Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3651) philoxenia


philoxenia
MODERÁTOR

Nekem az angollal pont az a legnagyobb bajom, hogy nem tanulható -legalábbis nulláról indulva- matematikai alapokon. A matekban a szorzás mindig sok összeadás, az angolban meg hol összeadás, hol kivonás...

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#3652) prozodus válasza philoxenia (#3651) üzenetére


prozodus
őstag

😁 Eszembe nem jutott volna nyelvi helyett matematikai alapokat keresni a nyelvtanulasban, de ha mar igy nezzuk, a matekban is ott van Euklidesz helyett (pontosabban mellett) Bolyai es Lobacsevszkij a geometriaban, v a Boole-algebra, stb; es akkor maris kozelebb vagyunk a nyelvi logikahoz :)

A minihitlerek sosem gyoznek, akkor sem, ha adminok. Magasrol!

(#3653) prozodus


prozodus
őstag

Mai gyakorlasnak :)

A minihitlerek sosem gyoznek, akkor sem, ha adminok. Magasrol!

(#3654) b0bcat válasza Arpee78 (#3644) üzenetére


b0bcat
addikt

"...a lényeg , hogy a nyelvtant így és úgy is meg lehet tanulni. Egyéntől, konkrét nyelvtani szabálytól és az elérendő készségszinttől függ melyik módszer a jobb."

Így van. :K

"...gyerekeknek nem annyira jó külön nyelvtannal bajlódni, mert ők máshogy tanulnak nyelvet mint a felnőttek."

Az a kérdés, mekkora gyerekek, és hogy milyen formában tálalják nekik a nyelvtant. ;)

Amit még szerintem fontos megérteni, az az, hogy a nyelvtant (illetve a nyelvtani kompetenciát) a nyelvtudás többi területétől valójában nem lehet elválasztani. :N Amikor az ember "nyelvtanozik", akkor a többi területet is gyakorolja és fejleszti egyszerre (hiszen szavakból állnak a mondatok, tehát érinti a szókincset; a példamondatok - amiket felolvasunk - életszerű szituációkat jelenítenek meg, stb.). :K

Online angol nyelvtanfolyam tanári felügyelettel, mindössze havi 990 Ft-tól! > http://tinyurl.com/yvpnn99r

(#3655) zharkanyi


zharkanyi
tag

Egy nap HomeOffice után két gyerekkel (6 és 8 évesek) már látom, hogy be kell vetni mindent, hogy ne unják magukat halálra és még némi haszna is legyen.

Tudtok bármi olyan angol nyelvtanulásban hasznos videóanyagot javasolni, amit nézhetnek 1-1 órát naponta? (Eddig ezt találtam a legjobbnak.)
Vagy nincs értelme őket ezzel szívatni és ha már úgyis képernyőt néznek, akkor legyen olyan amit ők akarnak?

Nagynak már az Anki-t bevetettem korábban. Fel van bele töltve a suliban tanult kb. 100 szavas szókincs és azt gyakorolja (angol szavakat felolvassa neki).

Bármi javaslat, hogy ha ezeket megtanulta akkor hogyan bővítsük tovább? Nekem az az elképzelésem, hogy nem jó ismeretlen szavakat Ankiba rakni. Magamnak is azokat pakolom bele, amivel már valahol találkoztam. Lehet megkapja még a napi 5 perc Drops-ot is, aztán amit elvileg ott megtanult azt teszem be Anki-ba... Ezzel az a baj, hogy nem épp 8 évesnek való a szókincse.

Röviden: 1 hétvége alatt 6 és 8 éves gyerekek tanárává váltam és most bármi javaslat jól jön.

(#3656) philoxenia válasza zharkanyi (#3655) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Anno Gáspár Laci és Dancsó Peti is ugyanabból tanult angolul. Nem jut eszembe melyik volt az. Kicsinek angol animációs filmek? Például a Thomas?
Sorozat.

[ Szerkesztve ]

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#3657) cigam válasza zharkanyi (#3655) üzenetére


cigam
félisten

Van UPC a közelben? English Club TV rengeteg gyerekműsoruk van. 3 hónapra 6dodo az online kiadás

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#3658) #09045504


#09045504
törölt tag

Sziasztok!

Mi a tapasztalat, ha egy hétköznapi ember azt mondja nektek, hogy "felsőfokon beszélek angolul" az mit takar pontosan? Hogy rendelkezik C1-es nyelvvizsgával és a nyelvhasználata is C1-es szintű?
Mert azt kéne, hogy jelentse, nem igaz?
Mindig azt érzem, hogy az emberek olyan bátran jelentik ki ezt, hogy "felsőfokon beszélek angolul"... Szerintem akik ezt mondják, legtöbben nagyon messze vannak tőle. Nem tudom nektek mi a tapasztalatotok.

(#3659) b0bcat válasza #09045504 (#3658) üzenetére


b0bcat
addikt

Hasonló. :DD

Sokak számára már az alapfokú nyelvtudás, hogy tudnak kérni valamit egy boltban vagy egy étteremben. Pedig az konkrétan csak egy hajszállal több, mint a nulla. :D Ugyanígy sokan azt állítják, hogy középfokon tudnak, pedig a tudásuk tényleg nem sokkal többre elég, mint hogy "ne adják el őket". Főleg kis hazánkban, ahol nagyon sok embernek elég nagy a mellénye, és amíg nem kell bizonyítani, addig bármit be lehet mondani. :DDD

Az is igaz persze, hogy egy adott szintű nyelvvizsga megléte semmit nem garantál. Tudhat valaki C1 szinten úgy, hogy nincs C1 szintű vizsgája, illetve fordítva is lehet; ritkábban, de előfordulhat, hogy valakinek annak ellenére van C1 vizsgája, hogy nem igazán profi a nyelvből. (Láttunk már karón varjút... :U)

Azt se felejtsük el, hogy a laikusok általában a folyékonyságot azonosítják a nyelvtudással. Ha valaki folyékonyan beszél egy idegen nyelvet (akkor is, ha a kiejtése nem az igazi, sőt, akár a nyelvhelyessége is csapnivaló, amit persze a laikus nem vesz észre), akkor a laikusok körülötte azt gondolják róla, hogy nagyon penge, pedig ez nem törvényszerű. Mondjuk általában kéz a kézben jár a folyékonyság és a valóban magas(abb) szintű nyelvtudás, de hosszú nyelvtanári praxisom alatt találkoztam azért olyannal (bár nem sokszor), hogy valaki nagyon folyékonyan (sőt, egészen jó kiejtéssel) halandzsázott angolul. :C

Röviden összefoglalva: ha te valamelyest beszélsz angolul, és olyasvalaki mondja neked, hogy ő C1 szinten van, aki a te megítélésed szerint elég távol áll a "tökéletes" angolságtól, az nagy eséllyel csak állítja magáról, hogy felsőfokon beszéli a nyelvet. :K

Online angol nyelvtanfolyam tanári felügyelettel, mindössze havi 990 Ft-tól! > http://tinyurl.com/yvpnn99r

(#3660) #09045504 válasza b0bcat (#3659) üzenetére


#09045504
törölt tag

Na igen, és igazam volt...

A kérdésem onnan jött, hogy nemrég beszélgettem valakivel, aki azt mondta nekem, hogy "felsőfokon beszél angolul". Most megkérdeztem tőle, hogy rendelkezik -e C1-es nyelvvizsgával, erre azt mondta nem, de az állítása szerint az felesleges is, és csak emelt szintű érettségije van angolból. Jól van, hát valami ilyesmire számítottam, úgyhogy már meg sem lepődök...

[ Szerkesztve ]

(#3661) b0bcat válasza #09045504 (#3660) üzenetére


b0bcat
addikt

Az illető talán nincs tisztában azzal, hogy az emelt szintű érettségi a középfokú (B2) nyelvvizsga szintjén helyezkedik el. :C

Nem véletlenül írtam anno egy cikket az emberek nyelvvizsga szintekkel kapcsolatos tájékozatlanságáról. ;)

Online angol nyelvtanfolyam tanári felügyelettel, mindössze havi 990 Ft-tól! > http://tinyurl.com/yvpnn99r

(#3662) prozodus válasza #09045504 (#3658) üzenetére


prozodus
őstag

Bmit jelenthet...
Kedvenc peldam egy torok haver, akinek a szokincse egesz jo, de a nyelvtana, kiejtese mar nem ennyire. Viszont annyira kommunikativ, es olyan zsenialis a metakommunikacioja, h mindezt alig veszed eszre.
****
Ebbe most futottam bele. 1 mp alatt min 2 szo??? Mikozben o maga is azt mondja, h kepzeld el alaposan?! V ez csak nekem ellentmondas?
(Az mar csak hab a tortan, h ha tenyleg hatradolok, azonnal kohogok es fulladok, uh most ha tudnek, se mennek ki egyelore, mert meglincselnek, pedig nem lettem smifele uralkodo, csak horgok...)

A minihitlerek sosem gyoznek, akkor sem, ha adminok. Magasrol!

(#3663) prozodus válasza prozodus (#3662) üzenetére


prozodus
őstag

Ad corr.: 1p alatt.
Kezdoknel sztem nem megy ilyen gyorsan. Haladoknal esetleg.
Masreszt elfarad az ember, ketlem, h birja egy oran keresztul vadonatuj, teljesen idegen szavakkal ilyen hatekonyan. Nem fogja megjegyezni mindet.
De az alapelv egesz jo.

A minihitlerek sosem gyoznek, akkor sem, ha adminok. Magasrol!

(#3664) BonFire válasza b0bcat (#3659) üzenetére


BonFire
veterán

"Azt se felejtsük el, hogy a laikusok általában a folyékonyságot azonosítják a nyelvtudással. Ha valaki folyékonyan beszél egy idegen nyelvet (akkor is, ha a kiejtése nem az igazi, sőt, akár a nyelvhelyessége is csapnivaló, amit persze a laikus nem vesz észre"

Hú, nagyon sok embertől megkaptam már, hogy szerinte én milyen jól beszélek angolul; ezek között volt angolul egyáltalán nem beszélő is, és nyelvtanár is. Na most a nyelvtanár "véleményére" én nemigen adok, mert ha jó pedagógus, akkor nagyon jól tudja, hogy a dicséret többet használ, mint a korholás. Ha nem neki fizetek a leckéért, akár még bókolhat is barátságból.

Aki meg egy szót se tud, az hogyan is tudná megítélni?

Általában azt szoktam válaszolni, hogy ha belelátnátok a fejembe, hogy mi pörög ott az agyamban, miközben angolul beszélek, akkor elszörnyednétek. Nekem még kifejezetten szellemi erőfeszítés. Ez részben köszönhető annak, hogy nem nagyon használom már a nyelvet, csak passzívan, és már nem is fejlesztem tudatosan, csak néha rám ragad ez-az.

Ezek a nyelvi szintek meg olyan pontatlan meghatározások, afféle fuzzy halmazok, mint az, hogy mi számít esőnek, vagy hol ér véget a borosta, és honnantól nevezzük szakállnak. Filozófikus kérdéskör, amit ritkán lehet objektívan mérni. Hiszen egy nyelvvizsgán is lehet valakine mázlija. Bizonyos témakörökben én vagyok az ász. De például közéleti-politikai, vagy történelmi témákhoz hozzá se tudok szagolni. Mondjuk ez magyarul se megy, de ugye nyelvvizsgán arról kell beszélni, amit kihúzol. Akkor is bajban lennék, ha a labdarúgásról kellene beszélnem, pedig hát abban – magyarként – elég jók vagyunk. :DDD :))

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#3665) BonFire válasza prozodus (#3662) üzenetére


BonFire
veterán

Az a módszer, amiben a "jobb agyfélteke" szerepel, az nettó bullshit, áltudomány, nincs semmi alapja. Halandzsa. Nézd meg a "jobb agyféltekés" villám rajztanfolyamok eredményeit. A felnőtt emberek büszkén mutogatják azokat a torzszülemény önarcképüket, amelyeken az anatómia és az arányok teljes hiánya látható, és amire egy gyerek kábé nyolcéves korára egyedül eljut. Arányok? Szimmetria? Fények? Árnyékok? Dinamika? Mind nulla. Viszont jó áron eladják a semmit. Megtanítanak pár trükköt, például primitív alakzatokból kiindulva, hogy lehet valósághű kezet, szemet, arcot rajzolni. De ezek egy művészeti iskolában is alapozásnak számítanak. A trükk ott kezdődik, amikor egy mozdulatot kell ábrázolni. Meg kell nézni a cartoonokat. Akik ilyesmiket rajzolnak, akármilyen egyszerű is a figura, benne van minden dinamika. Látszik a mögötte szunnyadó évtizedes gyakorlat.

Nincs olyan, hogy egy készséghez van shortcut. Ha lenne, és nem kellene több ezer órát a gyakorlásba fektetni, minden ember tudna legalább 1 idegen nyelven, és játszana minimum 1-2 hangszeren, és lehetne 5-6 mestersége is, mert ennyi időt mindenki rászánna.

Mire valaki megtanul zongorázni úgy, hogy nem jön zavarba a hangszeren semmitől, ahhoz 12 akkord dúr-moll (24) variációját tudni kell, plusz mindegyiknek mindhárom inverzét (72), és ebben még egyetlen különlegesség sincs benne, sem egy bővített, sem egy szűkített, sem egy 6/7/9/11-es harmónia, plusz ezek felbontva, arpeggióban, ezerféle patternben. Mondjuk 10+ év, ha naponta 1-2 órát rászán az ember.

Ha valaki azt állítja, hogy ezt a 10+ évet megtanítja 1 hónap alatt (mondjuk "jobb agyféltekével"), az nettó csaló. Az agy-kéz-koordináció nagyon lassan épül ki, ahogyan nyelvtanulásnál az agy-beszéd-nyelvtan-szavak-nyelvi elemek-koordinációja is hosszas évek gyakorlatával épülnek ki és tisztulnak le, mire az ember fesztelnül diskurálhat. Tökmindegy, hogy most "jobb agyféletkésnek", vagy bármi más ezobuzi technikának nevezik. A jobb agyféltekés rajzolás az élő cáfolata a módszernek. Ott vannak a csálé rajzok, meg lehet őket szemlélni. Csak persze a laikust is el lehet kápráztatni az óvodás portrékkal, de egy valódi művészt nem, ahogy a nyelvtanár is kiszúrja, ha valaki folyékonyan halandzsázik.

Én is sírva fakadok, amikor egy színész megpróbálja imitálni, hogy ő most gitározik, és úgy markolja illetve tartja-fogja azt a hangszert, mint aki mammutra akar vele vadászni. Még a kéztartást se tudja élethűen imitálni, a többiről nem is beszélve. Nem olyan egyszerű az.

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#3666) axioma válasza #09045504 (#3660) üzenetére


axioma
veterán

Nekem nemetbol van regi tipusu felsofokum, az most C1-nek szamit (45 pontbol 39 oskori). Viszont kene 2 het mire raallnek ujra (hallgatni imadom es so-so ertem foleg az irodalmit, de beszelni... bar komplikalt mondatokat is osszerakok fejben ha van elotte ido ra, en elegge nyelvtan-fokuszu voltam mindig is, a matekhoz szerintem is kozel all).
Angolbol 61/62% epphogy kozepfokum van, eleg sok evvel ezelottrol (B2-nek hivjak ma), de majdnem 2 eve angol nyelvu munkahelyen dolgozom, szoval _szerintem_ kozel lehetek a felsofokhoz foleg irasban, szoban mar nem annyira vallalnam be (pelda hogy nemreg tanultam meg mi a procastinating szo jelentese... biztos hogy volt mar parszor ugy is hogy nem ertettem meg de most elokerult angoloran). Foleg telefonon/meetingen, olyan anyanyelvi ha beszel aki nem gondol arra hogy nem native-ek is hallgatjak, akkor nehezebben kovetem a reszleteket. Ez nem parbeszed hanem tajekoztato stilusu esetben, ha a fonokkel kell valamit megbeszelni (o a mar korabban mondtam londoni de eredetileg skot), akkor azt max. visszakerdezessel megoldjuk mindig.
Mindamellett me'g mindig kerulom a multbeli feltetelest :) Szoval ezert sem felsofoku. Meg van me'g par szerkezet ami folyamatos szovegben nem jon a szamra. Ettol fuggetlenul arra tokeletesen eleg, hogy angol nyelvi kornyezetben dolgozzak (a szobeli kommunikacio tulnyomoreszt utana jon irasban ugyis, vagy meg lehet kerdezni kollegakat).

(#3667) philoxenia válasza axioma (#3666) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Magyart kéne kicsit ismételni.... ;]

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#3668) axioma válasza philoxenia (#3667) üzenetére


axioma
veterán

Ekezet, vagy mas mondatszerkesztesi hibakra gondolsz?

(#3669) philoxenia válasza axioma (#3668) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

...hát úgy en bloc... ;] hogy magyaroschan mondjam... :D

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#3670) axioma válasza philoxenia (#3669) üzenetére


axioma
veterán

Jo, akkor igyekszem megjegyezni hogy ide ne irjak tobbet. Nem gondoltam hogy ez is egy moderalasi elv.

[ Szerkesztve ]

(#3671) Mercutio_ válasza axioma (#3670) üzenetére


Mercutio_
félisten

Philo csak vicceskedni próbál, kevés sikerrel ;)

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#3672) BonFire válasza axioma (#3666) üzenetére


BonFire
veterán

Attól még egy magyar nyelvű fórumban megpróbálhatnád magyarul... Főleg ami az ékezeteket illeti.

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#3673) axioma válasza BonFire (#3672) üzenetére


axioma
veterán

Nem irok tobbet, itt latszolag ugysem erdekel senkit ezek szerint amit mondani tudnek. En mar nem allok at ekezetekre, ha hivatalos levelet kell gepelnem is szivok, 25+ eve irok angol kiosztason, btw akkor nem is volt tanacsos ekezetet hasznalni me'g a legtobb netes kommunikacios formaban. A programozasban meg nyilvan maig sem.

Tenyleg befejeztem.

(#3674) prozodus válasza axioma (#3673) üzenetére


prozodus
őstag

Igy kell ezt, na; meg egy utolso kirohanas a kijarasi tilalom elott... :C

A minihitlerek sosem gyoznek, akkor sem, ha adminok. Magasrol!

(#3675) Di Natale válasza prozodus (#3674) üzenetére


Di Natale
aktív tag

A te kirohanásaidhoz képest ez még semmi.

(#3676) Mercutio_ válasza prozodus (#3674) üzenetére


Mercutio_
félisten

Bagoly, te vagy az? ;]

Btw nem tudom miért olyan nehéz elképzelni/megérteni, hogy vannak olyan multik, ahol le van szabályozva még a bill kiosztás is, nem Juliska dönti el milyen karaktereket használ. Vagy épp napi 8+ órában azon dolgozva megterhelőbb typeO-t javítani mint az ékezetek hiányát iq-ból pótolni :U

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#3677) philoxenia válasza Mercutio_ (#3676) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Van olyan karakter az angol kiosztáson, ami a magyaron nincs?
Amúgy a zékezet csak egy része a magyar nyelvnek, ha írsz... Kolléga maga írta, hogy angolul még nem perfekt, csak arra célozgattam, hogy magyarul meg már nem... Besértődni (btw. hogy van ez angolul?) kár....
take offence? :F

[ Szerkesztve ]

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#3678) BonFire válasza axioma (#3673) üzenetére


BonFire
veterán

„En mar nem allok at ekezetekre, ha hivatalos levelet kell gepelnem is szivok, 25+ eve irok angol kiosztason”

Amikor nekem angol billentyűzetkiosztáson kell gépelnem, a legnagyobb gondom a Z és az Y felcserélődéséből fakad. Azt azért szimultán cserélgetni úgy, hogy egyszer se téveszd el, nem kis dolog. Tehát ennyi erővel és odafigyeléssel akár ékezetes betűket is tudnál írni.

1. Mobilon sincs több gomb, mint egy angol layouton. Az autocorrect kirakja neked az ékezeteket, ha megengeded neki. Ha végképp lusta vagy, akár diktálhatsz is neki, 85-90%-os hibahatárral jól átírja a magyar tollbamondást, neked csak azt a pár hibát kell kijavítani, és kirakni az írásjeleket. Mikor jobb kezem hónaljig gipszben volt, megtanultam értékelni!

2. Japánra matricázott billentyűzettel is tudok magyarul írni, lényegtelen, mi van rajta.

3. Létezik Keyboard Layout Tool, amivel saját kiosztást csinálhatsz magadnak, amit telepítés után gyorsbillentyűvel váltogathatsz.

Ha angolul írok a magyar billentyűzetemen, én is kirakom az aposztrófot, pedig segédbillentyű kell hozzá, és ha olyan akad, még az em dasht is (—). Sőt, a magyar idézőjeleket is, amint az fentebb látható az idézetedben, pedig azokra nincs külön billentyű. De a gondolatjelre se (–), mégis megtalálom – ha akarom.

Totál lényegtelen, hogy mi volt húsz éve. Akkor korlátok közé szorított a technika (a távirat meg úgy szólt, hogy „foett huus fue maartaassaal”), azért ugye kellemetlen volt azt silabizálgatni?

Jobb, ha tisztában vagy vele, hogy aki így ír, az nagyjából el se lesz olvasva. Hogy a kontextusból kell kisilabizálni, hogy tevéd, tévéd, vagy téved. Ha azt szeretnéd, hogy elolvassák, akkor írj úgy, hogy meg lehessen érteni! Mindenki utálja az ilyet, mert egál azzal, aki egyetlen szót sem tud leírni helyesen, viszont ezt te szándékosan csinálod, így még annyi mentséged sincs rá, mint az analfabétának. Persze most majd megint én leszek a rosszfiú, hogy ezt szóvá teszem, és leírom, pedig csak azért írom le, mert láthatólag képtelen vagy megérteni, miért ragadtunk többen is billentyűzetet.

[ Szerkesztve ]

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#3679) Mercutio_ válasza BonFire (#3678) üzenetére


Mercutio_
félisten

A kettő az már többen?;]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#3680) Mercutio_ válasza philoxenia (#3677) üzenetére


Mercutio_
félisten

Egy női programozó neked mióta kollégád:D

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#3681) philoxenia válasza Mercutio_ (#3680) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Mióta egy fórumon fórumozunk.... Amúgy például a MÁV-nál az egész cég rendszergazdája is nő, itt meg mindenki kollégám.... ;)

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#3682) prozodus


prozodus
őstag

(#3683) Mercutio_ válasza philoxenia (#3681) üzenetére


Mercutio_
félisten

Van ott több rendszer is, különböző nyelveken íródtak, kétlem, hogy mindnek az az 1 nő az adminja :D

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#3684) philoxenia válasza Mercutio_ (#3683) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Tudtommal Veronika a fő admin. De van más hölgy is, bár Vele még nem beszéltem... ;)

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#3685) Mercutio_ válasza philoxenia (#3684) üzenetére


Mercutio_
félisten

Van ott több leányzó is... ;]

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#3686) BonFire válasza Mercutio_ (#3679) üzenetére


BonFire
veterán

A kettő az már többen?;]

Igen.

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#3687) koxkids


koxkids
őstag

Sziasztok!

Most a sok Home Office mellett szeretnék angol szöveget hallgatni. Mi lenne jó megoldás? TV-ben pl BBC (bár itt sok a vírus miatti hír, sok lenne az idegen szó)?
Vagy esetleg van ajánlott podcast csatorna (egy vagy két nyelvű..) ahol akár nyelvtant is átvesznek?

Köszi!

(#3688) b0bcat válasza koxkids (#3687) üzenetére


b0bcat
addikt

Az EngVid csatornát javasolnám a YouTube-on. ;)

Online angol nyelvtanfolyam tanári felügyelettel, mindössze havi 990 Ft-tól! > http://tinyurl.com/yvpnn99r

(#3689) Di Natale válasza koxkids (#3687) üzenetére


Di Natale
aktív tag

Netflix ;)

(#3690) koxkids válasza Di Natale (#3689) üzenetére


koxkids
őstag

Köszi nektek! Youtube csatornát megnézem, nem halottam még róla.
Netflixet szoktam nézni, de elég nagy a szórás amerikai angol vs. angol angol.. :D Ha van ajánlott sorozat / film azt szívesen fogadom ami érthetőbb nyelvezetű, és a beszéd sem darálás. De amúgy az angol szinkron+angol felirat vált be eddig, segít a szöveg ha nagyon nem értettem mit mondtak.

(#3691) BonFire válasza koxkids (#3690) üzenetére


BonFire
veterán

„elég nagy a szórás amerikai angol vs. angol angol”

Sőt, olyan is van, hogy amerikai színészek azt játsszák, hogy ők angolok. :DDD Jobb, ha szokod mindet, nem érdemes szétválogatni.

Rachel's English (amerikai csaj kifejezetten a kiejtést tanítja)
GoNaturalEnglish (amerikai csaj tanítja a hallás utáni szövegértést)

Biztos vannak pasik is, én a csajokat szívesebben hallgatom. Ők mindketten érthetően (tanulók számára érthetően) beszélnek.

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#3692) tknof1871


tknof1871
őstag

Üdv! Ha gyógyszerészek hoznak létre valami gyógyszert egy jól felszerelt patikában. Nem feltalálják, hanem olyan egyszerű a gyógyszert létrehozni hogy ők is képesek előállítani. Erre melyik ige a megfelelő, compound vagy create? Van különbség a két szó jelentése között?

[ Szerkesztve ]

Windows 10 Home 64 bites operációs rendszer; LG G4 6.0 Android verzió

(#3693) philoxenia válasza tknof1871 (#3692) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Kikevernek recept alapján?

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#3694) BonFire válasza tknof1871 (#3692) üzenetére


BonFire
veterán

Nem előállítják, hanem összeállítják, azaz összekeverik az alapanyagokat, így lehet belőle kenőcs, vagy akármi. Így a create nem, és a compound sem, hisz utóbbit ebben az esetben inkább "vegyület"-ként fordítunk.

És simán csak mix-nek fordítanám.

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#3695) prozodus


prozodus
őstag

Ezt most talaltam: spanyoltanulas. Angol felirat.

A minihitlerek sosem gyoznek, akkor sem, ha adminok. Magasrol!

(#3696) b0bcat válasza BonFire (#3694) üzenetére


b0bcat
addikt

A Gugli szerint a "make medicine" a nyerő. :K

Online angol nyelvtanfolyam tanári felügyelettel, mindössze havi 990 Ft-tól! > http://tinyurl.com/yvpnn99r

(#3697) BonFire válasza b0bcat (#3696) üzenetére


BonFire
veterán

Az lett volna a második tippem. :)

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#3698) prozodus


prozodus
őstag

Akar vki IGY tudni amerikaiul? :W :W :W

A minihitlerek sosem gyoznek, akkor sem, ha adminok. Magasrol!

(#3699) tknof1871 válasza BonFire (#3694) üzenetére


tknof1871
őstag

Pedig egy cikk a compound igét használja.

Compounding is the ancient practice of preparing medicines for individual patients. Pharmacists are trained to compound, though nowadays most medicines are made by industrial producers.

Windows 10 Home 64 bites operációs rendszer; LG G4 6.0 Android verzió

(#3700) Mercutio_ válasza tknof1871 (#3699) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ahogy az utolsó mondatban is szerepel, manapság az orvosságok nagyrészét az ipar gyártja, a "kikeverős" krémek és kenőcsöknél is a fő komponenseket már előre elkészítik a gyógyszergyárak, a patikában csak összekeverik a külön leszállított* ható- és hordozó anyagokat.

Ettől persze még bizonyos szövegkörnyezetben lehet, hogy a compound a helyes.

* pl. mert bizonyos komponens több keverékben is használatos, vagy külön tárolva tovább eltartható, mint bekevert állapotban.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.