- Miért ne vegyél gagyi kínai LED izzósort...
- Asszociációs játék. :)
- Pendrive-ról bootolható "belakott" debian linux live Ventoy pendrive-on
- Samsung LE40A536T1F LCD TV képhiba
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Digitális Állampolgárság Program
- leslieke
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- W11 pls
-
LOGOUT.hu
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
human374
tag
Sziasztok!
Van egy 40nm-es nyárikonyhánk, amiben tönkrement a konvektor (20 év körüli).
Mivel a gáz oda van vezetve azt tartanám a leglogikusabbnak hogy egy másik konvektort teszünk a helyére, de meg akartam kérdezni hogy szerintetek mivel lehetne a leggazdaságosabban fűteni? (esetleg infra panel vagy bármi más alternatíva)
Csak zöldség, gyümölcs, befőtt tárolására használjuk az épületet, általában olyan 10 fok körül tartjuk. -
elfelejtette
veterán
Nálunk 3 főre volt eddig 6 m3 havonta. Bár most költözött el a gyerek, és egyúttal vízóra csere is volt, gondolom lesz mérhető változás...
"Nem tudom, hogy Mamának vagy Dan hadnagynak volt-e igaza, hogy van-e rendeltetésünk, vagy csak ide-oda sodor bennünket a véletlen, mint a szél, de azt hiszem, kicsit mindkettő igaz." Forrest Gump
-
sharp4
őstag
Nálunk csak bent 10 m3. Az öntözés ebben nincs is benne. Mosás, mosogatógép sokat megy, viszont mindenki zuhanyzik és az is csak pár perc.
Magyarország legnagyobb Xiaomi közössége:https://www.facebook.com/groups/622368221279940/?ref=share Apple Iphone 13 Pro & Ipad Air 5 Tesla Model 3 LR
-
amargo
addikt
Szerintem ebben az esetben érdemes inkább azt a 6m3-t kb felezni a meleg víz felhasználásra.
Kézmosás, wc, főzés is van még.
Nálam a bojlerből kilépő csövön van egy mérő külön (volt itthon ) tehát egészen pontosan tudom mennyit fogyasztunk.[ Szerkesztve ]
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
-
Frankie50
tag
Én is a meleg vizet írtam de nem tudom külön mérni csak bejövő hideget látom egyben. A bojler úgy van beállítva, hogy 48°-53° között tartja a hőfokot automatán a hőszivattyúval. Amikor több meleg vízre van szükség akkor nyomom neki a turbómódot. A hőszivattyúja csak 170 W-s, szóval nem túl gyors, főleg így télen. Nyáron azért jobbak a fogyasztási mutatói. A szeptemberi jó volt mert akkor anyuka keveset volt itthon
-
amargo
addikt
válasz Frankie50 #9992 üzenetére
Én a meleg vizet írtam csak
Nálam annyi, hogy minden időzítés úgy van, hogy a fürdés előtt induljon el a melegítés vagy ha az utolsó melegítés óta 40L víz el lett használva pl.[ Szerkesztve ]
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
Frankie50
tag
Nálunk mindig ilyen magas volt a vízfogyasztás, pedig palackozott vizet iszunk A villany fogyasztást lehetne csökkenteni ha éjszaka a hőszivattyú melegítené a vizet, de nem akarjuk, hogy éjjel zörögjön. Napközben ha süt a nap rányomom a fűtést, hogy este hálózatról kevesebb fogyjon. Szóval óvatosan spórolunk
-
amargo
addikt
válasz Frankie50 #9986 üzenetére
Hmm, nálunk 23'-ban 1754kWh ment el, 150L-es tartály (Hajdu smiley) esetén 4 főre, a gyerekek szeretnek azért pancsolni. Telente kb 4m3 meleg vizet használunk, míg nyáron ez olyan 2,5-3m3
[ Szerkesztve ]
-
Frankie50
tag
A havi 14-18 m3 víz fogyasztás, sorba fürdés, éjszakai mód, csak cekász. Szóval lehetne finomítani, de nem egyszerű nálunk. A hőszivattyúval lassan melegít. Sok a kézi mosogatás, a 80 éves mamát már nehéz átállítani, mikor olyanja van elindítja félig rakva a mosogatógépet. Ahogy írtam a gázos is többszörösét fogyasztotta nálunk, mint itt a fórumon többeknél. Most a napelemmel rendben vagyunk, majd ha lejár a szaldó, akkor kell jobban figyelni. A 3 unoka 1,5 óra pancsolás Addigra megnőnek aztán majd zuhanyoznak ők is Asszony egyedül kizuhanyoz egy tartály vizet, most váljak el Tavaly fizettünk a villanyra majdnem 20-t, de bent maradtunk gázból 1200 m3 alatt, az előző évek 2600-2800 m3-hez képest. Ez így még fogyasztható
-
asdf_
veterán
válasz Frankie50 #9986 üzenetére
Itt valami nem lesz kerek, miért megy olyan eszméletlen sokat a fűtőszál? Hányan vagytok rá? Milyen használat? Tippre oda a 100-as is kevés lett volna... Mi 3 emberre hagyományos 80 literesbe 1500 kWh-nál kevesebbet csavartunk bele. 4 emberre 80l szerintem nem adja ki sehogysem.
[ Szerkesztve ]
-
Frankie50
tag
Mi egy 120 L hajdút dobtunk ki tavaly, 3 éves volt kb, nyáron 39-43 m3 gázt fogyasztott, 4 felnőtt, alkalmanként 3 kis unoka. Lehet hogy rosszul volt beállítva, de előtte az szereplő nagyságrendileg ugyan ennyit evett. Felkerült helyette egy hőszivattyús hibrid 80 L-s, nem kaptam nagyobbat, amit rendeltem azt sem tudták megmondani mikor lesz. Ez sem annyit fogyaszt mint a reklámokban
Ez a tavalyi fogyasztás: -
balojazz
aktív tag
Hát igen, az átfolyós (nem-tárolós) hmv ennyivel takarékosabb, hogy csak a harmadát, max 40%-át fogyasztja a tárolósnak. A pontos értékeket nem tudom (nem néztem még, hogy ki tudok-e olvasni valamit a kazánból), de mivel a nyári, tavaszi, őszi nemfűtős havi hmv rendszerint 4-8-12 m3 (a 12 nyilván a még nem fűtött, de már hidegebben bejövő víz miatt az október, vagy a már nem fűtött április pl), innen gondolom, hogy a fűtött 5 hónapban is csak annyival megy több gáz hmv-re, hogy kb az átlag 10 m3 kijöhet, az évi 120, pluszmínusz nemsok, valahol 100 és 150 közt lehet.
Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.
-
F-ECT$
titán
Nálunk 4 főre egy 120l-es Hajdú bojler van. Nem tudom hogy mennyit használok el az előállított nekem vízből, de éves 1800 kWh a fogyasztás. Az gázzal 190 m3 lenne, ha 100%-os a kazán hatásfoka.
Dive ever, work never.
-
313313
addikt
válasz balojazz #9981 üzenetére
Nálam HMV 120 literes tartállyal 50 fokos vízzel, napi kb 0,8m3 gáz, az éves kb 290m3, app szerint +gázkazán appja szerint)310m3 fogyott tavaly, teljes gázhasználatom 1227m3 volt.
Szerk: 5 fős család, főleg tusolás, nyáron 2-3* engedtem meg a 2m átmérőjű pancsolót melegvízzel... Mosogatógép van, kézi mosogatás nagyon ritka.
[ Szerkesztve ]
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
balojazz
aktív tag
válasz balojazz #9976 üzenetére
(Folytatás, mert dolgozom közben.) ...Mert hogy forintosítsuk: ha csak a gázzal fűtesz, és a hmv-t is azzal állítod elő, még akkor sem fogod elérni az átalányosított havi 6000 forintot, sőt 5000 körül leszel, és ilyen összegre fölösleges rádolgozni napelemmel meg klímával, hogy leszorítsd mondjuk 3-4 ezerre (a gáz alapdíját, ami ebből havi egy ezres, úgysem tudod kiiktatni), ha a padlófűtést is használni akarod. Inkább használd el a napenergiát valósidejű nyári nappali klímahűtésre, nappali mosásra, mosogatásra, szárítógépezésre, autótöltésre stb. Ha meg éves szaldós, akkor minden másra is, de a gáz ellen nem éri meg bevetni. Még a hmv ellen sem, mert még egy ötfős család hmv igénye is csak a szumma gázigény 15-20-25%-a, ennél kevesebb főnél még inkább billen a mérleg nyelve a fűtés felé, vagyis a hmv-re 5 főnél sem becsülnék többet évi 150 m3-nél, de lehet, hogy csak 100-120, azt megint nem éri meg kiütni, mert túl olcsó.
-
Attila2011
aktív tag
A nyitott-zárt ablak annyira egyedi, hogy ilyesmivel nem lehet számolni, egyébként is, utóbbi időben minden új építésű házba központi szellőztetést terveztünk. Tehát az ilyen okokat kilőhetjük. Mint írtam, sok oka van, de a két érték egész házra nézve nagyon közel van egymáshoz. Nagyon max ilyen 10-20%-os eltérés nyári javára, ha árnyékolókat nem építenek, de dizájnos, modern óriás ablakokat tesznek nappalira.
"Főleg, hogy a klímák hatásfoka a hőmérséklet csökkenésével szép folyamatosan csökken, és az átlag 4 körüli SCOP 0 fok alatt jó, ha 2. Már ez önmagában indikálja, hogy fűtésre jóval nagyobb klíma kell, mint csak hűtésre."
Az ég világon semmi köze a kettőnek egymáshoz. Ha 8 kW-os egy hőszivattyú, akkor az 2-es és 6-os COP-vel is pont annyi hőt ad le, csak egyikkel jóval több áramot vesz fel a hálózatból.
Persze van egy minimális teljesítménycsökkenés nagyon hidegben, de az nem ebből adódik. S nagyon ritka, hogy e miatt kelljen nagyobb hőszivattyút választani. Mivel ha egy hőigény kijön 7.1 kW-ra, akkor úgy se lesz ekkora berendezés, hanem valószínűleg 8 kW-os lesz a hozzá legközelebbi. Ami ezen az éghajlaton tudni fogja a 7.1 kW-t is.Hidd el annak, akinek ez a szakmája
-
SaGa59
őstag
válasz Attila2011 #9977 üzenetére
Az ok elsősorban az lehet, hogy nyáron ritkán tartják csukva az ablakokat az emberek, plusz legyen bármilyen jó is a hőszigetelés, szép lassan, de biztosan felmelegszenek a falak, amik, főleg jó hőszigeteléssel, hetek mire visszahűlnek. A klíma meg csak birkózik velük. A cseréptetők is tudják tárolni a hőt és azok nyáron akár 60 fokra is fel tudnak hevülni, majd kb szeptember közepe, mire lehűlnek.
Azért a megfelelő árnyékolással, jól összerakott, esetleg hővsszanyerős szellőzéssel max a hosszan tartó nagy hőség vége felé, mikor már minden izzik, tartom hihetőnek, hogy kell annyi energia a hűvösen tartáshoz, mint egy téli mínusz tizenöt fok esetében. Főleg, hogy a klímák hatásfoka a hőmérséklet csökkenésével szép folyamatosan csökken, és az átlag 4 körüli SCOP 0 fok alatt jó, ha 2. Már ez önmagában indikálja, hogy fűtésre jóval nagyobb klíma kell, mint csak hűtésre.STALKER modok: https://drive.google.com/folderview?id=0B_PtTRL86S2UQllOam9MUWZ1ak0&usp=sharing
-
Attila2011
aktív tag
"Az a baj, hogy a klímások általában csak a hűtési teljesítményre terveznek és valójában kb pont a duplája kell, mint amit ők ajánlanak."
Tapasztalat (elég sok energetikai számítás) után biztosan állíthatom, hogy nincs igazad. Valójában, hogy milyen okokból, most nem részletezem (regényt lehetne írni, időm meg nincs), de a fűtési hőszükséglet és nyári hőterhelés (csúcs) teljes épületre nagyon közel van egymáshoz. Új házak esetén pláne, mint oliwire hozzászólásában is szerepel.De nyilván nem a klímások ajánlására kell hagyatkozni, mert hasra ütve bárki tud bármi nagyot mondani, hanem pontosan (már amennyire lehet) méretezni kell!
-
balojazz
aktív tag
válasz oliwire #9974 üzenetére
Ha teljesen új ház, akkor van energetikai tanúsítványa. A napelem megdobja, gondolom, AA vagy hasonlóra, de anélkül is BB kell legyen minimum, valahol 80-100 kWh/m2/év körüli hőigénnyel. Egy ekkora házra padlófűtéssel, kombi kondi gázkazánnal nagyonmax évi 500 m3 gáz kell, ha megvan a 20 cm EPS vagy ennek megfelelő 15-16 cm grafitos szigetelés a 3 rétegű ablakokkal, és ebben benne van a hmv is 5 főre. Így aztán nem izgulnék rá a fűtésre.
-
SaGa59
őstag
válasz oliwire #9972 üzenetére
Az a baj, hogy a klímások általában csak a hűtési teljesítményre terveznek és valójában kb pont a duplája kell, mint amit ők ajánlanak. Az oka rendkívül egyszerű. Nyáron 5-10-15 fok különbséget akarsz tartani a házban, azt is leginkább napi 10-12 órában, éjszaka általában állnak a klímák.
Télen 20-25-30 fokot, vagyis pont a dupláját és egész nap, hisz éjszaka van hidegebb.
De majd meglátod…
Nekem a 9 kW-os klíma egy kb 200 légköbméteres (72 nm, 2,8 m belmagasság) házra van. Igazából az számít, nem annyira az alapterület. Meg mint már írtam, a hőszigetelés minősége. Leginkább a födémé, ott szökik a legtöbb meleg. Azért van ott kétszer annyi, mint a falakon. Az enyém a minimum, amikor csináltuk, ennyire volt pénzünk még úgy is, hogy teljes mértékben saját kivitelezés, a fiammal ketten csináltuk, 2006-ban. Csak előtte hetekig számolgattam a hőátbocsátási tényezőket és egyebeket, hogy kiderüljön, mekkora a hőigény, milyen szigetelőt tegyünk fel az előtte nem sokkal vízszigetelt, majd két méter magasságig salétromos, addigra még ki nem száradt, kb 70 éves falra. Ezért a kőzetgyapot, nem EPS. Mert így távozni tudott a nedvesség a falból, nem csak befelé. Neked 105 négyzetméterre lesz kb akkora teljesítményed, mint nekem 72-re. Ha nincs valami jó vastag hőszigetelésed, valószínűleg főfűtésnek kevés lesz. Kiegészítőnek a padlófűtés mellé elég, ha csak mondjuk 10 fok fölötti külső hőmérsékletnél veted be a klímát, alatta pedig marad a padlófűtés. Akkor elég lehet a teljesítmény, mert úgy csak a nyáron szokásos 10-15 fok hőkülönbséget kell tartania. A gáz felét már azzal is meg lehet spórolni. Nekem 2022 novembertől 2023 novemberig 756 köbméter fogyott úgy, hogy november 20-ig egyik évben sem használtunk gázt, majd úgy március elejéig vegyesen, külső hőfoktól függően gáz vagy klíma, utána gázkazán leállítva november közepéig.
A sima hűtő-fűtő klímának egy hátulütője tud lenni, ha nincs tálcafűtése. Azt mindenképp szereltess be, ha nem alaptartozék. Ugyanis ha valami miatt főfűtésként kell használnod, párás időben már +3-4 foknál is le tud jegesedni a klíma kültérije és nem árt, ha ki tud folyni belőle a víz a leolvasztások után. A fűtésre optimalizáltaknál általában alapértelmezetten van tálcafűtés. Nem nagy etvasz, egy fűtőszál, kb 80-100W-os és nulla fok körül kezd melegíteni. De akkor mindig, ha a klíma áram alatt van. Ezt kalkuláld be a fogyasztásba télen. Ha nagyon hideg van és nem akarod a klímát használni, érdemesebb az egészet áramtalanítani, ne fogyasszon feleslegesen. Aztán ha el akarod indítani, visszakapcsolod az áramot, vársz egy órát, hogy a kompresszor olajteknő fűtése megtegye a dolgát, ne túl sűrű olajjal induljon.[ Szerkesztve ]
STALKER modok: https://drive.google.com/folderview?id=0B_PtTRL86S2UQllOam9MUWZ1ak0&usp=sharing
-
oliwire
őstag
A ház mérete amúgy 105 m2, a ház teljesen új.
A többi kérdésedre még csak részlegesen tudok válaszolni, még nekem is új sok infó.
Hőenergiaigényről nem tudok még nyilatkozni, nem tudok róla, h valaki ezt számolta, vagy nem lett most megosztva még velem.
A gázkazán teljesítményét majd holnap meg tudom nézni pontosan.
A klímák teljesítménye: 5 kW a nappali-konyha-étkező helyiségbe, 3,5 kW a legnagyobb szobába. Hűtő-Fűtő klímák lesznek. Mind a kettőnek lesz kültéri egysége is.Elsődlegesen gázzal akarok fűteni, a padlófűtés miatt, a többi csak kiegészítés lesz.
Lényeg, hogy most a 2 klíma után nem fogok még beszereltetni semmilyen kandallót vagy infrapanelt, megnézem a házam villamosenergiafogyasztását, meg a hőenergiaigényét, és ezek után fogok bármit is még beszerezni.
-
amargo
addikt
válasz Frankie50 #9970 üzenetére
A Klarstein valami féleszű találta ki a programozáshoz szükséges felületet és állapotokat (a 2.4Ghz változatnál, ahol külön van a hőmérő). Most attól eltekintve, hogy bug-os az egész, ha ezeken átverekedi magát az ember, egy konkrét nap beállítása is valami iszonyat elcseszett módon volt csak lehetséges. A wifi-s változatnál jó volt a felület tuya alapú, viszont maga a termék volt kritikán aluli.. a hőmérséklet mérésénél azt is képtelenek voltak figyelembe venni, hogy 2cm-re van a hőmérő a 100C-os felülettől..
-
Frankie50
tag
Az a baj, hogy nem egyforma a család hőigénye. A fürdő nem nagy 1,7 x 2 m, 2,7 m belmagasság. Aztán lehetett a minőséggel is probléma mert fűtő része ment tönkre, a program az futott, meg kattogott valami relé is, de hideg volt a felület. Szó nélkül ment a garancia az alzánál.
-
asdf_
veterán
AFAIK utólag határozzák meg a hőmérséklet függvényében, tehát nincs előre adat.
-
TillaT
tag
Sziasztok, és BÚÉK!
Földgáz "fogyasztási jellegőrbe" témakörben kérem a segítségeteket.
Hivatalos forrást keresek, amiből megnézhető, hogy az aktuális időszakban (pl. most a 2023-2024 időszakban) az egyes hónapokban mennyi lehet a kedvezményes fogyasztás maximális mennyisége. Úgy tudom, ezt minden év augusztusától a következő év júliusáig határozzák meg, az elmúlt 20 év átlagos hőmérsékleti tényezőjét alapul véve. Tehát ez évről évre változik.
Engem elsősorban a "vegyes fogyasztás"-ra vonatkozó jellegőrbe érdekelne.A tavalyi fogyasztási jellegőrbe adatait megtaláltam a "13. számú melléklet a 19/2009. (I. 30.) Korm. rendelethez" nevű dokumentumban, de a mostani időszakról nem találok érdemi, hivatalos adatokat.
Előre is köszönöm, ha tud ebben valaki segíteni.[ Szerkesztve ]
-
Frankie50
tag
válasz Gézengúz #9957 üzenetére
A nagyon jó marketinget ne felejtsd el
Egyébként fürdőszobai calor 2 lett levéve, az 2 kW teljesítményű. Most egy 2 kW-s, 3 csöves vonalsugárzó van fent. Ezt mindenki elfogadja, a másik fürdőben egy szintén 2 kW-s kerámiás, ventilátoros fali van, az csinál igazi meleget. -
SaGa59
őstag
válasz oliwire #9946 üzenetére
Téli hónapokban, mikor a fűtésre kellene, a napelemek szinte semmit sem termelnek. Vagyis, ha a HMKE nem szaldós szerződésű, az egész kérdés értelmezhetetlen.
Ha szaldós, akkor megoldható a kiegészítő fűtés napelemről, klímával.
Alapkérdések:
- mekkora házról beszélünk?
- milyen a hőszigetelés állapota?
- mekkora a ház hőenergia igénye? Kiszámolta valaki?
- mekkora teljesítményű gázkazán/cirkó van benne
- mekkora klímát rakatsz be? Hűtő-fűtő, vagy fűtésre optimalizált? Nem mindegy.Ezek ismerete nélkül semmiféle válasz nem adható a kérdésedre. Max annyi, ha a választék az infrapanel vagy elektromos kanadalló, a válasz: amelyiket olcsóbban tudod beszerezni és bekötni. Fogyasztásban. hatékonyságban nincs különbség. És mindkettő csak vele szemben fog valamilyen hőérzetet biztosítani. Azokkal átfűteni a házat, igen drága mulattság. Persze míg él a szaldó, a nyári termelés kiegyenlítheti a téli plusz fogyasztást, de az hamarosan mindenképp megszűnik, vagyis hosszú távra nem jelent megoldást. A legjobb felállás: minél nagyobb teljesítményű klíma vagy vizes hőszivattyú.
Nálam egy 18kW-os gázkazán van a házban, azért ekkora, mert kisebbet nem lehetett beszerezni. A ház energiaigénye 9 kWh (30-as tömör téglafal, rajta 10 cm kőzetgyapot szigetelés, a födémen 20 cm, a padlók alatt 10 cm nikecell. Ezért egy négy beltéri egy kültéris hűtő-fűtő klíma van felszerelve, 9,3 kWh fűtőteljesítménnyel. Amíg a kinti hőmérséklet +5 fölött van, ezzel fűtünk. Most is.
A fürdőben van egy 500-as infrapanel a mennyezeten arra az időszakra, amikor klímával fűtünk (a fürdőben és a konyhában nincs klíma) és valaki fürödne. Negyedóra alatt felfűti annyira az alatta lévő részt, hogy kellemesen lehet ácsorogni, törölközni, borotválkozni, sminkelni a tükör előtt, stb... Arra viszont, hogy a besugárzott területen kívül is érezhető legyen a hatása, nagyon sokat kellene mennie.
Terveim szerint, ha a gázkazán feladja és csak a klíma marad fűtésként, minden szobába felteszek 2-3db 500W-os infrát a mennyezetre, azokat a részeket besugározva, ahol tartózkodunk. Így ha a klíma esetleg nem tudná 20 fok fölé vinni a hőfokot (a szigetelés miatt nagy mínuszok kellenének hozzá), ezeken a pontokon (munkaasztal, étkező asztal, ágyak) viszonylag kellemes körülményeket lehet teremteni, mikor ott van valaki. De mind az infrapanel, mind a dekoratív elektromos kandalló csak erre jó, nem a ház teljes átfűtésére.[ Szerkesztve ]
STALKER modok: https://drive.google.com/folderview?id=0B_PtTRL86S2UQllOam9MUWZ1ak0&usp=sharing
-
balojazz
aktív tag
Leírták többen is, hogy direkt cekászos fűtés nem ajánlott, csak a hőszivis. Különösen igaz ez, ha nincs vagy nem sokáig lesz éves szaldó. Azon kívül azt is érdemes megnézni, hogy mi az optimális ár/érték arány az adott viszonyok mellett. Pl ha még 10 évig éves szaldó, akkor még az sem baj, ha nem jó a szigetelés. Ha nagyon jó a szigetelés, majdnem felesleges a napelem és a kapcsolt fűtési rásegítés, főleg, ha jó a kazán. Ha közepes a szigetelés és/vagy pár évig van még éves szaldó, akkor megint más a helyzet. Stb. Mérlegelném a további kiadásokat a becsült megtakarítások és esetleg a növelt ingatlanérték viszonylatában. Pl infrapanel, kandalló, sőt extra klímák nem értéknövelők, ahogy egy sokéves nemszaldós napelem sem, ellenben a nehéztüzérséget adó fasza ablakok, király szigetelés, nullkilométeres 10 éves szaldós napelem igen, de pl utóbbi csak pár évig stb. És még az is lehet, hogy az ingatlan értéke neked nem fontos, de a kandallóhangulat igen. Túl sok a változó, neked kell mérlegelni.
-
Frankie50
tag
válasz oliwire #9952 üzenetére
Üdv!
Én tavaly vettem a fürdőbe a leszerelt gáz készülék helyett egy szuper infra panelt. 850 W-s, napi, heti programozás. 3 hét után tönkrement, simán visszaadták az árát. Nem vettem helyette másikat. A család nagyobb részének nem jött be, a levett konvektor 10 perc alatt befűtött, ennek 1 óra nem volt elég, pedig volt rajta majdnem 1 m2 hőleadó üveglap, meg infra sugarak, törölköző szárító, karlstein volt, de már nem látok. Nem tudom a többi mennyire jó. Van egy 500 W-s nobo, vagy mi, avval elégedettek vagyunk a maga szintjén. A garázsban nagyon jó volt télen autószereléshez, a hegyi pince étkezőjében befűt egy kicsit amíg eszünk, de kb ennyi. Én fő fűtésnek lakótérbe többet ilyet biztosan nem veszek. Vannak még ilyen festett panelok, az dísznek is jó, de a kandalló legalább romantikus, ha lekapcsolod a villanyt és iszol egy kevés pezsgőt -
-
oliwire
őstag
válasz Borisz76 #9947 üzenetére
Köszönöm a részletes választ, sok hasznos dolog is volt benne.
A hatásfokokkal tisztában vagyok egyes rendszereknek, egy 5 és egy 3,5 kW-os klíma be lesz szerelve, gázzal való fűtés a padlófűtés illetve radiátoros fűtés is megvan jelenleg.
Viszont a kérdésemre, miben az elektromos kandalló vs infrapanel összeghasonlítást kérdeztem, nem igazán kaptam választ.
Mert pazarlásnak érzem azt is, hogy a napelem által megtermelt energiát nem használni, illetve fillérekért beszámoltatni az aktuális áramszolgáltatónak.
Több klímaberendezés nincs most a budgetben, illetve már hely sincsen neki a házban.
Szeretnék a gáz és a klíma mellé kiegészítő elektromos alapú fűtést, melyeket kombinálva használhatok. Infrapanel és az elektromos kandallón kívül másról nem tudok.
Van erre ötleted?[ Szerkesztve ]
-
Borisz76
veterán
Mindenféle "cekaszos" elektromos fűtés pazarló.
COP1-s értékű. Azaz 1 egységnyi áramból 1 egységnyi hőt állít elő.
A klíma...azaz a hőszivattyú hatékonyabb.
Külső hőmérséklettől is függ de COP2-3-4-t tud !
Minél alacsonyabb a külső hőmérséklet, annál jobban romlik a hatásfoka....tehát a klíma sem csodafegyver.
Az , hogy van napelem jó dolog de csak akkor ha jelenleg is az éves szaldó elszámolásban van még a rendszer !
Ha már nincs éves szaldó , akkor bonyolódik a dolog.
Háztartási méretű kiserőművek (HMKE)Kombinálva célszerű használni.
Amíg odakint +5 , +6 fokok vannak, addig klíma.
Alacsonyabb hőmérséklet esetén pedig gáz.Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
oliwire
őstag
Sziasztok!
Költözés alatt vagyunk, és a házunkban van napelem, így a gázos fűtést szeretnénk minél jobban megtámogatni, leszorítani elektromos áram használatával.
Hűtő-Fűtő klímákat a héten telepítik, de még lenne egy fali rész, ahova infrapanelt tudnánk tenni. Viszont gondolkozok elektromos kandallón is, ami a led megvilágítással tűzet szimulál, de melegít is.
Mi a véleményetek erről a kettőről? Infrapanel vs elektromos kandalló? Árban hasonlóak.
Olyat is gondoltam, hogy egymás felé is tehetném őket, de nem akarok ágyúval verébre sem lőni. Meg azért az esztétika sem hátrány, félek, hogy a 2 már zsúfolt hatát kelt. -
amargo
addikt
válasz balojazz #9926 üzenetére
Nálam a 2022-2023 évhez képest a a 2023-as év majd 15-20%-al kevesebb eddig nov-dev-et néztem meg. November felénk is hideg volt, így közelebb volt a 2022-es értékhez
Szerk: Budapest déli agglomeráció.[ Szerkesztve ]
-
balojazz
aktív tag
De mondjuk viccen kívül. Albérlőként egy kisebb fürdőszobai ablakot be is vállalnék bubizva, ha anno nem tejüveget tetetett a lüke tulaj, és redőny sincs. Csak hogy ne lássanak be tisztán. Habár arra meg biztos vannak jobb fóliák, szóval talán mégsem.
[ Szerkesztve ]
-
balojazz
aktív tag
válasz Frankie50 #9930 üzenetére
Az izmos. Mondjuk szumma 26 kW-tal, hidegebb lakhelyen, konvektorral nem is rossz. Nálam egy 28 kW-os kombi cirkó dolgozik (hmv-re is). 22 november plusz december volt 190, 23 november plusz december 165, még ez is 13% mínusz. Ami szép siker, mert nemtörődöm módon fűtöttünk. De még hátra van a 2 leghidegebb hónap, ott simán visszamehet az a 25 m3 pluszban, szóval jöhet még kutyára dér idén.
-
Calogero
addikt
válasz balojazz #9932 üzenetére
Semmi változás nem volt a környezetben. A termosztát úgy van beállítva hogy 6:00-15:00: 18 fok, a többi időben pedig 21 fok.
Novemberben volt 2 hét covid, így akkor nem volt visszavétel 18 fokra, csak 21 fok ment egésznapIdén Debrecenben érzetre is meleg volt. Idén még decemberben sepertem a falevelet, 2022-ben már november közepén lejött a fáról mind.
-
balojazz
aktív tag
-
Frankie50
tag
válasz balojazz #9926 üzenetére
Üdv!
Nálunk parapetes konvektorok vannak, 4 db 5kW, és 2 db 3kW. Tavaly nagyon para volt, 235 m3 gáz fogyott, ebben nincs HMV, csak főzőlap. Idén nem voltunk annyira ráfeszülve, 256 m3 fogyott. Itt Zalában a hónap eleje kicsit hűvösebb volt, de az utolsó másfél hét enyhébb volt szerintem. Szóval nagyságrendileg 10%, nem számottevő.
-
balojazz
aktív tag
Jogos észrevétel, átfogalmazom. Igazából az érdekel, hogy volt-e más is, aki még a tavalyi extrameleg télhez képest is 10-30% 2022 december/2023 decemberi fogyasztáscsökkenést tapasztalt, ami már észrevehető.
-
atirag
őstag
Üdv. Van egy kombi cirkóm amivel jelenleg fűtök és néha hmv-t csinálok a bojler mellett. Arra gondoltam veszek egy indirekt tárolót és belekötöm a fűtés rendszert ami 55fokon megy. És amikor fűt akkor felfűti a vizet 55fokra és fűtőszál csak onnan fűt tovább 60fok környékére. Mennyire lehet ez működőképes?
Köszönöm a véleményeket. -
balojazz
aktív tag
Holnap leolvasás. Úgy néz ki, a tavaly ilyenkori 110 m3-es fogyasztás 90 m3 alá csökkent. Lehetséges, hogy az idei tél még melegebb? Mert hogy tavaly a szűz fűtési rendszer és a rezsipara miatt sűrűn felügyeltük, de idén már nagyjából lesz@rtuk, és többször véletlenül vagy gyerekvendég miatt túlfűtöttük a padlókat.
-
313313
addikt
24kw a kazán teljesítménye, ahány %-ra modulál le, akkora teljesítménnyel megy éppen.
Nálam fűtés módban nem igem megy 50% felett, mikor melegvízet csinál (indirekt tároló) akkor láttam 60-70% köztit is.HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
mokus1
addikt
válasz balojazz #9917 üzenetére
En is a nappali hőmérsékletre való felfutesben bíztam, az sajnos nem jött össze.
Egyébként hetkozben ezért ennél jobban gyorsabban fut fel érzésre, ott másfél-2fok is megvan egy óra alatt, igaz akkor lehet az is számít, hogy főzés-sütés, meg egyéb dolgokat is használunk a hazban.
Modulacio sebesség mit jelent egyébként? Láttam már 90et és 120at is. -
balojazz
aktív tag
5 óra, 5 fok, 5 m3, szép sorozat. Az időt alábecsültem, a gázt meg túl. Csúnya kifogással élnék, ha azt mondanám, én 21.5-22.5 fok nappali hőmérsékletre gondoltam, nem pedig az elalvós felfűtésre? Mindegy is, mert senki nem volt messze a tipppelésben, szóval jól jósolható a kéglid viselkedése, tehát mindenki nyert.
[ Szerkesztve ]
-
mokus1
addikt
válasz balojazz #9915 üzenetére
Hát durván 5 óra /5fok.(16.0-20.9) 16:30-21:30 kozt. Itt leallt mert ennél melegebben nem szerettünk aludni.
4.95m3 ment el az app szerint viszont ebben van 0,4-0,5 melegviz is. Ez még módosulhat mert néha lassan frissíti ezeket az adatokat az app. Tehát valahol 4,5-5m3 közt fogyasztott a cirkó fűtésre. -
balojazz
aktív tag
válasz Gézengúz #9911 üzenetére
A szigetelés jónak tűnik, de túlságosan kihűlt, talán a nyílászárók gyengék, vagy nem tudom. Plusz arra tippelek, hogy radiátorokkal egy 24 kW-os nem lesz gyors, sem takarékos. De franc tudja, izgi.
-
313313
addikt
válasz Gézengúz #9911 üzenetére
4 óra alatt ha 50-55 fokkal számolsz menni a fog a kazán 60-70%-on legalább.
4 óra alatt az enyém éget el 4m3-t 42-44 fokos előremenővel. Úgy hogy az utolsó 1-1,5 órában 20-25%-ra modulál vissza (hideg függő)Tippeljek én is, 4-5 óra 7-8m3.
[ Szerkesztve ]
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
balojazz
aktív tag
Beszállnék a tippelésversenybe. 5-6 óra max, a tippem 4 óra. Kíváncsian várom a valós értéket. De szerintem jó sok gáz el fog menni. Azt is lesd meg előtte-utána. Oda betippelek 5 és 10 közé, mondjuk 7-et.
-
313313
addikt
válasz balojazz #9905 üzenetére
Én is online fizetem, csak most az elszámoló mivolta miatt átfutottam a pdf-et...
Az a baj, vannak akik ezt be is veszik, szűk családomban is.HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
balojazz
aktív tag
Fantázia matek, narancs propaganda. Szerencsére online fizetésnél nincsenek ilyen gusztustalan keretes szarok, a pdf-et meg sosem nyitom meg. Kossuthot nem hallgatom, reklámostévét nem fizetem, mno-origo-index stb-t nem nyitom meg, youtube reklámok kiiktatva, így max az óriásplakátokon mosolygok.
-
mokus1
addikt
Egyébként ahhoz hogy majd kB 16fokbol felfutse a házat mennyi idő kellhet? Radiátorok vannak.
-
313313
addikt
Megjött a számla is az elszámoláshoz, ami szép és jó. 2 dolog ütötte me a szemem:
1144,26m3 az átlagos lakossági felhasználás 118%-a, illetve, hogy szerintük (nyílván a kormány adja a számokat) 1m3 gáz 1029,15ft...
Tehát ha nem lenne rezsivsökkentés, pont a 10 szerese lenne a gázszámlám....HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest