Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Syl: Just Works! …. Vagy mégsem?
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
martonx
veterán
- az egyik, amiből az egész kiindult, hogy ha a lekérdezéseket szerkesztem valamilyen kliens programban, akkor jobban esik az agyamnak, ha a konkrét információt látom a mezőben, ha ellenőrzöm, jó lekérdezést írtam-e meg. Ide tartozik még, ha valaki (vagy én) évek múlva hozzá akar nyúlni a szoftverhez és adatbázishoz, leegyszerűsödik a dolga.
Ez evidens, de ha ez így lenne, akkor mindjárt eljutunk oda is, hogy minek relációs adatbázist használni. Ennyi erővel eltárolod egy text file-ban az egészet, és nincs is miről beszélnünk.- a városos példánál maradva nincsen szükség joinra, ami egy kicsit le tudja egyszerűsíteni a lekérdezést, ha egyébként az nagyon összetett; sok másik jointot is tartalmaz.
Erre lennének valóak a view-k, tárolt eljárások.- ha szoftverben valamilyen ORM frameworkot használunk, közvetlenül benne lehet a város neve a személyek entitásban, ahelyett, hogy egy varos entitason keresztül kéne hozzáférnem az értékhez. (Elképzelhető, hogy egy-egy kapcsolatnál be lehet süllyeszteni a személy entitásba a várost, de most nem jut eszembe, hogy pl. JPA-nál lehet-e)
Hogy jön ide az ORM? Olyan view-t, vagy selectet, vagy tárolt eljárást írsz, amilyet akarsz, és az lesz benne, amit akarsz. Végül az ORM-et arra húzod rá, amire jólesik (legalábbis NHibernate, Entity Framework-ös tapasztalataim alapján).Szerintem maga a kérdés feltevés értelmetlen volt, hiszen ha ilyen bagatell a dolog a részedről, ilyen pici a projekt, ilyen minimális adattal, meg különben is ennyire értesz hozzá, akkor minek kérdezted meg? Úgy kókányolsz vele, ahogy akarsz. Ha viszont igényes munkára törekszel, akkor meg miért nem fogadod meg a tanácsokat?
-
fordfairlane
veterán
Egyébként én először olyan információt akartam szövegként tárolni, ami tipikusan egy enum (SQL) típus lenne, és a mező "kardinalitása" olyan 10 db érték körül mozog. Enummal az a baj, hogy nem elég dinamikus, ha új értékre van szükségem az alkalmazásban, akkor módosítanom kell az elérhető enumok listáját, ami MySQLnél azt is eredményezheti, hogy újragenerálja az egész táblát. És az enumra lett volna alternatíva a numerikus vagy szöveges érték, ahol én arra szavaznék, hogy legyen csak szöveges pl.
Státusz = {"active", "inactive", "suspended", "deleted"} ahelyett, hogy 1,2,3,4-t tennénk a mezőbe. És szerintem ez tényleg nem nagy eretnekség.Már miért lenne eretnekség, sehol nincs előírva, hogy felsorolás mezőnek INT-nek kell lennie. Enum mehet a fix készletnek, CONSTRAIN-es kapcstábla a variábilis jellegűnek. Felindexelve egy varchar is gyors, és csak emiatt fölösleges egy plusz INT-re absztrakciót beemelni a táblaszerkezetbe.
Új hozzászólás Aktív témák
- HIBÁTLAN iPhone 11 Pro 64GB Space Grey -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2137
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3047, 94% Akkumulátor
- Honor Magic5 Pro 5G LTPO 120 Hz kijelző, 50 MP triplakamera, 66W gyorstöltés 512 GB
- Lenovo ThinkPad L14 G2 i5-1135G7 32GB 512GB 14" FHD 1 év garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3060, 94% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő