehet gondolkozni valami ismeretlen nyelv elkezdesen (bar mivel csak szavakat tanit, semmi osszefuggest, ezert szerintem onmagaban max. arra jo, hogy a mutogatasunkat kiegeszitsuk par szoval).

(#2360) Narxis válasza axioma (#2359) üzenetére


Narxis
nagyúr

Jó sok nyelvet tanultál. :) Ezek az appok mind arra jók, hogy kiegészítsd a nyelvtanulást. Önmagában egyik se elég, én legalábbis így tapasztaltam.

Thanos was right.

(#2361) BonFire válasza Narxis (#2360) üzenetére


BonFire
veterán

Se egyetlen appból, se egyetlen könyvből, se egyetlen tanárral való beszélgetésből nem fogsz megtanulni nyelvet. Ezek tanulási segédeszközök. A kiindulás az, ami helyes is, hogy rászoktasson a rendszerességre, a könyv pedig átfogó ismereteket nyújt.

Viszont egyidejűleg bővítened kell a szókincsed, fejleszteni az olvasási és a hallott szövegértést, a kiejtést, a nyelvtant, gyakorolni az írást, és a beszédet. Ebben fel lehet használni mindenféle segédeszközt. Online szótárakat, korpuszokat (szöveggyűjteményeket) SRS programokat, Duolingo játékokat, szintezett olvasmányokat, online videókat, podcastokat, hírportálokat: mindent. Minél több helyről ér az input, annál több ragad rád. Az írás (output) pedig segít felidézni a már megtanultakat. Írással elmélyíted, amiket tanultál, és felkészülsz vele a beszédre. Ha sokszor leírsz valamit, az a beszédedben is fel fog bukkanni.

Ezeket egyidejűleg kell csinálni. Például a hét napjaira leosztva. Hé - vocabulary, Ke - listening, Sze - reading, Csü - listening+pronunciation, Pé - writing, Szo - speaking, Vas - holiday.

Napi fél órát számítva ezekre a feladatokra, ez heti 3 óra, ami sokkal hatékonyabb, mint az iskolai 3 óra. 40 hét alatt ezzel a tempóval egy nyelvi szintet tudsz fejlődni. Ha napi 1 órát, azaz heti 6 órát foglalkozol vele, akkor 20 hét alatt. Tehát napi egy óra tudatosan megtervezett tanulással egy év alatt simán lehet teljesíteni 2 nyelvi szintet.

Viszont hogy ez tényleg sikerüljön is, csinálni kell egy tervet. Például egy Google Dokumentumot vagy naptárt, amiben kitűzöd az időpontokat, hogy mikorra, honnan és hová szeretnél eljutni. A szókincs mennyisége például számokban kifejezhető, ez teljesen objektívan lehet mérni, hogy sikerült-e a kitűzött célt teljesíteni, vagy sem. Máskülönben az ember csak halogatja a végtelenségig.

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#2362) philoxenia válasza BonFire (#2361) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Igazából egy idegen nyelv megtanulásakor mindig kérdés, hogy mi az a szint amire eljuthatsz.
Lefordítva: eljuthatsz-e arra a kulturális szintre, amin az anyanyelveden létezel? Minél alacsonyabb az anyanyelvi szinteden ez, elvileg annál könnyebb ugyanazt a szintet bármely idegen nyelven elérned.
Vagy nem? Ha több szót, kifejezést kell elsajátítanod, de alkalmasabb vagy rá, az jobb, mintha csak pár ezer szót, de nehezebben tudod ezt megtenni?

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#2363) Narxis válasza BonFire (#2361) üzenetére


Narxis
nagyúr

Ez így van, tudom is már ezt. Rengeteg cikket elolvastam, youtube videót megnéztem a hatékony nyelvtanulásról. Kell 1-2 jó tankönyv, jól jönnek ezek az appok is, hallgatni, olvasni kell stb. Már csak az idővel állok harcban. Neki állok délután 4 körül és rohadt gyorsan eltelik az idő, felnézek az órára és már fél 8. Annyi anyagom van tanulásra, hogy azzal soha nem lesz problémám, hogy éppen mit csináljak csak az a fránya idő... a tanárra meg pénz kell. Nekem csak a magántanár jöhet szóba, hatékonyabbnak tartom mint a csoportos nyelvtanulást.

Nincs egyébként nagy titok ebben a nyelvtanulásban, rendszeresség, akaraterő kell aztán megy magától az egész.

Thanos was right.

(#2364) Di Natale válasza Narxis (#2363) üzenetére


Di Natale
aktív tag

Egyik osztálytársam úgy tette le a nyelvvizsgát, hogy órákra sose készült és sok Gameplayt nézett.

(#2365) BonFire válasza Narxis (#2363) üzenetére


BonFire
veterán

Én 9-től 5-ig dolgozom, egyedül vezetem a háztartást, heti 3×1 óra edzés (hogy ne kapjak trombózist a gép előtt üléstől), és ezek mellett még napi 1-1 órát szakítok az angolra. Mondjuk majdnem napi szinten kell valami külföldi ügyfélszolgálattal tárgyalni, de az mégsem olyan.

Van, amikor úrrá lesz az emberen a lustaság, csak ha nem mosok, akkor nincs másnap tiszta gatyám, ha nem megyek vásárolni, akkor meg nem eszek. Úgyhogy a kényszer nagy úr, csak néhanapján nekem is muszáj noszogatni egy kicsit magamat.

És azért nem ártana néha kicsit kikapcsolódni, szórakozni is, meg persze aludni is kell.

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#2366) BonFire válasza Di Natale (#2364) üzenetére


BonFire
veterán

Nekem meg a másodunokatestvérem kollégiumi évfolyamtársának a barátnője mesélte, hogy amikor a volt barátjának az apja meghalt, akkor eleredt az eső. :C

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#2367) Di Natale válasza BonFire (#2366) üzenetére


Di Natale
aktív tag

Csak arra céloztam, hogy mindig vannak olyanok, hogy akik a legkevesebb energiát teszik a tanulásba és mégis sikerül a vizsgájuk.

(#2368) BonFire válasza philoxenia (#2362) üzenetére


BonFire
veterán

Ez érdekes kérdés, mert én önkéntelenül is a magyartudásommal vetem össze az angoltudásomat, és rettentően frusztrál, hogy angolul nem vagyok képes olyan finom árnyalatokkal és választékosan kifejezni magam, mint magyarul. Sokat olvastam és írtam, vlogoltam, tehát a szavakat professzionálisan forgatom, sok vitában edzettem az agyam és a szókincsem, tehát mondhatni magyar nyelven professzor vagyok.

Angolul elég jól beszélek, de a magyarul felmerülő gondolataim töredékét sem vagyok képes angolra átültetni. Egyszerűen túl későn fogtam már bele a nyelvtanulásba.

Ha elhurcolnának túszként Új-Zélandra és elvágnák a kapcsolatot a külvilágtól, és éveken át kizárólag annyi lenne a kommunikáció, amit a helyiekkel beszélgetek, akkor gondolom, angolul is el tudnék jutni egy jó szintre. Viszont ahhoz nem elég csak beszélni. Angolul is legalább annyit kéne írni és olvasni, mint amennyit magyarul írtam és olvastam, ez viszont a mai életvitelem és időbeosztásom miatt lehetetlen vállalkozásnak tűnik.

Lehet, hogy mire nyolcvan leszek, eljutok odáig angolul, ahová eljutottam 40 év alatt magyarul.

Viszont ismerek nagyon primitív embereket, akik magyarul se épp szónokok, és ők folyékonyan lökik a gondolataikat angolul is, mert magyarul is faék egyszerűséggel gondolkodnak. Ezért az angolt sem spirázzák túl. Egy szónak egy szinonimáját ismerik? Na és aztán? Azt használják, ha kell, ha nem. Én meg már a kötőszavakkal is bajban vagyok, mert olyan sokszor használom a "so"-t, hogy már unom, és feltűnik, hogy nem szép. Magyarul is gyakran használom a "szóval"-t, így angolul is adja magát, pedig ott van még a "tehát", az "így hát", "ezért hát" stb. TEHÁT angolul is legalább két szinonimát kell váltogatni. Az egyik lehet "so", a másik "therefore". EZÉRT HÁT ha tudatosan figyel az ember a fogalmazására, és ezt legfőképp írás közben tudja megtenni, akkor ezt beszédbe is át fogja tudni ültetni.

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#2369) BonFire válasza Di Natale (#2367) üzenetére


BonFire
veterán

De akkor a kettő között nincs összefüggés. Jól tudsz angolul? Igen. Ismered a vizsga típusfeladatait? Igen. Akkor bemégy és levizsgázol.

Azt amúgy is rettentő nehéz megállapítani egy másik emberről, hogy valójában mennyit tanul, mert a tanulás része az is, amit nem feltétlenül tartunk annak, például a szórakozás, a játék, és ellenkezőleg is igaz: nem biztos, hogy éppen tanul, aki a nyitott könyv fölött görnyed, mert a gondolatai lehet, hogy már réges-rég messze szállnak. Azt, hogy ki mennyire tanul, azt a vizsgán lehet bebizonyítani. Én például sose tanultam magyarul, mégis milyen jól tudok, ugye? :))

Nem elsősorban az a kérdés, hogy szorgalmas-e valaki, hanem hogy milyen hatékonyan tudja a tanulást végezni? Használ kitűzött célokat? Időmenedzsmentet? Van egy érdekes módszer a pomodoro, ami annyiból áll, hogy beállítod a stoppert 25 percre, és 25 percen át semmivel nem foglalkozol, csak a tanulással (bármit is tanulsz). 25 perc az optimális idő, mert elég hosszú ahhoz, hogy egy feladatban el tudj mélyülni, viszont épp akkor ér véget, amikor az ember figyelme már kezdene elkalandozni.

Utána tartasz egy kávészünetet, facebook-szünetet, Youtube-ozol egy kicsit, lájkolsz pár képet az Instán, szóval éled a közösségi életet, vagy csak elolvasol néhány érdekes hírt, aztán 5-10 perc szünet után indul az újabb 25 perces etap. És ha ezt teljesítetted, akkor nagy valószínűséggel egy órát koncentráltan tanultál, nem csak imitáltad. 45-60 percen át egy dologgal foglalkozni nem hatékony. Egy iskolai óra is úgy telik el, hogy az első öt percben a hetes jelent, a tanár beírja a naplót, mindenki megtalálja a helyét és előkészíti a cuccát. Jön a felelés. 10 perc. Ezek után az új tananyag ismertetése, magyarázata a fennmaradó 30 percben. Mondjuk az anyagot le kell adni 10-15 perc alatt, mert a fennmaradó 15 percben még pár gyakorlati példát is meg kell oldani, a helyes megoldásokat ismertetni, kihirdetni a házi feladatot stb. Nem valami sok. Se arra, hogy elmerüljön az ember az új anyag megértésében, sem arra, hogy elmélyüljön a kiadott feladat megoldásában.

Elsősorban én olyan appokat ajánlanék, amelyek időmenedzsmenttel foglalkoznak. Hosszú távon ezek hozhatnak megoldást.

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#2370) axioma válasza Narxis (#2360) üzenetére


axioma
veterán

Oreg vagyok, meg adodott ez-az... orosz egyertelmu, hogy anno kotelezo volt, a nemetet elkezdtem me'g alt.suliban es gimibe spec.nemetre mentem, az eszperantot mar meseltem itt korabban hogy jott nekem. Egyetemen, meg info meg net muszaj volt az angol, aztan Finnorszagban meg fel evig voltam osztondijaskent, es tanitottak - bar ott mar akkor, 98-ban is minden 40 alatti ember jol beszelt angolul.
En az angolt megszeretni sajna nem tudtam de muszaj, mert napi szinten szuksegem van ra, az "uj" helyemen mar nem csak irasban es visszatekerheto videokban, hanem 1to1 beszelgetesekben oda-vissza is. Azt mondjak javultam, de nekem sajna csak eszkoz marad, nem hobbi. Ezert is vettem bele a tanulasba a tobbi nyelvet, hogy ne az angol kotodjon hozza csak -- na meg azert az angol eleje nekem tok uncsi, de az orosz-eszperanto meg mar itt is tud meglepetest okozni. Nekem tetsz ez a leosztas, nyilvan ezert csinalom.

(#2371) BonFire válasza axioma (#2370) üzenetére


BonFire
veterán

Lehet, hogy én is azért vagyok kevésbé hatékony, mert nekem az angol nem cél, hanem eszköz. Egy megkerülhetetlen és szerves része a mindennapi kommunikációnak, és lehet rajta tanulni, új ismereteket szerezni, informálódni, kitekinteni a világba, aggodalom nélkül, magabiztosan utazni, és a világon bárhol feltalálni magad a segítségével. Szóval jó az, ha van, de hacsak nincs egy vagy két tucat külföldi barátod, akikkel másképp nem, csak így tudod tartani a kapcsolatot, akkor itt, helyben, országon belül azért jól el lehet boldogulni a magyarral is. :DD

Éppen ezért nem is szerettem, amikor a nyelviskolában tanulótársakat ajánlottak egymásnak. Két vadidegen ember, akikben nincs semmi közös, hogy motiválja egymást? Inkább language exchange oldalakon kerestem partnert, és ott is olyat, akit láttam, hogy közös az érdeklődés. Például egy holland srácot, aki egy metálbandában gitározik. Ez már jó alap volt. Ráírtam, hogy hellóbelló, látom zenélsz, én is zenélek, basszusgitározom, és lesz nálunk egy fesztivál a nyáron, nincs kedvetek lejönni Magyarországra? Elintézem. Rögtön volt témánk. Le is jöttek, és nem győztük őket pálinkával ellátni. :)

Van sok olyan barátom, aki folyékonyan beszél angolul, de ők magyarok, és magyarokkal minek gyakoroljak angolul? Sok felajánlotta, hogy gyakoroljunk, de magyarok lévén azt is megértik, amit elrontok, mert felismerik benne a magyar gondolkodási mintát. Egy külföldi meg nem. Úgyis átváltanánk egy idő után magyarra, tudom.

A leghosszabb ilyen nyelvcsere-kapcsolatom egy szlovák csajjal volt, ő magyarul tanult. De egy idő múlva lerázott, szerintem azt hitte, hogy rá akarok hajtani. Nem tehetek róla, én ilyen oldalakon is csak nőneműekre írok rá. Férfiakkal mit beszélgessek? Számomra férfi létemre mindig érdekesebb egy nővel beszélgetni. Ők viszont rendkívül tartózkodóak. Ötvenre ráírsz, abból 4-5 leráz különféle indokokkal (már van sok partnerem, nem kell még egy), marad 2, akik lelkesen benne vannak a dologba, aztán abból 1 már az első megbeszélt alkalommal se jelenik meg és nem is válaszol.

Nem könnyű nyelvi partnereket találni, pedig az volna a lényeg, hogy beszélgessünk. Így maradnak a fórumok, ahol közös érdeklődésű emberekkel merőben szakmai dolgokról beszélgetünk. Facebookon például Adobe Illustrator Helper nemzetközi csoport. Itt a Prohardveren is benne vagyok, de oda azért szálltam be, mert nemzetközi, angol nyelvű, és megvan a közös érdeklődés.

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#2372) philoxenia válasza BonFire (#2371) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

A leghosszabb ilyen nyelvcsere-kapcsolatom egy szlovák csajjal volt, ő magyarul tanult. De egy idő múlva lerázott, szerintem azt hitte, hogy rá akarok hajtani.

Ugye, hogy magyarul is tudsz félreérthetően írni.... ;]

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#2373) ReSeTer


ReSeTer
senior tag

Helló!

Ti használtok memrise-t? Melyik course-t ajánljátok? Lehet egynyelvű is. Jelenleg 400 szavas TOEFL-t csinálom, de szerintem olyan szavakat tanít, amit nem igazán használnak.
Köszönöm!

(#2374) Narxis válasza ReSeTer (#2373) üzenetére


Narxis
nagyúr

Úristen nem is tudtam, hogy ehhez vannak ilyen course-ok, most egy világ nyílt ki előttem. :D Androidos app-ban nem is találtam egyet se, webes felületen kellett elkezdenem aztán tudtam folytatni az app-ban.

Első ránézésre ez jónak tűnik:
Link

Thanos was right.

(#2375) BonFire


BonFire
veterán

Mondjuk ez vicces, hogy "fontossági sorrendben" vannak a szavak. Van egy rakás olyan "basic" szó, amit soha nem ejtek ki a számon. Egyébként meg olyan alap szavakat nem szoktak sose megtanítani, mint például a kályha, vagy a lapát. Vagy a fogó. Bármikor szükség lehet egy ilyen szerszámra, mégse tanítják meg az alapvető szókincsben. Az ilyenre akkor döbben rá az ember, amikor valódi beszélgetéseket folytat az adott nyelven, és elkezd valamit mesélni, és rájön, hogy ilyen pitiáner szavakat nem ismer. Mert mondjuk mennyire életszerű egy urbánus embernek a bálnáról vagy a gepárdokról beszélgetni?

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#2376) b0bcat válasza BonFire (#2375) üzenetére


b0bcat
addikt

Jó eséllyel egy olyan listából készült ez a szókincs, amelyben az angol szavakat előfordulási gyakoriság szerint rendezték sorba. Vagyis a "fontosság" úgy értelmezendő, hogy milyen gyakran használatosak. Megjegyzem, írásban, ugyanis nem a beszélt nyelvet elemzik ki ilyenkor, hanem írott anyagokat. ;)

Én magam is használom kiindulási alapnak ezeket a széles körben elérhető listákat, de én szűrni szoktam a tartalmát, ergo felülbírálom a fontossági sorrendet. :)

Online angol nyelvtanfolyam tanári felügyelettel, mindössze havi 990 Ft-tól! > http://tinyurl.com/yvpnn99r

(#2377) philoxenia válasza BonFire (#2375) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Igazából a múltkori "beszélgetésünkre" utalva ez személyessé tehető. Két hétig mindent felveszel amit mondasz, mindent elmentesz amit írsz aztán a saját "leggyakoribb x ezer szó" már készen van magyarul...

Természetesen a felvett "szöveg" leíratandó valamilyen programmal...

Ugyi milyen szép új szóförmedvényt sikerült leírnom.... :W

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#2378) BonFire válasza philoxenia (#2377) üzenetére


BonFire
veterán

Én nagyon sokáig, több mint egy évig videoblogoltam angolul. Csak szigorúan privátban, hogy senki se lássa. Tettem ezt azért, mert ezek a napi történetmesélések vezetnek rá, hogy igazából mivel gyűlik meg a bajom az adott nyelven, és itt jönnek elő a hiányzó szavak is.

Ha leülnék egy asztalhoz összeírni, hogy mik is lennének azok a fontos szavak, amelyekre szükségem van, valószínűleg nem jutna eszembe semmi. Ezért is gondolom többek között, hogy a beszédgyakorlat elsődleges fontosságú. Olvasás közben olyan nagyvonalúan ugorjuk át az ismeretlen szavakat, hogy öröm nézni. Főleg, ha valaki már rutinból olvas idegen nyelven, és megszokta, hogy a kontextusból sokkal többet megért, mint anélkül, így a szöveg 95-98%-ban érthető, nem fog zavarni az 1-2 ismeretlen szó.

Ebből következően nem is fogok rákeresni, mert észre se vettem, hogy átugrottam.

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#2379) Mercutio_ válasza BonFire (#2378) üzenetére


Mercutio_
félisten

Nincs erre valami app/beépülő, ami kijelöléssel feldobja a szótárazás lehetőségét (mint droidon) és egyúttal el is menti egy kereshető/feldolgozható "adatbázisba"?

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#2380) philoxenia válasza BonFire (#2378) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Na nekem az a szint még, hogy tudjak kérni egy pohár vizet... ;]

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#2381) BonFire válasza Mercutio_ (#2379) üzenetére


BonFire
veterán

Alreaderben van egynyelvű szótár, amely elég sok magyarázatot ad, a Thesaurus.

A Kobón a Wikiszótár nyílik meg popupban, de teljes nézetre is váltható.

Mindkettő alap. Nagyon szeretem őket. Mondjuk szótárazni csak legvégső elkeseredésemben szoktam. Vsakis akkor, ha a történetben az a szó kulcsszó, és nélküle a többi sem érthető. De csak egynyelvű szótár az használok. Az egynyelvű szótár azért jobb, mert a használatával egy rakás új angol kifejezés is ra6d ragad.

[ Szerkesztve ]

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#2382) axioma


axioma
veterán

Egy kis update a drops mukodesrol: halasztott tanulas addig aktiv, amig le nem jar a 10 ora. Ha par masodperccel elotte belekezdesz, akkor meg vegig tudod csinalni (es utana kapod az uj 5 percet), ellenben ha nem kezded addig el, akkor mar csak az uj 5 perc lesz (ha a napi masodikrol van szo, mert a bonuszt csak a napi elsore szokta adni).
Amugy egyre jobban tetszik, de mar van hibajegyzekem is... meg fogom keresni vele a fejlesztoket.
Meg egyszer koszi az emlitest, nekem mar biztos hasznomra valt!

(#2383) Narxis válasza axioma (#2382) üzenetére


Narxis
nagyúr

Szívesen, én is minden nap használom.

Thanos was right.

(#2384) Narxis


Narxis
nagyúr

Üdv!

Ha már bejött a Drops néhány embernek akkor itt van egy másik szótanító app: Angol Szótanító magyaroknak

Egy igazi svájci bicskának tűnik, többféle tanulási, kikérdezési módszerrel, példamondatokkal és olcsóbb is mint a Drops. "Rengeteg, jelenleg 5 700 angol szót és 6 400 angol példamondatot lehet megtanulni segítségével."

Egyszer kell csak fizetni érte és ha jól emlékszem 9000 Ft. Ha Google Play-en keresztül vesszük akkor ÁFA hozzácsapódik, de ez részletesen le van írva fizetésnél. Lényeg, hogy 2 féle módon vehető meg. Ingyenesen is használható de korlátozott szókincs készlettel.

Én bátran ajánlom mert jól összerakott programnak tűnik. A fejlesztő pedig hamar válaszol minden kérdésre vagy problémára.

Thanos was right.

(#2385) axioma


axioma
veterán

Na javitottak a Drops-ot, mar a napi adag vegigcsinalasa utan kezdodik a 10 ora, nincs tologatas;-)
Viszont lehet a programon belul hibat jelezni. A fejlesztok kozott magyarok is vannak, irhatjatok magyarul.
Mar csak a finn jojjon...

(#2386) BonFire válasza axioma (#2385) üzenetére


BonFire
veterán

Ha már úgyis angol a cél, akkor írjatok a fejlesztőknek angolul. 😉

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#2387) Narxis


Narxis
nagyúr

Üdv!

Utoljára ajánlok még egy oldalt ahol angolul lehet tanulni változatos feladatokkal és jól összerakott tananyaggal: Link

Jó lett volna egy ilyen honlap akkor amikor én jártam középiskolába, tényleg nincs hiány tanulási, gyakorlási anyagból angolt illetően.

Érdemes belenézni mert elég sok rétű oldal, feladatokkal, nyelvtannal és szókinccsel. Lehet mindent gyakorolni.

Thanos was right.

(#2388) philoxenia válasza Narxis (#2387) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

(hehe....) :D

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#2389) axioma válasza BonFire (#2386) üzenetére


axioma
veterán

Egyreszt csak reszben az angol a celom (azert - bar nyilvan vannak ismeretlen szavak pl apron meg scone meglepett hogy az elejen van es nem tudtam - a szavak nagy reszet azert ismerem csak legalabb hallom a kiejtest meg kihozom a passzivitasbol), masreszt mint fejleszto inkabb kapok egy nemhivatalos nyelvu de pontosabban megfogalmazott hibajelzest, meg ha utana en kell leforditva betegyem a ticket-be, minthogy kapok valamit amit nem ertek vagy felreertheto.

(#2390) Narxis válasza philoxenia (#2388) üzenetére


Narxis
nagyúr

Oh. :)

Más téma:

Szerintetek ér valamit nyelvtanulás céljából 2-szer 2 hetet tölteni az adott nyelven tanult országban? Csoportosan? Nem akarok politizálni, simán szakmai szemszögből érdekel. Mert szerintem nem sokat, ha vissza gondolok, hogy nálunk mi lett volna középiskolában akkor kisebb csoportokban mentünk volna mindenhova és a köztünk legjobban beszélő beszélt volna. :D Viszont nyaralásnak nagyon jó.

Nálunk középiskolában minden évben amerikai cserediákok voltak 1 hetet és angol órán párokba raktak velük és úgy beszélgettünk, az klassz volt. Nem tudom ilyen van-e manapság.

Thanos was right.

(#2391) b0bcat válasza Narxis (#2390) üzenetére


b0bcat
addikt

Annyit messze nem fog érni, amennyibe kerülni fog. (Közel 650 ezer forinttal számoltak ma egy cikkben diákonként.) És úgy egyáltalán nem fogja megoldani az állami nyelvoktatás problémáit. :U

Online angol nyelvtanfolyam tanári felügyelettel, mindössze havi 990 Ft-tól! > http://tinyurl.com/yvpnn99r

(#2392) BonFire válasza Narxis (#2390) üzenetére


BonFire
veterán

Szerintem nagyobb kaland, ha egyedül vágsz neki az útnak. Én is megtettem, igaz, hogy csak két hétre, de totál magamra maradtam. Eltöltöttem 10 napot egy oxfordi nyelviskolában, csak azért, hogy ne kizárólag turistáskodjam, és ragadjon is rám valami, ha már ott vagyok.

Ez nekem úgy jött ki, hogy a tíz nap suli 60e ft, plusz a szállás 60e ft, plusz repjegy, meg amit elköltöttem. Ez így rohadtul megérte. A sulik le vannak szerződtetve helyi szállásadókkal, akikhez bagóért be lehet költözni. Ez két évvel ezelőtt volt. Most mondjuk fizetnék 10 nap szállásért 75 ezret, az sok? A legutolsó magyarországi falu leglepukkantabb panziója is drágább ennél. És még főztek is rám. A kajára nemigen volt gondom. Nap közben betoltam egy szendvicset, "otthon" pedig mindennap az indiai konyhának hódolhattam. Életemben nem ettem még olyan jót. A háziakkal is beszélgettünk sokat, és az iskolában is voltak egészen hajmeresztő feladatok.

Ha úgy vesszük, akkor egy ilyen tapasztalatért megéri totál az árát. Ha valaki fél egyedül, az menjen párban. Bár nagyon jól tudom, ha nem vagy rákényszerítve, nem fogsz beszélgetni. Pár évvel előtte voltam Hollandiában, és akkor még nagyon passzív volt a nyelvtudásom, így mindig a barátom beszélt, én pedig bólogattam nagyokat. Tuképpen ez a holland kirándulás ébresztett rá, hogy jó lenne már végre összeszedni magam és megtanulni tisztességesen angolul, mert nagyon égő volt, amikor még a holland vécés néni is lelázott. :F

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#2393) axioma válasza b0bcat (#2391) üzenetére


axioma
veterán

Vessetek meg, de jobb elkoltesnek tunik, mint a stadionok... es ha van ra penz, akkor amelyik iskola akar is, az csinalhat belole ertelmes dolgot is, meg ha tudjuk is hogy nem mindenhol, sot akar tobbsegeben nem fognak.
Amugy a nemet az OK, de brexit utan mar az angol is utleveles buli lesz, es mi lesz azzal aki japant tanul? Bar lehet hogy az csak masodik nyelvkent van de van ilyen bp-i iskola.

[ Szerkesztve ]

(#2394) BonFire válasza axioma (#2393) üzenetére


BonFire
veterán

A világ másik felére mindig is nagy hercehurca és zsebbe nyúlás. 24 órás, több átszállásos repülőutak, jet-leg, nem tudsz aludni, nem tudsz hol rágyújtani, őrzöd a cuccod stb. Nem egy nagy élmény. És csak maga a repjegy egy vagyon. Szállás meg hát na... Amilyen akad, de a szálloda az Japánban is drága, ott meg az otthonukban nemigen fogadnak turistákat, mert egérlyukakban laknak.

Kínába nem is lehet csak úgy odamenni, bár turistáknak nem annyira nehéz, de azért át kell verekedni mindenképp magad a bürokrácián, ha be akarsz oda lépni, hacsak egy utazási iroda meg nem teszi ezt helyetted.

Külföldi tapasztalatszerzésre Európa is elég nagy szvsz. Beszélnek benne minden világnyelvet, kínaiakat meg itthon is találsz. :)

Az angolok meg nem eszik olyan forrón a kását ezzel a Brexittel. Egyelőre azt se tudják eldönteni, hogyan is fogjanak neki. Mire ők kilépnek az Unióból, eltelik tíz év. És nem biztos, hogy az eus állampolgárokat nem fogják a jövőben is beengedni személyivel. Már pár évtizede megszokták, és csak saját maguknak csinálnának plusz adminisztratív feladatot. Ha meg majd mégis kell útlevél, akkor kiváltjuk, nem olyan nagy dolog az. Nekem is volt kettő régebben. Volt idő, amikor még Romániába és Szlovákiába is kellett. Egy okmánnyal több vagy kevesebb, főleg, ha tíz éven belül minden ilyen integrált kártya formátum lesz integrált chippel, akkor elfér.

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#2395) b0bcat válasza axioma (#2393) üzenetére


b0bcat
addikt

Annál biztosan jobb, de véleményem szerint ezt a rengeteg pénzt még hasznosabban is el lehetne költeni a nyelvpedagógia támogatásán belül... :U

Online angol nyelvtanfolyam tanári felügyelettel, mindössze havi 990 Ft-tól! > http://tinyurl.com/yvpnn99r

(#2396) philoxenia válasza b0bcat (#2395) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Luxusnyaralás kb.

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#2397) csatacsita


csatacsita
tag

Sziasztok!
Most akarok áttérni ANKIról a Quizletre, mert már egy picit unom. (tudom a nyelvtanulás maraton, de holtponton vagyok, na :) )
Használja a jelenlévők közül más is? Van esetleg valami jó tanácsotok, amit tudtok adni vele kapcsolatban? :)

(#2398) BonFire válasza csatacsita (#2397) üzenetére


BonFire
veterán

Egy kicsit változatosabb, mint az Anki, de ajánlom, hogy egyetlen metódusba se feledkezz bele nagyon, mert hosszú távon mindegyiknek kiégés a vége. Én évekig használtam mondattárakat, Ankit és Quizletet, de a valódi áttörést mégis az hozta meg, amikor elkezdtem szóban kommunikálni, illetve nekiálltam rendszeresen írni (kicsi blogocskát saját magamnak, hogy senki se olvashassa!), továbbá teljesen átálltam az angol nyelvű irodalomra (olvasás) és az angol nyelvű film+sorozatra. Amikor már mindent angolul csinálsz, és fel se merül benned, hogy kéne a magyar fordítás, akkor kezd el igazán hatékonyan dolgozni az elme.

A hétvégén néztem meg a Bohemian Rhapsody-t, és fel se merült a lehetőség, hogy magyarra szinkronizálva nézzek egy zenés filmet. Angolul, angol felirattal. A felirat azért néha még szükséges, de már komplett sorozatokat daráltam le kizárólag angol nyelven. Friends összes, Breaking Bad összes, Buffy összes, most pedig a The Big Bang Theory összes van soron. Nem sokára kezdem abból is a 6. évadot.

Úgy vagyok vele, ha már úgyis kikapcsolódom, akkor legalább legyen az is hasznos. Akár azáltal is, hogy minél több angol input ér. 2 év leforgása alatt 19 és fél regényt olvastam ki angolul, ma már csak angolul olvasok, ha olvasok. Mert erre kevesebb idő jut.

De ha elkezdesz fogalmazásokat írni, akkor aktívan fogod használni a nyelvtudásodat, tehát elő kell hívni a befogadott tartalmat, és az egy teljesen más készség, mint az .

[ Szerkesztve ]

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#2399) Arpee78


Arpee78
senior tag

Mit gondoltok erről az oldalról? Használható szókincs fejlesztésre?

(#2400) b0bcat válasza Arpee78 (#2399) üzenetére


b0bcat
addikt

Ez most egy webszótár? Hirtelen nem látom, hol és hogyan történik az oldalon a tanulás. :U

Online angol nyelvtanfolyam tanári felügyelettel, mindössze havi 990 Ft-tól! > http://tinyurl.com/yvpnn99r

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.