- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sanyi.mTs
addikt
Vajon lehet a nas ki-bekapcsolást havi 1-re ütemezni? Pl. minden hónap 1-jére.
Ahogy néztem a vezérlőpultban legfeljebb csak heti 1 lehet. -
geza844
aktív tag
válasz
geza844 #71394 üzenetére
Tényleg, eszembe jutott, hogy a Transmission-os leírás szerint egy valami nem stimmel, mégpedig a Külső hozzáférés > Router beállítása oldalon nem jelentek meg a router-ben megnyitott portok, csak üres oldalt látok:
Bár alul ír valami 4/100 használt portot.
Érdekesség, hogy a Plexet pl. elérem a sajatnev.synology.me:23234 címen, pedig ennek nem is nyitottam portot a router-ben. -
fulton
addikt
válasz
fulton #71391 üzenetére
Megvan a megoldás. Ide is belinkelem.
Nem egészen értem miféle verzió számról írnak, és hogy azt írják ez "üzemszerű működése". Nem értem mi üzemszerű abban hogy lefog a semmire 1.5 Tb ot. Ugyanis ennyi szabadult fel hogy a nas-ról eltávolítottam a Couls Station csomagot. Minden addig szinkronizált fájlom megmaradt, ám mégis felszabadult 1.5 Tb adat. Na ez hogy kérdem én..?
A lényeg visszakaptam 1.5 Tb ot.Visszatenni már nem merem. Nincs más lehetőség hogy az asztali PC egy adott mappáját állandóan szinkronizálja a nassal (automatice)?
-
geza844
aktív tag
Igen, belső hálózatból a 192.168.1.141:9091 címről fut. Nem tudom, hogy pontosan mit jelent a webes felület, de gondolom ezt látom a böngészőben. A konténer / natív futást sem értem, de gondolom natívan fut, ez a leírás alapján csináltam:
https://nasologia.wordpress.com/2017/05/11/transmission-telepitese-dsm-6-0-ra/
Docker konténerre gondolsz? Arról még csak olvastam, hogy úgy is lehet valamit... -
geza844
aktív tag
Igen, megnyitottam a 9091-es portot, így állítottam be a router-t:
És egy online port ellenőrző oldal szerint is nyitva van a 9091-es portom.
Biztos, hogy a sajatnev.synology.me:9091 oldalon kellene bejönnie a Transmission felületének?Bár igazából a sajátIP:9091-en se jön be, úgyhogy lehet más lesz a baj...
-
fulton
addikt
Az miért lehet hogy nem működik a Cloud Station back up?
A pc-ről nem szinkronizálja be az adatokat. korábban amint másoltam az adott könyvtárba rögtön szinkronizált. Most semmi. A tárhelyen csak 70 Gb szabad hely van már (ez is egy érdekes dolog dehát...)-Nem értem egyébként, miért van a nas-on két könyvtár a could station-nak? az egyik "home" a másik "homes" De teljesen ugyan az van mind a kettőben. (a szinkronizált könyvtárak és fájljai) Végülis össze adtam az egyes fő könyvtárak méreteit a file intézőben. Összesen: 6,08 Tb adat nem több. Maga a kapacitásom 3 db 4 TB HDD ből áll. amiből hasznos helyem: 7,15 Tb. A tároló szerint pedig felhasznált 7,05 Tb szabad 60 Gb.
-
Na most kérdem én, hova az ördögbe tünt nekem 1 Tb helyem? érti ezt valaki. minden rendben a rendszerrel, a tárolás kezelő is mindent helyesel ám mégis hiányzik ennyi hely. Nem kevés...Érdekes mód, a térfigiyelő kamerának is van külön egy 2 Tb lemeze, az külön van, és ott jól mutatja a foglalt helyet a tároló. Egyezik a file intézőben mért helyfoglalással.
-
cigam
titán
-
VGYke
addikt
Lehet a következő (semmi esetre sem fontos) probléma inkább wi10 kérdés, de ott nem kaptam választ és izgat a megoldás, avagy a miért.
Szóval a Win10 alá csatolt NAS mappák rejtett/rendszer fájlok miért látszódnak, amikor nem kellene...? -
Nixon18
senior tag
Sziasztok!
Az miért van, hogy sokkal lassabb a másolás a NAS-on belül Total Commanderrel, mint DSM-en keresztül?
Belső hálózat, a forrás és célmappa is IP-címmel van felcsatolva.A TC átküldi az adatcsomagot a routeren a DSM pedig csak átcímkézi az útvonalat?
-
geza844
aktív tag
Transmission-nak hogy lehet beállítani a távoli elérést? Mert pl. a sajatnev.synology.me:9091-en nem jön be.
-
geza844
aktív tag
Beüzemeltem egy DS118-at. Beállítottam a Transmission-t, működik is, letöltöttem vele egy filmet. Beállítottam a Plex-et is, azt a mappát, ahol a film van, de nem látja a filmet. Közben a File Station alkalmazás nem nyílik meg a NAS-on (csak pörög a "Betöltés") és jobb oldalon egy sárga felkiáltójel látszik a következő felirattal: "A DSM nem képes rendesen elindulni, mert problémába ütközött"
Nem tudom, hogy mi mivel függ össze, de itt elakadtam. Merre tovább? -
Magnat
veterán
Video Stationnal kapcsolatban kérdezném, én nem nagyon használom, egy ismerősömnek beállítottam távolról és látok olyan filmeket amihez full fals infókat mutat, pl egy sorozat akárhanyadik epizódja (Sleepy.Hollow.S03E16.Dawn's.Early.Light) alcíme egyezik egy 1990-es film címével (Bombaveszély / By Dawn's Early Light), ilyenkor mit lehet tenni azon kívül, h a filenévből kiveszem az alcímet?
-
cigam
titán
-
felho001
tag
Sziasztok qbittorrent leölt és amikor a szed indulna ezt mondja stalled uploading. Az időt számolja de egy bit sem megy fel van valakinek ötlete mi lehet a baj?
-
ssgt1981
senior tag
A nasra történő Nordvpn konfigurálást követően elérem külső hálózatról a nas-t?
-
roonin
tag
Kliensek backupolására az Active backup csak teljes kötet tud menteni? A Drive-ba be tudtam állítani mappa szinten is de ott meg nem látok olyan központi menedzsmentet mint az Active backup -ban. Az Active backup jónak tűnne pedig automatizálás szempontjából. Esetlegmit ajánlanátok 20-25 laptop-távoli gépek kliensek backupolására?
-
felho001
tag
válasz
Patice #71371 üzenetére
meglett a letöltési mappa elé már nem kell a volume1 és így már megy. már csak azt kellene megoldanom ha letölti a filet és a Sonarr vagy a radarr beteszi a megfelelő mappába akkor nem maradjon az eredeti a letöltésekbe hanem linkelt legyen mint a DS esetében mert így dupla a helyfoglalás. erre még nem jöttem rá de a DS-el sok a gond a sonarr meg radarr esetében
-
cigam
titán
Hyper Backupban utólag beállított fájlszűrőt le lehet futtatni az eddigi mentéseken? Pl. Beállítom, hogy zárja ki a *.tmp fájlokat. Megoldható, hogy az eddig elmentett *.tmp fájlokat törölje a mentésből?
-
Dolphine
addikt
Sziasztok!
A magos oldalhoz van egy zip fájl, aminek a segítségével a DS-ben lehetett keresni, majd letölteni. Nekem az 1.3.6-os verzió van telepítve.
Egy hete valami történhetett a háttérben, mivel nem talál semmit. A jelszót hiába írom be, elvileg menti, de amikor ellenőrizni akarom,akkor hibát dob!
Van újabb verzió, illetve valahogy máshogy is be lehet állítani a jelszót? -
felho001
tag
sziasztok valakinek van ötlete miért nem indul el a letöltés qbittorrent-en dockerben futtatva elvileg be van minden állítva portinditás is és hibát dob
-
shownomarcy
csendes tag
válasz
Vastika #71337 üzenetére
Új hdd bekerült, meglepetésemre az alapbeállítások megvoltak, DSM-et nem raktam újra. Konfigot mentésből visszaállítottam, így minden meglett kb.
Az alkalmazásokat kellett újratelepíteni, pontosabban "frissíteni", torrenteket újra betenni stb.
Köszönöm a segítséget, könnyebb volt az újraindulás, mint gondoltam!
(Maradok továbbra is egylemezes DS214-es szerényen...)
-
szoltan70
tag
-
Vastika
tag
válasz
#46824192 #71355 üzenetére
Ja, ebben az esetben (te használod csak egy felhasználóval, mindenhez hozzáférsz, a jelszót meg eltárolja a gép) teljesen mindegy, hogy admin vagy nem, és hogy milyen hosszú a jelszó, mert ha bekap a géped valami olyat, mindent legyalul.
Nálunk csak én férek hozzá mindenhez, az asszony és a gyerekek a saját cuccaikon kívül mindent (családi képek, videók, stb.) csak olvashatnak ;-)
Ja, és persze mentek több helyre is állandóan: felhőbe a nagyon fontos cuccok éppen elférnek, egy NAS-ra dugott külső vinyóra mellé még a kevésbé, de azért fontosak is mellé, és akkor van még mindig 2-3 ugyanekkora külső vinyó, amire mentek ;-) -
felho001
tag
Sziasztok megint van letöltési probléma a Sonarr DS downloads között elvileg javították az api 2 problémát amikor anno megállt és vissza kellett rakjuk az egyel régebbi verziót, most viszont frissítettem és így sem jó. elvileg tudnak róla így addig feltettem a transmissiont. Viszont azt vettem észre míg a DS áthelyezi a letöltött mappából a filmet a megfelelő mappába és linkelve seedel tovább addig a transmission letölti ott van a mappába és átmásolja a videó mappába. így most akkor dupla helyet foglalok vagy rosszul gondolom?
-
VGYke
addikt
válasz
Magnat #71360 üzenetére
Köszönök mindenkinek mindent. Hitelesítő adatok... Fogaskerék (Gépház)-Fiókok útvonalon kerestem, pedig a vezérlőpulton nőttem fel... Rohadtul unom már hogy a gépház meg a vezérlőpult más.
Még egy kérdés: Kis emberke, Egyéni:
Itt van olyan opció hogy E-mail fiók hozzáadás:
Ez mire lesz jó?
Elvileg kapok a NAS-tól rendszer üzeneteket (áramkimaradás leállás, biztonsági ellenőrzés...), tehát valahová már beírtam az e-mail címet. -
Én is szívtam vele egy délutánt...
DS118-ról váltottam DS720+ra, de az új az Istenért nem ismerte fel a külső winyót, amivel a 118 simán ment.
Újra be kellett üzemelnem a 118-at és most épp mentek le mindent a winyóról, hogy az újban újraformázzam és rámásoljam.
Én azt hittem, hogy azért kerül ennyibe, mert pik-pakk megy vele minden. -
VGYke
addikt
válasz
s7evcsenko #71354 üzenetére
Köszönöm! Működik! Ráadásul Synology Assistant fent van, azon keresztül lépek be a NAS-ba, de soha nem néztem mire jó még...
Tehát nem az újonnan létrehozott Józsika admin felhasználó beállításaival volt a baj....
Most akkor létrehozok egy "csatolós" felhasználói fiókot... Neki is legyen vagy 25 karakteres jelszava, hogy ahol nem működik vagy macerás a CTRL-C CTRL-V (TV, tablet, stb) szívassam magam? -
Magnat
veterán
válasz
#46824192 #71355 üzenetére
Vagy snapshotot használsz vagy időzítve átmásolod a nason az adatokat másik mappába, amihez már nincs joga annak a usernek, amivel felcsatoltad a drive-okat. Vagy mentesz Drive-val úgy, h ne törölje a törölt file-okat - persze nem azzal a userrel amivel a csatolást is megcsináltad, mert akkor ahhoz is hozzá fog férni ahova a Drive ment.
-
törölt tag
válasz
Magnat #71352 üzenetére
Szerinted mi a megoldás a ransom ellen?
Használok épp vagy 6 mappát. Én egyedül, én vagyok az admin és a felhasználó. Légyegtelen ,hogy egy mappát csatolok fel júzerenkét(és mind a hat user énleszek), vagy adminnal az összeset. Az írás/törlés jogot ha elveszem magamtól ,akkor meg gyakorlatilag ki is húzhatom a konektorból a nas ,mert akkor minek van?
Véleményem szerint az egyetlen normális módszer, ha frissen tartod a rendszered és tudatosan ésszel használod az eszközeid. Mindig van (teremészetesen x időnként) 3-4 mentésed és ezekből a 3. 4. a szekrényben pihen leválasztva mindenről.
-
-
VGYke
addikt
válasz
Vastika #71349 üzenetére
Igen, admin fiókkal. Ha az admin felhasználó tiltását feloldom, csatlakozni is tudok. Windows 10 Pro build 19043.1081 van.
krealon: net use: itt megbuktam a \szervermegosztás =a hálózati megosztás elérési útja (UNC) beírással, bármit írok: hálózati út nem található...
Magnat: "hitelesítőadat-kezelőben töröld"... hol is találom?
-
Magnat
veterán
Szia,
hitelesítőadat-kezelőben töröld a nashoz rendelt bejegyzést. És ha elfogadsz egy tanácsot, _soha_ ne mountolj admin fiókkal. Ha megtalálja a gépedet egy ransomware, mindent törölni fog a nasról. Cészerű lenne egy adm-józsika meg egy józsika, utóbbinak ahhoz és olyan joga legyen ami feltétlen szükséges, ezzel a userrel csináld meg a hálózati csatolásokat.
-
Magnat
veterán
válasz
shownomarcy #71325 üzenetére
Szia,
a többiek tanácsaihoz azt még hozzátenném, h az sajnos egyáltalán nem járható út, h 3 tera tükörben legyen a másik diszkkel, a másik 3-at pedig használod tükör nélkül, már ha ezt érted szinkron alatt.
-
Vastika
tag
válasz
shownomarcy #71348 üzenetére
Ez a legbiztosabb...
Az azonnali mentés a legfontosabb, aztán utána már nyugi van, hogy legalább az adatok megvannak ;-)
A merevlemezt meg kellene nézni, hogy rendben van-e? Pl. PC-ben HD Sentinel-el.
Nem tudom, hogy ez a hiba csak valami rendszer / fájlrendszer sérülés, vagy fizikai hiba: ezt kellene először kideríteni. Mert ha a vinyó amúgy hibátlan, akkor, miután lementetted az adatokat és a beállításokat, lehet legyalulni és újratelepíteni, maradhat a NAS-ban. De ha hibás, akkor kuka... -
-
shownomarcy
csendes tag
válasz
Vastika #71337 üzenetére
Köszönöm a megerősítést, akkor ez lesz.
(Tettem be új vinyót és próbáltam nas-on belül Megosztott mappákat a kötetet szerkresztésen belül áthelyezni az új kötet2-re, de erre is hibát írt. Marad a manuál backup ahogy írtad. Aztán meglátjuk, hogy mit kell majd újra beállítani.) -
Vastika
tag
válasz
krealon #71345 üzenetére
Igen, de ha az nem sikerül, akkor kérdez.
A beírt adatokat meg eltárolja, ha kéri az ember.
Lehet őket törölni egyébként, de elfelejtettem, hogy hol ;-)De szerintem itt most nem az a gond: a kérdező az admin felhasználót cserélte le másra, és utána nem tudja csatolni a megosztást. Legalábbis ha jól értem ;-)
A kettő között nem kellene összefüggésnek lennie: gondolom eddig sem admin-ként csatolta, az a felhasználó meg, amivel csatolta, maradt, ahogy volt, szóval az esetleges eltárolt bejelentkezési adatok is rendben vannak, ha eddig működtek, most is kellene nekik.
-
Vastika
tag
Milyen felhasználóval, melyik megosztást próbálod?
Na, azt kell megnézni, hogy annak a felhasználónak, ahhoz a megosztáshoz van-e hozzáférése? ;-)
(Vezérlőpult, Megosztott mappák)
Illetve tuti, hogy jó jelszót adsz meg a felhasználóhoz?
Ha minden passzol, akkor működni szokott ;-) -
Vastika
tag
válasz
#46824192 #71339 üzenetére
Nem tudom, én ilyeneket nem használok: így azt sem tudom, hogy 6 alatt fut-e?! ;-)
De elég alap dolognak hangzik, nagyon csodálkoznék, ha csak úgy eltűnne... ;-)
Szóval lehet, hogy teszem azt 2 hét múlva meg nem lesz tutisohatöbbé semmilyen formában pl. dlna meg nfs szolgáltatás?! Na, azért haragudnék egy kicsit ;-) -
Vastika
tag
válasz
WaterWave #71330 üzenetére
Mielőtt valaki 6-ről 7-re vált, alaposan nézze meg, hogy minden futni fog-e a 7-es rendszeren?
Ha nem - ne váltson.
Ha igen - váltson, és élvezze a friss rendszer előnyeit, ha vannak ;-)
Szóval ha minden működik 7-es alatt, akkor érdemes szerintem váltani, vagy eleve azzal kezdeni.Nekem DS116 van, és egyelőre tuti, hogy nem váltok 7-es DSM-re, mert több dolog is van, ami - bár hivatalosan már a 6-ból is kivették - még eldöcög, de a 7-es alatt tuti nem bírnám életre csiholni. Így nekem mindegy milyen verziójú mivel, de teszi a NAS a dolgát, és ez a fontos :-)
-
Vastika
tag
válasz
shownomarcy #71335 üzenetére
Helló!
Szerintem (...) egy kicsit rosszul közelíted a dolgot.
A fejre állt állapotot ne akard tükrözni ;-)
Amit én csinálnék:
- adatok mentése (abban benne van a könyvtárszerkezet ;-)
- konfiguráció mentés (abban benne vannak a felhasználók, stb.)
- új vinyó a NAS-ba, rá friss rendszer
- elmentett konfiguráció visszatöltése
- adatok visszamásolása -
geza844
aktív tag
Sziasztok! Vettem egy DS118-at, feltettem rá a DSM 7-et (a 6-ot valamiért nem engedte), de most nem tudom telepíteni a Transmission-t, valami érvénytelen fájlformátum miatt. Olvasgattam, elvileg a DSM 7 miatt van, és a Plex-ről is olvastam, hogy azzal is baj van 7 alatt. Csak egy Torrent / Plex média szervert akarok csinálni és ma láttam életemben először Synology NAS-t, vagyis úgy általában bármilyen NAS-t. Lehet, hogy benéztem valamit, tényleg nem értek hozzá, hogyan tovább? Köszi!
-
Dello79
aktív tag
Van egy olyan problémám, hogy az egyik megosztott mappám titkosítottam. Viszont időzítve van a NAS futtatása.. leáll hajnal 1h kor , indul délután 15h-kor.. így a megosztás zárva marad..
Hogy tudnám automatizálni ezt a folyamatot, már a titkosítási kulcsot exportáltam is azt rámásoltam egy pendrive-ra hátha be lehet onnan tölteni.. és akkor nem kellene manuálisan jelszóval feloldani..
-
WaterWave
veterán
válasz
Somlai Gábor #71308 üzenetére
Köszi---
Ez pont annak a példája aki nem használja a nas előnyeit csak nézi.
Konkrétan kenhetem a hajamra a dsm7.0 szép kinézetét és pár extra ficsőrét, (amit halkan megjegyzek, a lőtéri kutyát sem érdekel) de a 3. féltől származó programokat tiltja, futásra alkalmatlanná teszi, és mehet a körömrágás és fejvakarás, hogy hogyan lehetne megoldani, amiben most én is kényszerülök.
Megoldás a docker, de ott sem egyszerű mindent átvinni, csak példaként..plex, mono, tvmosaic, radarr, sonar, mc, oscam programok eleve kuka csomagkezelési központból nem lesznek elérhetőek.
Bűvészkedhetsz a dockerrel, csak azért mert a dsm 7.0 nem támogatja.És ha ez még nem elég akkor a kedves synology nem is gondol a + nélküli gépek gazdájára, ahhol a docker mint alkalmazás nem futtatható.
Akkor az vegyen új nast mert kijött a 7.0? Mert jól néz ki?Két megoldás van.. Vagy nem frissítek és a 718+ nasom 6.3 dsm-el fogja leélni az életét.... Vagy most elkezdek bűvészkedni és megoldom a fontos programjaimat docker alól és szenvedjek a szarságuk miatt.
-
törölt tag
válasz
Vastika #71305 üzenetére
Biztos vannak szakemberek ,mert valaki tényleg üzemelteti. De hogy azokkal az ügyfél szökőévente egyszer beszél telefonon az fix.
Én már attól is se..re ülök ,amikor a telekom topikban a kiérkező szerelőt , szakembernek vagy technikusnak nevezik.
Köz en meg az egyiknek hálózati alapfogalmakból is hiányai vannak, a másik után meg újra kell krimpelni az utp-t ,mert nem bírtam aludni a tudattal ,hogy mennyire ótvar az egész amit csinált.De ami a legnagyobb sztori volt , hogy a koax jelszint javítása végesztével felhívott telefonon a "technikus" a lakásomból (én dolgoztam csak a feleségem volt otthon) ,hogy mondjam már meg a pc jelszavát mert ő sebességet akar mérni.
-
boba6
senior tag
Én is megcsináltam, itt a leírás hozzá magyarul: http://synology-forum.hu/?oldal=cikk&id=155
Életben van november óta, most épp 7-es RC alatt.
DS918+ és Intel SSD-k -
dkess
őstag
válasz
shownomarcy #71325 üzenetére
Szia,
Amennyiben működik az a HDD, akkor ne a csere legyen az első dolgod, hanem a fontos adatok mentése. Mármint nem arra a HDD -re amit majd utána beteszel NAS -ba új HDD -ként ...
Szerintem ne a egy HDD -re két kötet dolgon agyalj. Legyen egy kötet és azon belül kettő megosztott mappa majd amit tudsz majd külön kezelni ...
-
shownomarcy
csendes tag
Sziasztok, help!
Összeomlott a HDD-m DS214-ben (az egyetlen). Amíg még működik, tennék be egy új, nagyobb vinyót, hogy ne kelljen minden mappát stb újra létrehozni és az adatot újramásolni, ha még addig bírja a régi. (A konfigurációt kimentettem.) 3TB-os volt, 6-ossal pótolnám.Mi a teendő pontosan ahhoz, hogy 2 kötetre osszam a 6-ost és egyet szinkronizáljak az eredetivel egy az egyben, egy pedig külön megmaradjon?
Ekkor a DSM rendszert is szikronizálná az új HDD-re?
DS214-nél működik a bekapcsolt állapotban való hdd berakás?
Tudom, hogy alapkérdések, de bár nem veszik el adat, azért sietős. Ha kikapcsolom, nem tudom, fog-e még működni...Köszönöm!
-
szoltan70
tag
Találkozott esetleg DSM 7-nél valaki olyannal, hogy vpn alól nem lehet elérni a se a nast, se mást a lanon? Rendesen kapcsolódok de nem látok semmit. Pingelni sem tudom a nast. Semmit a 192.168.16 tartományban. Beállításokról csináltam mentéseket: [link]
500, 4500 és 1701 portok továbbítva vannak. Esetleg kellhet még hozzá más port is?
-
VGYke
addikt
válasz
Sanyi.mTs #71318 üzenetére
Sanya, Sanyi.mTs köszönöm!
Létrehoztam Józsika felhasználót. Első blikkre azt szúrtam ki, hogy az admin fiókhoz képest, a beállításoknál, beugrott egy plusz "Alkalmazások" lapfül, ami az admin felhasználónál nincs.
Én itt biztos ami biztos, mindent kipipáltam. Jól tettem?
Egyébként honnan tudok meggyőződni hogy a Józsika felhasználó teljesen egyenértékű jogokkal rendelkezik az admin felhasználóval? -
válasz
"Szóval az egésznek annyi jelentősége van hogy ne kelljen napokig várnom mondjuk a freemailre mert épp nem tudok belépni. (nagyjából havonta előforduló probléma)
Vagy a G mailre aminek a kezelő felülete számomra egy fájdalom, bár lehet hogy a ZS generáció még élvezi is ezt a chat felületet."Freemailt váltsd Gmail-re (ezt már 10 éve is javasoltam volna) és Gmail-t remekül tudod bármelyik pop3 vagy imap levelezőklienssel használni. Ahogy írták már, sok fejfájást és időt/energiát megspórolhatsz, kivéve persze ha hobbiból akarsz ezzel foglalkozni.
-
Sanya
nagyúr
létrehozol egy új fiókot, aminek nem admin és nem guest, nem root a neve. Legyen mondjuk jozsika.
Adsz neki admin jogot
utána kilépsz az adminnal, belepsz "jozsika" felhasználóval
a vezérlőpult megfelelő részén inaktiválod az admint és adsz neki egy 20 karakteres jelszót, amit a rendszer generál neki.
Örülsz. Jozsika felhasznál jelszavát nem felejted el.
Ha félsz, létrehozol egy backup admint jozsika2 néven. -
VGYke
addikt
Sziasztok! Nekiugrottam már az Admin fiók problémának már egyszer, de most még egyszer:
Tehát azzal nyaggat a NAS, hogy nem jó az admin fiókom admin neve:
Ezen nem lehet úgy segíteni, hogy itt:
átírom az "admin" nevet akármire és biztos ami biztos, adok neki vagy 50 karakteres jelszót?
Nem merem kipróbálni, mert ha valami rosszul sül el és nem tudok belépni, baj lesz. -
Magnat
veterán
válasz
Kétlépcsős azonosítás a 6-os DSM-ben is van, de már az 5ösben is volt
-
tajati
aktív tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék. Adott egy Synology DS720+, a behelyezett 250gb WD NVME SSD-t nem látja, pontosabban: "nincsenek rendelkezésre álló SSD-k a gyorsítótárak létrehozásához"
Az SSD pc-be behelyezve működik.Köszönöm előre is!
-
Vastika
tag
válasz
Somlai Gábor #71311 üzenetére
"Mindenesetre jó volt küzdeni vele hogy működjön."
Igen, gondolom ez volt a lényeg ;-)
Amúgy totál megértelek... Régen én is mindent ki akartam próbálni és meg akartam oldani.
Ha a volt főnököm (még a 2000-es évek elején) lomizott a német haveroktól valami kidobott, muzeális pl. DEC gépet, addig nem nyugodtam, amíg valami operációs rendszer nem futott rajta (soros terminállal természetesen ;-)
Most meg már arra sem tudnának rávenni, hogy építsek magamnak egy NAS-t... ;-) -
Vastika
tag
válasz
Nem robbant fel - még működik ;-)
Freemail - kb. el kell felejteni, pontosabban sok-sok éve el kellett volna felejteni. Vagy átirányítani egy GMai-re pl., ahogy én is tettem.
GMail: a felülete olyan, amilyen, de nem kell használni!!! Beállíthatod egy bármilyen levelezőprogramban pl. (De érdekes, amit mondasz: én már kezdek megöregedni ;-) , meg láttam is már ezt-azt az évek során, de szerintem a GMail-nél egyszerűbb és átláthatóbb levelező "rendszer" nem nagyon van. Én akkor szoktam át a levelezőprogramról a webmail-re, amikor GMail-em lett ;-)
De nem is kell GMail-t használni, mert van más lehetőség is...Még1x: ha neked ez jó, használj saját mail szervert otthon! Csak kissé feleslegesnek tartom ;-) Azért még vállalkozásokban is nem a pár fős az a méret, ahol elkezdenek ilyet használni (és ez egyre inkább eltolódik a nagyok felé) , nem véletlenül.
Arra, hogy a GMail nem tetszik, a legkevésbé egy saját levelező szerver a megoldás saját domain-el, stb., de te tudod ;-)Pl. ha a NAS-odon van valami webmail felület, ami tetszik, akkor tuti, hogy az olyat is tud, hogy az akármilyen, akár GMail-es leveleidet leszedje a NAS-ra, és azon a felületen keresztül nézegesd.
Ha van valamilyen levelező program, amit szeretsz, az együttműködik kb. bármelyik szolgáltatóval: mindegy, hogy Freemal, GMail vagy Hotmail, ugyanazon a felületen látod a leveleidet.Saját domain-t és mail szervert egészen másért és máshogy szoktak az emberek összeütni úgy általában ;-)
-
Somlai Gábor
újonc
válasz
Vastika #71295 üzenetére
Na nem akartam felrobbantani a fórumot, és ahogy valaki írta is nem 50 felhasználós szerverről van szó, meg nem az amerikai elnöktől várok Delta titkosítású leveleket.
Annyira előre meg nem gondolkoztam hogy mi van ha elszáll a NAS vagy a HDD, de ha ez megtörténik nem a leveleim miatt fogok aggódni az biztos.(jó is hogy szóba került kell csinálnom egy mentést) :-)
Szóval az egésznek annyi jelentősége van hogy ne kelljen napokig várnom mondjuk a freemailre mert épp nem tudok belépni. (nagyjából havonta előforduló probléma)
Vagy a G mailre aminek a kezelő felülete számomra egy fájdalom, bár lehet hogy a ZS generáció még élvezi is ezt a chat felületet.Természetesen a költözés előtt még hónapokig fogom tesztelni a rendszert, és nagyon stabilnak kell lennie hogy elkezdjek mindenkit átszoktatni.
Ha a telekom úgy dönt hogy elkezd naponta új IP-t osztogatni (ami valljuk be vicces lenne, és semmi nem indokolná) és annyira megszokom már az új világot hogy meg akarom tartani akkor átállok üzleti előfizetésre aztán jónapot.
Ha meghal a NAS, lesz egy másik. Úgy hozzám nőtt hogy élni se tudnék nélküle. Amikor vettem csak film, meg képek mentése meg egyéb hasznos dolgok vezéreltek, de olyan kis okos szerkezet hogy lassan a környezetében lévő gépek csak kliensek egy WIN10-el.Más téma de ezen a fórumon csak egy dologora lehet egyszerre válaszolni.
3 hete nyomatom a DSM7.0-t. - nekem nagyon bejött. A felület sokkal komolyabb, meg tartalmaz egy jó pár hasznos holmit, főleg a kétlépcsős azonosítás és egyéb nyalánkságok, szóval nem hiszem hogy sokan vissza fogják sírni a 6.xx verziót. -
Dave™
nagyúr
válasz
Vastika #71306 üzenetére
Nyilván, de a Syno akár el is "ronthatja" egy frissítéssel, mivel nem sok érdeke fűződik hozzá, hogy egy 420+-ban 4+2 kötet legyen. A kommentek alapján megy frissítések után is, bár valakinek reboot után eltűnt állítólag. A Linuxos rész tiszta, a kérdés inkább az, hogy pl. újabb NAS-okon próbálta-e valaki (720+/420+ pl.), illetve van-e valami hosszabb távú tapastalat, ha igen.
-
Vastika
tag
Ez így első ránézésre némi synology-s parancsnév eltérésen kívül kb. pont úgy megy, ahogy linux alatt egy raid kötetet létrehoz az ember...
Szóval valószínűleg az van, hogy a klikkelgetős felületen nincs lehetőség a nvme meghajtókat raid kötetként konfigurálni, de amúgy meg miért ne működne a dolog?! Azok is csak "lemezek" a számítógépben, a linux meg a rugalmasságáról ismert úgy általában ;-) -
Vastika
tag
válasz
zsamiatt #71301 üzenetére
Naaaa... Azért valakik csak üzemeltetik azokat az aprócska hálózatokat a szolgáltatóknál, egy kicsit talán szakemberek is vannak náluk.
Persze ha felhívod az ügyfélszolgálatot, nem velük fogsz beszélni! ;-)
(De ha valami hülye probléma van, "szakemberként" telefonász egy szolgáltatóhoz, az ügyfélszolgálatnak gőze sincs, hogy mit akarsz, viszont megfelelő a hangnemben a részedről, sok évvel ezelőtt, amikor még ezzel foglalkoztam simán el lehetett jutni némi telefonos kapcsolgatás után IGAZI szakemberekhez, aki olyan szinten képben voltak, hogy annál több nem is kellett - nem egyszer történt ez meg velem ;-)A mondandóm lényege pont az volt, hogy OTTHON üzemeltetni szervert jó játék, de kevés értelme van.
A hosting az persze más - az arra való, hogy oda szervereket dugjon be, aki akar, de most nem arról volt szó. -
Dave™
nagyúr
Sziasztok!
Kísérletezett valaki az nvme cache storage-ként való konfigurálásával? Tudom hogy csak cache-ként használható a DSM-ből, de egy 918+-szal elvileg megoldotta valaki SSH-n.
-
Lasersailing
senior tag
válasz
Lasersailing #71159 üzenetére
Sziasztok,
Erre van valakinek valami megoldási javaslata?
Köszi előre is!
-
zsamiatt
őstag
válasz
Vastika #71295 üzenetére
A telekomnál és az UPCnál minden van csak szaki nincs. Egyébként az UPC is nagyon ritkán vált IP-t.
"De nem véletlen, hogy már a cégek is átszoknak arra: nem náluk van, ami nem feltétlenül kell, gondoskodjon a redundanciáról (internet kapcsolat kiesés, hardver probléma, adatmentés, stb.) a szolgáltató."
Én ezt így nem jelenteném ki. Egyrészt vannak hybrid megoldások másrészt ez nagyon cég függő. Egyébként a synot is be lehet tenni adatközpontba. Ott van táp és net bőven. 5-10 főnél még egy usb-s merevlemez mentés is bőven elegendő. Főleg, hogy az outlookban is tárolja lokálisan a leveleket. Egy 97-98%-s éves rendelkezésre állást ezzel is meg lehet valósítani.
Új hozzászólás Aktív témák
- Elado pc, I7-14700KF, RTX 4070, 32GB ram 7200mhz
- MacBook Pro 14" M3 Pro 18GB RAM 512GB MAGYAR BILL 1 év garancia
- Dell Latitude 7400, 14" FHD , I7-8665U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, W11, Számla, 1 év garancia ( olvas
- iBasso DX180 DAP eladó!
- iMac Pro 1.1 2017 Intel Xeon W2150B 64GB 1000GB 1 év garancia!
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- AKCIÓ! FEHÉR ipad pro 13" M4 billentyűzet, VADIÚJ! EU-MAGYAR átvilágítós (lézeresen)
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B550M R7 5800X 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3060 Ti 8GB ZALMAN I3 NEO A-Data 650W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest