Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#2501) philoxenia válasza BonFire (#2500) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Naponta meg tudok enni egy nyelvet simán.(Marha, vagy disznó) Kacsanyelvből naponta húszat is akár.... ;]
Ez volt már?

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#2502) b0bcat válasza Narxis (#2499) üzenetére


b0bcat
addikt

Gyakorlatilag minden hasznos, ami azon a nyelven van, amit meg szeretnél tanulni. :K

Online angol nyelvtanfolyam tanári felügyelettel, mindössze havi 990 Ft-tól! > http://tinyurl.com/yvpnn99r

(#2503) Narxis válasza BonFire (#2500) üzenetére


Narxis
nagyúr

Mindenféléből tanulok, tankönyv, Anki, Duolingo, Memrise, egyszerűbb nyelvezetű sorozatok. Sajnos nem vagyok olyan szinten amilyenen szeretnék lenni, cél egy erős B2 de utána se szeretnék megállni.

Láttam én is, nyilván dolgozik a marketinggépezet de ha már amúgy is szokták ajánlgatni a hangoskönyveket akkor nem lehet rossz egy olyan hanganyag amely kifejezetten tanulási célzattal lett készítve.

(#2502) b0bcat : kösz akkor napi 1 fejezettel számolva el is kezdem.

[ Szerkesztve ]

Thanos was right.

(#2504) b0bcat válasza Narxis (#2503) üzenetére


b0bcat
addikt

Minél változatosabban gyakorolsz és minél többet foglalkozol a nyelvtanulással, annál jobb. ;) (Lásd: extenzív nyelvtanulás)

Fontos, hogy lehetőség szerint minden területet fejlessz párhuzamosan: olvass, hallgass, írj, nyelvtanozz, fejleszd a szókincsed, beszélj, stb... :)

Szerk.: az input legyen több, az output pedig legyen lehetőleg ellenőrzött, nehogy a hibás fogalmazás/kiejtés/stb. ragadjon meg! ;)

[ Szerkesztve ]

Online angol nyelvtanfolyam tanári felügyelettel, mindössze havi 990 Ft-tól! > http://tinyurl.com/yvpnn99r

(#2505) BonFire válasza Narxis (#2503) üzenetére


BonFire
veterán

Akkor azt ajánlom, ha van tankönyved, azon haladj végig módszeresen és rendszeresen. Ha valami nem világos, magyarázatért ide lehet fordulni. Ahogy Bobcat írja, minden, amit az idegen nyelven csinálsz, hasznos, jó. Egyikből ezt, a másikból amazt szedegeted fel. Ha van a tankönyv mellé munkafüzet is, azt ajánlatos mindig megcsinálni. Úgy rögzülnek a tanultak. Írni és beszélni is kell. Az a nyelv egyik fele. A másik fele az olvasás és hallgatózás. Minden készséget egyidejűleg, egyformán kell erősíteni. Az Anki, Memrise, Duolingo, Quizlet a szókincsedet segítenek fejleszteni, de az még csak 1 készség. Nem érdemes kizárólag abba beletemetkezni.

Írjál offline naplót magadnak. Egy Word doksiba, vagy ilyesmibe. Ha van jó angolos ismerősöd, kérd meg rá, hogy olvassa el, és javítsa ki, vagy adjon javaslatokat.

Az italki mint nyelvi partner kereső nem igazán válik be, viszont bármikor írhatsz nyilvános fogalmazásokat, amelyeket anyanyelvűek kijavítanak, és láthatod az összes javítást, és a melléjük írt magyarázatot. És maradhatsz az oldalon anonim, mint itt, és senki nem fogja tudni, ki irkált. De az az oldal többek között arra is van kitalálva, hogy az ilyen írásgyakorlatokat ott végezzük el. Az abszolút kezdő szinttől kezdve. Ha beregisztrálsz, és elolvasod a külföldieket, miket írnak magyarul, neked is megjön a bátorságod hozzá. És természetesen te is kijavíthatod a külföldiek magyar fogalmazásait.

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#2506) Narxis válasza b0bcat (#2504) üzenetére


Narxis
nagyúr

Az a baj, hogy mondjuk olvasásban már kezdem megérteni a hosszabb, bonyolultabb mondatokat de ha akarok beszélni akkor meg csak tőmondatokban megy. Igaz még senkivel se beszélgettem mert nem volt még kivel. Persze bennem van az az érzés is, hogy a szókincsem esetleg nem tart ott ahol tartania kellene, pl. tudok-e már legalább 1500 szót? Fogalmam sincs. Lehet, hogy most már ideje felhívnom egy magántanárt. Drága mulatság de talán gyorsabban haladnék.

(#2505) BonFire: túl sok könyvem is van bár szerencsére azzal foglalkozok ami tényleg a legjobb és kezdőtől az erős középfokig taglalja a nyelvtant mindezt rengeteg írásbeli feladattal, netről letölthető megoldókulccsal. A beszélgetős feladatokat átugrom mert nincs kivel. Alapvetően a nyelvtannal nincs is problémám, inkább sokszor belefogok több mindenbe, pl. 1 órát Memrise-ozok, fél órát Drops-ozok, fél órát Quizletezek stb. Mindezt 1 nap.

[ Szerkesztve ]

Thanos was right.

(#2507) b0bcat válasza Narxis (#2506) üzenetére


b0bcat
addikt

1) Teljesen természetes, hogy egyszerűbben fogalmazol, mint amilyen nehézségű mondatokat megértesz. :K

2) 1500 szó az elég szegényes szókincs, ha engem kérdezel. :U Szerintem ezt a tesztet töltsd ki, hogy jobban lásd, hol tartasz pontosan! ;)

3) Mindenképpen érdemes magántanárhoz fordulni. :D

[ Szerkesztve ]

Online angol nyelvtanfolyam tanári felügyelettel, mindössze havi 990 Ft-tól! > http://tinyurl.com/yvpnn99r

(#2508) BonFire válasza b0bcat (#2507) üzenetére


BonFire
veterán

Ez a teszt marha nehéz. Csak úgy ugrált a szemem a soha nem látott szavakon.

"You said yes to 36% of the existing words.
You said yes to 0% of the nonwords.
This gives you a corrected score of 36% - 0% = 36%.
This is the level of a high proficiency second language speaker."

Becsült szókincsszámot nem ad. Viszont ha valaki blöfföl, azt is kijelzi. :D

Ez megközelítőleg jó eredményt ad, ha tényleg becsületes az ember, és csakis azokat pipálja ki, amelyekre BIZTOSAN rá tudja vágni kapásból a fordítást. Ha csak olyan "ezt már láttam valahol" érzése van, azt nem tudja.

Test Your Vocabulary

[ Szerkesztve ]

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#2509) BonFire válasza Narxis (#2506) üzenetére


BonFire
veterán

„ha akarok beszélni akkor meg csak tőmondatokban megy. Igaz még senkivel se beszélgettem mert nem volt még kivel.”

Nyilvánvalóan, ha soha nem beszélsz, akkor nem megy, csak nagyon nyögvenyelősen, vagy sehogy. Kell egy ember, akivel angolul beszélsz, bár én úgy vagyok vele, hogy nem a tanárral kell beszélgetned, mert úgy el vagy szigetelve a valódi beszélgetésektől, és a tanár nyilvánvalóan csak olyan szinten fog beszélni hozzád, hogy ne hozzon zavarba, és ez nem felel meg egy valós életbeli szituációnak. Mindazonáltal a semminél a magántanár is jobb, ha beszélned kell, kérdés, megéri-e azt a heti 2×1 órát neked, amit kér érte, mert az nem olcsó.

Vannak olyan magyarországi angolul tanuló nyelvi közösségek, akikhez lehet csatlakozni, és tanulótársat, beszélgetőpartnert lehet keresni. Nem rakok ide linket, ott a Facebook, keresni kell; beírod, hogy "angol nyelv tanulás" és válogatsz azok közül, amelyek a legtöbb taggal rendelkeznek. Van olyan csoport, aminek harmincezer tagja van. Talán 1-2 állandó beszédpartnert sikerül ott összeszedni. ;)

„túl sok könyvem is van”

Azért kérdeztem, hogy miből tanulsz, mert egy másik jellegzetes hiba a nyelvtanulás során, hogy azt hiszi valaki, ha minél több könyvet vesz, annál jobban fog beszélni, miközben tematikusan egyiket se dolgozza fel. Ha sok könyved van, akkor nem kell még egy. Az olvasás és a tesztírás már jól megy, most azt kell erősíteni, ami NEM jól megy. Az írás és a beszéd.

A Memrise és Quizlet – mint már mondtam – a szókincsedet segítenek karban tartani. Ez egy készség a hétből. Ott van még a...

• nyelvtan
• olvasás
• írás
• hallott szövegértés
• beszéd
• kiejtés

Gondolom, az utolsó négy az, ami nem megy. A szókincsbővítés lehet folyamatos, arra szükség van, de az utolsó három készséget is neki kell állni fejleszteni. A 2200. sikeresen kitöltött nyelvtani teszt esetleg jólesően legyezgeti az egódat, mégsem mersz megszólalni, ez pedig érthetően letör.

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#2510) Narxis válasza b0bcat (#2507) üzenetére


Narxis
nagyúr

Én arra gondoltam, hogy kb. 1000-1500 szó kell ahhoz, hogy tartalmasabb beszélgetést lehessen folytatni mert azt, hogy elmondom tőmondatokban ki vagyok, mi vagyok, honnan jöttem, hova megyek az nem sok. Bár hallottam olyat is, hogy a beszélgetés bőven ráér, fontosabb az olvasás, hallgatás, írás.

(#2509) BonFire: igen, kicsit beleszaladtam a könyvvásárlásba de csak azért mert elsőre rosszat választottam, nehéz volt és száraz a nyelvtan magyarázat, egyetemi tanár írta de aztán megtaláltam a jót, jelenleg is azt csinálom viszont az meg annyira megtetszett, hogy megvettem a többi könyvét is, majd lehet egymásra rakva lefényképezem mik vannak.

Sajnos mivel nincs tanulópartner, egyelőre tanár se így csak az írásról, nyelvtanról van visszajelzésem a megoldókulcs miatt. A beszéd persze biztos mentálisan is blokkolva van ha még nem beszélt vagy csak nagyon keveset az ember de úgy gondoltam eddig, hogy kell egy minimális szókincs aztán lehet beszélgetni.

[ Szerkesztve ]

Thanos was right.

(#2511) b0bcat válasza BonFire (#2508) üzenetére


b0bcat
addikt

Persze, hogy nehéz, ezért mutattam. :) Most gyorsan kitöltöttem újra, így sikerült:

You said yes to 67% of the existing words.
You said yes to 3% of the nonwords.
This gives you a corrected score of 67% - 3% = 64%.
This is fairly high level for a native speaker.

Az általad linkelt tesztet is megnéztem, ott 12 ezerre becsülte a program a szókincsemet. Sajnos nem tudom, hogy ez pontosan hogyan értendő. (Mármint a 12 ezer szó. Mi ez a szám? Szótő? Morféma? Különálló szócikk?)

Online angol nyelvtanfolyam tanári felügyelettel, mindössze havi 990 Ft-tól! > http://tinyurl.com/yvpnn99r

(#2512) BonFire válasza b0bcat (#2511) üzenetére


BonFire
veterán

Szerintem csak szótőre, mert ha az összes ragozott alakot vagy módosulást vesszük egy nyelvben, akkor több százezerre rúg a szókincs. Írja ott, hogy egy anyanyelvű mennyit ismer. Persze az, hogy megért valaki egy szót, meg nem biztos, hogy használja is. Ez minden nyelvre igaz.

Az én mérésem 8800 szó volt. Amivel már eleg jól el lehet boldogulni

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#2513) BonFire válasza Narxis (#2510) üzenetére


BonFire
veterán

Írtam fentebb, hogy vannak helyek, ahol tálalsz beszélgető partnert. Azt szokták kérdezni a külföldiek, hogy "Do you speak English?" Nem pedig "Can you complete an English test?" A nyelvet akkor tudod, ha beszéled. Az meg beszéd nélkül nem fog menni. Autót vezetni se lehet megtanulni könyvből, és ha úszni akarsz, akkor vizes kell légy.

1500 szó édeskevés. Bemutatkozni is csak szőrmentén lehet vele. Minél nagyobb a szókincsed annál többet értesz. És nagy szókinccsel a nyelvtani hiányosságaidat is at tudod hidalni. Ha hibásan is, de megérteted magad.

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#2514) philoxenia válasza b0bcat (#2511) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Csalós ez, hiszen a rossz szavak nálam is 3% és ezt 64%-ból vonja le, így 61% az eredmény... Pedig nyilván negyede-ötöde szókincsem sincs mint Neked. Viszont sok szót ismerek (biztos)jelentés nélkül, meg vannak eleve lehetetlen szavak... :)
BonFire tesztje szerint meg 7100 szó körül lehet a szókincsem, szerintem nagyjából tán a fele...
Ráadásul ez írott szöveg, hallás után drasztikusan csökken a szám...

[ Szerkesztve ]

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#2515) b0bcat válasza philoxenia (#2514) üzenetére


b0bcat
addikt

Most már - kontroll gyanánt - a kolléga által linkelt tesztet is végezd el, kérlek! ;)

Online angol nyelvtanfolyam tanári felügyelettel, mindössze havi 990 Ft-tól! > http://tinyurl.com/yvpnn99r

(#2516) philoxenia válasza b0bcat (#2515) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Azt is írtam alatta, az se igazán valós... Bár kevesebbet téved... :)

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#2517) b0bcat válasza philoxenia (#2516) üzenetére


b0bcat
addikt

Határozottan vak vagyok ma reggel... :DDD

Online angol nyelvtanfolyam tanári felügyelettel, mindössze havi 990 Ft-tól! > http://tinyurl.com/yvpnn99r

(#2518) DamianB


DamianB
őstag

Nekem 3700 szót dobott ki hogy annyit tudok köszi a tesztet végre valami támpont.

1500 szó semmire nem elég nem elvenni akarom a kedved de ez az igazság még én is bajban vagyok sokszor mikor beszélnem kell külföldiekkel. Folytasd a tanulást .

"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"

(#2519) Mercutio_ válasza DamianB (#2518) üzenetére


Mercutio_
félisten

Egyébként azt vettem észre, hogy túl választékosan és bővített mondatokban akarunk kommunikálni - amihez persze általában még kevés a nyelvtani tudásunk és a szókincsünk - és emiatt blokkolunk le, tartunk a megszólalástól.
Bár nehéz, de valahogy át kell állni fejben, hogy egyszerűbb tőmondatokra bontva közöljük amit akarunk, akkor sokkal nagyobb lesz a sikerélmény.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#2520) DamianB válasza Mercutio_ (#2519) üzenetére


DamianB
őstag

Köszi a tanácsot :K igen észre vettem már én is hogy néha túl bonyolítom

"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"

(#2521) Narxis válasza DamianB (#2518) üzenetére


Narxis
nagyúr

Igen, 1500 nem elég egy magabiztos társalgáshoz külföldiekkel de ahhoz elég-e, hogy valakivel gyakorold a beszélgetést? Nekem erre vonatkozott ez a meglátásom. Erwin Tschirner 4000 leggyakoribb szógyűjteménynek előszavaz azzal kezdődik, hogy ezt a 4000 szót megtanulva a hétköznapi írott szöveg 98%-a megérthető. Tehát akkor mondhatnám azt is, hogy amíg nem tudom fejből azt a 4 ezer szót addig a beszéddel nem is kell foglalkozni.

(#2513) BonFire: igen csak engem szorít az idő, ezért is gondolom, hogy magántanárral gyorsabban haladnék csak ugye azért nem akarom fizetni a magántanárt, hogy megmondja, hogy hánytól hány oldalig olvassam el a tankönyvet hanem tényleg szeretném kihasználni, hogy ha már 3-4 ezer forintot kell fizetnem 1 óráért akkor komolyabb szinten műveljük a tanulást. Türelmetlen vagyok mert nekem ez a nyelvtanulás munkahelyváltást jelenthet és ezért keresem folyamatosan a legjobb, leggyorsabb módszereket a nyelvtanulásra és ezért is gondolkodom csak magántanárban. Viszont úgy akarok tanár elé állni, hogy már elég felkészült legyek az érdemi beszélgetéshez is.

[ Szerkesztve ]

Thanos was right.

(#2522) Narxis válasza Narxis (#2521) üzenetére


Narxis
nagyúr

Ja és nem angolt tanulok hanem németet de ezt már írtam korábban. Csak itt van több ember és több szem többet lát. A németes topikban csak Aweriot fórumtárs válaszol néha.

Thanos was right.

(#2523) philoxenia válasza Mercutio_ (#2519) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

[link]

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#2524) BonFire válasza Narxis (#2522) üzenetére


BonFire
veterán

„1500 nem elég egy magabiztos társalgáshoz külföldiekkel de ahhoz elég-e, hogy valakivel gyakorold a beszélgetést?”

Ötszavas szókinccsel is lehet beszélgetni, nézd meg, hogy a gyerek hogy tanulja a nyelvét. Eszébe se jut olyasmi, hogy addig nem szólal meg, míg egy bizonyos szintet el nem ér. Ha fogyatékosan is, de kifejezi magát azzal, ami a rendelkezésére áll. Van, amikor új szavakat is „gyárt”, mert nem tudja, amit mondani szeretne, és a környezete reagálva rá rögtön a szájába adja a helyes szót. Sose felejtem el, valami 3 éves lehettem, és nem tudtam az „olcsó” ellentétét, és kitaláltam, hogy „sokpénz”. Persze rögtön megkaptam a megfelelő szót, amire szükségem volt: drága. Ez egy ilyen folyamat. De minél tovább halogatod, annál nehezebben fogsz nekiállni. Sose fog eljönni az a pillanat, amikor azt gondolod, hogy most már eleget tudok ahhoz, hogy megszólaljak. Ha erre vársz, akkor hiába vársz.

„igen csak engem szorít az idő, ezért is gondolom, hogy magántanárral gyorsabban haladnék”

Ahhoz képest elég nagyvonalúan bánsz vele. Mármint az idővel. Ha valóban haladni szeretnél, ami nem tűr halasztást, keress egy nyelviskolát és iratkozz be. Olyat, ahol kis csoportokban tanítanak, és párokban lehet (kell) beszédben feladatokat megoldani. Mert a magántanár nem olcsóbb, és cserében még mindig nincs kivel a beszédet gyakorolni. Mert a magántanárt nem azért fizeti az ember, hogy beszélgetőpartnere legyen. Leírtam fentebb kétszer: keress nyelvi csoportokat. Ha németül tanulsz, akkor olyat. Ott az italki. Beszélgess anyanyelviekkel. Menjél Németbe, Svájcba, Ausztriába nyaralni. Menjél vendégmunkára az adott nyelvi országba.

„Türelmetlen vagyok mert nekem ez a nyelvtanulás munkahelyváltást jelenthet”

A nyelvtanulás türelemjáték. Évekig tart, és sosem ér véget.

„ezért keresem folyamatosan a legjobb, leggyorsabb módszereket a nyelvtanulásra”

A módszerekre megkaptad a választ. Van egy tonna könyved is. Nem a módszereket kell keresgélni, hanem tényleg nekiállni tanulni. Ha azt sem tudod, melyik végén fogj hozzá, akkor menj nyelviskolába. Komolyan mondom. Csoportban, párokban, kreatívan, játékosan, interaktívan tanulva jobban fejlősz, mint egy magántanárral a szobád négy fala között. A nyelvet nem lehet tanulni egyedül, emberek kellenek, hozzá, akikkel gyakorolod. Sokat. Nagyon sokat. A legjobb kiindulás a nyelviskola. Minden megyeszékhelyen van legalább 1, ahol oktatnak német nyelvet. Bármelyikben kijön egy-egy óra annyiból, amennyit a magántanárra szánsz.

[ Szerkesztve ]

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#2525) DamianB válasza Narxis (#2522) üzenetére


DamianB
őstag

Tökéletesen meg értelek ugyan ebben a szituban vagyok én is mint te. Tavaly annyira dühös lettem hogy ennyi éves vagyok amennyi vagyok volt egy csomó időm és nem tanultam meg semmit egy helyben toporgok ezért elkezdtem tanulni angolul . Akikkel most talalkozok nem akarják elhinni hogy fél év alatt jutottam el idáig úgy hogy németet tanultam suliba de azon megszólalni se tudok (távlati terv hogy vissza térek a némethez is) .

Igazából tényleg csak azt tudom mondani hogy folytasd a tanulást nekem nagyon sok mélypontom volt de túl kell lendülni.

"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"

(#2526) philoxenia válasza DamianB (#2525) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Nekem az angolhoz nagyon jól jönnek a lyrics videók:
Némethez mondjuk kicsit nehezebb jót találni....[link]

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#2527) BonFire válasza DamianB (#2525) üzenetére


BonFire
veterán

Az unokahúgom cirka két év alatt nulláról tanult meg angolul, mert a folyamatos költözések és iskolaváltások miatt mindig némettagozatos suliba volt kénytelen járni. 16 évesen került gimi 2. osztályba, most lesz 18 éves, és angolból előrehozott emelt szintű érettségit fog tenni, mert jövőre érettségi után Finnországban készül továbbtanulni. Én kezdtem el angolul tanítgatni, és már rég lehagyott engem. Miért? Mert érdekelte, és már 16 évesen volt célja vele. Igaz, hogy én is elég sokat sulykoltam a fejébe az angol fontosságát. (Ha már az apja le se sz*rta, vagy ha igen, leginkább hátráltatta mindenben). Az a gyerek hallgatott rám, és nem bánta meg.

Jövőre, ha érettségizik, az angollal már nem kell foglalkoznia, és már idén előfelvételizhet a Helsinki egyetemre. Mondtam neki, ha nagyon elhatározta magát, még a repjegyét is fizetem, mert az apja biztos nem fogja.

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#2528) philoxenia válasza BonFire (#2527) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

A legfontosabb a motiváció

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#2529) Narxis válasza BonFire (#2524) üzenetére


Narxis
nagyúr

Én voltam németből nyelviskolában csoportos órán, igaz 10 évvel ezelőtt érettségi után amikor még "frissebb" volt az agyam és hatalmas csalódás volt. Voltunk 10-12-en 4 különböző szinten és a tanárnéni is nyámnyila volt, elnézést a kifejezésért. Ellenben angolból jártam magántanárhoz és ott fél év alatt a beszédem komolyan javult, csak angolt általános iskola 2. osztályától tanultam és angol nyelvű cartoon network-ön nőttem fel, emiatt szókinccsel sose volt gondom, inkább a nyelvtan volt nehezebb számomra.

Most németből fordítva van, a nyelvtannal úgy érzem nincs gondom de a szókincsemet nagyon kevésnek érzem. Az pedig, hogy itt kérdezősködök még nem jelenti, hogy nem tanulok. Maklári Tamás - Lazán németül könyvsorozatát csinálom meg Quizletezek mert abban benne van fejezetekre bontva ennek a könyvsorozatnak a szószedete. Rengeteg írásbeli feladat van benne. Emellé jött most hanganyagnak a Pimsleur.

Ami még fejtörést okoz az az irregular verbek megtanulása, elég lassan megy viszont érzem, hogy többet tudok mint 3 hónappal ezelőtt csak hát már tegnapra tudnom kellene...ez eléggé frusztrál, persze tudom, hogy kell az idő, sajnos amit középiskolában 4 éven át német tanulás címszóval műveltünk nem sokat ér, erre most döbbentem rá ahogy haladtam saját magam a tanulással. Sajnos 3 tanárunk volt 4 év alatt és abból 1 volt aki tudott tanítani és komolyan is vette. Szóval tulajdonképpen egy szinte kezdő szintről kezdtem újra a németet 3 hónappal ezelőtt.

Így visszagondolva angolból viszont jó tanárom volt középiskolában pedig akkor szidtuk mint a bokrot, hogy miért kell annyit tanulni és miért írunk minden 2. héten dolgozatot. Ha összefutnék vele akkor megköszönném a szigorúságát.

(#2525) DamianB: igen, folytatom, ha kell akkor inkább felhívom a magántanárt, megvan a neve, telefonszáma, középiskolában tanít és legfeljebb heti 1 órára összeülünk és majd akkor megmondja mit hogyan csináljak csak kell nekem a visszajelzés, hogy AHOGY most tanulok az jó és eredményre fog vezetni. Ezért jöttem tulajdonképpen ebbe a topikba.

[ Szerkesztve ]

Thanos was right.

(#2530) DamianB


DamianB
őstag

Még pár gondolat hogy jól írta bonfire kell egy suli én is magamnak akartam megoldani de végül be íratkoztam nyelvsuliba . Ja most lattom írtál oké akkor magantanar .

Igen szoktam nézni lyricseket főleg rap témában .

Le kalappal hogy így támogatod az unokahúgod.

[ Szerkesztve ]

"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"

(#2531) Narxis válasza DamianB (#2530) üzenetére


Narxis
nagyúr

Ha szabad tudni melyik suli? Milyen tankönyvet használtok? Milyen a tapasztalat? Tartalmasak az órák? Érzed, hogy tanulsz is valamit?

Thanos was right.

(#2532) DamianB válasza Narxis (#2531) üzenetére


DamianB
őstag

Don't panic English. Itt angol van csak elvileg de hívd fel őket hátha van német. Igen sokat dobott rajtam nem sajnálom a pénzt amit kiadtam a képzés díjáért.

"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"

(#2533) Mercutio_ válasza Narxis (#2529) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ott valami gond volt, eleve normalis helyen nem raknak össze különböző tudasszintű tanulókat:N másrészt ekkorra csoportba nem érdemes menni, kevés az 1 főre jutó tanári figyelem/idő.
4 max 6 fő az optimális.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#2534) BonFire válasza DamianB (#2532) üzenetére


BonFire
veterán

Nincs a DPA-ban német nyelv oktatás. Ez kifejezetten angol nyelviskola. De vannak vegyes nyelviskolák minden nagyobb városban.

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#2535) BonFire válasza Narxis (#2529) üzenetére


BonFire
veterán

A 10 évvel ezelőtti tanítási módszerek mára sokat változtak. Talán érdemes lenne még egy próbát tenni. Na nem azt mondom, hogy iratkozz be egy random nyelviskolába, de nézzél be sokba, érdeklődjél, milyen módszerek szerint tanítanak. Van pár fontos momentum, ami dealbreaker.

>> Szintfelmérés. Ennek kell lenni az elsőnek. Ha az se érdekli őket, milyen nyelvi szinten állsz, akkor az se fogja, hogy tanulsz-e ott valamit, vagy sem.

>> Szinteknek megfelelő csoportok. Van abszolút kezdő, aki nulláról indul, de van egy rakás újrakezdő, akik iskolában sokat tanultak, csak passzív a nyelvtudásuk, így ők egy kezdő csoportban unatkoznának. Aztán egy csoport a középhaladóknak, és egy a haladóknak.

>> Maximum 6 fős csoportok. Ebben az esetben a tanár kitalálja az aznapi anyagot, majd ketten-ketten három párt alkotva elsősorban beszédben oldjátok meg az adott feladatot. Mondjuk szituációs gyakorlatot a hozzá tartozó új szókinccsel.

>> Rugalmas beosztás vagy órarend. Felnőttként nagyon fontos, hogy ne kelljen sokat utazgatni (ha lehet, akkor helyben legyen), illetve bármikor be lehessen csatlakozni egy-egy csoportba. A "majd májusban és szeptemberben" turnusok nem mindenkinek ideálisak. Ha megvan az idő, pénz és elhatározás, miért nem lehet kezdeni mindjárt rögtön? Miért várni vele fél évet? Ki tudja, mi lesz fél év múlva, elég motivált leszek-e még akkor is?

>> Opcionális. Kizárólag az idegen nyelven történő oktatás. A tanár és a diákok nem beszélnek magyarul az órákon. Meg lehet tanulni úgy az idegen nyelvet, hogy nem kapsz hozzá magyarul szövegelést. Nem kell. Oxfordban volt egy koreai srác a nyelviskolában, mert csak annyit tudott angolul, hogy "hello" meg "Nice to meet you". Semmi többet. Az is rejtély, hogy került egyáltalán oda, mert nem tudta elmesélni. És ott garantáltan nem kapott koreai nyelven instrukciókat.

Ha ezeknek a feltételeknek nem felel meg az iskola, akkor menni kell a másikba. Az érdeklődés semmibe se kerül. Legfeljebb adnak egy rakás brosúrát, amiből kiderül, kik ők és miként dolgoznak. Ha bekerülsz egy profi nyelviskolába, azt már a fogadtatásból tudni fogod, ahogy belépsz a recepción. Vedd úgy, hogy interjúztatod az iskolákat, és abba iratkozol, amelyik leginkább garantálja az előmeneteledet. Ez többet ér, mint a magántanár. A magántanár általában korrepetálni szokta azokat a tanulókat, akik az iskolai tananyaggal vannak lemaradva, vagy bajban vannak. Ilyenkor tűzoltás megy. De téged egyelőre nem kerget a tatár, mégha úgy is gondolod, hogy ez neked sürgős.

Szóval komolyan teszteld az iskolákat. Hiszen több százezer forintot készülsz otthagyni náluk, nem mindegy, hogy a tanár néni nyámnyila-e vagy sem. Egy rendes iskolában az embernek sikerélménye van.

[ Szerkesztve ]

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#2536) b0bcat


b0bcat
addikt

@Mercutio_
"Egyébként azt vettem észre, hogy túl választékosan és bővített mondatokban akarunk kommunikálni [...] és emiatt blokkolunk le, tartunk a megszólalástól. Bár nehéz, de valahogy át kell állni fejben, hogy egyszerűbb tőmondatokra bontva közöljük amit akarunk, akkor sokkal nagyobb lesz a sikerélmény."
Jó meglátás. Sokszor a tökéletességre való törekvés gátolja a fejlődést. :K Én magam is ezt szoktam javasolni, hogy - amíg nem megy magasabb szinten - inkább egyszerűen fogalmazzon a diák. ;)

@Narxis
"Erwin Tschirner 4000 leggyakoribb szógyűjteménynek előszavaz azzal kezdődik, hogy ezt a 4000 szót megtanulva a hétköznapi írott szöveg 98%-a megérthető. Tehát akkor mondhatnám azt is, hogy amíg nem tudom fejből azt a 4 ezer szót addig a beszéddel nem is kell foglalkozni."
Ezt azért nem mondanám (hogy a beszéddel nem kell foglalkozni), de az tény, hogy ha ezt a 4000 szót megtanulod, akkor már sok nehézséged nem lehet. :K

"[...] ha kell akkor inkább felhívom a magántanárt, megvan a neve, telefonszáma, középiskolában tanít és legfeljebb heti 1 órára összeülünk és majd akkor megmondja mit hogyan csináljak csak kell nekem a visszajelzés, hogy AHOGY most tanulok az jó és eredményre fog vezetni."
Jó ötlet. :K

"Ami még fejtörést okoz az az irregular verbek megtanulása, elég lassan megy [...]"
Nagyon az elején vagy még, ha itt tartasz... :U Ami nem baj, csak az 1500 szavas szókincs is talán optimista becslés ennek fényében.

@BonFire
"Mert a magántanár nem olcsóbb, és cserében még mindig nincs kivel a beszédet gyakorolni. Mert a magántanárt nem azért fizeti az ember, hogy beszélgetőpartnere legyen."
Több ponton nem értek egyet veled. Először is magántanár lehet olcsóbb, ha segít abban, hogy ne vesztegesd máshol az idődet. (Sokan csak több évnyi - akár nyelviskolában eltöltött - küszködés után látják be, hogy személyre szabott segítségre van szükségük, és addigra már több százezret elköltöttek nyelvtanulásra, javarészt feleslegesen...) Másodsorban pedig a magántanárral is lehet beszélgetni. (Miért is ne lehetne?!) Engem például többen is kifejezetten azért fizetnek, hogy a beszélgetőpartnerük legyek. :K Nem is szólok hozzájuk más nyelven, mint angolul. :)

"Csoportban, párokban, kreatívan, játékosan, interaktívan tanulva jobban fejlődsz, mint egy magántanárral a szobád négy fala között. A nyelvet nem lehet tanulni egyedül, emberek kellenek, hozzá, akikkel gyakorolod."
Ez sem igaz mindenkire. Megint nem veszed figyelembe, hogy az emberek különbözőek - tőled is és egymástól is különböz(het)nek. ;) Van, akit kifejezetten frusztrál a csoportos tanulás, cserébe jól tud önállóan is tanulni, míg mások élvezik a szereplést. :)

"A legjobb kiindulás a nyelviskola."
Ennek ellent mond az a sok ezer tanuló, aki szándékosan nem nyelviskolában tanul. Sajnos sok nyelviskolának - nem véletlenül - rossz a híre, az egészen neveseknek is. Sokszor csak a spórolás miatt (a legolcsóbb munkaerőt alkalmazzák, ami nyilván kihat a minőségre), de néha egészen extrém dolgokkal is találkozik az ember, pl. kiderül, hogy az iskola a szcientológiai egyházhoz tartozik... Szóval nem mindenkinek a nyelviskola a legjobb kiindulás. :N

"A magántanár általában korrepetálni szokta azokat a tanulókat, akik az iskolai tananyaggal vannak lemaradva, vagy bajban vannak. Ilyenkor tűzoltás megy."
Valami okból ledegradálod a magántanárokat a korrepetitorok szintjére. :U Nincs igazad. Legalábbis a normális, képzett, diplomás tanárok tekintetében. Nyilván a magántanárok között is van sok kókler, de ez más kérdés.

[ Szerkesztve ]

Online angol nyelvtanfolyam tanári felügyelettel, mindössze havi 990 Ft-tól! > http://tinyurl.com/yvpnn99r

(#2537) Narxis válasza Mercutio_ (#2533) üzenetére


Narxis
nagyúr

Megkerestem a helyileg elérhető legjobbra értékelt nyelviskolát, 4.9-es értékelés 42 vélemény alapján google keresőben. A honlapjukon ezt írják:

Kis létszámú: 4-12 fős gyerek, felnőtt és nyugdíjas csoportok.

Nekem a csoportos nyelvoktatásról ha nem iskolai akkor csak a pénzlenyúlás jut eszembe, nem éri meg nekik 6 fős csoportokat indítani. Senki nem ellenőrzi ezeket a nyelviskolákat.

90 Óra + 30 Óra Ingyenes Kommunikáció 3x19950Ft

Thanos was right.

(#2538) Narxis válasza b0bcat (#2536) üzenetére


Narxis
nagyúr

Nagyon az elején vagy még, ha itt tartasz... :U Ami nem baj, csak az 1500 szavas szókincs is talán optimista becslés ennek fényében.

Én is ettől félek és nagyon dühít, szinte már-már bele betegszem ami szerintem nem jó, lehet nem kellene ennyit görcsölnöm rajta. Csak simán leülni és tanulni és nem arra gondolni, hogy most akkor ez elég, ott vagyok-e már a célban vagy közelítek-e hozzá. Valamilyen külső szemlélőnek kellene a véleménye akiben megbízom és azt mondja igen, csináld így, tanuld így és rendben leszel. Az megnyugtatna. Én se szeretném pazarolni az időt.

Thanos was right.

(#2539) b0bcat válasza Narxis (#2538) üzenetére


b0bcat
addikt

Ezért lenne jó egy magántanár. Egy 500 Ft-os óradíjú nyelviskolában nem bíznék meg a helyedben.

Online angol nyelvtanfolyam tanári felügyelettel, mindössze havi 990 Ft-tól! > http://tinyurl.com/yvpnn99r

(#2540) Narxis válasza b0bcat (#2539) üzenetére


Narxis
nagyúr

Még olcsóbb is lehet:

Nemzetközi nyelvvizsga magyarországi akkreditációval!
Beszédközpontú órák egyetemi vegzettségű tanárokkal.
Kis létszámú: 4-12 fős gyerek, felnőtt és nyugdíjas csoportok.
Nyelvoktatás alaptól-felsőfokig 289Ft/órától!
Ingyenes szintfelmérő!
Nyelvvizsga garancia!
Tanárgarancia!
Ingyenes parkolás!

:)

Azért magántanártól is félek mert mi van ha flegma, csak a pénzre hajt. Nyilván ott hagyom de akkor megint keresgélni...remélhetőleg olyat aki tanít is... Na mindegy, valahol el kell kezdeni de én is a magántanárt preferálom.

Remélem nem olyan lesz mint az első német tanárom akinél az óra azzal kezdődött, hogy ki megy le neki a büfébe kávéért, olyan életunt megcsömörlött nő volt, gondolom azért is lépett le 2 tanév után, pedig nem lehetett több 40 évesnél.

Thanos was right.

(#2541) b0bcat válasza Narxis (#2540) üzenetére


b0bcat
addikt

Minden magántanár a pénzre hajt, hiszen ez a megélhetése. :D De komolyra fordítva: nyilván meg kell válogatnod, kihez fordulsz segítségért. Keress olyat, akit mások ajánlanak, úgy kisebb az esély a csalódásra. ;)

Nem mellesleg a nyelviskolai - csoportos - oktatás esetén ugyanígy van esélyed arra, hogy nem jó tanárhoz kerülsz. :U

Online angol nyelvtanfolyam tanári felügyelettel, mindössze havi 990 Ft-tól! > http://tinyurl.com/yvpnn99r

(#2542) Narxis válasza b0bcat (#2541) üzenetére


Narxis
nagyúr

Jó nyilván de akihez pl. angolból jártam ő személyes sikerének tekintette azt, hogy érettségi előtt 1 vagy 2 évvel nyelvvizsgáztam, szóval nála éreztem, hogy a pénz mellett érdekli az én sikerem. Megnyilvánult abban is, hogy 20 percekkel tovább tartotta az órát mint kellett volna sokszor amit nem írt be magának külön, jobban érdekelte, hogy be legyen fejezve rendesen az óra. Szóval na érted. :) Lehet ritka ez manapság vagy teljesen természetes és csak én vagyok mindent borúsan látó pesszimista, nem tudom.

Sajnos senkit nem ismerek aki tanítana vagy tanulna jelenleg, ezt az 1 nevet a fodrászomtól kaptam aki meg egy vendégétől kapta, ha ez nem lenne akkor neten a tanarkereso.hu-ról kerestem volna. :B

Amúgy a helyi multihoz katedrások járnak tanítani, nem tudom, hogy itt akkor az jobb lenne-e: Link

Ha jól látom lehet választani csoportlétszám alapján, az akkor úgy nem rossz.

Thanos was right.

(#2543) ReSeTer


ReSeTer
senior tag

Hello.
Ha egy osszetett mondatban van egy kijelento mondat meg egy kerdo, akkor a kerdo mondat ugy epul fel, mint amikor kerdezunk?

I saw him yesterday but did he really spy all the time? I don't know.

Vagy but he really spy all the time? Tehat kijelentokent kell irni?

(#2544) b0bcat válasza ReSeTer (#2543) üzenetére


b0bcat
addikt

Az első verzió helyes.

...but did he really spy all the time?

Online angol nyelvtanfolyam tanári felügyelettel, mindössze havi 990 Ft-tól! > http://tinyurl.com/yvpnn99r

(#2545) petymeg


petymeg
addikt

Sziasztok!

Angol nyelvtan e könyvet keresek amit lehet Kindle olvasóval használni. Olyasmit, mint a Murphy English grammar in use. Létezik ilyen? Meg tudtok javasolni helyet, ahonnan középfokú újrakezdőként regényeket tudnék letölteni?

Mocskos idők, szeretned kéne, A jövő itt van és sose lesz vége! Mocskos idők a sarokba bújva! A jövő itt van, kezdjük újra!

(#2546) petymeg


petymeg
addikt

Vagy a Dohár Kis angol nyelvtan létezik e könyvre átírva? Tehát nem beszkennelt pdf, hanem mobi, azw, epub stb kiterjesztésben?

Mocskos idők, szeretned kéne, A jövő itt van és sose lesz vége! Mocskos idők a sarokba bújva! A jövő itt van, kezdjük újra!

(#2547) b0bcat válasza petymeg (#2546) üzenetére


b0bcat
addikt

Én személy szerint határozottan nem javaslom a Dohár-féle könyvet. Meglátásom szerint szinte bármi más jobb nála. ;) És miért ragaszkodsz e-könyvhöz? Milyen szinten vagy? Mire készülsz? Milyen témákat szeretnél átismételni?

Online angol nyelvtanfolyam tanári felügyelettel, mindössze havi 990 Ft-tól! > http://tinyurl.com/yvpnn99r

(#2548) Mercutio_ válasza b0bcat (#2547) üzenetére


Mercutio_
félisten

Tippre valami 1 nyelvű szótár lehet az olvasón ami könnyebbé teszi az olvasást.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#2549) cigam válasza petymeg (#2545) üzenetére


cigam
félisten

Esetleg nézz szét itt, de magyar boltokban is kaphatóak [link].

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#2550) gojko.m válasza petymeg (#2545) üzenetére


gojko.m
senior tag

Itt meg ingyen letölthető könyveket találsz: [link]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.